Markku Huusko

Varissuo, Suomen Rinkeby?

  • Varissuon liikekeskus Turussa. Kuva vuodelta 2015.
    Varissuon liikekeskus Turussa. Kuva vuodelta 2015.

Taas on kiihtynyt keskustelu siitä, onko Suomi kulkemassa kohti Ruotsin kaltaisia lähiöongelmia. Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) nosti Uuden Suomen haastattelussa esille ”riskilähiöt”, joita kuitenkaan hänen laskujensa mukaan ”ei Suomessa monta kymmentä ole”.

Sisäministeri ehdottaa päätoimisia lähiöpoliiseja riskilähiöihin.

Mykkänen antoi kommenttinsa viime viikolla sen jälkeen, kun poliisi oli kertonut, että Ruotsin jengikulttuuri uhkaa rantautua Suomeen. Näitä näkemyksiä kuultiin, kun Ruotsissa oli pääasiassa Göteborgin lähiöissä poltettu autoja.

Tiistaina Uusi Suomi jututti Helsingin apulaispormestarin Nasima Razmyarin (sd), joka piti Mykkäsen ajatuksia ongelmallisina. Hän oli huolissaan siitä, että jotkut alueet tulevat leimatuiksi huonoina asuinalueina, mikä johtaisi kierteen syvenemiseen.

 

Razmyarin mukaan Helsinki on onnistunut ehkäisemään huono-osaisuuden kasautumista tiettyihin lähiöihin.

”Meidän pelastus on asuntotuotanto ja asuntopolitiikka, joka vahvistaa sosiaalista sekoittumista. Se ei joka puolella ole täydellistä sekoittumista, mutta se on ollut pitkään meidän linja ja teemme sitä jatkuvasti myös uusien asuinalueiden kanssa”, hän totesi viitaten Helsingin linjaukseen, jonka mukaan yhdelle alueelle rakennetaan 25 prosenttia ara-vuokra-asuntoja, 30 prosenttia välimuodon asuntoja ja 45-prosenttia sääntelemättömiä vuokra- ja omistusasuntoja.

”Tämä periaate on eriytymisen isoin torjuja. Jos jollakin asuinalueella mennään siihen, että meillä on alkaa olla pelkästään vuokra-asuntotuotantoa ja vapaarahoitteista markkinaa toisaalla, eriytyminen kasautuu todella nopeasti”, Helsingin apulaispormestari totesi.

Tätä niin sanottua sosiaalista sekoittamista on pääkaupunkiseudulla ja muuallakin tehty tarkoituksellisesti aiemminkin. Turku ei ole ollut tässä yhtä hyvä kuin Helsinki ja Tampere, ainakaan omien arvioidensa mukaan.

Näin Turun valtuuston tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Matti Vähä-Heikkilä (vihr) on nähnyt asian Turun Sanomien mukaan:

”Helsinki ja Tampere poikkeavat Turusta vähäisemmän alueellisen eriytymisen suhteen, ja niissä on myös harjoitettu pitkäjänteisesti sosiaalista sekoittamista. Julkiset vuokra-asunnot sijoittuvat niissä alueellisesti tasaisemmin kuin Turussa”.

 

Keskustelussa on usein nostettu esiin Turun Varissuon kaupunginosa, jonka kohdalla on kysytty, onko se matkalla kohti esimerkiksi Tukholman Rinkebyssä ja Tenstassa nähtyjä ongelmia. Myös sisäministeri Mykkänen puhui esimerkkitapauksena Varissuosta, missä toimii lähipoliisi, joka tekee yhteistyötä muun muassa opettajien ja lastensuojelun kanssa. 

”Tällä on pystytty vaikuttamaan siihen, että tällaisessa murroksessa, mikä Ruotsissa on aiheuttanut rikollisuutta, jos lähiö muuttuu tuolla tavalla, niin Varissuo ei nouse rikostilastoissa ongelmallisena paikkana. Siellä on yllättävänkin hyvä tilanne”, Mykkänen totesi Uudelle Suomelle.

Yleisradion aamu-tv meni tällä viikolla asian ytimeen ja haastatteli Varissuolla 12 vuotta lähipoliisina työskennellyttä Vesa Jauhiaista. Kouluissa, liikekeskuksessa ja jalkapallokentällä työtään tekevän Jauhiaisen näkemykset ovat hyvin rakentavia ja järkeviä verrattuna esimerkiksi kaikkeen jauhantaan, mitä jotkut poliitikot ja kansalaiset sosiaalisessa mediassa ja muualla harrastavat.

Hän nostaa esille kotoutumisen Suomeen kielen osaamisen kautta. Varsinkin 16–18-vuotiaat nuoret saattavat heikkojen kielivalmiuksien vuoksi pudota kelkasta päästyään peruskoulusta.

”Meillä on onneksi etsivä nuoristyö, joka aktiivisesti etsii Turun kaupungin toimesta pudokkaita ja pyrkii saamaan mukautetun oppisopimuksen tai koulutuksen piiriin niin, että he eivät jäisi yksin eikä tulisi riskiä tehdä mitä lahden toisella puolella tehdään”, Jauhiainen pohtii Ylellä.

Jauhiainen sanoo, että Varissuollakin on ollut hänen siellä toimimisensa aikana jengiytymistä, mutta tekijät ovat jääneet nopeasti kiinni. Asiaa on helpottanut alueen suhteellisen pieni koko (asukkaita Wikipedian mukaan vajaa 9 000).

 

Varissuon lähipoliisi on löytänyt omat tapansa toimia. Esimerkiksi somalialaistaustaisessa yhteisössä hän tekee yhteistyötä paikallisen koulun islamislaisen kulttuurin opettajan kanssa. Avainsana on yhteistyö.

Jauhiainen kertoo olevansa ”hiukan huolissaan” maahanmuuttajien keskittymisestä samoille alueille, joskin muistuttaa samalla suomalaistenkin maahanmuuttajien hakeutuneen takavuosina toistensa seuraan vastaavalla tavalla.

Mutta voiko Varissuota pitää Suomen Rinkebynä tai verrata ylipäätään ruotsalaislähiöihin, joissa on ollut kansainvälisiinkin uutisiin levinneitä levottomuuksia?

Ehkä vastausta tähän valaisee lähipoliisi Jauhiaisen kertoma esimerkki keskustelusta ruotsalaisten poliisien kanssa:

”Kukaan heistä ei pitänyt jo vuonna 2012 edes mahdollisena sitä, että pystyn liikkumaan Varissuolla yksin jalkaisin, moottoripyörällä tai autolla, eikä mitään kukkapurkkeja ja polttopulloja lennä minun niskaani”.

Jotain Suomi on tehnyt selvästi paremmin kuin Ruotsi. Ja näyttäisi tekevän edelleenkin, vaikka täkäläiset ulkomaalaisvihamieliset tahot eivät tätä uskokaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (129 kommenttia)

Toni Rintala

"Jotain Suomi on tehnyt selvästi paremmin kuin Ruotsi. Ja näyttäisi tekevän edelleenkin, vaikka täkäläiset ulkomaalaisvihamieliset tahot eivät tätä uskokaan."

Olemme ottaneet vähemmän "ongelmia". Kyllä ulkomaalaisvihamieliset varmaan sen uskoo? Jos sellaisia Suomessa edes on.

Varmaan joskus 15 vuotta sitten vielä joku poliisi pystyi ajamaan Rinkebyssä ilman, että kivisade tuli niskaan.. Kerrotaan, että mehän olemme Ruotsia sen 10-15 vuotta jäljessä tässä "kehityksessä".

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Jauhiaisen haastattelu oli sikäli mielenkiintoinen, että se sai kiitosta aina hommaforumilta rasmusryhmään. Tämä kertoo siitä, että molempien ääripäiden näkenymkset ovat lähempänä toisiaan kuin kukaan uskoisikaan. Se ero on vaan siinä, että ns. suvaitsevaiset näkevät nämä ongelmat jonkinlaisena väistämättömänä kasvukipuna, kun maahanmuuttokriitikot näkevät ne niin isoina ongelmina, että ne pitää pyrkiä estämään kiristämällä maahanmuuttopolitiikkaa.

Olen aikasemminkin tehnyt saman havainnon. Tämä vain vahvisti sitä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Eivät ääripäiden näkemykset ole mitenkään lähellä toisiaan. Jauhiaisen lausunto on hyvä esimerkki siitä, miten asiasta perillä oleva tarkastelee ilmiötä monesta perspektiivistä ja osaa punnita niin hyviä kuin huonoja puolia.

Sitten pääsevät ääripäät asialle, ja poimivat omaan pullaansa sopivat rusinat.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Poliittiset näkemykset ovat täysin erilaiset, mutta niitä ihan pahimpia höyrypäitä lukuunottamatta, maahanmuuton ongelmat nähdään yllättävän samanlaisina. Ero tulee sitten siinä mitkä johtopäätökset niistä vedetään ja mitä retoriikkaa niistä puhuessa käytetään. Molemmat ääripäät ovat leimaantuneet toisten silmissä niin rajusti, että minkäänlaiseen järkevään keskusteluun ei ole mahdollisuuksia.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #12

Nojaa, itseäni ei tuo ääriryhmien leimaantuminen haittaa mitenkään. Keskustelukulttuurille tekisi ihmeitä, jos muutama prosentti pahimpia kainalon tuulettelijoita ja anttifantteja jätettäisiin ölisemään keskenään.

Ongelma tulee siitä, että heidän mölinällään on vaikutusta maltillisen enemmistön keskusteluun ja toimintaan.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola Vastaus kommenttiin #23

Joo no ääripäillä tässä yhteydessä en tarkoittanut kainalontuulettajia ja muita höyrypäitä, vaan enemmän poliittisen kentän ääripäitä ja niiden kannattajia.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Barry Maysonin Langennut Enkeli kertoo tarinan siitä, miten keskiluokkainen, hyvän työpaikan omaava nuori ajautuu jengimaailmaan.

Uskonnollisesta viimeisestä luvustaan huolimatta kirja on realistinen ja karu kertomus siitä, ettei jengiytyminen riipu välttämättä vähäisissäkään määrin sosiaalisesta statuksesta. Ihminen liittyy jengiin, jos hänestä siltä tuntuu.

Tärkeintä on se, että Barry Mayson on olemassa ollut henkilö ja kirjan sisältö on viimeistä, uskonnollista lukua lukuun ottamatta varsin varteenotettavaa tekstiä.

Sosiaalisella statuksella on toki oma painoarvonsa, mutta suurimmasta osasta köyhiä ei tule jengiläisiä ja jengeissä on myös paljon ns. hyväosaisia, jopa varsin korkeasti koulutettuja ihmisiä.

Oleellisinta jengeissä on niiden toiminnallisuus ja jengiläisiä yhdistävä veljeys. Asiat, jotka ovat unohtuneet feministisessä yhteiskunnassa totaalisesti.

Jengiytymistä ei estetä toimintapajoilla, tai millään muullakaan puuhastelulla. Ei edes ennalta ehkäisevällä poliisityöllä.

Ne eivät korvaa sitä statusta, jonka nuori mies saa itselleen pukeutuessaan "kerhon" väreihin. Jengin täysjäseneksi pääsy on näille ihmisille suurempi saavutus ja kunnia kuin maisterin tutkinto normaaleille kansalaisille.

Sellaista tekijää on yhteiskunnan vaikeaa ohittaa.

Saksassa yksi yksittäinen suku saattaa muodostaa jengin, joka pitää käytännössä hallussaan kokonaisia kortteleita. Toisin kuin Suomessa, esim. Libanonista Saksaan muuttanut kokonainen suku siskoineen ja veljineen sekä kummin kaimoineen saattaa käsittää satoja ihmisiä. Edes lestadiolaiset eivät kykene samaan. Tälläisille jengeille viranomaiset eivät mahda mitään, koska veriside estää ketään puhumasta eikä poliisi pääse soluttautumaan jengiin millään keinoin.

Perheenyhdistämispolitiikalla mekin saamme maistiaisia siitä, mitä meno Saksassa on pahimmillaan.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Jengeissä on yhteisöllisyyttä, yhteenkuuluvuutta, tätä ei enää löydy yhteiskunnassamme. Ihminen tarvitsee yhteenkuuluvuutta ja uskoa johonkin suurempaan päämäärään.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Varissuo oli mun nuoruudessa, paljon rauhattomampi kuin nykyään, silloin siellä sai välillä pelätä, kun narkkareita ja alkoholisteja riehui illat pitkät. Piti olla varovainen kun meni kinuumaan jotain hakemaan perjantaina pussikaljaa.

Nyt se on paljon muuttunut, porukka on nuorentunut, ja samalla tietysti sinne on paljon sijoitettu maahanmuuttajia, normi lähiömeininkiä siellä on ja nuoret ei koskaan taida kuitenkaan olla kotona iltaisin kirjoittamassa puheenvuoroon. :)

Norssi, siis normaalikoulu on kansainvälinen ja pidetty koulu, siellä on kansainvälistä meininkiä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Lähipoliisi Jauhiaisen haastattelusta saa kylläkin sen käsityksen , etteivät Varissuon maahanmuuttajanuorten kielivalmiudet kaikilta osin riitä kirjoittamaan mielipiteitä suomen kielellä tänne Puheenvuoroon mihinkään aikaan päivästä.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Varissuosta tosiaan usein tulee mieleen oman nuoruuteni (-94) tapahtumat, jossa lyhyen ajan sisällä naapuritaloissa 2 murhaa. Se oli sitä kotimaista paikallisväriä.

Oikeastihan Varissuolla on paremmat palvelut kuin puolessa Suomen kunnista. Alueella on toki paljon vähävaraisia, sillä se on kaukana keskustasta ja talot sitä ikäluokkaa että ovat halpoja. Ei sieltä kuitenkaan edes rahalla pois välttämättä haluta muuttaa ja käsittääkseni eräs Persukansanedustajakin viihtyi hyvin.

Petri Hämäläinen

#4 - Ritala, perkele, kerrankin puhut asiaa!

Vaikket ite Vakkelta ookkaan.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Minun mielestäni tuo, että poliisin pitää lähestyä tiettyä kansanryhmää uskonnollisen johtajan tai opettajan kautta, on kaikkea muuta kuin positiivista. Nyt ei saisi olla noin sinisilmäinen. Suomessa tulee kuunnella ja totella viranomaisia aivan riippumatta siitä mitä mieltä islamin opettaja on. Tällainen sinisilmäisyys on anteeksiantamatonta.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Kaikenlaisen kiusaamisen ja nuorison yleisten ongelmien ehkäisyn kohdalla on lähestytty kouluja, opettajia ja pappeja Suomessa jo vuosikymmeniä. Eikö se ole vain järkevää lähestyä niitä ihmisiä, joihin luotetaan ja jotka työskentelevät lasten ja nuorten kanssa?

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Ei tässä tapauksessa, ottaen huomioon islamin luonteen.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #14

Komsi siis haluaa islamin mahdollisimman helppoa leviämistä Suomeen ;-).

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #14

Islamin luonteen takia siis yhteenkään kotimaiseen uskonnolliseen muslimijohtajaan tai -opettajaan ei voida luottaa? En ole itse mikään järjestäytyneen uskonnollisuuden fani mutta en nyt ehkä noin pitkälle menisi.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen Vastaus kommenttiin #17

Luit kommentin ilmeisesti ideologiasi värittämillä laseilla. Kyse ei ollu muslimijohtajien luotettavuudesta, vaan siitä, että ilman heitä yhteydenpito ei onnistu. Kohteet ovat ongelma.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Poliisilain 1 §:n esityöt s. 70:
"1 §. Poliisin tehtävät. Pykälän 1 momentissa säädettäisiin, että poliisin tehtävänä on oikeus-ja yhteiskuntajärjestyksen turvaaminen, yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen sekä rikosten ennalta estäminen, paljastaminen,
selvittäminen ja syyteharkintaan saattaminen. Momentin toisen virkkeen mukaan
poliisi toimisi turvallisuuden ylläpitämiseksi yhteistyössä muiden viranomaisten
sekä yhteisöjen ja asukkaiden kanssa ja huolehtisi tehtäviinsä kuuluvasta kansainvälisestä yhteistyöstä."
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsity...

Komsin esittämä toimintatapa lienee lain tarkoituksen vastainen.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Ja kun vertaa Helsinkiin ja Tampereeseen, turkulaispäättäjät voinevat katsoa peiliin Varissuon tuon tasoisenkin oireilun syistä kuten tarkastuslautakunnan puheenjohtaja vihjaa.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Rinkebyn pitäisi skarpata aika paljon jos haluaa päästä Varissuon tasolle, koska Ruotsissa yhä ns. ongelmalähiöissäkin tapahtuu vähemmän väkivalta- ja henkirikoksia kuin Suomessa keskimäärin, Suomen ns. ongelmalähiöistä puhumattakaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Rinkeby-Kistan alueen työttömyysaste oli viime vuonna 7,1% (Tukholman alueen korkein) ja Turun 13,8% viime vuoden toukokuussa. Tämän vuoden toukokuussa Turun työttömyysaste oli 11,8%.

https://mitti.se/nyheter/oppna-arbetslosheten-okad...

https://www.turku.fi/uutinen/2018-06-28_turun-tyot...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

"Ulkomaan kansalaisten työttömyysaste oli kesäkuussa 2,4-kertainenTurun keskimääräiseen työttömyyteen (13,5 %) verrattuna." (Turun tilastot, 2018)
https://www.turku.fi/sites/default/files/atoms/fil...

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Työttömyysaste lasketaan työvoimaan kuuluvista. En tiedä, miten asia tulkitaan Ruotsissa.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Niitä ei siis kirjata kuin pakkotilanteessa. Vähän niinkuin meillä, kun vokissa tapellaan.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Razmyar on ainakin täysin pihalla. Höpisee jotain joistain asunnoista. Kukahan ne asunnot loppujen lopuksi maksaa?

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Tietenkin meidät jo-syntymästään-asti-kaikkeen-syylliset-valkoiset-suomalaiset-lihaasyövät-heteromiehet määrätään rangaistukseksi maksamaan koko lysti. Meidäthän on todettu jo syyllisiksi esim. Afrikan korruptioon, Fukushiman tsunamiin, Välimeren hukkumiskuolemiin jne, miksei sitten myös asuntopulaankin? Kaikki on nyt sitten kunnossa, syylliset ovat löytyneet.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Pitkä määreesi jolla aloit kommenttisi ylläpitää mieskielteistä ihmiskuvaa. Ei suomalainen mies tarvitse tuollaista jenkkilän altrightidentifikaatiota mitä siinä levitetään. Trump on lihaa syövä pullaposki. Suomalainen mies ei tarvite taakakseen sitä että äärioikeisto hluaa tehdä hänestä lihaasyövän uhrin.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen Vastaus kommenttiin #86

Kuka on sinun äärioikeistoa.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Maahanmuuttajataustainen Razmyar toteaa haastattelussa. ”-Toivottavasti valtion suunnalla ymmärretään, että meidän erityiskysymys on maahanmuutto. 100 000 vieraskielisen asukkaan raja menee rikki tänä vuonna. Helsinki on täysin erityinen luvuissaan. Se tarkoittaa, että kouluissa alkaa olla yhä enemmän vieraskielisiä nuoria.”

Nyt ruvetaan näköjään huutamaan jo valtiotakin apuun, kun huoltosuhde tulee muuttumaan kaiken aikaa miinusmerkkiseen suuntaan Helsingissä. Elättäjien ja elätettävien epäsuhde tulee kasvamaan jatkossa, koska maahanmuuttajataustaisiin perheisiin syntyy runsaasti enemmän lapsia kuin kantaväestöperheisiin. Maaperä tähän on hedelmällinen. Tässä päivänä muutamana näin tapauksen, jossa maahanmuuttajataustainen äiti tuli ruokakauppaan lastenvaunujen kanssa. Vaunut ostettiin kukkuroilleen täyteen ruoka ym. tarvikkeita. Lapsia ei ollut mukana. Kätevää toimintaa.

Pari sukupolvea tästä eteenpäin ja muodonmuutos väestörakenteen suhteen tulee olemaan merkittävä. Tätä alkavaa kehitystä tuskin pysäyttää enää mikään. Kantaväestöön kuuluvat ihmiset, jotka suinkin kykenevät, tulevat muuttamaan muualle. Tyttäreni teki tämän poikansa vuoksi jo muutama vuosi sitten.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Kyllähän sitä valtiota on syytäkin "huutaa apuun", koska kunnat eivät maahanmuuttajia tänne päästä.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Virossa on herätty jo nyt,vaikka viro ei otakkaan näitä merkelin "uudisasukkaita"suomen ja ruotsin tapaan.Siellä on tuhansittain jäseniä jo vastustamassa eu -politiikkaa koska pelkäävät viron tulevan samankaltaiseksi kuin suomi tai ruotsi.

Hyvän kuvaa saa kun siellä ihmiset jo miettivät sitä että venäjän vallasta päästiin mutta uusi alistaja on ottanut ohjat.Eli USA-NATO sekä EU.Virossa ei olla lähelläkään suomen ongelmia vielä,eikä ihan heti päästäkkään,mutta kyllä eu-usa on jo tehnyt haittaa paljonkin mm.Tallinna ulkopuolisille kylille ja ihmisille jotka on unohdetttu ja eläkeläisille,ja muille joilla ei ole varaa maksaa euron myötä nousseita hintoja.es.voin hinta on kolminkertaistunut vähässä ajassa ,köyhien määrä kasvaa entisestään kuten suomessa,lasten ja perheiden asema heikkenee jne.

Virolaisia vihastuttaa eu-usa politiikka ja he ovatkin sitä mieltä että hallituksen eu myönteiset poliitikot ovat myyneet viron jne.jne.Suomesta eroten virolaiset ovat isänmaallisia ja rakastavat maataan ja lapsiaan,naisiaan ja puolustavat heitä viimeiseen asti.EU-USA mahti ei tosin heidän mielipiteitään kysele kuten ei suomessakaan.Eliitti ja usa myönteiset poliitikot suojatyöpaikoissaan ja palkintopalleineen olivat virossakin ne jotka veivät ja"kansa" vikisee.

Suomessa on jo vuosikausia ollut ongelma lähiöitä ja ihmiset valitsevat asuinpaikkansa sen mukaan missä ei ole "maahanmuuttajia",koulut sama juttu.Ei se asia ole miksikään muuttunut vaikka valtamedia ei enää merkelin sensuuripolitiikan takia niistä uutisoikkaan.Kuten ei Saksalaisten rasismistakaan siitä miten siellä on omat koulut eri ihmisryhmille.Eli ulkomaalaistaustaiset ja ns.kantaväestö on omissa kouluissaan.

EU ja hallitukset eu:n alusmaissa ovat ihan itse vastuussa siitä,että "vihaa"ja syrjimistä,eriarvoistavassa eu:ssa esiintyy.Kun alusmaiden "omilla"ihmisillä ei ole mistä ottaa ja asunnottomia omasta takaa ollut vuosikymmeniä suomessakin ,perheitä(n.500) nuoria,työssäkäyviä ,vanhuksia ja heitä paleltuu pakkasiin eikä ole hallitusta kiinnostanut,katsokoon peilin.

SYRJÄYTETYT lapset ja nuoret perheineen kelpaavat ainoastaan näiden bisneksiin,yksityistämisen kautta rahasammoiksi.Hyvä ja helppo niksi onkin osoitella muiden maiden ongelmia ja välttää vastuu oman maan tilanteesta.Peitellä ja vähätellä.

Kun merkelin uudisasukkaat ja suomalaiset saadaan toistensa kurkkuun on hallituksen miljonääri ja sisäpiirien liikemiehet onnensa kukkuloilla :ei tarvitse itse tehdä mitään kun määkivä vaalikarja hoitelee vihan pidon ja jakaa suomen kahtia.Tavoite saavutettu.Nyt voikin kerätä rahat pois kuljeksimasta,kun tollot riehuvat toistensa kimpussa.

EU-USA liitto kun on miljonäärien ,pankkien ja bisnesmiesten pelikenttä,ei näiden ihmisten jotka siellä ovat kuiviin kupattavina.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

"Jotain Suomi on tehnyt selvästi paremmin kuin Ruotsi. Ja näyttäisi tekevän edelleenkin, vaikka täkäläiset ulkomaalaisvihamieliset tahot eivät tätä uskokaan."

Kehitysmaista tulevan sosiaalietuvetoisen maahanmuuton vastustamisella ei ole mitään tekemistä ulkomaalaisvihamielisyyden kanssa. Levottomuudetkin kyllä tulevat, kun syrjäytyneitä maahanmuuttajia on tarpeeksi paljon. Ruotsilla on tässä suhteessa vain 10-20 vuoden etumatka.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tämä on enemmän kuin totta. Itse olen seurannut Hollannin kehitystä 1960-luvulta aina tähän päivään saakka ja toivon kovasti, että Suomi ottaisi edes näitä kokemuksia vakavasti, ilman tylyä leimakirvestä..Suomi on juuri nyt menossa ala-asteelle kun toiset maat ovat jo lukiossa.

Hollannin entinen mahtipuolue, sosialidemokraatit (PvdA/Työn puolue), on maksanut ongelmien olemassaolon kieltämisestä ja jatkuvan leimakirveen käytöstä äärimmäisen kovan hinnan ja on nyt sirpalepuolue.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Jeps, ongelmista täytyy voida puhua! Ei kannata tehdä samoja virheitä kuin muut maat. Euroopan ongelmana on että hyssytellään eikä vaadita tulijoilta mitään, esimerkiksi juuri kotoutumista. Euroopassa ei voi elää ihan samoin periaattein kuin esim. Afganistanissa tai Somaliassa - Täällä ei pärjää mikäli ei suostu muuttamaan elämässään mitään - Näin ihminen sitten lopulta katkeroituu ja viha nousee pintaan...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Mielestäni esim. Varissuon lähipoliisin toiminta yhdessä opettajien, muiden viranomaisten ja maahanmuuttajayhteisöjen edustajien kanssa osoittaa, että täällä pyritään ratkaisemaan integroitumiseen liittyviä ongelmia yhteistoiminnalla ja siinä näytetään myös onnistuvan. Suora vertaaminen muihin maihin, joiden historia, politiikka ja muuttajamäärät ovat Suomesta suuresti poikkeavia, voi johtaa myös virheanalyysiin.

Käyttäjän SamiRinta-Mnty kuva
Sami Rinta-Mänty Vastaus kommenttiin #58

Huusko & Co eivät usko ennen kuin näkevät, jolloin on jo liian myöhäistä. Minkä todennäköisyyden annat sille, että Suomi olisi Euroopan ensimmäinen valtio, joka selviää Lähi-Idästä ja Pohjois-Afrikasta tulleesta massamaahanmuutosta ilman vakavia ongelmia kuten gettoutumista...? Millaiset pitää todisteiden olla että ilmeisen voi tunnustaa...

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #71

Rinta-Mänty tuntuu edustavan samanlaista takaperoista ajattelutapaa kuin Tuula Komsi tuolla ylempänä ketjussa. "Ilmeistä" voi toteuttaa noinkin.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto Vastaus kommenttiin #73

Suosittelisin tutustumista koraanin, saattaisi selvitä moni asia. Tätä väkivaltaa tihkuvaa pyhää kirjaa lukevat ja sitä luetetaan ihmisille, joilla ei harmaintakaan aavistusta mitä siihen on kirjoitettu. Jos se, ilmestyisi vasta nykyaikana – koskee myös raamattua – kuka tervejärkinen sen elämäohjeekseen valitsisi?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #88

Suosittelen tutustumista Suomen lakiin tuolla ylempänä.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola Vastaus kommenttiin #89

Kuinka monet muslimit täällä todellisuudessa välittävät Suomen laeista, muuta kuin ehkä pintapuolisesti? Tokihan joku imaami sanoo Ylen haastattelussa, että Suomen lakien mukaan mennään. Uskoo ken haluaa.

Kuinka monelle Suomen muslimille sharia on se ainoa oikea laki, joka pätee?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #92

Samapa tuo, jos välittävät vain "pintapuolisesti" kunhan välittävät. Tässäkin keskusteluketjussa on esiintynyt Suomen kansalaisia, jotka suoranaisesti esittävät voimassa olevan lain noudattamatta jättämistä. Kumpikohan on parempi asenne?

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto Vastaus kommenttiin #89

# 89 Menit virittämääni ansaan.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #105

Kyllähän sitä kaikenmoista ihmisten korvien väleihin mahtuu.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän SamiRinta-Mnty kuva
Sami Rinta-Mänty Vastaus kommenttiin #73

#73. Jos Kämäräinen ei ymmärrä suoraviivaista todennäköisyyslaskentaa niin se ei ole minun ongelmani.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #115

Tuleepa tuosta mieleen muuan diplomi-insinööri, joka kiisti liikenteen vaarantamissyytteen sillä perusteella, että se on matemaattisesti mahdoton. Eipähän menestynyt.

Ei aihetta enempään.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Tommi Mäkinen

"Ruotsin valtiollisen televisioyhtiön (SVT) Uppdrag granskning -ohjelman mukaan 58 prosenttia raiskauksista tai raiskauksen yrityksestä Ruotsissa tuomituista on syntynyt Ruotsin ulkopuolella.

Ulkomaalaisten osuus nousee yli 80 prosentin, kun mukaan otetaan vain ne tapaukset, joissa raiskaaja ja uhri eivät tunne toisiaan. 40 prosentissa näistä tapauksista tekijä on oleskellut Ruotsissa korkeintaan vuoden."

Eli iso osa alkaa raiskaa heti kun pääsee rajan yli, mistää lähiöistä kiinni.
Mukamas sotaa ja vainoa karussa, my ass. Mayhem alkaa heti kun pääsee rajan yli, huimaa porukkaa.

Tän takia ruotsindemokraatit saa mahti-jytkyn, ja perässä persut kun suomessa on viel löysempi maahanmuuttopolitiikka ja noi ihan samat jutut tulee tänne..

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2018082222011522...

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Eli iso osa alkaa raiskaa heti kun pääsee rajan yli, mistää lähiöistä kiinni."

Tuota noin, ottaen huomioon että Ruotsi on ottanut maahanmuuttajia sadon tuhansin, ja tuossa selvityksessä tuomittuja oli hieman päälle 400, ei väitteesi taida pitää paikkansa.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Persut ovat kovia kotouttamaan maailman tapahtumia. Lähinnä ikäviä. Aina, kun jossain päin maapalloa tapahtuu jotain negatiivista, se persuopin mukaan on kohta myös täällä. Osaako Mäkinen antaa tarkempaa ajankohtaa, milloin tuo ulkomaalaisten masinoima raiskausaalto yltää Suomeen? Jatkuva kohta-jankutus syö uskottavuutta. Taitaa hihhulien kestoennustama maailmanloppu ehtiä ensin.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

No kyllähän se Suomenkin seksuaalirikostilastojen kehitys melko onnettomalta näyttää, eikä tiettyjen maahanmuuttajaryhmien kontribuutiota siihen ole tarpeen valkopestä.

On kuitenkin eri asia todeta että ongelma on suurempi joidenkin maahanmuuttajaryhmien osalta (ja etsiä syitä miksi näin on), kuin höperehtiä suurista määristä. (Seksuaali)rikoksiin syyllistyneitä kun on kuitenkin hyvin pieni osa mistään ryhmästä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #26

Ja sittenkin on syytä olla varovainen johtopäätöksissään yleistettävyydestä koskien kansallisuuksia. Joskus haaveilin että saisimme tilastotieteen perusteet peruskouluun pakolliseksi. Mutta ei sekään taida auttaa, jos noiden suksuaalirikollisten määrää pidetään suurena osuutena. Koita siinä sitten selittää esiintyvyyden ja todennäköisyyden eroa.

Käyttäjän SamiRinta-Mnty kuva
Sami Rinta-Mänty

Ja raiskausaaltoa odotellessa voidaan ottaa lisää maahanmuuttajia Lähi-Idästä ja Pohjois-Afrikasta sillä me uskomme vakaasti että Suomi on Euroopan ensimmäinen maa, joka selviää ilman vakavia ongelmia kyseisistä maista tulleesta massamaahanmuutosta. Meillä nämä hommat vain yksinkertaisesti osataan paremmin.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #74

Ei se ole vakaan uskon vaan pragmaattisen lähestymistavan asia. Paradoksaalista kyllä Rinta-Mänty ja Komsi (tuolla ylempänä) tuntuvat olevan vakaan uskon asialla luonteesta huolimatta.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän SamiRinta-Mnty kuva
Sami Rinta-Mänty Vastaus kommenttiin #78

??? Kämäräinen on aivan pihalla. Logiikka pettää pahasti.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #114

Pihalla äsken kävinkin, mistä arvasit ;-)?

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Tuossa on lasku mikä on virhemarginaalin sisässä ja Ruotsidemokraatit on aina saanut enemmän ääniä kuin gallupit ennustaneet.

Annetaan ruotsalaisten äänestää ja katsotaan tilanne 09.09 illalla.

Toivotaan parasta, että Ruotsi saa järkevöitettyä politiikkaansa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #44

Mistä löysit virhemarginaalin?

Det gäller att ha felmarginalen på 2 procent hela tiden i minnet.

https://www.vasterastidning.se/vasteras/ar-valjarbarometern-nagot-att-lita-pa/reprdm!xpBJ1Xj@PyG0NVz0Ki0Tyw/

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #48

Ruotsin eri mielipidekyselyjen ero ei ole ainoa epävarmuustekijä, ja myös jokaisella yksittäisellä kyselyllä on virheiden marginaali, jonka tulokset vaihtelevat 1,5: stä joskus jopa 4,5 prosenttiyksikköön, jos näytteen koko on pieni.

Novuksen otos perustuu jokseenkin aina yli 4000 kyselytulokseen. Tällöin virhemarginaali on yleensä hieman yli prosenttiyksikön luokkaa. Novuksen julkaisemien tilastojen mukaan SD näyttäisi olevan toiseksi suurin lähi aikoina.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #44

Linkittämäni jutun mukaan ei ole virhemarginaalin sisässä - 2,4 prosenttiyksikköä.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen Vastaus kommenttiin #51

Tässä on virhemarginaali 2 % ja edellinen tuloskaan ei välttämättä virheetön ole :)

Jos tässä tuloksena 0,4 % lasku saadaan ja edellinen tuloskaan ei välttämättä ollut ihan oikea.

Joten jos tässä on 0,4 % lasku virhemarginaalin jälkeen, niin itse en käyttäisi sanontaa mahtijytkyn sulamisesta.

Vielä kun on tiedossa että vaaleissa he ovat saaneet yleensä enemmän kuin gallupit kertoneet.

Jännitetään yhdessä 09.09. illalla mihin lukuun päästään. Odottavan aika on pitkä……

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ruotsin vaaleista 9.9. tulee hyvin kiinnostavat. Demarit ovat piikkipaikalla ja paikallinen maltillinen kokoomus eli Moderaterna ja Ruotsi-persut eli SD taistelevat kakkospaikasta. Iso kysymys on, minkälainen hallitus siellä vaalien jälkeen muodostetaan, kun demarit menettävät kannatusta verrattuna viime vaaleihin.

Käyttäjän SamiRinta-Mnty kuva
Sami Rinta-Mänty Vastaus kommenttiin #59

SD:stä tulee Ruotsin suurin puolue. Historiallisista syistä SD:n kannattajat eivät aina kerro gallupeissa äänestävänsä SD:tä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Turussa, Jyrkkälä, Lauste, Pansio, Varissuo, Kaarinassa Hovirinta, jossa itse asuin v. 76-87, ja kaikki nämä olivat rauhattomia lähiöitä ennen kuin siellä asui ainoatakaan maahanmuuttajaa, nykyisin esim. Hovirinta, jossa tyttäreni asuu, muistutta rauhalista nukkumalähiötä. Kun suuri joukko ihmisiä lähti kotikonnuitaan 60-70-luvuilla työn perässä lähinnä rakennusyhtiöiden toiveiden mukaan kaavoitettuihin ja rakennettuihin lähiöihin niin oli selvää että ongelmia syntyy ja kun vielä tullaan vieraasta kultturista vieraan maahan kielitaidottomina mahdollisten ongelmien mittakaava vaan kasvaa. Nasiman näkemys Helsinkissä toteutettavasta asuntopolitiikasta on oikea, sillä voidaan estää segregaatio. Itse olen viimeisen kymmenen vuoden aikana käynyt Varissuolla lähes viikottain, läheseni kyytydittäjänä, enkä minkälaisiin vastoikäymisiin ole tyrmännyt ja muutenkin koko kekustelu maahanmuuton ongelmista on paisutettu lähinnä persujen taholta mittasuhteisiin, jotka eivät vastaa todellisuutta.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"nykyisin esim. Hovirinta, jossa tyttäreni asuu, muistutta rauhalista nukkumalähiötä."

Itselläni asuu ja on asunut sukulaisia molemmissa 80-luvulta saakka. Jos sanotaan kauniisti, niin käsityksiä on monenlaisia.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Se on sitä pelin politiikkaa. Teemat on valittu; maahanmuuttovastaisuus, eu-vastaisuus ja ylevastaisuus. Näillä vastaisuuksilla sitten meinaavat jytkyttää.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Niin, kaikki on suhteellista, nykyistä Hovirintaa vertaan siihen Hovirintaan jossa itse asuin 11-vuotta ja kovin oli levotonta silloin.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Ei ruotsalaisetkaan aiemmin uskoneet ja sanoivat tervetuloa.

Nyt on ääni muuttunut, ammuskelua, käsikranaatteja autot palaa…

Jokaisessa Euroopan maassa missä maahanmuuttajaenemmistöisiä alueita on ongelmia.

Kehitys siihen suuntaan jo menossa.

Maahanmuutto keskittyy Helsingissä – kantasuomalaiset välttävät alueita
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000002772586.html

jo vuonna 2013
Tutkimus: Yli neljännes välttelee maahanmuuttajien lähiöitä
https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/131773-t...

Jokaisella alueella pitää olla oma kansa enemmistönä.

Suomen tärkein tehtävä on huolehtia suomalaisten hyvinvoinnista ja turvallisuudesta. Tästä lähdetään.

Janne Rantala

Olen kuullut usein sanonnan ilmastonmuutoksesta että jos on pienikin mahdollisuus, että se lähtee lapasesta eikö kannata sen takia tehdä asialle jotain ettei niin tapahtuisi.Eiköhän sama päde tähänkin asiaan.Ei kannata harjoittaa yhteiskunnallisia kokeilua jotka jo muualla on epäonnistunut ja olettaa että täällä ne onnistuu.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Molemmissa on sama ongelma, että paniikilla meille yritetään kaupata "ratkaisuja" joissa ei ole päätä eikä häntää. Ilmastonmuutoksen kohdalla siitä ovat ensisijaisesti vastanneet Vihreät, maahanmuuton kohdalla Persut.

Siksi pitääkin olla tarkkana, ettei sorru pelkopolitiikkaa lietsovien kusettamaksi, vaan tekee ajatuksella fiksuja päätöksiä. Ja käyttää mielipiteenmuodostuksessa oikeita faktoja, ei Ruskeita tai Vhreitä vaihtoehtofaktoja.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Vastaus otsikossa olevaan kysymykseen on tietenkin jyrkkä ei. Varissuo on Suomen vastine Monacolle. Siellä puhutaan useita kieliä ja vain harva käy vakituisessa työssä.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Max tämä oli päivän paras oivallus, täyden kympin pisteet.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Vielä lisäys, eikä kukaan maksa veroja.

Ilkka Huotari

Markku Huusko pelaa peliä "köyhä tai rutiköyhä". Tässä pelissä ei ole voittajia.

----

Poliisi varoittaa Ruotsin kohtalosta – ”Reagoitiin vasta kun poliisi ei kyennyt hoitamaan tehtäviään”

https://www.nurmijarvenuutiset.fi/artikkeli/619584...

----

Kai Mykkänen: Suomessa jengiytymisen merkit kuin Ruotsissa 10 vuotta sitten – riskialueille lähiöpoliisit

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/256342-sisaminist...

----

Ruotsissa riehuva jengikulttuuri rantautuu Suomeen – Poliisilla tiedossa noin 900 jengiläistä: "Uusia ryhmiä nousee joka kuukausi"

https://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/ruotsis...

Käyttäjän dottore48 kuva
Kari Ellimäki

”Ulkomaalaisvihamielisten tahot”

Ei ole siitä kysymys vaan humanitaarisesta haittamaahanmuutosta Lähi-Idästä ja Afrikasta.

Katsokaa esim Saksan Neu-Köln, Brysselin Molenbeek, ei ole paljon poliisilla asiaa noihin ilman erityisturvatoimia.

Eli ongelmia on ympäri Eurooppaa, kannattaisiko ottaa opiksi?

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Maahanmuutto on mielenkiintoinen asia. Se kuulemmma hoitaa ongelmia.

Olen miettinyt Afrikkaa. Siellä on nyt 1,2 miljardia asukasta, ennusteen mukaan vuonna 2050 2,4 miljardia ja vuonna 2100 4,7 miljardia. Paljonko heistä on Euroopan osuus vuonna 2050 ja 2100. Ja miten ne,jotka jäävät Afrikkaan, saavat elantonsa. Nytkin on jo pahoja ongelmia.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Luin näitä kommentteja ja muistin erään vanhan tutkimuksen.

https://www.uusisuomi.fi/ymparisto/107866-tutkimus-perussuomalaisilla-on-erilaiset-aivot-–-”jannaa”

Olisi mielenkiintoista päästä kurkkimaan kommentoijien aivoihin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Sari kirjoitti: "Olisi mielenkiintoista päästä kurkkimaan kommentoijien aivoihin".

Sari, sen verran voin omalta osaltani paljastaa aivojani, etten ainakaan ole persu. Minun kommenttini (No. 15) kertoo pitkäaikaisesta tuskasta entisen kotimaani kehityksestä, josta kuitenkin toivon Suomen ottavan oppia (siihen kuuluu myös demonisointia sekä leimakirveen käyttöä, joka on valitettavan yleistä, ennen vanhaan niin suvaitsevaisessa Hollannissa).

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Kerrohan Hollannin tilanteesta, kiinnostaisi tietää. Suomessa kerrotaan lähinnä vain Ruotsin ja Ranskan tilanteesta. Tämä kinastelu ääriryhmien välillä alkaa kyllästyttää - Kaipaan tietoa, analysointia siitä mikä on mennyt vikaan ja miksi. Mitä voimme täällä Suomessa tehdä toisin?

1. Ei pidä ottaa liikaa turvapaikanhakijoita - Elleivät tulijat kotoudu ja heitä on paljon, se tietää suuria ongelmia - Parempi yrittää auttaa ihmisiä lähellä kotimaitaan, jolloin suurempi määrä ihmisiä saa apua pienemmällä rahapanostuksella, sillä eläminen Euroopassa on kallista ja Pohjoismaissa vasta kallista onkin.

2.Meidän ei pidä nähdä turvapaikanhakijat kohteina, ikään kuin autettavina lapsina tai raihnaisina vanhuksina, joita meidän täytyy kotouttaa. Meidän on sitä vastoin vaadittava kotoutumista - Suomen kielen osaamista, kulttuurin tuntemusta, naisen tasa-arvon tunnustamista ym. Mikäli nämä seikat eivät toteudu käytännössä, ihminen ei voi saada kansalaisuutta.

Tällaista tuli siis ensimmäiseksi mieleen. En tiedä riittääkö edes tämä, mikäli tulijoita vieraista kulttuureista tulee liian paljon? Jos on paljon tulijoita, he pitävät kiinni vanhoista perinteistään hanakammin, esimerkiksi naisten alistamiseen tarkoitetut perinteet.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Se että islamin demonisointia oudoksutaan ei ole kuitenkaan demonisointia. Katso vaikka keskustelu Tuula Komsin ja Kangasluoman vlillä ylempänä. Kangasluoma ei todellakaan demonisoi.
Nyt ruotsipersut ovat huonontamassa kaksoiskansalaisten asemaa. Yllättävää on että juuri suomalaiset haluavat usein pitää myös Suomen kansalaisuuden. Isänmaallisuus on Suomessa uskonnonkaltainen ja nivoutuu uskontoon. Monet suomalaistaustaiset pitävät kansalaisuuden mukanaanpitämistä
jotenkin vakaumuksellisena. Ruotsin ja Suomen välillä on laajat sopimukset kaksoiskansalaisuudesta.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #85

Sini, hoi! Mainitsemani Hollannin demonisointi tarkoitti sitä, että keskustaliberaali Pim Fortuyn (homoseksuaali professori ja entinen marksilainen yhteiskuntatieteilijä) tapettiin ampumalla sen jälkeen kun media leimasi hänet "äärioikeistolaiseksi" (mies inhosi Le Peniä, Haideria jne). Tekijänä vasemmistolainen ympäristöaktivisti Volkert van der Graaf.

Tuon murhan jälkeen hollantilaiset journalistit harrastivat hyvin laajaa ja tarpeellista katumusta. Juuri sitä tarkoitin kun toivoin, että edes Suomi ottaisi oppia moisesta (näin ala-asteella kun vielä on)..

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Niillä on kuitenkin aivot, kaikilla kommentoijilla ei taida olla ainakaan omia vaan tilalla on ideologia joka ei suostu uskomaan että se sama ideologia on johtanut suuriin epäonnistumisiin kaikkialla euroopassa.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Mitähän ideologiaa tarkoitat?

Käyttäjän dottore48 kuva
Kari Ellimäki
Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Eli kuulut sangen konservatiiviseen puolueeseen. Tosin olet kaukana persuista, tai ainakin toivon niin.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Tunnen nyt suurta tyytyväisyyttä, että itse olen Kokoomuksesta eronnut jo yli kymmenen vuotta sitten. Olisi nykykokoomuslaisistakin varmaan miellyttävämpää, että pitäisit jäsenyytesi omana tietonasi, jollet ulosantiasi onnistu korjaamaan.

Toivon, että puolue jatkaisi kuitenkin sivistyspuolueena jatkossakin ja onnistuisi vihapuheen hillitsemispyrkimyksissä. Voisi aloittaa omasta pesästään.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar ei varmastikaan ole tyytyväinen siihen, että täällä US:n Puheenvuorossa päätoimittaja Huusko on nostanut Turun Varissuon tikunnokkaan sisäministeri Mykkäsen tavoin.

Apulaispormestari Razmyarin mielestä kun nimenomaan vaikenemalla yksittäisistä huonomaineisista asuinalueista pystytään estämään näiden ongelmalähiöiden kierteen syveneminen !

Ojasta allikkoon johtava ei-toivottu julkisuus saattaakin olla viimeinen pisara ennen palamaan sytytettyjä autoja Varissuon liikekeskuksessa.

Yksi lähipoliisi saattaa tuossa tilanteessa tuntea voimattomuutta.

Käyttäjän RaimoLaakso kuva
Raimo Laakso

Onkohan kukaan miettinyt sellaista asiaa, miten ongelmalähiöiden syntyyn vaikuttaa se, miten kantaväestö yleensäkin ottaa maahanmuuttajat vastaan. Aikoinaan luin Ruotsiin maahanmuuttaneen nuoren kirjoituksen, jossa hän ilmoitti, että hänellä ei ole ruotsalaista kantaväestöä kohtaan mitään kunnioitusta, koska pitää heitä lampaina. Sen mitä hän suomalaisista tiesi, oli hänellä meistä kunnioittavampi käsitys.

Voi olla, että kyseessä oli vain yksittäisen nuoren mielipide, mutta Ruotsin paapova maahanmuuttopolitiikka ei ole omiaan kasvattamaan kunnioituksen syntymistä. Suomessakin tietyn tahon suhtautuminen maahanmuuttajiin on aika samanlaista, jossa nuoria kohdellaan kuin pikkuvauvoja, mutta meillä ei koko väestö ole polvillaan vastaanottamassa maahanmuuttajia. Sillä lailla meidän on helpompi perätä myös vastuuta, kun asiasta ei ole tehty elämää suurempaa asiaa. Varissuollakin taitaa enemmän ongelmia aiheuttaa paikalliset juopot, joten voi olla, että meillä on jotain tehty eri lailla ja paremmin.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Ongelma lähiöiden syntyy vaikuttaa se että kun maahantulijoiden osuus nousee tarpeeksi, niin oma kansa, joilla on mahdollisuus, alkaa siirtymään muualle.
Mikäli otetaan liikaa maahantulijoita, niin ongelmat on edessä, kuten kommenteissa 15 ja 43 kertoo Hollannin tilanteesta. Sama ilmiö kaikkialla.

Maahanmuutto keskittyy Helsingissä – kantasuomalaiset välttävät alueita
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000002772586.html

Käyttäjän RaimoLaakso kuva
Raimo Laakso

Tuo pitää myös paikkansa, mutta Varissuollakin asuu paljon virolaisia, venäläisiä ja muita työn perässä muuttaneita kolmansista maista tulleiden lisäksi. Ruotsissa koko maahanmuutto on peräisin enimmäkseen kolmansista maista, ellei suomalaisten joukkomuuttoa lasketa. Suomessa ei ole kovin helppoa alkaa terrorisoimaan asuinalueita, koska siinä voi tulla jo alkuun pallo takaisin omaan syliin, koska meillä ei ole koko kansan osalta ajettu tuota ylisuvaitsevaisuuskulttuuria mieliimme vuosikymmenien ajan. Rasismi ja liiallinen suvaitsevaisuus ampuvat molemmat suoraan omaan jalkaan, koska kunnioituksen ansaitsemisen vaatiminen toimii paremmin molempiin suuntiin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Muistelen 80-luvulla Tampereella arvioni mukaan 90% asukkaista vältelleen Hervantaa... Liittyisikö sittenkin sosioekonomiseen rakenteeseen, enemmän kuin ulkomaalaisten osuuteen asuinalueella? Perustuiko tuo ”alkaneet vältellä” toimittajan arvioon, vai kyselytutkimuksella todennettuun asennemuutokseen?

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #61

Hervannalla todella oli huono maine, ja saattaa olla, että maine oli ainakin osin myös ansaittu. Tuohon aikaan oli vielä paljon maaltamuuttaneita, joilla oli vaikeuksia sopeutua kaupunkielämään.

Hervannassa asuu nykyään eniten maahanmuuttajia kaikista Tampereen alueista. Siitä huolimatta Hervannalla ei ole enää lainkaan niin paha kaiku tamperelaisten korvissa, mitä oli 70-80-luvuilla.

Eikä siellä Hervannassa oikeasti edes ole mitään pelättävää.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #61

Kai tuo riippuu siitä minkä kokoisia ruutuja tarkastellaan.
Vastaavasti voisi perustellusti sanoa että kantasuomalaisten keskuudessa on meneillään historiallisen suuri muuttoaalto pois alueilta joissa on vähän maahanmuuttajia alueille joissa on paljon maahanmuuttajia. Landelta pk-seudulle ja muihin kasvukeskuksiin.

Käyttäjän RaimoLaakso kuva
Raimo Laakso Vastaus kommenttiin #61

Varissuon väestörakenne on myös aikamoinen sekametelisoppa ja suurin osa ongelmista taitaa syntyä viikonloppuisin pubin ympäristössä ihan kotitekoisin voimin. Päivällä ei edes huomaa, että alueelle olisi keskittynyt sen enempää maahanmuuttoa muusta kuin siitä, että erilaisia siihen kytkeytyviä virastoja on enemmän kuin muualla Turussa. Toisaalta myös rakennuskannasta löytyy kaikenlaista asumista omakotitaloista kerrostaloihin, joten ei kantasuomalaisilla sen suurempaa vieroksumista aluetta kohtaan ole.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen Vastaus kommenttiin #61

Vertaatteko Ruotsin maahanmuuttajaemmistöisiä lähiötä Hervantaan?
Paloiko siellä lähemmäksi 100 autoa? Kivitetäänkö ambulansseja? Lentääkö käsikranaatit? Ammutiinko siellä?
Eikö poliisi uskaltanut yhden partion voimin?
Ehkä uuden lähiön synty kivut ja ongelmat on eri tasolla.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #70

En verrannut, vaan vertasin Hervantaa helsinkiläisiin alueisiin, joita kerroit kantasuomalaisten välttelevän. Ehkä ongelmat olivat eri tasolla kuin ruotsalaisissa lähiöissä ja silti kantatamperelaiset välttelivät tuota pahamaineista lähiötä. Kommenttini kärki siis kohdistui tuohon, että kantikset välttelevät.

Et ilmeisesti osannut vastata kysymykseeni?

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #72

Kun asenne on kohdallaan, saadaan konflikti aikaiseksi edes ennen todellisia ongelmia. Tuossa ikävää tietoa rakkaasta kotikaupungistani kauan ennenkuin mitään suurta muuttoliikennettä oli edes olemassa. Hävettää ja surettaa lukea tuollaista.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/10/06/rasismi-r...

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen Vastaus kommenttiin #72

Mittakaava on aivan eri ongelmissa, missä Ruotsin maahanmuuttoenemmistöisissä lähiöissä ollaan.

Uusilla asuin alueilla on aina ongelmia aluksi, jotka häviävät.

Ruotsin ongelmalähiöissä, niin tilanne on pahentunut koko ajan kun kantaväestö muuttanut pois ja maahanmuuttajat tulleet enemmistöksi, joissain jopa 90 % maahanmuuttajia.

Poliisia ei kunnioiteta ja yhden partion voimin ei mennä ongelma lähiöihin.
Poliisiautoja räjäytelty ja rakenteilla olevia poliisiasema sytytetty palamaan.
Ammuskelua kaduilla ja jopa käsikranaatit lennelleet, raiskauksia ja rikoksia.
Malmön Rosengård - "Maanpäällinen helvetti"
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20170310220008397...

Näitkö että Ruotsissa :
SVT: 58 prosenttia Ruotsissa tuomituista raiskaajista tulee Euroopan ulkopuolelta
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2018082222011522...

Tällaista kehitystä en halua Suomeen, vaikka jotkut ummistavat silmäsnsä ongelmilta, mitkä vääjäämättömästi tulee myös Suomeen, jos ongelmaan ei tartuta.
Kuten kommenttien 15 ja 43 kertoi Hollannin tilanteesta ja varoitti meitä.

Minä en halua Ruotsin tielle ja haittamaahanmuutto pitää lopettaa.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen Vastaus kommenttiin #72

Vaikka Suomessa ei vielä ole maahanmuuttajaenemmistösiä lähiöitä, niin olemme samalla polulla kuin kaikki Euroopan maat, missä otettu liikaa maahantulijoita.

Kehitys alkaa pikku hiljaa ja tietylle alueelle alkaa tulla lisää maahanmuuttajia, silloin ensimmäiset kantasuomalaiset lähtevät ja lisää tulee maahanmuuttajia. Mitä enemmän maahanmuuttajia, sitä useampi haluaa muuttaa pois. Jossain vaiheessa tulee sitten maahanmuuttaenemmistöinen lähiö kuten Turun Varissuosta on tulossa.

jo vuonna 2012 Yle osasi kertoa:
Maahanmuuttajien kaupunginosista muutetaan nopeasti muualle
https://yle.fi/uutiset/3-5310602

Suomessa ei missään alueella saisi olla yli 20 % maahanmuuttajia.
Jokaisella alueella pitää olla vahva oman maan kansalaisten enemmistö. Miten edes kotoutuminen onnistuu, jos useimmat on maahantulijoita?

Suomen tärkein tehtävä on huolehtia kansalaistensa turvallisuudesta ja hyvinvoinnista.
Emme halua turvattomuutta mitä näissä maahanmuuttajaenemmistöisissä lähiöissä on.
Ei Ruotsin tielle.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #81

Edelleenkin jätät "analyysisi" hyvin hataraksi, kun et huomioi ilmiselvää sosioekonomisen rakenteen ja ulkopuolisuuden vaikutusta. On sitten oma keskustelunsa miksi muualta tulleet kokevat ulkopuolisuutta, tulivat he sitten Suomen maaseudulta tai ulkomailta. Mahdollisuus kiivetä sosioekonomista portaikkoa lienee kuitenkin monelle vahva vaikutin hakeutua asuinalueeltaan muualle.

Omassa "työlähiössäni" Helsingin Ruoholahdessa näyttää silmämääräisesti ja korvakuulolta olevan todella paljon ulkomaalaisia. En ole kuitenkaan kokenut yhtään sen enempää rauhattomuutta täällä, kuin edellisessä "työlähiössäni" Espoon Tapiolassa, vaikka ulkomaalaisten osuus on merkittävästi suurempi. Tämän perusteella olettaisin, olematta sosiologi, muiden tekijöiden olevan merkittävässä roolissa ongelmien syntyyn, kuin pelkän ulkomaan kansalaisuuden.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #81

Suomen kaupungeissa on tehty Ruotsia osaavammin "sosiaalista sekoittamista", mikä lähtee siitä, että eri asumismuotoja (pääasiassa omistus ja vuokra) on lähiöissä varsin tasapuolisesti.

Jos jossain tasapainoa ei katsota saavutetun, sitä voidaan muuttaa. Näin toimitaan esimerkiksi Helsingin Meri-Rastilassa, jonka muokkaamisesta tässä alla juttuja:

https://www.rakennuslehti.fi/2018/03/helsingin-mer...

https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/438339-m...

https://yle.fi/uutiset/3-6393757

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #91

Ruotsissa on tosiaan niitä eritäin suuria "maahanmuuttajalähiöitä".

Vajaan vuoden Jönköpingin Roslätissä (kuulemma ongelmalähiö) opiskelija-asunnossa asuneena sain vaikutelma, että kaikki kaupungin sosioekonomisesti ikävät köyhät ja maahanmuuttajat oli ängetty sinne syrjään. Muu kaupunki (Jönköpin-Husqvarna) olikin sitten aika idyllistä. Roslätissä asuikin sitten kaikki työttömät ja alkoholistit. Alkoholisteista moni puhui Suomea... Palvelut olivat hyvät ja ympäristö ihan viihtyisä.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen Vastaus kommenttiin #91

Suomessa tapahtuu aivan sama kuin Ruotsissa ja muualla on tapahtunut.

Jos otetaan liikaa ja maahantulijat tulee enemmistöksi, niin sama tilanne täällä.

Ruotsalaisetki luulivat olevansa fiksumpia kuin muut, mutta ongelmissa ollaan.

Lisää uutisia Ruotsista:
Etelä-Ruotsin Kristianstadissa paloi yön aikana kaksi rakennusta ja useita autoja
https://yle.fi/uutiset/3-10366060

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #108

Ennustan, että palot loppuvat vaali-iltaan.

Käyttäjän SamiRinta-Mnty kuva
Sami Rinta-Mänty Vastaus kommenttiin #109

Ennustan että palot jatkuvat ja vain pahenevat.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen Vastaus kommenttiin #112
Käyttäjän SamiRinta-Mnty kuva
Sami Rinta-Mänty Vastaus kommenttiin #91

Eihän Suomea ja Ruotsia voi suoraan verrata tällä hetkellä toisiinsa. Ruotsissa maahanmuuttaja määrät ovat moninkertaisia. Kyllä ne ongelmatkin ovat Suomessa moninkertaisia kunhan Lähi-Idästä ja Pohjois-Afrikasta tulleet maahanmuuttaja määrät ovat Ruotsin nykytasolla eli n. 10-15 vuoden päästä.

Sitäkö haluat Suomeen?

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen
Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Kun Ruotsissa oli yhtä vähän maahanmuuttajia kuin täällä, oli unelma vielä kunnossa

Muutos tulee kun määrät prosentuaalisesti kasvavat samaan tasoon kun Ruotsissa

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Ruotsin tapauksessa taitaa olla jotain korrelaatiota tämän kanssa, kun ahdetaan yhteen paikkaan.

https://vaestotiede.wordpress.com/2015/10/14/rotti...

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Tiedän kyllä, että Desmond Morris on useasti kyseenalaistettu tiedemies, ja osa Morrisin teorioista on vanhentunut. Morrisin teoksessa Ihmisten eläintarha on kuitenkin asioita, joita kannattaa pohtia tarkemmin.

https://vaestotiede.wordpress.com/2016/03/14/desmo...

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Hmmm kummallista! Vielä muutama kuukausi sitten Rinkebyssä ja Tenstassa, eikä Ruotsissa yleensäkään, ollut mitään ongelmia Huuskon, YLE;n ja monen muunkin mm. täällä komentoijan mielestä! Elo oli harmonista ja rauhaisaa, mitä todistelemaan ja tutkimaan lähetettiin yksi ja toinen tv ja lehtimiesporukka.

Mistä niitä ongelmia nyt yks kaks ilmaantui sinne, ja pelko, että ilmaantuu tännekin? Sitä minä ihmettelen vallan kauhian paljon!

Ruotsidemokraatitko ne sen aiheutti? Kertomalla, että näin tulee käymään. Vai mikä? Mutta, ihme on myös se, että nyt näiden samojen feikkiuutisten levittäjien on pakko tunnustaa, että ongelmia on, ja isoja!

Mutta, edelleen siloitellaan, ei tule meille, me osataan ja muuta skeidaa.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Suomalainen uutismedia on raportoinut Ruotsin lähiöiden levottomuuksista jo vuosia. Jos löydät kommentin, jossa esimerkiksi minä kiistän mitään ongelmia siellä olleen, luen sen mielelläni.

Politiikan puolella toisilla poliitikoilla on taipumus nähdä Ruotsin lähiöiden uutisiin nousevat tapahtumat jonain maailmanlopun enteenä, vaikka arki siellä soljuu siinä missä muuallakin. Toiset poliitikot taas pyrkivät ratkomaan syntyneitä ongelmia ja estämään niiden syntyä jatkossa kärjistämisen sijaan.

Kukaan tavallinen kansalainen ei kaipaa jengiytymistä ja rikollisuutta yhtään lisää Suomeen. Sitä on meillä täällä ihan omasta takaa riittävästi, kun esimerkiksi moottoripyöräjengien jäsenet jäävät säännöllisin väliajoin kiinni isoista huumelasteista ja väkivaltaisuuksista.

Onneksi meillä on Varissuon lähipoliisin kaltaisia henkilöitä, jotka tuovat näkemyksiään lähiöiden todellisesta tilanteesta julki rauhallisesti ja kiihkoilematta.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Suomalainen uutismedia on parhaansa mukaan vähätellyt, mitätöinyt ja "yksittäistapaistanut" ongelmia, anteeksi, levottomuuksia, joihin murhat ja tapot, raiskaukset ja ryöstöt ilmeisesti teidän ja suomalaisen uutismedian mielestä, myös kuuluvat.

Niin tuntuu soljuvan! Taas uusien uutisten ilmestyttyä tänään 23.05.2018!

Mitä taas tulee maailmanlopun enteeseen. Onko ongelmien julkistaminen, kriittisyys, sen syihin, eikä vain seurauksiin paneutuminen ja ratkaisumallien esittäminen maailmanlopun enteitä? Minun mielestäni ne eivät ole, vaan varoituksia ettei siihen ajauduttaisi.

Toiset poliitikot pyrkivät ratkomaan ongelmia, jotka ovat itse toimillaan, tai toimimattomuuttaan, aiheuttaneet. Kyllä, mutta hoitamalla seurauksia ja jättämällä sairaus hoitamatta, päinvastoin edistää taudin leviämistä. Jokainen sen tietää mm. tuhkarokkoepidemioista joka jyllää Euroopassa.

Kukaan ei halua kärjistää eikä vastakkain asettelua! Umpiluutuneisiin asenteisiin ei kuitenkaan näy tarttuvan normaali puhe eikä järki! Siksi on pakko turvautua joskus hiukan karrikoituun esitystapaan. Parempi niin kuin nukkua ja herätä ns. he***ssä.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola Vastaus kommenttiin #98

"Suomalainen uutismedia on parhaansa mukaan vähätellyt, mitätöinyt ja "yksittäistapaistanut" ongelmia, anteeksi, levottomuuksia, joihin murhat ja tapot, raiskaukset ja ryöstöt ilmeisesti teidän ja suomalaisen uutismedian mielestä, myös kuuluvat."

Tässä täytyy nyt kompata Niemistä, sillä olen tuosta samaa mieltä.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Eihän Yle ole pystynyt tekemään yhtä ainoaa realistista dokkaria Ruotsin ghettolähiöistä, sen sijaan Norjan NRK on tehnyt useita ja samoin tanskalaiset. Kysyä voi että miksi Yle ei pysty samaan - aika säälittävää.

Mutta esim. eräät Helsingin maahanmuuttajien suosimat lähiöt, ovat vielä lasten leikkikenttiä verrattuna moniin Tukholman ongelmalähiöihin joissa juuri muslimien määrä on suuri. Tulihan sitä itsekkin vuosia parissa ikävässä lähiössä siellä asuttua ja nähtyä ruotsalaisten poismuuttoa, sekä väkivallan ja rikollisuuden kasvua. Miltä täällä sitten näyttää 10-15v. päästä, sitä ei vielä tiedä?

Ruotsiin suuntautunut maahanmuutto on ollut pääasiassa muslimien maahanmuuttoa viimeiset 30-vuotta, sieltä ne ongelmat nyt kumpuavat.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Jos ei Mikkola huomannut blogitekstistä, "leikkikenttinä" niitä lähiöitä pyritäänkin pitämään.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Nasima ei ehkä täysin hahmota niitä vaaroja, jotka ehkä avautuvat ja kärjistyvät siten, että joidenkin alueiden ongelmakehitys pyritään "hoitamaan" olennaisilta osin vaikenemismenetelmällä eli ignoroimalla kasaantuvia epäkohtia ja lisääntyvää oirehtimista. Eivät kaunisteleva silomaalaus enempää kuin mukahienotunteinen matonallelakaisukaan voi tarjota kestävää ratkaisumallia.

Ongelmakohdat on myös uskallettva nimetä niin maantieteellisesti kuin muillakin koordinaateilla, kunhan pysytään asiallisuuden rajoissa eikä revitellä suotta. Ehkä sentään sallitaan pieni keveydentavoittelukin tuossa nimeämisessä, eihän kaiken asiallisuuden tarvitse toki aivan ryppyotsaista olla. Siinä mielessä puoltaisin jopa keskusteluun helpottavaa leikillisilmausta itähelsinkiläisestä pikku-nimbystä, joka edustakoon tässä paikallista mini-Rinkebytä: sana Puhostan on joka tapauksessa jotakuinkin tuttu entuudestaan, ks esim.
- http://emailjuuso.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255970-...
- http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250933-p...

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Nasima puhuu omiensa, eli maahanmuuttajien puolesta ongelmat unohtaen.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ruotsin vallassa olevat sosialidemokraatit ovat nyt havahtuneet kotouttamismisongelmaan niin, että aikovat ajaa ruotsin kielen pakkoa maahanmuuttajille. Kielen opiskelu olisi edellytys mm. toimeentulotuelle. Tästä asiasta kirjoitti blogissaan Suomen kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä:

http://maanselka.puheenvuoro.uusisuomi.fi/259853-e...

Ei Ruotsi aio muutenkaan ratkoa ongelmiaan työntämällä päätä pensaaseen. Maanselkä viittasi Talouselämän Matti Virtasen juttuun, jossa kerrottiin valtion auttavan maahanmuuttajia työllistymään hyvin konkreettisella tavalla:

"Niin sanotut kotouttamistyöpaikat on tarkoitettu heikosti koulutetuille maahanmuuttajille, joita on Ruotsissa noin 200 000. Systeemissä työnantaja maksaa palkkaa reilut 800 euroa kuussa, jonka päälle valtio maksaa lähes 900 euroa. Uudistus tulee voimaan ensi vuonna, jos EU-komissio hyväksyy verovarojen käytön palkkatukiin".

https://www.talouselama.fi/uutiset/ruotsi-aloittaa...

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Halpatyövoimaa veronmaksajien kustannuksella! Miten positiivisesti tämä parantaa kansantaloutta? Vastaus; Ei yhtään.

Käyttäjän SamiRinta-Mnty kuva
Sami Rinta-Mänty

Hyvä että yrittävät jotain mutta melkoisen ylämäen saavat kiivetä ja erittäin kalliiksi se tulee veronmaksajille.

Haluatko samaa Suomeen?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Suomi on onnistunut suhteellisen hyvin asumisen eriytymisen eli segregaation vastustamisessa. Kun maailman kaupunkien elämisen laatua on mittailtu, Helsinki on näihin asti sijoittunut kymmenen parhaan kaupungin joukkoon. Tänä vuonna Helsinki kyllä putosi sijalle 16, mikä on hyvä sijoitus sekin.

Listan kärjessä on tänä vuonna Wien. Kymmenen parhaan joukossa on useita Australian ja Kanadan kaupunkeja. Kakkosena on monivuotinen ykkönen Melbourne. Yhdysvaltain kaupngit loistavat tällä listalla poissaolollaan. Ruotsin Malm on luisunut uhkaavasti amerikkalaiseen suuntaan.

Helsingin asuntopolitiikalla on ilmeisesti onnistuttu hyvin segregaation torjunnassa, Turussa ilmeisesti hieman huonommin.

Australiassa maahantulijoiden asemaa helpottaa myös valtion kustantama radio- ja tv-ohjelmapalvelu SBS. SBS:llä on maailman laajin radiopalvelu, ohjelmia lähes 70 kielellä. Niiden joukossa on suomi: https://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish

Siinä olisi opittavaa koko muulle maailmalle.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Asuin Varissuolla 2004-2011 ja ainoa kerta kun törmäsin mihinkään ongelmaan siellä, oli kun muuan kantasuomalainen kännispäissään heitti kiven asuntoni ikkunaan.

Myytti Varissuon ongelmista on todellakin vain myytti.

Muuan ystäväni, joka asui Varissuolla 80-luvun puolivälistä vuosituhannen vaihteeseen, kertoo tosin vitsinä, että jos haluaa Varissuolla kuljettaa kaupasta ostamansa olutlaatikon turvallisesti kotiin, pitää pystyä juoksemaan 400 metriä alle minuutin. Mutta silloinkin pitää kysyä, ketkä sitä olutlaatikkoa halajavat?

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Tilanne on varmaan seitsemässä vuodessa pikkasen muuttunut. Suomeen ja Varissuolle tuon jälkeen tullut aika paljon maahanmuuttajia.

Ei Varissuo ole mikään erillinen linnake samalla lailla sieltä halutaan pois.

jo vuonna 2012 Yle osasi kertoa:
Maahanmuuttajien kaupunginosista muutetaan nopeasti muualle
https://yle.fi/uutiset/3-5310602

Edelleen on tarkoitus pysäyttää kehitys. Ei Ruotsin tielle.

Jokaisessa maassa missä syntynyt maahanmuuttajaenemmistöisiä alueita on ongelmia.

Näitkö että Ruotsissa :
SVT: 58 prosenttia Ruotsissa tuomituista raiskaajista tulee Euroopan ulkopuolelta
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2018082222011522...

Suojellaan Suomea tältä kehitykseltä.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Helsinkiläiskoulun rehtori huolissaan alueiden eriytymisestä: "Siihen pitäisi puuttua nyt eikä huomenna, jotta ei kävisi kuin Rinkebyssä"

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/helsi...

Mikäli sama meno jatkuu niin ollaan 10-15 vuoden kuluttua Ruotsin tilanteessa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Päätoimittaja Huusko lienee selvittänyt taustatiedoista, että Turussa työttömien määrä on heilunut 40-55%:n välillä niissä kaupunginosissa, joihin on sijoitettu asumaan muunkielisiä (kuin suomi ja ruotsi), eli Varissuo, Lauste, Halinen ja Pansio.

Tieto löytyy kaupungin omista neljännesvuosittain täydennetyistä tilastoista. Netistä - aiemmin lehdestä. Niiden perusteella voi pohtia Turun onnistumista ja tulevaisuuden muotoutumista.
Rinkeby vai Tapiola?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset