Markku Huusko

8 hyvää syytä äänestää - näistä tuli sittenkin kunnon vaalit

  • Ehdokkailla on jäljellä vielä kolme isoa yhteistenttiä. Tänään on vuorossa Iltalehden tentti. Alma Median arkistokuva
    Ehdokkailla on jäljellä vielä kolme isoa yhteistenttiä. Tänään on vuorossa Iltalehden tentti. Alma Median arkistokuva

Kävin eilen antamassa ääneni ennakkoon Lohjan Citymarketissa kauppareissulla.

Se oli helppoa, ei tarvittu kuin ajokortti ja päätös, kenelle presidenttiehdokkaalle äänensä antaa. Toimitus oli ohi muutamassa minuutissa.

Olen siis yksi noin miljoonasta suomalaisesta, jotka ovat äänensä näissä vaaleissa tähän mennessä antaneet. Äänestysprosentti on tätä kirjoitettaessa 25 prosentin luokkaa ja huomisen jälkeen todennäköisesti jo yli 30.

Ennakkoäänestysaikaa on kotimaassa vielä tämä päivä ja huominen, varsinainen vaalipäivä on ensi sunnuntai. Viikon päästä äänestäjän pitää löytää tiensä varsinaiselle äänestyspaikalle, eli sunnuntaisella kauppareissulla näihin vaaleihin ei pysty enää osallistumaan.

Nämä ovat hyvät presidentinvaalit, vaikka ne päättyisivät ensimmäiseen kierrokseen, sillä ajatuksia suurista kysymyksistä on vaihdettu ja yhä ainakin viikon ajan vaihdetaan. Se palvelee meitä äänestäjiä ja koko kansanvaltaamme.

On vähintään kahdeksan hyvää syytä äänestää. Henkilöin nuo syyt aakkosjärjestyksessä kuhunkin ehdokkaaseen:

Afrikka: Matti Vanhanen (keskusta)

Ehdokas Matti Vanhanen on tuonut vaalikeskusteluun pakolaisuuden juurisyyt nostamalla esiin Afrikan, mistä pakolaisia tulee jatkuvasti myös Suomeen. Se on tärkeä globaali kysymys, johon liittyy eriarvoisuutta, jonka poistamisessa Suomen on hyvä olla aktiivinen.

Feminismi: Tuula Haatainen (sosialidemokraatit)

Naisten osuus ulko- ja turvallisuuspoliittisen päätöksenteon ylimmällä tasolla on ollut Suomessa liian vähäinen. Tuula Haataisen vaaliteemana on feministinen ulkopolitiikka, jossa on kaikuja Ruotsista ja hänen ystävänsä presidentti Tarja Halosen ajattelusta.

Ilmasto: Pekka Haavisto (vihreät)

Pekka Haavistolle ilmasto- ja muut ympäristökysymykset ovat sydämen asia. Hän on ehdokas, joka on pyrkinyt herättämään vaaleissa keskustelua ilmastonmuutoksesta, joka on ihmiskunnan tulevaisuuden kannalta jättimäinen kysymys.

Jatkuvuus: Sauli Niinistö (valitsijayhdistys)

Suomalaiset, jotka kaipaavat nykyiselle linjalle jatkuvuutta, saisivat sitä ainakin Sauli Niinistöltä, joka on hoitanut maamme tasavallan presidentin tehtävää viimeiset kuusi vuotta. Jatkuvuuteen yhdistyy hankittu kokemus kansainvälisissä ympyröissä maailman johtajien seurassa.

Kokemus: Paavo Väyrynen (valitsijayhdistys)

Paavo Väyrysellä on kokemusta ministerin tehtävien hoidosta viideltä vuosikymmeneltä. Tuon tekemisen määrää ei pidä aliarvioida. Voi otaksua, että sillä pärjättäisiin keskusteluissa niin Venäjän, Yhdysvaltojen kuin muidenkin valtioiden johtajien kanssa.

Maanpuolustus: Laura Huhtasaari (perussuomalaiset)

Ehdokkaista Laura Huhtasaari on nostanut toistuvasti esille maanpuolustuksen tärkeän merkityksen. Kotimainen maanpuolustustahto ja puolustukseen panostaminen ovat välttämättömiä, oli Suomi liittoutumaton tai tulevaisuudessa liittoutunut.

Puolustusyhteistyö: Nils Torvalds (RKP)

Suomen turvallisuuden tae on yhteistyö, jota läntinen maailma on syventänyt Venäjän aggressioiden vuoksi. Nils Torvalds syventäisi tätä yhteistyötä liittämällä Suomen puolustusliitto Natoon, eli olisi valmis hankkimaan kiistattomat turvatakuut.

Rauha: Merja Kyllönen (vasemmistoliitto)

Ehdokas Merja Kyllönen on pitänyt esillä rauhan sanomaa. Se on positiivinen teema maailmassa, jossa on liikaa vihanpitoa ja sotia. Ajatus Itämeren kokouksesta, johon tulisi osanottajia lännestä ja idästä, ei ole mitenkään huono ajatus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (64 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tätä voisi luonnehtia "linjakkaaksi" kannanotoksi presidentin valintaa koskien.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kaikkien ehdokkaiden vaaliteemoissa on puolensa. Me suomalaiset äänestäjät olemme etuoikeutettuja tekemään valintamme näiden teemojen ja lukuisten muiden tekijöiden pohjalta. Joskus me äänestäjät valitsemme vain puolueen ja piirrämme sen ehdokkaan numeron, joskus painotamme ehdokkaan paikallisuutta, joskus olemusta, joskus me taktikoimme jotain ehdokasta vastaan jne.

Vaalit ovat mukavaa seurattavaa näin äänestäjän ja penkkiurheilijan näkövinkkelistä. Nyt on kaksi erityisen kiinnostavaa seurattavaa: istuvan presidentin kannatuksen suuruus ensimmäisellä kierroksella ja toiseksi tulevan nimi. Lisäksi on näitä muita jänniä asetelmia kuten Vanhanen vs. Väyrynen, Väyrynen vs. Huhtasaari ja Haataisen prosentti vs. Lipponen viimeksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Pitää paikkansa ja kun Saulin valintaa ei uhkaa mikään, niin olisikin mielenkiintoista saada vielä toinen kierros.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #3

Olisi mielenkiintoista, kyllä. Pelkältä kiinnostavuuspohjalta jännintä olisi nähdä kakkoskierroksen haastajana joku seuraavista: Huhtasaari, Kyllönen, Torvalds tai Väyrynen. Haataisen, Haaviston ja Vanhasen on ainakin tähän mennessä ollut vähän vaikea tehdä pesäeroa istuvan presidentin näkemyksiin. Voihan se toki olla, että heistäkin kuoriutuisi uudessa tilanteessa kelpo haastaja.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #5

Oikeastaan Huhtasaari ja Niinistö ovat puolustuspolitiikassa tavallaan lähimpänä toisiaan, jos vertaa noiden muiden haastajien puolustuspoliittiseen agendaan. Haatainen ja Kyllönen ovat maailmaa syleileviä rakkauden apostoleja, Vanhasesta ei oikein osaa sanoa ja Väyrynen ja Torvald ovat puolestaan toistensa vastakohtia. Heidän kunniakseen voi todeta, että molempien linja on selkeä Niinistöön verrattuna.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #3

#3 Juha, miten niin Saulin valintaa ei uhkaa mikään?

Tiedotusvälineillä on varmimmin valtaa niiden äänestäjien keskuudessa, jotka kritiikittä suhtautuvat lukemaansa, näkemäänsä tai kuulemaansa.

Suomalaisten naisten sanotaan ratkaisevan vaalit. Jos ennakkoon äänestäneistä on enemmistönä naiset, niin, mistä se kertoo?

Ovatko he hurmaantuneet nykyisen presidentin perheen vauvan tulosta, vai miettivätkö ikämiehen isäroolia kummajaisena.

Ilmiöt puhuttelevat, mutta arvot lopulta ratkaisevat.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #12

Naiset äänestävät Suomessa miehiä ahkerammin. Tuo naisten yliosuus kertonee siis lähinnä, ettei naisten ja miesten välillä ole merkittävää eroa suhtautumisessa ennakkoon ja vaalipäivänä äänestämiseen. Mistä itse uskot sen kertovan?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #3

#3. Juha Kuikka, mitäs sanot Iltalehden upouudesta gallupista: "Toinen kierros tulee 55 prosentin todennäköisyydellä - Niinistön kannatus jäisi nyt 49 prosenttiin?!" Miksi Niinistön kannatus on yhä hiipumassa? Ovatko gallupit olleetkin ostettuja tai peukaloituja? Ovatko nukkuneet heränneet protestoimaan nykymenoa? Mutta ei pidä nuolaista ennen kuin tipahtaa!

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/239935-il-selvitt...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #39

Ilmiöhän on sama kuin 2012. Ihmeellistä on vain, jos joku oletti ettei Niinistön kannatuslukema laske vaalipäivää lähestyttäessä. Spekulaatiota on lähinnä käyty siitä, tuleeko 2. kierros. Ja tiukallehan se tuon ennusteen mukaan menee. Itse esitin toisessa blogissa eilen omaksi arvauksekseni Niinistön äänimäärästä 1,4-1,5 miljoonaa, joten alle 10 000 jäisi uupumaan 1. kierroksen ratkaisusta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #39

Mitäs minä siitä sanomaan, sehän on toivomukseni mukainen. Toinen kierros tulossa ja Sauli sen jälkeen takuuvarma presidentti.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Yksi kysymys paneeleissa on jäänyt kysymättä:" Mitenkä paljon Suomen pressavaalit kiinnostavat ulkomaita".

Kenenkä kandidaatin valinta olisi mielekäs millekin valtiolle. Onhan se suuressa merkityksessä yhteistyön kannalta. Enkä tarkoita, että suomalaisten pitää vetää punainen viivansa noiden arvojen mukaan.

YK on myös jäänyt melkein täysin ulos vaalitenteissä. Väitän YK:n kehittämisen olevan lähiaikojen tärkein kansainvälinen tehtävä. Siinä pitää Suomen presidentinkin olla konsensusta rakentamassa. Ken heistä on kykenevä ja uskottava näillä valtuuksilla, mitä "puolivallattomalla" Suomen presidentillä on.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Vaaleja on käyty ja ääniä annettu niin peijakkaasti! Jos äänestysvilkkaus asettuu vaikkapa 75 prosenttiin (optimistinen arvio), on liki puolet jo laarissa. Ehdokkaat tietysti kampanjoivat edelleen, koska kukapa haluaisi jättää kenttää tyhjäksi omalta osaltaan. Viimeisiä ääniä revitään kuin koirat sukkaa takavuosien tunnetussa mainoksessa.

https://i.pinimg.com/474x/39/10/3c/39103c7a13f110f...

Hiukan on syksyn ja talven mittaan häirinnyt, että vaalitaistelua on käsitelty aina galluppien kautta tyyliin "Niinistön tavaton etumatka" tai "Vanhasen vaatimaton kannatus". Ehkä uutisten sävy on viime päivinä hiukan muuttunut, ja istuvan presidentin vastaehdokkaita esitellään jotenkin arvostavammin.

Minun ajatuksissani kysymys ei ole kahdeksan ehdokkaan kilpailusta ikään kuin he olisivat pikajuoksijoita stadionin etusuoralla. Näen asetelman ennen kaikkea istuvan presidentin kysymyksenä "ansaitsenko jatkokauden?", ja äänestäjien vastauksena siihen.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

hyvä Markku!! Tällaista positiivista...bravo. Ja vakavasti: oikeastihan kaikki näistä ehdokkaista ovat hyviä omien puolueittensa edustajia.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kun politiikkaa seuraavana toimittajana saa myönteistä palautetta, pitää ryhtyä epäilemään omaa tekstiään:) Kiitos vaan, Arto.

Niin, kyllähän ehdokkaat ovat kaikki hyvällä asialla, kansanvallan asialla. He ovat panneet itsensä rohkeasti peliin, ja heistä saamme me toisinaan varsin kriittiset äänestäjät sitten päättää.

Käyttäjän TuulaTakkala kuva
Tuula Takkala

#7. Joo, "hyviä puolueidensa edustajia". Huhtasaarikin "yksi yhteen" edustamansa puolueen kanssa? Mitä sanoisin? Kuva ei imartele.

Ehdokas voi olla höyhensarjalainenkin, mutta pitää pystyä sitä suuremmalla syyllä osoittamaan, että omaa kuitenkin potentiaalia kasvaa ja kehittyä.

Täytyy sanoa, että Huhtasaari ei tässä mielessä kyllä ole vakuuttanut minua, joka "politiikan suurkuluttajana" olen tähän mennessä katsonut jokaikisen TV:n vaalitentin.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Niinpä, tehtiin näistä vaalit. Tiedä vaikka rekrytoijakunta saisi järjestettyä pohdinnoilleen ja loppuvalinnan perusteiksi peräti toisen kierroksenkin, mikä kummasti parantaisi jo periaatteessa äänestäjän kuluttajansuojaoikeusturvaa.

Vaalit voidaan kulkaas nähdä rankkaa rekryointikrumbaa keventäväen ja hieman karnevalisoiden myös hahmokilpailuna! - Kuka tämänkertaisista hahmoista oli se kaikkein naurettavin? http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249580-k...

Juha Hämäläinen

Presidentinvaali onkin ainut todellisen demokratian ilmentymä Suomessa. Suora henkilövaali ohi puolueiden byrokratian ja puoluetoimistojen harvainvallan. Siksi on tärkeää palauttaa presidentille lisää valtaoikeuksia. Se olisi demokratialle vain eduksi.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Vaan kun ei palauteta, sitä ei mikään puolue aja.

Hauskaa olisi, jos saataisiin toinen kierros, mutta vain siinä tapauksessa, että siellä ei ole haavisto, Haaviston kanssa siitä tulisi tylsää.

Lopputuloksen nyt tietää, vaikka tulisikin toinen kierros, eli hieman sirkushuveja vaan hetkeksi lisää.

Juha Hämäläinen

Niin puolueet eivät pyrikään demokratian vaan oman valtansa lisäämiseen kutsuen jälkimmäistä demokratiaksi. Eli totta tuo mitä sanoit.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#14. Ketkä olisivat mielestäsi Suomen kannalta edustavimmat pariskunnat edustamaan Suomea presidentinlinnassa itsenäisyyspäiväjuhlien vastaanotolla?

- Pekka ja Antonio tai
- Sauli ja Jenni tai
- Paavo ja Vuokka taikka...??

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #41

Mainitsemistasi pariskunnista taitaa kyllä tyylikkäin yhdessä olla Pekka ja Antonio. Lisäksi tuo olisi vahva viesti kansainvälisesti siitä, millaiset arvot meillä kansakuntana on. Jos tuo tuottaa jollekin homofobille ylitsepääsemättömän esteen, lienee hänen parempi kieltäytyä kutsusta.

En kuitenkaan näe Antoniota syyksi äänestää Pekkaa, yhtään sen enempää kuin kenenkään muunkaan puolisoa, vaan triviaalisena bonuksena jos sattuisi tulemaan valituksi.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Nämä ovat presidentinvaalit, eivät puoluekohtaiset kunnallisvaalit eikä Eduskuntavaalit vaan, jossa haetaan kansalaisille yhteistä nimittäjää hoitamaan kaikkien eduksi ulkopolitiikkaa ja yleistä johtajuutta esimerkillisesti meille kaikille.
Kuka hän on- on aika selvää !

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Juu, asia on selvä, mutta media ainakin toivoo, että tulisi toinen kierros, lisää lukijoita ja lisää klikkejä.

Lopputulos on kuitenkin kaikkien tiedossa, on siellä mahdollisella toisella kierroksella kuka vaan Niinistöä vastassa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Näin on, ja juuri siksi olisi mukava saada se toinen kierros. Viihdettä elämään!

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin Vastaus kommenttiin #16

Näin tulee käymään, ei Sauli ole niin suosittu kansalaisten keskuudessa. Tai jos on niin Suomalaisten aivopesu on valmis ja me olemme valmiita diktatuuriin.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tämä tänään julkaistu ennuste on kyllä kiinnostava: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/239935-il-selvitt...

Eli toinen kierros olisikin ehkä tulossa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Toinen kierros ei olisi yllätys, olihan odotettavissa muidenkin kuin Vanhasen kohdalla että ns. oman puolueen kannatus lisääntyy vaalien alla.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Juuri näin. Sama ilmiöhän oli nähtävissä myös 2012. Gallupit lupailivat pitkin matkaa Saulille 50% ja kaksi viimeistä laski 39-41% ja äänisaalis oli 37%. Ihmehän olisi ennemmin se, että nyt ei tapahtuisi vastaavaa. Kesymysmerkkinä lähinnä laskeeko tuo 49 vai 51%:iin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Sauli Niinistön vaaliorganisaation on pian syytä vetää esiin hieman kiusallinen ässä hihastaan : vaalivauva.

Naisäänestäjät on saatava uurnille lähestyvän onnellisen perhetapahtuman motivoimina ja ihastuttamina viimeistään toisella kierroksella.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Hyvin todennäköistä on se että tulee kaksi kierrosta ja jos ei mitään ihmettä tapahdu vastakkain toisella kierroksella on Sauli ja Paavo.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Juuri päättyneessä ruotsinkielisessä debatissa Sauli ei pärjännyt ollenkaan niin hyvin kuin Haavisto, Torvald, Väyrynen ja Haatainen tässä järjestyksessä. Huhtasaari piti linjan, etä puhui suomea ja vaikutti siksi olevan myös parempi argumentoija, mutta hän otti tuolla kielivalinnallaan liikaa tasoitusta muihin nähden.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Upeaa suoraselkäisyyttä Huhtikselta.

"Liikaa tasoitusta"? -- Jos toiset antavat tasoitusta, sen saa ottaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, tulkitset kielitaidottomuuden upeaksi suoraselkäisyydeksi. Ei hänellä oikeasti ollut muuta vaihtoehtoa.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi Vastaus kommenttiin #23

Kun kaikki ymmärtäisivät paremmin suomea ... ruotsin kielen käyttäminen on "systeeminen lobotomia".

Outo nöyryysharjoitus.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #24

Minusta oli yllättävää, että niin venäjämyönteinen kuin Väyrynen imagoltaan onkin, hän korosti Suomen pohjoismaista ulottuvuutta ja siihen liittyvän imagon tärkeyttä ja kritisoi hyvin voimakkaasti Huhtasaarta siitä, että hän ja hänen puolueensa ovat tekemässä Suomesta "balttilaisen alueen valtiota". Ja lisäksi hän ilmaisi sen aivan hyvällä ja sujuvalla ruotsin kielellä, kuten muutkin esille tuomansa näkemykset.

Toki en itse kielitaidon perusteella tee valintaani ja se on ollut selvä jo melko pitkään, mutta luulen, että tämäkin debatti osaltaan antaa kannatusta muille ehdokkaille kuin Niinistölle. Joten toinen kierros voi olla askelta lähempänä.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi Vastaus kommenttiin #26

Vielä Huhtiksesta: minusta sekin on suoraselkäisyyttä ettei hän väittelyssä liputtanut edes "feministisen ulkopolitiikan" puolesta. -- Toisin kuin muut naiset, ja esimerkiksi Haavisto ...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #27

Tuosta olen samaa mieltä. Mutta se ei minulle riitä, ottaen huomioon koko hänen muun taustansa ja lausumansa. Niinistö oli tapansa mukaan kiertelevä tämän feminismin suhteen, samoin Väyrynen. Eivät oikein uskaltaneet puhua suoraan.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen Vastaus kommenttiin #23

Tulkintasi Laura Huhtasaaren kielitaidottomuudesta täysin väärä. Puhuminen Suomen kielellä oli taitava linjan veto kielilipolitiikkaan. En silti äänestä Lauraa sillä olen erimieltä Nato ja EU linjasta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #31

Ei ollut täysin väärä, sillä hän itse rivien välistä pahoitteli ja lupasi oppia ruotsia paremmin tultuaan valituksi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #33

Saattaa olla että Huhtasaari tavallaan teki välttämättömyydestä hyveen. Eli kyvyt eivät riittäneet, mutta samalla seisoi ydinkannattajakuntansa mielestä vankkumattomana. Kysymys kuitenkin kuuluu, eikö nyt kannattaisi käännyttää epävarmoja, sen sijaan että saarnaa konvertoiduille?

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi Vastaus kommenttiin #35

"... eikö nyt kannattaisi käännyttää epävarmoja"

Ruotsinkielisiä äänestämään Perussuomalaisia vai :o)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #55
Käyttäjän TuulaTakkala kuva
Tuula Takkala Vastaus kommenttiin #33

#33 Näin teki.

Kailottaa kyllä ulkolukuaan joka tentissä, ajatuksesta ja osumatarkkuudesta ei niin väliä.

Olisi lievästi sanottuna "hauska" nähdä hänet presidentin virassa. Päihittäisi kai itse Trumpinkin johdonmukaisuudessa ja neroudessa.

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero Vastaus kommenttiin #23

Kyllähän porilaiseltakin kielitaitoa löytyi ihan lopussa kun Vanhanen sanoi:
- Ruotsissa on nämä 'han ja hon.'
Huhtasaari möläytti heti:
- Ja hen...kana!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #37

Ruotsalaiset ovat kuitenkin itse valinneet tuon kanansa neutraaliksi sukupuolitermiksi, joka lienee jo nykyään hyväksytty myös kirjakieleen. Siellä ollaan kielen uudistamisessa paljon riepämpiä kuin Suomessa.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

Kiitos hyvästä kirjoituksesta! Tuostahan voisi yrittää rivien välistä lukemalla arvailla, ketä päätoimittaja Huusko on mahtanut äänestää. :)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kiitos kiitoksista! On aika hyvin päästy minun pääni sisälle, jos sen tuosta arvaa:)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Voisitko päätoimittaja Huusko kertoa miksi työttömien aktiivimallin yhä ollessa yksi politiikan keskeisistä kysymyksistä ollen esimerkiksi tänään Ylen A-Studion aihe, niin olette poimineet viimeisen 30 poiminnan osalta laajempaan julkisuuteen vain mitäänsanomattoman KD:n Sari Essayahin blogin. KD:n jonka aktiivimallin kannatus ainoana ylittää hallituspuolueet vaikka kansan enemmistö sitä vastustaa.

Haluatteko oikeasti häivyttää tämän keskustelun, ja jos näin niin miksi?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Akttivimalli on tämän kevään yksi tärkeimmistä poliittisen keskustelun aiheista ja seuraamme sitä tiiviisti. Tässä juttuja aktiivimallista Uuden Suomen uutispuolelta (tuoreimmat niistä eilisiä): https://www.uusisuomi.fi/asiasanat/aktiivimalli

Käyttäjän aunemanttari1 kuva
Aune Mänttäri

Markku Huusko yksilöi lausumassaan presidenttiehdokkaista osuvan mielipiteensä.Sauli Niinistö jää keskustelijan asteelle Paavo Väyryseen verrattuna

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Yllättävää, että nostit maanpuolustuksen Huhtasaaren ykkösteemaksi. Hänhän on selväsanaisesti ilmoittanut mahdollisen sodan Venäjän kanssa olevan vartissa ohi, jos Venäjä niin haluaa. Käytännössä siis luvannut ehdoitta antautua kun ydinohjus on laukaistu. Se on niin karmea asenne henkilöltä, joka haluaa puolustusvoimien ylipäälliköksi, ettei siihen avohaavaan auta maamiinojen puolustaminen edes pikkulaastariksi. Miten voi tehdä muuta, kuin vannoa ikuista vastarintaa, viimeiseen kansalaiseen?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ehdokas Huhtasaari töppäili Venäjä-kommenteillaan ja joutui niitä selittelemään. Maanpuolustuksen tärkeyttä hän on korostanut eri tilanteissa, mikä on positiivista. Tässä aiheeseen liittyvä artikkeli: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005315981.html

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Hienoa, Max! Onneksi on vielä Wanhan Koulukunnan Maanpuolustushenkeäkin. Suomen on oltava Venäjälle ensinnäkin luotettava naapuri, mutta heti seuraavaksi - tilanteen vaatiessa - sitkeä ja säälimätön vihollinen. Koska Kremlissä ei olla hölmöjä, tulee näistä vaihtoehdoista varmasti valituksi ensinmainittu.

Huhtasaaren tyrmistyttävä "jos Putin tulee" -lausahdus (viime kesältä) on tähän mennessä murheellisinta mitä ehdokkailta on kuultu. Venäjän presidentti vierailee Suomessa vuosittain, tulee ja menee, kuten kyläiltäessä tavataan tehdä. Mitä ihmettä se Laura sekoilee?

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005315597.html

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Mielestäni "presidentti instituution" asema on vankistunut menneen 6 vuoden aikana ja edelleen kampanjoinnin myötä. Myös korkea äänestysprosentti tukisi tätä. Istuva presidentti on toimillaan selkeästi kohottanut presidentin asemaa arvojohtajana. Ja onhan presidenttiys jo sinällään himoittu asema. Paras todiste siitä on Paavo Väyrynen. Toinen kierros olisi instituution kannalta hyvä juttu. Ja olisihan se Niinistölle mukavampikin (näin kuvittelen) voittaa kaksi kisaa nytkin. Vähän niinkuin olympialaisissa pidemmillä matkoilla. Voittaa alkuerät ja lisäksi loppukilpailu.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Presidentti instituutio" on voimistunut siitä syystä, että Niinistöllä on enemmän perinteistä presidentin karismaa kuin Tarja Halosella oli. Halosen kaudella presidentti-instituutio kärsi hyvin merkittävän kolauksen ennen kaikkea sen kuuluisan lautaskiistan johdosta, kun presidentille piti suoraan sanoa, että ei sinua siellä EU:n pöydissä tarvita.

Lisäksi presidentin persoona oli Halosen kaudella henkilösuhteissa jollain tavoin rasitteena, mikä ilmeni esimerkiksi siinä, että puolustusministeri Häkämies päätti parin päivän varoitusajalla matkustaa Afganistaniin morjestamaan suomalaisia sotilaita sen sijaan, että olisi osallistunut Linnan juhliin.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tässä on yksi lisäelementti spekulaatioihin.

Uusi Suomi: Nyt rikotaan ennätystä: Jo 30 % suomalaisista äänestänyt – kuka kerää ennakkoäänet?

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/239987-nyt-rikota...

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Huuhaa-Saaralta kysyttäessä aamutv:ssä kiertäääkö maapalloa aurinkoa, hän vastasi, että kaiken keskiössä on Raamattu eikä hän ala repostelemaan yksityiskohtien kanssa.

Käyttäjän TuulaTakkala kuva
Tuula Takkala

#54. Mainio kommentti!

Niitä perusteluja olen minäkin Huhtasaarelta jäänyt kaipaamaan. Että edes yrittäisi avata, syventää, laajentaa väittämiään. Mutta ovat kai jo niin oiottuja, venytettyjä, virutettuja, yksinkertaistettuja pelkistyksiä, että eivät kestä lähempää tarkastelua. Hajoavat käsiin, vai aivoihinko, omaan mahdottomuuteensa.

En ole missään nähnyt persupoliitikkojen käyvän oikeaa ns. syvällisempää keskustelua teemoistaan. Niistä tulee silloin kliseenomaisia hyvin pian, irrallisia propagandalauseita, kun nìitä ei kyetä tai haluta ruotia. Täällä US:ssakin on persupoliitikkoja, joiden blogeille leimallista tuo. Nimiä mainitsematta.

Eipä meidän, siis jenkkien, Trumpkaan juuri selittele. Jospa populistipoliitikon kuulijakunta tykkääkin lyhyestä puheesta. Asiat pitemmin käsiteltynä tulevat ehkä liian monimutkaisiksi, niin puhujalle ja vastaanottajallekin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

On määrittelykysymys kiertääkö maa aurinkoa vai päinvastoin. Kaikki riippuu vain siitä kumpi valitaan origoksi tai siis kiintopisteeksi. Avaruudessa voidaan valita kumpi tahansa.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Ensin pitää poistaa vaalikoneet ihmisillä herää halu tietää politiikasta enemmän nyt noilla muka vaalikoneilla muokataan ihmisten mielipidettä .
Ja sinne minne jotkut piirit sen haluaa kulkea sinne voi myös vaikuttaa tahot ulkomaita .
Politiikoille vois sanoa enempi luottamusta teihin jos lupaatte koittakaa edes pitää niitä jossain määrin .
kaikki asiat ei mene kuten nykyisin koitetaan.
Kaikkia runnotaan ihan mitenkä vaan . terv tepivaari

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Jos kyseessä olisi 12-vuotiaan lapsen ainekirjoitus, niin se olisi ihan siedettävä.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Ja vain yksi on tärkein, ei toki presidentinvaaleissa mutta on yksi asia johon kaikki nämä muut asiat kulminoituu.

On yksi asia jossa epäonnistuminen tarkoittaisi kaikissa muissakin asioissa epäonnistumista. Se on tuo kysymys ilmastonmuutoksesta. Järkyttää havaita että vieläkin se koetaan tällaisena pikku ongelmana, jos ongelmana ollenkaan.

Ihmiset elää niinkuin aina ennenkin. Puhutaan ja huolestutaan mutta ei tehdä mitään (maitopurkkkien kierrättämisen lisäksi) asian eteen. Tämä asia ei ratkea vain hallitustensopimuksilla vaan ihmisten täytyy sen vuoksi uhrata jotain, luopua jostain, kulutuksesta. Olen lukenut että jopa 75% kulutusta tulisi luopua.

Tulisi keskustella millaiseksi yhteiskunnat muuttuisivat jos vaikka 50% kulutuksesta häviäisi.

Joka tapauksessa tämä on ihmiskunnan kohtalon kysymys eikä häviä, eikä hoidu vasemalla kädellä.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Väyrynen olisi Suomen Trump joka twiittaamisen asemesta ottaisi kantaa kaikkeen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset