Markku Huusko

Väyrysen ja Sipilän riita muuttui hetki sitten sodaksi

  • Paavo Väyrynen ja Juha Sipilä kuvattuna kesällä 2016. Kuva: Petteri Paalasmaa
    Paavo Väyrynen ja Juha Sipilä kuvattuna kesällä 2016. Kuva: Petteri Paalasmaa

Riita Paavo Väyrysen ja keskustan (lue: puheenjohtaja Juha Sipilän) välillä on mennyt rajuudessaan aivan uudelle tasolle.

Sipilän keskusta toi eilen julkisuuteen lausunnon, jonka olivat kirjoittaneet siviilioikeuden professori Heikki Halila ja korkean profiilin selvitystöistään tunnettu ministeri Lauri Tarasti.

Lausunnon ydin on kaksikon tulkinta keskustan säännöistä: Puheenjohtajaksi ei voida nykyisten sääntöjen mukaan valita puolueen perusjärjestön jäsentä, joka kuuluu muuhun puolueeseen.

Näin keskustan kunniapuheenjohtaja, oman kansalaispuolueen perustanut Paavo Väyrynen ei olisi vaalikelpoinen puheenjohtajavaalissa Sotkamon puoluekokouksessa ensi kesäkuussa.

Hetki sitten tuli Väyrysen vastaisku. Hän nojaa asiantuntijoista oikeustieteen tohtori Kari Uotiin, jonka moni muistaa 1980- ja 1990-lukujen ei niin tarunhohtoisista tekemisistä, joista seurasi hämmentävä oikeusvyyhti.

Uotin kirjoittamassa vastineessa arvostellaan jyrkästi Halilan ja Tarastin tulkintaa keskustan säännöistä. Hänen tulkintansa mukaan Paavo Väyrynen voitaisiin valita keskustan puheenjohtajaksi.

Uoti kirjoittaa myös seuraavasti viitaten Halilan ja Tarastin näkemykseen: ”Mikäli keskusta päätyy toimimaan lausunnossa esitetyn mukaisesti, seuraa siitä mahdollisuus riitauttaa relevantit puoluekokouksen päätökset ja saattaa asia Helsingin käräjäoikeuden tutkittavaksi”.

Nyt Väyrysen ja Sipilän välisessä riidassa puhutaan isoilla kirjaimilla. Se on sotaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (117 kommenttia)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Kumma lasi mahollisesti vielä isokokonenki, näkemämme pittää!

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Itse näen asian hieman toisin. Pääministeri Sipilän haastanut Väyrynen ei ole tullut tunnetuksi siitä, että hän antaisi periksi. Kierroksia on tullut lakiasiantuntijoiden myötä aika paljon lisää.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Paavo on paavo vaikka voissa paistais!

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Se on kuin toimittaja Enbuske kirjoitti ikääntyvistä sedistä jotka pätemisen tarpeessaan ja korvaamattomuusvammassaan aiheuttavat kaikenlaista myrskyä vesilasiin. Juhani Tamminen ja Väyrynen uhossaan aika lailla samaa kaliiperia, vaikka eri sektoreilla.

Pekka Iiskonmaki

#38
Enbuske jäi itselleen vangiksi ja vaihtoi sarkasmin tragikomiikkaan.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Huomasitko Markku minun kirjoitukseni ennen kuin laadit omasi? http://vesalevonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250694...

Olen kyllä sitä mieltä, ettei tämä vielä sotaa ole, mutta tämä voi johtaa siihen, että puolue hajoaa ja Keskusta ajautuu pienpuolueeksi. Tuomo Hirvikin kirjoitti tänään ihan aiheellisen kirjoituksen. http://tuomohirvi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250691-...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Mielestäni nämä teidän tekstinne vain vahvistavat käsitystä siitä, että keskustassa on nyt täysi sota päällä, vertauskuvaa toki käyttäen.

Omani kirjoitin sen jälkeen, kun Väyrynen oli tullut tänään ulos Uotin kirjoittamaan vastineeseen viitaten. Se on jyrkkä vastaus eiliseen. Tätä asetelmaa voi nyt hyvin luonnehtia sodaksi.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Markku, miksi Väyrysen sähläilyt ja "sotimiset" täytyy nostaa tikun nokkaan?? Tälläsistä kirjoituksista Paavo saa vain lisää kierrokisia.

Eikö olisi jo "totuuden aika" ja laskea mies historian hämärään.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Yksinkertainen ratkaisu olisi KePun liittyminen Kansalaispuolueeseen. Riidat vähenisivät olennaisesti.

Pekka Iiskonmaki

#4
Siihen voisi liittää myös siniset, jotka kylmyydessä värjöttelee.

Soinin voi jättää ulkopuolelle. Soinia lohduttaa Paavi.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Varmaan olisikin helpompi aloittaa Sinisten ja Kansalaispuolueen fuusiosta.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Kaikkea sitä sodaksi kutsutaan. Äijät lähettelee kirjeitä ja tekstejä ja antavat kaikessa rauhassa hymyssä suin lausuntoja, niin tämä on sitten sotaa. Anna olla.

Mitä se sitten on, kun tähdätään silmien väliin ja puristetaan liipasinta tai pistetään isku tykistöllä pahemmasta puhumattakaan.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Markun vertauksella oli varmasti tarkoitus saada myös lukijat liikkeelle. Turhan voimakas ilmaisu, mutta toimii kyllä sen perusteella, mihin sillä oikeasti tähdättiin. Hyvä journalisti tuntee ammattinsa.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kielikuva, esimerkiksi urheiluselostuksissa usein käytetty.

Sirpa Abdallah

Tuossa Uotin lausunnossa on mielenkiintoinen näkökulma Väyrysen keskustan jäsenyyteen ja puheenjohtajan ehdokkuuteen liittyen.

Uoti kirjoittaa " Tämän vuoksi lausunnonantajien olisi tullut arvioida, ovatko Kansalaispuolueen ja Keskustan tavoitteet keskenään
ristiriitaisia, jos ovat, tällöin kaksoisjäsenyydellä voisi oIIa merkitystä, jos ei, täIlöin kaksoisjäsenyydellä ei oIe merkitystä."

Uoti ja ilmeisesti Väyrynen myös pitävät Kansalaispuoluetta Keskustan "sisarpuolueena", jolloin poliittinen aatemaailma on molemmilla yhtäläinen ja tuolloin ei Keskustan sääntöjen mukaan voitaisi Väyrysen puheenjohtajuutta evätä toiseen puolueeseen kuulumisen perustein.

Väyrynen ei todellakaan ole "helppo nakki" Keskustalle puheenjohtaja kisassa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Taitaa olla mielenkiintoinen kevät tulossa. Itse olen sovittelevampi. Laiha sopukin on parempi kuin lihava riita, sodasta puhumatta. awink awink

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Toimiiko tuo Uotin ja Väyrysen logiikka myös sinisten ja persujen kohdalla? Puolueet ovat ainakin omissa silmissäni sangen samanlaisia. Soini voisi tavoitella Perussuomalaisten puheenjohtajuutta ja Hakkarainen sinisten jne.

Sirpa Abdallah

Ei voi, kun puolueiden säännöt ovat erilaiset. Sinisten jäsenyydestä en ole tietoinen, mutta PS:ssä jäsenyys on suoraan puolueeseen.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #16

Eikö keskustankin säännöt selkeästi kiellä kuulumisen toiseen puolueeseen?

Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #80

Kyse onkin siitä minkä keskustan säännöissä tuo kielto toiseen puolueeseen on merkitty. Keskustan säännöissä sanotaan jäsenyydestä "Keskustassa voit olla jäsenenä puolueen yhdistyksissä, Keskustanaisissa, Keskustanuorissa tai Keskustaopiskelijoissa." Jäsen on siten puolueen paikallisyhdistyksessä, ei Suomen Keskusta rp:ssä suoraan kuten taitaa olla muissa puolueissa. Ainakin PS:ssä.

Uotin antamasta lausunnosta käy selville "Puolueen jäseniä ovat eri.
jäsenyhdistykset, joiden jäseniä ovat taas luonnolliset henkilöt toisin kuin esimerkiksi Perussuomalaiset rp:ssä." Suomen Keskustan säänöissä oleva kielto on tavallaan väärän yhdistyksen säännöissä eli Suomen Keskustan, kun jäsenyys on puolueen paikallisyhdistyksessä. Noin tulkitsen Uotin lausunnosta. Huomattava eroavuus esim. PS:n jäsenyyteen verrattuna, jonka Uoti toteaa myös tuossa lausunnossaan.
https://www.paavovayrynen.fi/wp-content/uploads/20...

Ei kannata puhua aidan seipäistä, kun puhutaan itse aidasta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Paavo taitaa olla nyt kuitenkin oikeassa tässä asiassa, joten asia on jo perin kiusallinen itse Keskustalle. Tähän asti on menty vielä hymähdellen ja vitsaillen, mutta onhan se kissa jossakin vaiheessa pöydälle nostettava.

Kannattaa muistaa, että Paavolla on uskollinen ja merkittävän kokoinen kannattajajoukko taustalla.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Väyrynen aloitti vastahyökkäyksensä jo eilen puhumalla keskustan "maksetusta lausunnosta". Tänään hän kertoo, kuinka hänelle tarjouduttiin laatimaan ilman palkkiota siihen vastine. Kai sitten vähän niin kuin pyytämättä ja yllätyksenä.

Kysyimme eilen keskustalta puolueen tilaaman lausunnon hintaa:

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/241423-paavo-vayr...

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Tämä siinä mielessä näin ulkopuolisen silmin hauskaa. Koska Jos Keskustan jäsenistö ei olisi peloissaan siitä kannatus määrästä mitä Väyrynen voisi saada, niin hehän antaisi ilman muuta osallistua ehdokkaaksi ja hävitä 100-0 ... Mutta sepä se onkin koska Keskustassa on näitä jotka eivät nyky Kapitalismi/porvari keskustaa tahtoisi, niin ei voi antaa Väyrysen osallistua! Helppoa se ei ole, koska Sipilä itse on sanonut että tervetuloa kisaan, jne. Onko Sipilä yliarvioinut vain oman kannatuksen, ja tukijoukko tajunnut ettei voitto olekkaan itsestään selvyys? Vai tietääkö hän että säännöt kieltäisivät Väyrystä kisaan osallistumisen, jolloin Sipilä voi sanoa "rehdisti". Harmin paikka meillä olisi tullut hyvä kilpailu, harmi kun säännöt sanovat näin...

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201802080123949...

"Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä toivotti Paavo Väyrysen edelleen tervetulleeksi puheenjohtajakisaan"

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Luulisi että tämäkin mininäytelmä kertoo tarinaansa isommasta kuvasta ja siitä, että laki on miten se luetaan ja jos etsitään oikeat tahot lakia lukemaan voi samasta pykälästä olla aivan vastakkaiset tulkinnat jotka sitten 'puolueettomat käräjät' ensimmäiseksi ratkaisevat jomman kumman puolen eduksi. Onko oikeus politisoitunut (ehem demla) ja jos on niin missä määrin?

Sipilä ja keskusta on kyllä muutoin aivan sekaisin tämänkin Väyrysen vastaiskun näki se sokea Reettakin. Ei kyseessä ole sota vaan poliittinen shakki jossa Väyrystä vastaan on joku teini-ikäinen jolppi siirroista päätellen ...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Parasta olisi olla hiljaa, ja antaa Väyrysen melskata, Sotkamossa tämäkin tarina on sitten ohi ja Väyrynen hävinnyt.

Sellainen pelimies ja perskärpänen hän on, että varmasti keksii silloinkin jonkun syyn, ettei eroakaan puolueesta.

Rasittava tyyppihän tuo jo on, eipä ainakaan voi sanoa, että kyseessä on hyvä häviäjä.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Mutta entäs jos se häviäisi? tai hänen kannatuksensa olisi yllättävän suuri vaikka tappio tulisi, voisi olla niin että monet Keskustalaiset lähtisivät Paavon kelkkaan hänen puolueseensa. Tätähän Sipilän tukijat pelkävät.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Miksi puolue tarvitsee juristia omien sääntöjensä tulkitsemiseen ?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Puolueet tarvitsevat välillä juristeja sääntöjänsäkin pohtimaan. Esimerkiksi perussuomalaiset tarvitsi vuonna 2013 oman sääntöriitansa keskellä juristiapua. PS:n Matti Putkonen kertoi tuolloin, että he käyttivät tilanteessa Kari Uotia.

Lähde: Iltalehti http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013112617765186_u...

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Mielenkiintoista. Putkosen mukaan: "Kari on maan paras näissä asioissa, hän on hallinnollisten asioiden erikoisosaaja" Eli muutkin pitävät Väyrysen juristia aiheen parhaana.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen Vastaus kommenttiin #37

Hienoa olla alansa paras Putkosen ja Väyrysen mielestä, hmm...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Minusta tuo Uotin veljesten tarina on nimenomaan tarunhohtoinen. Ei sitä meinaa ihan heti edes todeksi uskoakaan.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Väyrysen EU-kriittisyydellä olisi tervehdyttävä vaikutus Kepu:ssakin.
Keskusvaltaisen EU:n perässähiihtäminen lähes kaikissa puolueissa on silkkaa nöyrää alamaisasennetta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

On huomioitava, että lausunnossaan Väyrysen mahdollisesta kelpoisuudesta/kelpaamattomuudesta Keskustan puheenjohtajaksi nämä maksetut asiantuntijat tulkintansa lopuksi joutuivat kuitenkin toteamaan erään Sipilän kannalta ikävän tosiasian.

Nimittäin näiden kahden asiantuntijan ehdotus oli, että Suomen Keskustan sääntöjä tulisi muuttaa niin, että säännöissä todettaisiin , ettei puolueen puheenjohtajaksi voida valita henkilöä, joka on vaaleja edeltävän 12 kuukauden (tai muun pidemmän ajanjakson) aikana ollut toisen puolueen jäsen.

On päädytty tulkintaan, joka siis vaatisi varmistukseksi sääntömuutoksen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

"On päädytty tulkintaan, joka siis vaatisi varmistukseksi sääntömuutoksen."

Ei suinkaan ole päädytty. On tunnistettu Väyrysen mentävä porsaanreikä, koska kansalaispuolueesta eroaminen palauttaisi vaalikelpoisuuden. Silloin jää tietysti vielä erottaminen puoluetta haitanneen toiminnan johdosta. Se on kuitenkin heidän järjestörakenteella vähän hankalaa ja antaa Väyryselle kalastelemansa marttyyriuden.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, ja moinen sääntömuutos olisi luonteeltaan takautuva. Mielestäni kuulostaa juridisesti kyseenalaiselta voiko sellaista saattaa voimaan ennen kuin se ensimmäinen 12 kuukauden jakso on kulunut. Sitä paitsi eikös sen sääntömuutoksen hyväksyminen myös pitäisi tehdä siinä samaisessa puoluekokouksessa, jossa valitaan uutta puheenjohtajaa? Jos tuo kokous olisi valmis äänestämään Väyrysen puheenjohtajaksi, niin eihän se silloin moista muutosta myöskään hyväksyisi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kyllä sen voi saattaa voimaan heti. Voisihan tuollaisen kirjata myös perustettavan yhdistyksen (puolueen) sääntöihin. Sääntömuutosta taidettiin ehdottaa Paavon seuraavaa tulemista silmällä pitäen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #30

Ymmärrän kyllä, että sellaisen säännön voisi kirjata uuteen perustettavaan yhdistykseen, mutta jos kyseessä on henkilö, joka on jo puolueen jäsen ja hän eroaisi hyvissä ajoin toisesta puolueeksi katsotusta yhdistyksestä, jotta juridinen ongelma "kaksoisjäsenkirjasta" ei estäisi puheenjohatajavaaliin osallistumista, niin siinä tapauksessa tuollainen 12 kuukauden sääntö olisi tietyssä mielessä takautuva.

Tuollaisen sääntömuutoksen uhka tekee Väyrysen aseman kyllä vaikeaksi, sillä eroaminen kansalaispuolueen jäsenyydestä saattaisi osoittautua turhaksi siinä vaiheessa, kun keskustan puoluekokouksessa ensimmäiseksi äänestettäisiin sääntöuudistuksesta ennen puheenjohtajan vaalia.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #39

Arvelen että keskusta välttelee sääntömuutoksia ja erottamista, ettei Paavo saa marttyyriasemaa jota näyttäisi kalastelevan. Se saattaisi ajaa Paavo I:n alamaiset kansalaispuolueeseen.

Oliko se niin, että kansalaispuolueessa varsinaisia jäseniä voivat olla vain eduskunnan ja europarlamentin edustajat? Mitenkäs puolueen käy, jos Paavo eroaa? Ei taida jäädä yhtään varsinaista jäsentä...

En tunne keskustan sääntöjä, mutta usein yhdistyksissä pitää sääntömuutokset hyväksyä kahdessa erillisessä yhdistyksen kokouksessa. Tuskin saisivat siis voimaan kyseistä muutosta ennen vaalia, edes halutessaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #41

Koin erikoisena tuon ehdotuksen Suomen Keskustan sääntöjen muuttamiseksi, jos kaksoispuoluejäsen Väyrystä ei asiantuntijakaksikon mukaan nykysäännöilläkään voida puheenjohtajaksi valita.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #66

Siinä jää porsaanreikä, jos hän eroaa kansalaispuolueesta. Tuo ehdotus linee tehty "vastaisuuden varalle".

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #67

Ei tule toista Väyrystä :)

Ehdotus oli juuri tässä nykytilanteessa harkitsematon.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #76

Eiköhän sääntömuutos vaadi muutenkin kahdessa puoluekokouksessa hyväksymisen. Ei tule toista Väyrystä, mutta tuota sääntöä voidaan tarvita presidentinvaalien 2042 alla kun Paavo käy viimeiseen taistoon.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Mitenkäs muuten se Väyrysen "Sipilä ei ole puhunut minulle kahteen vuoteen" käy yksiin tämän blogauksen kuvituskuvan kanssa? Monologiakohan se Paavo pitää...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka
Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kuva on tosiaan päivätty 20.6.2016. Se on otettu Kultaranta-keskustelujen yhteydestä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kiitos vahvistuksesta. Ei tule suurena yllätyksenä, että Väyrysen puheita pitää suodattaa. Jännää kuitenkin että Iltasanomat oli kuulemma nostanut tuon väitteen lööpikseen 2.2.2018. Olisi luullut siellä jonkun politiikan toimittajan reagoineen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #35

Ei ensimmäinen kerta. Väyrynen "muistaa" asiat itse haluamallaan tavalla!

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #43

Ilta-Sanomien politiikan toimittajalta Timo Haapalalta lienee unohtunut asiatietojen tarkistaminen.

Puhumattomuuden suhteen 1 vuosi 7 kk on lähempänä totuutta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #61

Normaali 25% Paavo-lisä siis. Kuten yllä sanoin, hänen puheitaan pitää aina suodattaa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Juha Sipilä kuunteli, muttei puhunut?

Keskustelulta tuo minusta näyttää. Jos kuvateksti pitää paikkaansa, vaikuttaa vahvasti siltä, että Paavo saattaa puhua muunneltua totuutta.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Mikä keskustelu. Siinähän Sipilä selvästi rukoilee Paavon häiritessä rukoiluhetkeä.

Käyttäjän ritvalehtonen kuva
Ritva Lehtonen

Aika outoa, jos erilaisen näkemykset ovatkin asioita, joista ei haluta/ uskalletakaan keskustella?
Eikö politiikka ole kansalaisten yhteisten asioiden ja erilaistenkin näkemysten toteuttamista?

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Tää nyt on vaan pelkkää valtapeliä. Väyrynen ei osaa alkiolaisuuden aakkosiakaan ja hän tietää ettei voi voittaa tätä peliä ja petaa tällä asemiaan eduskuntavaaleihin.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Ihan mukava nähdä vaihteeksi kepusota.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Täytyy nyt muistaa, että juridiikka on juridiikkaa mutta tämä sota on poliittinen ja ratkaistaan politiikan areenoilla. Paavo haluaa käydä perusteellisen keskustelun puolueessa sen linjasta ja mittauttaa kannatuksensa. Sipilä ei tätä halua, koska on epävarma lopputulemasta. Jäsenistö ratkaiseen asian. Jos ei saa tilaisuutta puoluekokouksessa niin saattaa äänestää jaloillaan. Demokratiassa voi ajaa asiaansa ja katsoa seuraavatko muut.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Vai että saattaa äänestää jaloillaan? Minä luulin hänen jo luvanneen niin tehdä. No, toki kyse on tietysti Väyrysen lupauksesta. Lupasihan hän jo kertaalleen muodostaa eduskuntaan opposition ulkopuolisen opposition, jos ei tule valituksi presidentiksi. Nyt halajaa kuitenkin pääministeripuolueen puheenjohtajaksi. Dynaaminen mies tuo Paavo.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Leppälahti, ei kai Orpo voi käydä perusteellista keskustelua SDP:ssä? Voiko mielestäsi Halla-aho asettua ehdolle myös Vihreiden puheenjohtajaksi ja käynnistää perusteellisen keskustelun puolueessa sen linjasta?

Toki tällainen toiminta tekisi kaltaiselleni politiikan aktiiviseuraajan elämästä elämisen arvoista. En tiedä, onko politiikan tarkoitus olla pelkästään teatteria.

Sirpa Abdallah

Ei kannata sekoittaa muita puolueita tässä asiassa, sillä puolueilla on erilaiset säännöt kuin Keskustalla.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Oletko sinä Kai nyt tosissasi? Eihän noilla esimerkeilläsi ole mitään tekemistä tämän asian kanssa. Eihän Orpo ole SDP:n kunniapuheenjohtaja ja jäsen..!!
Mutta vastaus outoon kysymykseesi: Kyllä Halla-aho voi aivan hyvin yrittää asettua ehdolle vihreiden puheenjohtajaksi, jos kokee sen olevan keino ajaa tavoitteitaan. Luulisin, että olisi kyllä tyhmää mutta mikä minä tai sinä olemme sanomaan hänelle miten toimii? En ymmärrä lainkaan näissä Väyryskeskusteluissa esiintyvää syvän moraalisen paatoksen vallassa asetettuja omatekoisia politikointi ohjeita. Mistä näitä ohjeita temmotaan? Ovatko ihmiset jo näin vieraantuneita yhteiskunnallisiin asioihin vaikuttamisesta?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #79

Ollessaan Kansalaispuolueen jäsen Väyrynen ei voi olla Keskustapuolueen jäsen. Tämä lukee ihan selvästi Keskustan säännöissä.

Minä olen melko varma, ettei Paavo Väyrynen ole enää Keskustan jäsen yhtään sen enempää kuin kunniapuheenjohtajakaan Sotkamossa siinä vaiheessa, kun puheenjohtajaa valitaan. Puoluekokous voi hyvinkin alkaa niin, että Väyryseltä otetaan kunniapuheenjohtajuus ja jäsenyys puoluetta vahingoittavan toiminnan takia.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Montako kertaa se kannatus pitää mittauttaa? Monestikko tää väyrynen on jo sen kisan hävinny. Todellisuudessa Väyrynen on voittanut vaalit vain kerran. Vuonna 1980 kun voitti Virolaisen, sen jälkeen joka valeissa on tullut takkiin. Useesti niin pressan kuin puh.joh. vaaleissa. Kyllähän Väyrynen jo näki sen kannatuksensa tammikuun vaaleissa.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

No kuule juuri niin monta kertaa kun jaksaa. Ei demokratiaan kuulu tällaiset kommentit.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #81

Juuri demokratiaan ne kuuluvat. Se on joku toinen järjestelmä, missä ei saa kertoa mielipiteitään.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti Vastaus kommenttiin #83

Demokratiassa saa yrittää eikä kellään pitäisi olla nokan koputtamista siihen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #95

Saa, saa. Ja muut saa sanoa, että lopeta jo.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila Vastaus kommenttiin #95

Niin, demokratia on yksi asia ja sitten toinen käytöstavat, jota tällä väyrysellä ei taida juurikaan ole.

Toki saa yrittää, jos nauttii saada turpiinsa vaaleissa niin siitä vaan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Arvoton näytelmä menossa. Väyrysen esikuva ja suuri idoli pres.Kekkonen polki aikanaan maahan parlamentarismin Suomessa ja nyt Väyrynen, omalla toiminnallan haluaa tehdä saman koko poliittisen järjestelmän uskottavuudelle. Demarina toivon voimia Sipilälle, parlamenttarismi ja demokratia on asioita joita on syytä vaalia vaikka oman kannatuksen kustannuksella, mutta voin lohduttaa Sipilää, tunnen monia kepu-aktiiveja ja kyllä kaikki haluaisivat eroon nyky-Väyrysestä joka elää siinä menneessä maailmassa joka "kylmän sodan ja rautaesiripun" myöten päättyi. Väyrynen vaan ei sitä ole ymmärtänyt, eikä kyllä ymmärrä tulevaisuudessakaan.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Ja miten Suomella meni Kekkosen aikaan ja miten menee nyt :)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En vaihtaisi Kekkosen aikaan suurin surminkaan.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Kekkosen aika? Aika pitkä ajanjakso. Mitä aikaa tarkoitat?
Oletko koskaan ajatellut että aikakaudet eivät edes ole vertailukelpoisia?

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

Kun ajelee Suomen poikki parista kolmesta kohtaa esim. Kajaanista Kokkolaan sieltä Raaheen ja Ouluun, Kemiin ja edelleen Rovaniemelle, Kemijärvelle ja Kuusamoon, niin melkein kaikki tuotantolaitokset ja niiden ympärillä olevan elintason luomisessa on Kekkosella oma osuutensa. Vastaavalla korkeudella Venäjän puolella on paljon synkempää, poisluettuna Kostamus, jossa myös Kekkonen oli mukana. Ilman Kekkosta Pohjois-Suomi olisi yhtä köyhää kuin Vienan-Karjala. Nykypolitiikalla on suuri uhka olemassa näillä alueilla taantua naapurin tasolle.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila Vastaus kommenttiin #104

Jos näitä tuotanto laitoksia ei olisi rakennettu, niin kysyisin missä nämä ihmiset ja heidän jälkeläisensä asuisivat nyt? Puhuttaisiinko tällä hetkellä asuntojen romuttamispalkkioista, näin esimerkiksi?

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola Vastaus kommenttiin #112

Ihmisistähän tässä on kyse. Sotien jälkeen karjalankansan asutus hoidettiin niissä olosuhteissa hyvin. Maailma on muuttunut ja pohjoissuomalaisia muutti Ruotsiin ja osa muuttanut etelään. Ainakin Ruotsiin muuttaneilla kävi pääosin hyvin.

Ihmisistä tässä on kyse, kaikki mahdollisuudet tuotannon ja asutuksen pitämiseksi elinkelpoisena ja tasapainoisena koko maassa on tarpeen.

Hyvä ettei sotien jälkeen mitään pakolaisleirejä perusteltu kuten nykyään lähi-idässä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kompromissiehdokkaalle paikka iskea Sotkamossa. Valinta on melkein varma.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Levoselleko sitä paikkaa tarjoat?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Sipilä taitaa olla tuo kompromissiehdokas. Hänen valintansa on nimittäin ihan varma. Yhtä varma kuin Saulin.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Kyllä näissä molemmissa on jokin oireyhtymä.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Väyrynen on kovasti toitottanut alkiolaisuuden perään. Santeri Alkio oli itse asiassa näkijä jo lähes 100 vuotta sitten. Maan Ääni-lehdessä hän kirjoitti 15. tammikuuta 1920 aikaansa edellä olleen kirjoituksen:
”Kansojen liiton heimolaisajatuksena tulisi Euroopan niin ikään kiireesti ottaa harkitakseen kysymystä Euroopan Yhdysvalloista. On ilmeistä, että oman rauhansa vuoksi Euroopan täytyy ruveta johtamaan politiikkaansa siihen, että valtojen väliltä katoaa tarve pitää yllä sotajoukkoja, tullirajoja ja eriarvoista rahaa.” Lähde: Wikipedia.

Nämä ajatukset eivät istu alkuunkaan Väyrysen esille tuomaan eroon EU:sta ja eurosta.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Santeri_Alkio

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Hitler oli lukenut Alkion ajatuksia mutta jostakin syystä ei saanut Eurooppaa yhtenäistettyä kovasta yrityksestä huolimatta. Ei taida EU onnistua paremmin koska eurooppalaisilta ei taaskaan kysytä mitään.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Natsikortti viuhuu kun et parempaan pysty.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #85

Ihan ilman natsittelua, eikö Hitler yrittänyt rakentaa yhtenäistä Eurooppaa?

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #87

Älä koeta sekoittaa asioita. Sinä pyrit rinnastamaan nykytilannetta ja EU:ta natseihin ja Hitleriin. Niillä ei ole mitään tekemistä keskenään.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #88

Miksi et myönnä totuutta, molemmat yrittivät rakentaa yhtenäisen Euroopan?
Lähtökohdat olivat erilaiset, Hitler lähti heti käskytyslinjalle kun taas EU lähti aluksi myötämääräyslinjalle josta se on muuttunut käskytyslinjalle. Demokratia oli molemmissa toisarvoista ensisijaisen päämäärän saavuttamiseksi.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #91

Älä ala nassuttamaan Hitleristä tai natseista mitään äläkä ala vertaamaan EU:ta kolmanteen valtakuntaan. Se vain osoittaa matalaa mielenlaatuasi, kun sinun täytyy vastustaa kaikin keinoin EU:ta. Sinulle selvästikin tarkoitus pyhittää keinot.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #92

Miksi et voi myöntää tosiasioita?

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #94

Sinä et tuo esille MITÄÄN tosiasioita. Sinä vain yhdistät kaksi asiaa, jotka eivät mitenkään liity toisiinsa edistääksesi omaa näkemystäsi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #96

Molemmat yrittivät yhtenäistää Eurooppaa. Kerro mikä on epätosi?

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #99

Koeta nyt uskoa, että natseilla ja EU:lla ei ole mitään tekemistä keskenään. Koko ajan syyllistyt natsikortin käyttämiseen, joka tekee sinut naurunalaiseksi.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Natsikortti

"Natsikortti (myös Hitler-kortti) tarkoittaa epäasiallista Adolf Hitlerin tai natsien käyttämistä argumentoinnissa tai suoraan keskustelussa. Jonkin asian saattamista huonoon valoon rinnastamalla se satunnaisten yhtäläisyyksien perusteella natsismiinlähde? kutsutaan ”natsikortin pelaamiseksi”, millä viitataan vertauskuvallisesti korttipeleihin. Jonkin asian moraalista tuomitsemista tällaiseen satunnaiseen yhtäläisyyteen vetoamalla pidetään argumentaatiovirheenä, jolle on annettu nimi Reductio ad Hitlerum."

EU ei ole täydellinen, mutta älyllinen keskustelu siitä on mahdotonta, jos joku alkaa rinnastamaan sitä natseihin. Sinä vain pyrit ajamaan omaa EU-vastaisuuttasi kaikin keinoin demonisoimalla EU:ta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #100

"Koeta nyt uskoa, että natseilla ja EU:lla ei ole mitään tekemistä keskenään."

Miksi kiellät todellisuuden, molemmat tahtoivat yhtenäistää Euroopan? Hitler aseilla ja EU katteettomilla lupauksilla. Kuka muistaa mitä suomalaisile luvattiin ennen EY-äänestystä, halpaa ruokaa, hyviä palkkoja, parempaa hyvinvointia.

Mitä saatiin, massatyöttömyyttä, euroalueen kalleimpaa ruokaa ja superkallista asumista, korkeimpia veroja ja kansainvaellusta.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #106

En kiellä todellisuutta vaan harhojasi, kun rinnastat nykyajan 30-lukuun. Sinulla sen sijaan argumentit loppuvat niin tartut natsikortiin. Jos haluat arvostella EU:ta kohdista se tarkasti epäkohtiin ja unohda natsikortin käyttö niin saat uskottavuutta. Se, että rinnastat EU:n natseihin niin saa aikaan sen, että kukaan järkevä ihminen ei ota sinua vakavasti.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #107

"Jos haluat arvostella EU:ta kohdista se tarkasti epäkohtiin ja unohda natsikortin käyttö"

Sinä olet ainoa joka käyttää natsikorttia, itse olen perustanut näkemykseni pelkästään tapahtuneisiin tosiasioihin ja todistettaviin muutoksiin EU:n historiassa. EY perustui aikoinaan taloudelliseen yhteistyöhön suvereenien valtioiden kesken ja muuttui EU:ksi jossa Saksa päättää kaikesta.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #108

Älä valehtele. Viestissä 68 sanoit seuraavaa:

"Hitler oli lukenut Alkion ajatuksia mutta jostakin syystä ei saanut Eurooppaa yhtenäistettyä kovasta yrityksestä huolimatta. Ei taida EU onnistua paremmin koska eurooppalaisilta ei taaskaan kysytä mitään."

Sinä yhdistät Hitlerin Santeri Alkioon ja EU:hun. Tuolla vänkkäämisellä sinulla ei ole mitään uskottavuutta. Sen lisäksi olet valmiina valehtelemaan mustan valkoiseksi. Kuinka syvälle olet valmiina vajoamaan tuolla "tarkoitus pyhittää keinot" -periaatteellasi?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Okei Paavo, pääset ehdolle. Ei tuota inttämistä jaksa kukaan. Mutta ota huomioon, että ehdokkuus ei ole yhtä kuin voitto äänestyksessä.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Sipilän valinta ei ole itsestään selvä asia silloin kun vastassa on Paavo V ja sen sipilä tulee huomaan mutta liian myöhään katsotaan nyt kevääseen . terv tepivaari

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Paavo ei ole voittanut yksiäkään vaaleja vuoden 1980 jälkeen. Paavon on rökittänyt milloin Koivisto, milloin Aho milloin Ahtisaari ja Rehn. Montako kertaa tämä ns. "kunniapuheenjohtaja" on yrittänyt päästä takaisin puh.joh siinä onnistumatta. Kannatusta hänellä ei ole. Näki sen pressan vaaleissakin.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Ylivoimainen osapuoli voittaa aina "sodan". Toinen voi voittaa näennäisesti muutaman taistelun. Lopputuloksesta tässäkään ei liene kenelläkään epäselvyyttä. Mielestäni Sipilän pitäisi "ulkoistaa" pikaisesti asian hoitaminen (ehkä on niin tehnytkin??) puolueessaan. Ja keskittyä hallitustyöhön 110 %:sti. Se työ on vielä pahasti kesken.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Olen täsmälleen samaa mieltä. Sipilän on pääministeri ja hänen on ensiksi hoidettava oma tonttinsa. Ellei sen hoitaminen riitä puheenjohtajan tehtävän jatkamiseen, niin ei sitten.

Väyrysellä taas ei ilmeisestikään europarlamentaarikkona olekaan muuta kuin aikaa käydä erilaisia vaalikamppailuja. Vaikea hänen on mennä sanomaan, että media toimisi häntä vastaan. Pikemminkin päinvastoin, media tuntuu suorastaan rakastavan hänen avauksiaan ja sitä, että saavat arvuutella, kuinka kipeitä ne ovat keskustalle.

En tietenkään tunne koko keskustan kenttää. Väittäisin kuitenkin, että puolueen aktiivisten toimijoiden parissa taistelu Sipilä-Väyrynen on Sipilän hyväksi 90-10.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Sipilä-Väyrynen on Sipilän hyväksi 90-10."

Sitten Sipilällä ei ole mitään pelkoa asettua kaksinkamppailuun puoluekokouksessa. Vai olisiko sittenkin?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #84

Kyse ei ole keskustan puheenjohtajuudesta. Väyrynen hakee alustaa kansalaispuolueen ”rekrytointikampanjalle”. Keskustalla on pelkkää hävittävää.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #84

#84
Kyse ei ole siitä, että Sipilällä olisi pelättävää kaksinkampppailun lopputuloksen suhteen, mutta se olisi turha ja repivä keskustan kannnalta. Mutta asia on loppuun käsitelty ainakin niin kauan kuin Väyrynen on myös toisen puolueen jäsen. Sehän on luettavissa keskustan säännöistä ilman juristien lausuntojakin.

Ja vaikka Väyrynen eroaisikin puolueestaan, keskustalla olisi täydet syyt torjua hänen ehdokkuutensa, koska hänen lojaalisuutensa keskustalle on noin häilyvä.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Helpoimmalla pääsee kun hyväksyy tämän väyrysen peliin mukaan. Mutta kuka on sanonut että pitää olla mitään vaalitilaisuuksia. Ei päästetä tätä väyrystä ollenkaan ääneen, hiljennetään hänet kokonaan. Antaa meuhkata mediassa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Avaukseen liittyen, onko Kari Uotin lakiosaaminen jotenkin kyseenalaista ?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tämä vankilassa rikostuomiota istuessaan väitöskirjan kirjoittanut oikeustieteen tohtori on todella kova luu lakiosaamisessa.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Uskon, että hakkaa mennen tullen ja palatessa nämä kootut selitykset, mitä nyt on nähty tässä näytelmässä.

Nyt saivat vastaansa kundin, joka ei kuvia kumartele.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Väyrysestä ei tehty ulkoministeriä eikä ulkomaankauppaministeriä niin tehtäköön Keskustan puheenjohtaja. Ylivoimaisesti kokenein olisi ollut ministeriksikin.

Väyrynen paranee kuin viini vanhetessaan.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Jos halutaan käyttää viinivertausta, niin Väyrynen on jo etikkaa.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Mietitäänkö porukalla vähän isompia kuvioita?:

Miten Sipilän Keskusta sitten suun panee, kun pitäisi miettiä meneekö Suomi mukaan syvempään EU-integraatioon Saksan ja Ranskan myötä, esim. EU:n yhteinen valtiovarainministeri(ö)?

Sen kysymyksen edessä ollaan ihan näillä näppäimillä... Tässä vähän alustusta aiheeseen:

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005479126.html

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Taitaa olla seuraavan hallituksen heiniä, jos edes senkään.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ongelmana taitaa olla Keskustan heikkotasoiset puolueen säännöt.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Seuraavan hallituksen rasitteet ja sopimukset joista ei pääse irti rakennetaan nykyisessä hallitukssa.

Käyttäjän AnitaAnisNissinen kuva
Anita Nissinen

Voi Pate Pate,onnetonta räpistelyä, kun juna on jo jättänyt aika päivää.. Etkö millään voisi alkaa nauttia niistä eläkepäivistä eukkosi kanssa vihdoinkin..Jättäisit myös tuon ihmisten kiusaamisen ja hanki se keinutuoli ja laita villasukat jalkaan ja ota iisisti..Ei tämä valtakunta mitään pelleä tarvitse sen hoisi aikanaan onni klovni..

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Väyrysen poukkoilut eivät tunnu häiritsevän hänen kannattajiaan. On uskomatonta, miten ihmiset voivat olla niin sinisilmäisiä hänen suhteensa. On vaara, että hän tulee toimillaan vielä hajottamaan Kepun, mikäli siellä ei aleta näkemään ”metsää puilta.” Ihmiset kaipaavat yleensä jämäkkää johtajuutta, joka on nyt tällä hetkellä pääministeripuolue Kepulla. Lepsuilu tässä asiassa tullee tietämään vaalitappiota seuraavissa eduskuntavaaleissa.
Kysymyksessä on tasavallan pääministeripuolue, joten Väyrysen toiminta heijastuu veteen heitetyn kiven tavoin myös muualle maan sisäpolitiikkaan. Tämä ei palvele maan etua, vaan ulkopuolisen etua.

Marsalkka Mannerheim kirjoittaa muistelmiensa loppusanoissa mm. seuraavaa:

”Se opetus, minkä ennen kaikkea tahtoisin painaa tulevan sukupolven tietoisuuteen, on tämä: eripuraisuus omissa riveissä iskee tuhoisammin kuin vihamiehen miekka, ja sisäiset riidat aukaisevat oven ulkoa tulevalle tungettelijalle.”

Mitä eripuraisempi on maa sisäisesti, sitä helpommin pystyy siihen ulkopuolinen vaikuttamaan.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kaikki syy on tietysti Väyrysen ja Sipilässä ei mitään syytä, näinkö se menee, vaikka Sipilä on säheltänyt vaikka mitä ja oli mukana hyväksymässä nämä PS eduskuntaryhmän hajottaneet nykyiset siniset ilman uusia hallitustunnusteluja mukaan hallitukseen? Ryhmän valtasuhteet eivät olisi edellyttäneet minkään logiikan mukaan 5 ministeripaikkaa vai?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kyllähän valtasuhteet selvästikin edellyttivät 5 ministerin paikkaa. Sinisillä oli neuvotteluissa valttikortti, eli pystyivät tarjoamaan Sipilälle eduskunnan enemmistön olemassa olevan hallitusohjelman ja kokoonpanon tueksi. Toistasataa kansanedustajaa oli ainakin sitä mieltä, että tuo oli kannatettava järjestely. Meidän ei auttanut kuin seurata katseella ja purra hammasta.

Käyttäjän TuomoKlemola kuva
Tuomo Klemola

Väyrynen ajaa Edgar Savisaarelaista politiikkaa Suomessa. Venäjä myönteisyys, EU:n vastaisuus ja NATO-kammo ovat juuri niitä asioita, joilla Paavo ratsastaa ja Putin peukuttaa. Miksei Paavo kerro mistä pressanvaalirahoitus tuli? Uskooko joku todella sen tulleen mukien myynnistä? Alkiolaista politiikkaa vaiko Putinilaista politiikkaa?

Käyttäjän MarkkuKemppainen kuva
Markku Kemppainen

Jumalauta Sipilä, on Suomessa isompiakin ongelmia kuin kepun puheenjohtajuus. Lisäksi suurelta osin kepun aiheuttamia.

Käyttäjän MarkkuKemppainen kuva
Markku Kemppainen

Jumalauta Sipilä, on Suomessa isompiakin ongelmia kuin kepun puheenjohtajuus. Lisäksi suurelta osin kepun aiheuttamia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset