Pelosta tuli Sipilän hallituksen ”arvopohja”

Kukaan hallituspuolueiden kansanedustajista ei lopulta äänestänyt ulkoministeri Timo Soinin (sin) epäluottamuksen puolesta tai edes tyhjää (katso äänestys puolueittain täältä). Pelko siitä, että yksikin ääni olisi kaatanut hallituksen, oli liian kova.

Siniset rakensivat puheenjohtaja, kulttuuri-, urheilu- ja eurooppaministeri Sampo Terhon johdolla äänestyksestä koko hallituksen luottamuskysymyksen. Samaan peliin lähti keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä.

Vaikka näennäisesti kaikki sujui eduskunnan suuren salin äänestyksessä hallituspuolueissa melko yksimielisesti, osoittaa jälkipuinti, että kyse oli aivan muusta.

Kokoomus veti herneet nenään, kun Sipilä oli lausahtanut, ettei usko, kenelläkään olevan ”mitään ongelmaa painaa tässä asiassa vihreää”.

Toisin sanoen hänen mielestään kaikkien oli helppo äänestää julkisista aborttivastaisista kannoistaan oikeuskansleriltakin pyyhkeitä saaneen ulkoministeri Soinin luottamuksen puolesta.

 

”Emme hyväksy vähättelyä edustajiemme arvopohjaa kohtaan. On käsittämätöntä, että pääministeri on todennut, että äänestyksen ei pitäisi olla kenellekään vaikeaa”, kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen totesi tänään.

Jokinen ja kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo tuomitsivat myös muun edustajiinsa kohdistuneen painostuksen hallituskumppaneiden taholta ja muualta. Lisäksi he tuomitsivat äänestyksen kytkemisen muihin poliittisiin päätöksiin.

Kummallisin kytkykauppa nähtiin keskustan kansanedustaja Markku Pakkaselta, joka twiittasi eilen: ”Mikäli kokoomus ei yksimielisesti tue hallitusta huomenna tulee irtisanomissuojaan liittyvä esitys ottaa välittömästi tarkasteluun ja tehdä tarpeelliset korjaukset”.

Jännittävintä tänään oli, murtuvatko Soinin aborttikantoja ennen äänestystä julkisesti vastustaneet kokoomuksen kansanedustajat Jaana Pelkonen ja Saara-Sofia Sirén paineen alla.

Lopputulos oli, että he jättivät äänestämättä, vaikka istuivat salissa. He eivät siis uskaltaneet äänestää Soinin epäluottamuksen puolesta, koska pelkäsivät hajottavansa hallituksen.

Tämä show muistetaan hyvin ainakin oppositiossa eduskuntavaalipäivään 14.4.2019 asti.

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu