EU pani persuuntuneen Suomen kuriin

EU:n tuomioistuin on päättänyt, että Suomi on kiristänyt turvapaikanhakijoiden perheenyhdistämistä liikaa. Tämä koskee perheitä, joissa Suomeen saapunut nuori ehtii täyttää 18 vuotta yhdistämisprosessin aikana. Asiasta raportoi Yle Uutiset.

Jatkossa perheenyhdistäminen taas onnistuu, vaikka alaikäisenä maahan saapunut turvapaikanhakija ehtisi saavuttaa täysi-ikäisyyden prosessin aikana. Näin oli asian laita myös ennen vuotta 2010.

Kun lakia muutettiin, luki Matti Vanhasen (kesk.) hallituksen vuonna 2009 tekemän esityksen perusteluissa näin: ”On myös mahdollista, että oikeus perheenyhdistämiseen vielä täysi-ikäiseksikin tulon jälkeen lisää turvapaikanhakijoiden ja erityisesti ilman huoltajaa Suomeen tulevien alaikäisten määrää. Ulkomaalaislakia tulisi muuttaa siten, että vaatimus lapsen alaikäisyydestä sidottaisiin hakemuksen vireilletulohetken sijasta sen ratkaisupäivään”.

Ulkomaalaislakia kiristettiin siis porvarihallituksessa jo ennen perussuomalaisten vuoden 2011 jytkyä, kun maahanmuuttokeskustelu oli vilkasta ja perussuomalaisten kannatusnousu käynnissä.

Tuossa persuuntuneessa kokoonpanossa istuivat keskustan ja kokoomuksen lisäksi vihreät ja RKP. Maahanmuutto- ja eurooppaministerinä toimi RKP:n Astrid Thors.

Pätkäpääministeri Mari Kiviniemen vetämää keskustaa se ei vuoden 2011 vaaleissa auttanut, mutta kokoomus sai torjuntavoiton, ja syntyi Jyrki Kataisen (kok.) kuuden puolueen hallitus.

Nyt Juha Sipilän (kesk.) porvarihallitus ja sen alaisuudessa toimiva maahanmuuttovirasto joutuvat ottamaan lusikan kauniiseen käteen ja antamaan periksi EU:n tuomioistuimen päätöksen edessä. Istuvassa hallituksessa toimii tunnetusti ulkoministerinä jytkyn isä Timo Soini (sin.). Kuulemmekohan ”Missä EU, siellä ongelma” -kommentteja?

Jussi Halla-ahon viime kesästä asti johtamat perussuomalaiset voisivat saada joissain toisissa olosuhteissa EU:n tuomioistuimen päätöksestä vettä myllyynsä, mutta tällä hetkellä siihen ei ole oikein eväitä. Tilanne maahanmuuton suhteen on Suomessa normalisoitunut: ensimmäisen turvapaikkahakemuksen jätti vuonna 2017 vain runsaat 2 100 hakijaa.

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu