Markku Huusko

Halla-ahon puolueessa turha riehaantua Ruotsista

  • Jimmie Åkesson johti ruotsidemokraatit vaalivoittoon. Kuva: EPA / All Over Press
    Jimmie Åkesson johti ruotsidemokraatit vaalivoittoon. Kuva: EPA / All Over Press

Ruotsidemokraatit sekoitti puheenjohtajansa Jimmie Åkessonin johdolla tänään odotetusti Ruotsin poliittisen pakan.

Ruotsidemokraatit oli saamassa valtiopäivävaaleissa äänistä SVT:n ennusteen (Suomen aikaa klo 22:47) mukaan noin 19 prosenttia ja näytti nousevan maan toiseksi suurimmaksi puolueeksi sosialidemokraattien jälkeen.

EDIT 10.9. klo 00:19: Ruotsidemokraatit olivat jäämässä kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi vajaan 18 prosentin ääniosuudella. Nousua neljän vuoden takaisesta kuitenkin noin viisi prosenttiyksikköä.

Vaalitulos järisyttää koko Ruotsin poliittista järjestelmää, joka on jäykistetty blokkeihin. Oikeisto- ja vasemmistoblokit olivat jäämässä molemmat 40 prosentin ympäristöön. Vasemmisto oli matkalla suuremmaksi.

Maahanmuutto nousi vaaleissa keskeiseen asemaan.

Ruotsidemokraatit myivät äänestäjille tarinan, jossa konnan rooli oli varattu maahanmuuttajille ja maahanmuuttopolitiikasta vastanneille poliitikoille. Tarina on saanut polttoainetta vuosina 2015–2016 Eurooppaa kohdanneesta turvapaikanhakija-aallosta, huhtikuun 2017 terrori-iskusta Tukholmassa ja lähiöiden jengirikollisuudesta.

Ruotsidemokraattien tarinan ytimessä ei tietenkään ole ollut maahanmuuttajien huomattavan myönteinen panos Ruotsin vaurauden rakentamisessa.

 

Ruotsidemokraattien suomalaiset aatetoverit perussuomalaiset yrittävät myydä suomalaisille populistitarinaa, jossa maahanmuutto nähdään vain negatiivisena ilmiönä.

Yhtenä perusteesinä on, että se, mitä Ruotsin lähiöissä tapahtuu, uhkaa tapahtua myös Suomessa. Siinä ei tosin oteta huomioon sitä, että Ruotsin lähiöongelma syntyi jo vuosikymmeniä sitten, kun länsinaapurissa ei miljoonaohjelman huumassa kiinnitetty huomiota sosiaaliseen sekoittamiseen.

Suomessa maahanmuuttovastaista ajattelua johtaa Jussi Halla-aho, joka sai perussuomalaiset haltuunsa runsas vuosi sitten. Ruotsidemokraattien puoluesihteeri Richard Jomshof kävi tukemassa Halla-ahoa heinäkuussa SuomiAreenassa, kun hän maalaili synkkiä kuvia Ruotsin tilanteesta.

Halla-aho jatkoi tänään Ruotsi-synkistelyä ja totesi Ylen lähetyksessä, että ”Suomi on 15 vuoden kuluttua siellä missä Ruotsi tänä päivänä”.  

 

Lainatarina ei ole tähän mennessä uponnut suomalaisiin. Vähemmän kuin yksi kymmenestä suomalaisesta olisi valmis antamaan äänensä maahanmuuton vastustamisesta eläville perussuomalaisille. Yhdeksän kymmenestä ei ole valmis tarttumaan oikeistopopulistien syöttiin.

Halla-aho valmistautuu viemään puolueensa ensimmäistä kertaa eduskuntavaaleihin ilman mainittavaa johtajakokemusta. Tässä hän poikkeaa oleellisesti vuodesta 2005 ruotsidemokraatteja johtaneesta Åkessonista, joka kypsytteli puoluettaan yli vuosikymmenen ajan marginaalissa tämän päivän vaalivoittoon.

Ruotsidemokraattien suunta on ollut useiden vaalien ajan nousujohteinen, kun perussuomalaiset ovat olleet päinvastoin laskussa, osin viime vuoteen asti kestäneen hallitusvastuun vuoksi.

Myöskään Halla-ahon poliittisen kansanvillitsijän taidot eivät ole Åkessonin luokkaa. Kaukana ne ovat myös Timo Soinista, jonka johdolla Suomessa syntyi kaksi perussuomalaista jytkyä vuosina 2011 ja 2015.

 

Halla-ahon johtaman puolueessa ei kannata vielä riehaantua siitä, että ruotsidemokraatit menestyivät Ruotsin vaaleissa. Täällä kisa on huhtikuussa 2019 ihan omansa.

Halla-ahon puolue ei pysty toisaalta sekoittamaan poliittista pakkaa samalla tavalla kuin Åkessonin puolue Ruotsissa, vaikka se yllättäen yltäisi vastaaviin lukemiin. Suomessa osataan koalitiohallitukset myös yli ideologisten rajojen, kuten esimerkiksi 2011 tapahtui.

Se mikä Åkessonin ruotsidemokraatteja ja Halla-ahon perussuomalaisia yhdistää on se, että kumpikin on muille puolueille vastenmielinen hallituskumppani.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (124 kommenttia)

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

”Suomi on 15 vuoden kuluttua siellä missä Ruotsi tänä päivänä”. Voisiko asialle tehdä jo nyt jotain, vai odotellaanko?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Niin, kysymys on paljolti siitä, uskooko tuota poliittisiin tarkoituksiin tehtyä maalailua vai ei. Tilannekuva on eri puolueissa aika erilainen. Myös ongelmien ratkaisumallit ovat erilaisia.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Ruotsissa ei uskottu. Ratkaisumalli on osoittautunut vääräksi.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

#5 Toiset uskoo toiset ei. Suomella ainakaan ei näytä olevan mitään ratkaisumallia ko ongelmaan, ei mene 15 vuotta ennenkun olemme samalla tasolla kuin Ruotsi nyt.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola Vastaus kommenttiin #50

Pääkaupunkiseudun näkövinkkelistä katsottuna taitaa 10 vuotta olla lähempänä totuutta, mikäli kehitys jatkuu yhtä voimaperäisesti kuin nykyään.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen Vastaus kommenttiin #54

Jassoo. Voi olla mutta ainakaan täällä eteläisessä Espoossa en ole mihinkään häiriöön joutunut.
Huuskon juttuun ei ole juuri lisäämistä. Tuolla yhden asian oljenkorrella ei maata johdeta. Toinen fakta on PS puolueen johtajien osaaminen ja taustat. Miettikää nyt.
Pari kolme kyvykästä lähti Sinisiin.
Minua kiinnostaa nk inan verran millaisen ehdokaslistan Halla-aho taikoo vaaleihin. Mökkinaapuri , tampereen roku a’la Popeda,oli erään kunnan persujen bussikuskina Jyväskylän puoluekokouksessa. Sanoi roudari/ keikkakuskina paljon nähneensä mutttei sellaista baabelia missään. Näistäkö maan johtoon?
Samoin lukujen suhteen menee asiat härän pyllyä. Miljardit ja miljoonat. Kaikki yli 2100€ kk tienaavat on herroja. Eka säästökohde on kansan valitsema eduskunta ja sen tähtitieteelliset liksat. Koko Ek budjetilla ei työttömyysturvaa pyörittäisi kolmea päivää. Ja niin pois päin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Suomihan on Ruotsia edellä. Perussuomalaisten jytky tuli 7 vuotta ennen Åkessonin jytkyä. Joten SD:tä odottaa alamäki.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Ei SD:llä Ruotsissa ole mitään jytkyjä, he nousee tasaisesti vuosi vuodelta.
Mielenkiintoista on milloin kannatuksen nousu pysähtyy.

Ihme vöyhötystä jytkyistä , on kiihkoa ilmassa

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#1
”Suomi on 15 vuoden kuluttua siellä missä Ruotsi tänä päivänä”. Voisiko asialle tehdä jo nyt jotain, vai odotellaanko?
.........

Kannattaa odotella niin kauan kun siellä ollaan. He ovat kaikilla taloudellisilla mittareilla laskettuna meitä edellä ja rikostilastotkin ovat kauniimpia kuin meidän.

http://petranyqvist.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25293...

https://www.hs.fi/talous/art-2000005518175.html

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Nykyisin tuntuu kaikki olevan mahdollista, mutten usko tuollaisiin uhkakuviin. Esimerkiksi Suomen maahanmuutto ei ole lähimainkaan samoissa kantimisssa kuin Ruotsissa ja uskon, ettei Suomessa tehdä niitä virheitä, mitä Ruotsissa on tehty. Onneksi myös nyt on havahduttu näihin ongelmiin, mitä hallitsematon maahanmuutto aiheuttaa. Toivoa sopii, että tässä asiassa edetään nyt niin, että se saadaan myös laajemmassa mittakaavassa hallintaan eikä vuoden 2015 kaltaista tilannetta enää nähdä. Sellaista ei Eurooppa enää kestä ja tuskin kansleri Merkelkään enää yllyttää hakijoita tulemaan vapaasti Saksaan. Lisäksi rajoja vartioidaan jo nyt paremmin Schengen-sopimuksesta huolimatta ja voihan olla vielä, että tämä sopimuskin vielä puretaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"uskon, ettei Suomessa tehdä niitä virheitä, mitä Ruotsissa on tehty."

Suomen talouden kantokykyyn verrattuna olemme tähän mennessä tehneet isomman virheen.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Ruotsidemokraattien selkeä voitto osa eurooppalaista trendiä, sanoo Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen. https://yle.fi/uutiset/3-10395492

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Arvio on epäilemättä asiantunteva. Suomen trendit ovat olleet vähän omanlaisiaan. Viittaan tässä oikeistopopulistien SMP-historiaan, jytkyihin 2011 ja 2015, perussuomalaisten hajoamiseen 2017 ja populistien nykyiseen melko vaatimattomaan kannatukseen verrattuna moneen muuhun maahan.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Aivan, mutta Suomi tulee aina perässä. Kiistämätön tosi asia on kuitenkin se, että ilmiö tulee toistumaan myös Suomessa.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #10

Kyseessä ei ole kiistämätön tosiasia.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #13

Tulee toistumaan Suomessa. Oli sitten kiistämätön tai ei.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä
Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Joo, kyllä ruotsidemokraattien vaalivoitto näyttääkin jäävän pienemmäksi kuin tunti sitten näytti. Mutta vaalivoitto se on heille kuitenkin, koska saavat runsaasti lisää edustajia läpi ja vahvistavat asemaansa kolmantena blokkina.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen Vastaus kommenttiin #20

jeps, ovat saaneet n. 300000 uutta äänestäjää , ylittäneet jo miljoonan äänestäjän rajan (n.1100000 )

varmaan kuntapolitiikassa etenkin heidän vahvoilla alueilla saavat asioitaan läpi entistä paremmin.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

"Ruotsidemokraattien tarinan ytimessä ei tietenkään ole ollut maahanmuuttajien huomattavan myönteinen panos Ruotsin vaurauden rakentamisessa."

"Kurronen huomauttaa, että Ruotsissa merkittävä osa maahanmuuttajista on suomalaisia, jotka ovat muuttaneet naapurimaahan jo 70-luvulla."

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Aika vaikea olisi kuvitella nykyisen Ruotsin toimimista ilman maahanmuuttajia eri puolilta maailmaa. Sama pätee Suomeen. Eivät kulkisi esimerkiksi pääkaupunkiseudun bussit niin taajaan, ja aika moni muukin tärkeä työ jäisi tekemättä.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Työperäinen maahanmuutto on tärkeää jokapuolella maailmaa.
Myös meillä. JA hädässä olevaa on autettava.

Toinen asia on sitten se että osataanko tarpeen tullen laittaa veks ne jotka ovat tulleet väärin tarkoitusperin.

Se edellyttäisi ainakin tulovaiheessa tarkkuutta, nythän homma on aivan sekaisin
täällä meillä . Saa tulla valehdellen nimen, iän ja syntyperänsä... käsittämätöntä

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #15

Siitähän sen näkee, että jako työperäiseen ja humanitaariseen maahanmuuttoon on keinotekoinen. Bussikuskeilla on järjestään pakolaistausta.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #59

Jos tämä jako pitää lopettaa, ollaan jo sellaisen hulluuden äärellä että oksat pois. Kohta joku idiootti varmaan sanoo että humanitaarinen maahanmuutto on Suomelle (tai Ruotsille) hyödyllistä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #116

Ei siitä ainakaan haittaa ole. Idiootit tietysti ovat toista mieltä, mutta onneksi heidän kannatuksensa ei Ruotsisssa ollutkaan ihan niin suuri kuin jotkut etukäteen maalailivat.

Tässä elävä esimerkki siitä millaista porukkaa humanitaarisen maahanmuuton myötä Suomeen tulee:

"Hasan Khademi tuli Suomeen elokuussa 2015 turvapaikkahakija-aallon mukana. Lähtöön vaikuttivat hänen mukaansa perheen turvallisuuteen liittyvät asiat, mutta hän ei halua kertoa niistä tarkemmin muille kuin Maahanmuuttovirastolle.

Khademi kertoo käyneensä Afganistanissa vain pari vuotta koulua, jossa opiskeltiin äidinkieltä daria ja Koraania.

– Siellä ei opetettu esimerkiksi englantia, matematiikkaa tai biologiaa. Tiesin Euroopan, mutta en mitä maita siihen kuuluu. Teidän aakkosistanne tiesin vain ne, jotka ovat omassa nimessäni.

Khademi teki töitä Iranissa ja lainasi rahaa, että pääsi salakuljettajan mukana Turkista Kreikkaan. Hänellä ei ollut tarpeeksi rahaa, ja hän kertoo paenneensa salakuljettajaa. Suomeen nuorukainen tuli Ruotsin kautta ja tie vei Itä-Karjalan kansanopistoon.

Siellä hänen opettajakseen tuli Paavo Hakulinen, jota Khademi kehuu maasta taivaisiin. Vuonna 2016 Hakulinen selitti oppilaille, miksi niin monilla suomalaisilla on vappuna valkoinen lakki.

– Opettaja kertoi sen niin hienosti, että päätimme kavereiden kanssa, että meidän on pakko päästä lukioon."

https://yle.fi/uutiset/3-10390566

Käyttäjän lahtipe1 kuva
Petri Lahtinen Vastaus kommenttiin #117

Varmastikin hieno nuori mies, onnea hänelle elämässään, toivottavasti Suomessa.

Mutta valitettavasti pääosa ei ole hänen veroisiaan

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #133

Ei hän missään tapauksessa ainoa lajissaan ole. Varsinkin afgaaneissa on noita opinto-ohjuksia ollut paljonkin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #116

Varmasti on osittain hyödyllistä. Sitä ei kyllä tarvitse hyötynäkökulmasta srvioida. Se ei niinkuin ole sen idea. Työperäisen maahanmuuton idea on taloudessa ja siitä saattaa olla humaania iloa ja surua. Humanitäärisen idea on auttamisessa ja siitä voi koitua taloudellisia sivuvaikutuksia, hyviä ja huonoja, ei kumpiakaan selkeästi voittopuolisesti.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #118

Ajattelitko ratkaista maailman ongelmat, todelliset ja kuvitellut, turvapaikoilla? Naiivi, typerä ja .. no vielä kerran typerä ajatus. Todennäköisesti moni niistä joita mielelläsi kutsuisit natseiksi kykenisivät inhimilliseltä kannalta parempaan suoritukseen melko vaivattomasti. Ihan yksinkertaisesti siitä syystä että ajatus jaksaa juosta edes hiukan pidemmälle.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #119
Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #120

Ei se pysty. Sillä on niin vahvat ideologiset silmälasit päässä ettei se näe todellisuutta ollenkaan.

Ilkka Huotari

Suunta (melkein?) jokaisessa Euroopan maassa on ollut maahanmuuttokriittisten puolueiden hyväksi.

Ei Itävallassa kai ihan samanlaisia ongelmia ole ollut kuin Ruotsissa, silti siellä ÖVP ja Sebastian Kurz oli selkeä voittaja ja sillä suurin kannatus.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ruotsin nouseva fasismi tulee suuntaamaan turvapaikanhakijoiden reitin kohti ystävällismielistä Suomea, jossa pääministerikin on luvannut oman kotinsa ovien aukeavan tulijoille.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Vaikuttaa kuitenkin, että Sipiläkin alkaa tulla järkiinsä.

Käyttäjän JarmoHenttonen kuva
Jarmo Henttonen

Lähinnä herennyt huomaamaan, että kotimaanvaalit lähestyy huimaavauhtia.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Halla-ahon puolueessa turha riehaantua Ruotsista... voisi myös sanoa että "Halla-ahon puolueesta turha riehaantua Suomessa..?"

Sinänsä kuitenkin jännä, että itselläni ja Jimmie Åkessonilla on paljon yhteistä - nollastahan sekin aloitti! ;-)

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=101566...

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

" perussuomalaiset yrittävät myydä suomalaisille populistitarinaa, jossa maahanmuutto nähdään vain negatiivisena ilmiönä."

Itse suhtaudun aina kriittisesti, että meillä ja muuallakin on esitetty valmiita selitysmalleja maahanmuutosta (valta puolueilta ja valtamedialta) ja olettaen ettei niitä kukaan pureskele, haasta ja koettele.

Vastustanko maahanmuuttajaa, joka tulee työn, koulutuksen tai avioliiton vuoksi tai ulkomaalaista joka sijoittaa maahamme ja luo työpaikkoja?

En vastusta.

Vastustan tätä hulluutta jota harjoitetaan massamaahantulo politiikalla.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

No mitä mieltä ystävät olette siitä, että yli 5000 nuorta amkk tai - korkekoulutettua muuttaa pois maata vuosittain?
Monilla syy maamme henkinen ilmapiiri. Multa on vielä yks jenkeissä mutta tulee takas . Yks oli Italiassa ja palasi myös. Naapurin ikätoverit, lähtivät jo vuosia sitten pysyvästi.
Eli jotta balanssi pysyisi niin 5000 työperäistä tarvitaan jo tähän paikkoon.

Seppo Virkkula

Tässä jutussa sotkettiin taas kerran iloisesti työperäinen maahanmuutto humanitaariseen maahanmuuttoon. Työperäinen maahanmuutto toki voi olla taloudelle hyväksi, mutta humanitaarisessa maahanmuutossa työllistymisaste on jäänyt niin matalaksi sekä Suomessa että Ruotsissa, että se aiheuttaa vain suuria kustannuksia eikä suinkaan taloudellista hyötyä.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Ei, siellä ryypättiin rankasti ja ryhdyttiin mafiosoiksi.

Olin vuosituhannen vaihteessa opiskelijana Ruotsissa ja asuin sellaisessa miljoonaohjelman lähiössä, jossa olipaljon niin niitä vanhoja kuin uudempiakin maahanmuuttajia. Ihan siististi ne Lähi-idän porukat siellä elivät. Suomalaisista pultsareista ei voinut sanoa samaa.

Sittemmin sielläkin on autoja palanut, mutta en usko niiden liittyvän vähimmässäkään määrin etnisyteen, vaan ihan niihin muihin sosiaalipoliittisiin epäonnistumisiin, joita meilläkin Persut hallitukseen päästyään lähtivät innolla pahentamaan. Ja aivan samat virheet olisi SD:lläkin tarjolla. Syrjäytetään ihmisiä tarkoituksella omista rasistisista ja talousoikeistolaisista lähtökohdista kummuten ja sitten ihmetellään kun ne eivät hiljaa tyydy osaansa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ei tullut SD:e takkia, tuli tuluskukkaro.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Saivat aiempaa vahvemman valta-aseman blokkien välissä ja voivat päästä ohjailemaan tulevan hallituksen politiikkaa. Mutta jäivät tosiaan kauas joidenkin jo intoilemasta noin 25 prosentista.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Markku Huusko toistaa tässä (toki tarkoituksella) tämän puolitotuuden siitä, kuinka Ruotsi on hyötynyt maahanmuuttajista. Väite pitää paikkansa, jos ei huomioida eroja ajassa ennen 2000 -lukua ja sen jälkeen ja etenkin viime vuodet (2015-).

Maahanmuuttajien tausta, koulutus ja kulttuuri ovat tällä aikajanalla aivan erilaiset ja niin ovat "hyödytkin". Viimeiset vuodet Ruotsi(kin) on turhaan syytänyt lopputtoman määrän kruunuja jo pelkästään tämän invaasion tehneen armeijan elättämiseen ja erilaisiin "pää, olkapäät, peppu" - kotouttamistoimiin. Aivan turhaan ja esim. musliminaisten syvenevä, systemaattisesti toteutettu segregaatio yhteiskunnasta on iso tabu, johon ei osata eikä uskalleta puuttua.

Kuinka paljon helpompaa oli esim. suomalaisten 1970-luvulla "kotoutua" Ruotsiin kuin lukutaidottoman somalin, afgaanin ja irakilaisen? Ongelmia oli toki tuolloinkin, mutta silloin mentiin suoraan töihin, oli pitkälti sama arvopohja ja uskonto ja lapsista kasvoi jo suurimmaksi osaksi ruotsalaisia. Se on oikeaa kotoutumista. Se taas ei ole, että vaaditaan omaa lakia ja tuomioistuimia maahan, johon on saapunut ("pelastettu").

Totuus on se, että muodostuupa millainen hallitus tahansa, se tulee noudattamaan SDn jo vuosia vaatimaa maahanmuuttopolitiikkaa. Paikallisen Kokoomuksen johtaja vaatii sitä jopa ääneen ja demaritkin joutuvat pakon edessä hyväksymään faktat. Vaalikeskustelussa huudettiin kilpaa lisää poliiseja ja resursseja heille. Vain Keskustan ja äärivasemmiston johtajat näyttivär olevan edelleen täysin pihalla siitä, mitä on tehtävä.

JK. Vihreiden "menestys" vaaleissa olisi kyllä yhden jos parinkin erillisen puheenvuoron arvoinen. Touko & team ovat matkalla samaan marginaaliin.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mä kun heräsin, niin luulin, että perussuomalaiset juhlii samppanjan kanssa, mutta taisikin tulla ihan normaali populistinen läsähdys. :)

No Halla-aho ja Huhtasaari varmaan viettää railakasta krapula-aamua :)

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

kyllä joo elämä jatkuu kaikilla.

sinäkin myyt vanhoja tex willereitä ja kuluneita miestenlehtiä kuten ennenkin !

=)

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Eihän se,että lähes joka 5. äänestää SD:ja ole mikään voitto tai jytky. Tällä logiikalla ei ole Suomessakaan yhtään voittajaa tai jytkyttäjää.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Suomessa ei ole blokkipolitiikkaa, ja siksipä täällä ei yksi puolue pysty mitään ratkaisemaan.

Suomen tilanne on aivan toinen, ja täällä persuja ei pidetä minään suunnannäyttäjänä, vaan uskottavuutensa menettäneenä yhden asian kohkaajana.

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Ja mikä parasta, Pilli ja Pulla voivat poltella autoja
entiseen malliin. Oli Ruotsissa blokkeja tai ei, saamme
täällä Suomessakin jankata samoista asioista jatkossakin.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Viimeinen julkisuudessa ollut tieto oli se, että 340 autoa olisi poltettu.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Sn sijaan vieläkään ei tiedetä, ketkä niitä polttivat.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Suomi joko rajoittaa maahanmuuttoa, tai sitten keksii kotouttamismallin, mikä on maailmanlaajuinen sensaatio ja Suomi on sen johdosta maailman huomion keskipisteenä, koska mikään muu maa ei ole siinä asiassa onnistunut.

Joten kuljemme Ruotsin tietä, koska toi jälkimmäinen vaihtoehto on epätodennäköinen ja maahanmuuttoa ei rajoiteta. Siis lupaa kannatuksen nousua Perussuomalaisille.

Käyttäjän ArtoNurmi kuva
Arto Nurmi

En ole huomannut että maahanmuutto olisi ainoa teema. Yhtenä yleisenä teemana ainakin kuntatasolla on ylipäänsä asioissa ns. "Inhorealistinen" järkeily ja perusasioihin keskittyminen. Se tarkoittaa yleisesti että puhutaan asioista analyyttisesti ja ei pelätä ottaa asioiden eri puolia esiin. Ajatuksena on vastuullinen päätöksenteko tulevaisuutta ajatellen. Sehän oikeastaan maahanmuuttolinjauksissakin näkyy.

Perussuomalaisia vastaan nousee jatkuvasti tunnepohjaista kritiikkiä, joissa vilisee vakioteemasanat kuten ihmisoikeudet, rasismi, vihapuhe jne. Tarkoitus on poliittisilla vastustajilla ikäänkuin juntata ihmisten mieliin näiden teemojen yhdistäminen negatiivisessa mielessä Perussuomalaisiin.

Mutta nykymediassa puolueet on jollain tapaa jaettu ikäänkuin "hyviksiin ja pahiksiin". Hyviksillä on oikeus esittää ihan mitä vain ja sitten sitä toista demonisoidaan ja liitetään niin paljon kuin kehdataan negatiivisessa mielessä ihan mihin vain. Hyvänä esimerkkinä ns. "Gradujahti". Mikä vain mikä saattaisi johtaa PS-negativisointiin syödään kuin pula-aikoina kaurapuuro. Tällainen asetelma tieysti kelpaa muille puoluekentän edustajille.

Kommenttina tähän Ruotsin vaaliin:. Mikä puolue olisi voinut ottaa 5% kasvun Ruotsin vaaleissa niin että joka media nyt aamulla vähättelisi sitä?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

On aamun lehdissä ihan asiallisiakin tulkintoja. Tilanne on nyt Ruotsissa sama kuin Saksassa viime vaalien jälkeen. Kaikki vanhat puolueet menettävät äänestäjiä, enemmistöhallitus on vaikea saada kasaan ja vähemmistöhallituksen muodostaminen on melkoisessa pattitilanteessa. Kuten medioissa lukee Ruotissa takit tulevat heilumaan lähiviikkoina tai hallitusta ei saada lainkaan kasaan ja jos jostain Huuskon kanssa on samaa mieltä niin "Suomessa osataan koalitiohallitukset" eli kerrankin ruotsalaiset Suomeen oppiin "vaikeista hallitusneuvotteluista" meillä kun vaalit ovat sivuseikka kun kaikki on kaupan ...

Toni Tamminen

Keskustan, Kokoomuksen ja SDPn tulisi kuitenkin riehaantua Ruotsista (vihervassarit ovat riehaantuneet jo, tosin omilla oudoilla läpsimistavoillaan). Perinteisten puolueiden tulisi herätä, vaaleja Suomessakaan ei voiteta omilla lehmänkaupoilla ja vatuloinneilla.

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Rakas Markku. Pidin. Sydänhän saadaan "tutkimuspöydälle", vain puhumisen kautta. Tunsin Rakkaan naapurimme, joka oli sota-aikana joutunut sotavangiksi, tuonne itärajan taakse. Hän oli, erittäin tärkeä henkilö perheelleen ja meille, kaikille naapureillemme, vieläpä Kymi-Yhtiöllekin.
Hän ei, tietääkseni, pystynyt avautumaan kenellekään, noista vankeusajoistaan ja mahdollisista kidutuksista ja muista kauheuksista.
Saatana sai hänet tekemään sen mitä se yritti teettää Jeesuksellekin, vaan Jeesus tukeutui Jumalan Sanaan. Meillä kenelläkään ihmisellä ei ole muuta turvaa saatanaa vastaan, kuin Jumalan Sana. Siksihän me tapellaan Sanasta. Me kaikki haluaisimme olla, "Sanamiljonäärejä".
Lämpimin, Siunaavin terveisin Lasse Hietanen.

Toni Rintala

Jotkut maahanmuuttajat pitävät haittamaahanmuuttoa ongelmana Ruotsissa.
https://yle.fi/uutiset/3-10394556

Yle kertoo, kuinka maahanmuuttajatkin ovat huolissaan. Yle kertoo, ja sitten täällä Suomessa valitetaan, kun maahanmuutosta puhutaan liikaa :D

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Turvapaikan hakijat voittivat Ruotsin vaalit tarvitsematta edes osallistua moiseen äänestykseen. He saavuttivat torjuntavoiton. Se näkyy Ruotsidemokraattien vaatimattomana 4.7 %:n kasvuna verrattuna edellisiin vaaleihin. Pääsy hallitukseen tällä tuloksella vaikuttaa aika kyseenalaiselta. Edessä näyttäisi olevan oppositiossa oleminen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eivät he mene hallitukseen vaikka kysyttäisiin, koska vaatisivat kuitenkin sellaisia ohjelmakohtia, joita mikään muu puolue ei hyväksyisi. Olennaista on annetaanko heille jonkinlainen vaa´ankieliasema vai pelataanko sekin tyhjäksi.

Toni Rintala

"vaatimattomana 4.7 %:n kasvuna verrattuna edellisiin vaaleihin."

Kasvua oli noin 36%, kun äänimäärä kasvoi noin 4,7 yksikköä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Prosenttiluvuilla on aina hauska pelata. Jos jonkun puolueen kannatus nousee vaikkapa yhdestä prosentista kahteen prosenttiin, niin äänimäärä on kasvanut noin sadalla prosentilla. Tuskin kuitenkaan riittäisi perustaksi nousta hallituspuolueeksi.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #53

Minä aina niin mielelläni muistelen sitä, kun aikanaan Bottan naistentansseissa minua haettiin useammin kuin pöydän muita poikia yhteensä...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Centerpartiet lisäsi ääniosuuttaan vielä enemmän, 41%... Vaalien suurimman voittajan haluavat hallitukseensa sekä suurin että toiseksi suurin puolue.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Eräät toimittajat on "vasthenmielisiä".

Näkee Huuskon kirjoituksesta selkeesti vihan Perussuomalaisia kohtaan, ja jopa jonkinlaisen pelon, joka eskaloituu halventavaan sävyyn kirjoittelun.

Ruotsindemokraateista kirjoittaa isolla alkukirjaimmella ja Perussuomalaisista pienellä.

Onko Ruotsindemokraatit ja samoin Perussuomalaiset puolueita jotka on kaikkia muita vastaan näkemyksessäs, vai puolueita kuten muutkin?
Minun mielestä ainakaan kirjoitukses mukaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ruotsidemokraatit ovat kaikkia muita puolueita vastaan, koska kaikki muut ovat heitä vastaan. Se vain nyt on niin. Näiden vaalitulosten jälkeen sieltä on kyllä hiukan "hätäpäissään" viestitetty kädenpaiskausta moderaateille, koska pelkona on, että vaalivoittoa ei pääse mitenkään hyödyntämään.

Käyttäjän UffeNordstrm kuva
Uffe Nordström

Minusta kyllä tuntuu että Jimmy Åkesson on valmis tekemään yhteistyötä kaikkien puolueiden kanssa. Niin ainakin herra itse televisiohaastattelussa väitti. Tietysti sinulla Kuikka saattaa olla paremmat tiedot.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #67

En ole tulkinnut hänen viestiään aivan noin selkesti, ainakaan hän ei ole sellaista tarkoittanut kuin korkeintaan omilla ehdoillaan. Lähinnä kyllä hiukan kutkutellut moderaatteihin päin.

Mutta kirjoitinkin: "koska kaikki muut ovat heitä vastaan", ei siis toisinpäin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #70

Ei taida Kristerssonin pokka kuitenkaan pitää. Tietenkin voisi ajatella, että hallitusvastuu on paras tapa kuohia SD mutta siihenkin konkurssiin pitäisi saada vielä pari muuta maksumiestä... Äänettömästä yhtiömiehestä taas ei olisi kuin pelkkää haittaa.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Näiden puolueiden joidenkin jäsenten ja myös johtajien retoriikka on ollut paikoin sellaista, että yhteistyötä niiden kanssa karsastetaan muissa puolueissa. Ehdottomuus kääntyy itseään vastaan. Tosin juuri sen ehdottomuuden avulla nuo puolueet saavat vaaleissa ääniä.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Jos kannatus nousee nousemistaan, niin eikös silloin jotain ole tehneet oikein? Voisit Markku edes sen tunnustaa.

Se että jos joku edustajista on jostain jotain mieltä, eikös hän myös saa olla sitä, vai pitääkö mielistellen muita sanoa asioita toisin?

Oon nähäny jossain heidän vaaliohjelmansa, kyllä heistä on muuhunki kuin pelkästään maahanmuutton ajamiseen, eli olisivat kuin muutkin puolueet hallituksessa, mutta uskaltavat sanoa ääneen jos jossain maa menee suuntaan joka ei ole ruotsalaisten eduks.

Ja kyllä Ruotsin päättäjien ekatehtävä on olla maansa ja kansalaistensa edunvalvojia.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #71

Kyllä he puhuttelevat Ruotsissa merkittävää kansanjoukkoa, koska joka kuudes on SD:tä äänestänyt. Vaalivoittajiksi heitä jo tekstissänikin kutsuin.

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Tapani. Jospa se ei kuitenkaan olisi Markulta vihaa. Jospa se on voimattomuutta. Jeesushan sanoi; Ilman minua, te, ette voi mitään tehdä.Liekö näin? Siunaten Sinua ja Rakkaitasi, Lasse.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Kyllähän tekstistä selvästi näkee Huuskon asenteellisuuden, mutta siihen hänellä on oikeus yksityishenkilönä. Tietenkin jos edustaa verkkolehti Uutta Suomea sen päätoimittajana, niin voi miettiä missä journalistin objektiivisuus.

Katsoin nyt tuota hänen tekstiään, niin siinä on ruotsidemokraatit kirjoitettu myös pienellä, paitsi lauseen alussa isolla. Tuossa tarkemmat suositukset Suomessa. https://www.kielikello.fi/-/puolueiden-nimet-iso-v...

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Kyllä puolueiden nimet tällaisessa tekstissä kirjoitetaan pienellä (ja virkkeet aloitetaan aina isolla kirjaimella). Tuossa linkissäsikin on:

"suosituksen mukaan puolueiden käyttönimet kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella. Isoja alkukirjaimia käytetään vain silloin, kun mainitaan puolueen virallinen, puoluerekisteriin merkitty nimi (kuitenkin ilman lyhennettä rp. ’rekisteröity puolue’), esimerkiksi Kansallinen Kokoomus, Suomen Sosialidemokraattinen Puolue, Vihreä liitto, Suomen Keskusta. Näitä nimiä tarvitaan kuitenkin hyvin harvoin."

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Blogin kirjoittaja osaa ilmaista asian tyylikkäästi:
"Suomessa osataan koalitiohallitukset, myös yli ideologisten rajojen kuten esimerkiksi 2011 tapahtui."
---
Päätoimittaja Huusko tosin edustaa eri näkökulmaa koalitiohallituksen (v. 2011 ->) osaamisesta kuin suomalaiset ja/ tai Suomen Kuvalehti (v. 2013). Gallup-selvityksessä "Kataisen hallitus on 2000-luvun huonoin".
https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/gallup-ka...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

2000-luvulla ei ole hirveästi hallituksia ollut, verrattuna vaikkapa 1900-lukuun - etenkään vielä vuonna 2011.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

SK:n linkkiin sisältyvät: Lipponen 1 ja 2, Jäätteenmäki, Vanhanen 1 ja 2, Kiviniemi, Katainen, Stubb ja Sipilä.
Siinä on suunnilleen Suomen koko EU-ajan periodi. Vain Aho puuttuu...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ei sen hallituksen aikana Suomessa paljoa positiivisia asioita tapahtunut, olet oikeassa. On jännä ajatusleikki miettiä, että entä jos perussuomalaiset olisi silloin koettu hallituskelpoisiksi. Päällä oli eurojärjestelmän kriisiä ja sen sellaista.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Vaihtoehtoinen historia on todella hankalaa.

Toisaalta nyt meillä on edelleen - siis 8 vuotta myöhemmin - velkakriisi (mm. Kreikka) ratkomatta. €uron ongelman myöntää "merkittävä ajattelija" Korkmankin, vaikkei enää näe mahdollisuutta ns. peruuttamiseen. Kreikan velkakriisi ei ole poissa, vaikka media väitti Kreikan seisovan omilla jaloillaan.
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005799057....

EU:lla on näiden ohella toimimattoman Frontexin ja ulkorajasopimuksien piittaamattomuudesta nouseva Schengen-kriisi.

Kuten pres. Niinistö muussa yhteydessä viittasi, "vastuun kantajia ei oikein löydy", vaikka vastuuta liikkuu vapaana.
US-alustalla on monia hyviä kirjoituksia tuon "vaihtoehtoisen historian" tarkastelusta jo 2010-luvun alusta. Kyllä niitä kannattaa lukea kertaamismielessä ja vaihtoehtoajattelun ymmärtämismielessä.

Ainakin edesmenneen journalistin, Erkki Toivasen ns. vapaaseen "Eurooppa-aatteeseen" liittyvät tekstit ovat hyviä nykyisille ns. euroideologeille lukea.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kuka muistaa, miten Soinin aikana perussuomalaisten yhteydet sverigedemokraatteihin kiellettiin jyrkästi? Syntyi suorastaan kohu kun nuori Tynkkynen kävi omin päin puhumassa sikäläisen jugendin tilaisuudesa.

Nykyään siellä kilistellään sivistyneesti samoissa vaalivalvojaisissa. Halla-aho, Purra ja Huhtasaari matkustivat hengenheimolaittensa luokse. Itse asiassa monet tarinat kerätään omaan propagandaan juuri Ruotsista.

Ei muuten ihme, että lähes koko pakkoruotsi-hysteria kuoli soinilaisten perussuomalaisten mukana. Ruotsin maahanmuutto on paljon mehukkaampi vihollinen ajettavaksi vaaleissa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Lehdistön ja poliitikkojen jyrkät kannat alkavat pehmetä, kun marginaalissa oleva "tyhmä, huonosti koulutettu, ruma ja väärin ajatteleva rasistinen roskaväki", joka osaa kieliä, löytää laivalta Ruotsin vaalivalvojaisiin ja pukeutuu siististi, mutta saakin lisää painoarvoa demokraattisten vaalien kautta.
Samalla alkaa pohdiskelu siitä, onko jotain mahdollisesti tehty väärin, kun tähän on tultu.

Toki virheiden myöntäminen vaikuttaa aina vaikealta lausua ulos, vaikka osaa käyttää gaffeleita möbleeratussa huoneessa, tehdä kravattiin Windsorin solmun, harjoittaa avointa syrjintää sekä puhua tarvittaessa silmää räpäyttämättä myös muunnettua totuutta. :-)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Olet oikeassa, Petra. PS on vaihtanut totaalisesti strategiansa Halla-ahon alaisuudessa.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

onko tämä uusi "sallainen liitto" ja "sallaiset kansiot"??)))

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #97

Arto, aika avointahan tuo ruotsidemokraattien ja perussuomalaisten uusi yhteistyö on, kun esimerkiksi Porissa lavalla kaiken kansan edessä sitä viime kesänä harjoittivat:)

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Omasta mielestäni tämä selkeästi nostaa perussuomalaisten kannatusta, koska nyt nähtiin että veljes/sisarpuolue Ruotsissa nosti kannatustaan. Tiedä sitten riittääkö tämä ensi kevään vaaleihin, koska persujen pitäisi saada todellinen jytky, että heitä vastenmielisenä pitävät puolueet joutuisivat tekemään kaikkensa, jotta pääsisivät persujen kanssa samaan hallitukseen.

Nyt ihan riippuu siitä, minkälaisen kenttätyön persut tekevät ja saavatko he ihmiset ääniuurnille. Suomessa on nukkuvia arviolta 30-40% vaaleista riippuen ja jos tämän porukan saavat aktivoitua agendansa taakse, niin silloin näkisimme persujen Halla-ahon hallituksen muodostajana.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

On vaikea nähdä, miten ruotsidemokraattien vaalimenestys tarttuisi sellaisenaan Suomeen. Ei PS:n puheenjohtaja Halla-ahokaan suoraa vaikutusta tunnu näkevän: "Kaikissa maissa äänestetään paikallisista lähtökohdista", hän sanoi HS:ssa.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005821387.html

Toinen asia on se, miten "Ruotsin lähiöiden jengitapahtumat toistuvat tulevaisuudessa Suomessa" -retoriikka puree. Juuri nyt se ei tunnu purevan.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Me näemme tämän asian erilailla, koska ei Ruotsin vaalitulos voi olla vaikuttamatta Suomeenkin. Mietitäänpä länsirajaamme, että minkälainen muuttoliike sieltä on tulossa, vai ymmärtääkö Sipilä nyt lopultakin panna stoppia massamaahanmuutolle.

Ruotsin vaaleilla on siis vaikutusta, ei välttämättä Halla-ahon persujen ensi kevään vaalitulokseen, vaan kokonaisuudessaan maahanmuuttopolitiikkamme järkeistämiselle.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #73

Massamaahanmuuttoahan Suomessa ei ole nähtykään. Jos vuoden 2015 turvapaikanhakijoiden tulva lasketaan sellaiseksi, niin sekin päättyi jo seuraavana vuonna.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Onkohan tätä eroa missään korostettu? Ruotsissa koetaan äänestäminen yhä mielekkääksi, velvollisuudeksi ... , mitä termiä nyt haluaakaan käyttää, kun taas Suomessa tilanne on täysin eri koska (saa taas itse käyttää jotain selitystä ...)

"RUOTSIN PARLAMENTTIIN eli valtiopäiville valittiin vaaleissa 349 kansanedustajaa.

Äänestysprosentti vaaleissa oli 84,4, mikä on hieman alhaisempi kuin edellisissä vaaleissa. Vuoden 2014 vaaleissa äänestysprosentti oli 85,8." (HS)

Suomessa taas vain 80% ääänestysaktiivisuus oli saavuus ja nyt keikutaan siinä 70% lukemassa.

https://www.tilastokeskus.fi/tup/suoluk/suoluk_vaa...)eduskuntavaaleissa1908%E2%80%932015

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Mielestäni tämä kertoo siitä, että usko suomalaisilla on politiikkaan mennyt. Muistan jo lapsena, että äitini kertoi, että kansanedustajaehdokkaat lupaavat toista ja sitten kuitenkin eduskunnassa tekevät toista, eli ainakin ryhmäkuri on yksi asia, joka saa edustajat pettämään lupauksiaan. Sitten kaikenmaailman kassakaappisopimukset ym. konklaavit, jotka murentavat kansalaisten uskoa päättäjiin.

Soinin petos oli vailla vertaansa ja menee kauan, että luottamus palautuu. Toivotaan nyt, että Halla-ahon persut ovat sanojensa takana, niin voi olla että tavallisen kansalaisen usko politiikkaan palautuisi joku päivä. Silloin varmasti äänestysprosentitkin nousisivat, kun ihmiset oikeasti uskoisivat voivansa vaikuttaa.

Miten saada se tavallinen kansanosa uskomaan omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa? Siinä on oikeastaan se ydinkysymys ja jos tähän Halla-ahon persut osaavat vastata, niin sitten menestyminen vaaleissa on mahdollista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Yksi mielenkiintoinen kysymys on hajoaako ruotsidemokraatit kahdeksi puolueeksi, jos Åkesson hinkuu liian kovasti tilanteeseen, jossa saa SD:lle päätösvaltaa, joutuen siten kompromissoimaan puolueen periaatteista.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Esim. Nato-kanta taitaa olla pahasti hajallaan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Onko seuraavan pääministerin nimi Lövfen - tuskinpa ?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Soinin on tässä kerrankin oikeassa, ei kukaan vallasta luovu kuin pakosta vrt. Saksa ja Merkel joten on, on.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Seuraavan pääministerin nimeä ei tosiaan tiedä vielä kukaan, ja nyt tehdään kabineteissa kauppoja.

Yksi erikoisuus on se, että osa ennakkoäänistä ja ulkomailla annetuista äänistä on vielä laskematta, mikä voi vaikuttaa vielä niin, että vasemmistoblokki ei olisikaan lopulta oikeistoblokkia suurempi (nykykäsityksen mukaan vasemmisto voittaisi edustajapaikoissa 144-143). Tässä hyvää tilanneanalyysiä:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/analys-nu-vanta...

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

On hyvä muistaa, jos muistaa. Perussuomalaisten jytky Suomessa ei perustunut niinkään maahanmuuttokriittisyyteen kuin "rahan lapioimiseen Kreikkaan".

Hyvä muistaa sekin, että jytkynsä jälkeen perussuomalaiset kieltäytyivät menemästä hallitukseen.

Vasta myöhemmin maahanmuuttovastaisuus nousi perussuomalaisten tärkeimmäksi kantavaksi teemaksi, mikä sitten johtikin puolueen hajoamiseen.

Olen aika varma siitä että Ruotsissa hallitusta tällä kerralla ei muodosteta blokkijaon pohjalta. On tuleva pääministeri sitten moderaatti tai demari niin SD jää oppositioon.

Se voi tietysti olla virhe, kun katsotaan mitä perussuomalaisille on tapahtunut sen jälkeen kun heidät otettiin hallitukseen ja he hallitusvastuuseen suostuivat.

Joten ehkä olisi Ruotsinkin kannalta viisasta ottaa SD hallitukseen?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Voisi olla viisasta mutta kun kukaan ei leiki niitten kanssa. Moderaatit ehkä voi mutta mikään muu porvaripuolue ei. Ja kaikki vasemmistopuolueet ovat jyrkästi ruotsidemokraatteja vastaan.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Nimenomaan se olisi järkevää antaa se kuoleman suudelma :)

Mutta Åkesson ja Halla-aho molemmat tietävät, ettei heidän kannattajistaan ole asioista päättämään, se tarkoittaa automaattista kannatuksen menettämistä, koska kummankaan puolueen kannattajat eivät ymmärrä, että hallituksessa on hyvksyttävä sellaisiakin asioita, jotka eivät ole mukavia.

Persuissa ja ruotsidemokraateissa on vain mää, mää, mun, mun porukkaa, ei siellä päätöksiä haluta jakaa.

Siksipä nuo varmaan pysyvät oppositiossa ja jatkavat sieltä bessewisseröintiä, kun kerran vastuuta ei haluta ottaa.

Nuo puolueet ovat siis todella isänmaan asialla, kunhan joku muu tekee päätökset :)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Pekka, olen tätä vähän myös funtsinut, mutta luottamus SD:hen taitaa olla Ruotsin muissa puolueissa hyvin heikkoa.

Hyvä kysymys meikäläisittäin on, että olisiko Halla-ahon PS Suomessa jo hallituskelpoinen, jos puolue menestyisi vaaleissa 2019?

Arvelisin, että periaatteessa voisihan se ollakin, mutta potentiaalisimmat ministerit, eli puheenjohtaja Halla-aho ja varapuheenjohtaja Huhtasaari eivät ehkä muille vallan ylimpään piiriin kelpaa. Edellinen on esimerkiksi nakellut niskojaan KKO:lta saamansa tuomion jälkeen ja jälkimmäiseltä on kuultu ristiriitaisia Venäjä-juttuja. Sitten on aivan erikseen tapaus Olli Immonen, joka voisi hyvinkin olla Halla-ahon listalla yksi ministerinimi.

Mervi Eskelinen

Blogisti värittää mustalla perussuomalaisia ja perussuomalaisten maahanmuuttoaatetta. Jussi Halla-aho on useammassa julkisessa haastattelussa tuonut esille haittamaahanmuuttoa ja keinoja sen ehkäisyyn. Jussi Halla-aho on puhunut maahanmuutosta myös taloudellisesta näkökulmasta, miten se voi edistää Suomen taloutta. Toivoisin, että termistö olisi paremmin esillä kun perussuomalaisia taas kerran nostetaan parjattavaksi.

Perussuomalaisilla on paljon muitakin vaaliteemoja kuin vain haittamaahanmuutto. Kärkiaatteena - Olemme suomalaisten puolella. On koulutusohjelmaa, joka korostaa oppisopimusta ja eliikäistä oppimista. Turvataan koulutusta suomalaisille työllistyäkseen. On maatalousohjelma, jossa turvataan mm. puhtaan lähiruoan saanti, maatalouden säilyminen Suomessa huomioiden mm.tuottajille suunnatut korvaukset. On talouspoliittinen ohjelma, joka keskittyy valtion talouden tasapainoon. Yhdestä rahapussista ei voi jakaa koko Universumille. Painopiste ensisijaisesti Suomessa ja toimissa, jotka edesauttavat suomalaisia. Ei se, että ollaan suomalaisten puolella sulje pois kansainvälisyyttä.

Me perussuomalaiset olemme kaikkien teidän suomalaisten puolella, blogistinkin.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

kansahan sen päättää Markku))) vai mitä?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kansa antaa äänensä ja sen jälkeen vaaleissa pärjänneet puolueet katsovat, kenen kanssa on mahdollista onnistua, koska yhteistyö on kaiken edellytys. Suomessa lähtökohta on ollut perinteisesti enemmistöhallitus, jolloin joustavuutta ja luotettavuutta sekä yhteistyökykyisiä ministereitä edellytetään kaikilta.

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos. Yhdistää; ", että kumpikn on muille puolueille vastenmielinen hallituspuolue."
On kuitenkin, kaikesta, kaikesta huolimatta, että me olemme tuleet tilanteeseen mikä on, edeltä valmistettu. Uskolla; että paras on aina, vääjäämättä, edessäpäin, kun uskoo Jeesukseen Kristukseen. Tästäkään tilanteesta ei ole, tähänasiaanuskovien kohdalla suuntaa, muuhun, kuin, vain, parempaan.
Vaikka Hänkin oli, niin vastenmielinen, että häpeällisellä tavallla tapettiin, niin kuitenkin Hän lopulta voitti ja tulee aina voittamaan. Me, emme sitä voi millään estää.
Lämpimästi Sinua ja Rakkaitasi Siunaten, Lasse Hietanen.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

- "Ruotsidemokraattien suomalaiset aatetoverit perussuomalaiset yrittävät myydä suomalaisille populistitarinaa, jossa maahanmuutto nähdään vain negatiivisena ilmiönä."

Uskomatonta, että edelleen ja ihan päätoimittajatasolla niputetaan kaikki maahanmuuttajat (turvapaikanhakijat, työn tai puolison perässä maahan muuttavat yms.) saman nimikkeen alle. Olin päässyt siihen käsitykseen, että aikansa karlfazereista ja jamesfinlaysoneista länkytettyään perussuomalaisten vastustajatkin olisivat suostuneet julkisesti tekemään eron erilaisten maahanmuuttajaryhmien välillä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ruotsissa on pyöreästi kaksi miljoonaa ulkomaalaistaustaista henkilöä, joista osa on tullut pakolaisena, osa työn perässä ja osa on syntynyt Ruotsissa. Heistä valtaosa rakentaa maata myönteisesti.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Be that as it may, mutta ei silti voi sanoa, että perussuomalaiset pitäisivät maahanmuuttoa yksinomaan negatiivisena ilmiönä. Perussuomalaiset vastustavat Suomelle haitallista maahanmuuttoa.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #99

Mitä on haitallinen maahanmuutto? Olen huomannut, että jotkut vetelevät määrittelyissään kylmästi esimerkiksi uskontoja peliin.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #101

Haitallinen maahanmuutto on sellaista, josta aiheutuu yhteiskunnalle enemmän kuluja kuin tuloja.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #103

Samalla lailla pitäisi tietysti kaikki työttömät siirtää jonnekin kolhoosiin, nehän perkele elää meidän rahoilla.

Eihän yksilöä ja ihmistä kannata ajatella, kaikki vaan samaan massaan, riippuen mistä tulet ja minkä värinen olet.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #110

Lankesinkohan minä nyt trollin ansaan... vai argumentoiko joku edelleen ihan tosissan noin?

Jouni Kaskiharju

En ymmärrä miksi kaikki vouhottaa koko aika maahanmuutosta. Itse maahanmuutossa ei ole mitään vikaa, sen sijaan islamilaisessa invaasiossa on joka on laskettava ns. haittamaahanmuutoksi. Sama koskee niitä urpoja jotka rinnastaa tämän evakoihin ja suomalaisiin sotalapsiin ja Ruotsiin töihin menneisiin. Montako raiskasivat ja ryöstömurhasivat? Osoittaa vain älyn ja ymmärryksen puutetta realismiin.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Kyllä hekin raiskasivat ja rysötömurhasivat - ainakin evakot ja Ruotsiin töihin menneet. Jälkimmöiset oliuvat aika kuuluisiakinn saavutuksistaan. Olivat suurin ulkomaaaisryhmä Ruotsin vankiloissa, ja hyvin pitkään.

Perussuomlaiset ovat keksineet paljon termejä, sanoja ja käsitteitä, jotka ovat puhtaasti propagandistisia. Tällaisia sanoja ovat mm. maahanmuutokiriittisyys ja haittamaahanmuutto.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Propagandalle on ominaista tietoisesti hämäävän orwellilaisen uuskielen viljely. Mainitsemiesi esimerkkien lisäksi sellaisia termejä ovat "enemmistön oikeudet" ja "elintasopakolaiset" ja muut käsitekummajaiset, joita pyritään määrätietoisesti valtavirtaistamaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Muuan entinen kolleegani, joka oli Ruotsissa asuva suomalainen ja erään sikäläisen suurkonsernin palveluksessa pitkään työskennellyt johtavassa asemassa ollut henkilö muisteli minulle 70-luvun alun aikoja, kun hänet lähetettiin Suomeen värväämään firmalle työvoimaa.

Hän piti palopuheita porukoille Suomessa eri paikkakunnilla luvaten yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista saaden joka kerta isohkon joukon puhuttua ympäri. Kun miehet saapuivat, heidät majoitettiin tehtaan vieressä olevalle parakkialueelle, joka oli aidattu. Arki-iltaisin siellä partioivat poliisit koirineen, mutta viikonloppuisin he eivät uskaltaneet sinne mennä, vaan "ruumiit laskettiin sitten maanantaiaamuisin", kuten hän asian ilmaisi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Koska trollitileillä ei ole äänioikeutta SDn
tulos jäi odotettua pienemmäksi.
Mutta mitä tekee yhteiskunnalle se ylimitoitettu vouhotus jonka trollimedia, ns vaihtoehtomedia ja normaali ns valtamedia yhdessä rakentavat?
Tekee ainakin tunteen että oikeiden asioiden hoito jää vailla huomiota.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ruotsin parlamenttivaaleissa on tullut ilmi äänestystuloksia koskeva virhe, jonka paljastuminen kasvatti punavihreän blokin etumatkaa porvariblokkiin nähden. Tällä hetkellä punavihreä blokki on saamassa parlamentista 144 paikkaa ja porvarit 142 paikkaa.

Alkuperäisen alustavan vaalituloksen mukaan punavihreät olisivat saaneet 144 paikkaa ja porvarit 143 paikkaa. Keskustapuolue menetti kuitenkin yhden paikan ruotsidemokraateille.

Virhe johtui siitä, että yksi äänestysalue oli sekoittanut toisiinsa parlamenttivaalien ja maakäräjävaalien äänestystulokset. Ruotsalaiset äänestivät sunnuntaina kolmissa vaaleissa yhtä aikaa. Maassa pidettiin samaan aikaan parlamenttivaalit, kuntavaalit ja maakäräjävaalit.

Lopullinen vaalitulos ratkeaa vasta keskiviikkona, kun ulkomailta ja ennakkoäänestyspaikoilta postitetut äänet päästään laskemaan. Porvariblokin valtapuolueella maltillisella kokoomuksella on ulkoruotsalaisten keskuudessa vankka kannatus, joten porvariblokilla on vielä toivoa tuloksen muuttumisesta heidän edukseen

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Hyvä lisäys. Odotellaan mielenkiinnolla, miten lopullinen tulos vielä asettuu.

Käyttäjän ErkkiSaarinen kuva
Erkki Saarinen

Liityin perusuomalaisiin 2013, koska katsoin, että sen talouspoliittinen ja sosiaalipoliittinen ohjelma olivat sellaisia, että ne vastasivat maailmakuvaani jossain kokoomuksen ja demarien välissä. Mikään ei ole muuttunut vuodesta 2013, paitsi että maahanmuutosta on tullut yksi tärkeä teema puolueelle. Emme elä ruotsidemokraateista, vaan ohjelmistamme.

Toivottavasti Halla-aholta kysytään eri ohjelmistamme ensi vaaleissa. Luultavasti ei, koska leimakirves heiluu muun lailla ajattelevien ihmisten toimesta. Esim. Ruotsin vaalipäivänä kollegasi YLE:llä oli löytänyt maahanmuuttajan, jolla oli se sanoma, jota toimittaja ei voinut sanoa: ruotsidemokraatit ovat rasisteja ja natseja. Piste.
Erkki Saarinen, PS-Hki hallitus

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

"Käsitykseni mukaan ruotsidemokraateissa on kysymys puolueen profiiliin liittyvästä suuresta väärinkäsityksestä siitä, mikä on ruotsalaisuudelle ominaista. Kyse on kateudesta ja epäluulosta. Pois minun tontiltani.
Puolueen vertaaminen oikeistopopulisteihin muissa maissa on hyödytöntä. Unkarin Fidesz aloitti vuonna 1989 liberaalina ja koko maailmalle avoimena puolueena, mutta muuttui autoritääriseksi isännäksi." (Jörn Donner)

Perussuomalaiset on myös kovin erilainen puolue. Jos SD pyristelee irti natsimenneisyydestään, johtaa Halla-ho perussuomalaisia kohti natsitulevaisuutta. Se on tietysti muiden puolueiden onni. Niin kauan kun on hörhökerroin korkealla, pysyy kannatus matalalla.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

"Jos SD pyristelee irti natsimenneisyydestään, johtaa Halla-ho perussuomalaisia kohti natsitulevaisuutta."

:D Jösses mitä roskaa! Eikä perusteluita. Ei mulla muuta.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #130

Sori, nimi meni väärin. Halla-aho oli tarkoitus kirjoittaa. Eipä siinä muuta virhettä ollutkaan.

Soini ei tainnut arvata millaisen käenpoikasen pesäänsä päästi, kun otti tuon entisen kielitietlijän, nykyisen nettikirjoittelijan mukaan persuihin. Mutta sitä saa mitä tilaa: jos on kyyninen opportunisti joka haluaa myös maahanmuuttoa vastustavien mölöpössien äänet, niin noin siinä voi käydä. Toki Halla-ahon valinnassa oli se hyvä puoli, että sillä persut asemoi itsensä pysyvästi marginaaliin. Sellaisesta kannatuksesta kuin ruotsidemokraateilla ei persuilla ole enää mitään toiveita. Söpöä kyllä oli kun kopiotyttö ja hänen mestarinsa kilistelivät ruotsidemokraattien voitonjuhlissa samppanjalaseja ikään kuin ruotsidemokraattien menestys jotenkin tännekin heijastuisi.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kyllä Ruotsin toimintakykyistä blokkihallitusjärjestelmää voidaan jatkaa niin kuin mitään ei olisi tapahtunut. Ei Ruotsidemokraatteja tarvitse ottaa huomioon, elleivät he saa 51% äänistä.

Miksi muuten Ruotsin vaaleissakaan ei puhuttu ihmissalakuljetusbisneksestä, joka on Välimeren yli tapahtuvan maahanmuuton varsinainen moottori? http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260785...

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Puheenvuorossa on useita asiavirheitä:

Harhaanjohtava: "Ruotsidemokraattien tarinan ytimessä ei tietenkään ole ollut maahanmuuttajien huomattavan myönteinen panos Ruotsin vaurauden rakentamisessa."

Perussuomalaisia perusteetta syytetään maahanmuuttajien niputtamisesta, mutta tässä kriitikko niputti räikeän harhaanjohtavasti kaikki samaan koriin. Näin saatiin mieluinen tarkoitushakuinen lopputulos, kun suomalaisten työperäisten tulijoiden vaikutus saatiin mukaan. Epärehellistä.

Virhe: "Ruotsidemokraattien suomalaiset aatetoverit perussuomalaiset yrittävät myydä suomalaisille populistitarinaa, jossa maahanmuutto nähdään vain negatiivisena ilmiönä."

Ei. Haittamaahanmuutto-sanaa on viljelty runsaasti, joten se on myös päätoimittajan tiedossa. Sitä mielipidettä hän ei kuitenkaan huomioi arvioidessaan Perussuomalaisten mielipidettä. Se palvelee toimittajan tarkoitusta leimata perussuomalaisia keksityillä ja vääristetyillä kuvailuilla. Tuhmaa.

Valikoiva: "Myöskään Halla-ahon poliittisen kansanvillitsijän taidot eivät ole Åkessonin luokkaa."

Tietänemme kaikki, että Halla-aho on suosituin pääministeriksi nuorempien ja keski-ikäisten joukossa. Pitäisikö meidän vielä repiä vaatteet päältämme vai mitä?

Puolueen kannatus on kiinni kannatuksesta itsestään. Jos kannatus nousee jonkin kriittisen rajan yli, jota en tiedä, se alkaa ruokkia itse itseään, koska puolue tulee varteenotettavaksi hallitukseen ja jopa pääministeripuolueeksi. Arvovasemmistolaiset toimittajat ja kilpailevat puolueet pyrkivät kilvan kuvailemaan muka tietäen äänestäjille, kuinka huono vaihtoehto Perussuomalaiset on. Tämä tehoaa pinnallisesti politiikkaa seuraaviin äänestäjiin.

Airi Pulkkinen

OECD julkaisi 5.8. selvityksen maahanmuuttajien kotoutumisesta - tulokset ovat synkkiä erityisesti maahanmuuttajanaisten kotoutumisen ja lasten koulumenestyksen kannalta. Keskeisten maahanmuuttajaryhmien afganistanilaisten, irakilaisten ja somalialaisten työllisyys liikkuu 10-15 prosentin tuntumassa. Kielikoulutuksen tulokset ovat jääneet laihoiksi, mikä johtaa syrjäytymiseen työmarkkinoilta.

Sisäministeri Kai Mykkänen 14.9.2018:Nyt vain 2 sadasta turvapaikanhakijasta jatkaa työhön kotoutumisjakson jälkeen.
Lisäksi 1 viidestä saavuttaa kielitaidon, jolla pääsee ammattikouluun.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset