Markku Huusko

Tämänkin toimittajan piti perustella kasvotusten näkemyksensä

  • Naantalin paneelissa oli mukana eduskuntapuolueiden keskeisiä hahmoja.
    Naantalin paneelissa oli mukana eduskuntapuolueiden keskeisiä hahmoja.
  • Arkkipiispa Tapio Luoman mukaan aidossa vuoropuhelussa ei etsitä voittajia ja häviäjiä.
    Arkkipiispa Tapio Luoman mukaan aidossa vuoropuhelussa ei etsitä voittajia ja häviäjiä.

Mitä siitä tulee, kun bisnesihmiset, ay-johtajat, poliitikot, tutkijat ja toimittajat kohtaavat toistensa lisäksi esimerkiksi arkkipiispan ja anarkistin?

Keskustelua ilman riitelyä, todistin juuri Naantalissa, missä järjestettiin ensimmäinen Naantali 24h –tapahtuma. Sain olla mukana, koska työnantajani Alma Talent oli yksi järjestävistä seuroista.

Tapasimme siis kasvotusten, emmekä vain sosiaalisen median alustoilla. Kenelläkään ei ollut ensisijaista tarvetta kerätä tykkäyksiä, levityksiä ja muita irtopisteitä, vaan saimme keskittyä puhumaan Suomesta, maailmasta ja yhteisestä tulevaisuudestamme.

Emme yhden vuorokauden ajan eläneetkään huomiotaloudessa, jossa terävimmin asetetut pari virkettä tai otsikot ratkaisevat. Pienenä poikkeuksena oli itsekin harrastamani pikku twiittailu puheista ja keskusteluista.

Yhteen oli kasattu 24 tunniksi eri-ikäisiä yhteiskunnallisia toimijoita ja vaikuttajia. Heistä moni on kansalaisille tuttu muiden tekemistensä ohella sosiaalisen median keskusteluista. Joitain ajatuksia ehdin vaihtaa esimerkiksi Allianssi ry:ssä työskentelevän Silja Silvastin, perussuomalaisten naantalilaisen varakansanedustajan Vilhelm Junnilan ja Suomen nykyisen talousnousun symboliksi kohonneen Uudenkaupungin autotehtaan omistajiin kuuluvan Timo Kokkilan kanssa. Kaikilla oli fiksua sanottavaa.

Yli puolentoista sadan erilaisen yhteiskunnallisen keskustelijan paikalla olo oli vaikuttavaa. Jos joku epäilee, että kyseessä oli jonkinmoinen salaseura, voi tunnetta hälventääkseen tutkia osallistujien julkista nimilistaa. Katso täältä koko lista.

Sen sijaan, että olisimme hakeneet kärjistyksiä, haimmekin vuoropuhelua ja ratkaisuja. Pohdimme niitä työpajoissa, jotka pusersivat kukin kolme ”Suomen tulee…” -teesiä sellaisista aiheista kuten luottamus, osaaminen, työ, kilpailukyky, Suomi maailmassa, kestävä kehitys, hyvä elämä, kaupungistuminen, tasa-arvo ja teknologia.

Tulevaisuusteeseistä tuli hienoja. Syntyi seuraavanlaisia kannustavia ajatuksia: Suomen tulee palauttaa työylpeys kunniaan, Suomen tulee vahvistaa luottamusta työpaikoilla, Suomen tulee suojella sananvapautta ja edellyttää sananvastuuta sekä Suomen tulee kuulua kaikille täällä eläville.

Näitä teesejä pääsi tänä aamuna pureskelemaan joukko eturivin poliitikkoja.  Myös sieltä kuultiin hyviä kommentteja. ”Vastuullisissa asemissa olevilla ihmisillä on yhä isompi vastuu sanomisistaan”, pohti paneelissa esimerkiksi vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Videota Naantali 24h -tapahtumasta täällä. 

Olin itse ryhmässä, joka pohti työtä ja sen tulevaisuutta. Keskustelu polveili kolmen tunnin ajan, mutta oli mielenkiintoista, että deadlinen lähestyessä yhteiset lauseet alkoivat nopeasti löytää lopullisen muotonsa, jonka siis osallistujat eri yhteiskuntaelämän lohkoilta hyväksyivät. Nuo kaikki teesit voi lukea täältä.

Naantalissa oli myös toisenlaisia kohtaamisia kasvotusten ja rakentavassa hengessä. Minulle tuli juttelemaan kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah, joka oli kiinnittänyt huomiota viime viikolla julkaisemaani blogikirjoitukseen otsikolla ”Pori Jazz paljasti Sari Essayahin puolueen todellisen karvan”.

Oli oikein hyvä, että toimittajankin piti perustella tekstiään suoraan puoluejohtajalle, jonka puoluetta teksti käsitteli. Mielestäni kristillisdemokraattien voimahahmot lähtivät yllättävän voimakkaasti puolustelemaan valittua toimitusjohtajaa, joka oli lehtihaastattelussa puhunut nähdäkseni syrjivästi seksuaalivähemmistöstä.

Toki tuo kohtaaminen Essayahin kanssa pani miettimään, olinko kirjoituksessa kärjistänyt liikaa ja olinko otsikon tehdessäni pelkkä huomionkipeä somettaja. En ole missään tapauksessa paras asiaa arvioimaan. Dialogi jatkukoon myös tuosta tapauksesta.

Tästä tulikin mieleeni arkkipiispa Tapio Luoman Naantalissa pitämä viisas puhe, jossa hän muistutti, että aidossa vuoropuhelussa ei etsitä voittajia eikä häviäjiä.

”Aito vuoropuhelu tarvitsee sellaisia mielipiteitä, jotka on vajavaisina ja keskeneräisinäkin tarkoitettu panokseksi vuorovaikutuksen rakentamiseen. Kun lausun mielipiteeni, sen varsinainen tarkoitus on valottaa tiettyä näkökulmaa ja näin rikastuttaa yhteisen todellisuuden hahmottamista”, Luoma sanoi. Luoman koko puhe täällä.

Voiko some-keskusteluun olla paljon parempaa ohjetta?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

"Voiko some-keskusteluun olla paljon parempaa ohjetta?"

Hankala tuosta parantaa ja etenkin toteuttaa.

Juha Hämäläinen

Hyvä kirjoitus. Kiitos. Vastakkainasettelu ilman pakottavaa syytä on riidan haastamista. Kukapa siihen ei syyllistyisi. Naamakkain se ei tule ensimmäisenä mieleen.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Näinhän se menee. Kiitos kiitoksista.

Matti Niemi

"Tulevaisuusteeseistä tuli hienoja. Syntyi seuraavanlaisia kannustavia ajatuksia: Suomen tulee palauttaa työylpeys kunniaan, Suomen tulee vahvistaa luottamusta työpaikoilla, Suomen tulee suojella sananvapautta ja edellyttää sananvastuuta sekä Suomen tulee kuulua kaikille täällä eläville."

Katsoin tuon puutteellisen osallistujalistan
https://www.naantali24h.fi/blog/2018/6/11/he-kokoo...
puuttui tieto osallistujien asemasta/ketä oli edustamassa.
Olivatko kaikki jonkin sortin ylimystöä. Oliko tavallista kansaa mukana?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kyseessä oli kutsuvierastilaisuus. Mukana oli yhteiskunnallisesti aktiivisia kansalaisia.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Tuo olisi hienoa jos tv näyttäisi livenä, keskusteluista jne. Olisi mielenkiintoista.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

"Suomen tulee suojella sananvapautta ja edellyttää sananvastuuta"
Semmonen paradoksi siellä. Porukka näköjään kannattaa Pohjois-Korean mallia "sananvapaudesta". Vapaus sanoa, muttei vapautta sanomisen jälkeen.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Sananvapaudesta tuli mieleen, mitä kuuntelin TV:stä Jessika Aron casee tässä mv-lehden jutussa.

Oikeussalista kantautunutta tietoa. Aron asianajaja hakee sellaista ennakkotuomiota, jos me kommentoidaan kovinkin kärkkäästi Toimittaja Huuskon kirjoitusta ja joku kireepipo tekee siitä rikosilmoituksen, Huusko joutuu vastuuseen siitä oikeudessa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Onneksi en ole päätoimittaja eikä tarvitse pitää tajunnan etulokerossa Mikael Pentikäisen kuvaa kun Munkkiniemen eliittialueella rivarissa asuva viiden lapsen huoltaja sai potkut valtakunnan ykköslehden päätoimittajan paikalta kuin kirkkaalta taivaalta. Luottamus meni, omistaja päätti.

Mutta kas, eihän meillä ketään jätetä joten Mikael ajelee tänään entistä tuhdimmalla mersulla.

Vaatii toki kommentaattorilta vähän erikoisempaa elämänkokemusta osata epäillä Mikaelille opetetun kantapään kautta kantamaan oma osansa lähisukulaisen flirttailuista venakoiden kanssa, syyllistyihän Vilho Pentikäinen, Suomen armeijan luutnantti mitä kammottavimpaan luottamuksen pettämiseen loikkaamalla 1930-luvulla venakoiden Neuvostoliittoon. Vilho oli Mikaelin tunnetun professori isä Juha Pentikäisen setä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Tähän liittyy on syytä epäillä perusteella tunnettu slogan: Kasakka vie kaiken mikä on löyhästi kiinni.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Voihan nenä Markku - hukkasin varmaankin postissa tulleen kutsun tuohon tilaisuuteen... näin oletan, olihan se niin?

"Kutsuvierasjoukko koostuu vaikuttajista taloudesta politiikkaan ja teknologiasta kulttuuriin missionaan määritellä Suomen suuret kysymykset uusiksi ja rakentaa avointa vuoropuhelua."

Eipä tainnutkaan - milloin suomalainen valtamedia ja valtaeliitti oppii kaksi asiaa 1) "vaikuttajat" eli pääsääntöisesti väärän pelin menestyjät eivät ole mitenkään erityisen kyvykkäitä yhteiskunnalliseen innovointiin 2) Ruohonjuuritaso olisi se kaikkein tärkein... tai sanotaanko että vähintäänkin yhtä tärkeä.

Ja nimenomaan ne jotka haastavat siellä ruohonjuuritasolla kokonaisuuden ja hyvän kautta, ilman syyrialaisia.

Sellaisiakin on olemassa - www.nukkuvat.fi

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Petri, on hienoa, että ns. ruohonjuuritasolta noustaan nykyisin vaikuttajaksi myös somen kautta. Tähän tilaisuuteen oli kutsuttu tietty joukko ihmisiä. Mitä arvelet, jos Uusi Suomi järjestäisi keskustelutilaisuuden, tulisikohan bloggaajia paikalle?

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Vaikuttajiksi on noustu somen kautta rakentamalla brändi siitä, mitä suomalainen valtamedia sanoo kovasti vastustavansa - "vihapuheen kautta" siinä esimerkkinä scripta ja Jussi Halla-aho.

Samalla valtamedia sammuttaa itse sytyttämäänsä tulipaloa, koska se ei salli jokaisen suomalaisen hyväksi tehtyä "hyvää haastamista". On siis nykyisten vallanpitäjien työkalu, surullista.

Tosin edes siinä Halla-ahon tapauksessa ei riittänyt pelkkä Some vaan tarvittiin myös valmis puoluekoneisto, perussuomalaiset - kaikki perustuu suomalaisten kokemaan katkeruuteen nykysysteemia kohtaan. Se purkautuu kovasti väärin nykyisin.

Minun visioni on että Suomessa olisi media joka NOSTAA uudenlaista hyvää yhteiskunnallista ajattelua. Nyt sen ajattelun on sovittava nykysysteemin asettamiin raameihin - se ei voi olla koko peliä kyseenalaistavaa. Etulinja opettaa.

***

Kysymyksesi - ilman muuta voisi olla blogisteja! Minulla on ajatus miten se juttu rakennettaisiin, tehtäisiin se MYÖS ruohonjuuritason juttu kerrankin - pääseekö mukaan suunnittelemaan? ;-)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Sieltä selvästi puuttui enemmistön edustajat.. miksi näin?

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

En tiedä keitä enemmistön edustajat ovat, mutta mikseivät he järjestä omaa juttuaan ja kutsu sinne keitä haluavat?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Jaaa a..miksi nämä järjesti oman juttunsa kutsumatta niitä joita asia varsinaisesti koskee?

Eihän nämä jutut heitä itseään niin kovasti koske.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

"Suomen tulee palauttaa työylpeys kunniaan, Suomen tulee vahvistaa luottamusta työpaikoilla, Suomen tulee suojella sananvapautta ja edellyttää sananvastuuta sekä Suomen tulee kuulua kaikille täällä eläville."

Yleviä ajatuksia. Oliko kukaan huolestunut siitä mistä Petteri Orpo on huolestunut - siis että valtion velkaantuminen on lopetettava ja että velkaa on pakko ryhtyä maksamaan takasin - muuten Suomea taluttavat EKP ja IMF.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Po. "Suomalaisten tulee palauttaa työylpeytensä kunniaan, suomalaisten tulee vahvistaa luottamustaan työpaikoilla, suomalaisten tulee suojella sananvapautta ja edellyttää sananvastuuta sekä Suomen tulee kuulua kaikille täällä eläville."

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kuulin kyllä huolestuneita kommentteja myös velkaantumisesta. Esitetyistä teeseistä moni taklaa viime kädessä myös sitä ongelmaa.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Miksei sitä voi sanoa selvästi, kuten Orpo teki. Huolestuneet kommentit ei riitä.

Vaalit ovat tulossa ja se tietää siirtymistä vasemmalle, SDP on suurin puolue ja Antti Rinne, joka haluaa pääministeriksi, on tehnyt lupauksia, jotka ei hyvältä näytä.

PS Luen parhaillaan Lasse Lehtisen kirjaa Väinö Tannerin elämästä.
Tuli vaan mieleen, että mitähän sosiaalidemokraatti Tanner ajattelisi nykyisestä taloudenhoidosta - taikka mitä sanoisi sosiaalidemokraatti Mauno Koivisto.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö Vastaus kommenttiin #27

Niinpä, Lehtinen kirjoittaa kuulema Linda Tannerin sanoneen miehestään, että meidän Väinö tuntee historian ja nykyisyyden mutta ei tulevaisuutta koska häneltä puuttuu mielikuvitusta.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #28

En muista tuota, - sikarinpoltosta Linda kyllä motkotti.

Väinö Tanner näki sen verran tulevaisuuteen ettei ryhtynyt kapinaan. Väinö Tanner näki myös sen verran tulevaisuuteen, että osasi pitää talouden kunnossa, niin valtiontalouden että henkilökohtaisen taloutensa. Antti Rinteen kaltaiset populistit tuskin saisivat Tannerin hyväksynnän, tuskin Manukaan kuuntelisi suopeasti Antin edesvastuuttomia puheita.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tuossa Naantalin keskustelutilaisuudessa olisi ollut mielenkiintoista pistäytyä kärpäsenä katossa kuuntelemassa, kun dosentti Johan Bäckman ja journalisti Kessikka Aro väittelevät yrittäen ymmärtää toisiaan arkkipiispan hengessä.

Nyt nuo keskustelut käydään kuitenkin raastuvanoikeudessa, eikä sinne päästetä paikalle kuin muutama toimittajakärpänen.

Bäckman on tunnettu Suomen johtavana putinistina ja "kaiken maailman dosenttina". On noita dosentteja myös toisenlaisia, vaikkapa Uuden Suomen nettisivuilla tiheästi esiintyvä Arto Luukkanen.

Eivät siis läheskään kaikki rivakat keskustelijat olleet Naantalin kutsulistoilla.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kaikki eivät tosiaan mahtuneet. Olisiko puheenvuorolaisilla muuten haluja keskustelutilaisuuteen, jossa tavata toisia kirjoittajia?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Joo sehän voisi olla ihan kivaa : )

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Markku Huusko, #22.
Ei ole huono idea.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Timo Uotila, #14.
Korjaanpa vain harmillisen lyöntivirhepaholaisen. Tuo rohkea journalisi on nimeltään tietysti Jessikka Aro.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Tainnut aika mennä päätoimittajalla tuollaisissa kissanristijäisissä, kun ei sähköpostiin ole kerennyt vastaamaan.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Olen pahoillani, etten ollut ripeä vastaamaan meiliisi. Nyt vastattu.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

"Kauniita teesejä! Loppujen lopuksi aika köyhä anti 100 ihmisen vuorokauden työskentelystä. Fraaseja, kuin Himasen tuotoksesta

"Tulevaisuusteeseistä tuli hienoja. Syntyi seuraavanlaisia kannustavia ajatuksia: Suomen tulee palauttaa työylpeys kunniaan, Suomen tulee vahvistaa luottamusta työpaikoilla, Suomen tulee suojella sananvapautta ja edellyttää sananvastuuta sekä Suomen tulee kuulua kaikille täällä eläville."

Pari kommenttia!
Kukaan osallistujista ei näköjään kantanut minkaanlaista huolta Suomen talouden kehityksestä!

"Suomen tulee kuulua kaikille täällä eläville" Tähän liittäisin jossain muodossa vaatimuksen, että jollain tavalla henkilön tulisi Suomea hyödyttää, esimerkiksi työtä tekemällä. On vaikeata hyväksyä ajatusta, maahanmuuttajalle, joka on elämänsä yhteiskunnan tuella elänyt ja joka ei edes ole työhaluinen, kuuluisi samanlainen "osuus" Suomesta kuin syntyperäiselle, täällä elämänsä työtä tehneelle kansalaiselle,

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Talouden kehittäminen oli koko tapahtumassa aika lailla ytimessä. Kyllä Suomen tulee mielestäni kuulua kaikille täällä eläville, ja kaikkien olisi hyvä myös osallistua omien kykyjen ja voimavarojen puitteissa yhteisen hyvän rakentamiseen.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

"....ja kaikkien olisi hyvä myös osallistua..."

Kaikilla ei siis mielestäsi ole velvollisuutta osallistua yhteisen hyvän rakentamiseen?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Miksi luottamusfestivaali järjestettiin?

Itse olen enemmän kiinnostunut yksilöiden henkisestä hyvinvoinnista, yksilön mahdollisuuksista toteuttaa unelmiaan, vaikka olisivatkin salaisia, kuin möhkäle Suomen valtionvelasta. Kirjallisuus on siihen hyvä väline, vain se voi riittävästi paljastaa elämän moninaisuutta.

Esimerkiksi eräs varttuneempi sukulaiseni Ylä-Savosta kertoi facebookissa Juhani Ahon, Iisalmen rovasti Brofeldtin pojan, kirjoittaneen Lastuissa käynnistään Vänninmäen Repolan tilalla jossa heidän karjansa oli laiduntamassa. (Oma äitini oli syntynyt samaisella Vänninmäellä, joskin Ala-Repolassa). Lukaisin netistä tuon Ahon tarinan, totta se on, joskin julkaistu Muistatko - ? nimisessä muistelmissa (1920) eikä Lastuissa.

"Ne ovat meidän parhaita ystäviä. Ne tuovat meille kirkossa käydessään keltaista paksua piimää ja marjoja ja ohralettuja. Niillä on myös hyvin keltaista paksua voita", Aho kirjoittaa Repolan väestä.

Nyttemmin entinen apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri on nimitetty työelämäprofessoriksi Helsingin yliopistoon. Elokuussa 2015 uutisoitiin hänen maksaneen omasta kukkarostaan 100 euroa jotta sähköt saatiin kytkettyä Kansalaistorille suurella kiirellä kootun Meillä on unelma- mielenosoituksen ämyreihin.

Käyttäjän HeikkiRosti kuva
Heikki Rosti

Talous-ja sivistysfoorumeita tulee ja menee, ei lakkaa vilu eikä helle.Arkkipiispakin oli mukana ja hyvä näin.Tämä piispa kuitenkin haluaa keskittyä olennaiseen elämän käsittämättömän sietämättömän keveyteen ,ei taloushuolia,ei globaaalitalouden huolia,eikä huolia at all.Kaikesta tästä saamme kiittää kaimaamme Piispa Henrikiä ,joka jo 1000 vuotta sitten toi korkeamman sivistyksen Suomen-niemelle.En 50vuotta sitten olisi uskonut ,että näin kevyeksi menee .Nyt on uskottava elämä on sietämättömän kevyttä.Kevyttä kesää kaikille.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Olisi ollut hyvä, jos sinä Markku, olisit kysellyt tästä: http://usvi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256679-intern...

Tuota ei saa toteuttaa.

Sananvapautta pitää kannattaa ja täytyy myös osata sitä, että siihen sisältyy vastuu kirjoittamisestaan, ei vastuuta muiden toheloinnista. Tämä nykyinen vihapuhe ja kaiken sellaisten tulkinta on ihan huonosti hoidettu ja joutavat roskiksiin ja asiat pitää aloittaa puhtaalta pöydältä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kansojen sydänäänet raikuvat Venäjän kisakatsomoissa; Saksan kannattajien saksankieli, puolalaisten puola ja ruotsalaisten ruotsi.

Ei uskonto eikä ihonväri, vaan kansan oma perinteinen kieli joka oli olemassa jo kauan ennen kristinuskon tuloa, säilyy yhdistävänä liimana sekä yksilöllisen että kansallisen viehätysvoiman perustana. Mutta kulttuuri ei ole enää vientituote!

Tärkeää on ettei mihinkään kieleen enää liitetä kristinuskon lähetystehtävää ottaa haltuun ja tehdä kaltaisekseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset