Markku Huusko

Sipilän hallitus viritti itselleen ansan joka laukesi

  • Juha Sipilä, Petteri Orpo ja Sampo Terho eivät saaneet elvytettyä perhevapaauudistusta. Arkistokuva: Petteri Paalasmaa
    Juha Sipilä, Petteri Orpo ja Sampo Terho eivät saaneet elvytettyä perhevapaauudistusta. Arkistokuva: Petteri Paalasmaa
  • Kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila ennusti jo syksyllä, ettei perhevapaauudistus onnistu tällä vaalikaudella. Arkistokuva.
    Kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila ennusti jo syksyllä, ettei perhevapaauudistus onnistu tällä vaalikaudella. Arkistokuva.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus on kokenut tähän mennessä suurimman epäonnistumisensa, kun se on joutunut luopumaan sisäisten näkemyserojensa vuoksi perhevapaauudistuksesta.

Hallitus lähti perhevapaauudistuksen kanssa soitellen sotaan liikkeelle viime syksyn budjettiriihessä. Valmistelua laitettiin johtamaan peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.). Johtotroikkaan kuuluivat opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen sekä sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.).

Kunnianhimoinen Sipilä ei kuunnellut innostuksensa keskellä edes omiaan. Olisi kannattanut pohtia pari kertaa esimerkiksi näitä kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttilan (kesk.) sanoja perhevapaauudistuksen mahdollisuuksista:

”...on mahdotonta yrittää viedä uudistusta tällä vaalikaudella päätökseen. Esitetyillä epärealistisilla valmisteluvaatimuksilla yritetään luoda vääriä mielikuvia ja niillä harhauttaa ihmisiä”, hän kirjoitti Etelä-Suomen Sanomissa vain muutamaa viikkoa ennen budjettiriihtä.

Kokenut kansanedustaja puhui ”tyypillisestä kokoomuksen mielikuvapolitikoinnista”, mistä tuli sittemmin myös Sipilän keskustan ja Sampo Terhon sinisten mielikuvapolitikointia.

Anttila perusteli näkemyksensä uudistuksen mahdottomuudesta siten, että perhevapaauudistuksessa ”kolmikantainen valmistelu on välttämätöntä, koska työntekijät ja työnantajat rahoittavat ansiosidonnaista perhevapaaosuutta. Parlamentaarinen valmistelu on järkevä vaihtoehto merkittävien uudistusten suunnittelussa. Kaikkien eduskuntapuolueiden mukanaolo mahdollistaa uudistuksen toteutuksen vaalien jälkeisen hallituksen toimesta”.

Tänään Sirkka-Liisa Anttila sanoi minulle olleensa viime syksynä pettynyt hallituksen budjettiriihen päätökseen yrittää saada perhevapaauudistus nopealla aikataululla aikaan. Keskustalainen painotti asiassa, kuinka ollakaan, ”kokoomuksen kiirettä”, jonka vuoksi valmistelu ei ollut perusteellista.

Keskustan ministeri Saarikko pani pisteen tämän hallituksen perhevapaauudistukselle viime perjantaina. Hän oli kuullut asiassa eduskuntaryhmäänsä, johon Anttila muiden joukossa kuuluu.

Eilinen pääministeri Juha Sipilän, valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) sekä eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terhon (sin.) trion yritys tekohengittää uudistus henkiin oli tuhoon tuomittu. Lisärahaa ei työmarkkinajärjestöjen näppien alta ollut ansiosidonnaisiin vapaisiin luvassa, eikä kotihoidontuen alentamisesta ollut trion kesken poliittista yksimielisyyttä.

Työmarkkinajärjestöt suhtautuivat tiettävästi positiivisesti kotihoidontuen alentamiseen, jotta tasa-arvo työmarkkinoilla toteutuisi nykyistä paremmin ja työllisyysaste nousisi. Tässä näkemyksessä on paljon samaa kuin kokoomuksella.

Vaikka työmarkkinajärjestöt saivat ajatuksiaan esitellä, ei kyseessä ollut kolmikantavalmistelu mitenkään perinteisessä mielessä. Parlamentaaristakaan työskentely ei ollut, sillä oppositiota ei ollut valjastettu mukaan valmisteluun.

Tässä tuli toteen juuri se, minkä Anttila oli jo syksyllä ennustanut, eli tällä vaalikaudella perhevapaauudistus ei toteudu. Aikaa oli liian vähän ja valmistelu liian kapeilla hartioilla näin perustavanlaatuiseen asiaan.

Lisäksi poliittiset paineet aktiivimallin sekä soten vuoksi olivat hallituksessa suuret. Etenkin keskustassa pelättiin erityisesti sitä, että koko homma näyttää leikkaukselta, mikä ei olisi nättiä äänestäjien silmissä.

Sipilän hallitus yksinkertaisesti viritti itselleen ansan, jota sen ei olisi ollut mikään pakko tehdä. Hallitusohjelmassa perhevapaauudistusta ei ole. Anttila muistutti minulle tänä aamuna koko homman olleen opetus siitä, ”ettei hallitusohjelman ohi kannata ottaa asioita”.

Ansa laukesi nolosti. Tämä on tappio niin keskustalle, kokoomukselle kuin sinisille. Hallituspuolueet ovat tehneet asian oppositiolle erityisen makeaksi syyttelemällä epäonnistumisesta toisiaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Kepu on matkalla kymppikerhoon.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kyllähän Sipilä lanseerasi vatuloinnin hallitustyöskentelyyn. Tämä perhevapaauudistamattomuus saattaa olla huippua, muttei mitenkään poikkeuksellista.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Sikäli poikkeuksellista, että tämä karahti totaalisesti kiville, eikä siitä nouse tällä hallituskaudella. Vielä on toki aikaa karauttaa ennen kevään 2019 vaaleja karille muitakin hankkeita, myös hallitusohjelmaan kirjattuja. Edessä voi olla turbulenssia tai sitten hallituskolmikko kokoaa rivinsä.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner
Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #5

Hyvä muistutus! Tarkoitin lähinnä kokoluokkaa, eli tässä meni nyt kokonainen uudistuspaketti.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner Vastaus kommenttiin #6

Ok. Saa nähdä miten käy superhankkeiden SOTEn ja maakuntamallin kanssa. Kauhulla odotan jälkimmäistä.

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson Vastaus kommenttiin #9

Älä pelkää. Kyllä Keskusta pysyy Hallituksessa vaikka Kokoomus hajoaisi ja Siniset perustaisivat uuden puolueen.

Pekka Iiskonmaki

Sote olisi ollut helppo hoitaa kumoamalla lakeja ja palattu vanhaan kunnanlääkärijärjestelmään.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tässä asiaa työmarkkinajärjestöjen viime torstaina tekemästä tarjouksesta maan hallitukselle:

SAK:n Eloranta paljastaa tarjouksen perhevapaista – Hallitukselle kotihoidontuki, järjestöille ansiosidonnaiset

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/241720-sakn-elora...

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kun yritetään tehdä paljon ja kiireellä, niin tämä on tulos. Tavalliset suomalaiset perheet eivät kaipaa yhtään lisää leikkauksia hankaloittamaan elämäänsä. Muka kustannusneutraaleja uudistuksia, onko niitä?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Eikös tämä hallitus ole ollut ns. venklaamisen mestari? Kauppojen aukioloajat on vapautettu ja kauppojen oluttarjontaa hieman terästetty, mutta lähinnä muuten saa lukea vain edestakaisista päätöksistä.

Tulispa jo vaalit.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Tulispa sitä ja tätä. Mutta tuskin ennen "tärkeimpiä" eli kokkareiden sotea ja kepun maakuntavaaleja sun muuta kivaa. Sinisille ministereille riittää että palkka tulee ja loput kulkevat jonona perässä mitään kyselemättä.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Tuli sitä taikka tätä, vaalit ei ongelmia ratkaise - siirtää ne vaan uudelle hallitukselle. Opposition kauhu on tietyasti se, että talous porskuttaa hyvin vaalipäivänä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ei kannata unohtaa parkkikiekkoa.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Asioihin tulee korjaus, kun Väyrysestä tulee Keskustan puheenjohtaja ja pääministeri.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Tämä Kokoomuksen manööveri karahti karille oudolla Sanna Grahn-Laasosen idelogialla. En tiennytkään että Opetusministeri on salasosialidemokraatti nyt me tiedämme elikä yhtä tasaisen köyhiä joka perhe.
Media vääntää casen taasen Sipilän syyksi ja jopa SAK-n Eloranta valmiutensa perhevapaa uudistukseen kunhan vain valtio maksaa kulut. Petteri Orpo niin näennäisen tiukka valtion kassan vartija ja nyt olisi ollut löysää mitassa valtiovelan.
Perheen valinnan vapauden Kokoomuslainen pakkoisämalli on kuin prosessoitu äidinmaidon korvike.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Insinöörikieltä vatuloimatta:

Nils Torvalds näytti johtavan suomalaisten MEP:pien taistelua metsänkäyttöoikeuksien puolesta kotimaisten metsäyhtiöiden suureksi tyydytykseksi.

Joku on sanonut metsäfirmojen saaneen metsätilojen mukana omaisuusluetteloihinsa siellä syntyneet elikotkin, sekä neli- että kaksijalkaiset.

Timo Soinin johdolla Suomen "yhdessä" eliitti haluaa siirtää eurooppalaisen ajankäytön takaisin taskukelloaikaan.

Paljonko Paavo Väyrynen on joutunut pitkällä urallaan kumartamaan metsänomistajaa puhdistuakseen esi-isiensä punaisista juurista?

Erkki Tuomiojassa voi nähdä häivähdyksen punaista vain hoitaessaan historiaa, Timo Soini on muuttunut siniseksi Tukholman luottamusportilla hokiessaan että raha ratkaisee.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Poikkean bilogin aiheesta, Heikki muistanee kun Presidentti Urho Kekkosen lanseeramana valtion metsiä lahjoitettiin Olavi V. Mattilan johtamalle valtion omistamalle Enso Kutzeit metsäyhtiölle. Googlesta ei löydy tietietoa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Seppo, no, enpä tuota muista, sen sijaan muistan Timo Soinin hädän tämän päiväisessä virallisessa plokissaan.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Vaikea ymmärtää miten tämä olisi onnistunut - korkeintaan mikäli siniset ja kepu olisivat lopullisesti seonneet. Kyseessä oli erityisesti naisten ja lasten aseman heikennys noilla Kokoomuksen teeseillä. Paradoksisesti ja kivana hämäysmuotona se oli muotoiltu muka naisten aseman parantamisena - monet kai uskoivatkin.

Pahoin pelkään että voi mennä jatkossa läpi vain pienin muutoksin. Vastavoimaa tuota idioottimaisuutta vastaan todellakin tarvitaan.

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

Tämä on varmaankin keskustan ryhmittäytymistä vaaleihin, jossa (esim vastapainona Väyryselle ja vasemmiston aktiivimallikohinalle) yritetään valjastaa pohjoisen vanhoillispiirejä. Sinipunaa pukkaa?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Iiro, kyllä tämä äkkipysäytys saattaa tuleviin vaaleihin hyvinkin liittyä. Pöydällä oli keskustan mukaan esim. kotihoidontuen sisaruslisän poistaminen. Tässä aiheesta juttua: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/241729-loytyiko-n...

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Kepu pettää aina sanokoon "Sika"-Anttila mitä hyvänsä.

Pekka Pylkkönen

Mitähän se perhevapaauudistuksen 1000 uutta työpaikkaa mahtaa auttaa jos miehet lisäävät samalla lomailua kuukaudella per isukki? Työttömyys toki vähenee mutta niin vähenee bruttokansantuotekin. Kotihoidontukea nykyisin käyttävät naiset kun ovat keskimäärin heikosti tuottavia ja perhevapaita käyttämättömät miehet taas ylipäänsä eivät käytä niitä etenkään korkeamman palkkatason vuoksi.

Kiero konsepti, lopputulosten tasa-arvo, ohittaa jopa hyvinvoinnin.

Pasi Karlsson

Saa kyllä kuvan, että Sipilä ja siniset kusetti Orpoa oikein kunnolla?
Kokoomuksen Orpo ja Mykkänen ovat vähän kuin sinisilmäisiä hönöjä!

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Eipä inssin ohjelmista oikeasti ole mikään muuta kun hätäseen tehtyjä suunnitelmia nekin vain omaankoriin lypsyä Suomeksi susia kaikki terv tepivaari

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Suomalaisessa poliittisessa järjestelmässä on perustavanlaatuista vikaa, kun asian kuin asian valmistelu ja päätökseen saattaminen kestää käsittämättömän kauan. Hyvin esimerkkeinä kaksoiskansalaisuuskysymys ja alkoholilain uudistus. Tällaiset yksittäiset asiat pitäisi saada vedettyä koko prosessin läpi muutamassa kuukaudessa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset