Markku Huusko

Loikkari Kaj Turuselle löytyi ammottava markkinarako

  • Kansanedustaja Kaj Turunen vuonna 2013 Petteri Paalasmaan kuvassa. Silloin hän oli vielä perussuomalainen.
    Kansanedustaja Kaj Turunen vuonna 2013 Petteri Paalasmaan kuvassa. Silloin hän oli vielä perussuomalainen.

Sinisestä tulevaisuudesta kokoomukseen loikannut kansanedustaja Kaj Turunen sanoo, että ”siirtymiseni taustalla ei ole suurta dramatiikkaa, vaan olen jo pidemmän aikaa todennut, että kokoomuksen politiikka vastaa parhaiten minun omaa ajatteluani”.

Varmaan näinkin. Turunen on taustaltaan yrittäjä, joille kokoomuslainen ajattelu sopii varsin usein.

Huomionarvoista kuitenkin on, että hän on ”sataprosenttisesti eteläsavolainen ja savonlinnalainen kansanedustaja”, kuten hän on itse kuvaillut.

Kokoomuksella taas ei ole yhtään kansanedustajaa Savonlinnasta, kun esimerkiksi keskustalla on Hanna Kosonen ja myös vihreillä Heli Järvinen, joiden lisäksi demareiden varakansanedustaja Jouni Backman on tuosta pienehköstä kaupungista.

Tämä tarkoittaa sitä, että kokoomuksessa Turunen ei tallo yhdenkään istuvan kansanedustajan varpaille, kun ajatellaan ensi kevään eduskuntavaaleja. Oli siis ammottava markkinarako, mitä ilmeisesti muissa suurissa puolueissa ei ollut vastaavalla tavalla tarjolla.

Kaakkois-Suomen vaalipiirissä hän saa vastaansa entisestä puolueestaan esimerkiksi työministeri Jari Lindströmin, jos tämä lähtee ehdolle. Suomalainen vaalimatematiikka on sellaista, että Turunen heikentää samalla Lindströmin läpimenon mahdollisuuksia, koska ei ole samassa vaalipiirissä keräämässä ääniä sinisten pottiin.

Entisestä Timo Soinin luottomiehestä ja entisestä perussuomalaisesta Kaj Turusesta tuli tänään uutisoidun loikkauksen myötä tuplaloikkaaja. Mahtaa perussuomalaisia naurattaa.

Kuka sinisistä lähtee seuraavaksi, missä vaalipiirissä ja mihin puolueeseen? Melkein kaikille nykyisille sinisille kansanedustajille äänikynnys on käytännössä mahdottoman korkealla.

Aamulehti laskeskeli hiljattain, että kaikkialla muualla paitsi Uudenmaan, Helsingin, Pirkanmaan ja Oulun vaalipiireissä sinisten on todennäköisesti saatava yli viisi prosenttia äänistä saadakseen vaalipiiristä edes yhden kansanedustajan tulevissa eduskuntavaaleissa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Eikös Savossa ole vielä se juttu, että muistaakseni Mikkelin Lenita Toivakka on lopettamassa tähän kauteen. Joten de-facto siellä tällöin olisi auki yhden ihan uuden kokoomusedustajan kokoinen reikä eduskuntaan.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

En muista nähneeni Lenita Toivakalta ilmoitusta, että hän ei lähtisi seuraaviin eduskuntavaaleihin ehdolle. Mikkelin valtuustosta hän vetäytyi, eikä ole lähdössä ehdolle maakuntavaaleihin, joten onhan se mahdollista. Yrittäjätausta on myös hänellä ja sikäli samankaltaisia asioita ajettavana, joten Toivakan mahdollinen vetäytyminen voisi parantaa edelleen Turusen mahdollisuuksia kokoomuksessa. Täytyy tosin muistaa, että Mikkeli on Mikkeli ja Savonlinna on Savonlinna.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Semmoinen vaalimatemaattinen nyanssi, että Turunen sai 2015 monta sataa ääntä enemmän kuin yksikään kokoomuslainen kaakkois-suomen vaalipiirissä.

Toki loikkareita suomalaiset eivät arvosta.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #10

Juu, Aamulehden hyvän selvityksen mukaan äänikynnys Kaakkois-Suomessa oli viime vaaleissa 12 359 ääntä (5,0 %), joka oli lähes tuplamäärä verrattuna Kaj Turusen henkilökohtaisiin ääniin. Vaalipiirissä annettiin 246 895 ääntä.

https://www.aamulehti.fi/uutiset/aamulehti-selvitt...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #10

Ottaen huomioon, että loikkari menettää äänestäjien luottamusta, niin Kokoomus tarvitsee Turusta varmentamaan paikan uusinnan seuraaville:
KOK
Antti Häkkänen
KOK
Lenita Toivakka
KOK
Jukka Kopra

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Toukasta perhoseksi! :) Pysyvätkö kannattajat mukana?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kyllähän sinisille riittää uudenmaan ja Helsingin paikat, eihän ne nyt mitään ihmeitä odotakaan.

Niin ja katsos, nyt unohdetaan mahdolliset vaaliliitot, sillä nythän on hyvä kiristää kokoomusta vaaliliittoihin, ja sitä kautta voi tulla muutama paikka lisää.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tämähän on sinisille todella hyvä uutinen, jos siellä osataan pelata, molempien kanssa saa vaaliliiton jos haluaa, sillä muut ovat pakkoraossa.

Saas nähdä onko siellä yhtään pelimiestä, no Soini on ainakin.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Pelkillä Timo Soinin viimekertaisilla äänillä menisi Uudellamaalla läpi kaksi kansanedustajaa. Tosin on oletettavaa, että tuo Soinin henkilökohtainen määrä on kaiken nähdyn jälkeen ja gallupienkin perusteella pikemminkin laskussa kuin nousussa, eli ei hän enää ole niin arvokas liittolainen kuin ennen.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Siniset epäilevät juuri sitä mitä arvelinkin, että kokoomus näin yrittää kaataa hallituksen

https://yle.fi/uutiset/3-10175062

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Tuo loikkailu vie uskottavuuden äänestäjien silmissä. Vaikea uskoa menestymiseen jatkossa minkään puolueen listoilta.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Voi olla, että uskottavuutta se nakertaa, mutta niin inhimillistä ja odotettua se tulevien eduskuntavaalien vuoksi on. Tämä Aamulehden juttu äänikynnyksistä eri vaalipiireissä kannattaa lukea: https://www.aamulehti.fi/uutiset/aamulehti-selvitt...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Enpä oikein usko, että se uskottavuutta juurikaan nakertaa. Itse uskoisin, että koko puolue muutenkin putoaa kartalta seiraavissa vaaleissa. Olenkin jo aikaisemminkin ehdottanut, että ainakin ministerit anoisivat jo nyt ennen seuraavia vaaleja kokoomuksen riveihin. Liian myöhään tehtynä se ei lisäisi omaa kannatusta, ja vaarana olisi sieltäkin suunnalta pudotus?

Eero Huusko

Kuka täysipäinen äänestäisi tulevassa vaalissa tuplaloikkaria? Tällainen loikkailu oman edun tavoittelun nimissä on äänestäjien täydellistä pettämistä.
Ei kai kukaan anna sinisillekään jatkossa luottamustaan. Pettivät äänestäjänsä, jotta saivat jatkaa istumista puhemiehen pallilla tai ministeri Audissa.
Ennemmin syöttäisin vasemman käteni sotilasmuurahaisille kuin äänestäisin näitä oman edun tavoittelijoita , jotka suorastaan pissivät äänestäjiensä silmille.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Jos tällä kertaa uskotaan Orpon juttuihin yhteisistä arvoista Kaj Turusen kanssa on niitä Putkonen luetellut käytännön tasolla juuri pari, arvot työehtosopimuksissa ja energiapolitiikassa.

https://www.suomenuutiset.fi/putkonen-kokoomus-ajo...

– Juuri nyt on hallituksen käsittelyyn ja eduskuntaan työelämän ja energiapolitiikan kannalta suuria asioita. Kokoomus ajaa työehtosopimusten yleissitovuuden purkamista. Samoin Kaj Turunen on perussuomalaisissa olleessaan yrittänyt ajaa yleissitovuuden purkamista, Putkonen avaa.

– Se aina täällä torpattiin, Putkonen kertoo.

– Turusella on talousvaliokunnan puheenjohtajana ratkaiseva rooli, kun tuulivoiman syöttötariffien jatkoa käsitellään. Hän kääntää tässä takkinsa ja tulee mitä todennäköisimmin ajamaan jatkoa tuulivoiman syöttötariffeille. Tämä merkitsee useiden satojen miljoonien lisälaskua vuodessa.

– Kokoomusta ei ole koskaan kiinnostanut köyhemmän asia. Turunen on nyt omiensa joukossa tältäkin osin.

Kolmantena asiana on Putkosen mukaan kivihiilen täyskielto.

– Noin sadalla paikkakunnalla asumisen kustannukset tulevat tämän päätöksen myötä kasvamaan. Mutta tämähän ei Westendissä asuvia kokoomuslaisia kiinnosta.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Ainakin minun luottamukseni on mennyt luottamukseen, mutta parempi on sinisten kuitenkin pysyä hallituksessa. Mieluummin kannattaa kaataa kokoomuksen tavoitteet suuressa salissa äänestämällä. Jos muuta vaihtoehtoa ei ole, kannattaa luottamus menettää itselleen edullisemmalla tavalla.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Terveisiä eduskunnasta. Petteri Orpo sanoi siellä, ettei nyt ole hallituskriisiä, eikä näköpiirissäkään ja piti Kaj Turusen ratkaisua yksittäisen kansanedustajan ratkaisuna. Oli tyytyväinen.

Yhden lisäelementin kuulin käytävillä Turusen loikkaukseen liittyen. Erään pohdinnan mukaan Kaakkois-Suomessa on hyvä olla kokoomuksen listoilla ehdolla tulevissa eduskuntavaaleissa, koska puolueessaan yhä suurempaa arvostusta nauttiva Antti Häkkänen on siellä ja vetänee kiitettävästi ääniä.

Oli Häkkänen tosin viimeksikin kokoomuksen ykkönen tuossa vaalipiirissä, mutta nyt hänen "siivellään" voi päästä läpi muutamalla tuhannella äänellä, mihin pelkkä Savonlinnakin voisi riittää.

Yhtä kaikki, vaalimatematiikka vuotta 2019 ajatellen on nyt se, joka merkitsee paljon näissä sinisten ratkaisuissa.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Häkkänen tosiaankin on veturi. Eikä suotta. Jalat maassa, mutta järki päässä.

Käyttäjän MarkoMSalo kuva
Marko Salo

Mielenkiintoista olisi tietää minkä takia Orpo ei kertonut asiasta jo aamulla Terholle jos kerta asia oli jo tiedossa silloin.

Eikö miehellä riittänyt kantti? Tunnetustihan Kokoomuksessa lähetetään nykyään Zysse aina paikalle kun sitä kanttia tarvitaan.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Onkos tuo mikään ihme. Kai joku sinisistäkin on laskutaitoinen. Nykyisellä kannatuksella yksi menee läpi Uudeltamaalta. Muista vaalipiireistä ei ketään. Toki on vuosi aikaa nostaa kannatusta, mutta aika epätodennäköiseltä se toinenkaan kansanedustaja Sinisille alkaa näyttämään.

Vesa Kaitera

Marko Salo kirjoitti: "Mielenkiintoista olisi tietää minkä takia Orpo ei kertonut asiasta jo aamulla Terholle jos kerta asia oli jo tiedossa silloin."

Minusta Orpon käyttäytyminen oli aivan luonnollista. Jos ja kun Kaj Turunen oli siirtymässä Sinisistä Kokoomukseen, niin Turunen sai itse kertoa asian julkisuuteen ja puhua myös ensimmäisenä tiedostustilaisuudessa. Tämä oli hänen, ei Kokoomuksen käynnistämä operaatio. Jos Orpo olisi ensimmäisenä paljastanut asian, niin silloin olisi ollut helposti mieleen tuleva skenaario, että tämä olisi ollut Kokoomuksen onnistunut rekrytointioperaatio. Siniset tietenkin suuttuivat tästä, mutta muuta Kokoomus olisi voinut tehdä? Kertoa Turuselle, ettei Kokoomus huoli häntä tai jotakin muuta yhtä idioottimaista?

Käyttäjän MarkoMSalo kuva
Marko Salo

Jos joku haluaa vaihtaa seuraa niin sitten vaihtaa.
Kyse onkin siitä että olisiko kannattanut pitää luottamusta yllä Terhoon ja informoida etukäteen.
En tiedä olettiko Orpo että Terho vaan nyökyttelee ja hymyilee kuin kunnon kynnysmaton kuuluukin vai että joku toinen siivoaa jäljet kun mies on maailmalla.

Nyt odotamme mielenkiinnolla ketä pomppaa seuraavaksi muualle kun korkki on avattu ja osoite ei välttämättä ole hallituksen sisällä.Sotehan tarjoaa nyt oivan syyn vaihtaa vaikkapa demareihin.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Orpo sanoi ettei ole hallituskriisiä. Ei olekaan nyt. Ehkä yön yli nukuttua?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Hallitus ei kaadu, Soini päättää, että siniset istuvat hallituksessa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Timo Soini: "Loikkari ei pitkälle loiki. Kaikki Helsingin ja Tampereen valtuustoryhmistä muihin puolueisiin kesken kauden loikanneet jäivät valitsematta. Tämä oli myös lähes kaikkien loikkareiden kohtalo. Mitä opimme tästä?"

http://timosoini.fi/2017/04/turpaan-tuli-henki-jai/

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Laittaisivat jo pisteen tälle nykyhallituksen uskomattomalle sekoilulle. Siniset kansanedustajat tekisivät jalon työn yhteiskunnallemme jos auttaisivat heivaamaan ministerinsä laulukuoroon. Uudet vaalit ja uusi hallitus voisi panna asiat kuntoon. Olisihan sillä paljon opittua nykysekoilusta.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Mietin, miksi ihmeessä kansan pitäisi äänestää nyt vallassa olevia?

Siksi, spekulointi nykyisten ministerien paikoista, on ennenaikaista.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Mie käsitin, jos siniset luopuvat ministeripaikoistaan, niin sen seurauksena pesuveden mukana menee muutkin. Ja päästään valitsemaan uutta eduskuntaa kokoonpanoineen ja kasaamaan uutta hallitusta.

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Loikka oli kolaus sinisille mutta myös kokoomukselle - yksi loikka ei Harkimon jättämää aukkoa paikkaa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Minusta tuo loikka nyt ei ole kovin kummoinenkaan.

Odotellaanpa niitä loikkia persuista SDP:n ikäloppupuolueeseen vielä vaalikauden lopun aikana !

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Ehkä arvon päätoimittajan kannattaisi vähän petrata sisäpiirin lähteitä, jos todella olet käsityksessä että Turunen oli Soinin luottomies? :)

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Mäkelä jäljillä. Turunen ei tosiaankaan ollut Soinin luottomies. Ei edes sisäpiirin "korva", jolle maisteris jätkän jutut olisivat kantautuneet ilman väli käsiä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Aika hyviin tehtäviin hän Soinin johtamissa persuissa ja sittemmin sinisissä pääsi, kuten talousvaliokunnan johtoon. Ei hän tietty Soinin lähintä piiriä ole ollut esim. ministeriryhmän tapaan. Mutta voit toki kertoa enemmän näkemyksiäsi aiheesta, jos haluat.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Ei Soini koskaan antanut anteeksi sitä, että Turunen meinasi lähteä ilman hänen lupaansa ryhmäjohtajaksi viime kaudella.

Hänen paikkansa talousvaliokunnan puheenjohtajana oli aivan standardikamaa toisen kauden edustajalle, jolla ei ollut ministeripaikkaa luvassa.

Julkisuudessa näkyi ainakin se, ku Timo veti Kajn alta maton pahasti hallintarekisterijupakassa.

Toinen mahalasku oli, kun Turuselle luvattiin ryhmän PJ:n paikka Terhon tultua juntattua ministeriksi, mutta sitä lupausta ei pystytty timokratian puolelta edes pitämään.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #34

Kiinnostavia kuvauksia kilpailevan puolueen kansanedustajalta ja varmaan totta ainakin toinen puoli. Kiitos niistä. Itse kutsuisin Soinin luottohenkilöiksi kaikkia heitä, jotka viime vuoden salaisessa operaatiossa seurasivat häntä sinisiin. En tuolla luottomiehellä siis mitään lähipiirin parasta kaveria tarkoittanut.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä Vastaus kommenttiin #35

Nämä olivat ne mitä oli ollut julkisuudessa, lähtien tuosta episodista kun Turunen halusi haastaa Pirkko Ruohonen-Lernerin viime kaudella ja vetäytyi timokraattisen tallimääräyksen johdosta häntä koipien välissä. Muutakin olisi, mutten viitsi lähteä esittämään todentamattomia väitteitä.

Se toki on sitten määritelmäkysymys, ketä kutsuu luottomieheksi. Minä kutsun luottomieheksi sellaisia kenellä oikeasti on jonkun luottamus myös vaikeissa paikoissa, ja vallitsee molemminpuolinen tahtotila tehdä toisen osapuolen eduksi myös ilman välitöntä hyötyvaikutusta (tai jopa vaikka olisi haittaa).

Sinisissä on muutamakin ketä Soini ei olisi varmaan välittänyt mukanaan hinata, mutta pakkohan se oli ottaa kaikki ketkä pystyttiin vain jollain tasolla katsomaan luotettavaksi. Hallituksen enemmistön oli pakko olla riittävä, ja siihen piti päästä noin 20 edustajan lukemaan. En laskisi alkuunkaan koko porukkaa luottomiehikseen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Suomen poliittinen tilanne on aivan rikki etten sanoisi riekaleina Hjallis Harkimon ja Kaj Turusen loikkausten jälkeen. Jo viime vuonna Perussuomalaisten hajotessa hallituksen olisi pitänyt kaatua ja maassa järjestää uudet vaalit. Mutta tähän liittyvät välttämättömät valtaoikeudet poistettiin presidentiltä, kun aivan aiheettomasti pelättiin Kekkosen ajan toistumista.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Konsernitason fasilitaattorien Harkimo-Jungnerin paljastuttua heitettiin Turunen kaluttavaksi.

Presidentti Sauli Niinistön huhutaan esiintyvän tv1:n lauantaiaamussa. Se kannattaa nauhoittaa, jos ei satu olemaan tv:n ääressä.

Konsulttien harrastama fasilitointi on kuin kullan huuhdontaa vaskoolilla.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Onhan se TP Niinistö ensi lauantain Ykkösaamussa Ylen ohjelmatiedoissa.

https://areena.yle.fi/1-4256975

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tässä on aika tyly analyysi sinisten nykyisten kansanedustajien mahdollisuuksista ensi vaaleissa: "IL-analyysi: Sinisen tulevaisuuden tulevaisuus näyttää mustalta - puolueen kaikkia kansanedustajia uhkaa putoaminen eduskunnasta"

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201804242200901...

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Näin Timo Soini plokissaan:

"Vanhoilla puolueilla oli vilkas viikonloppu.

Kokoomus ja Harkimo.

Keskusta ja Väyrynen.

SDP ja ME vedämme teitä nenästä (vaali)kampanja.

Tähän on vaikeata sanoa mitään järkevää"

No comments.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset