Markku Huusko

Näinkö Sipilä pelastaisi kasvonsa?

  • Juha Sipilä (kesk.) ja Petteri Orpo (kok.) ovat hallituksensa kanssa kovassa tilanteessa. Kuva: Alma Median arkisto
    Juha Sipilä (kesk.) ja Petteri Orpo (kok.) ovat hallituksensa kanssa kovassa tilanteessa. Kuva: Alma Median arkisto

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) paineet kasvavat tunti tunnilta ja minuutti minuutilta. Lauantaina lisäpainetta Sipilään päin latasi hallituskaveri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, joka muistutti Ylellä, että kokoomuksen ei ole syytä tukea tekeillä olevaa sote-uudistusta, jos sen tavoitteet eivät toteudu.

Näitä tavoitteita ovat paremmat sote-palvelut, säästöpotentiaali ja valinnanvapaus. Niihin ei kuulu maakuntauudistus, mutta sen puolue nielee keskustan kanssa tekemänsä sopimuksen mukaan, jos muut kohdat täyttyvät riittävästi.

Uudistuksen kannalta ratkaisevaa käsittelyä tehdään tällä hetkellä eduskunnan perustuslakivaliokunnassa sekä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, joissa kaksi asiaa on noussut ylitse muiden: rahoitus ja aikataulu.

Rahoitukseen on tekeillä kireä malli, jossa valtiovallalla, käytännössä valtiovarainministeriöllä, on erittäin tiukka ote maakunnista. Sosiaali- ja terveysalan menot eivät voisi siinä mallissa kasvaa määräänsä enempää ja puhutaan rahoitussääntelystä, joka voisi vaarantaa kansalaisten perusoikeudet, kuten Ilta-Sanomat uutisoi.

Myös aikataulussa on ollut oikeudellisia ongelmia. Politiikan kulisseissa käydäänkin nyt keskustelua uudistuksen aikataulusta ja siihen liittyvästä vaiheistuksesta.

Vielä voimassa olevan suunnitelman mukaan sote-järjestämisvastuu siirtyy maakunnille vuoden 2020 alussa, ja maakuntavaltuustojen on ollut tarkoitus aloittaa toimintansa ensi vuoden alussa. Maakuntavaalienhan piti olla ensi lokakuussa, mutta tuosta tavoitteesta näytetään perustuslakisyistä luovutun.

Jos maakuntavaalit pidettäisiin sen sijaan keväällä 2019, ei maakuntien olisi ehkä mahdollista ottaa sote-järjestämisvastuuta vielä vuoden 2020 alussa, tästä päivästä runsaan puolentoista vuoden päästä.

Nyt vallan kammareista on väläytelty, että maakuntien järjestämisvastuun ja valinnanvapauden aloitusta saatettaisiin siirtää vuodella, vuoden 2021 alkuun. Tällöin maakuntavaltuustojakin tarvittaisiin vasta vuoden 2020 alussa ja maakuntavaalit voitaisiin käydä syksyllä 2019.

Siihen loppuisivat liiat kiireet, ja pääministeri Sipilä pelastaisi hallituksensa sekä siinä samalla omat kasvonsa. Tosin sitten on vielä se rahoitussääntelyongelma, muut mahdolliset perustuslakihaasteet ja kysymys siitä, mitä koko pakettiratkaisulle yrittäisi tehdä Antti Rinne (sd.), mahdollinen pääministeri kevään 2019 eduskuntavaalien jälkeen.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Nyt ovat vastakkain Sipilän jääräpäinen tahto viedä kaikki maaliin, vaikka sitten omaan, ja Sipilän kyky luikerrella irti sanomistaan ja pysyä pääministerinä loppuun asti.

Veikkaanpa että jälkimmäinen vaihtoehto toteutuu, joten aikataulua muutetaan, mikä taas tarkoittaa Sipilän täydellistä häviötä mutta pysymistä pääministerinä.

Onhan hänellä vielä paljon pilkottavaa ja myytävää.

Kasvojaan hän ei kyllä enää millään konstilla pelasta, mutta saapahan isuta hallituskautensa loppun asti.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kyllä se oikeasti vähän ihme on, jos eivät löydä tuosta sinällään tuskaisesta tilanteestaan ulospääsyä. Kokoomus ei saisi valinnanvapautta seuraavassa hallituksessa demareiden kanssa ja keskustalla on koko arvovalta ja uskottavuus pelissä.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Kiperimmät ongelmat taitavat liittyä aikatauluun sekä perustuslakiin. Muilta osinhan ulospääsy varmasti olisi löydettävissä.

Käsittääkseni tähän kaikkeen syynä on huono lainvalmistelutyö ja se ettei perustuslakiasiatuntjoita ole haluttu ajoissa tarkalla korvalla kuulla.

Ilmeisesti varhaisin edes teoreettinen ajankohta maakuntavaaleille on 13.1.2019, jolloin ollaan jo pelottavan lähellä eduskuntavaaleja.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #3

Koko paketin aikataulun lykkääminen vuodella voisi olla fiksuinta kaikkien ongelmien taklaamisen kannalta, mutta onko se paras ratkaisu hallituspuolueiden valta- ja vaalinäkökulmasta, on toinen juttu. Monenlaisia asioita joutuvat niiden strategit pohtimaan.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #4

Lukemattomat ihmiset ovat varoitelleet pitkin aikaa liiasta kiireestä. Tässä vain yksi poiminta: Vaasan yliopiston julkisoikeuden professori Eija Mäkisen mukaan sote-uudistusta ei pitäisi viedä päättömästi eteenpäin liian kiireellä aikataululla. https://www.univaasa.fi/fi/rekry/ajankohtaista/mak...

Nyt sitten on jo näkyvissä mitä tämä hätäily tekee. Yhtään ei ole otettu huomioon soten vaikutuksia kenttään, työntekijöihin. Miksi ihmeessä heidät on tässä unohdettu täysin. Epätietoisuus näkyy sote alueen työntekijöissä, stressitaso on korkealla.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Todennäköisesti mennään vanhoilla höyryillä hiljaisesti yli Keskustan kesäkuun puoluekokouksen. Tämän jälkeen jollakin ilveellä kevääseen saakka ja tämän jälkeen on kaikki avoinna. Toivottavasti seruaava hallitus ottaa luskin kauniiseen käteen ja tekee sote uudistuksesta jota pientä mitä voidaan toteuttaa ilman jättiremontteja ja joukkoirtisanomisia.

Edelleekin kaipaan ERVA alueisiin pohjautuvia sote alueita jotka huolehtisivat alueensa sote palveluista keskitetysti.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Markku !

"Jos maakuntavaalit pidettäisiin sen sijaan keväällä 2019, ei maakuntien olisi ehkä mahdollista ottaa sote-järjestämisvastuuta vielä vuoden 2020 alussa, tästä päivästä runsaan puolentoista vuoden päästä."
-----

--> vallan hyvin tuo voi tapahtua, mutta maakuntavaalit voidaan pitää myös syksyllä 2019, jos lakipaketti on hyväksytty eduskunnassa.

-->perustuslakivaliokunnan lausunto ratkaisee, voiko sos.terv.valiokunta tehdä muutokset lakiesityksiin,vai palaako valmistelu stm:öön ja,jos
palaa, koko hallitus on jatkovalmistelun takana. Jos STM tekee jatkovalmistelun, lakipaketin käsittely voi siirtyä vuodenvaihteen kahta puolta. Eduskunnan istuntokausi päättynee helmi-maaliskuussa 2019 eli kuukausi-pari kuukautta ennen vaaleja.

Ensi viikolla ratkeaa koko hallituksen kohtalo.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Olen ihan samaa mieltä, että eletään hallituksen kohtalon viikkoja.

Maakuntavaalien ajankohdasta: alkuvuosi (tammi-helmikuu) 2019 riittäisi, että soten järjestäminen voisi alkaa 2020 alusta. Kevät eli esim. huhtikuu ei taitaisi riittää.

Käyttäjän HenriJrvi kuva
Henri Järvi

Miten tää nyt näin meni Kepulien lehmänkaupat ei onnistuneetkaan. Siinä se nähdään kun amatööristä tulee pääministeri. Orpo antaa Sipilän mennä menojaan kun kaikki hyöty on hänestä otettu irti. Voi jatkaa lentelyään ja harjoitella laskuvarjonkin kiinnittämistä aina välillä. Nyt sitä ehkä tarvitaa. Siinä on Sotkamossa Sipilällä Soteselittämistä jos meinaa uusia valtakirjansa. Mutta ehkä hän on oppinut tällä kierroksella jotain politiikasta. Eihän sitä tiedä. Ehkä me näemme Sotkamossa nöyrän Sipilän?

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Ensin pitäisi uudesta Sotesta tehdä järkevä suunnittelu ja määritys. Niiden aikana ja jälkeen pitäisi kirjoittaa kattava projekti/hankesuunnitelma, johon on tarkkaan kirjattu se, mitä ollaan tekemässä ja miksi.

Vasta tämän jälkeen tulee IT-suunnittelu, määritys ja projektisuunnitelma. On otettava huomioon, että IT-prosessiin tulee menemään paljon aikaa. Sitä kuitenkin tarvitaan silloin kun Soten osioita otetaan käyttöön. Tämä näkökulma on unohdettu tässä nykyhässäkässä.

Sipilä on itse sanonut että tulos tai ulos. Sotea ei nyt millään synny, joten hallitus voi ihan hyvin kaatua. Kaikki on ollut yhtä vatulointia tähän mennessä. Ja viis Pääministerin kasvojen pelastamisesta, itse on ne sotkenut.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Noinhan sen olisi pitänyt mennä.

Ensin olisi pitänyt tehdä seuranta asikasvirroista. Mistä minne virrat kulkevat ja millä vuolaudella. Suurin virtaama olemme me sairastuneet ja rikkimenneet. Tähän virtaamaan erityisesti pitäisi kiinnittää huomio, etenkin sen virtaaman pienentämiseen. Lyhyesti, kansakunnan hyvinvointi pitää laittaa ykköskategooriaan. Elikkä pitäisi muuntaa sote hysoteksi.

Hy-osuuden pitää kulkea ketjussa soten kera, muuten on turhaa kuvitella merkittäviä säästöja saatavan. Kun hy on saatu puikkoihin, aletaan verkottaa siihen so ja te palvelut.

Kaiken kruunaa perustettava kansalaisturvavakuutus, joka korvaa kaikki henkilötukijärjestelmät.

Risto Mäkinen

Parasta olisi, että sote-uudistus saataisiin maaliin. Tietenkin perustuslakivaliokunnan ehdottamien korjauksien jälkeen. En haluaisi jättää soten tekemistä Antti Rinteelle. Siihen kun tulee vielä Li ja Touko mukaan, niin saadaan maailman kallein sote suomalaisille. Kokoomuksen täytyy vain niellä ylpeytensä ja myöntää, että sen ajama valinnanvapaus ei kerta kaikkiaan ole perustuslain mukainen.

Käyttäjän RaimoLuomanen kuva
Raimo Luomanen

Arvelen, että on suotavaa olla toimiva suunnitelma myös maakunnista eikä pelkästään sen mittavimmasta osasta eli sotesta.Nyt jo haikaillaan, että mitäs sitten, jos maakuntavaltuustot eivät kykenekkään tekemään kovia päätöksiä sote-palveluista ja -rakenteesta maakunnan sisällä ja selviämään valtion antamalla rahamäärällä. Mahtaakohan niillä minimaakunnilla, joiden asukkaat joutuvat selkänahastaan maksamaan sekä kunta-, maakunta- ja valtiobyrokratian saamatta isommin osallistua sote-asioihin muuta kuin laskun maksajana, olla pasmat selvillä, jos se laskuttava sotealue pukkaakin vähän isomman laskun. Hyvää asiaa ei kannata pilata nyt moomma päättäny-asenteella. Muutama kuukausi tai vuosi sinne tai tänne nyt, kun tätä on vatvottu toistakymmentä vuotta. PS Arvelen, että soten tietojärjestelmäkehityskään ei taida vielä olla napin painallusta vailla. Se on kuitenkin maakuntien päätöksentekokyvyn ohella toinen must-asia, ettei homma mene kiville sitten, kun aloitetaan. "Hetken aikaa olivat voiton avaimet kädessäni, mutta sitten peli alkoi " sanoi Jaska Jokunen..

Pasi Karlsson

Jos ja kun näyttää, ettei Kokoomus saa KEPUn kanssa aiemmin sovittua valinnan vapautta siinä laajuudessa kun oli Sipilän ja Stubbin kesken sovittu.
Sipilältä olisi fiksu veto nyt vähentää sovittua maakuntien määrää sellaiseen määrään johon Kokoomus voisi suostua.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kaikkein tärkeintä on, että kokoomus menettää valinnanvapautensa ja maakuntien määrä muuttuisi järjelliseksi.

Toivotaan hallituksen kaatumista, ja vasemmistolle voittoa tulevissa vaaleissa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Jep jep :D

Ja tämä siksi että suomalainen ei opi ennenkuin on seinään ajettu ja kovaa. Kriisien kautta ja sitä ihan varmasti on luvassa jos sdp/vihr/vas koalitio on vallassa.

Mutta kokoomukselle tekee hyvää olla kyllä oikeesti oppositiossa. On nakertanut vuorollaan demarit ja keskustan palasiksi.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

"Toivotaan hallituksen kaatumista, ja vasemmistolle voittoa tulevissa vaaleissa." Huhhuh! Jos näin kävisi, niin miten se auttaisi. Samat ongelmat, mutta uudet miehet. Ja näillä uusilla miehillä on tunnetusti huono laskupää.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Toivoa sopii seuraavan hallituksen muodostumisen suhteen. Saattaa olla, notta kansa käyttäytyy, kuin herra Trumpin valitsijat ison meren tuolla puolen. Elkeitä on jo näkyvissä.

Vesa Kaitera

Petteri Ritala kirjoitti: "Kaikkein tärkeintä on, että kokoomus menettää valinnanvapautensa ja maakuntien määrä muuttuisi järjelliseksi."

Ounastelen, että maakuntien määrä tulee ajan mittaan tuosta alkuperäisestä 18:sta selvästi pienenemään. Lopullinen määrä voi hyvinkin olla 12.

Mitä tulee valinnanvapauteen, niin se ei ole nimenomaan Kokoomuksen asia, vaikka tuo puolue sitä selvästi aktiivisimmin ajaakin. Kyse on tavallisen kansalaisen valinnanvapaudesta, ja siihen suomalaiset suhtautuvat sangen myönteisesti, sitä tukee selvä enemmistö kansasta, jopa enemmistö demareiden äänestäjistä. Ilmankos netti on viime kuukausina ollut suorastaan mustanaan punavihreiden parjausta valinnanvapauden turmiollisuudesta.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Kokoomuksessa aletaan tajuta että puolue uppoaa kepun mukana, jos sote tällaisenaan menee läpi vastoin kansan selkeän enemmistön kantaa. Se hyppää sote-laivasta kuin rotta, jotta voi sitten syksyn eduskuntavaaleissa paistatella soten kaatajana. Kepu kärsii kovan vaalitappion ja siniset poistuvat maailmankartalta. Ja Orpo kuvittelee pääsevänsä pääministerinä aloittamaan koko sopankeiton alusta, mielensä mukaisesti, mutta turhaan, onneksi.

On ne sitten hurjia, nuo kokoomuslaiset. Myyvät vaikka äitinsä muutamasta äänestä.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Parasta olisi, että koko uudistus nyt valmistellussa muodossaan kaatuisi ja että eduskuntavaalien – milloin ne sitten pidetäänkään – jälkeinen hallitus rakentaa uuden mallin. Sellaisen jossa sote-alueet ovat järkevän kokoisia, kustannukset ja hyödyt on arvioitu realistisesti, yhteensopivuus sekä perustuslain että EU:n kilpailulainsäädännön kanssa on varmistettu ja viranomaisvalitusten mahdollisuus ympäristöasioissa on turvattu.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Minkä takia Sipilän pitäisi pelastaa kasvonsa? Hallituspuolueet joko pystyvät luottamaan toisiinsa tai sitten ei. Niin yksinkertaista.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Hallituspuolueiden välinen luottamus on tärkeä asia, mutta nyt ratkaisevassa asemassa on eduskunnan perustuslakivaliokunta, jossa on jäseniä myös oppositiosta. Hyvä kysymys on, miten se on julkisuuteen vuotaneiden tietojen mukaan löytänyt lakiluonnoksista niin paljon uutta huomautettavaa.

Tässä kiinnostava juttu vuotoa koskien: http://www.iltalehti.fi/politiikka/201805282200974...

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Luultavasti erittäin huonon lainvalmistelun vuoksi. Se kun on ikävä kyllä ollut tämän hallituksen tapa.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #24

"Valiokuntalähteet kertovat Iltalehdelle, että Zyskowicz ja kokoomus olisi aloittanut rajun jarruttamisen soten valinnanvapauden käsittelyssä." (Uusi Suomi)

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Muutos tulee kun aletaan puhua ruotsia eduskunnan rappusilla. HS rientää kuvaamaan etusivulle, samoin HBL ja Strömsö.

Puheet onkin siihen opetetut. Resursseja alkaisi löytyä huru mykky.

Tulisin ihmettelemään miksi sisällissodan riemuvuotta on juhlittu niin näkyvästi suomenkielellä vaikka kouluissa opetetaan jokaiselle ruotsia koska ilman sitä ei voi ymmärtää Suomen historiaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset