Väyrysen ja Sipilän riita muuttui hetki sitten sodaksi

Riita Paavo Väyrysen ja keskustan (lue: puheenjohtaja Juha Sipilän) välillä on mennyt rajuudessaan aivan uudelle tasolle.

Sipilän keskusta toi eilen julkisuuteen lausunnon, jonka olivat kirjoittaneet siviilioikeuden professori Heikki Halila ja korkean profiilin selvitystöistään tunnettu ministeri Lauri Tarasti.

Lausunnon ydin on kaksikon tulkinta keskustan säännöistä: Puheenjohtajaksi ei voida nykyisten sääntöjen mukaan valita puolueen perusjärjestön jäsentä, joka kuuluu muuhun puolueeseen.

Näin keskustan kunniapuheenjohtaja, oman kansalaispuolueen perustanut Paavo Väyrynen ei olisi vaalikelpoinen puheenjohtajavaalissa Sotkamon puoluekokouksessa ensi kesäkuussa.

Hetki sitten tuli Väyrysen vastaisku. Hän nojaa asiantuntijoista oikeustieteen tohtori Kari Uotiin, jonka moni muistaa 1980- ja 1990-lukujen ei niin tarunhohtoisista tekemisistä, joista seurasi hämmentävä oikeusvyyhti.

Uotin kirjoittamassa vastineessa arvostellaan jyrkästi Halilan ja Tarastin tulkintaa keskustan säännöistä. Hänen tulkintansa mukaan Paavo Väyrynen voitaisiin valita keskustan puheenjohtajaksi.

Uoti kirjoittaa myös seuraavasti viitaten Halilan ja Tarastin näkemykseen: ”Mikäli keskusta päätyy toimimaan lausunnossa esitetyn mukaisesti, seuraa siitä mahdollisuus riitauttaa relevantit puoluekokouksen päätökset ja saattaa asia Helsingin käräjäoikeuden tutkittavaksi”.

Nyt Väyrysen ja Sipilän välisessä riidassa puhutaan isoilla kirjaimilla. Se on sotaa.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu