Harkimo lorottaa antaumuksella kokoomuksen muroihin

Liikemies Harry Hjallis Harkimo oli kokoomukselle kallisarvoinen henkilö eduskuntavaaleissa 2015, sillä hän sai tuolloin 11 416 henkilöä äänestämään itseään. Se oli kokoomuksessa Alexander Stubbin jälkeen toiseksi eniten Uudenmaan vaalipiirissä ja tuplamäärä verrattuna esimerkiksi ministeriksi kesällä 2016 nousseeseen Kai Mykkäseen.

Sen jälkeen Harkimo ei ole kunnostautunut varsinaisesti puolueensa uskollisimpana palvelijana. Hän ei ole käyttänyt eduskunnan suuressa salissa aktiivisesti puheenvuoroja, hän on ollut varsin usein pois edustamansa talousvaliokunnan kokouksista (vaikkakin sanoo puhuneensa valiokunnissa) ja on jäänyt monelle kansanedustajakollegalleen varsin vieraaksi.

Televisiossa suorapuheinen Harkimo toki on tuon tuosta joko omassaan tai muiden ohjelmissa. Verkossa hän on myös näkyvä blogeineen ja Twitterissä yli 100 000:lla seuraajallaan.

Viime aikoina Harkimo on kunnostautunut Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ja puolueensa puheenjohtajan, valtiovarainministeri Petteri Orpon ajaman sote-uudistuksen ja myös puolueensa toiminnan yleisempänä arvostelijana.  

Harkimo nosti hiljattain esille kriittisen havaintonsa kokoomuksen sosiaaliturvan uudistamismallista, että se olisi puhtaasti puheenjohtaja Orpon luomus. ”Siis Orpo oli avustajansa kanssa päättänyt, että tämä on kokoomuksen malli. Siis vain nämä kaksi pääsevät siihen päättäjien tilataksiin”, Harkimo nurisi kirjoituksessaan.

Harkimon edustajakollega Juhana Vartiainen (kok.) joutui huomauttamaan sarkastisesti, että ”Universal Credit -sosiaaliturvaa on vuoden ajan kehitelty eduskuntaryhmän kannustinloukkutyöryhmässä. Tämän ja muiden vastaavien ryhmien kokouksiin on kaikilla ryhmän edustajilla vapaa pääsy”.

Uusimpana uutena Harkimon nimi on liitetty hankkeeseen, jossa ollaan muodostamassa uutta poliittista liikettä Suomeen. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen on ampunut tätä tietoa tänään alas kokoomuksen Verkkouutisissa. Jokisen mukaan Harkimo kiisti keskustelussa, että olisi irtautumassa kokoomuksesta tai keräämässä sote-uudistusta vastustavaa eduskuntaliittoumaa. 

Kokoomuksen pakka on joka tapauksessa sekaisin ja sitä sekoittaa entisestään Harkimon omapäinen puuhastelu, antaumuksellinen kokoomuksen muroihin lorottelu. SDP on vienyt gallup-johtopaikan, ja myös Harkimoa selvästi sote-asiantuntevampi kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) tekee kaikkensa, jotta Sipilän ja Orpon sote-uudistus ei toteutuisi.

Vaikka Harkimo ja Lepomäki eivät tiettävästi tee juuri yhteistyötä, samalle henkilölle he tekevät palvelusta: SDP:n puheenjohtajalle Antti Rinteelle. Hänestä tulee seuraavien eduskuntavaalien jälkeen pääministeri sitä suuremmalla todennäköisyydellä mitä enemmän kokoomuslaiset tekevät irtiottojaan.

Lepomäen poliittiselle uralle tästä hässäkästä voi viime kädessä tulla vaikka nostetta. Talouselämän toimittaja Matti Virtanen kysyi tänään Lepomäeltä, mistä asemasta hän aikoo poliittisia haaveitaan toteuttaa, kenties pääministerinä?

”Ei vielä”, Lepomäki vastasi. (Lue Lepomäen tänä aamuna tehty haastattelu ja katso video täältä)

Harkimon tulevista poliittisista kuvioista kuulemme uutta tietoa vielä tänään. MTV:n ja Ylen mukaan hän olisi kuitenkin eroamassa kokoomuksesta.

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu