Markku Huusko

Sanna Ukkolan tapauksen tärkein opetus

  • Yleisradio sai langettavan JSN:ltä. Arkistokuva: Petteri Paalasmaa
    Yleisradio sai langettavan JSN:ltä. Arkistokuva: Petteri Paalasmaa

Ilmeisesti hauskaksi tarkoitettu intiaanipäähineen käyttö Pressiklubi-ohjelmassa johti Yleisradion kannalta noloon lopputulokseen, kun yhtiö sai tapauksen jälkimainingeista Julkisen sanan neuvostolta JSN:ltä langettavan.

JSN arvioi, että ”Yle oli rikkonut Journalistin ohjeiden kohtaa 4, jonka mukaan toimittaja ei saa käyttää asemaansa väärin. Neuvosto totesi, että Yle toimi väärin julkaistessaan toimittajansa kolumnin, jossa hän pyrki puhdistamaan mainettaan kritisoimalla yksipuolisesti ja liioittelevasti tunnistettavissa olevaa yleisön edustajaa”.

Ukkola kertoi edellä mainitussa kolumnissa, kuinka hänen henkilönsä kimppuun oli hyökätty asiattomasti ja pani linkin Twitter-tilille.

Neuvoston päätöksessä pidettiin ”paheksuttavana myös sitä, että toimittaja oli työstään saamansa kritiikin vuoksi yhteydessä yleisön edustajan työnantajaan ja kehotti keskustelemaan asiasta työpaikalla”. 

Toimittaja Sanna Ukkola ylitti media-alan itsesääntelyelimen näkemyksen mukaan sopivuuden rajan ottamalla sähköpostitse yhteyttä häneen kriittisesti suhtautuneen henkilön työnantajaan.

Loukkaantumisen aiheutti Helsingin Uutisten mukaan Twitter-äänestys, jossa kysyttiin, sopisiko intiaanipäähinettä käyttäneen Ukkolan päähän seuraavan lähetykseen aasinhattu, persujen lippalakki, KKK-huppu vai pullollinen Erikeeperiä. Saman kyselyn Ukkola mainitsi kolumnissaan.

Ukkola ei saanut toiminnastaan Yleltä varoitusta, mutta yhteydenottoa työantajaan ei pidetty julkisen palvelun yhtiössä asiallisena.  Tästä on kertonut Suomen Kuvalehti.

Ukkolan tapauksen tärkein opetus on se, että toimittajien pitää olla paksunahkaisia ja kestää yleisöltä jyrkkääkin arvostelua lähtemättä vastatoimiin. Uhkailua ei meidänkään pidä sietää, mutta toimittajaan kohdistuvasta uhkailusta ei tässä tapauksessa ollut siis kysymys.

Samat pelisäännöt koskevat poliitikkoja ja muita julkisuudessa toimivia henkilöitä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

"Ukkolan tapauksen tärkein opetus on se, että toimittajien pitää olla paksunahkaisia ja kestää yleisöltä jyrkkääkin arvostelua lähtemättä vastatoimiin. Uhkailua ei meidänkään pidä sietää, mutta toimittajaan kohdistuvasta uhkailusta ei tässä tapauksessa ollut siis kysymys."

Näinhän se on. Kuitenkin monet toimittajat ovat tehneet aivan samaa kuin Ukkola, uhriutuen kuukausiksi, mutta ovat saaneet täyden tukensa kollegoilta. Ettei vaan kyse olisi siitä, että Ukkola hyökkäsi ns. oikeamielistä vastaan.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Ihmisiä toimittajatkin ovat, ja joillain heistä on norsun muisti. Älä tallaa toimittajan varpaille on viisas neuvo.

Ukkola kuitenkin ylitti rajan, jota yleensä ei ylitetä. Hän otti yhteyttä yksityishenkilön työnantajaan vaatien tältä toimia.

Huuskolla muuten on paksumpi nahka kuin virtahevolla, norsulla ja panssarivaunulla yhteensä. Tiedän varmaksi kun olen sitä nahkaa toisinaan pommittanut.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Muistaakseni poliisi totesi kiistävänsä sen, että olisi suositellut työnantajan puheille menoa asiassa.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Toimittajien on yhä vaikeampi ymmärtää journalismin ja somen ero. Osin tähän on syynä median into käyttää esimerkiksi juuri Twitteriä osana ohjelmiaan. Siinä sitten menevät puurot ja vellit äkkiä sekaisin.

Arvelen Ylen idean painostaa toimittajat myös eräänlaisiksi blogisteiksi sotkeeen pakaa yhä enemmän.

Joka tapauksessa Ukkolan toiminta oli hyvin poikkeuksellista. En juuri nyt muista yhdenkään toimittajan kääntyneen yksityishenkilön työnantajan puoleen siinä tarkooituksesa kuin Ukkola teki.

Me yksityshenkilöt olemme sitten sitäkin ahkerammin kitisseet päätoimittajille toimittajien teksteistä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tämä on oleellinen pointti, jonka Pekka tässä mainitsee, eli some on tuonut toimittajienkin tekemiseen uudenlaista vuorovaikutusta yleisön kanssa. Me olemme kuitenkin joka paikassa ammattimme edustajia, tahdoimme sitä tai emme.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Aivan erityisen ilmiön muodostavat toimittajat, jotka ovat miltei päätoimisia some- toimittajia ja siinä ominaisuudessa suhtautuvat omilla palstoillaan m u i h i n kohdistuvaan vihapuheeseen hyvinkin sallivasti.
Ja ylläpitävät sitä .
Vaikka ovat myös varsinaisessa toimittajantyössä

Mutta joutuessaan ammatissaan lievän ja aivan tavanomaisen kritiikin kohteeksi ,
" taivas repeää"!
He ovat vakuuttuneita, että kaikki keinot vastahyökkäyksessä ovat sekä luvallisia että tarpeen.
" Koska tämä loukkaa kunniaani ja uhkaa toimeentuloani".
Vaikka kummastakaan uhasta ei olisi mitään näyttöä.

Reaktio voi mennä niin yli äyräiden, että s i i t ä tulee toimittajan elämän pääteema pitkäksi aikaa ja hän värvää samanhenkisen joukon toteuttamaan vastaiskuaan mitä kummallisimmilla tavoilla.

Tästä ei oikein voi päätellä muuta kuin että toimittajat usein ovat toisaalta
jonkinlaisia taiteilijoita ja toisaalta poliitikkoja.
Noiden ryhmien kritiikinkestävyys ja käsitys imagon merkityksestä kun on usein pielessä.
Normaali kritiikki ja pilailu koetaan miltei murhayrityksenä.
Samaan aikaan oma sometoiminta on täynnä solvauksia ja muu toiminta huitomista kuviteltuja vihollisia kohti.

Tämä oli tervetullut ja monessa suhteessa selkeä linjaus.
Yle ei ole kanava toimittajien yksityisten agendojen ajamiseen eikä pilailu Twitterissä oikeuta yhteydenottoon pilailijan työnantajaan.
Tällainen toiminta kyllä oikeuttaa yleisön yhteydenottoon t o i m i t t a j a n työnantajaan .
Rakentavassa, mutta kriittisessä hengessä tietysti .

Tero Wihuri

Erityisen hyvin se näkyy silloin jos joku joka on eri mieltä jutuista niin se julistetaan joko trolliksi tai putinistiksi. Tottakai julistajalle palkinto ilman näyttöjä että "uskottavuus" säilyy =)

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

" Me olemme kuitenkin joka paikassa ammattimme edustajia, tahdoimme sitä tai emme. "

Ai, miten niin? Tietääkseni Ruben Stiller ja Sanna Ukkola ovat viihdetaiteilijoita, joiden kutsuminen toimittajaksi on yleisön aliarvioimista. Ei me pidetä jokaista hoitotyötä tekevää lääkärinäkään.

Jos viihteellistyttämiskehitys jatkuu toimittajien piirissä tätä vauhtia edelleen, tenavat kohta pitää Fingerporiakin journalistina.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

"Me olemme kuitenkin joka paikassa ammattimme edustajia, tahdoimme sitä tai emme." Mutta ammatin edustajan täytyy olla ammattimies!

Minulla on senverran vnhanaikainen käsitys toimitajan työstä, että pysyykööt asiassa eivätkä juoruile. Ts- toimittajat julkaievat ns. asiallista asiaa ja muut keskittykööt somepalstoilla fantastisten mielipiteidensä ja juorujen levittämiseen. Tässä olisi monelle toimittajalle opittavaa. Tietysti toimittajat saavat tuoda esille omia mielipiteitään, mutta on selvasti tuotava esille että, mikä on mielipide ja mikä on todellinen uutinen.

USAssa kun avaa TVn, ei tarviste montaa minuttua sitä kuunnelle, kun tietää varmasti miltä kanavalta nämä "alternate facts" tulevat. Propaganda on niin paksua. Suomalaiset tuskin tällästä uutsointia kaipaavat.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Toimittajia on monen tasoisia ja monenlaisia. Joukossa on paljon niitä, joiden ei koskaan olisi pitänyt valita toimittajan ammattia. Ammatti antaa mahdollisuuden päästä lähelle valtaa, muttei koskaan valtaaan. Tällaiseen tilanteeseen päässyt toimittaja joko osaa tai ei käyttää kynäänsä oikein.

Muutaman toimittajan osalta näyttää, että toimittajan vastuu on somekirjoittajan vastuuta. Jos osaamista ei ole, voi tie johtaa tähän.

Toisaalta some on muuttanut toimittajan työn niin hektiseksi, ettei uutista aina voi pantata minuuttiakaan. Tämä asettaa lisää vaatimuksia toimittajan osaamiselle ja ammattitaidolle. Hyvien ja osaavien toimittajien tarve korostuu nyt aikaisempaa enemmän.

Ei Ukkolankaan tapauksessa loppujen lopuksi ollut kyse muusta kuin ammattitaidosta.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Niin kuulitkos Juha Korhonen ja avaa se julkaisusi. Tai toisaalta mitä tuoreeseen Hesarin juttuun tulisi sanoa,

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005683967.html

Ylen päätoimittaja syyttää kansan­edustaja Timo Harakkaa poliittisesta painostuksesta – ”Harvinainen tapaus”, sanoo Ylen hallituksen puheen­johtaja

jossa taas keski-ikäiset tai sen yli ukot pöyristyvät ja uhriutuvat twiittailuistaan? Some aika on kummallista ja aika yksinkertainen johtopäätös voisi olla niinkin yksinkertainen, että ei someen jos median käyttö ei onnistu eli vetäisee herneet nenään vähintään kerran päivässä? Toinen opetus taas voisi olla se, että jos sylilapsi töhrii vaikka seinän ulosteellaan on moni aikuinen toki kehittynyt tästä paljon, töhrii henkisellä ulosteellaan virtuaalimaailmaa ...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mikä ihme kuulitkos joku Juha Korhonen? Jne ? Avaa vähän.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Jos oikein ymmärrän Juha Korhonen on joku MVlehden päätoimittajan virkaa hoitava. Miksi Engren käyttää tätä ketjua kehottaakseen häntä avaamaan MVlehden on kyllä perin kummallista.
Monet laitaoikeistossa käyttävät Puheenvuoroa monella tavalla omiin tarkoitukseensa ja siihen sisäiseen keskusteluun jota esim Turkkila ei päästä omaan lehteensä.
Engren ei edes yritä muotoilla laitaoikeistolahkon sisäistä viestintää yleiskielelle jota normi Puheenvuoron lukija ymmärtäisi.
Sammallahtea hän kutsuu salonkirasistiksi Sammallahden ketjussa koska Sammallahti on kokoomuksessa eikä persuissa.
Jos joku laitaiikeistolahkon ulkopuolinen kutsuisi ketä vaan persua rasistiksi saisi viisikymmentä puukkomacciä kimppuunsa jostain fb- tai vk-ryhmästä komennettuina.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

"Sanna Ukkolan tapauksen tärkein opetus"
Aivan, mutta mikä se on?

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Että toimittajan julkista työtä saa arvostella ja sille saa nauraa.

Jos toimittaja erehtyy käyttämään toimittajan statustaan ja työnantajansa foorumia etuoikeutena kostoon arvostelusta, hän on heikko toimittaja ja saattaa työnantajansakin häpeään.

T ä m ä saattaa vaikuttaa hänen työimagoonsa h u o m a t t a v a s t enemmän kuin se, että joku pilailee hänestä Twitterissä

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Haeskelin tästä tapauksesta Ylen uutista, mutta en löytänyt sitä Ylen nettisivuilta. Jotenkin olen käsittänyt, että JSN:n tuomiot kuuluu uutisoida varsinkin siinä välineessä, jossa mokakin on tehty.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Onhan se siellä.

Yle sai Julkisen sanan neuvostolta langettavan päätöksen kolumnista

https://yle.fi/uutiset/3-10209996

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Haku Sanna Ukkolan nimellä ei tuottanut tulosta Ylen hakutoiminnosta. Kiitos kumminkin tiedosta ja linkistä.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Taitaa persutyylinen herkkähipiäisyys olla tarttunut Ukkolaan poikaystävältä Turkkilalta. Ukkolalta lähti selvästi lapasesta tämä juttu, niin toimittajan kuin poliitikonkin pitää sietää kritiikkiä, kun uhkailusta ei kuitenkaan ollut kyse. Sanna Ukkola voi nyt herneen nenäänsä tästäkin otettuaan lähestyä "työnantajaani" eläkeyhtiötä. Jos vaikka antaisivat minulle potkut asiakaskunnastaan ja lopettaisivat eläkkeeni maksun :D

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Tämän tapauksen tärkein opetus on, että kaksoisstandardit ja ns. vihreä logiikka ovat voimissaan.

"Kohu" lähti liikkeelle Suvi Auvisen kirjoituksesta Apu-lehden blogissaan.

Koomista, surullista.

Eikö nämä vasemmistoanarkistit, joita käsityksen mukaan Auvinenkin edustaa (saa korjata, jos on paikkaansapitämätöntä), ole ensimmäisenä ottamassa yhteyksiä työnanatajiin, jos jonkun mielipiteet eivät miellytä?

Onko tässä käynyt niin, että toimittaja Ukkola käytti ilman lisenssiä painostusmenetelmää, joka on vihervasemmiston erityisosaamisalaa, ja sertifioidut mielipideterroistit kiskaisivat siitä sitten hiilarit nenäänsä?

Ei työnantajien kautta painostus ole vihervasemmiston yksinoikeus.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Myytti siitä, että joku kummallinen " vihervasemmisto" soittelisi ihmisten työnantajille, on todellakin myytti.
Jotkut lähes päätoimiset vihakirjoittelijat kyllä elättelevät tällaista pelkoa ; ilmeisesti tajutessaan, etteivät rasistiset tai muut uhkailut oikein sopisi heidän ammattietiikkaansa.

On myös hieman eri asia laskea leikkiä jonkun julkkiksen inkkaripäähineestä Twitterissä kuin kehua, kuinka sylkee mamulasten puuroon tai kiduttaa potilaitaan.
Tuo toiminta liittyy suoraan ihmisiin, joihin kehuskelija / uhkailija käyttää valtaa.

Tässä Ukkolan tapauksessa taas valtasuhde oli päin vastoin : Ukkola käytti toimittajan asemaansa kahdesti ns tavista vastaan ja toisella kerralla vieläpä julkisen palvelun yhtiötä.

Ja kaikki vain " kunnian" tähden.
Missään vaarassa Ukkola itse ei ollut.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Kiitoksia Helena kommentistanne.

On ainoastaan hieno asia, että "vihervasemmisto" ei todistuksenne mukaan alennu käyttämään laajennettua työpaikkakiusaamista mielipidepainostusmenetelmänä. Huojentuneena luottakaamme siihen, että jatkossakaan ei sellaista tule tapahtumaan. Kun jälleen niin käy, palatkaamme tähän kommenttiketjuun.

Kun Helena vaikutatte olevan hyvin perillä "vihervasemmiston" toiminnasta, jopa siinä mitassa, että voitte heidän puolesta puhua myyteistä, niin olisiko mahdollista, että teille asti olisi kantautunut tietoa Vantaan autonpolttajista? Mikäli on, olisi kaikkien, eteenkin vihervasemmiston, edun mukaista kääntyä asiassa viranomaisten puoleen?
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/20171207220058736...

Toimittaja Ukkolaa ei tässä ole tarkoitus puolustella, vaan tuoda se seikka esiin, että anarkisteilla ei ole minkäänlaista uskottavuutta arvostelussaan. Loistava esimerkki ns. vihreästä logiikasta.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Vaikka Solin miten yrittäisi pestä vasemmiston väkivaltaista ja veristä historiaa pois olemattomiin, niin tosiasiana se kuitenkin pysyy.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Palatkaamme aiheeseen...

Mita mielta olet Helena tasta Pori Jazz -tapauksesta?

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Kuka Sanna Ukkola? En oikeasti tiennyt kenestä on edes kysymys. No nyt tiedän hiukan. Henkilö joka ilmeisesti tunsi, että häntä kiusataan työpaikallaan ja otti yhteyttä kiusaajan työnantajaan. JSN puuttui tapaukseen, kun ei oikein muutakaan tekemistä ollut....

Kaippa tämäkin on tärkeä juttu toimittajien näkökulmista. Itse en osaa sitä kovin korkealle uutismaailmassa noteerata. Aika turhanpäiväistä.

Voi olla, että Ylen toimittajat ovat turhautuneita. Mikään ei ole kuin ennen. Aiemmin toimittajat tai uutisankkurit olivat kysyttyä kamaa kansanedustajiksi. Periaatteessa Yle on hieno juttu ja sillä on edelleen rooli ja tilaus olemassa. Kaupallisen ja sosiaalisen median rinnalla. Sääli, että yhtiö kuristaa itseään hengiltä. Yhtiön hallitus lienee aikansa elänyt. Mutta se onkin toinen juttu.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Nooh, Perussuomalaiset ovat aina olleet sinulle Huusko henkilökohtaisesti jonkinlainen peikko. Puolueen suhteen ei edes kunnianarvoisa päätoimitaja ole kyennyt ajatteleman selkeästi.

Samaan syssyyn, ennen kuin unohdan ja kesä tulee:
Kiitokset vielä kerran vapaan journalismin lipun urheasta kantamisesta vaaran vuosina 2006-2012. Se oli Niklakselta ja teiltä kaikilta kuinnioitettava suoritus.

Hyvää kesää!

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen

Minulle jäi JSN:n päätöksestä eniten mietityttämään se, kuinka siinä rivien välissä haluttiin tehdä pesääeroa "oikean median" ja Twitterin välille. Kiinnostavaa ja hieman huolestuttavaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset