Markku Huusko

Iskeekö Venäjän lipominen suomalaisten omaan nilkkaan?

  • Fortum on mukana Pyhäjoen ydinvoimalassa, minkä suoraa taloudellista hyötyä yhtiölle on vaikea nähdä. Kuva: Fennovoima
    Fortum on mukana Pyhäjoen ydinvoimalassa, minkä suoraa taloudellista hyötyä yhtiölle on vaikea nähdä. Kuva: Fennovoima

Olipa kerran Suomen valtio ja sen enemmistöomistama energiayhtiö Fortum, joka lähti vuosikymmen sitten liput liehuen Venäjän markkinoita valtaamaan.

Alkuvuodet olivat tuloksellisesti surkeita. Sitten iski vielä jääkausi lännen ja Venäjän välille jälkimmäisen valloitettua Ukrainalta Krimin härskisti vuonna 2014. Tästä seurasi myös ruplan romahdus ja Venäjälle talouskriisi.

Fortum on onnistunut tähän asti surffaamaan läpi länsi-Venäjä-pakotekriisin kuin ei mitään. Vuoden 2015 elokuussa, keskellä suurten kansainvälisten erimielisyyksien, se teki lopullisen päätöksensä lähteä mukaan Fennovoiman ydinvoimalaan, jonka suomalaiset siis tekevät Pyhäjoelle yhdessä venäläisten kanssa.

Käytännössä Fortum pelasti tuolloin ydinvoimalahankkeen jatkon, mikä monien asiantuntijoiden mukaan ei perustunut suoraan liiketaloudelliseen yhtälöön vaan se oli poliittinen peliliike, koska yhtiöllä oli huomattavan paljon panoksia Venäjällä. Sitä voi pitää suoranaisena lipomisena, koska yhtiö ei saanut tuolloin läpi tavoitettaan vesivoimakiistassa.

Nyt Fortum on joutunut uuteen tilanteeseen, jossa vanhat Venäjä-myönteiset teot eivät välttämättä paljoa paina. Venäjän hallituksen virallisessa Rossijskaja Gazeta -lehdessä julkaistiin viime viikolla kirjoitus, jonka mukaan Suomen valtion enemmistöomistamasta Fortumista ”on tullut todellinen uhka paitsi energia- myös Venäjän muulle turvallisuudelle”. 

Fortum itse aikoo ryhtyä oikeudellisiin toimenpiteisiin väärien tietojen levittämisestä Venäjällä. Asia on mennyt myös valtiolliselle tasolle, sillä Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on sanonut ”nostavansa asian keskusteluissa esille”.

Puhutaan jo sen verran isoilla kirjaimilla, että Fortumin Venäjä-riski on havahduttanut monet. Esimerkiksi vanha Venäjän-bisneksen osaaja Kim Gran on tuonut esille öljy-yhtiö Shellin vastoinkäymiset Venäjällä runsaat kymmenen vuotta sitten. Jättimäinen länsiyhtiö joutui silloin vetäytymään Sakhalin Energy -projektistaan.

Rajuimmat spekuloijat puhuvat suoremmin ”konfiskaation” mahdollisuudesta, eli siitä, että Fortumin omaisuutta voisi päätyä Venäjän haltuun. Tällaista kieltä on käyttänyt esimerkiksi Helsingin yliopiston Renvall-instituutin Venäjän ja Itä-Euroopan yliopistolehtori Arto Luukkanen Uuden Suomen Puheenvuorossa.

Osakemarkkinoilla Granin ja Luukkasen esiin tuomia pelkoja ei ole otettu ainakaan tähän mennessä vakavasti. Tosin eilen Fortumin osake vähän heilahteli, minkä taustatekijäksi kansainvälinen uutistoimisto Bloomberg nosti poliittiset riskit Venäjällä ja siihen liittyen Uudessa Suomessa ilmestyneen Kim Gran -jutun.

Fortumia seuraavat osakeanalyytikot tiedostavat kyllä Venäjään liittyvän poliittisen riskin, mutta suureen dramatiikkaan ei analyysitaloissa uskota. Jos uskottaisiin, alkaisi myös osake kärsiä, sillä viime vuonna Fortumin voitoista syntyi jo yli kolmannes Venäjällä.

Tulosta siellä pitäisi nykymuotoisesta Fortumista syntyä jatkossakin vähintään viime vuoden kaltaiset noin 300 miljoonaa euroa, jotta Fortumin massiivinen Venäjän-operaatio alkaisi näyttää pitkässä juoksussa kannattavalta, arvioi eräs Uuden Suomen haastattelema analyytikko. Oman lisänsä tuo Uniper, jonka Venäjän-bisneksistä pitäisi ropista jatkossa lisää tuohta Fortumille.

Varsinaista omistukseen liittyvää riskiä konkreettisempi riski on Venäjän ruplan arvoon liittyvä epävarmuus. Ruplan heikkeneminen tarkoittaa Fortumin näkökulmasta aina pienempää euromääräistä tulosta ja päinvastoin.

Viime kädessä Fortumin riskipeli venäläisten kanssa on koko Suomen kansaa koskettavaa riskipeliä, joka voi lopulta iskeä omaan nilkkaan. Fortum maksoi tänä keväänä valtion kassaan puolisen miljardia euroa osinkoja, mikä oli noin puolet valtion saamista osinkotuloista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Fortum on investoinut v. 2008 -2016 investointiohjelmin Venäjälle 4,5 miljardia euroa.

Kuinka suuret Fortumin omistukset Venäjällä ovat kaiken kaikkiaan ?

Jossakin oli maininta, että yhdessä Uniperin kanssa riskit Venäjäällä ovat kasvaneeet yli 10 miljardin euron.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Fortumin taseessa on Venäjälle sitoutunutta pääomaa 3,2 miljardia, mutta 4,5 miljardin kokonaisinvestointi voimaloihin lienee aika lähellä totuutta. https://yle.fi/uutiset/3-9238091

Tuo omistusmassa ei tosiaan ole huolettomimmasta päästä.

Vielä syksyllä 2016 julkaistussa Ylen jutussa sanotaan näin: "Pääjohtaja Lundmarkin mukaan kiristyneet suhteet Venäjän ja lännen välillä eivät tunnu Fortumin työssä. -Venäjä on meille valtava mahdollisuus edellyttäen, että geopoliittinen jännite poistuu ja tilanne normalisoituu", Lundmark sanoo".

Nyt nuo jännitteet näyttäisivät ainakin jonkin verran työssä nyt tuntuvan, kun oikeudellista riitaa pukkaa.

Käyttäjän TuomoHirvi kuva
Tuomo Hirvi

Miksi sen pitäisi olla "huolettomimmasta päästä"? Ei näitä kannata tällä tavalla huitaisten selvitellä vaan pitää mennä paljon syvemmälle. Tämä on Fortumin ydinliiketoiminnan osa ja jos missä niin Venäjällä, meidän rajanaapurissa kannattaa olla vaikka isommallakin riskillä mukana. Sen sijaan länteen ei kannata investoida euroakaan. Se on sama kuin jos liittyisi Ruotsin armeijaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Fortumin omaisuuden "konfiskaatiosta" (конфискация) puhuu paitsi Luukkanen myös mainitsemasi Rossijskaja Gazeta-lehden jutun kirjoittanut Mihail Deljagin:

https://delyagin.ru/articles/183-novosti/58327-fin...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tylyä hommaa. Kiitos asian suomentamisesta, Jouni.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Mihail Deljagin oli "päivän nimi" maanantaina 16.4.2018.
Katso: http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25389...

Näyttää olevan hän "päivän nimi" tänäänkin, keskiviikkona 18.4.2018:
http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25400...

Taidanpa luulla, että on "päivän nimi" vielä hetkisen aikaa.

Vaikka kukaan ei tunnut tietävän hänen todellista rooliaan, onko forerunner vai oikea läähätti.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Mitä tarkoittaa otsikossa sana lipominen?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Suhdepeliä, joka ei ole aivan tavanomaista liiketoimintaa. Sellaista saatetaan harrastaa esim. itäisissä epädemokratioissa, mutta toisinaan läntiset toimijat lähtevät pelin pyörteisiin saaden tai ainakin toivoen palveluksistaan vastapalveluksia.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Ilkeää on se, että ensin Kiovan ja Venäjän on päästävä sopimukseen, ennen kuin NS II etenee. Sitten Merkel huolehtii Uniperin etujen täyttymisestä, koska putkelle tarvitaan Saksalta lupa. Vasta sen jälkeen päästään putkea rakentamaan. Mielestäni se, että Venäjä joutuu sopimaan kaikkien kanssa, on hieno asia. Päinvastoin muuthan kiristävät Venäjää. Millaisella adjektiivilla tälläistä neuvottelutapaa pitäisi kutsua?

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Venäjä pääsee Fortumin kautta kiristämään Suomea Nato -asiassa, minkä lisäksi Fortum on täydessä kusessa mikäli USA laittaa NS2:n pakotelistalleen.

Valitettavasti suomalaiset eivät näköjään milloinkaan opi millainen naapuri on riesanamme. NS2 olisi ollut Suomelle mahdollisuus painostaa etuja Venäjältä. Vaan ei, luvat annettiin ilman mitään vastikkeita.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Enemmän tässä pitää Venäjästä olla huolissaan siinä mielessä kuinka paljon menetettävää sillä on Nord Stream II kohdalla. Juurihan luvasta päättäminen siirtyi Suomelta ja Saksalta Kiovaan. Tämä on siinä mielessä oleellista ettei Venäjä voi kiristää Fortumilta tai Suomelta mitään Fortumilla, kun päätösvalta ei ole asiassa kummallakaan. Sen sijaan tilanne on päinvastainen. Siihen Lundmark varmaankin viittasi.

Amatöörit täällä mediassa levittelevät perättömiä juttuja, mitkä kuulostavat siltä kuin Venäjä olisi Suomelle kansallinen uhka, jos saa kohteliaimmin huomauttaa.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Mikä tässä po. jutussa on se uutisen arvoinen tieto. Tapahtumathan olivat ennaltatiedetyt koska vastapelureina on venäläiset.

"Rajuimmat spekuloijat puhuvat suoremmin ”konfiskaation” mahdollisuudesta, eli siitä, että Fortumin omaisuutta voisi päätyä Venäjän haltuun. Tällaista kieltä on käyttänyt esimerkiksi Helsingin yliopiston Renvall-instituutin Venäjän ja Itä-Euroopan yliopistolehtori Arto Luukkanen Uuden Suomen Puheenvuorossa."

Vain ajankohta tapahtumille oli epävarma ja hämärän peitossa!

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Venäjän ja USAn kamppailu Ukrainasta on aiheuttanut pitkät jäljet ja ei ole Suomen edun mukaista.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Venäjä on mahdollisuus, joka houkuttelee riskin ottoon. Kukaan ei voi väittää, etteikö Venäjän maariski olisi ollut tunnettu, mutta tieten tahtoen Fortumin tapauksessa vähätelty kun Venäjä halusi investointeja. Tapiot on oltava valmiita nielemään jos ne tulevat ja oppi on painettava mieleen,

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Monet yritykset ovat käyneet monissa maissa saamassa köniinsä, mutta monet ovat myös monissa maissa onnistuneet.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Menee vielä jokunen vuosi ennen kuin Fortumin 4,5 miljardin euron panostukset on saatu voittoina ulos Venäjältä. On toki myös mahdollista, että niin ei käy ikinä. Nykyinen siellä syntyvä liikevoitto on noin 300 miljoonaa vuodessa.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Melkoisen iso satsaus, ja siten myös hirveä riski.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #16

Minusta riski on niin iso, että toivoisin Fortumin alkavan myyntineuvottelut saksalaisten kanssa. Ainakin kannattaisi heille sitä ehdottaa.
Luulen ainakin, etteivät venäläiset uskaltaisi sakuille tehdä mitään härskiä, joka taas suomalaisille tehtynä olisi heille ihan läpihuutojuttu:)

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Paljon on asian suhteen ylireagoitu, ja etenkin Suomen hallituksen puuttuminen asiaan ei olisi tarpeen. Kansallistaminen tai muu törkeä haitanteko olisi kuitenkin sellainen niitti, minkä jälkeen ulkomaisia investointeja olisi turha odottaa.

Tämä sama näytelmä pyörähtää aina muutaman kuukauden välein: Venäjä kehittää tarkoituksellisesti kriisin, pitää kriisiä yllä ja lopuksi tarjoaa kriisiin ratkaisun, joka antaa Suomen kustannuksella Venäjälle jotain. Taas kerran Venäjä painostaa Suomea omien etujensa edistämiseksi, ja Suomi joutuu taas kerran persraiskatuksi.

Linkissä teksti, jossa kuvataan viimeisimpien pakotteiden vaikutuksia: https://www.the-american-interest.com/2018/04/17/w...

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #18

Kerrotko niistä muista näytelmistä?

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

4.500.000.000 : 300.000.000 = 15 vuotta?

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Tässä on hyvä palata miettimään ”juuria”, mistä Fortum synnytettiin. Imatran Voima ja Neste yhdistyivät Fortumiksi vuonna 1998. Molemmat yritykset rakennettiin alun perin sitä silmällä pitäen, että ne tuottavat halpaa energiaa oman yhteiskuntamme tarpeisiin. Niiden avulla pidettiin osaltaan kansakunnan energiansaantivarmuutta ja kansainvälistä kilpailukykyä yllä.
Iso yhtiö pienessä maassa johti siihen, että syntyi ”valtio valtiossa.” Päätöksenteko pidetään yhtiön sisällä, ei ulkopuolella. Lähtö Venäjälle oli esimerkki päätöksenteosta, jota saattoi vauhdittaa johdon bonusohjelma.

Venäjä tulee kulkemaan Putinin komennossa omia polkujaan ja siitä ei tule koskaan demokraattista valtiota. Maassa vaikuttaa niin sanottu näennäisdemokratia. Sen voi pelkistää yksinkertaiseen lauseeseen "joko olet meidän puolella tai meitä vastaan". Venäjän duumassa hyväksyttiin ns. Rotenbergin laki lokakuussa 2014, joka antaa mahdollisuuden takavarikoida länsiomaisuutta.

Kremlin isäntä näyttäisi nyt panneen "vaihteen” kakkoselle. Uskon, että siinä vaiheessa, jos ”vaihde” laitetaan kolmoselle, alkaa Fortumin väellä matkalaukkujen pakkaaminen itänaapurissa.

Venäjän kanssa kauppaa käyvien kannattaisi lukea arvostamani Nobel-kirjailija Aleksandr Solzhenitsynin kirjoittama ”Vankileirien saaristo.” Toinen merkittävä teos on Edvard Radzinskin kirja ”Stalin”. Molemmat kirjat ovat ”ikkunoita” itänaapurin historiaan.
Nykyhistoriaan liittyen edesmenneen Anna Politkovskajan kaksi kirjaa ”Venäläinen päiväkirja” ja ”Putinin Venäjä” ovat myös lukemisen arvoisia. Kirjojen kautta pääsee tutustumaan Venäjän historiaan, venäläiseen järjestelmään ja sen elämänmenoon.

Käyttäjän petrikiiski kuva
Petri O. Kiiski

Otsikon Venäjän "lipominen" tuntuu hieman oudolta, kun Suomi todellisuudessa on talouspakoitteiden kautta täysin länsimaiden NATO/EU linjoilla. Oisko oikeempi termi nykyiselle Suomen linjalle, jokin muu ku lipoominen. Ehkä uhoominen naapurille.
"Sitä saa, mitä tilaa", sanos vanha kansanviisaus.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Fortumin Pekka Lundmarkin ja Venäjän energiaministerin tapaaminen ei tainnut mennä ihan putkeen.

Silti tuntuu vaikealta uskoa, että Fortumin toiminta olisi aggressiivisen reaktion varsinainen syy. Ennemminkin yhtiön laajat Venäjä-sidonnaisuudet tekevät siitä oivan välikappaleen Suomen painostamiseen. Tähän voi olla tarvetta Venäjän ja lännen suhteiden yleisen huonontumisen vuoksi.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Ei ole mitään painostettavaa näköpiirissä. Uskoisin jos kertoisit ymmärrettävästi mitä Venäjä voisi vaatia tilanteessa, missä sen on täytettävä Fortumin odotukset saadakseen NS II läpi.

Todennäköisintä on, että Venäjä valmistautuu hankkimaan Fortumin omistuksia lehtikampanjallaan. Kuten tyypillistä, länsimedia väärin ymmärtää ja paisuttelee tapahtumia, kun ei ymmärrä kauppapolitiikkaa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Otsikko oli ihan paska. Venäjän lipominen?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Putinisti Siikalakaan ei pitänyt siitä.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Putinisteja ja natseja kaikkialla.

Mutta minua tuskin toinaa sanoa putinistiksi tai natsiksi, mutta otsikkona "venäjän lipominen" ei kuullosta kovin journalistisesti kestävältä.

Juhani Vehmaskangas

Onneksi toimituksen poimintoihin ei nosteta juttuja otsikoiden perusteella. Tai en toki varmaksi tuota tiedä mutta niin oletan. Yhtenä seikkana varmasti huomioidaan kirjoituksen sisältö, kuten myös ajankohtaisuus. Saattaa muitakin syitä olla.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Olisiko mitään linkkiä siihen alkuperäiseen juttuun mistä nyt kirjoitat?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Deljaginin mukaan suomalaiset poliitikot ovat "tyhmiä maalaisia," jotka eivät ymmärrä, että hän laukoo omia mielipiteitään eikä hallituksen linjaa. Deljaginin mukaan suomalaiset poliitikot "kiljuvat," ettei Suomen hallitus osallistu Fortumin operatiiviseen toimintaan, mutta "heidän päähänsä ei mahdu," että Venäjän valtio ei sekaannu Rossijskaja Gazetan operatiiviseen toimintaan.

Fontanka.ru:n jutussa esiintyvät suomalaisista Pauliina Vuosio, Veli-Pekka Tynkkynen, Jaakko Lehtovirta, Katri Pynnöniemi ja Mika Lintilä. Fontanka tuntuu pitävän Deljaginia lähinnä vitsinä, mistä kertoo jo jutun otsikko: "Deljagin pelkää, että hän jää ilman lämpöä ja valoa suomalaisten takia."

https://www.fontanka.ru/2018/04/18/092/

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Tässä on turha vähätellä Deljaginin sanomaa. Käsky on saattanut käydä ylhäältä, jotta hän on joutunut vetämään vähän takaisin sanomaansa. Ehkä hän on ollut vähän ”etuviisas.”

"Rossijskaja gazeta on Venäjän federaation perustama ja omistama yhteiskunnallispoliittinen ja yleisvenäläinen sanomalehti, jonka toimituksellinen linja heijastelee Venäjän hallituksen piirissä vallitsevia mielipiteitä. Venäjän presidentti muokkasi sanomalehden toimituksen kokoonpanoa esimerkiksi 9. joulukuuta 2013 annetulla asetuksella yhdistämällä siihen Rodina-lehden toimituksen.
Uutislehden lisäksi lehdellä on myös Venäjän federaation virallisen lehden asema perustuslain, liittovaltiolakien ja valtiopäivälaitoksen päätösten julkaisemisen määrittelevän lain 4. pykälän perusteella. Suomessa vastaava tehtävä on annettu Viralliselle lehdelle" (Wikipedia).

https://fi.wikipedia.org/wiki/Rossijskaja_gazeta

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tässä Wall Street Journalin artikkelissa on tietoa saksalaisten yritysten Venäjä-riskeistä.

“We have a very bad feeling about the current spiral of sanctions,” said Leif Erichsen, a spokesman for German utility Uniper SE, which is a partner in the Nord Stream 2 gas pipeline being built to connect Russia and Europe. “We hope that everyone involved will quickly realize that it is always better to de-escalate.”

"“We do not do deals with oligarchs, we partner with companies,” said a Siemens spokesman, declining to comment on the new round of sanctions."

https://www.wsj.com/articles/germany-to-push-for-e...

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Joskus suomalaisilla toimijoilla näkyy olevan pakottava tarve sanoa, että "Eihän tällaista voi etukäteen tietää!"

1. Tanner&Erkko ennen Talvisotaa.
2. Se merkonomi, joka 1990-luvun alkupuolella keksi, että on hyvä idea antaa 10 kpl Sisu- merkkisiä tukkirekkoja leasingsopimuksella Venäjälle.
3. Fortumin johto ostaa vesivoimalaitoksia Venäjän maaperällä.

I did not see it coming!

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Fortum saa oman ilmoituksensa mukaan vain kolmasosan voitoistaan Venäjältä.
Se on vähän suhteessa Venäjälle sijoitettuihin suuriin pääomiin.
Fortumin sijoitukset Suomeen ovat viimevuosilta mitättömät.

Fortum kompastui omaan väärinarvioonsa Venäjän sähkömarkkinoiden vapauttamisesta.
Näin ei tapahtunut, ja sähkömarkkinat hinnoista alkaen ovat Venäjän valtion määräysvallassa.
Fortumin on oltava kuuliainen Venäjän valtiolle, tai toisena vaihtoehtona on poistuminen markkinoilta Shellin tapaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset