Markku Huusko

Minna Helteestä tuli maalitaulu

  • Valtakunnansovittelija Minna Helle vuonna 2015. Kuva: Alma Talent
    Valtakunnansovittelija Minna Helle vuonna 2015. Kuva: Alma Talent

Kuumaksi mennyt rakennusalan tilanne, sote-uudistuksen sekava tila ja lähestyvät eduskuntavaalit ovat luoneet jännitteisen poliittisen tilanteen, joka henkilöityy päivän keskustelussa valtakunnansovittelijan tehtävistä työnantajaleiriin siirtyvään Minna Helteeseen.

Bensaa liekkeihin heitti viikonvaihteessa Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi, joka epäili Helteelle syntyneen sidonnaisuuksia Teknologiateollisuus ry:hyn jo kevään sovitteluissa. Helle itse sanoo olleensa puolueeton.

Ay-puolella takavuosina vaikuttaneesta, nyt työnantajapuolelle menevästä Helteestä on tullut maalitaulu, jota myös SAK on hallituksensa kokouksessa tiettävästi käsitellyt. Työntekijäpuoli on saanut taustatukea jääviysepäilyilleen ainakin joiltain oikeusoppineilta.

Esimerkiksi työoikeuden professori Seppo Koskinen otaksuu, että Helteen keväiset neuvottelut siirtymisestä työnantajaleiriin ovat saattaneet vaikuttaa käytäviin sovintoneuvotteluihin.

”Tässä väkisinkin ajattelee, että jollakin tavalla ovat saattaneet nämä neuvottelut omasta rekrytoinnista vaikuttaa näihin käytäviin sovintoneuvotteluihin”, Koskinen sanoi Ylelle.

Samaan aikaan Suomen keskusta-oikeisto-hallitus on suurissa vaikeuksissa sote- ja maakuntauudistuksensa kanssa, ainakin aikataulujen osalta. Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kauhuskenaario on, että sen suurin ja tärkein uudistus tyssää eduskunnan perustuslaki- tai sosiaali- ja terveysvaliokuntaan.

Nyt katsotaan, meneekö Helteen tapaus eduskunnan oikeusasiamiehen tarkasteltavaksi ja jos menee, mitä sieltä kuuluu. Kiinnostavaa on myös, mitä hän sanoo työpaikanvaihdoksestaan tänä iltana Ylen A-studiossa.

Jos työntekijäkeskusjärjestö SAK alkaa rymistellä Rakennusliiton vanavedessä oikein kunnolla Helteen tapauksen kanssa, se saanee eduskunnassa kelkkaansa sitä hyvin lähellä olevan SDP:n ja varmaan myös muun vasemmisto-opposition.

Asetelma on valmiiksi lämmin työntekijäpuolen inhoaman ja myös joidenkin yrittäjien arvosteleman aktiivimallin myötä. Antti Rinteen vetämillä demareilla on tuulta purjeissaan, mistä myös viimeaikaiset puoluegallupit kertovat.

Perjantaina julkaistussa IL-US-gallupissa SDP repäisi selvän kaulan kakkoseksi kevään aikana pudonneeseen kokoomukseen. Eroa näiden kahden välillä oli 2,3 prosenttiyksikköä ja SDP:stä keskustaan peräti 5,9 prosenttiyksikköä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (44 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Minusta Minna Helle toimi työehtosopimusasiat hallitsevana sovittelijana.
Hän on mös perustellut hyvin linjaansa sovintoesityksissä.

P.s. Suvi-Anne Siimes teki myös loikan Etelärannan taloon.
http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/1074125885/Siimes...

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Minna Hellehän oli ennen valtakunnansovittelijapestiään STTK:n edunvalvontajohtaja ja sitä ennenkin työntekijäjärjestöjen leivissä. Tuossa SAK:n kiukuttelussa haisee kovasti, että heitä kismittää, kun eivät osanneet pitää varaansa, vaan työnantajapuoli kerkisi pestaamaan pätevän ammatti-ihmisen omiin riveihinsä.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Minusta tuossa ei ole mitään epäselvää. Minna Helle on toiminut hyvin moitittavasti koska ei jäävännyt itseään sovittelutehtävistä alkaessaan neuvotella uudesta siirrostaan uralla ja lehtitetojen mukaan neuvottelut käynnistyivät jo aivan alkuvuodesta!

Mutta maan tapahan tämä on jo. Kuka hitustakaan välittää valtiosta. Korkea virka on vain ponnahduslauta paremmille apajille jopa pääministerin pestiä myöten, samoin kansanedustajan luottamustehtävä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Katsoisin ensin, mitä asiasta sanoo oikeuskansleri ennen kuin tekisin pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Oikeuskanslerille on kantelu Kauppalehden mukaan lähtenyt: https://www.kauppalehti.fi/uutiset/minna-helteen-t...

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Kieltämättä mitään epäselvää kohussa ei ole. Pelkkä epäilys puolueellisuudesta on suuri ongelma. Tosin enemmän olen huolissani, jos joku tätä kohua edes ihmettelee. Välittäjän pitää ehdottomasti olla puolueeton, mikä tarkoittaa avoimmuutta kaikille kannoille ja sitoumuksista vapaata suhdetta molempiin osapuoliin. Helle lakkasi olemasta puolueeton siinä vaiheessa kun edes alkoi harkita tarjottuun työpaikkaan siirtymistä. Sitoutuminen johonkin yleiseen linjaan ei puolueettomuutta myöskään missään nimessä ole. Työnantajat itse halusivat vapaat kädet neuvotteluille ja jättää tupon välistä. Se tarkoittaa, että työntekijäpuoli voi vaatia ihan mitä sitä huvittaa kuten työnantajakin, eikä siihen sovittelijalla voi mitään ennakkoehtoja olla. Se, että sellaisia on ollut, kertoisi minullekin puolueellisuudesta.

Ja Helteen omat puheet pulueettomuudesta voi sivuuttaa ihan täysin. Vai kuvitteleeko joku, että hän myöntäisi olleensa puolueellinen jos puolueellinen oli?

Käyttäjän JanneLaaksonen kuva
Janne Laaksonen

Ongelmallista on että ammattiliitotkin ottavat aseeksi henkilöön/yritykseen menevän maalituksen. Tätä tekniikkaa on käytetty Suomessa jo jonkin verran puolin ja toisin, mutta huonon tavan leviäminen uusiin paikkoihin olisi mielestäni isompi uutinen kuin maalituksen levittäminen.

Onhan tietysti maalituksen levittäminen isompi ja myyvämpi "juttu" kuin analyysin tekeminen ja sen toimittaminen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Helle on toiminut minusta varsin tasapuolisesti, eli oikeudenmukaisesti. Ay-väki yrittää nyt kostaa loikkarille, se on hyvin ikävää. Helle on aivan jees!

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Pitäis muistaa sekin että tärkeää ei ole vain se miten asiat ovat vaaan myös miltä ne näyttävät, ja tämä näyttää huonolta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Puolueeton valtakunnansovittelija on 1940-luvulta periytyvä instituutio, jonka Helle onnistui nyt lopullisesti tuhoamaan. Sikäli kun arvovallasta oli vielä jotain Jorma Reinin jälkeen jäljellä.

Se on nimittäin niin, ettei sovittelijan puolueettomuudesta saa olla minkäänlaista epäilystä. Puolueettomuus on tuon viran ainoa olemassaolon oikeutus.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Niin, outoahan se tietysti on, että Helle nimitettiin valtakunnansovittelijaksi, vaikka oli työurallaan osoittanut hyvin selkeästi sitoutumisensa työntekijäjärjestöjen edunvalvontatoimintaan. Puolueettomuuden odottaminen 20 vuoden yksipuolisen edunvalvonnan jälkeen oli huomattavan paljon suurempi ihmetyksen aihe, kuin se että Helle nyt näyttäisi hakevan toisenkin osapuolen näkökulmaa....

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Näissähän on aina menty vuoroin vieraissa periaatteella! Seuraajaa esittävät työnantajaliitot.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #17

Työnantajaliitoilla on nyt muuten pätevä ehdokas, mutta voi olla, että käärmeissään oleva työntekijäpuoli ei häntä hyväksy.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kanteluita pukkaa. Nyt on kirjattu kantelu myös eduskunnan oikeusasiamiehen kansliassa: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/248042-minna-helt...

Nämähän ei itsessään tarkoita vielä juuri mitään, vaan vasta sillä on merkitystä, miten laillisuusvalvojamme asiaan ottavat kantaa.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Valtakunnansovittelijan arvostelulle voidaan keksiä kaikenlaisia työmarkkina- ja muita poliittisia motiiveja. Niistä riippumatta voidaan kuitenkin todeta ainakin seuraavaa:

Kun kerran valtakunnansovittelijan tehtävänä on ratkoa työmarkkinaosapuolten ristiriitoja, tehtävän menestyksellisen hoitamisen perusedellytys on se, että eri osapuolet voivat luottaa hänen puolueettomuuteensa.

Tämä huomioon ottaen Teknologiateollisuus ry:n johto on osoittanut erittäin huonoa harkintaa ryhtyessään houkuttelemaan valtakunnansovittelijaa palvelukseensa tämän jatkaessa edelleen toimintaansa valtakunnansovittelijana. Valtakunnansovittelijan olisi tullut torjua tuollaiset ehdottelut alkuunsa ja sanoa, ettei hänen kanssaan ole mahdollista keskustella moisista asioista niin kauan kun hän hoitaa sovittelijan tehtäväänsä.

Kun kuitenkin molemmat osapuolet ovat härskisti neuvotelleet ja sopineet tulevasta yhteistyöstään, ei ole enää mitään arvoa sillä kokeeko valtakunnansovittelija itse toimineensa puolueettomasti. Sovittelijan tärkein työkalu eli luottamus on joka tapauksessa lopullisesti tuhottu.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Jos nyt oikein olen ymmärtänyt, Teknologiateollisuus oli lähestynyt Hellettä tietäen, että hänen kautensa valtakunnansovittelijana oli joka tapauksessa päättymässä tämän vuoden lopussa. Miksi hän päätti lähteä puolta vuotta aikaisemmin, on hyvä kysymys, johon saatamme saada vastauksen illalla A-studiossa. Mielenkiintoista, että hän vaihtaa leiriä tultuaan valituksi tehtävään palkansaajien esityksestä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ei taida olla aivan huono veikkaus, jos veikkaa, että näkivät pätevän henkilön ja päättivat ehtiä ensimmäiseksi.

Juhani Vehmaskangas

Ehkä vaan odotamme ja katsomme: kuka on seuraava maalitaulu?

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Seuraava maalitaulu on tietysti se korkeahko virkamies joka piu paut välittää laista vaan syystä tai toisesta katsoo olevansa etuoikeutettua luokkaa joka voi tehdä mitä tahtoo.

Ei tässä ole mistään maalittamisesta kysymys vaan hallintoalamaisten närkästymisestä hallitsevaan eliitiin.

Laki virkamiehen esteellisyydestä: "....esteellisyys ei tarkoita sitä, että puolueettomuus todellisuudessa vaarantuisi, vaan pelkkä kuvitteellinen mahdollisuus puolueettomuuden vaarantumiseen riittää..."

Minusta tässä asiassa on Minna Helle toiminut väärin.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

https://www.talouselama.fi/uutiset/tyosulku-lahene... Mielestäni tämä alkaa olla jo vakava asia.

"Rakennusalan ammattiliitto Rakennusliitto moittii lauantaisessa tiedotteessaan kovin sanoin työnantajien Rakennusteollisuus RT:n toimintaa. Perusteena on, että rakennusalan työnantajat ovat asettaneet Rakennusliiton mukaan työhön pääsyn ehdoksi sen, että työntekijä eroaa ammattiliitosta."

En yhtään ihmettele. Tässä rikotaan jo ihmisten kokoontumis-ja järjestäytymisvapautta vastaan.

Pekka Pylkkönen

No eikä rikota kun kyseessä on työmarkkinajärjestön julistama työtaistelutoimi. Ilman sitä kyse olisi tietysti syrjinnästä. Työnantajilla on velvollisuus estää rakennusliittoon kuuluvien työskentely silloin kun RT näin päättää. Aivan samoin kun työntekijäliitoilla lukee säännöissä että jäsenen tulee osallistua liiton päättämiin työtaistelutoimiin.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Jos valtakunnansovittelija siirtyisi C Moren palvelukseen, niin siis kenen?

Viestintäyhtiö C More on astelemassa MM-lätkän sekä Räikkösen ja Bottaksen Formula 1:n myötä voimalla olohuoneisiimme.

Jos et heti löydä netistä tietoa mikä firma C More on, niin googleta Bonnier, sieltä löytyy.

Sama ruotsalaisjuutalainen firma joka palkitsee suomalaisia pieniä vihreitä toimittajahenkilöitä Suurella journalistipalkinnolla.

Bonnier omistaa myös Maikkarin jonka aamulähetys tulee olohuoneisiimme ostamansa Akateemisen kirjakaupan tiloista Pohjois-Espalta.

Helsingin yliopiston historian professori Henrik Meinander arveli taannoin, että Suomesta, sellaisena itsenäisenä yhteisönä jollaisena sen olemme tottuneet näkemään, jää integraation syvetessä jäljelle merkintä historian kirjojen marginaaliin.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#14 Ylen johto päämetsästi Maikkarista johtajan, Merja Ylä-Anttilan!

Onko Bonnierin valta siirtymässä Yleen(kin)?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Eivät ainakaan aio tulla hiljaa haudatuiksi elävältä. Toteutuu v2.0.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Voi sanoa, että Minna Helle asettui maalitauluksi.

Muutaman vuoden karanteeniaika olisi tällaisissa tapauksissa kohtuullinen.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Pätisikö tuossa mallissasi sama sääntö tultaessa valtakunnansovittelijaksi? Ihmisillä kun pruukaa olemaan myös työhistoriaa ja etenkin noihin hommiin tultaessa työmarkkinakuvioista.

Monella on runsaasti työvuosia tuon ei aina niin kiitollisen tehtävän hoidon jälkeen, joten aika paha olisi kai karanteenissa palkatta olla.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kyllä se sopisi mielestäni siihenkin.

Karanteenisäännös kertoisi, että tällainen aidan yli hyppiminen ei ole suotavaa. Kyllähän siinä aina siirtyy henkilön mukana sisäpiirin tietoa, jota voi käyttää aikaisemman työnantajan haitaksi.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Tuskin kenelläkään työnantajalla olisi mahdollisuus haluamaansa työntekijää vuosikausia odottaa?
Noin teoriassahan karanteeniaika oli hyvä, mutta käytännössä mahdoton, veisi kyllä työntekijältä monta työmahdollisuutta. Sitäkin voisi miettiä, jos vaikkapa Helleen virkaan olisi ollut vuoden karanteeni, niin kenen kuuluisi odotusajan palkan maksaa.
Ratkaisemattomia kysymyksiä liian paljon ehdotuksessa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Riippuu siitä, kenen/miltä kannalta asiaa katsotaan, julkisessa virassa olevan, joka haluaa siirtyä saman alan yksityiseen tehtävään, vai yleisen edun kannalta.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Ay-liike on vastustanut työsopimuksiin liitettyjä kilpailukieltoja. Onko kanta kääntynyt nyt kilpailukielloille myönteiseksi?

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #32

Pihlanto ei varmaan edusta ay-liikkeen kantaa. Kuten en minäkään, mutta teen arvauksen. Olettaisin ay-liikkeen ensisijaisesti toivovan, että sovittelija hoitaisi työnsä kuten se pitää hoitaa, eikä kuten hän nähtävästi sen nyt on hoitanut.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen Vastaus kommenttiin #37

Vastaus oli Viitalalle, mutta järjestelmä ei tee viittausta automaattisesti. Tarkoitus oli viitata yleiseen mielipiteeseen karenssien hyväksyttävyydestä. Varmaan karenssia kannattavia löytyy ay-jäsenistä, kunhan se ei satu omalle kohdalle.

Kun Jorma Reini oli sovittelija, niin palomiehet osoittivat mieltä häntä vastaan ja moittivat puolueelliseksi. Sinänsä outoa, kun Reini oli työntekijäpuolta edustava ja demari. En muista, että työnantajapuoli olisi missään vaiheessa moittinut Reiniä puolueelliseksi.

Sovittelijat eivät yleensä tee mielellään sellaista sovintoehdotusta, joka tulisi varmaan hylätyksi. Jos Helle olisi tehnyt RL:n esityksen pohjalta, niin työnantajat olisivat sen hylänneet. Pelkkä palkkakiista on hankala soviteltava. Tekstikysymyksissä voi sopu löytyä jostain esitysten väliltä, tai sitten rahalla. Rahakiistan varmaan sitten lakko tai sulku kypsyttää hyväksyttäväksi, se on voimakysymys.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #39

No aina mussutetaan. Se ei tarkoita että se ei tässä tapauksessa olisi hyvin perusteltua. Jos sovittelu on hankalaa niin sitten lakkoillaan kunnes se helpottuu. Ei se hankaluuden pelko ole mikään syy suostua toisen osapuolen kriittisimpään vatimukseen. Se kertoisi, että Helle yritti helottaa työtään sitoutumalla yhden osapuolen vaatimuksiin toisen kustannuksella. Silloin hän olisi ollut puolueellinen ihan vain laiskuuttaan.

Mutta en arvaile miksi näin on käynyt. Pelkän epäilyksen syntyminen teki toiminnasta moitittavan. Hänen asemaassaan ei saa edes syntyä perusteltua epäilystä puolueettomuuden vaarantumiesta. Nyt tuli ja ihan hänen oman toiminan johdosta. Olisi vain pitänyt jäävätä itsensä.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Ei tällainen tapaus ihan ainutlaatuinen ole.

Paavo J. Paavola oli valtakunnansovittelija 1971 - 1979 ja loikkasi työnantajapuolelle 1979. Wikipedia kertoo seuraavaa lyhennettynä.

" Paavola oli Paperiteollisuuden työntekijäliiton lakimiehenä 1967–1969 ja SAK:n lakimiehenä 1970, valtakunnansovittelija 1971–1979, tulopoliittinen virkamies 1975–1976, Kunnallisen sopimusvaltuuskunnan johtaja 1979–1987, Kunnallisen työmarkkinalaitoksen johtajana 1987–1993". Lisäksi hän oli Helsingin kaupunginvaltuutettu 1977 - 1980. Puolue oli muistaakseni SDP.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Paavo_J._Paavola

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Sovittelijana kyntensä näyttänyt Helle, on ollut äärimmäisen herkullista nautiskeltavaa työnantajapuolelle.

Helteellä on nyt laaja tietämys vastapuolen intresseistä. Alkupalojen tahdissa, varsinainen ruoka tutkitaan suurennuslasilla.

Kympin tytön maineessa näyttäytynyt Helle, on kaikkea muuta kuin kiltti, tehtävänsä laadukkaasti suorittanut kympin tyttö!

Korkeaan elintasoon tottuneelle, saattaa olla houkutus tarttua vielä korkeampaan.

Tai, onhan mahdollista, että hän on myös hyväksikäytetty, jopa uhri.

Oikeuskansleri joutuu nyt käymään perusteellisen selvityksen puolueettomuudesta.

Sitä odotellessa, voimia kaikille osapuolille - kun on laivaan astunut, myrskyssä sieltä ei ole ulospääsyä!

Petri Hämäläinen

Jos Suomi olisi oikeusvaltio... ...valtionsovittelija Helteen toimintaa arvioitaisiin oikeusjärjestelmän olemassa olevien säännösten perusteella.

Tällöin arvioitavaksi tulisi ensisijaisesti virkamiehen esteellisyyttä (ns. jääviys) koska sääntely. Lain mukaan kun virkamies ei saa osallistua asian käsittelyyn eikä olla läsnä sitä käsiteltäessä, jos hän on esteellinen.

Jos Suomi olisi sivistysvaltio... ... meillä olisi lehdistö, joka pystyisi arvioimaan sovittelija Helteen esteeliisyyttä itsenäisesti tai oikeusoppineihin näkemyksiin viitaten.

Mutta kun Suomi ei ole kumpaakaan.

Sivistyneistö ja oikeusoppineisto loistaa poissaolollaan. Lehdistö siteetaa oikeusoppineita samalla tavalla kuin jos he olisivat turisteja joilta kysytään lehdissä, että onko jäätelö hyvää.

Yksinkertaisetkaan oikeudelliset kysymykset eivät ole oikeudettomassa maassa yksinkertaisia. Sivistys on vain tarpeeton jäänne menneisyydestä.

Poliittinen valta ja mediavalta ratkaisevat oikeudelliset johtopäätökset.

Aivan kuin Neuvostoliitossa.

Käyttäjän paiviruippo kuva
Päivi Ruippo

Suomi on täynnä ahneita, mätiä ihmisiä ja suurin osa heistä on juuri näitä yhteiskunnan merkittävillä palleilla istuvia, tässä tapauksessa Helle.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Tässä hiukan juridista taustaa Minna Helteen maalitaulun rooliin:

”Oikeuskanslerin tulisi tämä selvittää” – Oikeusoppineet oudoksuvat Minna Helteen loikkaa työnantajaleiriin. Väitteet sovittelijan mahdollisesta puolueellisuudesta on tutkittava perin pohjin, sanovat Yle Uutisten haastattelemat oikeustieteen professorit.

Valtakunnansovittelija Minna Helteen loikka valtakunnansovittelijan virasta työnantajaleiriin Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtajaksi loksahdutti monet leuat. On kysytty, jaksoiko Helle varmasti olla puolueeton enää kevään tes-kierroksella.

Turun yliopiston rikos- ja prosessioikeuden emeritus-professori Pekka Viljanen ymmärtää niitä, jotka ovat epäilleet Helteen puolueettomuutta kevään tes-neuvotteluissa. Vähäpätöinenkin tunnustelu- ja neuvonpito uudesta työpaikasta ovittelukiireiden keskellä luo ikävän varjon sovittelijan ylle. Helle itse on vakuuttanut useaan kertaan, että hän on aina toiminut sovittelijana ehdottoman puolueettomasti. – Ongelmana ei ole se, mitä asianomainen itse ajattelee. Ongelmana on se, miltä hänen toimintansa näyttää ulospäin, Viljanen sanoo."

Yle 7.5.2018 klo 21:31 https://yle.fi/uutiset/3-10194919

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Perustuslaki
"18 § mom. 1.
Oikeus työhön ja elinkeinovapaus

Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla. Julkisen vallan on huolehdittava työvoiman suojelusta".

Eikö tuo ole aika vahva suoja valita työnsä?

Työsuhteissa esim. kilpaileva toiminta työnantajan kanssa katsotaan alkaneeksi siitä, kun on ryhdytty hankkimaan asiakkaita, vastaamaan tarjouksiin tai ryhdytty tekemään töitä asiakkaille. Pelkästään kilpailevan toiminnan suunnittelu tai vaikka yrityksen perustaminen ei vielä ole kilpailevaa toimintaa.

Näin maallikkona voisi katsoa jääviyden syntyneen siinä vaiheessa kun työsopimus on solmittu. Jos nyt sitten Helteen tapauksessa voi yleensä katsoa jäävieyden syntyneen. Silloin jääviys olisi syntynyt, jos hän olisi mennyt työhön Rakennusteollisuus ry:een.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ei tuo perustuslain yleissäännös jääviydeltä pelasta.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Jatkoin vähän aihetta tänään Kauppalehden puolella: Helteen lopareista ennakkotapaus – seuraavalla valtakunnansovittelijalla on todennäköisesti uudet ehdot

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/helteen-loparei...

Virkamiesten puolen vuoden karenssi on ihan ok valtakunnansovittelijankin tapauksessa jatkossa. Kun pelisäännöt ovat ennalta sovitut ja niin sanotulta rajoitusajalta maksetaan korvaus, saanee tuohon vaativaan pätkätyötehtävään ihan päteviä hakijoita.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Asiathan ovat politiikassa pitkälti sitä, miltä ne näyttävät.
Nyt näyttää siltä, että työntekijäpuolen edustajana valtakunnansovittelijaksi nimitetty Helle on siirtynyt työnantajapuolelle töihin. Tämä näyttää pahalta.

Tutkailin valtakunnansovittelijoiden historiaa Wikipedian avulla:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Valtakunnansovittelija

Taustaa löytyy ehkä vähän useammin ammattiliitoista kuin työnantajaliitoista. Yliopistotaustaakin esiintyy. Jokunen on jatkanut sovittelu-uran jälkeen samalla "puolen" liitoissa. Kukaan ei ole aiemmin hypännyt aidan yli? Aika tyypillisesti sovittelijan virka on ollut uran viimeinen virka.
Näyttääkö Helle olevan myös liian nuori?

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Paavo J. Paavola siirtyi kuntatyönantajiin 1979. Oli ollut mm. SAK:n lakimies.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Paavo_J._Paavola

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Katsoin tuonkin Wikipedia-sivun, vaan enpäs tietänyt kunnallisen sopimusvaltuuskunnan asemaa. Kun näinkin on siis kerran aiemminkin käynyt, että raja on ylitetty, niin se ei ehkä olekaan ainoa syy maalin löytymiseen Helteen tapauksessa? Vai tapahtuiko Paavolan siirtyminen jotenkin paremmassa yhteisymmärryksessä? Helteen siirtyminen tapahtui ilmeisen yllättäen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset