Markku Huusko

Pelosta tuli Sipilän hallituksen ”arvopohja”

  • Ulkoministeri Timo Soini (sin) tänään eduskunnassa. Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Ulkoministeri Timo Soini (sin) tänään eduskunnassa. Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent

Kukaan hallituspuolueiden kansanedustajista ei lopulta äänestänyt ulkoministeri Timo Soinin (sin) epäluottamuksen puolesta tai edes tyhjää (katso äänestys puolueittain täältä). Pelko siitä, että yksikin ääni olisi kaatanut hallituksen, oli liian kova.

Siniset rakensivat puheenjohtaja, kulttuuri-, urheilu- ja eurooppaministeri Sampo Terhon johdolla äänestyksestä koko hallituksen luottamuskysymyksen. Samaan peliin lähti keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä.

Vaikka näennäisesti kaikki sujui eduskunnan suuren salin äänestyksessä hallituspuolueissa melko yksimielisesti, osoittaa jälkipuinti, että kyse oli aivan muusta.

Kokoomus veti herneet nenään, kun Sipilä oli lausahtanut, ettei usko, kenelläkään olevan ”mitään ongelmaa painaa tässä asiassa vihreää”.

Toisin sanoen hänen mielestään kaikkien oli helppo äänestää julkisista aborttivastaisista kannoistaan oikeuskansleriltakin pyyhkeitä saaneen ulkoministeri Soinin luottamuksen puolesta.

 

”Emme hyväksy vähättelyä edustajiemme arvopohjaa kohtaan. On käsittämätöntä, että pääministeri on todennut, että äänestyksen ei pitäisi olla kenellekään vaikeaa”, kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen totesi tänään.

Jokinen ja kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo tuomitsivat myös muun edustajiinsa kohdistuneen painostuksen hallituskumppaneiden taholta ja muualta. Lisäksi he tuomitsivat äänestyksen kytkemisen muihin poliittisiin päätöksiin.

Kummallisin kytkykauppa nähtiin keskustan kansanedustaja Markku Pakkaselta, joka twiittasi eilen: ”Mikäli kokoomus ei yksimielisesti tue hallitusta huomenna tulee irtisanomissuojaan liittyvä esitys ottaa välittömästi tarkasteluun ja tehdä tarpeelliset korjaukset”.

Jännittävintä tänään oli, murtuvatko Soinin aborttikantoja ennen äänestystä julkisesti vastustaneet kokoomuksen kansanedustajat Jaana Pelkonen ja Saara-Sofia Sirén paineen alla.

Lopputulos oli, että he jättivät äänestämättä, vaikka istuivat salissa. He eivät siis uskaltaneet äänestää Soinin epäluottamuksen puolesta, koska pelkäsivät hajottavansa hallituksen.

Tämä show muistetaan hyvin ainakin oppositiossa eduskuntavaalipäivään 14.4.2019 asti.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

21Suosittele

21 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (134 kommenttia)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Saattaa olla, että oppositio muistaa hyvin tämän päivän vaaleihin asti. Mutta sen jälkeen tuskin opitaan mitään.
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...
https://assets.publishing.service.gov.uk/governmen...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Odotan Pelkosen ja Sirénin koottuja selityksiä.
Ok olla puolesta, vastaan tai tyhjää mutta ei väittää olevansa yhtä mieltä kun äänestyksessä on toista mieltä.

Arvoton näytelmä kaikin puolin.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Voit joutua odottamaan.
Arvon naiset lienevät vielä shokissa ensimmäisen liukkaankelin ajoharjoituksen jälkeen.

Näytelmä oli hieno ja käsikirjoitus hyvä mutta vihervasemmisto ei osaa ohjata.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Surkea oli näytös.

Surkea esitys kautta aikojen huonoimman hallituksen taipaleella.
Sinällään ei mitään uutta , SAMA TAKAKONTTITEATTERI ja "hyvien" Lehmänkauppojen teko jatkuu ja jatkuu ja jatkuu ja jatkuu

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Jokseenkin samanlainen taktinen "arvopohja" näytti olevan käytössä myös oppositiossa. Kaikilla eduskuntaryhmillä oli ilmeisesti oma sovittu kantansa - kyllä, ei tai tyhjä, ja tästä tiukasta linjasta poikkesivat vain (oikeasti tai leikisti) poissa olleet kansanedustajat.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tämä episodi näyttää olleen Huuskolle sydämenasia, kun tästä on saatu peräti 20 juttua aikaan. Tuntuu jokseenkin turhanpäiväiseltä. Oppositio on tehnyt varsin vähäpätöisestä episodista välikysymyksen, paisutellut kärpäsestä härkäsen ja laskelmoinut saavansa moralisoivilla äänenpainoilla hallituspuolueiden rivejä hajalle. Vaalit lähestyvät ja politics as usual.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Median toivoisi tosiaan tekevän juttuja myös siitä ilmeisen luontevasta näkökulmasta käsin, että koko luottamusäänestys on jonkinlainen farssi, jolle ei ehkä pölyn laskettua voi kuin naurahdella. Paljolti kyse on normaalista opposition kiusanteostaa ja herkullisten yksityiskohtien mahdollistamasta vastapuolen paheksunnasta.

Päätoimittaja Huuskolla on taipumusta kääntää rattia tiettyyn mielisuuntaansa erilaisten hankalasti tulkittavien tapahtumien kehystämisessä, mutta en pidä tätä kovin suurena henkilökohtaisena syntinä, koska suunta on sama, jota useimmat muutkin sopulit tuntuvat suosivan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eiköhän tämä " ryhmäkuri " ole tapana Suomen eduskunnassa riippumatta äänestettävästä asiasta. Vain harvoin on tässä suhteessa lipsumisia.

Koko välikysymys oli täysin omituinen ja jotenkin ns. pakolla tehdyn tuntuinen kokonaan irrallaan reaalipolitiikasta.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Pitäähän kansalle silloin tällöin jotain sirkusta järjestää, ettei mene kokonaan mielenkiinto "politiikkaan". Ja ennenkaikkea täytyy pitää yllä illuusiota siitä, että eri eduskuntapuolueiden välillä vallitsee merkittäviä poliittisia näkemyseroja.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ja ennenkaikkea täytyy pitää yllä illuusiota siitä, että eri eduskuntapuolueiden välillä vallitsee merkittäviä poliittisia näkemyseroja."

Jos erimielinen puolue jostakin löytyisi niin muut puolueet kieltäytyisivät jo etukäteen menemästä tämän puolueen kanssa hallitukseen.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Tässä tapauksessa tuo ryhmäkuri tuli esille vain harvinaisen räikeästi tilanteessa jossa useampikin kansanedustaja oli ehtinyt ottaa voimakkaasti kantaa. Julkinen ryhmäkuriukaasi vei näiltä kansanedustajilta merkittävästi uskottavuutta.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Erityisesti henkilöstä äänestettäessä ryhmäkurin käyttö on tökeröä - ja tuomittavaa.

Viime vuoden erikoiset tapahtumat saivat jatkokirjoituksen, jossa Perussuomalaiset tukivat Soinia olemalla äänestämättä. Jälkeenpäin voi sanoa, että tulos ei olisi tästä muuttunut muuten kuin numeraalisesti.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #39

Ymmärrän kyllä, että persujen sinisiipi on Soinin panttivankina, koska heitä ei olisi ilman Soinia. Kuten ei muitakaan persuja. Ilman isoa puoluetta Halla-ahokin on pelkkä ilmassa istuva nolla, tyhjää äänestävän puolueen tyhjää jauhava tyhjäpää. Mutta se on kyllä jo outoa että koko hallitus on Soinin panttivankina.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Markku Huusko, kyllä me tämä urheasti kestetään. Pelko pois!

Hallituksen karavaani kulkee komeasti.

Vaan mehän emme mieltämme moisen menestyksen takia pahoita. Arvopohja kestää; myös Soinilla. Suodaan se hänelle.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Juu, kulkekaa vain Lenin viittoittamaa tietä - liput hulmuten. ;)

Tosiasia on tämä:
- Jos "kansan"edustaja alkaa pullikoimaan hän ei saa rahaa puolueelta seuraaviin vaaleihin. Eli tärkeintä on tulla valituksi yhä uudelleen.
- Kansan edustaminen jää näissä hommissa toiseksi ja oma aatepohjakin myydän, jottei vaan puoluekomissaarit suuttuisi ja vetäisi rahahanoja kiinni.

Ryhmäkuri (jonka Lenin kehitti) sopi Leninille jo vuonna 1905 ja sopii edelleen Kokoomukselle.

Henry

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Höpsöjä karavaaneja on taidehistoria täynnä. On sokeita kuuroja ohjaamassa ja on mielisairaita rumpuinensa.

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Tämä episodi oli tervetullut ja silmiä aukaiseva diagnoosi suomalaisen parlamentarismin nykytilasta. Kaikki suomalaiset poliittiseen asemoitumiseen katsomatta ovat tämän jälkeen entistä viisaampia.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Huusko, jos tilanne (jossain vastaavassa tilanteessa) olisi ollut toisinpäin s.o. hallitusvastuussa olisivat olleet teidän punavihreä kaarti, nimellisenä maalina yksittäinen ministeri, mutta tavoitteena kaataa hallitus, kerro minulle kuinka moni demari, kommari, vihreä tai RKPläinen olisi äänestänyt opposition mukana?

Vaikka en todellakaan ole Soinin tai ylipäätään tämän hallituksen ihailija, niin olisi toivottavaa, että saisit edes jotenkin hillittyä tuota aatteellisuuttasi, kun nyt kuitenkin olet tämän julkaisun päätoimittaja. Eikä tämä tietääkseni ole Vihreä Lanka, Demokraatti eikä Tiedonantaja.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Mikä Alma Mediaa ilmiselvästi ärsyttää Sipilän hallituksessa ? Jos muistan nyt oikein, niin Huusko ja AM kohtelivat varsin suvaiten ja silkkihansikkain edellisen sateenkaarihallituksen edesottamuksia v. 2011 - 2015.

Tuo hallitushan oli surkein miesmuistiin.

Nykyisen hallituksen aikana maan talous on nyt vihdoin saatu kasvuun ja rajua velkaantumista hillittyä liki vuosikymmenen kestäneen päättömyyden jälkeen. Edes jotakin on nyt tehty oikeaan suuntaan.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Hassua miten miesmuisti vaihtelee. Itse näen nykyisen hallituksen huonoimpana miesmuistiin, sillä siinä missä edellinen hallitus oli suhteellisen passiivinen eikä saanut monia asioita tehtyä, on nykyhallitus kunnostautunut sellaisten asioiden tekemisessä joita ei olisi pitänyt tehdä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #27

Jos tumput suorana hallitseminen on hyvästä, niin täytyy olla kuuro, sokea ja retardi omassa kieroutuneisuudessaan.

Suomalaiset hallitukset ovat nykyaikana kovin laiskoja tekemään yhtään mitään. Kaikkein tärkeintä on se perintö, mitä jälkipolville annetaan ja jätetään, eikä vastuuton velkaantuminen ole niistä se vähäpätöisin.

Talous kuitenkin kasvaa päätöksistä huolimatta ja velkaantuminenkin on hillitympää, joskin vieläkin varsin näkyvää.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #32

Muutama vuosi sitten kun mediassa nostatettiin kohu siitä, että pari kansanedustajaa vai olivatko peräti ministerejä (Sinnemäki ja Vapaavuori, jos en väärin muista ja jos muistan väärin, niin pyydän anteeksi saman tien) juopottelivat punaviiniä kansan piikkiin jossain ravintolassa, totesin omana vaatimattomana mielipiteenäni, että kansalle tulisi kaikkein halvimmaksi, jos kaikki 200 kansanedustajaa juopottelisivat joka päivä aamusta iltaan kansan piikkiin eivätkä päättäisi yhtään mitään.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #27

#27:
Hallituksen hyvyys tai huonous luetaan hallituskauden tilinpäätöksestä. Tässä suhteessa Kataisen hallitus oli surkea, Sipilä päässee tyydyttävään arvosanaan, ehkä rimaa hipoen, mutta kuitenkin.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Mitä nyt? Haluatko kieltää Huuskolta sananvapautta ja oman vakaumuksensa julkituomista?

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

"mutta tavoitteena kaataa hallitus"

Olen pahoillani Tapani, mutta tämä jo kumoaa kaiken, mitä haluat sanoa, sillä tässä ei ollut kyse hallituksen kaatamisesta.

Kai tiedät, että nykyään voidaan äänestää vain yhden ministerin luottamuksesta?

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Olipa naiivi kommentti. Ja jos aidosti luulet niin, sama koskee sinua.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Hallituksen linjaus kertoo, että eivät kannata ihmisoikeuksia, tasa-arvoa ja lisäksi kannattavat naisten alistamista. Hyvä Suomi.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"....eivät kannata ihmisoikeuksia, tasa-arvoa ja lisäksi kannattavat naisten alistamista"

**** **** ****

Tahallisen väärinymmärryksen voima on tällä kertaa voimakkaana sinussa Teppo. Tietänet itsekin ettei se ihan noin yksinkertaisesti mene.... paitsi jos tunteet käyvät liian vahvoina vääristäen omia käsityksiä.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Rami, ei tietenkään, mutta antaahan tämä enemmän valtaa yksittäiselle ministerille, joka voi tämän jälkeen sanoa mitä tahansa, vaikka se ei olisi hallitusohjelman mukaista.

Eli olen hallituksessa, mutten oikeastaan pidä tästä tai tästä... Käydään siis vaikkapa opposition tapaista vaalikampanjaa samalla, kun ollaan hallituksessa.

Lisäksi tuloksena tästä on se, että ministereillä on vapaus olla mitä mieltä tahansa, mutta ei hallitukseen kuuluvien puolueiden kansanedustajilla. Senhän näkee selkeästi äänestyksestä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Hienosti onnistuivat tuhlaamaan aikaa taas. Surkea näytelmä sekä hallitukselta että hölmösti laaditun epäluottamus-sekoilun esittäjiltä vih/vas/SDP/RKP.

Hallituksen "arvopohja" taas ei ole koskaan ollut muuta kuin hämäyssana, johon vain herkkäuskoisimmat uskovat.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Luulisi Sipilän yritysmaailmasta jo tietävän, että

1. "Jos työntekijät pelkäävät johtajaansa, he eivät voi kunnioittaa häntä."

2. "Pelko nostaa voimakkaan muutosvastarinnan organisaatiossa ja voi jopa estää hallitun muutoksen ja toiminnan kehittämisen onnistumisen."

3. "Pelko voi tappaa luovuuden ja innovatiivisuuden."

4. "Pelolla johtaminen tekee työntekijöistä myötäilijöitä, ”käveleviä zombeja”.

5. "Pelon ilmapiirissä työskentelevät ihmiset pyrkivät rakentamaan ympärilleen kuoren antaakseen itsestään totuutta paremman ja osaavamman kuvan esimiehilleen."

6. "Kukaan työntekijä ei halua työskennellä pelolla johtavan esimiehen alaisuudessa. Ne, jotka siihen asemaan ovat joutuneet, tekevät työnsä pakolla ja senkin pahimmissa tapauksissa välinpitämättömästi."

7. "Pelolla johtaminen heikentää organisaation imagoa ja mainetta. Huhut ja tarinat liikkuvat nopeasti ja leviävät organisaation sidosryhmiin, myös asiakkaille."

http://esalehtinen.blogijanne.fi/2015/10/19/johtaj...

PS. Edellä tekstissä olevan sanan "asiakas" paikalle voi sijoittaa sanan "äänestäjä". Politiikassa pätee samat lait kuin yrityselämässäkin tässä pelolla johtamisen kohdassa.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Hassuinta tässä kaikessa on se, että jupakka vahingoitti eniten kokoomusta joka joutui tilanteeseen jossa sen täytyi julkisesti perääntyä arvoissaan. Siniset myös osoittautuivat pelkäksi Soinin tukiryhmäksi, mutta ryhmän olemattomaan poliittiseen tulevaisuuteen se tuskin vaikutti. Myös perussuomalaisten puoluekurilla aikaansaatu yhteinen "en ota kantaa" -kanta saattaa hivenen vahingoittaa puoluetta, sillä sen verran koominen reaktio tuo oli.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Hyvä huomio kokoomuksesta. Kokoomuksen edustajat ehtivät tosiaan ottamaan todella vahvasti kantaa ulkoministerin näkemyksiin ja vapaa-ajan toimintaan, ja se joutui perääntymään ja hiljentämään naiskansanedustajiaan tavalla, joka näyttää todella pahalta ulospäin. Luulen ryhmäkurin repineen kokoomusta myös sisältä käsin.

Mitä kävin seurailemassa perussuomalaisten keskusteluja sosiaalisessa mediassa, niin sillä saralla vahinkoa ei juurikaan tapahtunut. Halla-aho pelasti tilanteen toteamalla aikaisemmin, että kannattavat myös erimielisten oikeutta mielipiteidensä ilmaisuun, vaikka pitääkin Soinin näkemyksiä "keskiaikaisina". Tyhjät arvat myytiin sananvapausasiana.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Taitavasti myyty. "Otamme kantaa sananvapausasiassa - vaikenemalla." Kuka tuon ostaa?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #41

Olisiko perussuomalaisten pitänyt äänestää Soinin luottamuksen puolesta?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #47

Nähdäkseni perussuomalaisten olisi kannattanut antaa edustajiensa äänestää vapaasti tässä asiassa, sillä loppujen lopuksi pakotettu "ei mielipidettä" on varsin outo valinta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #49

Onko sinulla tietoa ja todistetta ettei perussuomalaiset olisi äänestäneet vapaasti oman kantansa puolesta?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #51

Luithan itsekin Niikon blogauksen. Siellä hän kommenteisssa kertoi asian.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #51

Meinaatko Makkonen nyt ihan tosissasi, että yhdelläkään perussuomalaisella ei ollut mielipidettä Soinin luotettavuudesta? Jos en ihan väärin muista, niin sieltä suunnalta on heitetty aika rankkoja mielipiteitä ulkoministeristä puolueen hajoamisen myötä. Tätä asiaa on sitä paitsi käsitelty kansanedustajien someissa ja blogikirjoituksissa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #99

"Kysymyksenasettelu oli hieman kuin kysymys, hakkaatko vielä vaimoasi, johon pitäisi vastata kyllä tai ei. Mikäli perussuomalaiset olisivat äänestäneet Soinin luottamuksen puolesta, he olisivat antaneet luottamuslauseen hallitukselle ja jos olisivat äänestäneet vastaan, he olisivat äänestäneet sananvapautta vastaan."

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #99

Perussuomalaiset on Soinin luomus. Niin sen nousu kuin tuhokin. Tuhon siemenet Soini kylvi ottamalla Halla-ahon pesäänsä. Tuo käenpoika teki sen ainoan asian mitä Soinin siipien suojissa ei saa tehdä, eli kyseenalaisti Soinin jatkon ulkoministerinä jos tulee valituksi puheenjohtajaksi. Silloin Soini päätti että kantorakettina toimineen puolueen saa nyt pudottaa alta. Ei kai kukaan kuvittele että puolet puolueesta olisi kävellyt ulos jos se ei olisi ollut Soinin tahto?

Halla-aho ei tajunnut että ilman isoa puoluetta se on vain ilmassa istuva nolla, eikä sitä että Soini ei tarvitse enää persuja. Kantoraketti on tehtävänsä tehnyt, sen saa pudottaa ja jatkaa samalla radalla eläkevirkaan saakka. Eiköhän sekin ole junailtu jo valmiiksi.

Tiesin että persut tulee äänestämään tyhjää. Kuinkas muuten, Jussi kun ei osaa päättää, kumpaa se vihaa enemmän, Soinia joka ampui puolueen sen alta vai vihervasemmistoa, jota se vihaa periaatteesta.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Vähintään yhtä lailla kevyeksi on punnittu ja havaittu meikäläisen poliittisen kulttuurin kehittyminen. Sillä skaalalla joku Ps:kin on hyttysen p***u Saharassa.
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...
https://assets.publishing.service.gov.uk/governmen...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

#84 "Kannattaa vilkaista" Vilkaisin, mutta vain vilkaisin.

En juuri tiedä typerämpää kuin ensin linkata oman kommenttinsa perusteeksi itse kirjoittamansa puheenvuoro, jota kukaan ei muuten vaivautuisi lukemaan. Ja kun sitten sait minut hetkeksi niin tekemään, vielä huomaamaan tämän alakoululaisen tavan alleviivata omassa tekstissään mielestäsi tärkeitä asioita, ETTÄ ME LUKIJAT VARMASTI YMMÄRRÄMME mitä haluat sanoa.

En lukenut loppuun. Ei jatkoon. On suorastaan surkeaa, jos ei osaa ilmaista asiaansa ilman näitä TEHOkeinoja. Jotenkin tuoksuu niin demarille?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Sipilä on Soinin loukussa, sen osoitti kun kysyttiin miksi ei ole ottanut tiukempaa kantaa. Kertoi, että siinä on taustalla hallituskokonaisuus ja muut hallituksen tärkeät asiat mitä pitää viedä maaliin.

Tämä antaa sitten Soinille pelikentän pyöritellä omaa kuviotaan. Sen lisäksi Soini ei edes halunnut haastattelussa sanoa suoraan sitoutuuko, ettei vastaisuudessa kirjoittele hallituksen linjan vastaisia juttuja ministerinä.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Itse tulkitsen tuota jonkinlaisena johtajuusvajeena tai osaamisen puutteena.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Voi Jessu tätä läyhäämistä! Jos Soini on jotain mieltä muiden maiden aborttisäädöksistä, jotka eivät koske Suomea, media lähes paskoo innoissaan housuihinsa. Kysykää mitä Orpo ja Mykkänen ovat mieltä Puolan ja Unkariin maahamuuttopolitiikasta. Nehän eivät ole kyseisten herrojen henkilökohtaisten mielipiteiden mukaisia.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Hakeutuisit tukiopetukseen.Minkä ongelman näet siinä,että ministerin kanta on maan virallisen kannan mukainen?

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Missä lakipykälässä sanotaan, että ministerin yksityiset mielipiteet eivät saa poiketa hallituksen virllisesta kannasta?

Luulisin Eduskunnalla olevan parempaakin tekemistä.
Hallitus jatkaa vaaleihin saakka!

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Kiitos vaan ohjeesta, mutta olen vuosikausia järjestänyt tukiopetusta samanlaisilla kuin ilmeisesti olet. Joten ei auta minua, mutta ehkä sinua.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #52

Markku, olen pahoillani sinulta tukiopetusta saaneiden puolesta!

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen Vastaus kommenttiin #62

Kiitosta olen saanut, en moitetta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Jos meillä olisi muslimiministeri, joka vapaa-ajallaan osoittaisi mieltä naisten ympärileikkauksen puolesta, niin kyllä siinä olisi muuten piru merrassa. Kansan syvät rivit huutaisivat kuin pistetyt siat. Jostain syystä nykyiselle ulkoministerille löytyy kuitenkin yllättävän paljon sympatiaa, vaikka hän osoitti Kanadassa vieraillessaan mieltä, ei pelkästään Suomen lakia, vaan myös Kanadan lakia vastaan. Melko edustuksellista toimintaa.

Soinin kohdalla kyse ennen kaikkea moraaliargumentista, eikä edes mitenkään järkevästä sellaisesta, mutta jostain kumman syystä ihmiset haluavat, että uskonnollisella doktriinilla olisi jotain tekemistä lainsäädännön kanssa. Totesin viime kesäkuussa, että kukaan ei pysty ainakaan silmämääräisesti erottamaan Soinin asusteestaan sitä, oliko ministeri mielenosoituksessa paikalla työtehtävissä vai kenties vapaa-ajallaan. Ministerin työasuhan on huoliteltu puku.

Leikitäänpä hetki ajatuksella, jossa Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark kertoisi epäsoveliaita rotuvitsejä Nullimurikan Silakkamarkkinoilla, tai osallistuisi Saksassa epäilyttävään marssiin ja toteaisi myöhemmin televisiossa, että onneksi Suomessa on mielipiteenvapaus ja hän oli tilaisuudessa vapaa-ajallaan. Fortumin toimitusjohtaja lähtisi muuten vaihtoon alta aikayksikön. Tiedätkö miksi? No tietystikin siitä syystä, että toimitusjohtajat edustavat yritystä myös vapaa-ajallaan, eivätkä epäsoveliaat rotuvitsit edusta Fortumin arvoja yhtiönä.

Soini on monella tapaa vertailukelpoinen toimitusjohtaja Lundmarkin kanssa, koska ylempänä toimihenkilönä hän edustaa myös vapaa-ajalla työnantajaansa. Hän edustaa Suomea - kellon ympäri ja aina. Kanadan vierailulla Soini ei kunnioittanut työnantajansa arvoja, koska hän osallistui mielenosoitukseen, jossa vastustettiin julkisesti aborttia.

Silloisilla toimillaan hän on aiheuttanut työnantajalleen vakavia imagohaittoja. Täten hänet tulisi yksiselitteisesti ja välittömästi irtisanoa. Tai näin ainakin muissa työpaikoissa toimitaan. Eduskunta kuitenkin päätti, että näin ei tehdä, vaikka pääministeri Juha Sipilän (kesk), jos jonkun, luulisi ymmärtävän imagon ja brändin päälle, sillä eikö hän ole entinen yrittäjä?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Joitakin uskontoja markkinoidaan voimakkaasti, jopa ovelta ovelle kiertäen. Ulkoministeri Soini markkinoi ja tukee omaa uskontoaan ulkomaita myöten virkamatkoilla.

On aivan eri asia, jos suomalaiset puhuvat kotimaassaan toisistaan eriävistä kannoista. Sitä kutsutaan poliittiseksi keskusteluksi.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Oli kertakaikkiaan pöyristyttävää, että pääministeri avoimesti liputti ulkoministerimme toimintaa ja painosti kaikkia hallituspuolueiden kansanedustajia Soinin aborttilinjaukseen mukaan. Sipilälle itselleen napin valinta ei ollut kovin vaikeaa, hän jakanee Soinin aborttikannan lähes täydellisesti.

Salista suurin osa olisi ollut Soinin kanssa eri mieltä. Jos mielipiteen ilmaisu olisi sallittu ja jos edustajien näkemyksiä olisi kunnioitettu, äänestyksen lopputulos olisi ollut erilainen.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Kiitos päätoimittaja Huusko, te olette todellinen totuuden torvi. Kertokaa ihmeessä, millä voitte perustella Sipilän hallituksen pelolla johtamista. Käsittääkseni kokoomuksen kaikki eduskunnassa olevat edustajat ovat täysi-ikäisiä ihmisiä, eivät lapsia. En usko millään, että heitä pystyy pelolla johtamaan. Ymmärrän sen, että Orpo, Jokinen ja äänestämättä tahi poissaolleet yrittävät kaikin keinoin vierittää tästä onnettomasta näytelmästä syyn keskustalle ja sinisille. Se mikä on kaikkein törkeintä, pääministeri Sipilälle. Ihmettelen miten kauan kokoomus voi jatkaa hallituksessa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Heh, Tammelan johtamisfilosofiat ja käsitykset asioista ovat niin veikeän vanhakantaisia - vai aikuisia ihmisiä eikä lapsia. Aikuiset eivät ole immuuneja pelolle ja sille, että vaikkapa etenemistiet laitetaan tukkoon väärien mielipiteiden vuoksi.

Laajennetaanpa ajatusta - miksi ihmeessä Turkissa täysikäiset aikuiset pelkäisivät Erdoganin touhuja. Eihän heitä voi millään pelolla johtaa vai mitä? Häkki voi heilahtaa väärästä mielipiteestä - mut hei ne on aikuisia.

Sipilän selitykset tässä asiassa ovat niin kaksinaismoralistisia kuin olla ja voi. Tapasi mukaan juuri hän on kuitenkin tässä se puhdas pulmunen ja suuri johtaja. Suuri Il Sipilä ei tee virheitä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ehkä hallituksen johtokaksikko on lukenut Bob Woodwardin uuden kirjan ja luullut johtamisoppaaksi.

https://money.cnn.com/2018/09/19/media/bob-woodwar...

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Kaistakorpi, kommenttisi peruste on aivan käsittämätön. Mitkä etenemistiet eduskunnassa oli laitettu lukkoon väärien mielipiteiden vuoksi. Kerro ihmeessä. Eikö sinulla ollut vielä hirveämpää esimerkkiä häkin heilahtamisesta väärien mielipiteiden vuoksi Turkissa. Niitähän löytyy itärajan takaa.
Näiden esimerkkien julki tuominen Eduskunnassa tänään käydyn poliittisen näytelmän/äänestyksen yhteydessä osoittaa, että oolet täysin aatteesi suomentama.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #44

Luuletko Tammela tosissasi ettei asioilla ja mielipiteillä ole merkitystä kansanedustajan pyrkiessä vaikkapa puolueen johtotehtäviin, eduskuntaryhmän johtoon, eri valiokuntiin, ministeriksi jnejne. Politiikka on yhtä valtapeliä ja pyrkimystä suurempaan valtaan. Tai siihen kuuluisaan Orpon tilataksiin.

Ryhmäkurihan perustuu osin rangaistuksilla uhkaamisiin. Pelkän rangaistuksen lisäksi saattaa hyvinkin odottaa vähäpätöiset valiokuntapaikat ja sivuunjättö merkittävistä kysymyksistä ja käsittelyistä. Tätähän on mm puolueesi vanha kaarti julkisestikin valitellut Sipilän ajasta.

Esimerkki osoitti, että pelolla on vaikutusta ihan aikuisten ihmisten mielipiteisiin ja tekemisiin - ei muuta. Siinä ei verrattu asiaa eduskuntaan kuten pahantahtoisesti haluat tulkita.

Aatteistani sinä et tiedä mitään. Aatteesi suomentama - heh, herää tälle vuosituhannelle.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #67

En vieläkään ole varma pitikö tuon oikeasti olla suomettamana, vai sumentamana? Tuskin kuitenkaan suomentamana. Sitäkin tarvittaisiin joillekin blogisteille, mutta ei Nikolle.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Mistä eduskunnassa oikein äänestettiin? Aborttipolitiikasta, hallituksen jatkosta vai Soinin käytöksestä?

Keskusta - kyllä - hallitus jatkaa
Kokoomus - kyllä - hallitus jatkaa
Demarit - ei - hallitus vaihtoon
Siniset - kyllä - Soinin toimintaan luotetaan
Perussuomalaiset - tyhjä - abortttiasiassa hajaannusta (eikä sananvapautta voi oikein tuomitakaan)
Vihreät - ei - abortti hyvä, hallitus vaihtoon
Vasemmistoliitto - ei - abortti hyvä, hallitus vaihtoon
Ruotsalaiset - ei - abortti hyvä
Kristilliset - kyllä - abortti paha
Nyt - poissa - ?
Kansalaispuolue - tyhjä - ?

Tuskin kukaan oli oikeasti huolissaan väitetystä Kanadaan kohdistuneesta diplomaattisesta tölväisystä, tai Soinin tosiasiallisesta kyvyttömyydestä hoitaa ulkoministerin tehtäviä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Olet hakoteillä Juho Laatu. Oppositio teki välikysymyksen oikeuskanslerilta toiminnastaan huomautuksen saaneen ulkoministeri Soinin luottamuksesta, ei mistään muusta. Hallituskysymyksen tästä tekivä siniset.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Teknisesti sanomasi on totta. Eri puolueiden vaikuttimet voivat silti olla paljon monimuotoisempi keitos.

Luulen että oppositiossakin on monta edustajaa, joiden mielestä Timo Soini on hoitanut ulkoministerin tehtäviä varsin hyvin, ja Kanadan tapaus on aivan liian mitätön oikeuttaakseen henkilökohtaisen epäluottamuslauseen. Sitten äänestetään ryhmäkurin mukaan.

Osa varmaankin äänesi myös Soinin aborttikantoja vastaan. Tai yleisesti Sinisiä vastaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #36

Sen sijaan Sipilän ja sinisten pitäisi miettiä, nauttiiko Soini heidän luottamustaan. Hän aiheuttaa ihan tarpeetonta päänvaivaa hallitukselle esiintymisillä, jotka voisi jättää tekemättäkin. Samalla hän upottaa siniset lopullisesti, koska muiden mahdolliset järkikommentitkin katoavat Soinin kohuihin.

Niistä joukoista, joihin Soinin esiintymiset vetoavat, ei ole monta lisä-ääntä luvissa. Ne ovat jo menneet perussuomalaisille ja kristillisille. Sen sijaan ne karkottavat muita mahdollisia äänestäjiä.

Soini on kuin musta aukko, joka imee lähistöltään kaiken energian itseensä. Palautumattomasti.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #45

En ole ottanut nokkiini Soinin aborttikannanotoista. Kanadankin tapauksessa oletan, että Soinin tarkoitus ei ollut levitellä tietoa osallstumisestaan maailmalle eikä oppositiolle Suomessa. Abortista hän saa olla vapaasti omaa mieltään, kunhan varmistaa, ettei sotke ulkoministerin työtään kannanotoillaan.

Se on totta, että Soinin ja muiden sinisten ja perussuomalaisten toimet ovat johtaneet hallituksen pieniin vaikeuksiin monta kertaa. Tästä vieritän syytä noiden tahojen hölmöilyn lisäksi myös nykyiselle tavalle tehdä politiikkaa. Muilla puolueilla on liian kova into värittää ja polarisoida mikä tahansa noihin paariapuolueisiin liittyvä asia. Tämä viimeisin Soiniin liittyvä tapaus on mielestäni aika pitkälti sellainen. Mitä Soini olisi voinut tehdä? Olisiko hänen pitänyt jättäytyä pois vigiliasta siksi, että se sattui liittymään aborttteihin? Olisi ehkä terveempää olla pelästymättä tuollaisa asioita, joissa ihmisillä voi ihan aidosti olla monenlaisia hyväksyttäviä mielipiteitä.

Siniset saattavat menettää noissa kahinoissa ääniä, mutta toisaalta uskon Soinin äänestäjissä olevan myös paljon sellaisia, joilla on erilainen kanta monissa asioissa katolisen kirkon kanssa, mutta äänestävät Soinia silti.

Tässä Kanadan tapauksessa paheksun enemmän noita paheksujia kuin Timo Soinia.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #36

"Luulen että oppositiossakin on monta edustajaa, joiden mielestä Timo Soini on hoitanut ulkoministerin tehtäviä varsin hyvin"

Onko todellakin näin? Oppositiossakin on arvostettu hänen toimintaansa ulkoministerinä?

Henkilökohtaisesesti minusta tuntuu, että olen kuullut Soinista ainoastaan silloin, kun hän on lähtenyt sooloilemaan aborttiasioissa. Tai olihan siellä se sooloilu myös Brexitin ympärillä. Muuten on ollut uskomattoman hiljaista.

Noh, ehkä se on se hyvän ulkoministerin merkki, ettei hänestä mitään kuule?

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #64

> Henkilökohtaisesesti minusta tuntuu, että olen kuullut Soinista ainoastaan silloin, kun hän on lähtenyt sooloilemaan aborttiasioissa.

Yksi selitys tuolle voisi olla vaikka se, että Soini on käyttänyt pääosan ajastaan ulkoministerin toimen sujuvaan hotamiseen, tekemättä itsestään suurta numeroa. Tuo voisi olla hyvää ulkoministerin postin hoitamista.

> Noh, ehkä se on se hyvän ulkoministerin merkki, ettei hänestä mitään kuule?

Jees, juuri näin - ainakin mahdollisesti. Epäilyksiä varsinaisen ulkoministerin homman huonosta hoitamisesta en muista juuri kuulleeni. Soini on supliikkimies, joka tulee varmaankin juttuun kaikenlaisten kummallistenkin muiden maiden poliitikkojen kanssa (muidenkin kuin Trumpin).

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #69

Juho, kommenttinini takana oli ihmetys tästä väittämästäsi:

"Luulen että oppositiossakin on monta edustajaa, joiden mielestä Timo Soini on hoitanut ulkoministerin tehtäviä varsin hyvin"

Eikö ole ihmeellistä, että en minä etkä sinä tiedä, onko hän todellakin hoitanut tehtävänsä hyvin. Miten ihmeessä silloin luulet muiden olevan sitä mieltä, että hän on ollut hyvä ulkoministeri?

Erikoistahan tässä on se, että yleensä ulkoministeri on yksi näkyvimmistä ministereistä. Nyt meillä on täysin näkymätön - jollei hän lähde sooloilemaan.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #73

Se onko joku hoitanut ulkoministerin tehtåvän hyvin on tietenkin pitkälti makuasia, ja myös pitkälti luulon asia. Ehkä minun pitäisi sanoa ".. joilla on se mielikuva, että Timo Soini olisi hoitanut ...".

Ulkoministeri voi olla varmaankin sekä näkyvä että näkymätön. Joskus pitää antaa tilaa muille, joskus pitää hoitaa koko homma kulissien takana, ja joskus toimia jonkin prosessin keulamiehenä. Esimerkiksi joissain rauhanvälitystehtävissä voin kuvitella noiden kaikkien roolien tulevan kysymykseen vuorottain. Vaatii varmaankin paljon asiantuntemusta antaa valistunut mielipide siitä, miten joku ulkoministeri on onnistunut tehtävissään substanssitasolla. Ulkoinen kuva voi olla helpompi arvioida (esim. edustavuus ja maan tunnetuksi tekeminen).

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #76

Kun ei tee mitään, ei tre virheitäkään...

Vai rauhanvälitystehtäviä? Salli minun nauras!

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #79

Noh Max, ei pidä olla noin ilkeä. Kukaan meistähän ei tiedä, mitä Soini todellakin on tehnyt. Hiljaista kylläkin on ollut.

Se on hieman sama asia kuin siinä, kun kaikki toivovat Trumpin saavan jotakin aikaan Pohjois-Korean kanssa.

Todellisuus on tietenkin toinen asia...

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #79

> Kun ei tee mitään, ei tre virheitäkään...

Tuo ei varmaankaan ole ohje ulkoministerille. Tai ehkä joihinkin erikoistapauksiin, silloin kun on oltava hetki jossain tilaisuudessa, mutta mikään toimenpide ei ole hyödyksi.

> Vai rauhanvälitystehtäviä? Salli minun nauras!

Minusta erittäin hyvä tavoite.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #83

Tavoite on varmaan hyvä, mutta kiirettä pitää.

Vakavasti puhuen, niihin tehtäviin pitää laittaa eri resurssit, Ei meillä ole varaa sitoa ulkoministeriä mihinkään vinku-intiaan puoleksi vuodeksi, puhumattakaan vuosikausista. Sitten pitää vielä valita tehtävään kyvykkäät resurssit.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #95

Järkevä tasapaino on tarpeen. Ulkoministerillä on muitakin tehtäviä. Mutta hänen ministeriöllään on varmaankin varaa pitää muutama kyvykäs virkamies (ja ulkopuolinenkin) valmistelemassa näitäkin asioita.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #98

Täh? Kysymys oli ulkoministerin tekemisestä ja kyvyistä, ei ministeriön.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #100

Ajattelin että kyvykäs ulkoministeri säästäisi aikaansa myös muille asioille kuin rauhanneuvotteluille, ja hoitaisi valtaosan yleishyödyllisestä maailman konfliktien ratkaisutyöstä delegoimalla sitä päteville avustajilleen. Tällainen olisi hyvä ulkoministeri.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #95

Vaikka mielestäni Soini on hoitanut huonosti tehtäväänsä, täytyy tässä todeta, ettei tällä hetkellä Suomella tunnu olevan selkeää ulkopolitiikkaa tai ulkopoliittista linjaa lainkaan, ja se ei kyllä ole yksin ulkoministerin vika. Sipilä ja koko hallitus ei vain näytä oikein hahmottavan mitä he ulkopolitiikalta haluavat joten Soinin tempaukset jäävät niiksi näkyvimmiksi ulkopolitiikkaa sivuaviksi asioiksi.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #101

Yksi syy, miksi Suomella ei ole nykyään selkeää ulkopolitiikkaa on se, että suuressa osassa kysymyksistä Suomi peesaa EU:ta ja sen johtavia jäseniä. ;-)

Olisin kyllä tyytyväinen aktiivisempaankin otteeseen ulkopolitiikassa. Oletan että ulkoministerimme on kuluttanut ahkerasti lentokoneen penkkiä, mutta en oikein tiedä missä kaikkialla hän on lennellyt. Yhdysvaltoihin suhteet ovat varmaankin hyvässä kunnossa (Trump), mutta muu on hämärän peitossa. Toisaalta hiljainen työ voi olla usein yhtä tehokasta ja tehokkaampaakin kuin tv-kameroiden loisteessa tapahtuva työ. Pitäisi nähdä asiat lähempää, jotta voisi sanoa jotain vakavampaa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Sampo Terholle tämä oli poliittinen voitto, ja hänen tilillään niitä onkin varsin vähän. Terho totesi ennen äänestystä lapsen (hallitus) uhkaavan mennä pesuveden (Soini) mukana, joten hallituksen rivit pysyivät koossa.

Mielestäni tapahtumasarja ei ollut sen enempää arvoton kuin näytelmäkään, vaan eduskunnan toimeenpanema äänestys tietyn ministerin nauttimasta luottamuksesta. Kansalaiset käsittävät tämäntyyppisen politikoinnin paljon paljon paremmin kuin sote-jutut tai maakuntamallit, ja siinä suhteessa luottamusäänestys oli kuin EU:n kannanotto kesä- ja talviaikaan: konkreettista asiaa monimutkaisen byrokratiaraportoinnin vaihtoehtona.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Sipilän hallituksen "arvopohja" vaihtunut päinvastaiseksi kesästä 2017.
Yhteinen nimittäjä kuitenkin on Soinin ministeripaikan säilyttäminen.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Välikysymys tehtiin alunperin siitä nauttiiko, oikeuskanslerilta nuhteet saanut ulkoministeri Soini eduskunnan luottamusta vai ei, ei mistään muusta. Surkean näytelmän tästä käsikirjoittivat siniset, tehdessään välikysymysäänestyksestä hallituksen luottamusäänestyksen. Soini ja Siniset vetivät Sipiln ja Orpon, kesk.ja kok. sananmuksisesti kölin alta ottamalla heidät panttivankeiksi hallituskauden loppuajaksi. Sipilä ja orpo saavat nauttia nyt niistä karvaanmakuisista hedelmistä jotka laittovat alulle ottaessaan siniset persujen hajoittua hallitukseen.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Ihmettelen sitä, että Rinne ei vanhana AKT:n lakimiehenä ja juristina tunne näitä ihmisoikeusasioita, vaan käynnisti Feldt-Rannan välityksellä oikeuskanslerin ratkaisusta huolimatta tämän prosessin. Taustalla oli mitä ilmeisemmin hallituksen kaataminen ja ennen aikaiset eduskuntavaalit.
SDP surffaa nyt aallon harjalla gallupeista päätellen ja sitä surffausta edesauttaa maahanmuuton kautta saatavat uudet äänestäjät. Kanta maahanmuuttajiin Ykkösaamussa viittasi siihen.

Tulevia eduskuntavaaleja silmällä pitäen äänestäjän kannattaa tutustua eduskunnan pöytäkirjaan tämän päivän äänestyksestä.

Eduskuntaan on hyvä saada kansanedustajia, jotka aidon oikeasti kunnioittavat niitä ihmisoikeuksia, jotka on kirjattu Suomen perustuslain 2 lukuun Perusoikeudet, Ihmisoikeuksien yleismaailmalliseen julistukseen (18. artikla) ja Euroopan ihmisoikeussopimukseen (9. artikla 1. mom.).

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Et sitten jaksanut viitata Yhdistyneiden Kansakuntien Ihmisoikeuksien yleismaailmalliseen julistukseen asiassa, jolla ei ole mitään tekemistä kenenkään perus- tai ihmisoikeuksien kanssa?

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Tarkoitin juuri YK:n julistusta. Tuskinpa juuri muut antavat ihmisoikeuksien yleismaailmallisia julistuksia kuin Yhdistyneet Kansakunnat ja tämäkin julistus on jo 70 vuoden takaa.

18. artikla. Jokaisella ihmisellä on ajatuksen, omantunnon ja uskonnon vapaus; tämä oikeus sisältää vapauden uskonnon tai vakaumuksen vaihtamiseen sekä uskonnon tai vakaumuksen julistamiseen yksin tai yhdessä toisten kanssa, sekä julkisesti että yksityisesti, opettamalla sekä harjoittamalla hartautta ja uskonnollisia menoja.

https://ihmisoikeusliitto.fi/ihmisoikeudet/ihmisoi...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Joku pitää näitä muutamaa kokoomuslaista naista sankarina, kun eivät äänestäneet.

Samanlaisia vellihousuja persujen kanssa, kun eivät uskalla omia arvojaan puolustaa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Persut taitavat olla vasemmistolainen vaihtoehto muukalaiskammoisuudelle. Siinäpä oiva kumppani muille vasemmistopuolueille kimppakivaan.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Toverillinen kehuminen jatkuu. Kun Jokinen (kok) ensin kehui niin kovasti Sipilää (kesk), niin nyt on Kososen (kesk) vuoro kehua kokoomuslaisia: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/259433-nyt-meni-k...

Näyttäisivät vaalit olevan jo täydessä käynnissä.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Ei kai tässä muuta, mutta kun me veronmaksajat kuitenkin maksamme tämän reality-sarjan, niin se panee vähän ottamaan päästä, kun en ainakaan minä halua tätä teatteria, vaan ihan oikeaa politiikkaa, jossa kerrotaan mitä mieltä ollaan mistäkin.

Nyt persut laistoivat mitä mieltä ovat Soinin aborttikannanotoista höpisemällä sananvapaudesta. Ovatko Halla-aho ja Terho sittenkin edelleenkin kavereita? Siltä vähän tämä teatteriesityksen perusteella vaikuttaa.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

".....höpisemällä sananvapaudesta"
Mutta eivät äänestäneet sen puolesta.
Fakepolitics.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Ei kai tässä muuta, mutta kun me veronmaksajat kuitenkin maksamme tämän reality-sarjan, niin se panee vähän ottamaan päästä, kun en ainakaan minä halua tätä teatteria, vaan ihan oikeaa politiikkaa
"

Veronmaksajat juuri äänestävät nuo pellet eduskuntaan. Tuskin voit sitä unohtaa.

**************

" höpisemällä sananvapaudesta "

Perussuomalaiset olivat tässä kohtaa sananvapauden suhteen täysin oikeassa. On oikeasti melko järkyttävää kuinka vähän nykyään sananvapautta kunnioitetaan ihan eduskuntaa myöten. On myös huolestuttavaa miksei ylivoimaisesti suurin osa huomaa noin selvää asiaa - pitäisi kai rautalangasta vääntää.

Soini olisi pitänyt heittää pellolle ministerisvirastaan jo viimeistään viime vuonna. Nyt kuitenkin yritettiin halventaa sanan- ja uskonnonvapautta, joihin jopa Soinilla on oikeus. Naisten oikeuksistakin tehtiin pelkkä keppihevonen hyvin hävyttömästi ja turhan monet uskoivat, koska tunne. Ei tuosta sirkuksesta mitään hyötyä seurannut.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Huusko, unohtuiko kenties päätoimittamasi lehden uutisoimat uutiset Jokisen ja Orpon puheista 20.9. Kun Jokinen ja Orpo epäonnistuivat yrityksissään, oli äkkiä löydettävä syylliset muista hallituspuolueista ja erityisesti Juha Sipilästä. Ei pidä ihmetellä, jos syytöksistä nousee kohu. Olihan Jokisen ja Orpon esittämät syytökset täysin käsittämättömiä ja varmasti hallituksen työtä vaikeuttavia.
Saattoi tietysti olla, että Orpo ja Jokinen saivat lisävirtaa syytöksilleen tänään kirjoittamastasi blogikirjoituksesta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Poliittinen muisti on paljon pitempi kuin meidän äänestäjien muisti. Sipilä tulee tuntemaan nilkan kipeäksi jossain vaiheessa. Olisiko maakuntauudistukseen tulossa Kokoomuksen puolelta kivi tai kaksi?

Heti kun valinnanvapaus on saatu kirjoitetuksi ja hyväksytyksi, voi joku kiva Juhan tavoite unohtua.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Petteri Orpolla on nollan verran kunnianhimoa ulkopolitiikan suhteen. Muutenhan hän olisi huokaissut helpotuksesta kun oppositio tarjosi mahdollisuuden vaihtaa ulkoministeriä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Yhdessä toisen blogin kommentissa on hyvin todettu: "...suurena voittona ryhmäkurilla aikaansaatu sanan- ja mielipiteenvapauden voitto."

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Huomenna on uusi päivä ja uudet kujeet. US-n päätoimittaja Markku Huusko näkee nyt turhaan pelkotiloja politiikassa ei se sitä ole vaan politiikassa ei anneta armoa vaan lyödään jos suinkin on mahdollista. Nyt punavihervasemmisto+rkp yritti kaataa hallituksen muttei onnistunut ja nyt suree sitä yhdessä median kansa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Yritti saada hallituksen luopumaan tökeröstä ja epäasiallisesta ulkominisreristä. Hallituksen omaksi parhaaksi, ainakin kokoomuksen.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Vihervasemmisto sössi asiansa vaikka aborttipiiskaa käytettiin säästelemättä.
Hallitus pääsee kyllä Soinista halutessaan itsekin.

Omin ehdoin.
Ulkokurvissa tilataksin ovea avaamalla. Näin niinkuin kuvainnollisesti.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #107

No ei. Orpo jos ottaa aloitteen Soinin vaihtamisesta siitä oikeasti tulee hallituskriisi. Nyt vasn Minisinuset uhkaili hallituskriisillä ja Orpo ei edes yrittänyt puhkaista sitä kuplaa. Eihän siniset halua antaa minuttiakaan pois Niinistön ja Terhon urien kohokohdista.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ ”..he jättivät äänestämättä, vaikka istuivat salissa. ..”

Jos äänestys olisi mennyt tiukaksi, olisivatko nämä ’istujat’ painaneet (ohjeistuksen mukaisesti) hallituksen puolesta nappia viime tingassa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Syynä hallituspuolueiden edustajien pelkuruuteen oli myös puoluekuri - tämä demokratiaa murentava kummajainen. Kansanedustaja saa pettää äänestäjänsä ja omatuntonsa, mutta ei puolueensa johdon kantaa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Puoluekurissa vasemmisto on ollut yleensä voittamaton -jopa niskalaukauksin?

Omituista höpeltämistä Pihlannolta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Nytkin vasemmistoliitto varmisti paikalle kaikki 12 äänrstämään oikein.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#72
Puoluekuri on demokraatian kummajainen. En sanonut, ettei se koskisi vasemmistoa. Se koskee kaikkia puolueita, mutta nyt oli puhe hallituspuolueiden edustajista ja heidän pelkuruudestaan.

Kun Kiiski kommentoi, vastuu siirtyy lukijoille.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #113

Sekin pitää muistaa, että kaikki eduskuntaryhmät äänestivät (olkeita ja leikkipoissaolleita lukuunottamatta) sataprosenttisesti ryhmän linjauksen mukaisesti. Pelkureita oli kai siis myös oppositiossa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #116

Niinpä niin. Ja jos laajennetaan vielä piiriä, niin on pelkureita monessa paikassa eduskunnan ulkopuolellakin.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #118

Puoluekuri sattuu kuulumaan jokaisen eduskuntapuolueen valikoimaan. En erityisesti pidä siitä (ymmärrän kyllä), mutta ei ole realistisia keinoja miten tuollaisesta pääsisi eroonkaan.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #125

En minäkään usko, että siitä eroon päästään. Eihän sitä ole edes kyseenalaistettu julkisuudessa.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Itse en usko yliluonnolliseen Taivaaseen. En tiedä uskooko Juha Sipiläkään. Hän kuitenkin komppaa ehdottomasti katolilaista nuoria syrjivää uskontoa. "Herraonni" on murentunut.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Herraonni on murentunut on hyvä summaus tästä päivästä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Herraonni on murentunut on hyvä summaus tästä päivästä.
Ja Lepomäille: Blessed be the fruit.

Käyttäjän JanneRantala kuva
Janne Rantala

Kokoomuksen,keskustan ja ps:n kannattaa jo nyt tehdä sopimus seuraavasta hallituksesta vihervasemmistoa ei oikeastaan tarvitse mihinkään.Kristilliset mukaan ja viedään Suomi menestykseen.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Joko Huuskolle joku maksaa näistä tai sitten joku nykyinen tai entinen perussuomalainen on tehnyt väärin -> trauma. Jälkimmäisestä ei voi kuin olla pahoillaan. Sori siitä. Ensimmäinen taas on normaalia mediatoimintaa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Valistunut arvaus on että kyllä maksaa. Joka kuukauden 25. päivä.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Huuskolle maksaa Alma Media, mutta toivokaamme, että tyyli ei ole yhtä härskiä kuin 1990-luvulla. http://www.ritvapuolakka.fi/436336239

No, tietenkin se on yhtä härskiä. Huusko ei kuitenkaan edes yritä peitellä omaa kantaansa, joten siitä pointsit.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Silti Huuskolta pelkkää paskanjauhantaa.Journalismilta toivoisi parempaakin otetta, kun mitä tässä nyt tarjotaan.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #91

Ei se ole Huuskolta paskanjauhantaa vaan raportointia paskanjauhannasta. Valistuneessa länsimaassa toimittajat tosin kyennevät muuhunkin kuin vain selostukseen siitä jauhannasta.
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...
https://assets.publishing.service.gov.uk/governmen...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #91

Tarkoittanet joko ”journalismiltansa” tai ”journalistilta”. Tuossa muodossa kun jälkimmäinen virke ei oikein tarkoita mitään.

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström Vastaus kommenttiin #91

Ainahan voit ryhtyä itse journalistiksi ja häikäistä meidät muut rajattomalla nerokkuudellasi ja loisteliaalla kirjoitustaidollasi.

Riitta Lundberg

Hämmästyttävän vähän naisia kommentoi tärkeää asiaa. Heitän kysymyksen: miksi kenenkään muun kuin asianomaisten pitäisi saada päättää abortista.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

No nyt voisi äänestää Soinin luottamuksesta kun on saatu tuo äänestys hallituksen jatkumisesta pois alta.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Aborttikysymyksestäkin voisi äänestää (jos oletetaan että luottamusäänestys ei jo ollut tämä äänestys) :-)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

No sitten jonkun puolueen pitäisi nostaa aborttikysymys agendalle.

Markku Penttinen

Kenellekään ei ole tullut edes pieneen mieleen kajota aborttioikeuteen, jota on toki joissakin maissa jopa hiljan rajoitettu. Osallistuminen kuluu mielipidevapauden alaan. Ei Soini siitä ole yrittänyt tehdä numeroa. Se tuli kuitenkin julkisuuteen. Kenen toimesta? Ei tietenkään yhdenkään ministerin pidä tehdä mitään sellaista, josta nousee kalabaliikki. Sehän on selvä. Nyt kuitenkin eritoten SDP hyödyntää tämän virheen viimeisen päälle ennen vaaleja. Abortti on kuitenkin monisyinen kysymys. Sitä käytetään jopa ehkäisykeinona muistaakseni eritoten Lapissa. Puheet naisen ruumiista ovat hölynpölyä ja pimitystä. Useimmat meistä olisivat tämän tyyppisessä tilanteessa halunneet kenties mieluummin syntyä? Kolmas osapuoli eli mies on tässä äänetön yhtiökumppani. Jos nainen ei halua lasta tai vaikka hän haluaa lapsen, miehellä ei ole siihen asiaan mitään sanottavaa - seurauksista riippumatta. Surkuhupaisinta tässä on se, että huippupoliitikko Touko Aalto voi samanaikaisesti riehua julkisuudessakin esitetyissä kuvissa puolialasti alan naisten kanssa ja taputella innostavasti homoja takapuoleen ruotsalaisella homoklubilla - eikä kukaan sitä edes puolella sanalla ihmettele.

Käyttäjän MikkoHuumonen kuva
Mikko Huumonen

Arvopohja. Sanana vieraanuutta jo lahes kaiken telluksen vaeston, koska emme jaa samoja arvoja. Sita ei saisi viljella 5m kansassa, vaan keskittya asioihin sanojen ja niiden kertojien paamaarien takana.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Suomella on hyvä ulkoministeri.

Maamme ei ole sotatilassa.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Tuota väitettä, että Soini olisi hoitanut hommansa hyvin kuulee aina silloin tällöin. Olen koittanut kysellä mihin väite perustuu, sillä itse pidän häntä erittäin huonona ulkoministerinä joka ei osaa erottaa omaa politikointiaan ja ulkoministerin tehtävää toisistaan (mm. Brexit-jupakka, tuki Turkin ihmisoikeuksia polkevalle johdolle ja nämä aborttikannat). Suomella ei tällä hetkellä tunnu olevan mitään selkeää ulkopoliittista linjaa eikä Soinin "uroteot" oikein tunnu kantautuvan tänne kotimaahan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Suomi olisi voinut saada hyvän ulkoministerin kielitaitoisesta ja kouluja käyneestä Alexander Stubbista. Soinille oli toiseksi suurimman puolueen johtajana paikka tarjolla valtiovarainministerinä. Mutta hän ei halunnut sitä ottaa koska se oli siinä taloudellisessa tilanteessa epäkiitollinen ja raskas tehtävä. Ulkoministerinä pääsee helpommalla ja vieläpä matkustelemaan muuallakin kuin Audin takapenkillä. Soinin tekosia oli siis niin Stubbin poliittisen uran tuhoaminen Suomessa kuin perussuomalaisten tuhoaminen sitten kun hän ei enää moista kantorakettia tarvinnut ja yksi käenpoika yritti kammeta Soinia ulos pesästä. Soini on antanut kaiken anteeksi puolueensa jästeille mutta se oli anteeksiantamatonta että Halla-aho meni kyseenalaistamaan sen voiko Soini jatkaa ulkoministerinä jos hänestä tulee puolueen poheenjohtaja. Eipä Jussi arvannut että Soini repii oman luomuksensa kahtia säilyttääkseen hillotolppansa. Persut oli tehtävänsä tehnyt, persut sai mennä.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

"...Petteri Orpo tuomitsivat myös muun edustajiinsa kohdistuneen painostuksen hallituskumppaneiden taholta ja muualta."

Se varsinainen painostus tuli kylläkin oman puolueen sisältä, joten Orpon on turha syyttää muita hallituspuolueita, joiden sisällä painostettiin edustajia ihan samalla tavalla.

Kyllä tällainen demokratian irvikuva on tullut tiensä päähän.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kokoomus olisi hyvin voinut vaatia, että Soinin tilalle olisi valittava sopivampi ulkoministeri. Eihän olematonta kannatusta nauttivilla Sinisillä ole minkäänlaista kanttia vaatia yhtään mitään saati kiristää hallituksen suosituinta puoluetta.
http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/261411...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ymmärrän kyllä, että persujen sinisiipi on Soinin panttivankina, koska heitä ei olisi ilman Soinia. Kuten ei muitakaan persuja. Ilman isoa puoluetta Halla-ahokin on pelkkä ilmassa istuva nolla, tyhjää äänestävän puolueen tyhjää jauhava tyhjäpää. Mutta se on kyllä jo outoa että koko hallitus on Soinin panttivankina.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset