Markku Huusko

Paavo Väyrynen sekoitti jo pakan

  • Paavo Väyrysen kannatus oli Alma-tutkimuksessa jo lähellä keskustan Matti Vanhasta. Kuva: Alma Talent
    Paavo Väyrysen kannatus oli Alma-tutkimuksessa jo lähellä keskustan Matti Vanhasta. Kuva: Alma Talent

Tänään julkaistu Alma-tutkimus kertoo, että istuva presidentti Sauli Niinistö on edelleen ylivoimainen ennakkosuosikki alkuvuoden 2018 vaaleissa, mutta läpimeno suoraan ensimmäisellä kierroksella on muuttunut aiempaa epävarmemmaksi.

Niinistöä äänestäisi 64 prosenttia suomalaisista (kantansa ilmaisseista 70 prosenttia), mutta se on aika paljon vähemmän kuin Ylen viime mittauksessa saatu 80 prosenttia.

Pekka Haaviston (vihr.) kannatus on selkeästi toiseksi suurinta, kun 12 prosenttia äänestäisi Alma-tutkimuksen mukaan häntä. Loput ehdokkaat ovat 1–3 prosentin lukemissa, mutta tällä kertaa joukossa on yksi uusi nimi: kannatuskorttinsa alkuviikosta kasaan saanut Paavo Väyrynen.

Oman kansalaispuolueensa perustaneen Väyrysen kannatus on tässä vaiheessa 2 prosenttia, sama kuin demareiden Tuula Haataisella, mutta suurempi kuin ainoalla yhden prosentin ehdokkaalla Nils Torvaldsilla (r.).

Huomattavaa on, että tutkimuksen toteuttanut Tietoykkönen teki haastattelut 23.11.-3.12., siis ajankohtana, jolloin Väyrynen ei ollut vielä saanut korttejaan kasaan ja varmistunut ehdokkaaksi. Aivan sataprosenttisen varma tuo ehdokkuus tosin ei vieläkään ole, koska Väyrysen kortit ovat tarkastamatta.

Väyrynen on kivenä kengässä jo erityisesti Matti Vanhaselle, keskustan ehdokkaalle, joka aikaisella liikkeelle lähdöllään torppasi hänen ehdokkuutensa puolueen sisällä. Vanhanen on Alma-tutkimuksessa kolmen prosentin ehdokas, eli läheltä piti, ettei Väyrynen jo napannut häntä kiinni.

Toinen varma kärsijä Väyrysen ehdokkuudesta on perussuomalaisten Laura Huhtasaari, jonka eurokriittisyys voi olla melko epäuskottavan näköistä, kun Väyrynen pääsee avaamaan koko arsenaalinsa suurissa presidenttitenteissä.

Väyrynen vie elintilaa myös Natoon varsin kriittisesti suhtautuvilta Merja Kyllöseltä (vas.) ja Tuula Haataiselta (sd.). Väyrynen on joukon Nato-kriittisin.

Keskustan konkaripoliitikko Väyrynen lienee uudessa kattauksessa myös Venäjän tekemisiin ymmärtäväisimmin suhtautuva ehdokas. Tämä kaventaa ainakin Kyllösen, Huhtasaaren ja Vanhasen mahdollisuuksia pelata sillä kortilla.

Lisäys klo 11:17: Juttuun lisätty toiseen kappaleeseen, että kantansa ilmaisseista 70 prosenttia äänestäisi Niinistöä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (61 kommenttia)

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Paavolle potkua haastamaan Vanhaset ym. Hänellä on kokemusta jo Kekkosen ajoilta alkaen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ainakin MTV on luvannut hakea Väyrysellekin tuolin ja muistaakseni myös IS, joten Väyrynen pääsee ääneen vaikka kortit ovat vielä tarkistamatta:

Ylen vaalitentti on 14. joulukuuta 2017.

MTV:n suuri vaalikeskustelu on 13. joulukuuta 2017 Pasilan studiolla.

Ilta-Sanomien presidentinvaalimessujen paneeli on 11. joulukuuta 2017 Sanomatalossa Helsingissä.

https://www.aamulehti.fi/uutiset/presidentinvaalit...

Toni Rintala

Siis kun Väyrynen tuli mukaan, menetti Niinistö 16% äänistään. Pieni osa äänistä meni Haavistolle ja Väyryselle, mutta isolla osalla kansalaisia meni nuppi sekaisin ja nyt eivät enää tiedä ketä äänestää?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Eivät nämä eri firmojen tekemät tutkimukset ole keskenään suoraan vertailukelpoisia. Se 80 prosenttia oli kerrassaan poikkeuksellinen tulos Suomen pressagalluphistoriassa.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Jos ennustaa 80 % kannatusta, niin onko vakavasti otettava "ennustaja".

Käyttäjän TarjaKarlsson kuva
Tarja Karlsson Vastaus kommenttiin #24

Jos vaivoin saa nippa nappa 0,5% äänioikeutetuista täyttämään kannatuskorttinsa onko silloin vakavasti otettava ehdokas?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #54

Ei se poista ehdokkaan legitimiteettiä, että nimien kerääminen on työlästä. Koita vaikka kerätä kortit seuraaviin EU-parlamenttivaaleihin, niitä ei vaadita kuin 5000. Pikku juttu.

Väyrysen uskottavuuden puute johtuu ihan muista tekijöistä.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Ehkä Väyrysen kannattajat ovat oikeassa ja Paavo on ainoa todellinen vastavoima Niinistölle. Sikäli erikoista, että Väyrynen asettui alunperin tukemaan Niinistön uudelleenvalintaa. Nyt on sitten joka asiassa eri mieltä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Itse asiassa ei erikoista ollenkaan. Väyrynen vanhana tuuliviirinä huomaa kun virtaukset muuttuvat ja näkee miten saa parhaan nosteen. Kansalaispuolueen menestyksen kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että keskusta rypee pohjamudissa. Kyllä Väyrynen tietää ettei hänellä ole presidentiksi jakoa, mutta huomasi kesän hallitussekoiluissa, että myös perussuomalaisten haaksirikosta pystyy takomaan mynttiä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kävisiköhän tässä niin, että todellinen hyötyjä Paavo Väyrysen mukaan tulosta on Pekka Haavisto, jonka leiristä hän tuskin vie juuri äänen ääntä?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #14

Väyrynen saattaa hyvinkin saada Niinistön hegemoniaa sen verran horjutettua, että Haavisto pääsee ottamaan revanssin. Seuraavan presidentin henkilöllisyyteen asia ei vaikuttane millään tavalla. Arvaukseni on, että Haavisto tavallaan kokee Elisabeth Rehnin kohtalon, aalto meni jo eikä uuteen surffiin ole enää edellytyksiä. Tulos jäänee edelliskertaa heikommaksi.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #17

Istuva presidentti on toki ylivoimainen ennakkosuosikki, vaikka päädyttäisiin toiselle kierrokselle. Alma-tutkimuksessa hän peittoaisi Haaviston toisella kierroksella 79-21. Muut ehdokkaat saisivat Iltalehden mukaan Niinistöä vastaan vain kymmenestä prosentista alaspäin olevat jämät. Väyrynen ei ole tuossa Iltalehden listauksessa mukana.

Iltalehden juttu aiheesta: http://www.iltalehti.fi/politiikka/201712072200588...

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

"Tärkeintä on liike" Sauli Niinistö matkii Jutta Urpilaisen kanssa Mauno Koivistoa jonka historian tutkija Mikko Majander kirjoitti "eläneen todeksi työläisen unelman".

Somessa on heitetty ilmaan ajatus Suomesta pohjoismaisen hyvinvointiyhteisön työläisosastona. Se ainakin selittäisi miksi miljoona Ruotsiin muuttanutta suomalaista on jättänyt sikäläiseen kultuuriin aivan mitättömän vähän jälkiä- Kulttuurin hiljainen hautautuminen elävältä näyttäisi siellä todellisuudelta.

Toisaalta eihän kulttuuri nykykäsityksen mukaan olekaan poliittinen vientituote, paitsi toissa iltana Colosseumin värityksessä.

Kulttuurin kaupallisuus taas on kuluttajan päätettävissä, niinpä Ruotsin tv on lopettanut valtiollisen tv:n ilmaislähetykset Suomeen. Rahalla niitä saa nyt ostaa eri palvelijoilta.

PS. Terkkuja aamukahvin ääreltä Vatikaanin kulmilla Roomassa

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tuntuu menneen nuppi sekaisin monelta muultakin, sillä eri galluppeja ei voi verrata toisiinsa.

Joka kerta sama tarina, eri gallupit ovat täysin erilaisia, tämäkin on tehty täysin eri systeemillä kuin aikaisemmat.

No mutta saadaan ainakin taas mediaan otsikoita.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Eri firmoissa eri tavalla tehty, mutta mikä antaa parhaan kuvan ennakkosuosikin kannatuksesta, sitä on vaikea sanoa. Yhteneväistä on se, että suurin osa ehdokkaista on 1-3 prosentin maailmassa ja Haavisto selvä kakkonen yli 10 prosentillaan. Nyt erityisen kiinnostavaa oli tuo Väyrysen mukana olo.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Eri mittaajat saavat aina vähän eri lukemia, mutta pääsääntöisesti ne erot ovat virherajojen sisällä. Niinpä Niinistön kannatus on varmaankin alentunut.
Väyrynen on kokenein presidenttikisan ehdokkaista. Hän keräisi varmaan isoimman potin vastaääniä, mutta saattaapa saada puoltoääniäkin kokeneilta äänestäjiltä ja milteipä kaikien muiden ehdokkaiden epävarmoilta kannattajilta, ehkä vähiten Torvaldsilta ja Haavistolta. Jos oikein toiveikkaasti Lauran kannalta ajattelee, Väyrysen nostamat teemat tuovat ääniä myös samoilla linjoilla olevalla ehdokkaallemme. Lähinnä niiltä, joille Väyrynen ei henkilönä kelpaa.

Mitä sitten demokratiaan tulee, niin sen kannalta Niinistön lähellä 50% oleva kannatus olisi mielestäni ihan parasta. Silloin ensimmäisen kierroksen uurnille lähtisivät kaikki kynnelle kykenevät. Kuka varmistamaan ratkaisua jo 1. kierroksella, kuka varmistamaan, ettei niin käy.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ymmärrän, että ajattelet saman puolueen henkilönä toiveikkaasti Huhtasaaren kannalta, mutta luulenpa, että Väyrynen on hänen kannaltaan enemmän uhka kuin mahdollisuus. Keskustakonkarilla on aika paljon enemmän ulkopoliittisia argumentteja ja kokemusta suuria tv-keskusteluja ja muita ulostuloja ajatellen.

Viime kerralla gallupeissa nähtiin muuten huomattavan suurta liikettä aivan loppumetreilläkin. Niinistön galluptulos heittelehti eri firmojen kyselyissä vielä vuoden 2012 tammikuussa 29 ja 49 prosentin välillä. (Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_presidentinva... ) Haavisto ja Väyrynen etenivät tammikuun aikana melko tasatahtiin 10-17 prosentin välillä vaihdelleella kannatuksella, kun Haavisto veti lopulta pitemmän korren.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Haaviston ja Väyrysen kannatukset ehkä ruokkivat toisiaan myös tällä kerralla. Lähes kaikki uskovat, että Niinistö voittaa. Silloin kamppailu toisen kierroksen paikasta tulee tärkeimmäksi. Väyrysen ja Haaviston kannattajat ovat aika lailla erilaisia. Heidän välilleen syntyy taas helposti vahvoja jännitteitä. Veikkaisin, että aika moni äänestää joko Haavistoa tai Väyrystä vastaan, saadakseen mieluisamman henkilön toiselle kierrokselle. Tämä tietysti edellyttää, että Väyrynen onnistuu vielä kerran saamaan nostetta kampanjalleen, mikä ei ole itsestäänselvää. Aiemmin Väyrysellä on ollut vahvan puolueen tuki. Nyt aika epämääräinen taustajoukko.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #16

Ison puolueen tuki ei ole auttanut juuri yhtään Tuula Haataista eikä Matti Vanhasta, kuten ei viimeksi myöskään Paavo Lipposta. Näitä henkilöitä ei ole koettu poliitikkoina erityisen vetovoimaisiksi ja/tai voimakkaita tunteita herättäviksi, mikä on presidentinvaaleissa se tärkein asia kun kyseessä on henkilövaali.

Pekka Haavisto ja Laura Huhtasaari ovat henkilöinä olleet jonkin verran mukaansa tempaavampia. Merja Kyllönen ja Nils Torvalds ovat reippaine puheineen yrittäneet tehdä itseään tykö siinä ainakaan toistaiseksi onnistumatta.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #18

Varsinaisessa kampanjointivaiheessa puoluekoneistosta on apua. On aika vaikeaa saada vapaaehtoisia kaduille ja toreille, jos pitää aloittaa tyhjästä. Uskon, että sillä tulee olemaan vaikutuksensa.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #20

Voit olla oikeassa, joskaan Lipposta ei kampanjaväki saanut hilattua viimeksi yhtään ylöspäin.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Olisiko tuloksissa tarkoitushakuisuutta?

Toni Rintala

EU-kritiikin määrä juuri moninkertaistui tulevissa vaalikeskusteluissa. Nyt on jo kaksi EU-kriittistä ehdokasta, eli 25%. Toki Paavo hoitaa osuutensa tuplana! Lähentelee jo kansan jakaumaa, joka on noin 40%.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Lähentelee jo kansan jakaumaa, joka on noin 40%."

Ei taida olla niin paljon.

Ylen kysely: Vain viidennes suomalaisista haluaisi EU:ssa pysymisestä kan­sa­nää­nes­tyk­sen

Jos asiasta kuitenkin järjestettäisiin äänestys, 62 prosenttia äänestäisi EU:ssa pysymisen puolesta. EU-eron puolesta äänestäisi puolestaan viidennes. Jos vaalit järjestettäisiin, noin joka kymmenes ei niissä äänestäisi lainkaan.

http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/ylen-kysely-v...

Toni Rintala

"Ei taida olla niin paljon."

Riippuu ihan kyselystä, kuten tuo Niinistönkin kannatus ;)
Viimeisimpiä arvioita en tiedä, mutta tää on (nippa nappa) tältä vuodelta:

"Jos nyt järjestettäisiin kansanäänestys Euroopan unionin jäsenenä pysymisestä, 40 prosenttia suomalaisista ottaisi hatkat unionista."
https://www.talouselama.fi/uutiset/taloustutkimus-...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #32

Kuinkahan on kysytty, molemmat ovat Taloustutkimuksen suorittamia. Linkkaamasi todennäköisesti viime vuoden loppupuolella ja mainitsemani julkaistu tämän vuoden heinäkuussa, ts. noin suurta eroa ei luulisi puolessa vuodessa syntyvän.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #35

"Kuinkahan on kysytty,"

Sitä paitsi itse puhuin alunperin EU-kritiikistä. En suoranaisesti halusta ulos siitä. Eli EU:hun tyytymttömiä on varmasti enemmän kuin siitä eroon haluavia.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #37

Jos EU-kritiikistä puhutaan, arvelisin josain määrin kriittisiä olevan 90%. Aina löytyy pieni joukko välinpitämättömiä.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #38

"Jos EU-kritiikistä puhutaan, arvelisin josain määrin kriittisiä olevan 90%."

Vähän samat luvut maahanmuuttokriittisiäkin ;)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #39

Asia on juuri näin. Siksi onkin niin ikävää, että kaiken maailman maahanmuuton vastustajat ja ksenofoobikot ovat omineet tuon termin ja toiminnallaan vääristäneet termin alkuperäisen tarkoituksen.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #42

"Siksi onkin niin ikävää, että kaiken maailman maahanmuuton vastustajat ja ksenofoobikot ovat omineet tuon termin ja toiminnallaan vääristäneet termin alkuperäisen tarkoituksen."

Eikhän asia ole juuri päinvastoin. Maahanmuuttopolitikkaa kritisoivat leimataan heti ksenofoobikoiksi tai natseiksi ;)
Ksenofiliaa taas ei katsota lainkaan pahaksi taudiksi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #44

Ei suinkaan, vain ne jotka käyttävät itsestään nimitystä 'maahanmuuttokriittinen'. En muista leimautuneeni koskaan ksenofoobikoksi tai natsiksi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #37

EU-kriittisyyttä on niin monenlaista EU-jäsenyydestä yhteistyön tiivistämiseen ym., että siitä on vaikeaa esittää yhteneväisiä lukuja, eikö niin?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Myös ei-ehdokas on saaanut kannatusta. Miksi näitä galluppeja julkaistaan "kaksilla korteilla". Jos jyvittää ei-ehdokkaan luvut varsinaisille ehdokkaille, muuttuu luvut .

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Seppo-Juha, tarkoitatko ei osaa sanoa -ryhmää, joka on tässä kyselyssä 8 prosenttia? Iltalehden toimittaja Juha Ristamäki arvioi kirjoituksessaan, että Niinistön kannatus on 70 prosenttia kantansa ilmaisseista.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Miten määrittelet varsinaiset ehdokkaat? Kaikkien ehdokkaiden ehdokkuus vahvistuu käsittääkseni virallisesti vasta 21.12.2017, kun kaikkien mahdollisesti perustettujen valitsijayhdistysten kannatuskortit on tarkistettu ja eduskuntapuolueiden ehdokasilmoitukset käsitelty.

Rikkana rokassa saattaa vielä olla keskusvaalilautakunnan kannanotto elektronisiin allekirjoituksiin, mikäli Petrus Pennanen saisi kasaan 20 000 korttia. Silloin voi 12-21.12 käydä kovin lyhyeksi ajaksi...

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

"Niinistöä kannattaa 64 prosenttia suomalaisista, mutta se on aika paljon vähemmän kuin Ylen viime mittauksessa saatu 80 prosenttia."

Miksi otsikoissa ei ole kissankorkuisin kirjaimin, että Niinistön kannatus on romahtanut.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kaiketi koska virhemarginaalikin on molemmissa mittauksissa ja:

Nyt 70 prosenttia kantansa ilmaisseista äänestäisi Niinistöä.

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201712072200586...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tein lisäyksen tekstiin klo 11:17: "Juttuun lisätty toiseen kappaleeseen, että kantansa ilmaisseista 70 prosenttia äänestäisi Niinistöä".

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Noin jyrkkää ilmaisua ei ole syytä käyttää, koska Alma Median ja Ylen kyselyt eivät ole aivan suoraan verrannollisia. Ne on tehnyt eri firma ja tekniikat vähän poikkeavat. Toisaalta, Niinistön kannatus on yhä 70 prosenttia kantansa ilmaisseiden joukossa.

Uuden Suomen uutispuolella Niinistön johdon "luiskahdus" on otsikossa: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/236963-alma-kysel...

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Serlachius-suvun perijätär kerto eilen HS:ssa suvun kantaisän rahoittaneen runsaskätisesti mm. Gallen-Kallelaa.

Tuusulan taideyhteisö (Sibelius, Halonen ym) syntyi sekin samoihin aikoihin "metsästä" teollisuuden rahoilla.

Tuusulan nykyasukkaista tunnetaan sekä historianhoitaja Erkki Tuomioja että presidenttiehdokas Paavo Väyrynen. Nyt onkin somessa pohdittu mistä löytyi rahat Paavo Väyrysen äkilliseen nousuun ehdokkaaksi maksetun lehtikampanjan kautta?

Eräs pitemmän uran kansainvälisessä järjestössä tehnyt suomalainen hymähti minulle Roomassa kerrottuani palaavani Suomen työelämään, että ennen luulisi vaikka puraisevan syanidikapselia.

"Omaisuusarvot - edellä" politiikka pitää korvata lopulta myös Suomessa "ihmisarvot edellä" - politiikalla." Siihen aikaan vielä luulin, että se voisi olla Suomessa mahdollista.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Eikö Paavo ole siirtänyt 'jalasmökkinsä' Helsinkiin?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö
Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #36

Muuten on vaikea tulla valituksi kaupunginvaltuustoon.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #40

Eikö Väyrynen johda jotain kepun pohjoista piiriä?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #55

Kyllä, mutta se ei edellytä paikkakunnalla asumista, toisin kuin vaalikelpoisuus kunnallisvaaleissa.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Kertooko Sauli Niinistön kannatusluvut siitä, että kansa pitää presidentin asemaa nykyisessä vallankäytössä vähäpätöisenä. Kyllä kai äänten pitäisi jakautua puolueiden kesken edes jollakin tavalla yleistä kannatusta mukaillen, jos presidentin tehtävää pidettäisiin merkittävänä.

Niinistö on hoitanut pönötyspresidentin tehtävän erinomaisesti. Miksi kansa siis vaihtaisi presidenttiä, jollei hän ole edes arvojohtaja. Kansa ei tosin aina huomaa, että Niinistö yrittää aina välillä ottaa poliittista johtajuutta asioissa ja sitten on "mielensäpahoittaja", kun asia ei mene niin kuin Niinistö halusi. Tästä hyvänä esimerkkinä kesän hallituskuviot.

Mihin näitä vaaleja tarvitaan. Ehkä Suomessa presidentti pitäisikin valita kuten Saksassa. Silloin saisimme nähdä edes jonkinlaisia pelejä puolueiden välillä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kertonee lähinnä siitä että Niinistön uudelleenvalintaa pidettiin niin varmana ettei SDP:kään saanut ns. ykkösketjuaan ehdolle.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Olisko SDP:llä ollut missään tilanteessa asettaa kilpailukykyistä ehdokasta. En näe kyllä ketään demaria kristallipallostani, mutta Vanhanen olisi vaihtunut Olli Rehniin, Haavisto Ville Niinistöön jne.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

Laura Huhtasaari on näillä näkymillä se joka menee toiselle kierrokselle.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Mikään tähän mennessä tehty presidenttivaaligallup ei tue tuota perustelematonta väittämääsi.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Gallup ei tue eikä varmasti tule tukemaankaan siitä pitävät mm. Uusi Suomi ja muu valtamedia huolen, mutta eihän ne tukeneet jytkyjäkään ja silti ne tulivat. Jopa kaksi peräkkäin! Kansalla on avaimet yllättää ja Niinistön galluptuloksen noin dramaattinen romahdus enteilee sitä!
Kolmatta jytkyä!

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Muistamme Paavo Väyrysen toteuttaneen Keminmaan teatterissaan käsikirjoittamansa näytelmän sekä Kekkosesta että Koivistosta.

Meillä onkin ehdolla kaksi fantastista Koivisto-fania, Niinistö ja Väyrynen!

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Väyrysen ehdokkuutta voi verrata ”tuulimyllymiestoimintaan”, jonka Cervantes tuo esille kirjassaan ritari Don Quijotesta.
Väyrysen ”yliminä” tuntuu vaativan jälleen pääsyä presidentiksi periaatteella: maksoi, mitä maksoi. Siitä kertovat julkisuudessa olleet tiedot viisinumeroisista luvuista mainoskampanjassa.

”Yliminästä” tietoisena Keskusta oli aikanaan hyvissä ajoissa liikkeellä nimittäessään Matti Vanhasen puolueen presidenttiehdokkaaksi.

Meillä on arvaamattoman itänaapurin kanssa yhteistä rajaa noin 1340 kilometriä ja se on hyvä pitää myös EU-rajana.

Isänmaallinen Sauli Niinistö valitaan presidentiksi hyvin suurella todennäköisyydellä jo ensimmäisellä kierroksella. Se varmistaa myös itärajan EU-rajana. Hänen pitämänsä puhe Talvisodan muistomerkin paljastustilaisuudessa oli hieno ja isänmaallinen puhe.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Väyrysen tulo mukaan on hyvä, paitsi EU kriittisenä ehdokkaana, myös toisesta syystä.
Keskustan kenttäväki ei ole innoissaan Vanhasen takana, vaan olivat menossa suoraan Niinistön taakse jo ensimmäisellä kierroksella. Nyt kriittiset saavat tilaisuuden äänestää kriittistä Keskustalaista ehdokasta ja tehdä hallaa Niinistölle, mutta auttaa Lauraa, jos ei muuten niin ehdokastilaisuuksissa ja tietenkin sekoittamalla Niinistön liian ylivoimaista pakkaa.
Tosiasiahan on että äänestäjät haluavat olla voittajan puolella ja, jos voittajasta ei ole varmuutta, halutaan vaikuttaa ja siten äänestysinto kasvaa.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

no Paavo Väyrynen ei pääse presidentiksi, rahat menee hukkaan hänellä, niin arvelen,Niinistö pääsee jo ekakierroksella, Niinistö istuu vielä yhen kerran

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Suosittelen lukemaan tänään HS:n jutun presidenttiainesmies Eero Heinäluomasta. Sen on kirjoittanut Eeva Palojärvi, Vihdin samannimisestä kartanosta, alk. Brander, kurssikaverini kauppakorkealta, oli mukana Moskovassa opiskelijavaltuuskunnassa kun tapasin nätin tytön sieltä.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Väyrynen pystyy sekoittamaan vain jälkisakin järjestystä. Todellista haastajaa Niinistölle ei ole. Kohun nostattajia on nyt kaksi, mutta koko ottelun kanalta sillä ei ole merkitystä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Melkoisen hämmentäväksi nämä presidentinvaalit ovat menneet. Kokoomus palasi presidenttipuolueeksi Paasikiven (1956) jälkeen v. 2012. Mutta Paasikivi ja Niinistö eivät ole Kokoomuksen valtavirtaa, vaan idänpolitiikassaan hyvinkin varovaisesti Kremliin suhtautuvia "tolkun ihmisiä". Niinistö ei edes mene näihin vaaleihin Kokoomuksen ehdokkaana vaan kansanliikkeen nimissä. Se tuntuu vetoavan yleisöön.

Suurissa vaikeuksissa on Keskustan ehdokkuuden jo ajat sitten valloittanut Vanhanen, joka on kaiken lisäksi paradoksaalisesti Paasikivi-Seuran puheenjohtaja. Nyt Väyrysen mukaan tultua Vanhanen joutuu jakamaan jopa Keskustan äänestäjien kannatuksen.

Suurissa ongelmissa ovat myös demarit, vuosien 1982-2012 presidenttipuolue. Voi kysyä, mikä ajoi demarit suohon. Ilmeisesti se, että he erehtyivät hallituspolitiikassaan herrojen kanssa marjaan ja menettivät vähempiosaisten luottamuksen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset