Markku Huusko

Aktiivimalli yhdisti Suomen vasemmiston, mutta kumotaanko laki?

  • Aktiivimalli yhdisti Suomen vasemmiston, mutta kumotaanko laki?

Vuoden alusta voimaan astunut työttömien aktivoimiseen tähtäävä laki on jakanut suomalaisia uudella, mutta samalla hyvin perinteisellä tavalla.

”Kannattajat ovat stereotyyppisiä oikeistolaisia ja vastustajat vasemmistolaisia”, Helsingin yliopiston tutkijatohtori Johanna Vuorelma tiivisti tänään Kauppalehdessä ja Uudessa Suomessa.

Välineenä vastustajilla on lain kumoamiseen tähtäävä kansalaisaloite, joka on kerännyt nopeasti jo lähes 100 000 nimeä. Aloitteen teki yksittäinen työtön, mutta oppositiossa olevien puolueiden nimihahmot omivat sen heti sosiaalisessa mediassa itselleen. Äänessä ovat olleet olleet esimerkiksi vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ja vihreiden entinen puheenjohtaja Ville Niinistö.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne puolestaan uhosi jo ennen kansalaisaloitteen kannatusvyöryä, että hän aikoo kumota lain, jos hallitukseen pääsee 2019. Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen on puhunut muun talousajattelussa vasemmalle kallellaan olevan opposition tavoin ”kyykytyksestä” ja liittynyt sittemmin kansalaisaloitteen allekirjoittajiin.

Työttömyysturvan aktiivimallin arvostelijoiden joukkoon on yhtynyt poliitikkojen lisäksi jonkin verran myös riippumatonta mediaväkeä. Esimerkiksi Suomen Kuvalehden toimittajan kommentissa keskusta-oikeistolaisen Sipilän hallituksen mallia on kutsuttu ”temppujen tempuksi”. Samassa kommentissa arvellaan kansalaisaloitteeseen viitaten, että ”hyvin todennäköisesti laki kumotaan”. Juttu levisi sosiaalisessa mediassa, kun sitä oppositiopoliitikot ja toimittajakollegat aktiivisesti levittivät.

Avainasemassa tämän kevään yhteiskuntaelämän rauhan tai rauhattomuuden suhteen on ammattiyhdistysliike ja siellä erityisesti SAK. Demareita lähellä oleva keskusjärjestön puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoi joulukuussa, että ”seuraavan hallituksen tehtävä on purkaa työttömiä kurittava malli”.

Kevään kannalta on ehkä positiivista, että Eloranta on puhunut maltillisesti ”seuraavasta hallituksesta”, mutta SAK:n jättiliitossa Teollisuusliitossa ja muissakin liitoissa on oltu ärhäkämpiä: on puhuttu poliittisesta lakosta. SAK:n hallituksessa asiaa käsitellään tämän kuun puolivälissä.

Tunteet käyvät nyt kuumana, ja lämpöä lisäävät kokoomuslaisten mokailut tai kommentit, jotka tarkoituksellisesti ymmärretään vastapuolella väärin.

Kansanedustaja Juhana Vartiainen on ollut mallin näkyvä puolustaja ja sitä hän on tehnyt myös tänään radiossa. Vartiainen on ekonomistina ja fiksuna yhteiskunnallisena keskustelijana onnistunut puolustuspuheissaan kohtuullisesti. Toisin on käynyt hänen avustajansa Antti Kirkkalan nimiin menneessä mediakohussa. Kirkkalan kokoomuslaisessa Verkkouutisissa julkaistun jutun otsikossa maalailtiin aktiivimallialoitteen tekijän asuvan ”ökyalueella”, mikä aiheutti somessa ja vähän muuallakin erittäin kovan vastareaktion.

Muutakin epäonnistunutta viestintää on kokoomuksen suunnalta nähty. Sellaisena voi pitää esimerkiksi kokoomuslaisen Keskuskauppakamarin johtoon siirtyvän Juho Romakkaniemen kommenttia, kun hän Twitterissä arveli läppä-emojin saattelemana vastustajien valehtelevan aktiivimallista.

Oman lusikkansa kokoomuslaisista soppaan pani ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen, joka sanoi Aamulehdessä sinällään rakentavasti, että: ”Kyllä minä haastan jokaisen adressin allekirjoittajan esittämään, mikä on toinen keino, jolla 5 000–12 000 henkilötyövuoden lisäys työllisyyteen saadaan. Asiantuntijat ovat arvioineet, että sen verran työpaikkoja syntyy, kun ihmisiä aktivoidaan”. 

Juttu oli otsikoitu Aamulehdessä seuraavasti: Ministeri Mykkänen lyttää aktiivimallin vastustajat: Jos kotiseudulta ei löydy mitään työtä tai aktivointipalvelua, täytyy lopulta muuttaa. Sekin näyttää kääntyneen sosiaalisessa mediassa kokoomusta vastaan, vaikka ovat mallin puolustajatkin olleet hereillä.

Kokoomuksen kannatus on viime gallupeissa ollut hieman laskussa ja SDP kolkuttelee sen kantapäillä. Aktiivimallikeskustelu sataa ilmeisesti demareiden ja muun opposition laariin ja syö kokoomusta, mikä kiihottaa demareita lyömään löylyä asian kanssa. Muistissa on, kuinka hallituksen keppinä tarjoamat pakkolait kaatuivat alkuvuodesta 2016 ja syntyi kilpailukykysopimus, jota sitäkin on toki työntekijäpuolella haukuttu.

Pääministeri Juha Sipilän keskusta on katsellut kokoomuksen vuodenvaihteen kärvistelyä sivusta ja myös hallituskumppani sinisten puheenjohtaja Sampo Terho on ollut korvin kuultavan hiljaa. Poliittisesti ilmeisen viisasta toimintaa heiltä, koska puolueiden kannatusnollasummapelissä keskusta ja sinisetkin voivat olla saamapuolella.

Yhtenä tuloksena aktiivimalli-kiistelystä on pohdinta kansalaisaloitteista ja siitä, miten eduskunnan opposition pitäisi niiden kanssa toimia.

”On iso keskustelun paikka, onko kansalaisaloite tarkoitettu opposition vai vapaan kansalaistoiminnan käyttöön. Opposition pitäisi käyttää parlamentaarisia keinoja, välikysymystä ja kyselytunteja”, sanoo pääministeripuolue keskustaa lähellä olevan ajatuspaja e2:n johtaja Karina Jutila.

Kaikesta huolimatta voisi pitää aikamoisena ihmeenä, jos aktiivimallista tehty kansalaisaloite ja sen ympärille syntynyt poliittinen aktiivisuus johtaisivat Sipilän hallituksen polvilleen pistämiseen ja lain kumoamiseen tällä vaalikaudella.

Mallin korjaaminen kyllä saattaa olla vielä edessä, mihin suuntaan myös työministeri Jari Lindström (sin.) on täällä Puheenvuorossa vihjannut.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (64 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Vartiainen on ekonomistina ja fiksuna yhteiskunnallisena keskustelijana onnistunut puolustuspuheissaan kohtuullisesti."

Sinne kuplan sisäpuolelle voisin vihjaista, että esimerkiksi omassa ei-niin-kauhean-vasemmistolaisessa tuttavapiirissäni tuota kohtuullisena pitämääsi puolustuspuhetta on pidetty lähinnä asiattomana ja todellisuudesta irrallaan olevana ylimielisyytenä, joka varmistaa sen ettei seuraavissa vaaleissa äänestyslippuun vahingossakaan eksy Kokoomuksen ehdokkaan numeroa.

p.s. Mykkäsenkin kommentti on ihan puhdasta hevon..skaa. Kukaan ei jälkikäteen pysty arvioimaan, kuinka suuri osa työllisyyden lisäyksestä on aktiivimallin, ja kuinka suuri talouskasvun ansiota. Vähän kun väittäisi että Vartiaisen kytkeminen häpeäpaaluun Kauppatorille luo 10 000 työpaikkaa. Varmasti ensi vuonna työpaikkoja on sen verran enemmän, joten eiköhän kokeilla?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kirjoitat kommentissasi: "Kukaan ei jälkikäteen pysty arvioimaan, kuinka suuri osa työllisyyden lisäyksestä on aktiivimallin, ja kuinka suuri talouskasvun ansiota".

Ei varmasti tarkasti pystykään, mutta kyllä sen vaikutuksia analysoimaan pystytään, kun laki on ollut voimassa esim. puoli vuotta tai vuoden.

Vastakommenttina heittäisin, että ei kukaan pysty myöskään sanomaan varmuudella etukäteen, onko nyt valittu malli työllistymisen kannalta hyvä, huono vai jotain siltä väliltä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"mutta kyllä sen vaikutuksia analysoimaan pystytään, kun laki on ollut voimassa esim. puoli vuotta tai vuoden."

Miten? Millä erotat toisistaan kausaliteetin (rautakangesta, sen että aktiivimalli on vaikuttanut työllisyyteen) ja korrelaation (työllistyminen on muuttunut samanaikaisesti aktiivimallin kanssa)? Vai ovatko ne mielestäsi sama asia?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #9

Jätän tämän itseäni viisaammille, joiden uskon löytävän tutkimuksellisia keinoja asian analysoimiseksi.

Käyttäjän PeterLindberg kuva
Peter Lindberg Vastaus kommenttiin #12

Tärkeintä on kuitenkin tehdä tämä ihmiskoe ensin. Sitten mietitään jälkeenpäin löytyykö tutkimuksellisia keinoja arvioida esim. riippuvuuden suuntaa. Voi aikoja...Onko tälläinen edes hyväuskoisuutta?

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Vastakommenttina heittäisin, että ei kukaan pysty myöskään sanomaan varmuudella etukäteen, onko nyt valittu malli työllistymisen kannalta hyvä, huono vai jotain siltä väliltä.
...........

Sen pystyy varmuudella sanomaan etukäteen, että malli on epäreilu. Minkä työtön sille voi jos hän ei töitä saa.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #18

Tässä vielä mallin perussisältö suoraan viranomaissivuilta ( http://toimistot.te-palvelut.fi/uusimaa/aktiivimalli ):

Säilyttääkseen työttömyysetuuden ennallaan työttömyysetuuden saajan on tarkastelujakson aikana joko:

-tehtävä 18 tuntia palkkatyötä
-ansaittava yritystoiminnassa yhteensä vähintään 23 prosenttia yrittäjän työssäoloehtoon vaaditusta kuukausiansiosta (vuonna 2018: 241 euroa)
-oltava viisi päivää TE-toimiston työllistymistä edistävässä palvelussa
tai
-osallistuttava viisi päivää muuhun työpaikalla tai työllistymiseen liittyen toteutettavaan rekrytointia tukevaan toimintaan, jonka ajalta maksetaan työttömyysetuutta

Kommenttini: Yksi avainkysymys on, miten TE-toimistot pystyvät työllistymistä edistäviä palveluja järjestämään ja missä. Jos palveluja ei ole lähimaillakaan, on se työttömän kannalta hyvin ongelmallista.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #43

@43. Kommenttisi sisälsi juuri sen ongelman ja siksi aktiivimalli alentaa työttömyyskorvauksia ja siitä seuraa osalle porukalle ongelmia.

Tuo yrittäjyys on oikeasti hölmösti laitettu. Ei yritystä voi perustaa ilman kunnollista liikeideaa ja tämähän tarkoittaa, että kaikki yrityksen perustavat ovat isolta osalta tuomittuja epäonnistumaan. Se kertoo yrityskirjoissa, että 85% epäonnistuvat aina. Saa olla onnekas, että kuuluu juuri siihen 15% joukkoon. Eikä ne firmat ilman pääomaa pysty työllistämään ketään.

Verottajahan sen päättää, että onko työtön tekemässä sivutoimista yrittäjyyttä vai onko se päätoimista yrittäjyyttä. Juuri työ päätoiminen yrittäjyys katkaisee työttömyyskorvauksen heti ja mitään korvauksia ei saa ennen kuin lopettaa yrityksen kokonaan. Sosiaalitoimistosta voi ehkä saada korvauksia vain hyvillä perusteilla. Sitä paitsi en luottaisi verottajaan, kun se saattaisi tehdä mielivaltaisesti päätöksiä ja kuka heitä muka valvoo?

Isoa osaa ihmisiä pitää varoittaa, että ei saa ryhtyä yrittäjäksi, koska se on arpapeliä.

Tämä aktiivimalli on oikeasti ihmisoikeusrikkomus.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Lukeudun itse yleensä oikeaan laitaan, mutta tässä asiassa olen kyllä lain kumoamisen kannalla. Se on niin huonosti valmisteltu ja sisältää niin pahoja ongelmia, ettei sitä voi pistää sellaisenaan täytäntöön.

Kaikkein kipeimmin tarvittaisiin toimenpiteitä, joilla taataan se, että paha työttömyys ja ikärasimi työmarkkinoilla saataisiin kuriin edes joskus kauempana tulevaisuudessa. Suomen tilanne näyttää tässä suhteessa aika surkealta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Täytyy toivoa, että kokoomuksen ja keskustan kannatus laskisi, vasemmiston vuoro voittaa seuraavat vaalit.

Tuo aktivointi ei ole mikään aktivointi, vaan leikkaus.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Poliittinen vasemmisto on tarttunut asiaan hanakasti ja katsonut hetkensä tulleen. Tutkijatohtori Vuorelma sanoi Kauppalehdessä, että "aktiivimalli ei olisi voinut tulla otollisempaan aikaan".

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars
Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

En ole Suomen vasemmistoa, mutta toivon silti, että aloite kyykyttämislain kumoamiseksi yhdistää kansan. Siihenhän sisältyy eräänlainen uhkasakko, jonka maksettavaksi lankeamiseen kohde ei voi vaikuttaa.

Muutoinkin olisi ministeri Lindstömin hallinnonalalla parantamisen varaa työnhakijoiden kohtelussa.
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

yhdisti opposition,,ei vasemmistoa

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Oppositiosta samankaltaista ”kyykytys-retoriikkaa” on kuultu demareiden, vasemmistoliittolaisten, vihreiden ja perussuomalaisten suusta. RKP-läisten ja kristillisdemokraattien linja on ollut hillitympi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

RKP ja Kristillisillä ei ole varaa sanoa mitään.Hehän kyykytyksen aloitti kepu,kok kanssa -94.
RKP lisää Vanhasen II-hallitukssa.Krst.Kok Kataisen-hallituksessa.
Molemmat odottaa kieli pitkänä että jotain tapahtuisi ja heidät pyydettäisiin hallitukseen. Kuten oli hilkulla kun persut hajosi.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Ainakin urbaanin sanakirjan määritelmän mukaan puhe on todellakin kyykyttämisestä eikä retoriikasta:
"kyykyttää Gargoyle 14.11.2007
Sortaa, pistää tekemään turhia asioita, kohdella mielivaltaisesti

Kela kyykyttää köyhiä."
https://www.urbaanisanakirja.com/word/kyykyttaa/

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän jonirikkola kuva
Joni Rikkola

Ei se mitään vsemmistoa yhdistänyt. Näytti vaan ettei Suomen kansa halua kommareita tänne. Laki ei muutu mihinkään ja liitot ovat keskittyneet pääosiin omaan olemassaoloonsa eivät työntekijöiden puolustamiseen.
Signaali on Sipilälle selvä - siirry vaiheeseen B perustuslaista välittämättä.
Vastikkeellinen pakkotyöllistäminen, muutto tai karenssi, jne. Sipilällä on oma miljardi budjetti joten saimme oman diktaattorin kuten kaikissa kommunistisissa valtioissa.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Ottamatta kantaa kumpi on oikeassa niin ymmärtääkseni joka ainoa merkittävämpi muutos olemassa olevaan on saanut tasapuolisesti täystyrmäyksen opposition taholta.
Ainoa mistä ollaan useimmin yhtämieltä ovat kipupisteet.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Minusta nämä kansalaisaloitteet aktiivimallin kaatamiseksi ja uusin työmarkkinoiden ja sosiaaliturvan uudistamiseksi ovat hyviä keskustelun avauksia, mutta en ole aivan varma voiko niiden pohjalta rakentaa yhtään mitään.

Pikemminkin molemmat aloitteet tuntuvat poliittiselta pisteiden poiminnalta yksinkertaistamalla monimutkaisia asioita.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Mikäs tässä on poliittisten pisteiden poimintaa ja monimutkaisten asioiden yksinkertaistamista:
"Työnhakija ei kuitenkaan päätä rekrytointiprosessin tuloksista, vaan työnantaja niistä päättää, joten on kohtuutonta rangaista työnhakijaa siitä, että työnantajan rekrytointivalinta ei ole osunut häneen.

Työnhakija ei myöskään päätä siitä, onko omalla kotiseudullaan hänen urasuunnitelmiaan tukevia työllisyyspalveluita edes tarjolla, saatikka siitä, tuleeko hän valituksi hänen hakemiinsa palveluihin, vaan TE-toimisto päättää molemmista, joten on kohtuutonta rangaista työnhakijaa siitä, että hän ei ole saanut TE-toimistoltaan hänen tarvitsemiaan palveluita.

Samoin muissakin työllisyysasioissa; päätös tuloksista ei juurikaan ole työnhakijan käsissä."
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Keksin mykkäselle heti paremman keinon työttömyyden laskuun ja syrjäytymistä ehkäisevän keinon!

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Suomen vasemmiston yhdisti viimeksi päätelmä siitä, että alkoholi ei sovi geneettisesti suomalaisille ihmisille !

Aktivointimallin arviointi vasemmiston taholta on tätä aivan samaa intelligenssiä, jota myös mitättömäksi opposition hölinäksi voitaisiin kutsua.

WSJ totesi eilen Euroopan raajarikon ja sairaan miehen Suomen talouden nousevan kuin ihmeen kautta uskottavksi, joka on tietenkin vasemmistolle myrkkymaljan pakollista juomista - tahtoi tai ei.

Itse asiaan. Laki mitä todenäköisimmin tullaan kumoamaan, mutta ei opposition vaikuttamisella tai ansioin, vaa hallituksen pääteltyä, että tästäkään älyvapaasta päätöksestä ei kukaan pitänyt.

Kuinkahan olisivat ne unohtuneet normienpurkutalkoot ja uusien yksityisrahoitteisten työpaikkojen luomisen edellytyksien parantaminen ?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Totta.Älyvapaata vaatia työttömiltä työpaikkoja.Yrityksethän työpaikat omistaa.
Helpoin tapa on työllistää kun maksaa TES mukaista palkkaa niin yksikään työpaikka ei jää täyttämättä.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

A-studiossa tänään klo 21,05 ministeri Kai Mykkänen ja 9-n vuotta työttömänä oleva Martin-Eric Racine hänen alkuunpanema työttömän aktivointi lain purkuvaatimus kansalsaisaloite.
Valtion on liki 110 miljardin velkataakan alla jotain 20000 € per asukas Suomessa. Tämä ei huolestuta Antti Rinnettä vaan lupaa kumota aktivointi lain välittömästi kun pääsee vallan kammareihin.
Pohjoismainen sosiaalidemokraattinen hyvinvointimalli tulee olemaan kovilla, meitä on juustohöylätty kipeästi jo esim. lääkeomavastuissa ja erityisesti 2 tyypin diabetestä sairastavien lääkekulut ylittävät moninkertaisesti nyt 33 €-n kk-si mahdollisen sanktion.
Voi meitä veronmaksajia olemme alistettuja tähän oleskeluyhteiskunnan ylläpitoon.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Tämä ei huolestuta Antti Rinnettä vaan lupaa kumota aktivointi lain välittömästi kun pääsee vallan kammareihin.

Miksi kiinteitöveroa ja kuntaveroa nostettiin? Miksi lääkkeiden hinta nousi ja terv.palv.maksut 27%? Miksi kuntavero nousee useassa kunnassa?

Koska 127 600 ilmaistyötä tekevien "palkkoihin" tarvitaan Kelasta rahaa.
Koska yli 500 000 työttömän palkoista ei tule veroja sosiaaliturvaan ja palveluihin .
Jostainhan ne on otettava vaikka velkaa lisää ottamalla tai edm.kautta.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Pääongelma Suomessa ei ole työttömät ihmiset- vaan vallitseva suurtyöttömyys.

Mitä on tehty työpaikkojen lisäämiseksi?Tuo aktiivimalli on viime hallituksien ja koko Tupo järjestelmän synninpäästö itselleen, eli jotain on tehty, ja itse asia vyörytetään työttömän harteille.

Jos koko sopimus- järjestelmä mahdollistaa näin suuren työttömyyden sekä syrjäytymisen-olisi päättäjien syytä katsoa peiliin.

"On iso keskustelun paikka, onko kansalaisaloite tarkoitettu opposition vai vapaan kansalaistoiminnan käyttöön."

Ruotsinkielen pakollisuudesta tehtiin aikaisemmin Soinin johtaman Perussuomalaisten toimesta kansalaisaloite. Soini Sinisen tulevaisuuden jäsenenä arvosteli kansalaisaloitteita propagandan välineiksi-Miten nyt ?

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

Jos nyt sitten eräiden tahojen mieliksi sovitaan, että tämä hallituksen malli lisää aktiivisuutta, vähentää paperitöitä ja on tasapuolinen, että päästään asiassa eteenpäin.

Sitten olisi sellainenkin ongelma, että meillä on yli 300 000 työtöntä, mutta avoimia työpaikkoja on TE-sivuilla n. 15 000, pelkästään yritysten omilla sivuilla varmaan joitain satoja lisää ja sitten ne paljon puhutut piilotyöpaikat, joiden määrästä on paha mitään sanoa. Pitäisikö tällekin epäsuhdalle ehkä tehdä jotain?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kartoittaa etukäteen kysymällä yrityksiltä työvoiman tarpeesta.Sen jälkeen ohjata työttömiä niihin yrityksiin kunkin ammatin mukaan.
Jos silloin ei työ kelpaa voisi asettaa karenssin ja leikata tukea.

Ja jos työstä Aktiivimallilla ei makseta EK/SAK sopimaa TES palkkaa on se valtiollekkin turhaa touhua.Verot jää palkoista saamatta ja yhä maksetaan työttömyyskorvauksia .

Pekka Pylkkönen

Voidaan turvallisesti sanoa että työpaikkoja on avoinna satoja tuhansia.

https://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-20000...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ihme kun paikkoja ei ole täytetty?
Johtuisiko siitä ettei päteviä löydy työttömien joukosta?
Silloin on menty koulutuksessa hakotielle jos tarjonta ei vastaa kysyntää .

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

#29
Tunnen kyllä tämän uutisen ja itse ilmiön. Olen kait kerran työllistynyt julkisen haun kautta, muuten tuttavien avulla. Näistä Sitran esittämistä vapaiden piilotyöpaikkojen määrästä en osaa sanoa mitään, koska en ole selvillä, minkälaiseen laskukaavaan ne perustuvat, kun en löytänyt selkeää lähdettä (Rehellisesti sanottuna sain sellaisen käsityksen, että se perustuu jo työllistyneiden ilmoittamaan malliin, millä he itse olivat työllistyneet, mutta eihän tästä voitaisi sanoa yhtään mitään siitä, paljonko paikkoja on vapaana ajankohdalla X, joten asia tuskin on näin).

Joka tapauksessa piilotyöpaikkojen määrä on työttömien kannalta aika epäolennainen, mikäli ne eivät ole heidän ulottuvillaan syystä tai toisesta ja tähän pitäisi keksiä ratkaisu.

Ajattele itsekin, miten paljon helpompaa tätä työttömyyskeskustelua olisi käydä, jos tiedettäisiin varmasti avoimien työpaikkojen määrä ja voitaisiin todistaa se yksiselitteisesti.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #32

"Joka tapauksessa piilotyöpaikkojen määrä on työttömien kannalta aika epäolennainen, mikäli ne eivät ole heidän ulottuvillaan syystä tai toisesta ja tähän pitäisi keksiä ratkaisu."

No tässä on hyvä pointti. Nuo piilotyöpaikat löytyvät sosiaalisia verkostoja pitkin ja ne kenellä verkostot ovat kunnossa, ovat jo työllistettyjä.

Toisille löytyy helposti kaksi työpaikkaa ja toisille ei sitä ensimmäistäkään.

Työpaikan saa jos työnantaja uskoo että olet palkkasi väärti. Pitäisi miettiä ne keinot joilla tuon voi todistaa.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner Vastaus kommenttiin #34

"Työpaikan saa jos työnantaja uskoo että olet palkkasi väärti. Pitäisi miettiä ne keinot joilla tuon voi todistaa."

Homma kait useimmiten kaatuukin:

A) Työtön ei ikinä pääse kohtaamaan työnantajaa vakuuttaakseen häntä osaamisestaan.

B)Ei ole sitä osaamista, jota työnantaja vaatisi.

B kohdassa ei oikein olisi muuta ratkaisua, kuin (uudelleen)koulutus jossain oppilaitoksessa tai työssäoppiminen. Ensimmäiseen on käsittääkseni vaikea päästä kortistosta, jälkimmäiseen ei löydy harjoittelupalkkaa maksavaa osapuolta. Te-Kurssitus ei hyödyttäne ketään.

https://yle.fi/uutiset/3-7616982
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005424287.html...

Toki on jokunen, joita ei vaan huvita.

Pekka Pylkkönen

Ihmisillä on paljon mielipiteitä mutta mitä sanovat tutkijat ja asiantuntijat?

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005507172....

https://www.suomenmaa.fi/uutiset/sttkn-paaekonomis...

Mutta milloinkas koulutus- ja tiedevihamielistä oppositiota olisi tutkijoiden näkemykset liikuttaneet?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Olen las­ke­nut, et­tä 70 pro­sent­tia työt­tö­mis­tä voit­taa täs­sä.

Ak­tii­vi­suu­den voi osoit­taa työs­ken­te­le­mäl­lä palk­ka­työs­sä, yri­tys­toi­min­nas­sa tai osal­lis­tu­mal­la työl­lis­ty­mis­tä edis­tä­viin pal­ve­lui­hin
vä­hin­tään 18 tun­tia kol­men kuu­kau­den tar­kas­te­lu­jak­son ai­ka­na.

Saako työtön 3kk aikana 18t palkan? Vai vähentääkö Kela sen työttömyysturvasta?

Miten 6t työtunnit auttaa kuukauden elannossa työtöntä?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Yksi asia ei minulle ole käynyt aivan selväksi.

Nimittäin ymmärtääkseni työttömille sälytetään jo nykyiselläänkin (tai siis aiemminkin) velvoitteet osallistua TE-toimiston käyntikutsujen noudattamiseen sekä mahdollisesti erilaiseen kuntoutukseen j.n.e. Jos niistä on skipannut, on menettänyt tuen tai saanut pitkän karenssin byrokraattisine uudelleen anomisineen.

Tarkoittaako tuo sanktio 5%:n leikkauksesta sitä, että "sillä hinnalla" voi sitten levätä laakereillaan vapaasti? Siinä tapauksessahan tämä uudistus voisi useille työttömille olla tervetullut.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Samaa olen ajatellut, eli sehän tulisi olla joka kolmen kuukauden välein 5% alennus päivärahaan, jos 18 tunnin velvoite ei täyty.

Joka tapauksessa aktivointimalli on torso. Ei työttömiä pokkuuttamalla työpaikat lisäänny, kuin korkeintaan TE-keskuksissa, mutta nehän lopetetaan, eikö niin?

Melkoinen paradoksi koko esitys!

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

#33
https://www.edilex.fi/he/20170124

Ymmärtääkseni karenssilainsäädäntö säilyy muuttumattomana. 4,65 % sanktio tulee aktiivisuusedellytysten (työssä tai työllistymispalvelussa olo) saavuttamattomuudesta.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

2019 keväällä on eduskuntavaalit, tästä tuli hyvä vaalikampanjoiden teema ja kansalaisaloite auttaa hyvin siinä asiassa. Sen lisäksi SAK lähtee mukaan jeesaamaan. Tämä oli hallitukselta syöttö suoraan vasemmistopuolueiden lapaan.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kummallisen huonosti tässä on mennyt läpi tämän aktivointipykälän etymologia. Siis syntyhistoria.
Alunperin valmistelun kautta esitettiin työttömyysetuuksien portaittaista alentamista työttömyyden pitkittyessä. Tämä aleneminen olisi kategorisesti koskenut kaikkia pitkittyneinä työttömyyksiä.
Kolmikantakäsittelyssä ay-liike ei hyväksynyt tätä. Haluttiin konsensus kolmikannassa.
Ja se oli ay- osapuoli joka nimenomaisesti esitti tätä nyt toteutunutta mallia!
Näin minulle sen synty on kuvattu.
Samaa kertoi Juhana Vartiainen tätä aamuna radiossa.
Ay-rintama ei tietääkseni ole kiistänyt isyyttään.
Ehkä siellä nyt istutaan korvat kuumottaen hiljaa, kun vasemmisto ajaa juuri toissapäivänä voimaan tulleen lain kumoamiseksi?
Miksi vastustajat heräsivät vasta nyt?
Jos tuo selostus kolmikannan sisältä pitää kutinsa en enää ihmettele niin paljoa..

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Se vaan outoa kun yritys sanoo irti palkansaajan vastuu siitä siirtyy työttömäksi joutuneelle?
Omavastuu aika,sosiaaliturvan leikkaukset mutta vain työttömiltä?
Iso ryhmä saa Kelasta etuuksia vaikka ei ole työssä.Eikä niitä velvoiteta mitenkään etuuksien takia.

Toinen erikoinen juttu on kun Ekonoomit vaatii maahanmuuttajille TES pienempää palkkaa? Mutta työtön joutuu nyt tekemään 487e/e+9e/pv kuluihin palkalla töitä?
TES on sopinut EK/SAK ja laiksi tehnyt eduskunta. Työstä maksettavat palkat eri aloilla.

Toinen erikoinen asia on :
Kenellä on oikeus Kelan etuuksiin?
Kelan etuuksien saaminen edellyttää yleensä, että kuulut Suomen sosiaaliturvaan.
Joitakin etuuksia voit saada vain, jos olet asunut Suomessa tietyn ajan.
Suomen sosiaaliturvaan kuuluvat pääsääntöisesti kaikki Suomessa vakinaisesti
asuvat henkilöt.
Lähde:
Kela
1)-Asuuko Suomalainen työtön vakituisesti Suomessa?
2)- Onko työtön työttömyyden takia enää Suomen kansalainen?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Aktiivimalli tuskin kumotaan. SDP, Vas ja Vihreät eivät kuitenkaan tule saamaan yksinkertaista enemmistöä eduskuntaan seuraavien vaalien jälkeen.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Jos tutkijatohtori Johanna Vuorelman arvio ns. aktivointihankkeen kannaattajista lähtökohtaisesti oikeistolaisina ja vastustajista leimallisesti vasemmistolaisena pitää paikkansa, ja miksei pitäisi, niin mitä se kertoo kolmikannassa tiimivien työntekijäjärjestöjä edustavien järjestöjyrien poliittisista intentioista?
No, ehkä ei sinänsä mitään, sillä ilmeisesti he pyrkivät käsittelytilanteessa joko hakemaan näkökannaltaan pohjaesitykseen nähden edes hiukkasen parempaa vaihtoehtoa?
No, kun lopputulosta katsoo niin tuskin kurjempaa mallia olisi kukaan osannut ominpäin keksiä, siis tyypillinen järjestöjen kompromissi.
Ehkä ay- porukka voisi yrittää pelastaa kasvonsa keksimällä meriselityksen, että he keksivät mielettömimmän mallin ikinä, toivoen että laki jumittuisi selvittelyvaiheeseen, mutta työnantajajärjestöillä ja hallituksella oli niin kova hinku saada aktivointimalli päälle, että modell impossible meni sukkana läpi!

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Voi olla, että muutoksia aktiivimalli-lakiin on tulossa. Työministeri Jari Lindströmin (sin.) lisäksi tästä on nyt puhunut keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen.

Hänen mielestään lakia täytyy muuttaa, jos se johtaa kohtuuttomiin epäkohtiin.

– Jos työnhakija parhaansa yrittää, hakee aktiivisesti töitä ja yrittää päästä palveluihin, niin sen pitäisi riittää. Mielestäni ei voi edellyttää, että tarjotaan pakkomuuttoa vaihtoehdoksi, Kaikkonen sanoo.

Lähde: https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005512063....

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Lain muuttaminen ei niin helposti ja nopeasti käy. Tekivät huonon lain ja sitten lupailevat myöhemmin ehkä korjauksia.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

#44.
"...täytyy muuttaa, jos se johtaa kohtuuttomiin epäkohtiin."

Hirvittävä härdellihän tässä on tiedossa.
Tarvitaan melkoinen selvittelymyllytys sortteeraamaan ja kohdentamaan näitä alennetun etuuden maksupäiviä.
Voisi arvella, että Kelan taannoiset toimeentulotuen maksatukseen liittyneet pulmat ja viiveet ovat pientä tämän rinnalla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tietääkseni yksi ongelma tähän mennessä on ollut myöskin se, että jos työtön on kuukauden työttömyyskorvausanomusta täydentäessään merkinnyt siihen minkä tahansa päivän parin tai vaikkapa muutaman tunnin työnteon sekä palkkasumman, niin kyseistä hakemusta ei ole enää käsitelty automaattisesti samalla maksatuspäivämäärällä, vaan se on pudonnut jonnekin manuaalisten käsittelyjen laatikkoon odottamaan pähkäilyn jälkeistä ratkaisua, josta on vielä joutunut kinastelemaan.

Mitenkäs nyt, kun tuollaista työtä jopa edellytetään? Tarkoittaako se sitä, että mitään ei enää makseta automaattisesti määräpäivänä? Taitaa sossun puolikin joutua koville ...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #51

Edellytetään sitä mikä jo oli pullokaula. Hyvä me!

Aktiivimalli on riittämätön, byrokraattinen ja melko tehoton.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@44. Pakkomuuttoa ei voi edellyttää. Monella on asuntolaina ja joutuvat aina maksamaan. Sisäisessä devalvaatiossa on se ongelma, että lainamaksut ovat aina saman suuruisia vaikka sitten ostovoima vähenee. Tästä seuraa, että pakkohuutokaupataan, jos työttömät eivät ole kyenneet hoitamaan lainanmaksua.

Tässä on se yksi iso ongelma, että jos on luottotiedot menneet ja maksuhäiriömerkintöjä, niin se pakkomuutto ei onnistu, kun ei niillä tiedoilla kukaan halua asuttaa kiinteistöönsä. Se on jo tosiasia, että maksuhäiriöiset eivät pääse vuokralle toiselle paikkakunnalle. Puuveneen alleko on pakko muuttaa?

Nämä kaikki takaavat sen, että aktiivimalli alentaa työttömyyskorvauksia joka tapauksessa. Ei se mikään rakettitiedettä ole. Olen varmaan unohtanut joitakin kohtia, mutta ei se mitään. Minä en vaan jaksa kirjoittaa kilometrien mittaisia juttuja.

Teidän toimittajien pitäisi ne haittaongelmat havaita eikä hehkuttaa hallitusta.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tämä Kauppalehden juttu sivuaa myös aktiivimallia: ”Kentällä on aika paljon ärtymystä" - Palvelualoilla kytee vahvistuva lakkointo

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kentalla-on-aik...

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tositarina aktiivisuudesta.

Autoin Helsingissä erästä silloin työttömänä ollutta maahanmuuttajaa. Hän on ollut sen jälkeen töissä ja nyt hän opiskelee.

Työttömänä ollessaan hän halusi auttaa ja tehdä hyvää suomalaisille. Hän halusi mennä leipäjonoon jakamaan ruokaa. Otin yhteyttä Myllypuron ruuanjakelupistettä hoitavaan Herttoniemen seurakuntaan. Sovimme haastatteluajan.

Haastattelussa kysyttiin saako tukea työttömyysajalta. Vastauksen kuultuaan haastattelija totesi ettei suosittele vapaaehtoistyötä leipäjonossa, koska heillä on tapauksia joissa siitä on saanut karenssin. Hän totesi TE-toimiston käytäntöjen olevan hyvin arvaamattomia.

Maahanmuuttaja ei voinut ymmärtää suomalaista kulttuuria, kun hyvän tekeminenkin on kiellettyä. Kävin hänen kanssa pitkän keskustelun työvoimahallinnon pyrokratiasta. Suosittelin, ettei tee mitään ylimääräistä, jotta ei tule toimeentuloon katkoksia ja ylimääräistä paperisotaa.

Aktivointilaista aiheutuu vielä melkoinen byrokraattinen hässäkkä, siihen työvoimahallinnolla on pitkät perinteet.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Omassa aktiivimallissani olen kokenut taloudellisia tappioita työn perässä paikkakunnalta muuttamisessa. Saatua uutta henkistä pääomaa ja täten työmarkkina-arvoa on hankalampi arvioida rahallisesti.
http://jukka-konttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Aktiivimalli yhdisti Suomen vasemmiston, mutta kumotaanko laki?"

Kumottiinko tasa-arvoinen avioliittolaki kansalaisaloitteen perusteella?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ei kumottu, mutta tilanne on nyt vähän eri. Tähän kansalaisaloitteeseen on liittynyt väkeä laajalla rintamalla oppositiosta, mikä lisää painetta hallituspuolueisiin päin varsinkin, kun eduskuntavaalit 2019 lähestyvät. On mahdollista, että lain ja/tai siihen liittyvän asetuksen sisältöä hallitus taipuu joiltain osin muuttamaan.

Keskustasta on kuultu nyt tällainenkin kommentti kokoomukseen päin. Keskustalainen jyrähtää Mykkäselle ja Vartiaiselle: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/238574-aktiivimal...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Olisivat jyrähtäneet ennen kuin eduskunta teki päätöksen.

Sipilän hallitus on jo perunut liian monta päätöstään. Joku raja sentään.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #58

Ja kas kun kävikin niin, että tällaista helposti kyykytettävää väkeä käsiteltäessä päätöksiä ei peruta - tosi "miehekästä" politiikantekoa.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #58

@58. Mitään ei voi kehittää, jos ei jotain korjata, joka aiheuttaa haittaa maallemme. Ihan oikeasti.

Suomalaiset päättäjät ovat nykyään tätä muotoa:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Vogonit

Jos halutaan saada vaurautta takaisin, yrittäjäkenttä on korjattava, että sinne tulisi ne helkutin työpaikat.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Jos epäillään että työttömiä viedään junalla radan päähän, missä he astuvat kuoppaan, johon suhkutetaan päälle liotusainetta, niin ei se niin mene etteikö jotakin olisi histooriasta opittu.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Haastattelimme aktiivimallista Kelan pääjohtajaa Elli Aaltosta, jolla on ajatuksia aktiivimallin laajentamiseksi.

Ote jutusta:

Aaltonen tunnustautuukin osallistavan sosiaaliturvan kannattajaksi. Hän toivoo, että aktiivisuuspisteitä voisi saada esimerkiksi vapaaehtoistyössä tai muuta palkatonta työtä tekemällä.

–Se saattaisi olla juuri se, millä saataisiin nuoria tai pitkään työttömänä olleita osallistumaan. Silloin sillä voisi olla vahvempi syrjäytymistä ehkäisevä vaikutus. Nythän voi olla, että ne jotka eivät yhtään aktivoidu lain osoittamalla tavalla, eivät vain aktivoidu.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/238580-tyoton-saa...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Sata tuhatta (100.000)
meni rikki just nyt eli
klo 14:10 torstaina 04.01.2018.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

So what? Hallituksen takana on lähes kaksi miljoonaa äänestäjää.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

kaksi miljoonaa pettynyttä äänestäjää

Käyttäjän MarkkuKanninen kuva
Markku Kanninen

Ilmoitettakoon heti aluksi. Vain kahdeksan kertaa olen vaihtanut poliittista väriä. Siksipä kiistellystä aktiivimallista olen ihmeissäni oikeisto-vasemmisto köydenvedosta. Siinä kisassa ei voittajaa löydy. Ei minun silmissä eikä monen muunkaan. Surullisena seuraan kuinka eräät tahot pulpahtivat pinttaan ja kovaan ääneen touhottavat seuraavan hallituksen purkavan tämän lain. Älkää luvatko kun perutte kuitenkin lupauksenne vaalien jälkeisenä päivänä. Aktiivimallin kumoamiseksi käytetään keppihevosena seuraavaa hallitusta ja sen rakennetta.
Työttömyysturvaan ei luvattu kajota. Kajositte kuitenkin.
Asian hoitotapaa ihmetellessäni eräs emerituspoliitikko valisti minua. "Politiikka on sitä että aamupäivällä esittämäänsä asiaa voi äänestää iltapäivällä vastaan". Olisiko tässäkin käynyt näin. Olen yrittänyt miettä tätä niin puolueettomasti kuin alussa kerroin. En löydä sitä punaista lankaa joka toisi tunteen että asiantuntijoita olisi kuunneltu. Jos onkin, "politiikka" on mennyt edelle. Harras toiveeni on. Ottakaa tämä sotku uudelleen käsittelyyn. Ei siinä kukaan kasvojaan menetä. Päin vastoin. Kertoisi vaan suoraselkäisyydestä. Politiikoilla on nyt velvollisuuksia kansalaisia kohtaan. Sen kertoi kansalaiasaloitteen allekirjoittaneiden määräkin. Huom. En sano että se pitää purkaa. Järkeistäminen riittää. Jos ette itse osaa, kuunnelkaa tällä kertaa asiantuntijoita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset