Aino Pennanen sai erävoiton?

Sisäministeri Kai Mykkänen sanoi tiistaina Uuden Suomen haastattelussa harkitsevansa riippumatonta turvapaikkaselvitystä.

”Me olemme valmistelleet jo yhdessä YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n ja yhdenvertaisuusvaltuutetun kanssa sitä, miten tällainen selvitys voitaisiin teettää. Lopullista päätöstä ei ole vielä tehty, mutta kyllä oma ajatukseni on se, että voisi hyvinkin olla tarkoituksenmukaista, että tällaisen ulkopuolisen asiantuntijatahon tekemä selvitys saataisiin pidemmällä aikavälillä käyttöön Suomen turvapaikkajärjestelmästä”, sisäministeri totesi.

Kun tieto kokoomusministeri Mykkäsen ulostulosta eilen levisi sosiaalisessa mediassa, oli monin paikoin tyytyväisyyttä ilmassa. Uutisesta tykkäsivät Twitterissä niin vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, SDP:n maahanmuuttovastaava Joona Räsänen kuin Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartialakin.

 

Vasemmistopoliitikot vihreillä lisättynä ovat esittäneet riippumatonta selvitystä turvapaikanhakijoiden oikeusturvasta ja maahanmuuttoviraston linjasta, johon uskotaan liittyvän poliittista ohjausta Sipilän hallituksesta päin. Vasemmistossa arvellaan yleisesti, että Sipilän hallitus toimii maahanmuuttoasioissa kireästi, koska sillä on perintönä perussuomalaisten vaikutus sen linjaan.

Huolta on ollut jo pitkään oikeusavun saatavuudesta ja hyvin suurista määristä palautuspäätöksiä Afganistaniin ja Irakiin. Näihin sekasortoisiin maihin on viranomaisilla tarvetta tehdä kielteisten turvapaikkapäätösten jälkeen paljon puhuttuja pakkopalautuksia.

 

Selvitysasia ei edennyt ennen tätä viikkoa hallituksessa mihinkään, mutta nyt kuin taikaiskusta riippumattoman osapuolen näkemyksen kuulemiseen on selvää valmiutta. Sisäministeriö ei toki ole kytkenyt harkitsemaansa selvitystä opposition toiveisiin, jotka ovat yltyneet vihreiden lainsäädäntösihteerin Aino Pennasen tehtyä protestinsa.

Joka tapauksessa on kulunut vain runsas viikko siitä, kun Pennanen ilmaisi tyytymättömyytensä Finnairin lentokoneessa nähtyään tilanteen, jossa neljä poliisia saattoi yhtä sidottua matkustajaa.

Aino Pennanen ja hänen kanssaan samankaltaisesti ajattelevat poliittiset toimijat näyttävät saavan asiassaan erävoiton. Tällainen osavoitto on tulossa myös kansalaistottelemattomalle toimintatavalle, vaikka rapsut koneesta poistettu Pennanenkin saanee.

Varmana riippumatonta selvitystä ei voi tosin vielä pitää, eikä varsinkaan sen tulosta.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu