Markku Huusko

Ben Zyskowicz pilasi Elina Lepomäen soolon

  • Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ben Zyskowicz tukee pj. Petteri Orpoa. Arkistokuva: Petteri Paalasmaa
    Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ben Zyskowicz tukee pj. Petteri Orpoa. Arkistokuva: Petteri Paalasmaa

Kokoomuksen kansanedustajan Elina Lepomäen ja eduskunnan opposition mahdollisuudet kaataa pitkään valmisteltu sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus kutistuivat viime viikonloppuna olemattomiin.

Sen lisäksi, että professori Heikki Hiilamo kääntyi yllättäen hallituksen esityksen puolelle, tapahtui huomattava poliittinen ulostulo, jonka ympärillä ei kohistu sosiaalisessa mediassa.

Tuon hyvin merkittävän poliittisen peukalonnäytön takana oli kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, helsinkiläinen kansanedustaja Ben Zyskowicz. Ryhmässään suurta arvostusta nauttiva poliitikko asettui varauksettomasti uudistuksen taakse.

”Ben Zyskowicz pitää lakia onnistuneena kokonaisuutena. Hänen mukaansa uudistus on kiistaton parannus nykytilaan. Opposition esittämistä väitteistä Zyskowicz sen sijaan ei ole lainkaan vakuuttunut”, julistettiin lauantaisessa tiedotteessa. Siis tiedotteessa, Zyskowicz kun ei ole some-poliitikkoja.

Sen jälkeen Zyskowicz pani eri sanakääntein halki poikki ja pinoon opposition – erityisesti SDP:n ja vihreiden – sote- ja maakuntauudistuskielteiset näkemykset, ja lopuksi hän julisti taas hallituksen sote-uudistuksen hienoutta.

”Tosiasia on, että julkisten tuottajien rinnalle tarvitaan lisävoimaa myös yksityisistä ja kolmannen sektorin tuottajista. Nyt esitetty malli tuo valinnanvapauden ja potilasta ja veronmaksajaa hyödyttävän tuottajien välisen kilpailun sote-järjestelmään tarkoituksenmukaisella tavalla”, Zyskowicz päätti tiedotteensa.

Hän oli ajoittanut ulostulonsa keskelle kuumana käyvää sote-keskustelua ja yleistä pohdiskelua kokoomuksen ryhmän repeämisestä.

Hallituksen esitys valinnanvapaudesta on eduskunnan lähetekeskustelussa ylihuomenna keskiviikkona, mistä alkaa kevään mittainen käsittely, joka ratkaisee Juha Sipilän (kesk.) hallituksen jatkon. Edessä on ehkä kymmeniä äänestyksiä, joihin hallitus tarvitsee enemmistön taakseen.

Kokoomusikoni Zyskowiczin voi katsoa antaneen julkisesti täyden tukensa samalla puheenjohtaja Petteri Orpolle. Jos joku ryhmästä lähtee sote-asiassa sooloilleen Elina Lepomäen tueksi äänestämään sotea vastaan, puuttuu häneltä joko poliittista itsesuojeluvaistoa, hän pelaa pitkää peliä uskoen Lepomäen tulevaan nousuun puolueessa tai sitten hän on Hjallis Harkimo, jonka elämä ei ole politiikan varassa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylijohtaja Marina Erholan, Helsingin yliopiston professori Heikki Hiilamon ja Aalto-yliopiston tutkimusjohtaja Katariina Silanderin sote-myönteinen kannanotto viikonloppuna on Zyskowiczin ulostulon tavoin sote-uudistukselle tietä tasoittava. 

Myös kokoomuslaiset kansanedustajat voivat vedota jatkossa näihin sote-auktoriteetteihin perustellessaan, miksi äänestävät sote- ja maakuntauudistuksen puolesta. He voivat nojata tästä eteenpäin siis myös Hiilamoon, mikä sapettaa erityisen kovasti vasemmistoliiton puheenjohtajaa Li Anderssonia.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (137 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Niin, tuosta viikonloppuna tulleesta käänteentekevästä tiedotteesta en itse ainakaan olisi ilman tätä blogia edes tiennyt. Mutta ilmeisesti sille nyt halutaan näkyvyyttä myös mediassa.

Että oikein tiedote, se on juuri sitä avointa keskustelua, jota toivotaan. Vanhan liiton miehet eivät siihen näköjään kykene vaan antavat näitä lausuntojaan vailla keskustelun ja kritiikin mahdollisuutta. Ben kuuluu myös tähän vanhan liiton porukkaan, josta kerroin eilen blogissani:

http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25...

Löytyykö tiedotetta edes netistä, jotta voi katsoa kuinka tuo mainostamasi halki, poikki ja pinoon tapahtui?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tässä tuo kohta tiedotteesta, jossa SDP:tä ja vihreitä etunenässä arvostellaan:

”Kaikki vakuuttavat olevansa yhtä mieltä siitä, että vastuu palveluiden järjestämisestä ei voi jäädä kunnille. Heti seuraavassa virkkeessä sosiaalidemokraatit etunenässä kuitenkin väittävät, ettei maakuntauudistusta tarvita, vaan haikaillaan jo kertaalleen perustuslakivaliokunnassa viime vaalikauden lopulla kaatuneen kuntayhtymämallin perään. Mitään todellista vaihtoehtoa SDP ei ole pystynyt esittämään sen enempää maakuntamallille kuin valinnanvapaudellekaan. SDP:n aluekuntamalli on lähinnä nimenmuutos”, Zyskowicz huomauttaa.

Oppositiopuolueet avaavat (tai he yrittävät avata) sote-kantojaan lauantain Helsingin Sanomissa. Jokainen puolue vasemmistoliittoa lukuun ottamatta kannattaa valinnanvapauden lisäämistä. Zyskowicz ihmettelee demareiden lisäksi erityisesti vihreiden ristiriitaisia ulostuloja.

”Vihreät kertovat kannattavansa valinnanvapauden lisäämistä. Tämän on puheenjohtaja Touko Aaltokin sanonut. Samoin vihreät kannattavat palveluiden järjestämisvastuun siirtämistä maakunnille. Vaikka periaatteista ja pitkälle toteutuksestakin ollaan samaa mieltä, on Aalto tuominnut jo koko uudistuksen. Tulkittakoon tämä niin, että vihreät vastustavat uudistusta ennen kaikkea oppositiopolitiikan, ei niinkään asiakysymysten vuoksi.”

Zyskowiczin mukaan opposition tulisi päättää, mitä he sote-uudistukselta haluavat.

”Jos on julkisesti valmis tuomitsemaan koko sote-uudistuksen onnistumisen, on pystyttävä esittämään myös varteenotettava vaihtoehto sille, minkä tuomitsee. Tätä sen enempää SDP, vihreät kuin muutkaan oppositiopuolueet eivät näemmä pysty tekemään. Esimerkiksi sosiaalidemokraattien piirissä ollut ajatus siitä, että nykyjärjestelmä pystyisi riittävästi parantamaan juoksuaan, perustuu vain ja ainoastaan toiveajattelulle.”

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Mielenkiintoista: "Esimerkiksi sosiaalidemokraattien piirissä ollut ajatus siitä, että nykyjärjestelmä pystyisi riittävästi parantamaan juoksuaan, perustuu vain ja ainoastaan toiveajattelulle.”

Mitäpä muuta voisi sanoa hallituksenkaan esityksestä kun toivotaan, että asiat ratkeaisivat toimeenpanossa!

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Voiko pelkällä mielipiteellä (Zysse) pilata asia-argumentteja (Lepomäki)? Se on uutta minulle.
Miksi media menee mukaan Zyssen vietäväksi, jos po. argumenttieväät puuttuvat?

Juha Hämäläinen

Viimeisin tunnettu soten tuntija on nyt Ben Zyskowicz. Hän ykskantaan julisti juristin tietämyksellä terveydenhoitouudistuksen oikein laadituksi.

Mistähän tuo viisaus tuli häneen. Oliko Moosekselta unessa saatu.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ben Zyskowicz tukee pj. Petteri Orpoa."
No olipa uutinen. Vielä yllättävämpää, että haukkui samalla opposition ulostulot.

Edustajan oma ajattelu ei ole sooloilua myöskään Benin ulostulon jälkeen ja tilanne on ihan sama kuin ennen. Muutama kokoomuslainen voi kaataa soteuudistuksen ja "poliittinen tulevaisuus" mitataan sitten seuraavissa vaaleissa jotka olisivat jo syksyllä. Uskon että minun laillani moni muukin pitäisi rohkeaa äänestykäyttäytymistä kumileimaamisen sijaan enemmän meriittinä kuin taakkana. Mitenkähän Lepomäen poliittisen uran kävisi jos hän nyt äänestäisi Soten ja maakuntauudistuksen puolesta?

"Sote-asiantuntijoiden" ulostulo voidaan katsoa myös sitä taustaa vasten, että kukapa haluaisi oman vuosien (?) työn hedelmien valuvan hukkaan yhdessä äänestyksessä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ei siellä kokoomuksen ryhmässä taida kuitenkaan olla Elina Lepomäen, Harry Harkimon ja mahdollisesti Susanna Kosken lisäksi juuri muita, jotka olisivat valmiita sotea vastaan tai tyhjää äänestämään. Tämän hetken tiedon valossa koko uudistuspaketti on myötätuulessa, mutta ainahan voi tulla yllätyksiä politiikan maailmassa.

Mitä Zyskowiczin viikonlopun kannanottoon tulee, on se tässä tilanteessa merkittävä. Hän on eduskuntaryhmän varapuheenjohtajana ja puolueen ikonisena hahmona pannut julkisesti arvovaltansa peliin, jotta uudistus menisi läpi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Se jää nähtäväksi, tuskinpa tämä Lepomäen/Harkimon porukka ihan laakereillaan lepää.
Z:n ulostulon painoarvosta voidaan olla montaa mieltä, olen aika saletti että ne jotka Kokoomuksessa asiasta päättävät tietävät hänen kantansa kyllä. Uutinen olisi ollut jos Z ei tukisi Orpoa ja hallitusta.

Tilanne on joka tapauksessa tiukka kuten oli jo ennen ulostuloa. Mielenkiintoista tuo on ja uutisen arvoista, mutta tuskinpa se asiaa ratkaisee suuntaan tai toiseen. "Myötätuulessa" kuulostaa aika optimistiselta arviolta kun paketti joka tapauksessa ratkeaa muutaman äänen erolla.

Missä tuo Benin tiedote on luettavissa? Löydän vain siitä tehtyjä artikkeleita ja esimerkiksi tuo Verkkouutisten on lähinnä sitä samaa naljailua oppositiolle mitä aina: https://www.verkkouutiset.fi/ben-zyskowicz-vihreil...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #7

Soita Benille, hän voi varmaan faksata tiedotteen sinulle : )

Juha Hämäläinen

Missään maailmalla ei ole ratkaistu tätä ongelmaa hyvin siten, että yksityiset firmat ovat merkittävä osa hoitojärjestelmää ja potilaan maksettavat hoitokulut pysyvät siedettävinä.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #18

Tanskassa koko perusterveydenhuolto oli käytännössä yksityinen ja potilaalle maksuton. Nykyään siellä näyttävät kotikäynnitkin olevan maksuttomia mikäli valitsee lääkärin alle 15 kilometrin päästä kotoaan.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #34

Psykiatrit ja psykoterapeutit ovat myös yksityisiä, yleislääkäri lähettää, jonkinlainen omavastuu silloin on. Suomessa on totuttu käymään mielenterveystoimistossa sairaanhoitajan luona, lääkärille kerran vuodessa eläkkeen jatkamiseksi.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #34

Eivät ne maksuttomia ole. Tutustu Tanskan verotukseen ensin. Ei tarvitse olla kaksiset tulot, että verot ja maksut ovat vähintään 45%.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #55

Muistan kyllä veroprosentin sieltä oikein hyvin. Se oli karu kuin mikä. Potilaalle nuo ovat kuitenkin maksuttomia - erotuksena ilmaisesta.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner Vastaus kommenttiin #61

Eli veronmaksajat maksavat palvelut yksityisille firmoille :)

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner Vastaus kommenttiin #55

Tanskan verotus on pöyrisistyttävä!

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen Vastaus kommenttiin #18

Pitihän jonkun keksiä tämä ikiliikkuja. Ei muuta, kuin myyntikuntoon, niin Suomeen ei ikuna tarvita sotea.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio Vastaus kommenttiin #18

Ristiriita on olemassa juuri siksi, että yksityisen yrityksen olemassaolon tarkoitus on voiton tuottaminen - ei esim. sairaan potilaan "paras". Kaikesta huolimatta yksityinen taho voi menestyä, jos se onnistuu rekrytoimaan riveihinsä keskimäärin kätevämpiä, taitavampia ja osaavampia lääkäreitä, joilta homma sujuu kuin laulu. Silloin kulut pysyvät kurissa ja tuottoa syntyy. Jos taas jakauma on sama kuin missä muussa sairaalassa tahansa, voi käydä niin, että vaikeissa tapauksissa tilanne oikaistaan siirtämällä potilas julkisen sairaanhoidon kirjoille lähetteellä. Tämä tulee ruuhkauttamaan erikoissairaanhoidon, ja siitä tullee koko järjestelmän pullonkaula johtuen siitä, että yksityinen taho hoitaa mieluummin perusterveitä ihmisiä kuin sairaita, koska ne aihettavat kustannuksia.
Kapitaatio vielä oikein kannustaa siihen, että ei tarttis hoitaa ketään, mutta että asiakaslistan vuoksi rahaa virtaa sisään ihan vain kun silmiään räpyttelee.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #70

Eihän tässä ole mitään ongelmaa sitten. Jos julkinen kerran on parempi ja halvempi, se voittaa markkinoilla kaikki asiakkaat ja yksityiset kuolevat pois.

Julkinen on ahkera väittämään olevansa parempi, mutta kun sitä pitäisi testata, pupu menee pöksyyn.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Tulkinta tuokin. Eiköhän kuitenkin ole päivänselvää, että tässä kohtaa ei riitä tavanmukainen kulisseissa käytävä varmistuskierros siitä, kuka seisoo kenenkin riveissä, vaan tehdään kaikki mahdollinen, että sama todetaan julkisesti. Samoin tietenkin kaikki vastarannankiisket paimennetaan ruotuun, Heikki Hiilamokin saa ahaa - elämyksen. Uutinen olisi (kai) se jos sängyistä alkaisi löytyä (konkreettisia) hevosen päitä ...

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Elina Lepomäki "sooloilee" ja Li Anderssonia "sapettaa."

Markku Huusko on näemmä alkanut pitää Uudessa Suomessa omaa politisoituneen kielenkäytön työpajaansa.

Ehdotan siihen oppimateriaaliksi George Orwellin esseetä Politics and the English Language, jonka teesit vähättelevän ja vääristävän kielenkäytön puoluepoliittisesta tarkoituksenmukaisuudesta Huusko on jo ehtinytkin esimerkillisesti omaksua.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Nyt esitetty malli tuo valinnanvapauden ja potilasta ja veronmaksajaa hyödyttävän tuottajien välisen kilpailun sote-järjestelmään tarkoituksenmukaisella tavalla”, Ben Zyskowicz puhkuu.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Janne,

Benin sanajargonia: "tarkoituksenmukaisella tavalla" - keille, keiden eduksi? - demokraattisesti oikeudenmukaisesti kaikilleko? - ketään ihmistä tai ihmisryhmää - meitä suomalaisia - syrjimättömästikö??...

Ben "kilpailuttaa": "tuottajien välisen kilpailun" - mahdollisesti yksi tai korkeintaan kaksi yksityistä "kilpailijaa" - rahat veroparatiisista veroistamme - alueella (maakunnassa) - kilpailuedellytyksetkö kaikilla samalla viivalla, täh??

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Uusi Suomi ei ole ainoa taho, media on laajemminkin hallituksen esityksen takana. Kysymys ei ole potilaiden parhaasta vaan valtataistelusta. Valtataistelusta kansalaiset hyötyvät harvoin.

Hallituksen esityksessä on paljon vikoja ja ne nostavat kustannuksia, mutta eivät kuitenkaan paranna vakavasti sairaiden,vanhusten ja vammaisten tilannetta. Miksi hallitus ei halua korjata esityksiään paremmiksi? Ja miksi mediat eivät vaadi tätä? Miksi mediatalot eivät toimi vallan vahtikoirina?

SOTE-KESKUS = TERVEYSKESKUS
Ihmisiä höynäytetään myös siinä mielessä että uskotaan tulevien sote-keskusten olevan nykyisten lääkärikeskusten kaltaisia erikoislääkäreineen. Näin ei ole vaan sote-keskus = terveyskeskus. Tulevaisuudessa on siis julkisia ja yksityisiä terveyskeskuksia. Päästäkseen nopeasti erikoislääkäriin, täytyy myös tulevaisuudessa maksaa itse tai vaihoehtoisesti vakuutuksen turvin.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Uuden Suomen lisäksi Helsingin Sanomat ja Suomen Kuvalehti ainakin ottavat vahvasti kantaa sote-uudistuksen puolesta. Sääli!

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Minua kummeksuttaa kun perustuslain mukaan olemme yhdenvertaisia ja nyt kun uusi sote ja maakuntamalli sen tarjoaa valinnanvapaudella ja palvelusetelillä sekös ottaa pataan punavihervassareita ja heidän peesaajia sydänjuuriansa myöten.
Minustan hienoa ja mukavaa kun US-n Päätoimittaja Markku Huusko on pro puolesta tästä hienosta jalostununeesta sote ja maakuntamallista.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Eduskunta käy keskiviikkona 14.03.2018 lähetekeskustelun asiakkaan valinnanvapautta sosiaali- ja terveydenhuollossa koskevasta hallituksen esityksestä (HE 16/2018).

Kysymys kuuluu, että haluaako valinnanvapauden vastustajat (eritoten vihervasemmisto) ylläpitää ja lisätä edelleen nykyisiä terveyskeskusjonoja.

Jos mitään ei tehdä, nykyiset julkiset terveydenhuoltomenot kasvavat miljardiluokassa 2020-luvulla.
https://thl.fi/fi/tilastot/tietoa-tilastoista/laat...

Lakiesityksen lukuun 2.2“Kansainvälinen kehitys sekä ulkomaiden lainsäädäntö: sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapaus Pohjoismaissa ja eräissä muissa Euroopan maissa” kannattaa tutustua.

Suomi on takamatkalla valinnanvapaudessa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kysymys kuuluu, onko todennettavissa, että tämä oikeastaan hilitsee kustannuksia vai voiko olla jopa niin, että se kasvattaa?

Kukaan ei varmaan enää kiistä etteivätkö ulkomaisten pääomayhtiöiden terveysjätit ota suurinta pottia uudistuksissa. Sitten voidaankin pohtia mitä tämä tarkoittaa.

Sanotaan että kilpailu ja yksityinen on aina tehokkaampaa. Merkittävä asia on kuitenkin kelle siitä syntyvä säästö jää. Kuvitteeleko joku että nämä pääomasijoittajat tulivat Suomeen tekemään hyväntekeväisyyttä?

Niillä on tuottotavoite, sanotaan nyt hihasta vaikka 15%. Tämän he tulevat kotiuttamaan kotimaahansa tai ties minne, muttei kuitenkaan Suomeen. Kun niille kulut maksaa Suomen valtio tarkoittaa se, että yhteisöveroa lukuunottamatta tuo 15% valuu Suomesta muualle. Yhtälö ikäänkuin vuotaa väistämättä.

Ben puhuu kilpailusta kauniita, mutta sotehan on kaukana vapaasta kilpailusta, kun kaikille tarjoajille määritellään sama hinta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Markkinataloudessa on toki yleisintä, että myyjä määrittelee hinnan. Ei se kuitenkaan kilpailua poista, että ostaja määrittelee hinnan.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #22

Ei toki kokonaan kilpailua poista, mutta vapaan kilpailun osalta ei mielestäni kokonaisuus toteudu täysin mikäli maakunta määrittää kaikille palveluntarjoajille saman hinnan ja sitten palveluntarjoajat joko suostuvat tarjoamaan sillä tai sitten eivät. Yksi komponentti on siis fiksattu kiinni.

Ensimmäisellä sopimuskaudella hinta perustunee joihinkin julkisen puolen kustannuslaskelmiin, tulevaisuudessa sitten elänee jotenkin.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Missään ei ole kunnolla käsitelty mitä yksityistäminen oikeasti merkitsee. Jo yksin markkinointi ja voitot tekevät 15 % kokonaiskustannuksista, mutta kansantaloudellisesti siinä ei ole suinkaan kaikki. Se tarkoittaa, että väistämättä tulee kalliiksi (http://ahkalevisalonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25...).

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

SOTE- keskustelussa on ennakoiva terveydenhoito jäänyt aika vahalle. Sen kautta saatavat säästöt olisivat kuitenkin merkittäviä. Ennakointi on varmasti perusterveydenhuollon tärkein asia. Työterveydenhoito onkin sitä ansiokkaasti tehnyt.

Työterveydenhuollossa sekä lääkäri että terveydenhoitaja muisti joka kerta kehottaa minua lopettamaan tupakanpolton, vähentämään alkoholinkulutusta ja vähän voisi laihduttaakin.

Näitä kehotuksia en ole yksityislääkäreiltä paljon kuullut.

Olisiko sitten voittoa tavoittelevan terveyspalveluita tuottavan yhtiön intresseissä ehkäisevä terveydenhuolto. Minun on vaikea nähdä, mikä heitä siihen motivoisi. Heillä sen osoite olisi mappi Ö.

Suurimmat säästöt on saatavissa ennakoivan terveydebhuollon kautta.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Pitää paikkansa.
Sote tutkimusten alkuvaiheessa olisi pitänyt syventyä tutkimaan potilas-asiakasvirtoja. Mistä tulee se kuohuva asiakasvirta soten vaivoiksi. Sehän tulee yhteiskunnasta, joka on sairas. Kun se virta saadaan kutistettua soljuvaksi puroksi, ovat sotetarpeet todella mittavasti pienemmät.

Miten sosiaali ja terveyshoito teknisesti koplataan, se on taas sitä potilas-asiakasvirtojen ja purojen logistista järjestelyä. Mukaanlukien ne muutamat hyvät asiat, joita on löydetty nykyistä sote valmistellessa.

Maakunnat on jo kerran huonoksi havaittu ja kuopattu. Mitään kolmatta hallintotasoa ei tarvita kaluamaan laihaa budjettiluuta. Näillä näkymin maakuntahallinnot syövät eduskunnan tyhjäksi politiikan taitajista. seurauksena on lisäksi vallan sekaantuminen ja keskittyminen yksiin käsiin.

Otetaan käsittelyyn uusi elementti, kuntametropoli. Käytännössä siis tyrmään keskuteluissa olleen kaupunkimetropolit. Matemaattisella käsittelyllä saadaan kuntametropolit keskenään tasavertaisiksi. Samalla voidaan vähentää kansanedustajien lukumäärä 100 edustajaan, koska valtaosa hallinnosta on siirretty kuntametropoleille.

Rahoitukseen ei taida löytyä parempaa menetelmää, kuin kansalaisturvavakuutus. Se kattaisi kaiken turvan, jota ihminen jossakin elämänvaiheessaan tarvitsee. Turva alkaisi käytännössä siitä hetkestä, jolloin kaksi henkilöä laittaa lisäihmisen tuleentumaan. Turvaa jatkuu lapsuuden läpi, pitäen sisällään koko aikuisuuden, mukaanlukien vanhuuseläkkeet.

Rautalangasta on em. helppo väänttää ymmärrettäväksi, hirttymättä perustuslakiin.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Markusta tuli soten-satakieli)))

Käyttäjän IluPilu kuva
Ilkka Ali-Melkkilä

Molempia tarvitaan, leveämmät hartiat sekä valinnanvapautta. Mutta tarvitaanko siihen 18 maakuntaa kun viidelläkin tulisi toimeen. opa vielä leveämmillä hartioilla. Yhteistyötä yksityispalveluiden kanssa tarvitaan myös, sein on ratkaistavissa ilman tätä kikkailua. Tavallisen tallaaan silmin tämän hetken ratkaisu näyttää juuri siltä mitä se on, eli lehmänkaupalta jossa keskusta saa paljon himoitsemaansa valtaa ja rahaa kaupunkien ulkopuolella, vaikka se ei olisi maan etu. Kokoomus on saamassa himoitsemaansa markkinatalouden ratkaisua, kuitenkin joutunut luopumaan monesta haluamastaan piirteestä jo pelkästään perustuslain vuoksi. Nyt ollaan tilanteessa jossa Sipilä taas uhkailee hallituksen kaatumisella. Aivan uskomatonta näytelmää tärkeän asian ympärillä. Sanoo oppositio mitä tahansa, koko homma on hoidettu niin päin persettä kuin vaan voi. Nyt ollaan tekemässä ratkaisua vain kahden puolueen poliittisen agendan mukaisella lehmänkaupalla unohtamalla täysin alkuperäinen tarkoitus.

Juha Hämäläinen

Politiikka on tällaista. Tämä Zyskowiczin tuki hallitukselle ei millään muotoa tarkoita faktisesti, että uudistus on oikein rakennettu. Benin lausunto on vain poliittinen kannanotto.

Hoitojen hallinnointi on toisarvoinen asia. Ne voidaan hallita kymmenellä eri tavalla hyvin. Soten suuri ongelma tulee olemaan sama kuin muuallakin maailmalla on poikkeuksetta ollut. Potilaille kaatuu enemmän kustannuksia. Potilailla ei varaa hoitoihinsa.

Missään maailmalla ei ole ratkaistu tätä ongelmaa hyvin siten, että yksityiset firmat ovat merkittävä osa hoitojärjestelmää. Se on katettu siten, että kykenevät ottavat yksityisiä lisävakuutuksia. Ne taasen ovat vapaasti hinnoiteltuja ja tulevat useille liian kalliiksi. Vakuutusten hinnat ovat sietämättömiä oikeasti sairaille ja ikääntyville.

Käy nimittäin niin, että kun tulppa avataan ns vapaalle kilpailulle niin lääkärit erityisesti siirtyvät yksityisiin firmoihin ja tuplaavat palkkansa. Hoitojen hinnat nousevat myös yritysten voittotavoitteiden takia. Potilas joutuu silti menemään parhaan hoidon perässä, jota ei enää saa julkiselta puolelta, koska se rapautuu hoitokyvyltään laadullisesti ja määrällisesti pakostakin.

Hoitoseteleiden arvo ei tule kattamaan riittävää hoitoa. Sitä ei estä mikään. Tätä ei Zyskowicz tajua eikä näköjään Markku Huuskokaan.

Todellisuudessa potilaan valinnanvapauden määrittävät erikoislääkärit, päättämällä missä he ovat töissä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ruotsissa yksityiset on otettu mukaan terveyspalveluiden tuottajiksi. Tässä Sitran raportti aiheesta: https://www.sitra.fi/julkaisut/valinnanvapaus-asuk...

Myös Suomessa yksityiset firmat ovat jo nyt mukana kunnissa jättimäisin ulkoistussopimuksin, ja ne kärkkyvät lisää sopimuksia. Järjestelmän kokonaiskustannusten nousu ei ole kenenkään hallussa. Ei kai kukaan tiedä, saadaanko sitä sote-uudistuksella varmuudella haltuun, mutta on se ainakin yritys siihen suuntaan.

Juha Hämäläinen

Yritys parantaa asioita on hyvä. Eikä koko uudistuksessa oikein mikään muu ole vakava huolenaihe kuin kansalaiselle koituvien kulujen nousu.

On erittäin vaikeaa löytyy perusteluita sille, että kustannukset eivät nousisi merkittävästi juuri yksityisen sektorin korkeampien palkkojen ja voittojen maksimointitarpeen takia.

Kysymys on yritystoiminnasta lopultakin enkä tunne yhtään yritystä enkä sen omistajaa tai työntekijää, joka ei aktiivisesti etsisi intohimoisesti lisää tuloja. Julkishallinnossa taasen tiedetään, etteivät palkat nouse kuin hipun kerrallaan. Siksi ei vaurastumisesta edes haaveilla.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #51

Vantaalla terkkarilääkärikäynti 116€ ja käynti yksityisellä (PerusTerveys) 42€. Julkisella puolella kävijöille pitäisi määrätä tuntuva lisämaksu veronmaksajien rahojen törsäämisestä.

https://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/274643-nai...

https://perusterveys.fi/yksityislaakarin-palvelut-...

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Kyllä nykysote tulee. Ei olla huolissamme. Luojankiitos se sitten meneekin, kun tulee uusi hallitus. Mikä se hallitus kokoonpanoltaan lieneekään, niin sen ykköstehtävä tiedetään. Ellei joku mahtivaltio kaiva sotakirvestä maasta oikein tosissaan ja pilaa meidän tulevaa loistokasta Modernsotea.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #57

Uusi hallitus ei kumoa sotea ja maakuntamallia, jos hallituksessa tulisi istumaan jompi kumpi nykyisestä pääpuolueesta, siis keskusta tai kokoomus. Keskusta pitää kiinni päätetystä maakuntamallista ja kokoomus ehdottomasti vapaavalinnasta ainakin toteutetun laajana.

Kyllä nuo uudistukset on nyt ratkaistava kestävällä tavalla ilman ideologisia piirteitä.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen Vastaus kommenttiin #98

Mutku se ei toteudu nykyisillä hallitusvoimilla ilman sitä ideologiariisuntaa.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen Vastaus kommenttiin #98
Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Olet poikkeuksellinen henkilö näissä keskusteluissa; sinulla on älliä puhua itse ongelmista eikä hämmentää vain tuota poliittista soppaa, joka on täysin sivujuonne koko tässä tragediassa.
Jos olisin insinööri - sanoisin kättelyssä - että koko ongelma on alunperin tunnistettu väärin ja siitä johtuen nyt hoidetaan ns. näennäisongelmaa (muka-kapasiteetti-pulaa)ja itse varsinaista kapeikko-ongelmaa siis väärin ja yhteiskunnan kannalta hyvin hyvin kalliisti amerikkalaisilla hattutempuilla. Siellähän ongelma nähdään aina bisnesmahdollisuutena rahastaa ja ns viimeisen päälle - siitä johtuu usalaisen sairaiden hoidon kalleus ja tehottomuus ja siitä johtuva eriarvoisuus ja elitismi.
Hoitosetelin olisi voinut nähdä yksityisellä vastaanotolla ikään kuin kelakorvauksena nykyäänkin; yhteiskunta olisi korvannut osan hoidosta yksityisellä, joka sinne menee, muttei koko kakkua. Täyden palvelun olisi saanut vain julkisella puolella redusoituun hintaan. Näin olisi estetty se, ettei kustannukset räjähdä hallituksen silmille, kuten nyt on käymässä.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Sipilä ennenkaikkea perusteli sotea kustannussäästöillä tai nimenomaan sillä, että vuosittain kasvavista sote-menoista säästetään 3 mrd. (kun ne eivät nouse uuden soten ansiosta).

Voisin melkein lyödä veikkaa, että jo 2-3 vuoden kuluessa käyntimaksut tulevat nousemaan ja näin asiakkailta rahastetaan kuitenkin kohonneet kustannukset.

Saadaanpa tässä sitten samalla uusi väliportaan hallinto ja supermiehet ja -naiset, jotka toimivat maakuntavaltuustossa, kaupunginvaltuustossa ja kansanedustajina.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Vai ei Ben Z. muka käytä somea?
Tässä hänen sote-videobloginsa.

https://www.youtube.com/watch?v=48jnU7EDang

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Somella tarkoitin tässä yhteydessä keskustelevaa somea, eli Twitteriä, Facebookia ja vaikkapa US:n Puheenvuoroa, missä poliitikot, toimittajat ja yleisö kokoontuvat asioita pohtimaan ja niistä myös väittelemään. Youtube on vähän eri alusta. Sinne laitettava sisältö täytyy erikseen löytää, jos ei sitä aktiivisesti muualla jakele.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Sinne laitettava sisältö täytyy erikseen löytää, jos ei sitä aktiivisesti muualla jakele."

En ymmärrä tuota. Kyllä muukin some-media pitää jollain konstilla löytää.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Laitan tähän vielä kansanedustaja Elina Lepomäen pohdiskelun, jota hän on eduskuntaryhmässään puolustanut. Lepomäki arvioi esimerkiksi, että "valtio ei jätä maakuntia rahoittamatta, vaikkei ohjaus toimisikaan ja budjetti ylittyisi".

Tätä hän kutsuu pehmeän budjettirajoitteen ongelmaksi. Tuota Lepomäen esittämää mahdollisuutta ei täysin sote-uudistuksen kannattajien puolella kiistetä, mutta siellä uskotaan vakaasti, että maakunnat lähtevät etsimään tehokkaita toimintatapoja, joista syntyy säästöjä.

Tästä kirjoituksesta kaikki siis lähti liikkeelle:

http://elepomaki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251516-s...

Lepomäki kehuu sote-integraation toteuttamisesta Etelä-Karjalan ja Pohjois-Karjalan Eksote- ja Siun sote -mallien avulla. Siinä hän on lähellä demareiden Tuula Haataista, joka nosti samat esimerkit viikonlopun HS-jutussa. https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005598603.html

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Vaikeasti sairaat, moniongelmaiset, vanhukset ja vammaiset hyötyvät tehokkaasta integraatiosta. Perusterveet, työssäkäyvät ihmiset pärjäävät ilman integraatiota mainiosti. Juuri tämän seikan johdosta Ruotsissa vaikeasti sairaat ym. eivät hyötyneet vastaavanlaisesta uudistuksesta. Siksi hallituksen on parannettava lakiluonnastaan perusteellisesti. Ja vielä, lääkärit ja hoitajat hoitavat potilaita, ei hallinto eikä poliitikot. Eli vaikka Sipilä istuu maakunnan hallituksessa, ei yhtään potilasta sillä hoideta.

Timo Heikkila

Lisää harkimoita sitten vaan eduskuntaan! Niitä joitten poliittinen ura ei ole kiinni nuoleskelusta..

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Ei itsenäisyydestä mitään haitaa ole, totta puhut. Jalliksen kohdalla auttaisi kuitenkin kummasti asioita, että hän jaksaisi paneutua edes yhteen asiaan ja olisi siinä jonkinlainen guru(ja nyt en puhu jääkiekosta). Nyt hän on sellainen yleisten asioiden räpätäti vain julkisuudessa, mutta ei saa suutaan auki koskaan siellä Eduskunnassa.
Samanlainen on Väyrynen Brysselissä; ei hän siellä pauhaa pää märkänä, ei on hiljaa kuin neste sukassa, mutta heti kun tulee Suomeen alkaa kommenttien jakelu medialle. Tuollaisesta mä en tykkää! Se on jotain peliä.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Vaikka Beni tekikin noin että vei tavallaan pohjan niin jäi tuosta silti merkki ettei kaikki ole kokoomuksessa samaa mieltä .
Ja ei se enmmistö ole kovin suuri eduskunnassa . terv tepivaari

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

On totta, että kokoomuksessa on jännittävä erikoistilanne, kun yksi vahvan talousprofiilin kansanedustaja on tehnyt mainitun irtioton ja jotkut ovat pohdiskelleet mahdollista tukea hänelle. Yle teki soittokierroksen, jonka pohjalta tulkinta kuitenkin oli, että "sote-kapina vähäistä":

https://yle.fi/uutiset/3-10106585

Luulen, että Ben Zyskowiczin lauantaisen ulostulon jälkeen kapinointihalukkuus ryhmässä on edelleen hieman vähäisempää.

Pasi Karlsson

Kokoomuksen Mykkänen sanoi, hallituksen plan voi mennä v...ralleen jos on kolmosketjun pomo!

Siirsi onnistumisen tuleville johtajille? Mistä löytyy osaavia tekijöitä , Hiilamo pyörimään kuin hyrrä vai Aku Ankka vai Hessu Hopo vai Timo Soini vai joku vastaava huuhaa?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Yksityissektorin ja kolmannen sektorin on myöskin tuotettava tehohoitoa, jotta valinnanvapaus toteutuisi niiden asiakkaiden kohdalta , jotka eivät halua valita julkisen tuottajan palveluita.

Lisäksi tehohoito on nykyisin veronmaksajille aivan liian kallista. Tarvitaankin kustannusten alentamiseksi tervettä kilpailua tälläkin terveydenhuollon osalueella, minkä julkinen sektori käytännössä on nyt ominut pelkästään itselleen omaksi monopolikseen.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Kekomäkeä siteeratakseni; 1. "terveydenhuollon jonojen pituus riippuu johtamisen laadusta" 2. "sosiaali- ja terveyspalveluiden yhdistäminen ei ole erityisen uusi eikä erityisesti suomalainen keksintö" 3."Tietotekniikka tulee jatkossa muuttamaan lääketiedettä enemmän kuin biolääketiede. Tallennettava tieto, yksilön terveystarina pystytään myös muuttamaan johtamistiedoksi" 4."Alalle alkaa hiljalleen valjeta, että kyse ei ole palveluiden vaan terveyden tuottamisesta. On ruvettu mittaamaan hoidon kokonaishyötyä ja vaikutusta palvelua saaneelle ihmiselle" 5."Yhteiskunnan maksukyky on kuitenkin rajallinen, joten palvelu pitää tuottaa järkevästi ja hoidon on oltava tuloksellista" 6."Jos halutaan seurata hoidon tehokkuutta tai oikeudenmukaista jakautumista, teknologialla ja sen avulla kerättävällä tiedolla on tärkeä rooli" 7." Terveydenhuollon tehokkuus ei parane automaattisesti sillä, että kilpailutetaan palveluita myös yksityisen sektorin toimijoiden kanssa". 8."Parempia tuloksia saadaan, kun etsitään kansainvälisesti parhaat käytännöt ja käytetään niitä benchmarkina.Suomessa on maailman paras tehohoito, ja se on päässyt huipulle ilman markkinakilpailua." 9.Myös lasten sydänkirurgiassa on käytännössä monopoli, muuta nämä vertaavat itseään muihin Euroopan maihin pitäen itseään ajantasalla"!

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Yksi näkökulma nykytilanteeseen:

työssä ollessani työterveyshuolto oli huippua ja on varmasti edelleenkin. Julkisessa terveydenhuollossa joudun odottamaan viikkoja/kuukausia.

Työterveydenhuollosta vastaavat isot toimijat, kuten Terveystalo (johon Diacor liittyi) ja Mehiläinen. Lienee muitakin, mutta ovat ns. yksityisiä palveluntuottajia.

Eläkkeelle jouduttuani/jäätyäni, olen pari kertaa tarvinnut julkisen terveydenhuollon palveluja. Ajan olen saanut n. 2-3 kk:n kuluttua, kun työterveyshuollossa ajan sai välittömästi.

Julkiset terveyspalvelut toimivat hyvin, mutta hitaasti.

Yksityiset työterveyspalvelut ottavat vastaan kaiken mahdollisen. Kukapa nyt rahasta kieltäytyisi.

Työnantajat maksavat ja työntekijät käyttävät niitä, sanoisinpa, että ylikäyttävät. Toki, joku budjettirajakin on, mutta harvoin se on esteenä työntekijän käynneille. Pienetkin vastoinkäymiset saatetaan työterveydenhuollon käsiteltäväksi.

Mielestäni, soten uudistamisessa on liian vähän avattu nykyisen työterveyshuollon etuoikeutettua asemaa.

Olen kuitenkin kuullut, että työterveyshuoltoon ei tule muutoksia.

Jääkin ihmeteltäväksi, voiko valinnanavapaus tuoda oikeanlaista vapautta myös sille kansanosalle, joka ei kuulu työterveydenhuollon palvelujen piiriin.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Minä teen puolet hommistani julkisella puolella, neljäsosa yksityisvastaanottoa ja neljäsosa työterveyshuoltoa. Siellä homma todella toimii, koordinoidusti, ja johdonmukaisesti, yleensähän ihmiset ovat todella tyytyväisiä työterveyshuoltoon. Siinä on esimerkki yksityisestä järjestelmästä, joka todella toimii.

Julkista terveydenhuoltoa vaivaavat NL:n ongelmat - departmentalismi, ja lokalismi. Se on pirstoutunut erillisiin yksiköihin, joiden edut eivät ole yhtenevät - eihän sairaalalle ole mitään haittaa siitä, että paljon potilaita on jonossa. Aikanaan HUS:ssä minä sain korotettua palkkaa, koska minut arvioitiin hyvin tehokkaaksi lääkäriksi, mutta harvinaista se on.

Toisaalta markkinavetoinen sairaanhoito houkuttelee ylihoitoon, ja medikalisaatioon. Pelkäänpä pahoin, että terveydenhuollon kustannuksia tullaan jatkossa hillitsemään lähinnä sillä, että potilaat, vakuutukset ja työnantajat maksavat yhä suuremman osan kustannuksista. Hyvinvointiyhteiskunta ajetaan alas.

On se ateistin jumalatonta tuuria taas sekin, että pääsee tämän faecestaifuunin alta pois eläkkellee, kehittelemään IT-sovelluksia terveydenhuoltoon.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Kertaan vielä tuon Kekomäen sanoman: "Alalle alkaa hiljalleen valjeta, että kyse ei ole palveluiden vaan terveyden tuottamisesta. On ruvettu mittaamaan hoidon kokonaishyötyä ja vaikutusta palvelua saaneelle ihmiselle!"

Pysähtykääpäs nyt hetkeksi oravanpyörässänne ja miettikää! Avain sana on "terveyden tuottaminen". Se potilas pitää yrittää aidosti parantaa, jos mahdollista. Ilmeisesti ei nyt kuitenkaan hinnalla, millä hyvänsä, mutta niillä resursseilla, jotka ovat käytössä. Se edellyttänee mm. sitä, että ihmistä katsotaan kokonaisuutena eikä vain esim. objektina, jonka vaivaan nyt määrätään esim kipulääkettä. Hoidon pitää tähdätä ensisijaisesti syyn selvittämiseen ja parhaan hoitoväylän soveltamiseen sen asian hallitsemiseksi/hillitsemiseksi. Jos sydänvaivojen syy onkin stressi tai verenpaineen syy esim väärä ruokavalio, sitä ei aina ole tarvis silloin medikalisoida, vaan ongelmaa pitää silloin lähestyä uudesta suunnasta jne. No tuollaisissa tapauksissa juuri lumelääkkeellä voisi olla "hyviä vaikutuksia" muiden ohjeiden lisäksi!

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

En tiedä mitä työnantajalle maksaa lysti, mutta pari kk. sitten kävin hämeenlinnan terveystalolla normi flunssan ja kuumeilun takia. Pisti hiukan ihmettelemään kun lekuri alkoi luetella mitä lääkkeitä tarvitsen ja kirjoitti reseptin. Ei mitään halpaa lystiä kassillisesta erilaisia lääkkeitä.

Käyttäjän velipekkamoisalo kuva
Veli-Pekka Moisalo

Yllätysratkaisu saattaa tulla Lepomäen, Kosken ja Harkimon lisäksi sinisten ryhmästä. Siellä saattaa joku ei-ministeriasemassa oleva nähdä poliittisten irtopisteiden saalistamisen paikan. Sinisten kannatus on marginaalista ja eron tekeminen omaan puolueeseen voisi taata paikan jossakin oppositiopuolueessa. Stressitasot ovat kaikilla sinisten kansanedustajilla korkealla.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tämä sote-soppa on nykyisellään täynnä salaliittoteorioita. Miksi BZ haluaa pelastaa hallituksen ja "liittyä hiilamolaisiin"? Miten Li on "unohtunut" Elinan kuppikuntaan? Asiat ovat todella kiemurassa etten sanoisi solmussa.

Kenties monia pelottaa, että nyky-soten kaatuminen tuottaisi kaaoksen, jossa veroparatiisifirmat voisivat rauhassa työntyä myös erikoissairaanhoidon alueelle.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Julkisen sairaanhoidon alasajo on käynnissä, eikä sitä voi pysäyttää, vaikka sote kaatuisikin.

Ei hyvinvointivaltioon ole varaa enää kymmenen vuoden kuluttua, ts. yksityistäminen tavalla, tai toisella. Varattomat jonoon julkiselle puolelle, sehän vain pitenee.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Vai ettei voida pysäyttää. Hallituksestahan se on kiinni. Ei olisi ollenkaan vaikeaa panna terveydenhuoltoa yksinkertaisimpaan mahdolliseen järjestykseen ja lääkärikoulutusta lisää, jolloin varaa ja mahdollisuuksia kyllä olisi, mutta kun bisnes menee etusijalle. Tähän on liian moni lääkärikin ahneuksissaan sortunut. Miten kummmassa terveydenhuoltoon oli varaa vielä 30 vuotta sitten? Nythän sitä pitäisi olla paljon enemmän.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #45

Lääkärikoulutusta on lisätty ja laatua huononnettu viimeisten kolmenkymmenen vuoden aikana. Ei Suomessa ole mitään lääkäripulaa tällä hetkellä. Saksassa kolulutetaan lääkäreitä tuhottomasti, mutta käytännön taidot opetellaan sitten valmistumisen jälkeen työpaikalla.

Se mitä ei usein tajuta on se, että julkisellakin puolella toiminta on täysin pirstaloitunutta, potilas esim. käy vuorotellen terveyskeskuslääkärillä, terveyskeskuksen geriatrilla ja psykiatrian pkl:n psykiatrilla, eikä näiden lääkäreiden välillä ole mitään keskuseluyhteyttä, tai koordinaatiota. Ei ihme, että Suomessa tarvitaan paljon lääkäreitä.

Nykyään sairaanhoito on huomattavasti kalliimpaa, kuin minun valmistuessani kolmekymmentä vuotta sitten. Rajahyöty lisää aina kustannuksia eksponentiaalisesti.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #45

Muistuttaisin vielä siitäkin, että julkisella puolella menee joka päivä lääkärin työaikaa toimimattomien potilastietojärjestelmien kanssa taisteluun. Ne eivät KOSKAAN toimi kunnolla, aina kun tulee uusi versio yksi asia korjataan, ja toinen lakkaa toimimasta. Yksityisellä puolella sentään tietokoneohjelmat yleensä toimivat.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen Vastaus kommenttiin #48

Tunnut väittävän, että yksityistetyssä terveydenhuollossa järjestelmä olisi vähemmän pirstaloitunut, vaikka toimijoiden määrä kasvaisi! Lienee utopiaa. Sen sijaan julkisessa terveydenhuollossa sairaanhoitopiirit voidaan muokata yhdeksi kokonaisuudeksi, jossa hoitoketjut saadaan mahdollisimman ehyiksi. Ei olisi enää jyrkkää kahtiajakoa perus- ja erikoissairaanhoitoon.

Ylipäätään näissä keskusteluissa sote-uudistuksen kannattajilla on kovasti ylhäältä alaspäin katsova asenne. Olipa mikä tahansa parannusajatus, se olisi hallituksen sote-uudistusmallin ansiota. Näin silloinkin kun kyseiselle uudistukselle olisi selvästi paremmat edellytykset julkisella puolella. Miksi muutenkin lähtökohtaisesti vastustaa julkista terveydenhuoltoa. Ettei vain yksi syy olisi lääkäreille mahdollisesti paremmat ansiomahdollisuudet? Miksi esimerkiksi vierastat pelkistettyä terveydenhuoltomallia, vaikka se on lähtökohtaisesti kaikkein edullisin ja tehokkain ratkaisu?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #65

Sosialismin ongelma: liikeyrityksen intressissä on tehostaa toimintaa voiton lisäämiseksi, sosialismissa tehokkuuden lisääminen ei hyödytä toimijoita itseään mitenkään. Jonot eivät terveyskeskusta itseään mitenkään haittaa. Näihin ongelmiin NL:n talous kaatui, miten aiot ne ratkaista? Yksityisessä sairaanhoidossa lääkärien paremmat ansiot johtavat myös parempaan tehokkuuteen.

Useimmissa Euroopan maissa perusterveydenhuolto on yksityisellä pohjalla.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen Vastaus kommenttiin #66

Julkinen terveydenhuolto on sosialismia vain USA:n republikaanien mielestä. Oletko koskaan kuullut ihmisestä, joka tekisi työnsä mahdollisimman hyvin ilman mitään ylimääräisiä bonuksia? Minä tunnen useita. Ei raha saa olla kaikkea hallitseva, sillä sekin johtaa ongelmiin.

Sitä paitsi kysehän on palkkausjärjestelmästä. Mikä estää, ettei se voisi olla samanlainen sekä yksityisellä että julkisella puolella? Johto on sitten oma lukunsa, mutta sinnehän saadaan kilpailua vaikkapa määräaikaisilla toimilla, joiden palkkaus on sen verran parempi kuin alemmilla tasoilla, että kiinnostusta löytyy. Vaikkapa Terveyshallitus voisi kyllä pitää johtajat kurissa ja nuhteessa. Mielestäni ei yrityksillä voi olla mitään ratkaisevaa viisasten kiveä.

Olen sanonut, että yksityinen ei voi olla niin tehokas, että voitot, vaihdantakustannukset ja valtiolle aiheutuvat hallinto- ja valvontakustannukset voitaisiin kattaa. Sehän tarkoittaisi oikeasti tuplakuluja yksityisessä terveydenhuollossa. Juuri näinhän se on USA:ssa toteutunut.

Jos lääkärit saavat parempaa palkkaa yksityisellä, se ei tarkoita tehokkuutta vaan, että lääkärit ovat osallisina bisneksessä.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio Vastaus kommenttiin #78

USA:n lääkäreille maksettu palkkataso on väitetty johtuvan korkeista vastuuvakuutuksista ja niiden maksuista. USA:ssa vedetään hyvin pienikin asia usein oikeuteen ja korvausvaatimukset ovat aivan järjettömiiä, miljoonatasoa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #78

--Jos lääkärit saavat parempaa palkkaa yksityisellä, se ei tarkoita tehokkuutta vaan, että lääkärit ovat osallisina bisneksessä.

Tarkoitatko toimimista oman yrityksen kautta?

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen Vastaus kommenttiin #110

Oma yritys tai vieras, sillä ei ole väliä. Varmaan itsekin ymmärrät, että omien työtulojen verhoaminen yritystuloiksi on oikeasti moraalitonta veronkiertoa riippumatta siitä onko se laillista vai ei.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #65

--- Miksi muutenkin lähtökohtaisesti vastustaa julkista terveydenhuoltoa. Ettei vain yksi syy olisi lääkäreille mahdollisesti paremmat ansiomahdollisuudet?

Toitotat koko ajan, että yksityinen ei voi olla tehokkaampaa, päin vastoin. Miksi lääkärit sitten siellä saavat parempaa palkkaa?

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta Vastaus kommenttiin #69

Yksityisellä puolella asiakasrakenne on erilainen ja hoidettavien sairauksien ja erityisesti "luulosairauksien" kirjo on erilainen. Yksityisenpuolen asiakkailla on työnantaja joka maksaa tai asiakas on kohtuutuloinen ja pystyy maksamaan siitä että saa nopeasti ajan ja "avun". Julkisella puolella joutuvat käymään syrjäytyneet, vähävaraiset ja moniongelmaiset. Näiden potilaiden asioiden läpikäymiseen menee lähtökohtaisesti enemmän aikaa ja ongelmat ovat helposti monimutkaisempia mm. psykosomaattisten sairauksien osalta. Kipupotilaat ja "päidereseptipotilaat" rasittavat julkista puolta paljon enemmän kuin yksityistä. Julkisenpuolen ja yksityisen puolen asiakasrakenne vaikuttaa oleellisesti tehokkuuteen ja kustannuksiin.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Mitä tekee yksityinset tahot mikäli yhteiskunnan varat hupenee? Pistää ovet kiinni ja häipyy Suomesta?

Kaipaan takaisin kunnanlääkäriaikoihin.Lapsena kun olimme sairaita, lääkäri tuli kotiin. Saimme yleensä hyvää ja asianmukaista hoitoa. Oli mukava kun ei tarvinnut kuumeisena mennä terkkariin. Tosin kerran oli "huono" lääkäri - Pikkusiskolla ( 1 v.) kova kuume ja hengitys raskasta. Lääkäri ei uskonut äidin selitystä keuhkokuumeen mahdollisuudesta vaikka äiti oli varma asiasta ja selitti oireet, lääkäri ei suostunut tulemaan, oli nimittäin kiire. Mutta äitimuori oli tomera ja soitti lastenklinikalle - Pikkusisko joutui happikaappiin molemminpuolisen keuhkokuumeen johdosta. Kyllä äidit tietää :)

Sain teininä Lohjan terveyskeskuksesta hyvää hoitoa. Silloin oli kova kuume, yli 40 astetta ja olin menossa labraan. Lääkäri Suppola näki tilanteeni kun istuin jonossa ja hänen ansiosta pääsin heti jonon ohi. Olin silloin todella kiitollinen.

Kävin kerran yksityisellä gynekologilla, ja kokemus oli niin karmaiseva etten sen jälkeen ole gynekologilla käynyt. Olen käyttänyt terveyskeskusta. Huono kokemus voi tehdä paljon hallaa. Varmasti niillä joilla on ollut terveyskeskuksesta huonoja kokemuksia, ei tahdo sinne enää mennä. Mutta toisaalta niihin sote-keskuksiin tulee ihan samoja lääkäreitä kun nykyisissä terveyskeskuksissa (yleislääkäreitä).

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Suomalaisen sote-menot olivat pari vuotta sitten 3.300 euroa, mutta ne jakautuvat seuraavasti:

Halvin 75 %…………………. 400 €/vuosi
Ryhmä 75% – 85 % ……….2000 €/vuosi
Ryhmä 85% – 95 % ..…….. 8 000 € /vuosi
Kallein 5 % ………………40 000 €/vuosi

Tämän jakauman tunteminen on yksityiselle terveyudenalan yritykselle elämän ja kuoleman kysymys! Jos kaikista maksetaan sama 3 300 euroa, aika hyvän tilin tekee sote-yksikkö, joka onnistuu valikoimaan asiakkaikseen vain halvinta 75 prosenttia keskimääräisenä kustannuksena 400 €/vuosi. Jokainen asiakas tuottaa voittoa silloin 2900 euroa!
Tämä terveydenhoito on jatkossa enemmän ja enemmän talousmatematiikkaa. Vastaan saa väittää, mutta totuus ei siitä paljon muuksi muutu. Siis sitten kun rupeamme puhumaan varsinaisesta sairaanhoidosta; alkaa yksityisen yrityksen talouspäälliköllä hikikarpalot valumaan ohimoilta!

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen Vastaus kommenttiin #79

Kapitaatiokorvaus on yksi ydinkysymyksistä, mutta se olisi helppo ohittaa. Samalla toteutuisi paljon kaivattu kilpailu niin täysimääräisenä kuin mahdollista eikä sairaimpia voisi siirtää erikoissairaanhoitoon tai päivystykseen. http://ahkalevisalonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24...

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner Vastaus kommenttiin #79

Olet kyllä huolellinen :) Niin kyllähän se tiedetään että helpot asiakkaat ja potilaat tulevat halvaksi. Mutta minulla ei ennen ole ollut näitä numeroita. Mielestäni olisi median tehtävä kaivaa nämä tiedot! Mitä me muuten medialla teemme.

Yksityiset sairaalat ovat tehneet leikkauksia, esim. laihdutusleikkauksia. On tullut komplikaatioita - Nämä sairaalat eivät ole hoitaneet potilasta loppuun vaan lähettäneet potilaat julkisiin sairaaloihin. Yksityisen voitto on jäänyt suureksi, mutta veronmaksajat ovat joutuneet maksamaan jatkohoidon. Kannatan kyllä yksityisiä sairaaloita, mutta sillä ehdoin että ovat kokonaisvastuussa - Ei kermankuorintaa!

Käyttäjän EsaAuramki kuva
Esa Auramäki

Ruotsissa valinnanvapaus "räjäytti" kustannukset ja näyttää lisänneen alueellista epätasa-arvoa. "Laajat valintamahdollisuudet ja nopeampi hoitoonpääsy ovat toteutuneet etenkin siellä, missä bisnes kannattaa: tiheän asutuksen alueilla, joilla asuu hyvinvoivaa väkeä.
Tyytyväisimpiä valinnanvapauteen ovat suhteellisen terveet ja hyvin pärjäävät asukkaat. Sen sijaan paljon hoitoa tarvitsevat ja huonompiosaiset ruotsalaiset ovat kärsineet katkonaisista hoitosuhteista ja huonosta koordinoinnista eri palveluntuottajien välillä. He myös käyttävät parempiosaisia vähemmän mahdollisuuttaan päättää mihin menevät hoitoon."
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001911058.... https://yle.fi/uutiset/3-9943839
http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/raportti-vali...

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Samoista asioista olen minäkin kirjoittanut. Valinnanvapaus Ruotsin malliin hyödyttää eniten ennestään hyvinvoivia ja perusterveitä ihmisiä. Niitä samoja ihmisiä, jotka nyt ottavat vakuutuksia ja/tai maksavat itse hoidostaan. Itse tosin en juuri ole käyttänyt yksityistä puolta, Kirkkonummella pääsee melko nopeasti terveyskeskukseen. Mutta monilla on kyllä varsinkin lapsilleen vakuutus, jotta pääsevät aina kun haluavat heti lääkäriin.

Käyttäjän EsaAuramki kuva
Esa Auramäki

Täällä Pellossa on nyt todella hyvät terveyspalvelut ja joudun ramppaamaan tuon Marevan-seurannan takia omasta mielestäni vähän liikaakin terveyskeskuksessa. Siinä toki tulee hoidettua samalla muutkin terveysasiat. Tarvittaessa on tullut myös lähete ESH:oon Rovaniemelle. Hyvin toimii, mutta toki on sitten kunnallisvero korkeampi. Vähän hirvittää, mitä tapahtuu, jos tuo hallutuksen Sote-malli toteutuu. Jos kustannukset kokonaisuudessaan karkaa käsistä, niin tuskinpa syrjäisempien alueiden palvelutaso säilyy. Ja täällä pohjoisessa kriittinen tekijä on välimatka. Ja monin paikoin myös ikärakenne. Ja suuri osa on niitä vähemmän terveitä.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner Vastaus kommenttiin #74

Niin, hallitus puhuu kauniisti valinnanvapaudesta, mutta se koskee lähinnä kaupungeissa tai sen lähellä asuvia. Ei syrjäseudun asukkaita. Eikä edes vakavasti sairaita ja monisairaita. On selvä että kustannakset tulevat kasvamaan, olen jostain lukenut että järjestäjä- ja tuottajamalli nostaa kustannuksia paljon. Valitettvasti en muista mistä sen olen lukenut enkä numeroita. Tulee luettua erittäin paljon materiaalia. Täytyisi aina muistaa kopioida kaikki lukemansa.

On selvää että Ruotsia köyhemmällä Suomella ei ole varaa niihin virheisiin, joita Ruotsissa on tehty.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Hei maakunta- ja soteasioista kiinnostuneet!

Kaikille tiedoksi, että maakunta- ja sote-uudistuksesta saa ajankohtaista tietoa, kun tilaa sen alla olevista linkeistä omaan sähköpostiinsa:

http://alueuudistus.fi/tilaukset

http://vm.fi/tilaa-aineistoja

Näin pysytään kaikki paremmin kärryillä, mitä meille ollaan nyt päättämässä. Havaitsemistaan epäkohdista kannattaisi kertoa eteenpäin sille omalle kansanedustajalle - jos mahdollista - ja kirjoittaa vaikka tänne US:een, jotta voimme yhdessä miettiä, mitä kullekin asialle tulisi tehdä. Maakunta- ja sote-uudistus ei ole vielä kiveen hakattu.

Käyttäjän IluPilu kuva
Ilkka Ali-Melkkilä

Sinänsä nämä kokomuksen touhut eivät aina kestä päivänvaloa. Kannattaa ainakin lukasta. http://paivanbyrokraatti.com/2018/03/12/kokoomusjo...

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Porvarit tappelevat keskenään ja se on niille oikein, saavat siitä vielä palkkaakin.

Vuonna 1972 hyväksytty kansanterveyslaki oli nykyaikaisen sosiaali- ja terveydenhuollon perusta. Vaikka siihen tehtiin heikennyksiä mm. 1980-luvulla, oli se toimiva.

Hyvin toiminut sote-järjestelmä on tuhottu oikeistopolitiikalla, jota ovat toteuttaneet vuorollaan kaikki eduskuntapuolueet. Ne ovat vastuussa järjestelmän alibudjetoinnista, resurssipulasta, jonoista ja soteinfran rapautumisesta.

Miksi sosiaali- ja terveydenhuollon määrärahoja on leikattu, vaikka rahaa on samaan aikaan pumpattu yhtiöille osingonmaksuun, uuteen asevarusteluun ja surkeisiin kaivoshankkeisiin?

Kyse on poliittista päätöksistä. Nyt tehtyjä virheitä yritetään korjata sote-uudistuksella, tuolla kaikkien aikojen virheiden äidillä.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

#48: "Muistuttaisin vielä siitäkin, että julkisella puolella menee joka päivä lääkärin työaikaa toimimattomien potilastietojärjestelmien kanssa taisteluun. Ne eivät KOSKAAN toimi kunnolla, aina kun tulee uusi versio yksi asia korjataan, ja toinen lakkaa toimimasta. Yksityisellä puolella sentään tietokoneohjelmat yleensä toimivat."

Yksityisellä puolella ne toimivat, koska ne käsittelevät vain omaa potilasjoukkoa.
Luuletko, että soten valtakunnalliset järjestelmät saataisiin joskus toimimaan, kun sitä on yritetty ainakin parikymmentä vuotta ja sadoilla ellei miljardeilla euroilla? Meiltä ei vain löydy osaamista!

Mitä tulee lääkärien heikkoon tasoon, niin olen aivan samaa mieltä. Opiskelu taitaa tapahtua vain nettiä selailemalla ja vähänkin fiksumpi potilas löytää netistä täsmälleen samat hoitosuositukset kuin lääkäritkin.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Lääkärikoulutusta on poliitikkojen tahdon mukaisesti lisätty koko ajan, resursseja tietenkään ei. Opetusta on siis vähän, lähinnä tehdään ryhmätöitä. Kokeneiden lääkäreiden nk. hiljainen tieto ei siis siirry eteenpäin, eli todellista opetusta ei enää saa. Suomessa on myös sellainen kulttuuri, jossa käytännön lääkäreitä ei arvosteta, väitöskirja on paljon enemmän; kansa taas etsii ihmeparannuksia ja oikoteitä, ja innostuu guruista, joiden mielestä muut lääkärit ovat väärässä.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Jep tuntuu tosi kummalliselta tämä trendi, että kohta joka vaivaan on jopa sivun kokoisia mainoksia luontaistuoterohtoa tarjolla, jossa täkynä käytetään ihmistä, joka on vaivoistaan tällä päässyt. Sellainenhan kilpailee jo lääkärin kanssa ja parhaiden yrttien ollessakin kyseessä - joskus harvoin jopa pärjäten. Ei pidä myöskään unohtaa eri roppien lumevaikutusta, joka on kuulemma kaikessa lääkinnässä n. 25 %! Väite, että usko parantaa on siis totta suhteella 1:4. Lumevaikutus mitataan aina mm. uuden lääkkeen vaikuttavuustesteissä; se on siis olemassa oleva parannuskeino! Sitä ovat shamaanit ja muut konitohtorit käyttäneet hyväkseen vuosituhansia.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner Vastaus kommenttiin #92

Suggestio parantaa jos on uskoa! Eräs jo edesmennyt sukulainen paransi kuntalaisten kipuja jopa etäänä. Tätä menetelmää pitäisi käyttää enemmän terveydenhuollossa. Ihmiset olivat ihmeissään kun kipu oli poissa tunnin, parin kuluttua, juuri niin kuin hän oli sanonut. Kerran joku tuli valittamaan kipua, eikä "parantaja" ollut kotona, vaimo vain joka lupasi kertoa miehelleen terveiset kun tämä tulee kotiin tunnin päästä. Kuntalaisen kivut hävisivät tunnin päästä vaikka parantaja ei tullutkaan ajoissa kotiin. Usko lisää elimistön endorfiineja, jotka toimivat kipulääkkeiden tavoin.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

#9:""Nyt esitetty malli tuo valinnanvapauden ja potilasta ja veronmaksajaa hyödyttävän tuottajien välisen kilpailun sote-järjestelmään tarkoituksenmukaisella tavalla”, Ben Zyskowicz puhkuu."

Juuri näin! Benillä taitaa jo ikä painaa, kun ei pysty enää muuhun kuin asiattomaan räksyttämiseen. Tämän päivän Hesarin mielipidesivulla oli myös hyvä esimerkki täysin itse asian vierestä puhumisesta. Äly hoi, älä jätä!

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Terhi Koulumies pilasi Ben Zyskowiczin soolon"

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Samlingspartietet samlar oss allihopa.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Benin sanajargonia: "tarkoituksenmukaisella tavalla" - keille, keiden eduksi? - demokraattisesti oikeudenmukaisesti kaikilleko? - ketään ihmistä tai ihmisryhmää - meitä suomalaisia - syrjimättömästikö??...

Ben "kilpailuttaa": "tuottajien välisen kilpailun" - mahdollisesti yksi tai korkeintaan kaksi yksityistä "kilpailijaa" - rahat veroparatiisista veroistamme - alueella (maakunnassa) - kilpailuedellytyksetkö kaikilla samalla viivalla, täh??

Ollako markkinoilla, vaiko eikö olla:

http://lasselehtonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2499...

Professorit: ihmisten pompottelu ja kustannukset eivät vähene ilman korjauksia – sote-paketin puuttuva osa tulossa kansanedustajien pöydille:

https://yle.fi/uutiset/3-10093028

Eurooppaoikeuden professori Ylellä: Sote ilman muuta EU-komissioon:

https://www.verkkouutiset.fi/eurooppaoikeuden-prof...

Sote-uudistus ei toteuta säästöjä eikä parempaa hoitoa:

http://www.laakarilehti.fi/ajassa/nakokulmat/sote-...

Vesa Kaitera

Markku Huusko kirjoitti: "Mitä Zyskowiczin viikonlopun kannanottoon tulee, on se tässä tilanteessa merkittävä. Hän on eduskuntaryhmän varapuheenjohtajana ja puolueen ikonisena hahmona pannut julkisesti arvovaltansa peliin, jotta uudistus menisi läpi."

Olen tuntenut Ben Zyskowiczin 70-luvun puolimaista lähtien ja arvostan häntä suuresti. Olin valitsemassa Kokoomuksen puheenjohtajaa kesän 2014 puoluekokouksessa, ja siellä keskustelin asoista useaan otteeseen Benin kanssa. Ben oli tuolloin tiukasti Vapaavuoren puheenjohtajuuden kannalla, ja oli varma siitä, että toisella kieroksella olisivat Alex ja Jan. Minä taas en ollut lainkaan niin varma siitä, että Vapaavuori pääsisi toiselle kierrokselle ja olin oikeassa, Paula Risikkohan sinne meni Janin asemasta. Joka tapauksessa Ben oli tuolloin vahvasti vapaavuorelainen. Hän oli myös aikoinaan toiminut Helsingin kuntapolitiikassa. Näistä syistä olisi ollut tavallaan luontevaa, että Ben olisi ryhmittynyt Janin johtaman SoTe- ja maakuntakapinan tueksi, mutta näin ei tapahtunut. Tapahtui itse asiassa aivan päinvastaista: Ben asettui vahvasti tukemaan Petteri Orpon SoTe-myönteistä linjaa.

Uskon, että tämä johtui kahdesta syystä. Benin mielestä SoTe piti jo saada maaliinsa, jotta epävarmuuden aika loppuisi hirveän pitkään kestäneen monivaiheisen vatuloinnin jälkeen. Ben ei myöskään halunnut horjuttaa Kokoomuksen istuvan puheenjohtajan asemaa, koska Kokoomus ei varmasti puolueena olisi hyötynyt siitä. Kun otetaan huomioon Benin vapaavuorelainen tausta ja hänen nauttimansa arvostus Kokoomuksen eri fraktioiden piirissä, niin Benin tuella SoTe-paketille oli suuri merkitys Kokoomuksen sisäisessä keskustelussa. Kyllä Elina Lepomäki on nyt Kokoomuksen eduskuntaryhmän sisällä kovasti yksin mielipiteineen SoTe:sta.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Vesa,

jargonia edelleenkin > #64

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kyllä, Zyskowicz tosiaan tuki sote-asiassa hänen kanssaan nyt aivan eri linjoilla olevaa Vapaavuorta kokoomuksen puheenjohtajakisassa 2014:

https://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/215592-zys...

Tämä on kommentoijalta erinomainen tilanneanalyysi: "Ben asettui vahvasti tukemaan Petteri Orpon SoTe-myönteistä linjaa. Uskon, että tämä johtui kahdesta syystä. Benin mielestä SoTe piti jo saada maaliinsa, jotta epävarmuuden aika loppuisi hirveän pitkään kestäneen monivaiheisen vatuloinnin jälkeen. Ben ei myöskään halunnut horjuttaa Kokoomuksen istuvan puheenjohtajan asemaa, koska Kokoomus ei varmasti puolueena olisi hyötynyt siitä. Kun otetaan huomioon Benin vapaavuorelainen tausta ja hänen nauttimansa arvostus Kokoomuksen eri fraktioiden piirissä, niin Benin tuella SoTe-paketille oli suuri merkitys Kokoomuksen sisäisessä keskustelussa. Kyllä Elina Lepomäki on nyt Kokoomuksen eduskuntaryhmän sisällä kovasti yksin mielipiteineen SoTe:sta".

PS. Kommentoijalla ei ole kuvaa, mutta vastasin silti poikkeuksellisesti tähän kommenttiin. Kirjoittaja on kuitenkin nimellä tunnistettavissa ja kommentti oli hyvin sisällökäs.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Kyllä Markku nyt tekee kärpäsestä härkästä. Jos vaikka Urpilainen ilmoittaisi vahvan tukensa Rinteelle, ei siinä olisi mitään uutisoimisen aihetta. Ihan ama Benin kanssa. Tämä ei ole muuta kuin yritys painaa Lepomäki maan rakoon.

Tosiasia kuitenkin on, että Lepomäki puhui asiaa ja varmaan toivoi muidenkin kokoomuslaisten ryhtyvän samaan. Hän tuskin kokee omaa asemaansa kiusalliseksi, koska hän itse tietää olevansa oikeassa.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

...ja Jan Vapaavuoren takana onkin vain erilinjainen Ben - ? - Paula Risikon tukena Uudenmaan kokoomusnaiset - ja vielä kolmantena ehdokkaana kokoomuksen puheenjohtajan ja Suomen pääministerin paikasta taistelee Alexander Stubb, jonka tueksi ovat ilmoittautuneet m.m. 6 kansanedustajaa - "hyvin nekin pullat uunissa", vai? ...

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Kaikkien päättäjien kannattaa tosiaan lukea tämä Lääkärilehden kirjoitus. Minulle ainakin tuli kylmät väreet - Mitä ihmettä hallitus on tekemässä? Ja miksi? Myös median edustajien on kuunneltava lääkärikuntaa tässä asiassa. Elleivät lääkärit usko lakiesitykseen, miten se voi onnistua? Eikö poliitikkoja pelota. Vai meneekö Keskustan valtapyrkimykset maakunnissa ja Kokoomuksen valinnanvapaus kaiken edelle?

http://www.laakarilehti.fi/ajassa/nakokulmat/sote-...

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

"Keskustan valtapyrkimykset maakunnissa"?

Kerro ihmeessä lisää!

Maakuntamallin suurin ongelma on taipumus nähdä se jonkinlaisena kepulaisena salaliittona 'kepun vallan sementoimiseksi maakunnissa'. Minulle ei vain oikein ole selvinnyt mitä sillä tarkoitetaan, ja miten se poikkeaa nykytilanteesta.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Lääkärilehti: "Hoidon priorisointi ja koordinaatio maassamme vaikeutuvat entisestään. Maakuntiin ei tulla saamaan sellaista 18-kertaista osaajakuntaa, joka pystyisi seuraamaan tutkimuksen ja hoidon oikeaa kohdentumista eikä yhtenäisten hoitokriteereiden täyttymistä."

18 maakuntaa on tulossa varmistaakseen Kepun valta maakunnissa, ei potilaiden parhaaksi. Lääkärit ovat oikeasti huolissaan nykyisestä kehityksestä mutta heitä ei kuunnella. Kuunnellaan poliitikkoja, hallinnon ihmisiä, mediaa...

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Älähän nyt Nita sinäkin sorru populistiksi! Sellaisiahan ovat kaikki kriittiset asiantuntijatkin!

Totta kuitenkin puhuit: puoluepolitiikka ajaa kaiken yli - hinnasta riippumatta. Se on järkyttävää.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Olenko populisti, mutta minua oikeasti pelottaa hallituksen tekemiset, koska he eivät ajattele meitä kansalaisia vaan valtaa ja omia edunsaajiaan. Luepa tuo lääkärilehden artikkeli. Jostain syystä media ei ole referoinut sitä millään lailla? Ja kyllä, minusta poliitikkojen pitäisi edes hiukan pelätä omien tekemisien seurauksia ja myös nöyrtyä kuuntelemaan hoitajia ja lääkäreitä - he hoitavat nimittäin näitä potilaita. He saavat kaiken kuran niskaansa uudistuksen mennessä pieleen. Eikä siinä kaikki - Moni osaaja on jo lähtenyt joistakin maakunnista...

Jokainen hallitus on lähtenyt uudistamaan sotea väärästä päästä, oma etu on ollut tärkein motiivi. Siksi tehtävä olisi annettava asiantuntijoille, jotka valmistelevat muutaman hyvän mallin - Eduskunta äänestäisi niistä parhaan. Ja mediakin voisi avittaa tässä - Kaikki varmasti viime kädessä haluaa toimivan järjestelmän

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio Vastaus kommenttiin #91

Ruotsissa maakunta organisoi sairaanhoidon kuten nyt on tarkoitus tehdä Suomessakin. Silti sielläkin on ollut soraääniä ja huomioarvoinen oli se Aftonbladetin julkilausuma kysymys; "millä valmiuksilla poliitikot ovat muka parempia terveydenhoidon eksperttejä kuin alan koulutuksen saaneet ammatti-ihmiset!"
Jos varsinkin on nyt käymässä Suomessakin (!) niin, että suuressa uudistuksessa ei tarpeeksi kuunnella niitä, joita asia päivittäin koskee ja niitä, jotka tätä tehtävää alati toteuttavat! Tuntuisi jotenkin päivän selvältä, että esim. Hallituksen istunnoissa alinomaa siteerattaisiin esim Lääkärilehteä ja se olisi siellä pöydällä aina, jotta he voisivat tarkistaa asioita, joista mitä ilmeisemmin eivät mitään tiedä.
Tätä sotea on nyt jauhettu 10 vuotta ja arvatkaapas miksi! Koska siinä on tainut käydä niin kuin tarinassa, että venettä rupesi rakentamaan ihminen, joka ei ollut venettä koskaan nähnytkään. Katson joskus tv-sarjaa ruotsalaisesta äkäisestä remontoijasta, joka haukkuu hartiapankkirakentajat joka ohjelmassa pataluhaksi naama punaisena. Häntä raivostuttaa juuri se, että ihmiset ryhtyvät tekemään sellaista ominpäin, josta eivät mitään ymmärrä! Se on se ohjelman tärkein opetus! Sopisi vaikka Soteenkin!

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen Vastaus kommenttiin #91

En tosissani sinua populistiksi sanonut. Ajattelin, että se ilmenisi lopusta. Tarkoitin sitä, että tässä prosessissa on tapana alkaa nimittelemään kriitikoita, kun omat perustelut loppuvat tai niitä ei ole ollutkaan.

Olen juuri samaa mieltä kuin lopuksi toteat.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner Vastaus kommenttiin #101

Joo, olet täysin oikeassa. Ei koskaan saisi mennä henkilökohtaisuuksiin. Joskus mopo lähtee käsistä, jos tunteet päästää pinnalle. Pitäisi aina pysyä viileän analyyttisenä. Ei pidä loukata toista ihmistä tahallaan! Eikä alentaa, eikä ylentää toisen kustannuksella! Minusta Elina Lepomäkeä loukataan aika tavalla, vaikka hän on rehellinen.

Tunteet nousee minulle pinnalle kun näen että tietyt tahot toimivat vain vallan kiilto ja oma etu silmissä. Ei ajatella potilaita, eikä Suomen talouden tilannetta. Hyväksyisin mielihyvin hallituksen mallin, jos se palvelisi Suomen etua.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

"Pasi Käyhkö
12.3.2018 22:31

Heikki Hiilamo on nimitetty Diakonissalaitoksen hallitukseen vuoden 2018 alusta alkaen. Niin, että sen lauluja laulat kenen leipää syöt. Tämä kyseisen herran uskottavuudesta."

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/243835-sote-kaann...

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Tänä päivänä meneminen yksityiselle terveysasenalle ei ole valinnan vapautta se on välttämättömyys jos haluaa apua vaivoihinsa kohtuajassa. On säästettävä muusta, että rahat riittää lääkäriin jos sote tuo tähän helpotusta se on paikallaan.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Oletan, että tiedät, mistä ongelmasta puhut? Jos kaikki inhimillinen toiminta nähdään prosesseina, puhut yhden tällaisen prosessin "pullonkaulasta". Tuotantotalouden insinöörien koulutuksessa (oletan) keskeinen hyvään ammattitaitoon johtava polku on paitsi laadunhallinta MYÖS ns. kapeikkojen eli pullonkaulojen tunnistaminen - poistaminen ja korjaaminen.
Insinööri ratkaisee sen ongelman siellä, missä se esiintyy eikä jossakin muualla. "Muualla ratkaisulla" tarkoitan sitä, että se insinööri marssisi naapurikiinteistöön asentamaan toista linjaa, jossa olisi sama vika. Sillä tavalla korjataan kalliisti sitä oikeaa ongelmaa ja nostetaan vikafrekvenssiä potenssiin. Näin on kuitenkin ajateltu ratkaistavan ns pullonkaulaongelma terveydenhoidossa. Väärällä oletuksella, että hoitokapasiteettia (esim lääkäreitä) olisi liian vähän. Suomessa on tarpeeksi lääkäreitä; on allokointi/johtamistaidoista kysymys, että tarve ja hoito kohtaavat optimaalisesti."benchmarking" on menetelmä tuotantotaloudessa löytää uusia keinoja hoitaa ongelmia kuten esim kapeikkoja. Tekniikkaa saa ja voi toteuttaa missä tahansa inhimillisessä toiminnassa - myös terveyden/sairaudenhoidossa! No doubt ja juuri siellä siitä aiheutuvat säästöt voivat olla jopa useita miljoonia!
Kun päättäjät eivät ymmärrä; yksityinen taho on huomannut tilaisuutensa koittaneen ja ehdottavat ratkaisuksi resurssien lisäämistä, mikä tulee yhteiskunnalle hyvin kalliiksi; siinä ei ole kuunneltu viisaita "insinöörejä/lääkäreitä" kuinka ongelman ratkaisuja yleisesti tehdään älykkäästi ja järkevästi. No kun joku ei osaa, tulee joku joka väittää osaavansa ja ottaa siitä hyvän korvauksen.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Poliitikot ja mediaväki eivät kuuntele lääkärikuntaa. Luin juuri lääkärilehdestä sote-suunnitelmista. Ymmärsin jutusta että jo nyt maakuntien joistakin sairaaloista on lähtemässä sitä osaavinta väkeä.

http://www.laakarilehti.fi/ajassa/nakokulmat/sote-......

Lääkärilehti: "Erikoissairaanhoidossa kahdeksan keskussairaalaa on jo mielletty "vajaakuntoisiksi" sairaaloiksi, ja osaamisen pako näistä sairaaloista on alkanut. Tämä ei ole enää hallittavissa yliopistosairaaloiden koordinaatiolla."

"Tästä seuraa kiireellisen ja päivystyksellisen hoidon tarpeen kasvu. Inhimillisten kärsimysten lisäksi tämä johtaa huonompiin hoitotuloksiin ja lisännee paitsi sairastavuutta, myös korvattavien potilasvahinkojen määrää. Tämä heikentää osaltaan maamme yleistä talouskehitystä."

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Pilasiko Ben Lepomäen soolon vai ei? Mielestäni ei. Lepomäki osoitti uskaltavansa sekä ajatella että avata suunsa. On luonnollista, että joukkovoima ja yhteisyyden tunne aiheuttaa päättäjissä sokeutumista ja vääriä päätöksiä. Virheitä tapahtuu, eikä niitä haluta tunnustaa vaan päin vastoin niitä peitellään.

Lepomäki saa palkintonsa seuraavissa vaaleissa.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Elina Lepomäki nousi teollaan viimeistään nyt koko kansan tietoisuuteen. Jos hän on ehdolla keväällä 2019, tämä saattaa hyvinkin heijastua äänimäärään positiivisesti, sillä hän on saanut rohkeudestaan paljon kiitosta. Uudellamaalla on paljon ”kodittomia kokoomusääniä”, kun Alexander Stubb lopetti eduskunnassa.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Alexander Stubb oli hyvä ulkomnisterinä mutta onneton pääministeri ja talousministeri. Hän teki suuren luokan töppäyksen mennessään hyväksymään 18 maakunnan mallin. Lääkäri-asiantuntijat katsovat ettei ole optimaalinen määrä hoitamaan sotea. Hallituksen valinnanvapausmalli parantaa suurten kaupunkien hyvinvoivan väen lääkärin saatavuutta, mutta samalla heikentää vakavasti sairaiden ja moniongelmaisten tilannetta. Päivystykset ruuhkautuvat entisestään ja virheiden todennäköisyys kasvaa. Myös osaava väki karkaa maakunnista lääkärilehden mukaan.

Miksi ette tahdo kuunnella lääkäri-asiantuntijoita? Ellette usko lääkäreitä ja hoitajia, katsokaa edes Ruotsin suuntaan. Onko Ruotsia köyhemmällä Suomella varaa tehdä samat virheet?

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner Vastaus kommenttiin #104

Minäkin olin alussa valinnanvapauden kannalla, mutta en tiennyt silloin tarpeeksi. Aluksi luulin että Ruotsin malli toimii hyvin - Osoittautui kuitenkin halvaksi propagandaksi, vain harvat ja valitut hyötyivät.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Lopullinen niitti tuli sitten tänään! Vasemmisto- oppositio, SDP ja Vasemmistoliitto, ovat mukana haalimassa osuuttaan terveyspalvelujen yksityistämisen liiketoiminnassa.

Onnea ! Järjen ääni löytyy vasemmistolaisesta osuustoiminnasta.

Vasemmiston hallitsema yhtiö lähti mukaan kavahtamaansa sotebisnekseen.

Osuuskunta Tradekassa ylintä päätösvaltaa käyttävän edustajiston jäseniä ovat muun muassa kansanedustajat Eero Heinäluoma (sd), Paavo Arhinmäki (vas), Antti Lindtman (sd), Maria Guzenina (sd) ja Li Andersson (vas).

Riemukasta katsoa ja kuunnella kun Sote lähetekeskustelussa Rinne ja Andesson esittävät tyrmäävää kritiikkiä "paratiisiyhtiöiden" kaltaiselle toiminnalle !

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005601566.html

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Sotessa seniorien hoivan tarve on aidosti kasvava asia, joten siihen joudutaan lisäämään oikeasti paukkuja. Voimme kuitenkin kainosti peukuttaa sille, että yrityksen osti suomalainen taho, ettei sekin mennyt taas ulkomaille.
Voivathan ns puolueihmiset nyt pitää huolen siitä, että aiemmat epäkohdat laitoksissa korjataan ja toimitaan eettisemmin jatkossa. Hyvää saa tehdä lähimmäisilleen niin paljon kuin sielu sietää. Antaa palaa vaan!

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Kari Kallio

Näinhän se aina vasemmistossa nähdään. Tämäkin kauppa tulee täysin oppositiossa hyväksyttäväksi, koska MedGroup ostajana on suomalainen yritys !

Voin suhteellisen varmana taata, että Osuuskunta Tradeka ei maksa veroja tästä toiminnasta. Sinne tuotot häviävät osuustoiminnan kirjanpitoon !

Se ei tietenkään muuta sitä kuvioita jota vasemmisto voimakkaasti kritisoi, terveydenhoidon yksityistämistä ja voittojen tekemistä köyhien ja sairaiden kustannuksella.

Samanlainen vasemmiston hyväksyttävyys vallitsee vuokra-asuntomarkkinoilla. Ay- liike operoi valtion korkotuella rakennettujen tuhansien vuokra-asuntojen välitysbisnestä. Korkeat vuokrat ovat tuottaneet valtavat voitot ja omistajille on jaettu vuosien varrella satojen miljoonien verottomat osingot ! Täysin hyäksyttävää toimintaa !

Eduskunnassa vasemmiston tavoitteena on nostaa yksityisten vuokranantajien vuokraustoiminnasta syntyvää tuottoa suuremmalla veroprosentilla. Nyt se 34 % ja tavoite on varmaan se 100 %.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tässä on hyvä Heikki Hiilamon haastattelu, jossa hän kertoo syyt kannanmuutokselle ja pohtii uudistusta yleisemminkin:

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/243835-sote-kaann...

"Hänen mukaansa sote-esitystä muutettiin tällöin ensimmäistä kertaa dramaattisesti asiantuntijapalautteen perusteella."

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Hallituksen sote on täysi torso:

Sote ja maakunnat on huonosti valmisteltu malli – oikea pohja olisivat erva-alueet ja viisi yliopistosairaalaa:

https://www.aamulehti.fi/mielipiteet/sote-ja-maaku...

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Aamulehden kirjoitus on oikeansuuntainen, tuli enemmän asiaa kuin hallitukselta & kumpp.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Hämmästyttävää sote-hehkuttelua päätoimittajalta.

Mutta hyvää keskustelua ketjussa kuitenkin.

--

Mielestäni olisi pitänyt lähteä inkrementaalisesti kehittämään julkista terveydenhuoltoa ja käyttää yksityistä sektoria tarvittaessa apupoikana.

Kilpailutuksen matikka terveydenhuollossa ei toimi: kilpailunvalvonta + väistämättömät pääoman virheallokaatiot + yritysten voitot + koko hoidon integraatio ja vielä pitäisi säästyä 3 mrd ?!

Pieni vähemmistö aiheuttaa suurimman osan sote-kuluista, juuri heidän ongelmaansa olisi pitänyt ensisijaisesti panostaa.

Valitettavasti sote-malli kuitenkin todnäk hyväksytään, mutta pitää muistaa, että nyt on vasta tehty soten alkulämmittely. Varsinainen taisto (ja kustannukset) syntyy toteutuksesta (10-20v?).

Käyttäjän tfhyvarinen kuva
Toivo F. Hyvärinen

Nettiä selatessa sattui silmiini tällainenkin lyhyt kommentti:

..."Nyt käytössä oleva SOTE on kaikista puutteistaan huolimatta aivan maailman kärkiluokkaa. Helpointa ja etenkin turvallisinta olisi lähteä korjaamaan huonosti toimivia osia. Kertahyppy tuntemattomaan on tyhmyyttä ottaa sellainen riski. Uuden SOTEn korjaaminen vie helposti yli 20 vuotta ja se vasta maksaa, kun nykyisin hyvin toimivat kohdat laitetaan kertaheitolla mullin mallin"...

Varovainen harkinta näissä miljardeja maksavassa kuviossa olisi ehkä paras ratkaisu eikä kertarysäys tuntemattomaan?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Pitäisikö Markku Huuskon pyytää SOTE-lausunto Arlan hankintajohtaja Sami Kilpeläiseltä?

Sama mies joka johtaa Paavo Väyrysen nimissä kulkevaa kansalaispuoluetta. Kilpeläinen lienee varmistanut että kaikissa SOTE-palavereissa nautitaan Arlan välipaloja.

Miljoona suomalaista pitää kouluttaa uusille tavoille.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Puheenvuorolaisten parissa hallituksen sote-mallin kannatus lienee olematonta.

Ohessa mini-gallup. Plussaa haluamasi vaihtoehto:

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Kannatan hallituksen sote-mallia

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

En kannata hallituksen sote-mallia.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

SOTE:n Isot Pojat kutsuvat nykyistä poliitiikkopolvea pullamössöiksi erikseen mainitsematta Espan ja Mikonkadun kahvilan kulmapöydässä usein nähtyä Ben Zyskowczia.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

"Hallituksen sotemalli on jättipotti terveysyrityksille, mutta huono asia ihmisille. Markkinamalli avaa koko maassa 5,3 miljardin euron verorahoilla rahoitetun markkinan kansainvälisten terveysjättien voitontavoitteluun. Tämä merkitsee pitkällä aikavälillä laadun heikkenemistä, saatavuuden vähenemistä ja sitä, että lompakon paksuus määrittää, kuka palveluita saa."

Miten vanhenevan Kymenlaakson palvelutarjonnalle käy tulevaisuudessa? Puoluejohtajat vastaavat:

https://kouvolansanomat.fi/uutiset/lahella/d9524d1...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

"En nyt tämän enempää tästä asiasta sano, mutta minustakin tuntui eilen kun keskustelu mallista alkoi, että se ei mene läpi perustusvaliokunnassa yhtään sen todennäköisemmin kuin ne aiemmat mallit. Hallitus siis pelasti viikonloppuna itsensä, tai ainakin lunasti lisäaikaa, mutta sote-reformi ei sillä etene."

https://www.facebook.com/jojalonen/posts/108424654...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen
Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Sote, Lepomäki ja hallituksen reaktiot:

https://valtteriaaltonen.fi/2018/03/01/sote-lepoma...

Tehtiin nyt tämmöinen:

https://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/...

Virkamiehen arvio 12 vuotta kestäneiden sote-valmistelujen karikoista: Poliittinen ohjaus on yltänyt jopa pykälätasolle:

https://www.kainuunsanomat.fi/kainuun-sanomat/koti...

Raimo Sailas: Sekasortoinen uudistus:

https://kuntalehti.fi/uutiset/talous/raimo-sailas-...

Helsinki ja Uusimaa eivät anna periksi alueuudistuksessa:

https://kuntalehti.fi/uutiset/sote/helsinki-ja-uus...

"Kari Kallio
13.3.2018 10:42

"Valinnanvapaus askarruttaa häntä edelleen ja parempi vaihtoehto olisi edetä vain maakuntien kanssa ja huomioida valinnanvapaus vasta seuraavassa vaiheessa. Toisaalta Hiilamo ymmärtää, että kyseessä on poliittinen kompromissi, jota on ollut vaikea löytää. Hänen mielestään kompromissin kanssa voidaan elää etenkin, kun siirtymäajat ovat pitkät ja seuraavalla hallituksella on ehkä vielä mahdollisuus korjata valinnanvapauslakia."

Hiilamolle tiedoksi se, ettei Sotessa ole muuta ongelmaa kuin se, että se "ratkaissee" väärän ongelman - "kapasiteetipulan", josta ei ole Suomen terveydenhoidossa kysymys lainkaan! On kohdennusongelma. On kapeikko-ongelmia... ne hoidetaan esim benchmarking -tekniikoilla paikan päällä kuntoon; eikä lähdetä lisäämään palvalutuotannon kapasiteettia väärin perustein. Se tulee kalliiksi.

Jos töitä tehdään väärin julkisella puolella, hommat pitää organisoida uudestaan ja paremmin. Lähdetään siitä, että ihmisen kokonaisvaltaista terveyttä hoidetaan ja siinä mm. digitalisaatio on suureksi avuksi. Potilaan sairaskertomusta ei enää pilkota osatotuuksiksi, vaan asioita tarkastellaan yhtenä kokonaisuutena. Soten pitää ymmärtää, että kysymys onkin nyt ihmisestä - eikä organisaatioista, "palveluista". Heti kun näkökulma osataan kääntää, ymmärretään paremmin mitä pitää tehdä ja miten! Asiansa osaaville tempun teko on helpompaa niille kuin siitä vain rahastamista miettiville."

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/243835-sote-kaann...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Sote-uudistus ei ole naurun asia

Sote-uudistus avaisi lääkäripalveluita tuottaville pörssiyhtiöille terveydenhoitomarkkinat ja vielä suuremmat vanhusten hoivamarkkinat valtion piikkiin:

https://www.hs.fi/paivanlehti/13032018/art-2000005...

Jyty: Henkilöstöä ei kuunnella – luottamus mennyt!:

https://www.sttk.fi/2017/11/17/jyty-henkilostoa-ei...

Reumahoidon tulevaisuus pelottaa sote-uudistuksessa:

https://www.reumaliitto.fi/fi/reumaliitto/uutiset/...

Käyttäjän HeliRty kuva
Heli Räty

Kuka johtaa puhetta eduskunnan perustuslakivaliokunnassa? Entä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa? Sote-lakien läpimeno ei ole kirkossa kuulutettu sillä oppositio vaikuttaa olleen kaukonäköinen. Noille tytöille voi ihan rauhassa esittää toiveita lakipaketin nopeasta käsittelystä. Voihan se olla, että kiirehtivät. Tai sitten eivät.

Vesa Kaitera

Paavo Nevalainen kirjoitti: "Lepomäki saa palkintonsa seuraavissa vaaleissa."

Voit olla oikeassa ja Elina Lepomäki saattaa saada hyvinkin suuren äänimäärän seuraavissa eduskuntavaaleissa. Uudeltamaaltahan ei hallituksen esittämää SoTe-pakettia vastaan tule äänestämään muita kokoomuslaisia kuin hän ja ehkä Hjallis Harkimo. Vaikka valtaosa Kokoomuksen kentästä onkin SoTen hyväksymisen takana, niin nuo äänet jakautuvat paljon useammalle ehdokkaalle kuin SoTen vastustajien äänet. Lisäksi Elina saattaa saada muidenkin puolueiden tukijoista jonkin verran sympatiaääniä. Hänhän on osoittautunut "itsenäiseksi ajattelijaksi".

Mutta poliittinen vaikutusvalta ei riipu pelkästään omasta vaaleissa saadusta äänimäärästä, vaan yhteistyökyky ja henkilön hyödyllisyys puolueen kannalta ovat keskeisiä tekijöitä. Nuo tekijät ovat Lepomäen uranousun esteinä tai ainakin hidasteina. Hän on ollut sangen monessa Kokoomuksen eduskuntaryhmän kokouksessa ilman, että hän olisi tuolloin osoittanut kovinkaan kriitisiä mielipiteitä SoTea kohtaan. Sitten hän keskustelee Jan Vapaavuoren kanssa ja kas, hän löytääkin itsestään SoTe-paketin vastustajan. Tämä antaa pikemminkin kuvan "yllytyhullusta hupakosta" kuin Kokoomuksen tulevaisuuden keskeisestä vaikuttajasta. Mielestäni on selvää, että mikäli Lepomäki todellakin äänestää Sipilän hallituksen suurinta uudistusesitystä vastaan, hän joutuu dispoon vuosikausiksi. Politiikassa on sanonta: jos sinua petetään, niin älä jätä kostamatta. Se olisi heikkouden merkki.

Vesa Routamaa

Ben Zyskowicz pilasi oman uskottavuutensa nuoleskelemalla Orpoa. Lepomäki, Harkimo ja Vapaavuori taitavat olla ainoita julkikokoomuslaisia, joilla vielä on järki päässä. Sotea voi kyllä kehittää ilman tarpeetonta verosyöppöä maakuntauudistusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset