Markku Huusko

On aika juhlia Suomen onnistumista vaikka taas ääri-ilmiöt nostavat päätään

  • Uusi Suometar julkaisi senaatin viestin Suomen kansalle 5.12.1917. Seuraavana päivänä eduskunta vahvisti Suomen itsenäistymisen.
    Uusi Suometar julkaisi senaatin viestin Suomen kansalle 5.12.1917. Seuraavana päivänä eduskunta vahvisti Suomen itsenäistymisen.
  • Kuvassa itsenäisyyssenaatti 4.12.1917, pöydän päässä puheenjohtaja P. E. Svinhufvud.
    Kuvassa itsenäisyyssenaatti 4.12.1917, pöydän päässä puheenjohtaja P. E. Svinhufvud.

Hätkähdän, kun ajattelen, että minulla on muistikuvia satavuotiaan Suomemme ensimmäiseltäkin puoliskolta. Ne ovat 1960-luvun puolivälin jälkeisestä Oulun Tuirasta, missä Koskitie oli pitkä, autot kai yleensä Ford Cortinoita ja sitruunasooda aikansa parasta herkkua.

Se oli vuosikymmen, jolloin Suomi oli aloittanut hurjan nousunsa pohjoismaisten hyvinvointivaltioiden joukkoon. Talous kasvoi, tasa-arvo lisääntyi, kansa kouluttautui entistä kiivaampaan tahtiin ja sosiaaliturvaa kehitettiin. Ruotsi oli toki vielä pitkään lännen rikas kultamaa Amerikasta puhumattakaan.

Olen sukupolvea, joka ei joutunut näkemään niitä aikoja, jolloin oppiensa sokaisemat fanaatikot olivat taas kerran sotkeneet Euroopan asiat, vieneet valtiot toinen toistaan vastaan sotaan ja aiheuttaneet kymmenien miljoonien ihmisten kuoleman.

Näitä demokratian aseellisia vastustajia oli aikoinaan meillä Suomessakin. He saivat nostetta olosuhteissa, joissa epätoivo ja kurjuus olivat lisääntyneet.

Ensin demokraattisen Suomen arvoja yrittivät murskata vallankumoukselliset sosialistit puutteen ja nälän oloissa tammikuussa 1918 alkaneessa kapinassa. Jo samana keväänä lakia halveksi sisällissodan voittajien äärioikeistolainen siipi kosto-operaatioillaan. 

Äärioikeisto nousi Suomessa uudelleen uhkatekijäksi 1930-luvun alun lamavuosina ja äärivasemmisto 1940-luvulla sodanjälkeisinä niin sanottuina vaaran vuosina. Aseellisen kumouksen ja verenvuodatuksen uhka oli molemmissa tapauksissa todellinen.

Aina meistä suomalaisista on löytynyt rohkeita ihmisiä maata rauhoittamaan. Itsenäisyytemme alkuvuosilta esiin nousevat sisällissodan jälkimaininkeja tasoittanut tasavaltamme ensimmäinen presidentti K. J. Ståhlberg sekä Lapuan liikkeen aisoihin saanut presidentti P. E. Svinhufvud. Jälkimmäisen meriitteihin kuuluu myös toimiminen itsenäisyyssenaattimme puheenjohtajana, eli kansamme johtavana hahmona, kun valtiotamme ensimmäisen maailmansodan keskellä synnytettiin.

Ääriajattelu on tehnyt itsenäisyytemme vuosikymmeninä erilaisia nousujaan. On ollut jyrkkiä vasemmistolaisia, mutta myös pieniä natsiryhmittymiä, joiden toimintaan viranomaiset ovat joutuneet puuttumaan.

Tällä vuosikymmenellä ääriliikkeet ovat muuttaneet muotoaan ja tulleet taas suuren enemmistön harmiksi kaduille. Vuoden 2015 turvapaikanhakija-aalto herätti äärioikeistolaisen vastarintaliikkeen henkiin, mutta aivan hiljattain oikeudesta tuli päätös, että liikkeen organisoitu toiminta kielletään. Tämä on jälleen yksi yhteiskuntamme torjuntaoperaatio ääriliikkeitä vastaan.

Tämän päivän poliittisiin ääri-ilmiöihin, joihin kuuluvat myös vasemmistoanarkismi ja kansainvälinen ääri-islamismi, tulee suhtautua vakavasti. Ääriajattelulle syntyy kasvualustaa, jos emme pyri pitämään kaikkia mukana ja jos emme kunnioita toisiamme ihmisinä. Juhlavuonna 2017 elämme taloudellisen nousun aikaa, mutta huonompiakin aikoja taas tulee.

Tänään on syytä juhlia itsenäisyytemme satavuotista taivalta. Perinne on hillityn tyylin puolella, mutta nyt on täysin hyväksyttyä juhlia myös iloisemmin. Oman epämiellyttävän lisänsä suureen juhlapäivään tuovat äärioikeistolaisena pidetty 612-kulkue ja muut mahdolliset poliittisesti motivoituneet huomion kalastajat.

Juhlamme on huomattu myönteisesti maailmalla. Kulkuamme vaikeuksien kautta voittoon on ylistetty eri puolilla maapalloa ja sinivalkoiset värimme loistavat mitä hienoimmissa maailman kolkissa. Se on tuntunut hienolta.

On meitä ihan syystäkin kehuttu. Meillä on nyt sadan vuoden ajalta näyttöä siitä, miten suuri enemmistö meistä haluaa kehittää kansanvaltaa, tasa-arvoa ja kansainvälistä yhteistyötä, vaikka mitä tulisi vastaan.

Laitan tähän loppuun vielä yhden kappaleen P. E. Svinhufvudin ja kymmenen muun senaattorin (Kyösti Kallio, Onni Talas, Heikki Renvall, Alexander Frey, O. W. Louhivuori, E. N. Setälä, Jalmar Castrén, Arthur Castrén, Juhani Arajärvi ja E. Y. Pehkonen) allekirjoittamasta julistuksesta 4.12.1917. Lähteenä on Uuden Suomen edeltäjä Uusi Suometar ja teksti on kokonaisuudessaan tämän bloggauksen kuvituksena:

Samalla kun hallitus on tahtonut saattaa nämä sanat kaikkien Suomen kansalaisten tietoon, kääntyy hallitus kansalaisten, sekä yksityisten että viranomaisten puoleen hartaasti kehoittaen kutakin kohdastansa, järkähtämättömästi noudattamalla järjestystä ja täyttämällä isänmaallisen velvollisuutensa, ponnistamaan kaikki voimansa kansakunnan yhteisen päämäärän saavuttamiseksi tänä ajankohtana, jota tärkeämpää ja ratkaisevampaa ei tähän asti ole Suomen kansan elämässä ollut. Helsingissä, 4. Päivänä joulukuuta 1917.

Kaksi päivää myöhemmin 6.12.1917 itsenäisyys sai virallisen hyväksyntänsä eduskunnassa. Tästäkin voi lukea Kansalliskirjaston upeasti verkkoon arkistoimista Uusi Suometar -lehdistä. Tässä linkki Uuteen Suomettareen 7.12.1917.

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (54 kommenttia)

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Muuten kohtuullisen hyvä kirjoitus, mutta yksi (1) merkittävä osio puuttui ja sen mukana - jos ei ihan kaikki - niin ainakin erittäin oleellinen osa.

Päätoimittaja Huusko ei tainnut uhrata riviäkään niille isänmaan sankareille, jotka lunastivat maamme vapauden sodissa 1939-1945. Olisi mielenkiintoista tietää, mihin ideologiseen uusajatteluun tuo "unohdus" perustuu. Vai oliko kyseessä päätoimittajan inhimillinen erhe, lapsus?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tekstin on tarkoitus käsitellä Suomen suuria sisäisiä voittoja ääri-ilmiöistä. Vuodet 1939-1945 olivat taistelua ulkoista vihollista, Neuvostoliittoa ja lopuksi myös natsi-Saksaa vastaan. Noiden vuosien sota- ja siviilipuolen sankareita, muun muassa omia edesmenneitä isovanhempiani en suinkaan väheksy, vaan suuresti kunnioitan.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

"On aika juhlia Suomen onnistumista vaikka taas ääri-ilmiöt nostavat päätään".

Otsikkosi lupailee joka tapauksessa peräti päälauseessaan käsitellä Suomen Onnistumisia. Itsenäisyyspäivän kynnyksellä ei kaiketi kannattaisi olla lähtökohtaisesti niin 'äärikeskeinen', että lakaisee maton alle sen takuulla suurimman Onnistumisen, johon kansamme on 'ever' pystynyt.

Mutta jokainen painottaa asioita omalla tavallaan. Ääriajattelun esiinnosto ja keskeisten pääasioiden aktiivinen unohtaminen eivät pohjusta hyvää ja tasapuolista itsenäisyyspäivää. Se ei taida olla kaikkien tavoitteenakaan.

Päätoimittajalle erinomaisen vaikuttavaa ja rauhallista Itsenäisyyspäivää!

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #6

En nyt oikein saa viestistäsi kiinni, mutta kiitos toivotuksista. Hyvää itsenäisyyspäivää myös sinulle!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Minäkin muistan, kun koulussa vietimme Suomen 50-vuotista itsenäisyyspäivää. Silloin tuntui, että itsenäistyminen olisi tapahtunut joskus esihistoriallisella ajalla. Nyt on hätkähdyttävää ajatella, että tästä päivästä taaksepäin tuohon "vasta tässä hiljattain" koulun juhlasalissa viettämäämme juhlaan on yhtä lyhyt aika kuin silloin oli taaksepäin ajatellen itsenäistymiseen.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kun asiaa suhteuttaa omaan elämäänsä, tuntuu sata vuotta lyhyeltä ajalta. Itsenäisyytemme aikana on tapahtunut valtava määrä hyvää ja huonoa. Edellinen sukupolvi näki aivan liikaa sitä huonoa. Tulevaisuudesta emme tiedä, mutta suomalaisten kykyyn selvitä suuristakin haasteista luotan.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Sama kokemus. Ihan sillon kakarana kuuskytluvulla tuntui että jokin mm. talvisota oli jotain ihan muinaishistoriaa. Nyt 2017 tajuaa että hei sehän tapahtui itse asiassa ihan hiljattain. Liittynee ihmisen ajantajun kokemukseen yms. hallusinaatioon.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Pikkuveljeni syntyi vuonna 1965. Se oli mielestäni tätä samaa nykyaikaa. Mutta HALOO, se tapahtui 20 vuotta toisen maailmansodan jälkeen, eli nykyaikaan suhteutettuna toinen maailmansota olisi päättynyt vuonna 1997. Eihän tuolla vuodella ole mitään merkittävää eroa tähän vuoteen. Suurin piirtein sama puhutaanko vuodesta 1997 tai vuodesta 2014 tai jostain muusta vuodesta siltä väliltä. Oli kännykät, netit ja kaikki muukin...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #37

Kun minä synnyin oli kulunut vasta kuusi vuotta sodan päättymisestä. Vanhempani ja kaikki aikuiset ympärilläni eivät varmaankaan olleet toipuneet sodasta ja henkisesti elivät vielä sodassa.

Siinä hengessä minäkin siis oikeastaan kasvoin, sodan hengessä.
Onko nykysukupolvi päässyt siitä eroon? Tuskin kokonaan.

Tämä ajatus on minulle nyt täysin uusi, mutta varmasti näin oli.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #39

Niin, kun synnyit, sota oli päättynyt vuonna 2011.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Suomi ja avoimet demokratiat nykymaailmassa menestyvät jatkossa kybernettimaailmassa , jos yksilön oikeuksien ohella yhtä suuren painoarvon saa yksilön vastuu kaikessa inhimillisssä toiminnassa

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Varsin tasapuolisen oloinen teksti ja historian kertausta.

Toivotaan siis rauhalliset itsenäisyyspäivät ja edes suhteellisen rauhallisia vuosia paljon sen jälkeenkin.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kiitos ja rauhallista itsenäisyyspäivää!

Juhani Piri

612 facebook sivuilla annetaan ymmärtää että poliisille tehdään ilmoitukset ihmisistä jotka väittävät heitä äärioikeistoksi.

Onkohan uusi suomi ja Huusko listalla.

Kannattaa liene olla varovainen tuon äärioikeisto -sanan käytön kanssa, kun se kohdistetaan usein ihmisiin jota sitä ei ole.

"Toinen juttu on sitten "äärioikeistoksi" nimittely. Nyt näyttää siltä, että jotkut yhdistyksen jäsenistä käynnistävät henkilökohtaisesti asiaan liittyviä rikostutkitojan itsenäisyyspäivän jälkeen."

https://www.facebook.com/elakoonsuomi612/?hc_ref=A...

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Eikös tuota tapahtumaa järjestä kansallissosialistit? Millä nimellä heitä pitäisi kutsua, ettei vain tulisi loukanneeksi?

Juhani Piri

Eiköhän virkavalta sen sitten selvitä.

Aiankin järjestäjän sivuilla lukee mm seuraavia asioita.

"Tapahtuma ja siihen olennaisesti liittyvä soihtukulkue ovat edelleen poliittisesti sitoutumattomia, eikä yhdistys edusta mitään poliittista kantaa."

"Poliittisten merkkien ja tunnusten esilläpitäminen ja käyttäminen tapahtumassa on edelleen kielletty. Myös kulkueen kärjessä liikkuva yhdistyksen asettama lippuairueen saattama Suomen lippu on ainoa sallittu banneri, viiri tai lippu."

"612.fi marssin takana takana on 612.fi (rekisteröimätön yhdistys).

Marssi on poliittisesti sitoutumattoman yhdistyksen järjestämä."

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #12

SVL:n sisarjärjestö SMR näyttää ainakin edelleen mainostavan tapahtumaa omana mielenosoituksenaan.

Juhani Piri Vastaus kommenttiin #18

Heh! Tuohan oli jo oikeasti hyvä strippi :D

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Voi kauhistus, että listalla.

612-marssi on järjestetty vuodesta 2014 lähtien ja viime vuonna se keräsi arvioiden mukaan yli 2000 osallistujaa. 612 kertoo nettisivuillaan, että tapahtuma on poliittisesti sitoutumaton, eikä marssilla saa näkyä poliittisia tunnuksia. Suojelupoliisi katsoi kuitenkin vuoden 2015 raportissaan, että tapahtuman ”organisoivat maahanmuuttovastaiset ja äärioikeistolaiset toimijat”.

Lähteet:

Uusi Suomi aiheesta: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/236753-sinnemaki-...

Supon julkaisu: http://www.supo.fi/instancedata/prime_product_julk...

Juhani Piri

Onko marssin järjestäjä vaihtunut vuoden 2015 jälkeen. Tarvitsisin tuoretta faktaa koska minua ei oikein vuosien takaiset asiat vakuuta.

Käyttäjän soppakour kuva
Antti Kettunen

Määrittääkö tapahtuman se mitä se on vai se kuka sitä järjestää ja herranjumala! Kuka sitä mainostaa?

Mä en näe mitään muuta kuin ihmisiä kävelemässä lyhtyjen kanssa itsenäisyyspäivänä. Kaikki muut näyttävät näkevän natseja ja pahuutta.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen Vastaus kommenttiin #24

Hyvä kysymys, mutta epäilen, että nämä muutamat viisaat viisastelijat eivät vastaa, osaa vastata kysymykseesi! Sanoja, mainostaja, puoluetausta ja järjestäjä, jos se on itsenäisyysmielinen ja EU vastainen, on ääripaha, paitsi jos se on äärivihervasemmistolais antifa.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Mahtaako ne myös haastaa esim tästä jonkun:

http://www.bbc.com/news/blogs-news-from-elsewhere-...

Finnish kids party moved over far-right march

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kiitos tämän linkin postaamisesta tänne. Se on hyvä muistutus siitä, että emme elä erillämme ympäröivästä maailmasta. Nyt kun tästä episodista on kirjoitettu englanniksi ison mediabrändin alla, siitä voivat lukea sadat miljoonat tai enimmillään jopa pari miljardia ihmistä.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä Vastaus kommenttiin #47

Parasta BBC:n artikkelissa on se, että Suomi edelleen kykenee mainostamaan itseään liberaalina länsimaana, jossa poliittiset vapaudet ovat arvossaan. Ja joita suojelee tarvittaessa valtiovalta sisäministeriön voimin. Se ei tainnut olla Huuskon tarkoitus, mutta ikävä kyllä se on viesti, mikä maailmalle meistä välittyy. Vastarintaliikkeen kieltäminen ainoastaan luo tahran tämän vapauden ylle.

Muuten hyvää itsenäisyyspäivää muillekin autoritäärisille ihmisille. Kuin myös yksilönvapauden kannattajille. Paraati televisiossa 17.08. ja siitä kohti linnan juhlia.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Taitaa ääriliikkeet olla Suomessa kuitenkin hyvin pieniä jos verrataan muualle Eurooppaan tai yhdysvaltoihin. Tai mikä sitten kenellekin on ääri? Sekin on suhteellista. Joillekin Halla-aho ja perussuomalaiset, tai vihreät on jo ääriliikkeitä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Itsenäisyystervehdys kaikille mahdollisille lukijoille.

Olen ikäni asunut pienellä evakkotilalla ja siitä lohkaistulla omalla tontilla; tuo evakkotila on rajautunut paikkakuntamme hautausmaalle, sille toiselle, jolla lepää joukko 1918 vainaita, ja seisoo heidän muistokivensä, jossa on 189 nimeä.

Isäni joutui karkuun kotoaan Kannakselta 1939 ja varmemmaksi vakuudeksi toistamiseen 1944: äitini syntymäkodin Suomussalmella pohjoiseen vetäytymistään käynnistävät saksalaiset polttivat 16.9.1944.

Itse laskin äsken: olen tähän päivään mennessä palvellut eri tehtävissä Suomen Valtiota 46 vuotta 2 kuukautta 22 päivää. Se on koko aikuinen ikäni.
Mutta se on myös yli 46 % Suomen Itsenäisen Tasavallan olemassaolon ajasta.
- Minusta tuntuu täysin samalta kun Juhasta #2; minäkin muistan sen päivän koulussa 50 vuotta sitten, ja muistan myös ensimmäisen päivän Valtion leivissä..

Onnittelen Suomen Tasavaltaa ja toivotan arvokasta, mutta iloista Itsenäisyyspäivää!

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Minusta tuntuu täysin samalta kun Juhasta #2; minäkin muistan sen päivän koulussa 50 vuotta sitten, ja muistan myös ensimmäisen päivän Valtion leivissä.."

Minullakin on samat tuntemukset siitä asiasta.

En kyllä oikein sulata enää tuota ajatusta että olisin työelämässä ollessani palvellut Suomen valtiota. Se on liian kapoinen käsite.

Töitä tekemällä olen tietenkin palvellut ennenkaikkea itseäni, mutta myös eri työnantajia. Työpanokseni on tietenkin hyödyttänyt myös ympäröivää yhteiskuntaa, kuten kaikkien muidenkin työtä tehneiden työpanokset. Pieneltä tais suurelta osalta kaikki työ palvelee myös paitsi kansallista, myös globaalia yhteisöä, aivan riippumatta siitä tapahtuuko työnteko konttorissa, tehtaassa, tien päällä kaupparatsuna, tai ulkomailla ja se on myös riippumatota siitä missä asemassa ihminen työtään tekee, se on aina yhteisön, koko yhteisön eteen tehtävää työtä.

Mitä on Suomen valtio? Kuvaako tämä sana sitä yhteisöä mitä palvelemme? Sitä käsitettä ei kuitenkaan enää voida erottaa laajemmasta kansainvälisestä yhteisöstä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Muuten ansiokkaassa kirjoitukseesa puutun vain yksityiskohtaan:

    "Ne ovat 1960-luvun puolivälin jälkeisestä Oulun Tuirasta, missä Koskitie oli pitkä, autot kai yleensä Ford Cortinoita..."

Oulussa mani hyvin. Muualla Suomessa aina 1970-luvulle asti   itäiset Skodat, Moskvitshit, Volgat, Pobedat, Wartburgit, Trabantit ja Ifat olivat yleisimpiä automerkkejä.

http://www.ts.fi/teemat/auto+ja+liikenne/107428801...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Alle viisivuotiaan muistikuvien mukaan Oulussa oli muun muassa Cortinoita, ihan tavallisia kansanautoja. Meilläkin oli sellainen. Virkkeessä oli tarkoitus kuvata juuri pienen lapsen fiiliksiä. Oli varmasti noita itäautojakin.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Hieman sitä ennen 50-luvun puolessavälissä Hillman Minx, sen jälkeen Taunus 17 M. Mihin unohtui Volvo PV ja jälkeläinen Amazon ?

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Sodan jälkeisessä Suomessa pitkään piti hakea lupa auton ostoon.
Isävainaan ensimmäinen uutena ostettu auto oli Mosse.
Heikko auto, joka oli hyytyä isoon mäkeen tehonpuutteeseen.
Asiaan vaikutti tietysti sekin, että takapenkillä rönötti iso sonnivasikka, joka oli menossa Karjakuntaan.
Mosse ja vasikka jättivät pysyvän jäljen polvenkorkuisen mieleen, kun perillä valkotakkinen herra edessä veti isolla kirveellä vasikalta niskan poikki.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Tälläiset sanat saavat varmasti vastakaikua melkein kaikilta.

Yleisesti ongelma ääriliikkeiden vastustamisessa on se että esimerkiksi massiivisia mielenosoituksia järjestetään vain äärioikeistolaisia vastaan. Peli poikki ja muut miekkarit spesifisti tähtäsivät äärioikeistolaista väkivaltaa vastaan. Aivan kuin olisi tahdottu kannustaa vastajoukkueita entistä suurempiin aggressioihin.

Jos mielenosoitukset vastustaisivat esimerkiksi kaikkea poliittista väkivaltaa, kaikupohja olisi valtava.

Mielipiteitä saa olla ja niitä sopii esittää. Tärkeintä on se että mikään aate ei edistä väkivaltaa. Ei oikealla, vasemmalla tai uskonnollisella puolella.

Väkivallatonta itsenäisyyspäivää kaikille. Sata vuotta pitäisi opettaa koulutetun kansan riitelemään sanoilla, vaikka toinen olisi kuinka väärässä ;)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tämä on hyvä kiteytys: "Tärkeintä on se että mikään aate ei edistä väkivaltaa. Ei oikealla, vasemmalla tai uskonnollisella puolella". Kiitos siitä ja hyvää itsenäisyyspäivää! Toivottavasti väkivaltaa ei nähdä.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Onnellista syntymäpäivää 100-vuotias Suomi!

Onnittelut myös Uudelle Suomelle ja sen Vastaavalle Päätoimittajalle!
Vaikka en näe asioita aina aivan samalla tavalla Markku Huuskon kanssa, US on pystynyt säilymään jokseenkin puolueettomana uutislähteenä - siis mitä uutisilta odotetaan, puolueettomuutta ja rehellisyyttä. Nykyaikana se ei ole helppoa, kun isotkin kansainväliset ja maalilmanlaajuiset uutistoimistot värjäytyvät erilaisten poliitisen ideologien äänitorveksi.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kiitos onnitteluista ja hyvää itsenäisyyspäivää!

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Minä olen tullut samaan tulokseen kuin Albert Einstein näistä ääri ilmiöistä meillä Suomessa. Hänhän totesi, noin sata vuotta sitten, että hän tietää vain kaksi ääretöntä. Toinen on universumi ja toinen on ihmisten tyhmyys; enkä ole ensimmäisestäkään ihan varma.

Tämä jatkuva ääri sitä, ääri tätä, uutisointi todistaa hänen olleen täysin oikeassa.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Minäkin muistan 60-luvun, Tuiran Koskitien, Valtatien ja Kylmäniemen kaupan, jossa olin supparina 1965-1966..
Kivoja aikoja...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Minulla oli sukulaisia Haukiputaan lähellä Kellossa. Siellä kävimme Iso-Hätälän kaupassa.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Minä olen paljasjalkainen kellolainen aina niin kaukaa kuin kirkonkirjoja on kirjoitettu. Iso-Hätälän kauppa oli tuttu ja kaupan pitäjätkin...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #31

Oletko tuntenut Annalan Eeroa, Hekkalan Lassea tai Ojalan Iikkaa?
Tai Kiuttuja?

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #32

Tunsin Eeron ja Pirkon ja tiesin Ojalan Iikan ja Hekkalan Lassen. Kiuttuja tunnen ja tiedän heti useita.. Tiedän ja olen tuntenut Ojalan Veikon. Iikan poika on Veikko..

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #33

Pirkko oli tätini. Kuoli joskus seitsemisen vuotta sitten. Siellä vietin kesälomiani usein. Juu, Veikko oli myös tuttu poika Ojalalta, naapuritalosta. Toki minua jonkin verran iäkkäämpi.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Mukavaa muistelua Oulun seudun paikoista ja ihmisistä, Seppo ja Juha. Muistatko, Seppo, mikä oli nimeltään kauppa Kisakentän vieressä, ei kai juuri tuo Kylmäniemen kauppa?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Olemme saaneet elää rauhassa. Suomi on rakentunut hyvässä hengessä ja edistyksellinen maa. Olen ylpeä kotimaastani enkä sitä muuhun vaihtaisi. On hyvä poimia kohokohtia. Niitä voisi löytyä lisääkin. Aina ei kannata rypeä ikävissä asioissa. Kyllähän niitäkin löytyy.

Yksi kohokohta on kehittyneet syöpähoidot. On saavutettu isoja edistysaskelia. Siitä tänään keskustelin entisen työkaverin kanssa. Hän on lääkäri ja yhdessä koimme juuri tuolla alueella tapahtuneen paljon. Toivottavasti sote ei sotke tutkimusta ja vie terveydenhuollon kehittymiseltä kärkeä minnekään. Susihan se on hiukan syntyessää, totesi tuo asiantuntijakin. Siitähän ei juuri ole puhetta ollut. Valinnavapaudesta ja muusta senkin edestä.

Hyvää Itsenäisyyspäivää kaikille!

Henrik Hermans

"Olen sukupolvea, joka ei joutunut näkemään niitä aikoja, jolloin oppiensa sokaisemat fanaatikot olivat taas kerran sotkeneet Euroopan asiat, vieneet valtiot toinen toistaan vastaan sotaan ja aiheuttaneet kymmenien miljoonien ihmisten kuoleman."
Tällä taidat viitata kahteen "mätämunaan"; A.Hitler ja J.Stalin jotka alussa pystyivät jopa sopimaan miten aloitetaan. Itse en näe suurta eroa Kansallissosialismin ja Kommunismin välillä mutta suomen enemmistö vieroksui näitä ja se yhdisti. Ymmärtääkseni sotaan joutuneen kansaa yhdisti ainakin kolme asia: 1917 saatu itsenäisyys, yhteinen kieli ja uskonto.
Minä sen sijaan koin niitä aikoja. Ensin 1,5 vuotiaana "kadotin" äidin matkalla Ruotsiin Haaparannan kautta isosiskon kanssa ja sitten 3,5 vuotiaana joudun luopumaan löytämäni äidin. Mutta ei se mitään, olen sitkeä tekoa.
Hyvä itsenäisyyspäivä kaikille.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille Uudessa Suomessa, niin lukijoille kuin kirjoittajille, toimittajia ja parhaita henkilöitä unohtamatta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Parhaille henkilöille voisi kyllä jo vähitellen antaa potkut. Jatkuvasti irrottelemassa töpseleitä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kiitos kommenteista, hyvää itsenäisyyspäivää kaikille ja paljon onnea satavuotiaalle Suomelle!

Laitoin Twitteriin tämän suuren päivän teemaan sopivan kuvan: https://twitter.com/markkuhuusko/status/9383159745...

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kun 100 vuotiaalle toivotaan onnea, eikö tarkoiteta, että on ihme että juhlakalu on olemassa, mutta liekö terve?

Voiko joutua tehokkaasti katumaan jos ei toivota onnea?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Professori Jyrki Virolainen ironisoi kirpeästi juhlallisuuksia:

http://jyrkivirolainen.blogspot.fi/

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset