Markku Huusko

Pääministeri Juha Sipilän puolue sutii

  • Pääministeri Juha Sipilä sekä keskustan kansanedustajat Antti Kurvinen ja Katri Kulmuni vaalivalvojaisissa 28.1.2018.
    Pääministeri Juha Sipilä sekä keskustan kansanedustajat Antti Kurvinen ja Katri Kulmuni vaalivalvojaisissa 28.1.2018.

”Kyllä kentällä gallupeja katsotaan”, yksi keskustavaikuttaja sanoi, kun juttelimme alkavasta politiikan keväästä.

Tällä hän viittasi asetelmaan, jossa keskusta ei ole vahvoilla. Viime viikolla julkaistu Iltalehti-Uusi Suomi -kysely antoi keskustalle kannatukseksi 15,4 prosenttia, yli viisi prosenttiyksikköä vähemmän kuin kokoomukselle ja nelisen prosenttiyksikköä vähemmän kuin pääoppositiopuolue SDP:lle.

Katso tästä linkin takaa Uuden Suomen uutisista puolueiden kannatustilanne.

Puheenjohtaja Juha Sipilän joukkueen huolet eivät jää tähän. Keskustan kunniapuheenjohtaja, presidentinvaaleissa itsenäisenä toiminut Paavo Väyrynen aikoo haastaa pääministerin Sotkamon puoluekokouksessa kesäkuussa.

Kukaan ei tiedä, kuinka pahasti Väyrysen toiminta puoluetta vielä hajottaa.

Oppositio puolestaan mätkii Sipilän keskusta-oikeistolaista hallitusta aktiivimallilla, sotella ja kaikella mikä maasta irtoaa. Meno vain kiihtyy, kun eduskuntavaalit 2019 lähestyvät.

Ei auta, että Suomen talous on kuntoutunut Sipilän pääministerikaudella uskomattomalla tavalla, varsinkin viime vuoden aikana. Kannatushedelmät siitä on korjannut Petteri Orpon johtama kokoomus.

Sipilän velvollisuus on ohjata laiva kohti satamaa viimeisiä karikoita vältellen.

Mahtaako yrittäjätaustainen pääministeri jaksaa kauaa politiikassa, jos keskusta ajautuu vaalien jälkeen oppositioon, kuten juuri tällä hetkellä näyttää?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (56 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Presitentinvaalitulos oli neuvoaantava Sipilälle.

Pekka Iiskonmaki

#3
Suomessa on vain 50.000 maataloustukiaisyrittäjää, joten kannatus on yllättävän suurta.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tänä aaamuna oli Ylen ykkösaamussa eduskuntaryhmän pj A Kaikkonen ja samanaikaisesti haastatelttiiin P Väyrystä. Ihmettelen, miten P Väyrynen on saanut kepusta niskalenkin, että ettei kepun järjestöjohto puoluetoimistossa teee mitään P Väyrysen törkeästä puolueen sääntöjen vastaisesta toiminnasta.

Jos P Väyrysen annetaan menna Sotkamon puoluekokoukseen yhtenä pj-ehdokkaana, voi ennustaa kepulle jopa alle 10 %:n kannatusta eduskuntavaaleissa puoluehajaannuksen seurauksena. P Väyrysen annetaan tehdä paraatipaikalla ilmaiseksi omaa kepu -vastaista vaalityötä.

Suomenmaan pääkirjoitus puolueen säännöistä vuosi sitten

https://www.suomenmaa.fi/uutiset/keskusta-pallotte...

Käyttäjän harrimakipetaja kuva
Harri Mäki-Petäjä

Hyvä huomio Seppolla, mutta:

Puheenjohtaja Juha Sipilä twiitissään nimenomaan toivotti Väyrysen Sotkamon puoluekokouksen puheenjohtajakilpaan. Tämän twiitin jälkeen on aika vaikea estää Väyrysen tuloa Sotkamon puoluekokoukseen. Jos Värysen tulo estetään, noloon asemaan joutuu twiitin kirjoittanut Juha Sipilä eikä suinkaan Väyrynen.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Tosin Sipilä osaa luistaa puheistaan ihan suht lierosti. Viimeksi sitoi omaa puheenjohtajuuttaan Vanhasen menestykseen. Todella "yllättäen" heti vaalien jälkeen perui puheitaan, koska oikein kannustava palauteryöppö tullut - uskokoon ken tahtoo.
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/240421-juha-sipil...

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Voi käydä toisinkin. Väyrysläisiä ja varsinaisia puolueen kannattajia voi yhteensä hyvinkin olla enemmän kuin Keskustalla on kannatusta puolueena. Huono on sekin tilanne. Keskenään riitelevää porukkaa tuskin mikään ryhmittymä hallitukseen haluaa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kaipa keskustassa pelkäävät paljonko kannatusta menee jos Väyrynen erotetaan. Niin että katkaisevat kissan häntää vähän kerrallaan, jos sitäkään.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Tuoreempaa Suomenmaata:
https://www.suomenmaa.fi/paakirjoitus/vayrysen-har...

Väyrysen peli on sikamaista omaa puoluettaan kohtaan. Tai sitten ei, jos oletamme Väyrysen puolueen olevan Kansalaispuolueen.

Käyttäjän harrimakipetaja kuva
Harri Mäki-Petäjä

Viime päivinä keskustan suurimmaksi ongelmaksi on nimetty Paavo Väyrynen. Olen eri mieltä.

Vielä suurempi ongelma on äänestäjäkato, joka näkyi kevään 2017 kuntavaaleissa ja myös tammikuun 2018 presidentinvaaleissa. Toki 2018 presidentinvaaleissa keskustan ehdokkaan surkeaa vaalitulosta (4,1 %) voi tulkita monella tavalla ja selittää Niinistön ylivoimalla. Mutta kyllä siinä myös näkyy keskustan äänestäjien protesti puoluejohtoa vastaan, varsinkin kun otetaan huomioon, että Juha Sipilä nimenomaan kytki oman asemansa Vanhasen vaalitulokseen.

Annettuna tosiasiana pitää ottaa keskustan vuoden 2017 kuntavaalien tulos, joka oli kehnonpuoleinen. Tappio noin 175 000 ääntä, kun tulosta verrataan vuoden 2015 eduskuntavaaleihin. Nykymenolla keskusta musertuu kokoomuksen ja vihervasemmiston väliin. Gallup-notkahdukset ja/tai 2018 presidentivaalitulos ei maailmaa vielä kaataisi, mutta 2017 kuntavaalien tulos on varoittava ennusmerkki pysyvästä äänestäjien menetyksestä.

Politiikkaa ei voi johtaa kuin yritystä. Nykykeskusta yrittää muuttaa maan OY Suomi AB:ksi. Kaavaili ja ilmeisesti kaavailee edelleen sote-palveluiden ja liikenneverkon yhtiöittämisestä. Ottaa ministeriksi Anne Bernerin, joka paremmin sopisi kokoomuksen ministeriryhmään. Kuluvan vaalikauden aikana keskusta on muuttunut toiseksi puolueeksi, siitä on tullu "pikkukokoomus".

Vaikea on äänestää keskustaa, jonka johdolla vauhditetaan keskittämiskehitystä, ajetaan alas alue- ja paikallissairaaloita ja korotetaan tasaveronluonteisia maksuja, varsinkin kun keskusta vielä leikkaa perus- ja vähimäisturvaa (esim. 600 000 ihmisen kansaneläkettä). Toki aina voidaan sanoa, että vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä. Pienituloisen ei kuitenkaan kannata äänestää puoluetta, joka leikkaa köyhältä. Leikkaaminen ei lopu koskaan, jos köyhä erehtyy äänellään tukemaan leikkaajapuoluetta.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Todella loistava analyysi. Miten Suomen köyhyyttä parannetaan pienituloisilta ja köyhiltä leikkaamalla plus kaikki tuo muu mitä sanoit. Keskusta ei ole pikkukokoomus, vaan puhdas liberaali porvaripuolue. Jos Sotkamon puoluekokous jatkaa Sipilän linjalla ja Sipilän kanssa, niin todennäköisesti iso hajaannus edessä, muuhun en jaksa enää uskoa. Sipilän on väistyttävä ja keskustan on palattava juurilleen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Johtuneeko otsikon mukainen sutiminen puoluejohtaja Sipilän kohdalla siitä, kun keskustan kannattajakunnassa, jäsenistöstä puhumattakaan, on myös tiedossa Väyrysen kannattajia jokseenkin paljon. On ollut vaikea tehdä päätöstä Väyrysen suhteen.

Nyt taitaa olla jo liian myöhään erottaa puolueesta, sillä seuraava eduskuntavaali on jo noin vuoden päästä. Puolueen hajoaminen olisi nyt selviö erottamispäätöksen myötä. Tosin keskustan kannatus tullee joka tapauksessa laskemaan Väyrysen valitsematta jäämisen myötä, kun hän ryhtyy kampanjoimaan omaa perustamaansa kansalaispuoluetta. Kansalaispuolueella on nimekkäitä kannattajajäseniä, jotka osin keskustasta eronneita/erotettuja, joten lienee vaalityökin taattua ympäri maan.

Ei Väyryseltä pelikortit lopu, vaikka joku niin saattaa kuvitella. Aina löytyy hihasta uutta korttia. ;)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Minä olen oudoksunut jo pitkään sitä, että Juha Sipilää vihataan, haukutaan ja lyödään mielin määrin, mutta samanaikaisesti hallituspolitiikan toista taustamiestä (Petteri Orpoa) kehutaan jopa seuraavaksi pääministeriksi..

Teflon on näköjään teflonia politiikassakin.

P.S. Juha Sipilälle ennustan Gerhard Schröderin kohtalon: tekee oikeat uudistukset, mutta joutuu siitä maksamaan rajun hinnan, yhdessä puolueensa kanssa. Seuraaja (Merkel/Orpo) saa nauttia tuloksista. Reaalipolitiikkaa tämäkin.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Kokoomus on aika lailla sitä mitä kannattajansa olettavat tai haluavat. Vaikkei ihan olisikaan, niin useimmille sen verran tarpeeksi jotteivat vaihda puoluetta. Ja organisaatioltaan ja markkinoinniltaan suht ylivertaistaista tasoa. Niinistön ylivoima tuskin haitannee sekään .. säteillee kannatusta ex-puolueeseenkin. Kansa nyt on unohtavaista, muttei sentään niin paljoa. Ja tuskin ne arvot Niinistöllä niin kamalasti ovat muuttuneet puoluekirjan poisannon jälkeen - ja siitä ei taida kuin vajaa kuutisen vuotta olla.

Keskustalla ongelma mm. että yrittää muuttaa imagoaan maaseudulta kaupunkeihin (ei onnaa), entisestä EU-kriittisestä EU-kannattajaksi (vie ja on jo vienytkin osan keskustalaisista Väyryselle, nukkuviin, perussuomalaisiin jne.), eikä linjansa oikein viehätä nuoriakaan eli sama ongelma kuin demareilla. Kaiken lisäksi Sipilän sädekehä on aikalailla haihtunut ja samalla kannatuskin tippunut sinne Kiviniemen aikoihin. Tuskin uutta pelastajaa tulee ihan heti. Suunta lienee vieläkin alaspäin etenkin kun antavat Väyrysen jakaa puolueensa eli muutaman prossan se Väyrynen sieltä kepun kannatuksesta imaissee pois jatkossa, ja Keskusta alkaa miettiä mitäs nyt sitten. Vaihtoehdot eivät ole kovin häävejä. Oppositioon luultavimmin mutta kasvaneeko sielläkään..

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Onneksi analogia Saksaan toimii ihan hyvin. Saksa ei tarvitse SPD:tä eikä Suomi keskustaa. Sen sijaan oikeita muutoksia maat tarvitsevat aina.

Joten jos puolue menettää merkityksensä, se joutaakin menemään. Kyllä niitä uusia tulee täyttämään senkin tyhjiön. Itse tulen tekemään vielä parhaani sen eteen, että keskusta olisi tarpeellinen. Valitettavasti Väyrysestä ei ole enää mihinkään johtotehtävään ja jos Sipilälle tehdään Kiviniemet niin on vaikea kuvitella, että hallitsematon puheenjohtajan vaihdos toisi tällä kertaa onnenkantamoista.

Muistan, mikä hurmio monella oli silloin, kun gallup-kannatus rikkoi 25% rajan. Muistaakseni Sipilä sanoi silloin jotain siihen suuntaan, että kannatuslukuihin ei kannata katsoa vaan vain jatkaa työntekoa. Näköjään sekä nousujen että laskujen kestäminen on monelle vaikeaa. Maalaisliitto olisi jo nyt alle 10% puolue, joten niitä aikoja on turha haikailla, ellei sitten haluakin alle 10% puoluetta. Globalisaation vastustaminen ja sisäänpäin käpertyminen ei riitä tulevaisuuden aatteeksi.

Luotan edelleen siihen, että keskustan puolueväki luottaa Sipilän kykyyn viedä puolue vaaleihin. Vaihdon aika on sitten vaalien jälkeen. Jos vaihto olisi haluttu, sitä olisi pitänyt alkaa pohjustamaan jo 2016.

Käyttäjän harrimakipetaja kuva
Harri Mäki-Petäjä

Keskustan suurin ongelma on äänestäjäkato. Kuntavaaleissa 2017 tuli 175 000 ääntä vähemmän kuin 2015 eduskuntavaaleissa. Se on merkki pysyvästä äänestäjien menetyksestä. Puolueen suuntaa pitää muuttaa. Maalaisliiton aikaan ei tarvitse palata, mutta kyllä keskusta kohtapuoliin tarvitsee puheenjohtajan, joka eheyttää puolueen toiminnan. Väyrynen se ei ole, mutta Väyrysen toiminnalla voi olla se hyvä puoli, että keskusta joutuu miettimään omaa politiikkaansa. Helsingistä keskusta ei saa ääniä, maaseudulla se menettää ääniä. Siinä olet oikeassa, että keskustan puolueväki valitsee Sotkamossa puheenjohtajaksi Juha Sipilän. Lopullinen pesänselvitys on edessä seuraavien eduskuntavaalien jälkeen.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Nykyisellään Keskusta harjoittaa Sipilän johdolla hyvin kokoomuslaita politiikkaa. Siinä on syy kannatuskatoon ja myös siihen, miksi se ei koske Kokoomusta.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

Tai voisiko olla mahdollista, että keskustan ja SDP:n äänestäjäkunta ikääntyy sekä poistuu kuvioista luonnollisesti eikä nämä puolueet osaa kosiskella nuorempia sukupolvia vaan äänet menevät sitä kautta toisille puolueille?

Pitää ottaa huomioon, että nuoremmat sukupolvet arvostavat erilaisia asioita sekä ovat kasvaneet erilaiseen maailmaan kuin vanhemmat sukupolvet.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Keskustan suunta sama kuin eduskuntavaaleissa 2011. Keskusta menetti nuoria äänestäjiä vaaleissa 2011, he eivät ole puolue uskollisia. vaan ajattelevat omilla aivoillaan.

Silloin ainakin osa siirtyi äänestämään perussuomalaisia.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Keskustassa on vasta alettu heräämään, että äänestäjät ovat entistä enemmän muuttumassa liikkuviksi äänestäjiksi. Kun Sipilä on saanut vouhkata ja mesoa mielin määrin huomioonottaen viime kesän järkyttävät tapahtumat, on se antanut myös kuvan epädemokraattisesta ja vallanhimoisesta puolueesta, joka ei kunnioita suomalaista oikeus- ja yhteiskuntajärjestysä. Sitä on myös ollut tämä työväestön kyykyttäminen ja kun vielä politiikka on ollut konservatiivisen siiven päähän potkimista ja alkiolainen köyhän asia on näkynyt vain puheissa, niin mitä muuta voi odottaa. Huomasin tämän presidentinvaaleissa oikein hyvin. Vanhasen teltalla ei kävijöitä ollut, mutta Väyrysen oli. Tilanne on todellakin niin kuin vuoden 2011 vaaleissa ja puoluekoneisto ei ymmärrä tilannetta, vaan johto tukee sokeasti Sipilää ja yrittää saada puoluekokouksen edustajiksi henkilöitä, jotka sokeasti äänestäisivät Sipilän jatkon puolesta. Nyt tarvitaan nopeita ja osin radikaalejakin liikkeitä, muutoin puolueen edessä on hajaannus. Kuinka moni hallitus on nähnyt kahdet julkiset mielenosoitukset lakkoineen hallituskautensa aikana? Jostain tämäkin kertoo. Tässä lisää aiheesta. http://vesalevonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250423...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ennustukseni Juha Sipilän lausunnoksi vuonna 2019 :

"Pitäkää tunkkinne."

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Taitaa lausua noin jo kesällä 2018 Sotkamossa.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Olisi megaluokan yllätys, jos väyrysläiset saisivat valloitettua keskustan Sotkamossa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #26

Väyrynen on vain tarvittava katalysaattori muutokselle. Ei Väykkä voita, vaan jää enintään kolmanneksi. Puheenjohtajaksi valitaan joku Kepun kentällä vähemmän vihattu kuin Väyrynen tai Sipilä.

Käyttäjän harrimakipetaja kuva
Harri Mäki-Petäjä Vastaus kommenttiin #26

Markku Huusko 5.2.2018 16:57

"Olisi megaluokan yllätys, jos väyrysläiset saisivat valloitettua keskustan Sotkamossa."

Eivät tietenkään valloita keskustaa Sotkamossa, mutta se ei ole asian pointti. Ratkaisevan tärkeää on se, että keskustan johto nyt todistelee ja väittää, et­tä Paa­vo Väy­ry­sen ää­nes­tä­jät ei­vät ol­leet kes­kus­ta­lai­sia. Viisaampaa oli­si tun­nus­taa, et­tä Nii­nis­tön li­säk­si Väy­ry­nen vei mel­koi­sen sii­vun kes­kus­taa ta­val­li­ses­ti ää­nes­tä­vien kan­na­tuk­ses­ta.

Kun jatkuvasti tois­te­taan, et­tä nämä ih­mi­set ei­vät ole kes­kus­ta­lai­sia, heis­tä ai­na­kin osa oppii näin us­ko­maan. Näin toimimalla Sipilän keskusta vies­tii näil­le ih­mi­sil­le – tu­ke­kaa Sipilän keskustan lin­jaa tai men­kää per­sui­hin tai kan­sa­lais­puo­lu­ee­seen?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Kukaan ei tiedä, kuinka pahasti Väyrysen toiminta puoluetta vielä hajottaa."

- Paavo lupasi (vai oliko se vain päivitetty väite?), että tää on viimeinen taisto keskustan pelastamiseksi. Varsinaisen puheenjohtajistosta vetäytymisensä jälkeen v. 1990 Väyrynen on tavoitellut ykkösmiehen paikkaa jo muutaman kerran, mutta kärsinyt aina tappion.

Eihän vaihtoehtojen olemassaolon pitäisi puoluetta repiä, mutta mutta... syntyy sellainen vaikutelma, että vanhaisäntä on nyt kerta kaikkiaan lähdössä, ja nuoreen sukupolveen tyytymättömänä tuikkaa tuleen koko torpan.

Harvapa tohtisi esiintyä kunniapuheenjohtajana tuohon tapaan, mutta Väyrysiä on nimenomaan harvassa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Jos Keskusta olisi paremmassa hapessa.. edes siinä 20% tietämissä tai mieluusti yli, niin eihän tuossa mitään. Nyt ovat olleet laskussa siihen 15% tietämille eikä näytä siltä että sekään välttämättä olisi pohjat. Väyrysen iskiessä tuohon saumaan edes osittain onnistuneesti, niin eipä taida kannatus ainakaan nousuun kääntyä. Paavo ottanee kepusta mukaansa kaiken minkä vain irti voi saada. Nopeuttaa ainakin vääjäämätöntä Keskustan heikentymistä.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Sutiihan se ja sutimisen syy on Sipilä itse. Herkkähipiäinen mies suivaantui tiedotusvälineisiin niin, ettei enää esiinny niissä juuri lainkaan.

Jos vertaa Sipilää kehen tahansa edeltäjään, on hän Ylegaten jälkeen ollut julkisuudessa niin vähän, ettei se ole kuin pieni murto-osa edeltäjien julkisuudesta.

Sipilän toiminta näyttää siltä, että hän ei vastaa itse mistään. Hän laittaa tuleen hallituksen heikoimmat lenkit. Median edessä on milloin Lindström, milloin Lintilä tai milloin joku muu.

Näyttää myös siltä, että media hyväksyy sen, että keskusteluissa hallituspuolueita edustavat muut kuin ministerit. Tämä alkaa vaivata myös Kokoomusta. Heittämällä Vartiaisen tuleen Orpo pakenee vastuuta. Hänen olisi hyvä nähdä, mitä Keskustalle on käynyt, ettei omalle puolueelle kävisi samoin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kyllä kansa näkee tämän hallituksen läpi. Niin paljon ovat käyneet työmiehen ja köyhän kukkarolla ja kuitenkin se on se suurin porukka, keneltä vaaleissa äänet kerätään. Voi olla, että kokoomuksen kannatuskin vielä rakaa, kunhan vaalit lähenee.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Keskustan gallup-alamäki alkoi runsas vuosi sitten, samoihin aikoihin, kun Sipilä joutui omien tekemistensä vuoksi Yle-kohun keskelle. Se oli hänen imagolleen ja samalla pääministeripuolueelle haitallista.

Käyttäjän harrimakipetaja kuva
Harri Mäki-Petäjä

Markku Huusko 5.2.2018 17:04

"Keskustan gallup-alamäki alkoi runsas vuosi sitten, samoihin aikoihin, kun Sipilä joutui omien tekemistensä vuoksi Yle-kohun keskelle. Se oli hänen imagolleen ja samalla pääministeripuolueelle haitallista."

Kysymys ei ole gallup-alamäestä. Annettuna tosiasiana pitää ottaa keskustan vuoden 2017 kuntavaalien tulos, joka oli kehnonpuoleinen. Tappio noin 175 000 ääntä, kun tulosta verrataan vuoden 2015 eduskuntavaaleihin. Gallup-notkahdus ei maailmaa vielä kaataisi, mutta kuntavaalien tulos on varoittava ennusmerkki pysyvästä äänestäjien menetyksestä.

Yle-kohu ei selitä kuntavaalien äänikatoa. Yksi syy 2017 kuntavaalien rökäletappioon on Sipilän keskustan politiikka, joka ei miellyttänyt äänestäjiä.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen Vastaus kommenttiin #33

Ei Yle-kohulla tai gallup-alamäellä ole todellista vaikutusta keskustan kannatukseen. Vaikutukset tulevat sisältä. Kuntavaalitappio on ensimmäinen asia, joka synnytti murtuman kannatukseen. Presidentinvaalit on toinen. Väyrynen oli toisella sijalla ainakin yli puolessa Salpausselän pohjoispuolen kunnista. Karkeasti voisi arvioida, että keskustan äänet jakaantuivet kolmia Väyrysen, Vanhasen ja Niinistön kesken.

Tämä kertoo siitä, että keskustan äänestäjät eivät enää olekaan pomminvarmoja. He lipesivät kuntavaaleissa. Todella he lipesivät presidentinvaaleissa. Voi vain arvailla, mikä on jälki eduskuntavaaleissa.

Keskustassa on totuttu siihen, että äänestäjät ovat poikkeuksellisen uskollisia. Siksi ei hallituspolitiikan kanssa ole ollut niin nuukaa, miten toimitaan. Nyt on toisin. Hallituksessa ei toimita enää miten tahansa ilman seuraamuksia. Sipilää ei voi vaihtaa kesäkuussa vuotta ennen vaaleja. Politiikka säilyy monestakin syystä kannattajille vastenmielisenä. Tulee mielenkiintoiset eduskuntavaalit.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

"Ei auta, että Suomen talous on kuntoutunut Sipilän pääministerikaudella uskomattomalla tavalla, varsinkin viime vuoden aikana."

Annan erityismaininnan tästä hienosta ja totuudenmukaisesta muotoilusta.

" Kannatushedelmät siitä on korjannut Petteri Orpon johtama kokoomus."

Mutta miksi?

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

"Ei auta, että Suomen talous on kuntoutunut Sipilän pääministerikaudella uskomattomalla tavalla, varsinkin viime vuoden aikana."

Ei kukaan politiikko voi olla suosittu, kun joutuu leikkaamaan kaikesta. Mieleen tulee Churchill 2. Maailmansodan jälkeisessä Englannisssa. Mies sai potkut Parlamentista kun valtiolla ei ollut rahaa lunastaa kaikkia kansalaisten toiveita.

USn Huusko on tanssinut Sipilän houdalla jo ainakin vuoden.
No katsotaan, vaaleihin on vielä aikaa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Väyrynen härnää keskustaa nyt kesään asti, jokainen tietää kyllä lopputuloksen, Väyrynen nauretaan sieltä kokouksesta ulos mitättömällä kannatuksella.

Ei kai kukaan tervejärkinen enää tuon kaverin touhuihin lähde mukaan, kun tuntuu, että ei hän itsekään tiedä missä on parasta olla.

Helsingissä kristillisissä, välillä kansalaispuolueessa ja sitten taas välillä keskustassa, pelle on koko mies.

Joku lapin kansassa kirjoitti tänään, että paljon on keskusta laittanut rahaa Väyrysen kampanjoihin, ja paljon on talkootyötä tehty aikaisemmin hänen hyväkseen, mutta nyt on monella tullut mitta totaalisen täyteen.

Väyryselle kelpaa nykyään kaveriksi kaikki tahot, on Venäjämielisiä yhdistyksiä tukemassa, ja kyllä kelpaa Suomi ensin tyypitkin.

Onneton entinen poliitikko.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Niin ja jos joku luulee, että Väyrynen eroaa, kun häntä ei keskustan johtoon valita, niin se luulo on väärä.

Kyllä ne pienetkin äänimäärät ovat selvä voitto persujen tapaan, ja Väyrynenhän tulee varmaan toiseksi äänestyksessä, joten kannatusta on. :)

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Petteri nimittelee ja laukoo pelkkiä henkilöön käyviä argumentteja. Ei sanaakaan itse asiasta. Tällaisilla puheenvuorolla ei ole mitään merkitystä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Väyrystä saa arvostella, hän on sen itse ansainnut.

Ei tullut Väyrysestä presidenttiä, vaikka kovasti koititkin häntä nostaa, mutta älä huoli, kyllä hän saa johtaa kansalaispuoluetta, jonka kannatus on jopa melkein puolet sinisistä. :)

Siinä se on Väyrysen tulevaisuus.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti Vastaus kommenttiin #35

Arvostella saa ja mielellään hyviä argumentteja perusteluksi esittää. Mutta alatyylistä nimittelyä ei pidä harrastaa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Petterillä on "vatipään mielikuvitus"

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Petterillä on "vatipään mielikuvitus"

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Median kummallinen näkemys suomen talouden kohentumisesta on, että se olisi jotenkin hallituksen ansiota. Ei ole. Suomen hallitus voi tasoittaa suhdannevaihteluita niin, että laskukaudella vältetään suurimmat inhimilliset kärsimykset ja laitetaan infraa vaikka kuntoon velkarahalla jota sitten nousukautena maksetaan pois. Tähän ei ole suomen hallitukset pystyneet vuosikymmeniin.

Suomen median näkemys on juurikin kummallinen sillä näyttää siltä, että suomessa talous paranee sipilän ansiosta ja ameriikassa trumpista riippumatta. Jotenkin tuossa haiskahtaa tarkoitushakuisuus.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ei tämä hallitus toimillaan ole varsinaisesti kai haitannutkaan talouskehitystä esimerkiksi kiristämällä ansiotulojen verotusta entisestään. Joka tapauksessa nyt ollaan pitkän rämpimisen jälkeen nousussa, ja siitä voimme olla tyytyväisiä.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Valitettavasti on haitannut ja pahasti. Koulutuksen ja innovaatiorahoituksen leikkaukset ovat ekonomistienkin mielestä tuhoisia.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #29

Näin voi pitemmällä aikavälillä hyvinkin olla.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Miksi Reinfeldt hävisi.Loppujen lopuksi vaaleissa ei pysty ennakoimaan millä on merkitystä tänä päivänä.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

"Ei tämä hallitus toimillaan ole varsinaisesti kai haitannutkaan talouskehitystä"
höpö höpö. Tämä hallitus on nostanut maan talouskasvuun.

Olisiko joku muu hallitus onnistunut paremmin? Muistaako kukaan, että
oppositiossa olevien vihervasureiden talouspolitiikka ei ole mitään muuta kuin "elvyttyämistä velkarahalla"?

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Ei talouden kasvulla ole merkitystä, jos se ei näy äänestäjien kukkarossa. Onko Suomessa esim. ostovoima kasvanut? Ei ole. Työttömyys on joidenkin tilastojen mukaan laskenut, mutta tästäkin on eriäviä näkemyksiä miksi tilastot näyttävät niin. Sen sijaan työttömiltä ja vähän kaikkialta muaaltakin ollaan leikattu. Ja edelleen Suomi ottaa lisää velkaa.

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

Sipilä on kova kasvo kun sai valtakunnan talouskuilun partaalta ja vielä kikyn ja aktiivimallin aikaiseksi. Mutta: maakunta-ajatus ja Orpon valinnanvapaus-ajatus ovat kelvottomia. Jospa pätevä Päivi Nerg saisi tuosta sotkusta jonkunlaisen konseptin. Väyrysen kosto on armoton, kun ministeripostia ei tullut. Muuten: Väyrysen on kohtuullista lunastaa Hurstille 50000€ avustuslupauksensa. (Ehtonsa, että hänen pitää voirttaa presidentinvaalit, täytyy olla pelkkä vitsi).

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti
Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Minulle on jäänyt mielikuva pääministeri Sipilästä, kun hän esiintyi Keskustan valittuna puheenjohtajana, ennen ministeriyttään 'iloisena velikultana', joka mm. Ylen Ykkösaamussa silminnähden flirttaili haastattelijansa kanssa (Seija V.), joka suostui ihailemaan komeaa, pitkää pohjoisen miestä.

Ehdollistaminen pärjäämisestään näytti jo tuolloin olleen Sipilän pelastautumiskeino. Jos ei tule riittävästi kannatusta, niin sitten vaan 'ukko vaihtoon'.

Hallitusohjelmaa runnoessaan, Sipilä vaati luottamusta. Luottamusta niiltä puolueilta, jotka pääsivät ministeripestien jakoon.

Perussuomalaiset, jotka Soinin johdolla olivat olleet 'pienen kansanosan puolestapuhujia', Sipilä onnistui kietomaan ohjelmansa toteuttajiksi ilman soraääniä.

Sittenpä alkoivatkin uhkailut ja pakkolait. Suomi kuntoon -aate oli päässyt vauhtiin.

Insinööri-yrittäjän ehdottomuudella ay-liikettä ajettiin polvilleen.

Kaiken keskellä nähtiin Soinin, tuon hymyilevän apollon, kokonaamainen ilme, joka viesti, että hallitusohjelma pitää ja voi hyvin.

Polvet ruvella lopulta, ammattiyhdistysliikket valitsivat vähiten pahan, KiKy -sopimuksen, joka rauhoitti sillä kertaa kentän.

Ministereiden yläviitoset tosin saivat kansan raivoihinsa, mutta siitäkin on menty eteenpäin.

Jälleen on palattu niille tutuille 'Nahkurin orsille'!

Nousuhdanne aktiivimalleineen puhuttelee Keskustaa, ei niin mairittelevasti kuin voisi luulla. Väyrynen otti presidenttikisassa mittaa Vanhasesta, jonka piti olla Keskustan uusi prinssi.

Toisin kävi.

Pääministeri Sipilä ei vähästä hätkähdä. Hän näyttää olevan kova luu, vaikka vähän väliä ilmoittelee, milloin minkin syyn takia, lähtevänsä.

Ei lähde. Ukko ei lähde vaihtoon, ellei ole pakko.

Keskustapuolue elää nyt omaa katharsistaan.

Paavo Väyrynen ei ole kuka tahansa. Hän on tehnyt ammattinsa keskustalaisena poliitikkona. Hän on omanlaisensa persoona, joka nauttii kilpailusta. Hän on mies, joka on 'sairastunut' politiikasta ja tarvitsee sitä käyttövoimanaan.

Jos Keskusta sutii, niin sitten on laitettava jarrua suksien pohjaan.

Maamiesseurojen jäsenet tupailloissaan voisivat nyt pistää pystyyn aivoriihen, jolla pelastaisivat niin velkaiset maatilat kuin Alkiolaisen maalaisliiton.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tämä nykyinen politiikka on pienen piirin ja eturyhmien politiikkaa. Sitä vain ei jotkut keskustalaiset näy vieläkään ymmärtävän, kun piiri pieni pyörii ja lapset siinä hyörii. Sipilä on kokoomuslaisempi kuin monet kokoomuslaiset itse. Vaikka Sipilällä on keskustan jäsenkirja, niin hän ei ole todellisuudessa alkiolaisen keskustapuolueen vetäjä. Puheita voi pitää ja uskoa niihin voi kuka haluaa, mutta teot osoittaa aivan muuta. Kyllä keskustan kenttäväen enemmistö on tämän jo ymmärtänyt, tämä on minulle tässä viimeisen viikon aikana käynyt selväksi. Puolue- ja piirijohto tukee niin kauan, kunnes seuraavat eduskuntavaalit on pidetty ja luu jää vetävän käteen. Sotkamossa voidaan vielä nähdä Sipilän jatkavan, mutta arvioni on, että sen jälkeen alkaa tapahtua. Puolue ei kestä ja se hajoaa. Siksi olisin parempi vaihtoehto. Tekisin taatusti toisenlaista politiikkaa ja siinä ei mennä oma etu edellä, vaan kuunnellaan kansalaisia ja heidän arkihuoliaan. En tule valituksi, mutta ilman muuta menen Sotkamon puheenjohtajavaaleihin mukaan, jos ehdokkuuttani ei torjuta, olen hengissä ja terveenä. Teen omanlaiseni kisan, olipa siellä ketä tahansa mukana. Kuvia en kumartele, vaikka turpiin tulee.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ ”Sipilän velvollisuus on ohjata laiva kohti satamaa viimeisiä karikoita vältellen.”

Jospa hän on ollut rannikkolaivurin opissa eli eteenpäin periaatteella ’kiveltä kivelle’.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Sipilällä sutii kepun johdossa ja paljon . terv tepivaari

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Sipilän ja Väyrysen keskeinen jakolinja lienee siinä, että toinen edustaa EU-myönteisyyttä ja toinen EU-kriittisyyttä.
Keskusjohtoinen EU omalla toiminnallaan tai toimimattomuudellaan edistää jatkuvasti Väyrysen asiaa.
Mitä tulee Sipilän yrittäjätaustaan, niin se lienee pikemminkin liikemiestausta.
https://seura.fi/asiat/seuran-selvitys-juha-sipila...

Riku Korhonen

"Kannatushedelmät siitä on korjannut Petteri Orpon johtama kokoomus."

Voisi myös sanoa, että talouskasvun taloudellisen hyödyn ovat myös korjanneet kokoomuslaiset. Ehkä juuri siksi kannatus muissa hallituspuolueissa ei ole kohonnut.

Käyttäjän velipekkamoisalo kuva
Veli-Pekka Moisalo

Kepun vaikeusastetta lisää vielä sisäinen oppositio, jonka Sipilä loi ilmoittaessaan ministereitä valitessaan, että kukaan ei voi olla häntä vanhempi. Se on osoittanut jo voimansa asettumalla Pekkarisen taakse. Sipilän kannatus puoluejohtajaksi on vain näennäistä ja ulkoiseen käyttöön tarkoitettua.

Seija Matikainen

Paavo Väyryselle 10 pistettä ja papukaija merkki!
hänellä on aina uusi kortti takataskussa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset