Markku Huusko

Emme luota Trumpiin ja Putiniin, pitäisikö muka?

Maanantaina Helsingissä tapaavat Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat epäonnistuneet tärkeimmässä tehtävässä, joka heillä suurvaltajohtajina on: turvallisuuden ja vakauden luomisessa maailmaan.

Putin on horjuttanut maailmaa voimallisemmin keväästä 2014, jolloin Venäjä valtasi Krimin Ukrainalta ja jatkoi sotatoimien ylläpitämistä Itä-Ukrainassa. Jo sitä oli edeltänyt Georgian sota vuonna 2008, jonka jäljiltä Etelä-Ossetia ja Abhasia siirtyivät Venäjän asevoimien hallintaan, ja sekin kriisi jäi päälle jäätyneenä.

Venäläistä horjutustyötä ja hämmingin luomista on nähty viime vuosina toistuvasti Itämerellä ja esimerkiksi Euroopan turvapaikanhakijakriisin aikaan Suomen itärajalla vuoden 2016 alussa sekä Yhdysvaltain presidentinvaaleissa saman vuoden aikana.

Trump pääsi valtaan vuoden 2017 alussa, mistä ovat seuranneet hänen läntistäkin yhtenäisyyttä horjuttavat kaupalliset toimensa, epäsovun lietsonta läntisessä puolustusliitto Natossa ja kaikki muu vastakkainasettelujen rakentelu maailmassa.

Ei siis ihme, että emme luota heihin. Vain kaksi sadasta suomalaisesta arvioi Putinin tehneen maailmasta turvallisemman paikan ja melkein yhtä harva eli neljä sadasta uskoo Trumpin kyenneen tähän, kuten Ylen kysely hiljattain kertoi.

Nyt me suomalaisetkin mietimme, mitä nämä kaksi epävakauden aiheuttajaa saavat yhdessä aikaan Helsingissä. Asiantuntijat eivät odota ihmeitä.

Yksi mielenkiintoinen arvio saatiin lukea Helsingin Sanomista, jossa Bill Clintonin presidenttikaudella Suomessa suurlähettiläänä toiminut Derek Shearer arvioi tapaamisen olevan teatteria.

”Mitään todellisia asioita ei ole edes käsiteltävänä. Toive on pikemminkin, ettei mitään suurempaa vahinkoa tapahdu”, Shearer sanoi HS:ssa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puolestaan korostaa keskustelun merkitystä, mutta eivät hänenkään odotukset aivan katossa ole. Niinistö toivoo maltillisesti, että ”saisimme hivenen signaalia siihen suuntaan, että jännitteet olisivat lientymässä”, kuten hän ruotsalaiselle SVT:lle totesi.

Todennäköisesti juuri kukaan muu kuin Trump ja Putin ei tiedä, mistä kaikesta he aikovat keskustella. Voi olla, että huomisenkaan jälkeen tästä ei paljoa tietoa julkisuuteen jaeta. Näin oli asian laita esimerkiksi silloin, kun Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton tapasi Venäjän presidentin Boris Jeltsinin Helsingissä 1997.

Jeltsin oli tuolloin yrittänyt taivutella Clintonia siihen, ettei Baltian maita Viroa, Latviaa ja Liettuaa otettaisi Naton jäseniksi. Tästä ja Yhdysvaltain tyrmäyksestä on kertonut muun muassa Ilta-Sanomat viitaten Yhdysvaltain ex-apulaisulkoministeri Strobe Talbottin muistelmiin vuodelta 2002.

Baltian maat liittyivät Natoon vuoden 2004 maaliskuussa 1990-luvulla alkaneen prosessin seurauksena. Siinä samassa rytäkässä, presidenttien Martti Ahtisaaren ja Tarja Halosen aikana, olisi Suomikin voinut pyrkiä onnistuneesti Natoon, mutta haluja ei ollut ja se onkin aivan toinen tarina.

Koska suurvallat ovat ennenkin puhuneet pienempien maiden päiden yli, voisiko näin tapahtua myös nyt niin, että se koskisi suoraan myös suomalaisia?

Eri spekulaatioissa on vedetty esille, että Trump voisi antaa Putinille hyväksyntänsä Krimistä Ukrainan pään yli ja Yhdysvaltoja väkirikkaammasta Euroopan unionista välittämättä. On myös pohdittu, että Trump voisi ehkä luvata Putinille kauppapakotteiden purkamisen osana jotain diiliä.

Vaikka Trump menisi jotain lupaamaankin Krimistä tai kauppapakotteista, eivät hänen sanansa näissä asioissa ole kovinkaan painavia, sillä vastassa on amerikkalainen poliittinen koneisto, joka lyö jarrut. Tästä on muistuttanut kansainvälisen politiikan asiantuntija Melinda Haring.

”Viime heinäkuussa Yhdysvaltain kongressi teki presidentille hyvin vaikeaksi muuttaa sanktioita hyväksymällä lain, joka antaa kongressille veto-oikeuden kaikkiin yrityksiin helpottaa niitä”, Haring kirjoittaa Atlantic Councilin sivuilla.

Trumpin kädet ovat sidotut myös esimerkiksi Naton suhteen, vaikka hän heitteli viime viikolla puolihuolimattomasti, että USA voisi vaikka lähteä Natosta. Tosiasiassa Nato-sopimus on osa Yhdysvaltain lainsäädäntöä, joten vetäytyminen edellyttäisi kongressin päätöstä, kuten ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola Twitterissä huomautti.

Yhtä kaikki, Trump on parlamentaarisen valvonnan alla toimiva suurvaltajohtaja, joka joutunee joka tapauksessa vaihtoon kahden ja puolen vuoden päästä tai viimeistään kuuden ja puolen vuoden päästä, koska kaksi kautta on ehdoton maksimi. Demokratia korjaa itse itsensä.

Putinin ja Venäjän suhteen ei voi sanoa samaa. Putin on hallinnut maataan nyt yli 18 vuotta. Menossa on neljäs presidenttikausi, eikä muodollinen käväisy pääministerinä kaventanut hänen yksinvaltaansa.

Putinin nykyinen kausi kestää vuoteen 2024 asti. Siitäkin eteenpäin hänen kädenjälkensä voi olettaa näkyvän valtiossa, jota ei voi kansanvallaksi mitenkään nimittää, koska maan parlamentti eli duuma on johtajansa käsikassara. Vallanpitäjän kannalta tärkein viestintäväline eli televisio on Kremlin hallinnassa, eikä oikeuslaitokseenkaan voi läntiseen tapaan luottaa.

Trumpin syvä epäluottamus demokratian kulmakivenä olevaa moniarvoista tiedonvälitystä kohtaan ja myös jotkut erikoiset käsitykset oikeudesta ja ihmisoikeuksista ovat sitä luokkaa, että kysyä sopii, onko putinilainen yhteiskunta viime kädessä hänenkin ihanteensa.

Vaikka tähän Helsingissä kohtaavaan kaksikkoon on täysin perusteltua olla luottamatta, on hyvä, että he kohtaavat juuri meidän pääkaupungissamme. Ulkopoliittinen johtomme, tasavallan presidentti etunenässä, on etuoikeutetussa asemassa kuulemaan suoraan hevosen suusta, mitä näiden johtajien päässä tällä hetkellä liikkuu.

Vastalahjaksi heille tarjotaan uskoakseni suomalaistyyppistä maltillisuuden ilosanomaa. Se tulee maailmaa jo aivan liikaa horjuttaneelle kaksikolle tarpeeseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (53 kommenttia)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Helsinki Calling -miekkari kertoo kuulemma kadunmiehen kannan luottamustilanteesta. Jotenkin noloa sikäli kun mielenilmaisun piti olla tasapuolisesti molempien vieraspressojen populismipolitiikkaa vastaan, että äsken näytettiin France24-kanavalla kuvia Helsingistä ja kuvatekstin mukaan meneillään on jättimielenosoitus 'Trumpia vastaan'. Putinia ei mainittu, vaikka hän taitaa olla vielä toistaiseksi suurempi roisto ainakin mitä laittomiin miehityksiin ja pieniin vihresiin anschlusseihin tulee. - Oikaisisitko Markku Usarin pääkkärinä France24:ää että ainakin tarkoitus oli tasapuolisempi?

US:n mukaan Yhdysvaltain entinen Moskovan-suurlähettiläs Michael McFaul kysyy suoraan, miksi Trump itse ei ole edes myöntänyt Venäjän tehneen mm. presidentinvaalien manipulointiin tähdännyttä kyber/hybridihyökkäystä, puhumattakaan että olisi tehnyt jotain estääksesi uudet vastaavat tapahtumat. Hän puolustaa hyökkäys-sanan käyttöä sillä, että kyseessä on venäläisten sotilasvirkailijoiden toiminta, jonka tekivät venäläiset sotilasvirkailijat "Huomenna Trumpin on kohdeltava Putinia henkilönä, joka määräsi tämän hyökkäyksen". - Ex-suurlähettiläs: ”Putinia kohdeltava henkilönä, joka määräsi hyökkäyksen” http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/258241-e...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Putin on sortunut astetta vakavampiin tekoihin kuin Trump, aivan kuten kirjoitat. Kansainvälisen turvallisuuden kannalta pahin on Krimin valloitus ja Ukrainan jatkuvasti ihmishenkiä vaativa sota, jonka Putin pystyisi lopettamaan.

Tuohon France24-kommenttiisi liittyen sellaista, että olen nyt Portugalissa, enkä paikan päällä Helsingissä, eli en sikäli kosketuksissa Suomeen saapuneen ulkomaisen median kanssa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Ei France24 ole sitä omasta päästään keksinyt. Varmaan ovat haastatelleet mielenosoituksen järjestäjiä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Aivan äskettäin iski silmään uutisvirrassa Israelin pääministeri Netanjahu Moskovassa!

Tässä linkissä spekuloidaan Trumpin mahdollisesti myöntävän venäjää puhuvan Krimin kuuluvan Venäjälle jos vaihtokauppana Venäjä vetäytyy Syyriasta. Sillä taas heikennetään Irania.

Jos jotakin logiikkaa Trumpin politiikasta haluaa löytää niin Israelin ystävä hän ainakin on.

https://www.cnbc.com/2018/07/13/how-the-trump-puti...

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Jotain kertoo yhteyksien tiiviydestä se, että Netanjahu ja Puti ovat viimeisen puolen vuoden aikana tavanneet kolme kertaa, lisäksi on luotu sotilas- ja tiedusteluelinten kesken toimiva yhteistyö tahattomien yhteentörmäysten välttämiseksi. Putin on sallinut Israelin iskeä Hizbollahin ja Iranin joukkoja vastaan vapaasti eikä liene mahdotonta että osana laajempia sopimuksia tämä vapaus laajenee entisestään.

Trumpin Jerusalem päätös on osaltaan pannut vauhtia muutoin kuolleeseen Lähi-idän rauhanprosessiin ja valmisteilla on uusi alueellinen rauhanaloite joka voidaan toteuttaa vieläpä ilman Abbasin hallintoa mutta yhdessä Hamasin kanssa. Jo tämä hakkaa Obaman tuloksettomat lässytykset mennen tullen.

Kritiikistä huolimatta näen Trumpin ja Putinin tapaamisen hyvin hyödyllisenä ja jos isompien hankkeiden ohella Krimin Venäjään kuuluminen todetaan ja sanktioita pienennetään niin vielä parempi; ehkä muuallakin sitten tajutaan ettei Ukrainassa vallanvaihto juuri ollut länsimaiden panostuksen arvoinen operaatio sen enempää tuloksiltaan (korruptoituneet natsit korruptoituneiden ns kommunistien sijaan) kuin seurauksiltaankaan (länsituotteiden korvaus venäläis- ym tuotteilla).

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Krimin luovuttaminen Venäjälle olisi Trumpilta lähes maanpetokseen verrattavaa toimintaa ja jos hän edes tätä ehdottaa, on helppo veikata että jenkkien hallinnossa maanpetospuheet räjähtävät käsiin ja Trumpin savustamisesta virasta tulee todellinen vaihtoehto.

Eurooppalaiselta kannalta katsottuna Krimin miehittämistä ei tule missään nimessä hyväksyä. Aseellinen hyökkäys rajojen muuttamiseksi Euroopassa ei voi olla laillista sen takia että sen tekee Venäjän tapainen roistovaltio.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Sueddeutsche Zeitung maalaa piruja seinälle. Trump ja Putin ovat lehden mukaan tuhoamassa liberaalia länttä ja maailmanjärjestystä Helsingissä. Tämä jeremiadi kannattaa lukea, jos vähänkin saksaa osaa.

http://www.sueddeutsche.de/politik/nationalisten-t...

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Sosialismi ja librialismi sai tilaisuuntensa ja sössi kaiken lahjakkaasti. Katso vaikka ympärillesi, tulokset puhuvat puolestaan. Maailmanvalta vuoro vaihtuu sosiaalikonservatiivi oikeistolle. Kysehän on hyvin yksinkertaisesta asiasta "te pelkäätte".

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ei pelätä vaikka itse hra Laine pelottelisi : D

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Kylmänviileän pragmaatikon, entisen tiedustelumiehen, ja sanataiteilevan tuulihatun neuvottelu on niin epäsuhtainen kuin olla voi, että omituisia lehmänkauppoja voi syntyäkin, tai on syntymättä mitään.
Viite:
https://www.satakunnankansa.fi/maailma/trumpin-opp...

Tosin epäjohdonmukaisuus ja sekavuus on neuvottelutaktiikka sekin.
Päätyihän Gorbatchov aikoinaan toteamaan Ronald Reaganista neuvoteltuaan tämän kanssa Islannissa, että hullu mies.
Reaganin harjoittama täysimittainen bluffaus, eli "tähtien sodan" valmistelu jatkui ja Neuvostoliitto romahti.
Kaikkien aikojen näyttelijä Reagan saatettiin hautaan Washingtonissa poikkeuksellisesti valtion kunniamenoin.

Aulis Saarijärvi

Huusko muista V-merkin ”valheellisen tiedottamisen oikein kertomisen” tarkoitus huomennakin! Sinua pitää oikaista V- tiedottamisessa.

Pohjois-Ossetia on kuulunut hallinnollisesti Venäjään. Kravatinsyöjä Sukasvili oli se, joka hyökkäsi Ossetiaan, kun ei pystynyt tai halunnut Etelä-Ossetiaa hallinnoimaan tehdyn sopimuksen mukaan. Samalla oli halu kaapata Abhasia ja muutakin. Siis Sukasvilli -ei Putin! Presidenttinä ei ollut Putin. Etelä osan väestö pelkäsi Sukasvilliä joukkoineen.

Krimillä pidettiin jonkinlaiset äänestykset, jossa EU:n eikä ETYJ:n porukka ei kovin nähnyt vilppiä. Mukana oli jopa suomalaisia. Äänestys oli melko murskaava NATO:n kannalta. Yli 90 % väestöstä oli tyytyväinen nykytilaan.

Itä-Ukrainaan hyökkäsi NATO:n ja lännen maksamat yksityisarmeijat, kuten Azov ja Krigsmannen, jotka tappoivat ja tuhosivat itäosan venäläisväestöä ja omaisuutta. Tiedäthän Huusko, että YK on tunnustanut 2,5 miljoonan paenneen alueelta. Venäjä ilmoittaa 3,3 miljoonaa pakolaisen vastaanotosta.

Katso jutuupista kuinka kerrostalojen pihoihin nimilistojen muukaan Azov ampuu siviilit ja pellolla juoksevat ihmiset! Saksalaiset palkkasotilaat laittoivat niitä voitto V-videoita sinne. Paljon on jo poistettukin. Oliko kovin väärin mennä venäläisiltä puolustamaan oman kansansa väestöä?

Muista Huusko se V -merkkinen siitä valheen levityksestä kokonaan huomennakin!

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Höpsistä. Venäjä on hyökännyt Georgiaan ja Ukrainaan ja miehittää laittomasti niiden alueita.

Käyttäjän hpeltola kuva
henri peltola

Näin se lännen narratiivi menee. Ongelma on se ettei näistä asioista ole pitäviä todisteita vieläkään joten toiset uskovat toiseen ja toiset toiseen tarinaan.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Jos Georgia hyökkäsi Etelä-Ossetiaan, mitä ihmettä se Venäjälle kuului? Alue toisen valtion sisällä. NATO ei ole osallistunut millään tavalla Ukrainan sotaan.

Aulis Saarijärvi

Et huomannut, että syynkin olin kirjoittanut Etelä-Ossetian ihmisten kokemaksi?

Ei suorastaan NATO tunnuksin Ukrainassa, mutta Azov ja muut rikolliset divisioonat ja komppaniat, joissa oli suomalaisiakin mukana oli NATO:n aseistamat ja varustamat. Et ole kai paljon seurannut Ukrainan tapahtumia 2006 alkaen?

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Rohrabacher and Trump - Trump and Rohrabacher

Mitä yhteistä?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kun Kiovan parlamentti määräsi läntisen "seniorikielen" ainoaksi viralliseksi kieleksi koko valtakunnassa, siis myös itäisellä "juniorikielen" perinteisellä alueella, maatuskat nostivat ylös plakaateissaan vaatimuksen omakielisestä hallinnosta.

Toisaalla vielä lännemmässä korostetaan "senioriteettiajattelun" kokeneen holokaustin seurauksena suuren romahduksen kaikkien kielten saadessa elää ja voivan hyvin, kunhan yhteenkään ei liitetä läntisen ajattelun lähetystehtävää ottaa haltuun ja tehdä kaltaisekseen.

Ilkka Huotari

Trump kaatoi jo ISISin ja sai keskusteluyhteyden P-Koreaan ja Koreoiden välille rauhan. Ei ole jättämässä mitään maata sekasortoiseen tilaan (kuten Obama teki). Joten kyllä voisi sanoa, että Trump on tehnyt maailmasta turvallisemman paikan.

https://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-36013703

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Jokuhan siinä on takana, että Trump panee vähän uutta järjestystä asiaan jos toiseenkin. Suotta häntä on tyhmäksi ja tolloksi mollata. Hän on ollut selvästi kyvykäs johtaja ja myös kyvykäs poliitikko. Selätti Hillary Clintonin. Vähän nyt on ronski puheissaan.

USA:n ongelma on valtava velkaantuminen. Sen kaikki myöntävät. Jotain asialle pitäisi tehdä ja Trump taustansa vuoksi varmaankin myös tajuaa sen ehkä paremmin kuin moni poliitikko. Vaalisloganin mukaisesti hän tietenkin ryhtyy panemaan rahan vuotokohtia tukkoon. Sotilasmenot ovat yksi säästökohde, niin Nato kuin Syyria ja myös Korea. Niiden toteuttamiseksi taitaa olla selvät sävelet. Tuonnin patoaminen tuo työtä kotimaahan, joka kai on siellä tervetullutta. Hallitsematon maahanmuutto tuskin lisää kansakunnan vaurautta. Näillä keinoilla varmaankin pääsee alkuun talouden tervehdyttämisessä.

Tottahan tästä poru nousee. Eurooppalaiset natomaat itkevät rahanmenoa. Jos Trump ja Putin sopivat jotakin Krimin ja Syyrian suhteen, niin sehän vasta itkettää. Sehän saattaisi rauhoittaa maailmaa. Kun tähän vielä lisätään poliittisten vastustajien järjestämä kiehutus, niin kyllä pulinaa riittää.

Se vain näyttää maailma muuttuvan. Neuvostoliitto meni menojaan. USA ei enää katso tarvitsevansa Eurooppaa ja ehkä ei Natoakaan. Se pystyy hoitamaan etunsa muita teitä. Tuskimpa linja muuttuu, vaikka Trump jäisi pois virastaan parin vuoden päästä. Menneeseen ei yleensä palata.

Juha Hämäläinen

USAn velkaantuminen on melko harmitonta niin kauan kuin velan valuutta on USD ja korot eivät nouse. Kolmas tukijalka on öljyn laskutusvaluutta, joka on USD.

Mutta kuten jokainen näkee niin mikään taalan tukijaloista ei ole luja.

Lisäksi USAlla on maksuvelvoitteita yhteiskunnan ylöspidosta alkaen eläkkeistä. Liittovaltion ja osavaltioiden kokonaisvastuut ovat monta kertaa tuo 21.000.000.000 USD. Mikä tahansa epävakaus voi sortaa korttitalon. Systeemiset riskit ovat valtavat eli mitään päällekkäistä kriisejä ei kaivata siis.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

USA:n täysin velkavetoinen talous romahtaa aikanaan itsestään tähtitieteellisen velkaantumisen seurauksena maailmanlaajuiseksi lamaksi.
Viite:
https://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/unite...

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

Juha, "tuosta" puuttuu kolme nollaa, jos viittaat liittovaltion velkamäärään.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Trumpin kädet on kongressin takia pitkälti sidotut mutta Putin voi tehdä Venäjällä mitä päätöksiä haluaa. Pienten maiden tulee silti katsoa tarkasti, yritetäänkö niitä myydä isompien toimesta kuten ennen vanhaan. Vain todelliset hölmöt eivät ymmärrä vaarallisuutta joka piilee mahdollisissa myyntineuvotteluissa.

Kokouksen loppuanti on todennäköisesti yhtä tyhjän kanssa mutta Trump tulee hehkuttamaan tapaamista suurena voittona, vähän Pohjois-Korea-neuvottelujen tapaan. Häntä vedätettiin Singaporessa kunnolla mutta hän ei joko tajua sitä tai ei suostu uskomaan. Trump tuskin on enää vallassa reilun parin vuoden kuluttua joten USA ja länsidemokratia kestänee yhden poliittisen hölmön seikkailun presidenttinä.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Ja juuri Trump oli kommentoinut, ettei odota tapaamiselta suuria, joten ei juhlita suurena voittona. Trump on toisenkin kauden.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ja koko maailma oli aikanaan tyrmistynyt Stalinin ja Hitlerin solmimasta Molotov-Ribbentrop- sopimuksesta vuonna 1939.

Kaikki ei kuitenkaan aina ole sitä miltä näyttää.

P.S. Vallankäyttäjät ovat aina jymäyttäneet meitä heikompia.

Ainakaan Nato-optioon ei pienen Suomen tule luottaa.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Miten se Singaporen vedätys ilmenemistelee, nähdäänkö pian Hauskoissa kotivideoissa tai muissa prank show'issa?

Juha Hämäläinen

#14. Tästä olen aina maininnut. Mikään suurvalta ei ole pätkääkään kiinnostunut pienten maiden eduista tai edes tarpeista. Kaikki samoista arvoista lässytus on idiotismia, kun katsomme mitä kaikki suurvallat ovat todellisesti tehneet.

On hävettävä, että EU alentuu pokkuroimaan näiden kilpailijoidensa edessä. Ei EUsta ole liittovaltioksi, jollei se paranna omaa arvoaan.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Trump on vapailla vaaleilla valittu presidentti kuten TP Niinistö. Luotan molempiin yhtä paljon. Mitä sitten tulee Putiniin, niin..

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

No nyt Trump kutsuu Euroopan unionia jo ”viholliseksi”. Voi herra paratkoon, mitä retoriikkaa.

http://thehill.com/homenews/administration/397086-...

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Herra paratkoon, ihan tasapuolisuuden nimissä, myös kaikkea mitä Euroopassa Trumpista sanotaan. Yhtään päivää ei mene, ettei häntä yritettäisi suututtaa. Samaan aikaan oletetaan hänen hoitavan ja maksavan Euroopan puolustuksen.

Hänen luonteensa tuntien en pitäisi ihmeenä, vaikka hän haistattaisi pitkät koko Euroopalle juoppoineen ja hulluine löytökissanaisineen ja antaisi heidän järjestää itse puolustuksensa. Todennäköisesti kuitenkin suhteet Britanniaan säilyvät hyvinä.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Sanoista pöyristyjiä taas liikkeellä.

Hyvä lähtökohta on tehdä ero ilman painevaihtelua pohjimmiltaan olevan sanallisen retoriikan ja esimerkiksi Bataclanin konetuliaseiden metallikuulien muodossa laulaneen retoriikan välille.

Uskon, että tää poimittaja M. Huusko ymmärtää oikeasti, miksi Trump viljelee retoriikkaansa kuten myös tietää, että sillä on Trumpin suunnalta useimmiten selkeä tarkoituksensa.

Sillä tarkoituksella saadaan maailman tiedollinen ja teknologinen taso huomioiden ala-arvoisen kykenemättömässä ja paljolti vammaisessa maailmassa enemmän aikaan kuin mitään sanomattomilla obamien, merkeleiden ja kumppaneiden politiikalla.

Kauankohan henkisessä alennustilassaan ja omahyväisissä kuvitelmissaan rypevä toimittajakunta vielä jaksaakaan tekokauhistua ja -pöyristyä Trumpin puheista, kiinnittääkseen huomion epäoleelliseen, tyhmää leikkien?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Retoriikasta tulee mieleen natsi-Saksan SS:n johtaja, Gestapon päällikkö ja sisäministeri Heinrich Himmler, joka kutsui Suomea täivaltioksi.

Saksa ja Suomi taistelivat aseveljinä bolsevismia vastaan jatkosodassamme 1941-44.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Mulle tulee esimerkkejä mieleen lähempää kuin niiltä usein viitatuilta SS-ajoilta.

Erikseen Trumpiin liittyen, Trumpia kiivaasti vastustaneet pitivät häntä presidentinvaalikampanjoinnin aikana milloin minäkin hirviönä jne. joka aloittaisi kolmannen maailmansodan pian valtaan noustuaan.

Hirviästi on kyllä rytissy. Taannoin iski ydinjytkyllä Pohjois-Koreaan vai miten se olikaan?

Juha Hämäläinen

#27. Nyt tuli Pekalta höpöjuttua. Suomi taisteli Venäjän hyökkäystä vastaan, jonka käynnisti Saksa luovuttamalla Suomen ja Baltian Stalinille 1939.

Jatkosodassa Saksa käytti Suomen maaperää hyökätäkseen tätäkin kautta Venäjälle. Meillä oli tuuria, että Saksalla oli tämä tarve.

Saksa ei ollut täällä Suomen takia. Pidetään asiat oikeassa järjestyksessä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #31

Juhan ei nyt kannata yrittää olla itseään kätevämpi.

Entisen kanafarmarin, jatkosodan aseveljen Himmlerin käyttämä retoriikka mauttomuudesaan ja epäasiallisuudessaan ei mielestäni häviä businessmies Trumpin käyttämälle retoriikalle.

Joka muuta väittää, puhuu höpöjä.

Juha Hämäläinen

#19. Niin ei suurvallan johtajan tule puhua niin mauttomasti ja sekoillen kuin Trump. Olen täysin vakuuttunut, että kiinteistönvälittäjä ilman aiempaa poliittista kokemusta on surkea valinta presidentiksi länsimaisessa suurvallassa.

Kiinteistönvälittäjä on luonteeltaan oppirtunisti eli myyntimies. Siksi hänellä on selkäranka kumia, että taipuu milloin mihinkäkin suuntaan tuulen mukaan. Kauppamies etsii tilaisuuksia eikä häntä kiinnosta mikään linjanveto tai moraali, ennustettavuudesta puhumattakaan.

Hyvällä tuurilla kauppamies tekee hyvän diilin. Kovalla työllä ja suunnittelulla se ei tule. Jokainen kiinteistönvälittäjä tietää tämän. Pitää vaan olla paljon liikkeellä, kerätä huomiota ja odottaa tilaisuutta. Sitä Trumpkin tekee.

Kiinteistönvälittäjä ei koskaan tuota itse mitään lisäarvoa myytävälleen vaan ainoastaan odottaa, että joku menee lankaan eli tarttuu hänen myyntikohteeseensa. Sitä tekee Trumpkin. Kiinteistönvälittäjä tulee aina kalliiksi asiakkailleen.

Aiemmin USAta on johtanut mm näyttelijä. Hänrä saamme kiittää USA finanssibisneksen saattamisesta rikollisten käyttöön. Reagan tuhosi lopullisesti USAn keskiluokan.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Koville näyttää päätoimittajalla ottavan.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Satuin näkemään Trumpin haastattelun jossa hän luetteli miltei kaikkien tapaamiensa olevan jossakin suhteessa ystäviä toisessa vihollisia, niin Kiinan, EU:n kuin Venäjän. Vaikutti aika sympaattiselta.

Ymmärtäisi toimittajan järkytyksen jos joku Niinistö vihjaisi Ruotsin joksikin muuksi kuin rakkaaksi missään suhteessa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Heh, luotimme Obamaan ja maailma antoi hänelle nobelin rauhanpalkinnon. Silti pommitti enemmän kuin edeltäjänsä.

Juha Hämäläinen

#25. Emme edes tiedä totuutta pommitusten määristä kehitysmaissa. Obama piti robotti-iskuista.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

On murheellista, että EU:sta ei ole onnistuttu rakentamaan toimintakykyistä liittovaltiota, jonka näkemyksiä Putinin ja Trumpin kannattaisi ottaa todesta. EU:n ongelmana on osallistujamaiden erilaisuus.
EU:n kulmakiviä ovat demokratia, vallan kolmijako, sananvapaus ja hallinnon ja talouden läpinäkyvä korruptoitumattomuus. Mutta vain muutama maa täyttää nämä ehdot kohtuullisesti. EU voidaan helposti lyödä hajalle ulkoa päin.
Tähän Putin onkin pyrkinyt. On hyvin surullista, että Trumpilla näyttää olevan samanlaisia tavoitteita. Kun Euroopan ja Lähi-idän asioista neuvotellaan, Putinin ja Trumpin ohella pöydässä tarvittaisiin ilman muuta myös EU, nimittäin oikeanlainen EU.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Kyllä te suomalaiset mietitte ihme asioita. Me muut täällä mietitään, että onpas kiva ilma.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Pää pensaassa onkin lysti olla kun ei rasitu polla.
Antaa hevosten miettiä, kun niillä on suuri pää.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Kannattaako sitä pollaa rasittaa asioilla, joille ei voi yhtään mitään? Se, luotanko esimerkiksi minä Putiniin tai Trumppiin on aika yhdentekevää. Kaikki me olemme tämän asian suhteen pää pensaassa. Väittäisin, että netissä kirjoittelu ei useimmiten lopputuloksiltaan eroa suuresti siitä, että ottaa aurinkoa biitsillä.

Tai kokeillaan: Hus Trump! Hus Putin!

Lähtivätkö?

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Jostakin luin, suurvalloilla ei ole ystäviä, ainoastaan etuja. Voimme siis luottaa suurvaltoihin ainoastaan jos meidän etumme ja suurvallan edut ovat samansuuntaisia.

Käyttäjän SamiRinta-Mnty kuva
Sami Rinta-Mänty

"Trumpin syvä epäluottamus demokratian kulmakivenä olevaa moniarvoista tiedonvälitystä kohtaan"

Huuskon kannattaisi ehkä tutustua paremmin CNN:n, MSNBC, Wasington Postin ja muiden anti-Trump medioiden uutisointiin. Ei ole moniarvoista tiedonvälitystä jos medialla on selkeästi vain yksi agenda ja se tuo sen hyvin selkeästi esille. Erityisen huonoa siitä tekee se, ettei asiaa tunnusteta vaikka lapsikin sen näkee. Saa olla puolueellinen mutta sitä ei saa tehdä muka-puolueettoman maineen takaa. Se sitä itseään eli Fake News.

On hyvin ymmärrettävää ettei kyseisten medioiden edustajat nauti kovin suurta luottamusta presidentin silmissä. Sitä saa mitä tilaa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Jos emme luota Putiniin emmekä Trumpiin, niin kehen sitten? Junckeriin? Kippis!!

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Trump ei luota meihin, hänen mielestään EU on vihollinen (foe).

https://edition.cnn.com/2018/07/15/politics/donald...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ylempänä kommentoija Kejo toikin jo esille luottamuksen suhteellisuuden. Esimerkiksi Obamaan verrattuna Trump vaikuttaa paljon paremmalta vaihtoehdolta maailman rauhan edistämiseen. Obamahan ei tehnyt mitään, paitsi vastaanotti rauhanpalkinnon. Trump taas tekee eikä häntä palkita. Esimerkiksi hän antoi islamilaisen maiden johtajille tavoitteeksi putsata oma pesänsä, joka toteutettuna varmasti toisi enemmän rauhaa maailmaan.

Putinin tavoitteena näyttää olevan tehdä Venäjä suureksi jälleen. Siinä on toki pienellä naapurimaalla aihetta varovaisuuteen. Tshetsheniassakin monet tietävät, että Allah on suuri, ehkä suurin heti Putinin jälkeen. Onpahan sekin maailmankolkka rauhoittunut Putinin aikana.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

"tärkeimmässä tehtävässä, joka heillä suurvaltajohtajina on: turvallisuuden ja vakauden luomisessa maailmaan."

Kuka tuon tehtävän antanut heille?

Minusta heidän tärkein tehtävä taata omann valtion etu,rauhha,talous,järjestys

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Siis ketkä eivät luota??Onko yhden henkilön mielipide ME ?Toinen kiperä kysymys on mitä se merkitsee, kun yksilö puhuu itsestään monikon ensimmäisenä persoonana. Akateemisuus on myös tällaisen pikkuhupaisuuden taustalla usein. Puhutaan joko siten:
- että me ollaan päätetty (yleinen ilmapiiri antaa "ymmärtää")
Mutta missään ei ole suomalaisten mielipiteitä kysytty paitsi kokoomuksen gallup firmoissa joita käyttää es.Yle (taloustutkimus eero lehti omistaa ja veronmaksajat rahoittaa)ja muut pottinsa veronmaksajien rahoista saavat firmat jotka käyttävät täsmätilauksesta tehtyjä aivopesukampanjoitaan levittäessään näitä mielipidekyselyjään totuuksina ja "tutkimuksina"mm.presidentin vaalit jne.puoluekannatukset ynm.joista väännetään verorahoilla tilaustyönä halutunlaista vaalitavaraa ja mainosta median käskyttäjien eli omistajien tahdosta.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Onneksi on olemassa kaksi maailmaa jotka eroavat toisistaan kuin yö ja päivä; median luoma maailma, ja sitten se todellinen maailma. Kannattaa pitää kiinni jälkimmäisestä.

Jos tuntee valinnan näiden maailmankuvien välillä vaikeaksi niin on hyvä paneutua maailmanhistoriaan viimeisten 200 vuoden ajalta.

Minulla on tässä aivan oma tapani: Jos alan tuntea oloni epävarmaksi sen suhteen mikä on totta ja mikä mediaa niin perehdyn USA:n historiaan, ja nimenomaan amerikkalaisten historioitsijoiden ja dokumentoijien kertoman kauta.

Joillekin voi olla yllätys että juuri sieltä löytyy luotettavin kuva Yhdysvaltain todellisesta roolista maailmanhistoriassa mainitsemieni viimeisimpien 200 vuoden ajalta.

Siinä sivussa myös esimerkiksi Britannian ja Ranskan näkee oikeassa valossa.

Jos maailmasta haluaa löytää kolme selkeästi imperialistista valtiota niin ne ovat juuri USA, Britannia ja Ranska, joista kaksi jälkimmäistä on toki asemansa menettänyt, mutta puheet ovat jääneet.

On muuten mielenkiintoosta nähdä, kun 70 vuotta on mailmaa katsellut, miten kuilu todellisuuden ja median maailmasta luoman kuvan välillä kasvaa alati kiihtyvällä vauhdilla.

Jos meitä eivät uhkaa venäläiset niin ainakin punkit. Pelastautukoon ken voi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset