Markku Huusko

Miljoona ”väärin koulutettua” suomalaista

  • Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen tapaa työmarkkinajohtajia koulutusasioissa. Arkistokuva: Petteri Paalasmaa
    Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen tapaa työmarkkinajohtajia koulutusasioissa. Arkistokuva: Petteri Paalasmaa

Sanassa uudelleenkoulutus on vähän paha kaiku. Siitä voi tulla mieleen kommunististen hirmuhallintojen uudelleenkoulutusleirit, joille kansalaisia on pakotettu opettelemaan pois itsenäisestä ajattelusta.

Kepittävältä kuulostava termi on kuitenkin nyt myös kansanvaltamme yhteiskunnallisen keskustelun ytimessä, kun täällä on herännyt huoli kansalaisten osaamisen tasosta. Sitä pitäisi kohentaa uudelleenkouluttamisella tai kauniimmin sanottuna elinikäisen oppimisen keinoin.

Jopa miljoona suomalaista olisi syytä kouluttaa uudelleen seuraavan kymmenen vuoden aikana, on esimerkiksi Suomen yrittäjien leiristä heitetty ja miljoonaluvusta puhutaan myös hallituksen koulutusosaajien piirissä.

Nyt on jotain tekeillä, koska asiasta käyvät lähiaikoina keskustelua opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ja työmarkkinajohtajat, kuten Uusi Suomi uutisessaan tiistaina kertoi.

Ajankohta keskustelulle on otollinen, sillä Juha Sipilän (kesk.) hallitus valmistautuu kevään kehysriiheen päättämään tulevasta rahanjaosta. Päiväkohtaiseksi koulutusasiat tekee opposition koulutuksen tasa-arvosta tekemä välikysymyskeskustelu eduskunnassa.

Työmarkkinajohtajista ainakin Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder suhtautuu uudelleenkoulutuksen esille nostamiseen myönteisesti. Fjäder kirjoitti Twitterissä vastauksessaan minulle, että ”näin pitää tehdä ja toimia. Meidän pitää rakentaa tällä uusi toimintamalli”. Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen ilmoitti olevansa samaa mieltä. ( Katso Twitter-keskustelu täältä )

Niin kannatettava kuin ajatus elinikäisestä oppimisesta ja uudelleenkoulutuksesta onkin, törmätään asiassa väistämättä rahaan. Jonkun pitää maksaa se, että valtava joukko suomalaisia saa uutta koulutusta ja tekee esimerkiksi työnsä ohessa tutkintoa. Toivon mukaan työmarkkinapomot ja poliittiset päättäjät löytävät jotain yhteistä näkemystä jatkuvan oppimisen rahoittamiseen, jotta ”väärin koulutetut” saavat ajantasaistettua osaamisensa.

Ehkä ajatus peräti miljoonasta uudelleenkoulutettavasta on hieman raflaavaa, mutta nostaa se ainakin kissan pöydälle. Suomessa nimittäin eivät työvoima ja työpaikat kohtaa lähellekään optimaalisella tavalla, mikä jarruttaa talouskasvua.

Otan tähän loppuun vielä muutaman kommentin Uuden Suomen miljoonasta uudelleenkoulutettavasta kertovan uutisen vilkkaasta keskustelusta:

”Oman alani töitä en ole tehnyt vuosiin. Ei koulutus ole mikään tae työpaikasta.”

”Ehkä eräs ratkaisu olisi se, että uusilla työelämään tulijoilla olisi jo perusvalmius muutamaan ammatilliseen linjaan ja, edelleen nopeasti muuntokoulutuksen avulla.”

”Ei omatoimisuuskaan ole huono vaihtoehto. Ei se varmaan tässä mittakaavassa onnistu, ilman että ihmiset ottavat itse vastuuta kouluttautumisestaan.”

Ensimmäinen kommentti on kaikessa realistisuudessaan napakka, toisessa on ratkaisuhakuinen meininki ja kolmas nostaa esille yksilön vastuun.

Kansan syvissä riveissä on viisautta, jota päättäjien kannattaa kuunnella.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Jos ne miljoona sitten valmistuukin työmarkkinatilanteen kannalta väärille aloille?

Työllistävätkö enää sellaiset alat kovin paljon, joihin riittää perustason ammatillinen osaaminen, vai tarvitaanko korkeampaa teknologia-alan koulutustasoa, jonka miljoonasta uudelleenkoulutettavasta pieni joukko kykenee hankkimaan?

Tässä on kilpajuoksu koulutuksen kanssa teknologian kehittymisen kanssa.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Teknologian kehttymisen myötä maali muuttuu jatkuvasti. Jos uudelleenkoulutusta ohjataan Valtion raskaalla kädellä, niin melko varmasti ne miljoona koulutetaan toisen kerran väärille alelle.

Olen työelämäni aikana (lähes 40v) työskennellyt tietokoneen ääressä joka päivä ja henkilökohtaisesti nähnyt valtavan kehityksen tietokonetekniikassa. Tulevaisuuden suurin ongelma tulee olemaan mistä löytyy mielekästä tekemista kaikille niille ihmisille, jotka jatkuvasti uusiutuva tekniikka ja automaatio on syrjäyttänyt.

Juha Hämäläinen

Kyllä automaatio vie työpaikkoja, koska se on kehitetty tekemään se.

Toisaalta tekninen kehitys nostaa vaatimuksia niiden työssä, joka heillä vielä jäljellä. Jatkuva opiskelu on välttämätön. Ketään ei työnantajana kiinnosta minkä tutkinnon suoritit 30 vuotta sitten. Kiinnostaa mitä osaat tehdä nyt.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Ilmeisesti paniikinomainen uudelleenkoulutustarve johtuu ns. tekoälyn kehityksestä. Robotit saattavat tehdä jopa Viking Linen laivojen kipparit tarpeettomaksi. Hallitus lienee jo varannut Ahvenanmaan vesiltä kokeilualueen kipparittomille laivoille.

Juha Hämäläinen

Olisiko aika siirtyä "ytimen malliin" ja työntää tuo koulutusvastuu yrityksille, kun valtiolliset ammattikoulut-opistot tulevat aina jälkijunassa koulutuksineen tai tekevät jotain ammattialaa osaavia liikaa?

Kunnon oppisopimuskoulutus korvaa kivasti tuon poliittisesti helvetillisen hitaan laivan käännön ja opetettavat oppivat "talon tavoille" ja sitouttavat itsensä työhön samalla, kun hankkivat itselleen ammatin.

Sakulassa tämä toimii hienosti, mutta Suomessa ollaan edelleenkin DDR-linjalla, jossa ohjaus tulee ylhäältä!

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Vastuuta koulutuksesta pitää kantaa niin yksilöiden, yritysten kuin valtion ja kuntienkin.

Juha Hämäläinen

Valtiolaiva ja kuntapaatti on pirun hidas, korruptoitunut ja muutenkin epäpätevä ennustamaan edes omia menojaan, joten jätetään työmarkkinoiden kehittymisen suunnittelu sinne missä tieto/taito ja näkemys on, eikä poliittisille suojatyöpaikoille rakennetulle DDR-koulusysteemille.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Presiis näin kun Juha Hämäläinen sanoo. Olen itsekin sitä jo vuosia kirjoitellut. Nykyinen koulutusjärjestelmä on kaikin puolin susi. Se takaa vain kouluhallitukselle ja koulutuksen piirissä työskenteleville suojatyöpaikat ilman mitään tulosvastuuta. Ja valtavan byrokratian! Kissan silitys, koiran hieronta ja hevosen harjauskursseja vaan järjestellään vaikka työstä ei alalle ole tietoakaan! Hullua!

Oppisopimuskoulutus olis juuri optimaalinen. Yritys saisi koulutusjaksolla jo käsityksen henkilön soveltuvuudesta ja ominaisuuksista eikä tarvitsisi ostaa sikaa säkissä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kokoomuksen kouluttajat avaavat jo uusia tilejä minne mahtuu valtion rahaa.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Kuulostaa aivan sairaan kivalle että miljoona ihmistä pitäisi uudestaan kouluttaa, kun ei edes ihminen ilman koulutusta/työtön oleva pääse opiskelemaan!

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Miljoona uudelleenkoulutettavaa on samantyyppistä utopiaa ja päiväunta, kuin Kataisen puheet 1,8 miljoonan ulkomaisen ihmisen työvoimatarpeesta Suomessa.
Viite:
https://www.youtube.com/watch?v=1H4byTP1q9s

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Olkoon kyse sitten miljoonasta, puolesta miljoonasta tai jostain muusta luvusta tosiasia lienee se, että uudelleen pitää aika monen kouluttautua tulevan kymmenen vuoden aikana, kun maailma muuttuu ja moni toimiala on murroksessa. Tähän olisi hyvä varautua.

Käyttäjän IlkkaVuori kuva
Ilkka Vuori

Hyvä!
On se hyvä saada tämä sossujen ohjaamaton laiva käännettyä johonkin suuntaan. Muuten ollaan kohta karilla.

Juha Hämäläinen

Koulutustarpeen tietävät työnantajat, jotka osaavat myydä ihmisten työpanoksen kotimaassa ja ulkomailla. Oppilaitokset eivät kykene ajoissa hahmottamaan opetustarpeiden muutoksia.

Yksilötasolla on ongelmana, että alat, joilla on töitä eivät kiinnosta monia.

Edellisten perusteella on helppo päätellä, että koulutuksen pitää yhä enemmän tapahtua työpaikoilla ja niiden ohjauksessa. Nykyinen tuotantoelämä on niin kiivasmuutoksinen, että oppimisen hajoittaminen eri oppilaitoksiin ja poissa työpaikoista, ei voikaan toimia kauan enää.

On helppo nähdä, että opiskelijavalinta voi siirtyä työpaikkoihin, joiden ohjauksessa tulokas koulutetaan työpaikalla ja osittain sen ulkopuolella alihankkijoilla perinteisissä oppilaitoksissa, jotka opintojen tutkinto-ohjelmien sijaan kehittävät vapaastivalittavien opetusmoduleidensa kirjoa työmaailmaa varten.

Yliopistot jäävät yhä enemmän tutkijakouluttajiksi.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kun vielä oli työelämässä, lanseerattiin elinikäinen oppiminen termi, silloin kun internetkin teki tuloaan. Otin silloin siitä opiksi. Tosin jo opiskeltuani minulla oli kaksi reittiä, jota edetä. Genetiikka pääaineena ei työtä automaattisesti tuonut. Tiellä oli tulppia, jotka vasta biotekniikka aukaisi ja työpaikkoja alkoi ilmaantua. Olin jo siihen mennessä valinnut sen toisen reitin jota etenin. Eihän sekään mikään satavarma ollut, joten kaiken aikaa piti huolehtia siitä, että on ajan hermolla, koulutusta, koulutusta ja uusia asioita haltuun sekä kotimaasta että ulkomailta. Kieliä ja muutakin omalla rahalla. Työpaikkakin koulutti. Näin a on ollut ennen, ei kauan sitten.

Mikään koulutus ei tuo lopullista ratkaisua. Nyt ihmettelen mihin tämän maan työntekijät ovat jämähtänee. Onko heille tarjottu mahdollisuuksia kehittää itseään vai nyttenkö vasta näin on? Missä on maan johdon ikuisen oppimisen skeema ja kyky keskustella siitä työntekijöiden kanssa ennen kuin on taidot kulutettu loppuun eikä uusia ole ymmärretty hankkia. Eihän tuollainen ole yhteiskunnan etu. Rahat yritystuista järkevämpään käyttöön vihdoinkin. Yritystuethan rikastuttavat vain osakkeenomistajia ei yrityksiä varsinaisesti.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ihmiset ovat siis kuitenkin markkinoita varten.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ainakin työmarkkinoilla meidän pitäisi kaikkien yrittää pärjätä aikamme. Paras keino siihen on koulutus.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Niin..markkinat eivät siis ollutkaan ihmistä varten. Noh..mennään näin nyt sitten. Mitä tahoa voidaan syyttää tulevista ongelmista?

Käyttäjän ErkkaRuotsalainen kuva
Erkka Ruotsalainen

Varastonhoitaja voidaan jo korvata automaattivarastolla mutta kysymys kuuluukin milloin joka firmalla on sellaiseen varaa? Ei ihan heti. Itse olen kyseisen koulutuksen saanut ja pätkätöitä alalla tehnyt pian 6 vuotta. Vaatii itselläni näemmä pientä ihmettä saada ns. vakiduunia.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Eräs ratkaisu voisi olla työelämään tulijoille se, että perusammatillinen koulutus pitäisi sisällään jo muutaman linjavaihtoehdon mahdollisuuden ja näistä valita kulloinkin sopiva suunta tai hypätä uudelleen koulutukseen helposti, jos työelämän tarpeet muuttuvat.
Vaikeampaa se on olla yleismaisteri tai tohtori.

Poliittisten päättäjien on vaikea nähdä työelämän suuntaisia edes kymmentä vuotta eteenpäin.

Juha Hämäläinen

Politiikka ei osaa haistaa edes omien sukkiensa vaihtotarvetta viikon päähän!

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Jössen Järvenpään sanoin; "Ennen suomessa tehtiin junia ja laivoja, kunnes poliitikot käytti aivoja"! Ja se just on tämän maan tuho ollut.

Käyttäjän jonirikkola kuva
Joni Rikkola

Kyse on tästä. Valtio pakkokouluttaa miljoona suomlaista - Valtio antaa miljoonalle suomalaiselle mahdollisuusden opiskella.

Tähän miljoonaan tulevat sairauseläkeläiset, työttömät, jne mukaan...Eli todennäköisesti sairaseläkkeet perutaan. Menee siinä samalla kun koulutus ja opiskelu yksityistetään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset