Markku Huusko

Sipilän hallitus taisikin voimistua

  • Petteri Orpo ja Juha Sipilä Petteri Paalasmaan kuvassa.
    Petteri Orpo ja Juha Sipilä Petteri Paalasmaan kuvassa.

Huhut Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kaatumisesta ovat vahvasti liioiteltuja.

Kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) täräytti viikon uutispommin, kun hän asettui täällä Puheenvuorossa julkaisemassaan kirjoituksessa hallituksen sote- ja maakuntauudistusta vastaan. Keskimääräistä kansanedustajaa laskutaitoisemman Lepomäen argumentit olivat kohdallaan, kun hän epäili saavutettavia kolmen miljardin euron säästöjä.

Lepomäki ei saanut kokoomuksen eduskuntaryhmästä joukkoja taakseen, vaikka puolueessa vahvaa soolouraa tekevä Helsingin pormestari Jan Vapaavuori lähti varauksettomasti hänen tuekseen. Kokoomuksen ryhmäjohtaja Kalle Jokinen kertoi eilen, että ymmärrystä Lepomäelle ei ryhmältä löytynyt.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo myönsi keskiviikkona tulleensa yllätetyksi, mutta eilinen eduskuntaryhmän kokous oli tuonut häneen varmuutta.

”Eduskuntaryhmässä käytiin erittäin hyvä ja laaja keskustelu, enkä havainnut mitään muuta poikkeavaa”, Orpo sanoi Iltalehdelle.

Lepomäki julkaisi tänään aamupäivällä uuden kirjoituksen, jossa hän pohti syntynyttä myrskyä, joka oli jo johtanut pääministeri Juha Sipilän puheisiin ”suunnitelma B:stä”, eli uusista vaaleista.

”Olen pahoitellut aiheesta syntynyttä hankalaa tilannetta eduskuntaryhmän kollegoilleni. Olen toiminut asiassa itsenäisesti, kannan siitä vastuun ja annan tukeni kokoomuksen ministeriryhmälle ja johdolle. Ymmärrän myös sen, että kollegat eivät ymmärrä, miksi asetin heidät hankalaan tilanteeseen. Tänään on luottamuslauseäänestys eduskunnassa ja äänestän hallituksen luottamuksen puolesta”, Lepomäki kirjoitti aamulla.

Hallitus voitti tänään eduskunnassa luottamusäänestyksen koulutuksen tasa-arvosta 98–80.

Tänään hallituksen tilanne näyttää siis jo aivan erilaiselta kuin eilen, jolloin hallituskavareista varsinkin siniset intoutuivat soittamaan poskea kokoomukselle. Sipilän hallitus selvisi Lepomäen pommista, ja se saattoi saada siitä jopa lisää koossa pitävää liimaa. Eduskunnan tuleviin äänestyksiin suhtaudutaan hallituspuolueissa entistä suuremmalla vakavuudella, kun enemmistö tiedetään melko heikoksi.

Tilanteen rauhoittumisen keskelle saatiin tänään kokoomuksen kannalta ikävä uutinen, kun oppositiopuolue SDP kiilasi sen edelle Ylen tuoreimmassa puoluekannatusmittauksessa. Jos maassa päädyttäisiin ennenaikaisiin vaaleihin, ei se ehkä olisikaan tuleva pääministeripuolue.

Saattoi siitäkin tulla lisää koossa pitävää liimaa Sipilän hallitukseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Juha Hämäläinen

En tiedä mitä positiivista on hallituksen tuhotyön jatkumisessa. Virheet ovat niin selkeitä soten ja maakuntalain sekä urkintalakien osalta. Hallituksen kaatumista on mahdotonta nähdä surtavana asiana. Keskentekoiset lakiesitykset kertovat osaamisen laadusta. Ei ole kysymys mielipiteistä vaan selkeistä puutteista lakiehdotuksissa.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Soten arviointi on äärimmäisen hankalaa, kun ei oikeasti tiedetä, miten ihmiset käyttäytyvät uudessa järjestelmässä. Jos hallitus olisi toimintakyvytön, se joutaisi mennä, mutta kyllä siellä näköjään on vielä tahtoa yrittää saada aikaan päätöksiä.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Kyse ei todellakaan ole siitä miten ihmiset käyttäytyisivät vaan siitä, että hallituksen esitys on rakenteellisesti susi ja tulee tolkuttoman kalliiksi.

Sekinkö riittää hallituksen puolusteluksi, että sillä edelleen riittää tahtoa viedä susi läpi???

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Ryhmäkokouksien jälkeen kerrotaan aina, että ryhmä oli yksimielinen, vaikka se olisi todellisuudessa ollut kaikkea muuta.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Näin kuuluu yleensä kertoa, mutta mitään muutakaan viestiä ei ole tuosta nimenomaisesta kokouksesta kuulunut. Ilmeisesti siellä on ollut vallalla aika yhtenäinen näkemys.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Saapa nähdä kuinka käy, kun aikaa menee ja kokoomuslaisetkin kansanedustajat ehtivät Lepomäen ehdotukseen paremmin tutustua. Voi olla, että ajan kanssa Elina saa vielä uusia kannattajia, kun huomaavat kansan melkoisen suuren joukon seisovan hänen takanaan?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #5

Kaikki on mahdollista. Olen kyllä ollut panenivani sellaista merkille, että näkyvintä tukea Lepomäelle on tullut oppositiopoliitikoilta. Siinä on tainnut olla vähän ketunhäntä kainalossa.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #6

Soteuudistuksen arvioimiseen tarvitaan tietysti jonkin verran laskutaitoa, jota Lepomäellä näyttäisi olevan, mutta yhtälöt vaativat myös runsaasti olettamuksia, jotka riippuvat vahvasti henkilön polittisesta näkemyksestä. (tietokonemalleista sanotaan, garbage in garbage out)

Oppositio on tietysti sote- ja maakuntauudistusta vastaan pelkästään siksi, että se on oppositiossa. Huusko on tietysti sote- ja maakuntauudistusta vastaan, koska Huusko on kaikkea Sipilän tekemistä vastaan.

Toivotan pitkää ikää ja terveyttä, sekä sote- ja maakuntauudistukselle, että Juha Sipilän hallitukselle.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Sipilän hallituksen tapa runnoa läpi sote-ja maakuntauudistusta useiden asiantuntijoiden varoituksista huolimatta kuvastaa myös yleisesti suomalaisten tapaa toimia johtotehtävissä, tällä johtamistavalla, "kirjoitin sen minkä kirjoitin" tuhottiin mm. Nokia oy.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Elina Lepomäen vaalikampanjan avaus sai hänen itsensäkin mielestä odottamattoman suuren mediakohun. Populismia on monenlaista, Lepomäki osui napakymppiin kun sai jotkut puhumaan jopa hallituksen kaatumisesta. Nyt on sitten hyvä sanoa äänestäneensä hallituksen puolesta - aivan eri asiassa kuin se millä aiheutti kohun.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Mielenkiintoiseksi asian tekee, että pääministeri ehätti uhkaamaan jo hallituksen kaatumisella.

Oliko kokoomuslaisen Lepomäen väliintulo jo sinällään Keskustalle huolen aihe tarkkoine laskelmineen?

Mikä painoarvo kansanedustaja Lepomäellä on Kokoomuksen joukoissa? Ainahan yksi ääni vaiennetaan, ellei hän saa mukaansa useampia.

Kiehtovinta tässä kuitenkin on, että mikä sai Lepomäen juuri nyt nousemaan barrikaadeille.

Oliko takana yritys kaataa hallitus nyt, kun Kokoomus on ollut pitkään galluppien ykkönen?

Tai, kenties oman profiilin nostatus seuraavia vaaleja silmälläpitäen.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Lepomäelle ei ole mitään hyötyä profiilinostamisestaan jos Orpon "vasemmistosiipi" jatkaa kokoomuksen johtamista. Tämähän vain työntää Lepomäkeä kauemmaksi tästä Orpon esikunnasta kauemmaksi ulkokehälle.

Kyllähän kokoomuksessa on selvä valtataistelu kahden eri leirin välillä käynnissä. Toista leiriä johtaa Vapaavuori, tuleva puheenjohtaja ja hänen aseenkantajanaan toimii edustaja Lepomäki. Muita tähän ryhmään kuuluvia on ilmeisesti Koski, Vartiainen ja Harkimo.

Täytyy muistaa että Lepomäki oli kikysopimustakin vastaan, ja aivan aiheellisesti, tosin eri syistä kuin oppositio. Lepomäki hengenheimolaisineen haluaa laajemman kikyn. Sellaisen jossa paikallista sopimista lisätään ihan kunnolla, yrittäjäriskiä pienennetään, irtisanomissuojaa heikennetään, samoin ay-liikettä (lakko-oikeudet, ay-jäsenmaksun veroväh. ym.), matalapalkkatöiden lisäämistä ja laajaa työmarkkinareformia muutenkin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

En ole lainkaan varma, että Elina Lepomäen ulostulo olisi vahvistanut hallitusta. Lepomäki toi hallitukselle pääkaupunkiseudun terveiset. Helsingin ääni ei ole juurikaan kuulunut hallituksen päätöksenteossa. Kun hallitus nyt joutuu pakon edessä tutustumaan helsinkiläisiin näkemyksiin ja yrittää ottaa niitä jopa huomioon päätöksenteossaan, ministerit ovat pian todella uudenlaisissa ongelmissa. Ellei Kokoomus kuuntele pääkaupunkiseutua, se menettää suuren osan kannatuksestaan.

Jos taas Keskusta ryhtyy kuuntelemaan "etelän mediaa", sen alamäki vain jyrkkenee - ja Paavo Väyrynen käy uhkaavaan hyökkäykseen Keminmaan suunnalta. Sipilällä ei todellakaan ole helppoa.

Ja kolmas viiden ministerin hallituspuolue Siniset istuu olemattoman kannatuksen varassa.

Hallituksen asema on kaikkea muuta kuin helppo. Pikemminkin sen elämä on nuorallatanssia.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#11 "Hallituksen asema on kaikkea muuta kuin helppo. Pikemminkin sen elämä on nuorallatanssia."

Parasta nuorallatanssissa on ollut 'putoamisvaarahälytys'!

Pääministeri Sipilä on jo useita kertoja joutunut uhkaamaan hallituksen erolla. On siis erottava, jos naru ei tottele tanssijaansa.

Kysymys kuuluukin: kuka tai ketkä tanssivat ja kenen narulla!

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Annan Sinisille oivan vaalitäkyn! Sen kannattaa ruveta ajamaan eläkeläisten asemaa paremmaksi; nythän yksikään puolue ei uskalla puhua eläkeläisen puolesta Eduskunnassa! Erittän hyvä aihe poliittisen agendan uudelleen raketamiseksi ja ei tarvitsisi kuin puhua vain totta, miten huonoon jamaan asiat on ajettu sillä sektorilla. Asiantuntemusta heille antaisi auliisti esim. tohtori Kimmo Kiljunen, joka on asiaan parhaiten Suomessa paneutunut.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Jos haluaa pelkistää näytelmän mikä nyt on menossa niin sen voi muutamalla lauseella ilmaista. Keskusta haluaa sementoida valtaansa maakunnissa koska kannatus kaupungeissa ei koskaan tule toteutumaan. Kokoomus taas haluaa ajaa alas pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan nimeltään Suomi, joka on pitkälti sosialidemokraattinen luomus ja joka nauttii suurimman kansanosan hyväksynnän. Tämän ennenkuulumattoman "härskin" näytelmän me, tavalliset veronmaksajat, tulemme kustantamaan jos valmisteilla oleva sote-ja maakuntauudistus toteutuu.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#14 Helppoa ei ole olla hyvä, paljon vaikeampaa on olla 'suomalainen'!

Suomalainen maksaa aina.

Pahinta on, jos oman maan vallanpitäjät maksattavat meillä kansalaisilla mokansa, eivätkä edes myönnä, että tuli tehtyä virhe.

Mehän maksamme jo edellisten päättäjien virheitä.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

"Sipilän hallitus selvisi Lepomäen pommista, ja se saattoi saada siitä jopa lisää koossa pitävää liimaa."
Orpokin tajusi, että maan suurin puolue onkin nyt demarit, joten ei hänestä tulisikaan uuden hallituksen pääministeriä. Hän ymmärsi ottaa virtuaalisen silinterihatun päästään ja veti pipon silmille. Nyt näyttikin siltä, että Sipilän peesaus näyttäytyi taas ihan hyvältä.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#15 Onneksi meillä, pienillä kansahiirulaisilla, on mahdollisuus kurkistaa vallan kehtoon ja huutaa ääneen ajatuksiamme. Siihen se sitten jääkin.

Valta on siellä, mihin vallalle on annettu oikeutus.

Valta otetaan ja sitä käytetään.

Hyvin yksinkertaista.

Suomessa, Keskusta, on valtahierarkian huipulla seuraaviin eduskuntavaaleihin saakka.

Kokoomus peesaa Keskustaa, vaikka tietää, että sen taloudelliset intressit ovat maanviljelijä-keskustalaisten ulottumattomissa.

Kokoomus on Suomen raharikkain puolue. Raha on merkittävin voimavara valtaan pääsemiselle. Sitä on tarpeetonta kiistää.

Sen tietää pääministeri Sipilä ja hänen sisäpiirinsä. Sitä valtaa ei hevin luovuteta, vaikka päätöstensä kyseenalaistajien väliintulo onkin näyttäytynyt vallasta luopumisen uhka-arviona.

Keskustapuolueen olisikin ollut hyvä ajoissa tiedostaa, että Kokoomus tuhoaa Keskustan - tietoisesti.

Pääministeri Sipilä, raharikkaana, ei ole ymmärtänyt, että hallituskumppani Kokoomus, on kaiken aikaa nakertanut Keskustan kannatusta.

Mikäli Keskusta haluaa vielä nousta, puolueen puheenjohtajaa on vaihdettava.

Nyt saattaa olla jo myöhäistä.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Rkp on suomen rikkain puolue, ruotsinkielisten sätiöiden tuella. Kannatus 3,5% noiin keskiarvona. Ei se raha kaikkea ratkaise.

Ketä muuten ehdotat keskustan puheenjohtajaksi.

Tuo puhe että kokoomus tuhoaa keskustan on ihan höpö höpöä. Keskusta on ollut kokoomuksen kanssa hallituksessa 91-95, 2007-2011, ja 2015-2019 joka kerta pm ollut keskustasta. Miten se keskusta on kuollut kokoomuksen hallituskaverina.
Joka kerta kokoomus on jatkanut hallituksessa ja keskusta mennyt oppositioon mutta joka kerta on sieltä uudestaan noussut.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #22

#22 Pasi A., Vastaan kysymykseesi; ketä ehdotat keskustan puheenjohtajaksi.

Keskustalainen valtaeliitti kupruilee. Nuorisosäätiön selvittelyissä huonon maineen saanut Antti Kaikkonen, on selkeästi yrittämässä johtoon. Hänen taipaleensa katson loppuneeksi.

Katri Kulmuni, jota usein pyydetään mm. Ylen ohjelmiin, saa tarpeetonta näkyvyyttä. Hän on äkkiväärä. Samoin on Keskustan Annika Saarikko, äänekäs huutaja. Ei hyvä.

Keskusta ei ole enää puhtaasti maanviljelijäpuolueiden puolestapuhuja. Keskustan rooli valtakunnan poliittisessa kentässä on väkisin pyritty muuntamaan kaupungistumisiin yhteisöihin.

Puolue on epäonnitustunut maalta muuttaneieden äänten kalastuksessa.

Keskustapuolue tarvitsee johtajan, joka ei ole äkkirikastunut, vaan edustaa vakaata, hyvän itsetunnon omaavaa kansalaista, joka ei huuda, vaan kyseenalastaa. On hyvän peruskoulutuksen saanut ja ammatillisesti huippua.

Tiedätkö, kuka Keskustatapuolueessa vastaisi ko. henkilökuvaa?

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila Vastaus kommenttiin #24

En tiedä mutta jos osaamista katsotaan on yksi ylitse muiden. Esko Aho. Toiseksi paras on Maria-Kaisa Aula

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Ei kai kukaan luule että yksi kalluppi kesän tekee. Suomen suurin puolue on Suomen keskusta, demarit vasta neljäs. Kallubit vaihtelee porvarit pysyy.
Tätä maata ilman porvareita ei voi johtaa.

Nämä talousluvut tulee vielä näkymään jopa keskustan kannatuksen nousuna, ei pelkästään kokoomuksen. Voi käydä niinkin että keskusta ja kokoomus istuvat seuraavassakin hallituksessa (ehkä suurin on silloin kokoomus) demareiden tai peräti vihreiden kanssa. Vaaleihin on vielä vuosi aikaa.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Tässä ennen joulua oli hyvä lehtijuttu siitä, mitä kaikkea ikävää saattaakaan aiheutua ns. hoitamattomista hampaista. Taisi olla yli kymmenen sairautta, joilla oli selvä syy-seuraus-suhde huonoihin hampaisiin. Sairauksia saattaa olla tuplasti enemmänkin, mutta ongelma-alue on lie ihan valkoista karttaa, jota on vain vähän tutkittu.
Sote-keskusteluissa ei silmiini ole osunut mitään viitettä hammashoitoon ja miten se linkittyy tähän sote-uudistukseen. Jos hammasjutussa on puoletkaan totta; ongelman ylenkatse on vakava puute sotessa aivan kansan yleisterveyudellisestä näkökulmastakin.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#18 Suun terveys on aina yhteydessä koko kehon terveyteen.

Suomessa, suun terveyden hoito on retuperällä.

Hoitamattomat hampaat ovat aina este leikkauksille.

Hampaiden hoitoa ei ole maassamme pidetty tärkeänä. Proteettinen ja esteettinen hoito, on edelleen häpeän leimamaa. Ja edelleen, ylihinnoiteltua ja kallista.

Tekareille naureskellaan. Tekarit saattavat olla kantajalleen ainoa ja paras keino syödä ja olla mukana.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

"Voimistuneenakin" Sipilän hallitus vaikuttaa perin heikolta, sillä omatekoinen perunaliima saattaa pettää hetkenä minä hyvänsä.

Käyttäjän HannuSiipola kuva
Hannu Siipola

Voishan tuo SOTE onnistua jos yksikään siihen osallistuva yritys ei voisi siirtää rahoja Suomen rajojen ulkopuolelle.

Kaikkihan sen tajuaa että kaikkien näiden SOTE alan nykyisten ja tulevien yritysten toiminta ideana on kupata rahaa veronmaksajilta ja siirtää ne
omistusjärjestelyjen ja osinkojen avulla Suomen ja EU:n verottajan ulottumattomiin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomessa kolme puoluetta on vaihdellut vallasta, keskusta, kokoomus ja sdp on ollut vuoroillaan vallankäyttäjänä ja aina kun yksi kolmesta on joutunut oppositioon niin sielätä on noussut aiempi puolue käyttämäään valtaa. Mikään ei ole muuttunut Lipposen jälkeen, sdp ajaa samaa politiikkaa kuin keskusta ja kokoomus koska tämä on EU:n vaatimaa keskusjohtoista politikkaa. Ennen EU:ta sdp:llä oli myös suomalaisten etu tavoitteena.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

RUK:n kurssijulkaisussamme Onni Vilkas mainosti: "Vie perille, halusitpa tai et."

Hallituksen (kaikki kunnia sen ponnistelulle) perimmäinen ongelma on "haluamisen ja voimisen välinen ristiriita". Siinä se muistuttaa Sturm und Drang -kauden riutuvaa ja traagista taiteilijaa.

Se on kulkenut jo niin kauan ja pitkään harhaan, että tien löytämisen sijasta hoetaan vain sitä, että "asia viedään maaliin vaikka väkisin". Se on traagista. Mutta sille ei taida Sipilänkään hallitus voida mitään.
Painolastina ovat toki vielä kaikki EU:n generoimat karikot, joista laskujen suuruuksia ei edes uskalleta laskea ja vielä vähemmän julkaista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset