Markku Huusko

Koirat haukkuu, Sipilän karavaani kulkee

  • Etualalla hallituksen voimahahmot Juha Sipilä (kesk) ja Petteri Orpo (kok). Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Etualalla hallituksen voimahahmot Juha Sipilä (kesk) ja Petteri Orpo (kok). Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent

”Tietokatkos, joka on nyt hallituksen piirissä puhuttu”, kuvailee hallituksen sisäpiiriläinen viime perjantain sähläystä, jossa hallituksen pääpuolueiden keskustan ja kokoomuksen välille leimahti riita.

Mainittu tietokatkos johti hallituskriisin tynkään, joka meni ohi ennen kuin oli oikeastaan alkanutkaan.

Riita syntyi, kun kokoomuksessa ymmärrettiin pääministeri Juha Sipilän puheet väärin ja syyteltiin Soini-äänestyksen yhteydessä vähättelystä ja painostuksesta, mihin keskustajohtaja ärähti viikonloppuna sanomalla, että hänen rajansa ylitettiin.

Keskusta viritti tiistai-illaksi eduskuntaryhmänsä kokouksen, jossa jaeltiin vielä pieniä pyyhkeitä kokoomuksen suuntaan. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk.) puheli sen jälkeen anteeksi antamisesta, ”vaikkei huomata pyytää”.

 

Tilanteen rauhoittuminen on luonnollisesti pettymys oppositiolle ja sen vasemmistosiipeä tukevalle ay-liikkeelle.

Edes ulkoministeri Timo Soinin (sin) itselleen antamasta luottamusäänestä ei syntynyt sen kummempaa hässäkkää, koska oikeusoppineiden mukaan se on ihan OK, kuten Uusi Suomi eilen kertoi.

Keskusta-oikeistolainen hallitus jatkaa kriitikoiden kauhistelemien hankkeiden, kuten sote-uudistuksen, irtisanomislain muokkauksen ja osakesäästötilien valmistelua. Pragmaattisuutta korostaen jatketaan, vaikka ne kuuluisat ”arvopohjat” ovatkin kirjavat.

Koirat haukkuu, karavaani kulkee, kuuluu vanha sanonta. Edessä Sipilän karavaanilla on vielä monta kuoppaa, joita oppositio ja näköjään hallituskaveritkin toisilleen eduskuntavaalien lähestyessä kaivavat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Uskotko Markku, että sosiaalidemokraatit vielä taipuvat hallituksen ajaman soteuudistuksen taakse?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Mahtaako tuo sote-uudistuksen onnistuminen olla niinkään sosialidemokraateista kiinni. Eduskunnan perustuslakivaliokunta lienee se kriittisin paikka, jossa uudistuksen toteutuminen katsotaan. Toki sielläkin on myös opposition edustajilla sanansa sanottavana, vaikka eihän siellä pitäisi politikoida, vaan tulkita perustuslakia.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- vaikka eihän siellä pitäisi politikoida, vaan tulkita perustuslakia.

Tuossa on yksi konditionaali minusta liikaa;))

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ei pitäisi, mutta kun politikot sielläkin päättää. Olisiko mielestäsi Suomessakin syytä olla perustuslakituomioistuin ja saattaa näitä perustuslaillisesti kimurantteja asioita sinne ratkottavaksi?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #4

Ei, vaan Suomessa pitää toimia rehellisesti politikoimatta perustuslakivaliokunnassa.

Käyttäjän juhalehtonen kuva
Juha Lehtonen Vastaus kommenttiin #5

Perustuslakivaliokunnan toiminta on ollut viime vuosina varsin kummallista: sote-uudistus jumiutuu sinne kerta toisensa jälkeen mitä erilaisimmista syistä. Sen sijaan laki, jolla kansalaisten mielipiteen ilmaisuvapautta rajoitettiin ainakin minun mielestäni perustuslain vastaisesti, meni sieltä heittämällä läpi. Eli kyse on ulkomaisten rahapeliyhtiöiden markkinointikiellosta. Tässä esimerkiksi poliisin ohje asiasta: https://www.poliisi.fi/poliisihallitus/tiedotteet/...

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #11

Kertoo itse asiassa sote-uudistuksen heikosta tai perustuslaista piittaamattomasta valmistelusta. Kannattaa myös muistaa, että hallituspuolueilla on sielä(kin) enemmistö. Ja joistain kertomuksista päätellen niitä pahimpia politikoijia taitaa löytyä etenkin hallituspuolueiden riveistä.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen Vastaus kommenttiin #11

Kärjistetysti voisi sanoa, että ihmiset saavat kuolla hoitojonoihin ja se on perustuslain mukaista. Sen sijaan, jos joku yrittää lyhentää hoitojonoja, niin se on perustuslain vastaista.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #27

Kärjistetysti hoitojonot voisi hoitaa kuntoon sadalla tai kahdellasadalla miljoonalla ilman sotea. Sen sijaan huonosti toimiva fiksaamista vaativa sote saattaisi sotkea nyt loppujen lopuksi kohtalaisen hyvin toimivan järjestelmän ja näin vaarantaa lukemattomien ihmisten hoidon ja sitä kautta hengen. Yksi asia joka soteuudistusintoilijoissa vähän ärsyttää on se, että he esittävät soten hyötyinä asioita jotka eivät siihen mitenkään välttämättä kuulu ja unohtavat autuaasti ongelmat ja vaikeudet.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Lukiessani kirjoituksia Sipilän antamasta selityksestä (oliko muuten EU kokouksessa) sai kyllä oikean käsityksen, kun ottaa huomioon koko lausuman, eikä vain yhtä lausetta sieltä keskeltä kuten ilmeisesti kokoomuksessa oli otettu ja siten käsitetty keskustan painostaneen kokoomuksen edustajia painamaan sitä oikeaa nappia. Sipilä kuitenkin puhui omasta mielestään koko ajan omasta keskustan ryhmän käyttäytymisestä äänestyksessä.

On ongelmallista muissakin yhteyksissä poimia vain osa kirjoituksesta tai suullisesti esitetystä, sillä saadaan hyvin usein tarkoitushakuisesti omaan tarkoitukseen sopiva uutinen tai pahempikin kriisinpoikanen aikaan. Voidaan samalla tavalla saada aikaan suuriakin uutisointeja.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Yksi kuulemani selitys tälle hässäkälle on "some-aika", kun koetaan pakottavaa tarvetta reagoida kaikkeen niin nopeasti, ettei ehdi esimerkiksi hallituskavereiden kanssa edes kahville istua ennen kuin twiitit ja tiedotteet jo lentelevät.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Niin, toisaalta eihän tämä hektisyys suuressa salissakaan ole millään tavoin poistanut väärinymmärtämisiä. Tavantakaa joku edustaja on ymmärtänyt väärin toisen pitämän puheenvuoron sanoman. Hyvin usein ei edes kuunnella mitä toisilla on sanottavaa.

Otan tässä samassa kommentissa oman mielipiteeni alla olevaan kommenttiisi perustuslakivaliokunnan politisoituneista lausunnoista. Joskus on annettu ymmärtää, että nuo lausunnot/mietinnöt olisivat yksimielisiä. Ensinnäkin se, että tuon valiokunnan kokoonpano on hallituspainotteinen jo sinällään antaa politisoivan kuvan. Poliittisia päätöksiä on tehty perustuslakivaliokunnan antamien lausuntojen perusteilla moniakin. Yksi näistä vanhemmista sellaisista on ilman muuta osallistuminen kriisimaiden tukipaketteihin (toisen maan velkoihin), vaikka se on kiellettyä niin oman perustuslakimme mukaan kuin EU perussopimuksen mukaan. Voiko enää selvemmin olla poliittinen päätös? Mielestäni ei voi.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Politiikka on toisin sanottuna yhteisten asioiden hoitamista. Meikäläisessä "kulttuurissa" se tosin on yhteisten asioiden kanssa sähläämistä.
https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/ko...

Eikä taida näköpiirissä olla parempaa.
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...
https://assets.publishing.service.gov.uk/governmen...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Ei anneta totuuden pilata hyvää tarinaa.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ari, Vesa ja muut, tässä näyttäisi olevan kiinnostava pro gradu -tutkielma liittyen perustuslakivaliokuntaan ja sen poliittisuuteen. Yksi havainto on tällainen: "Aineistossa oli vahvoja viitteitä siitä, että perustuslakivaliokunnan työ ei ole niin epäpuoluepoliittista kuin yleisesti ymmärretään, sillä esimerkiksi eriävissä mielipiteissä oli havaittavissa selvä jako hallitus- ja oppositiopuolueisiin kuten myös oikeisto- ja vasemmistopuolueisiin".

Pirta Päkkilä: Perustuslaki oikeuden ja politiikan rajalla – tutkielma perustuslain tulkinnan poliittisesta merkityksestä Suomessa vuosina 2003-2016

https://www.utupub.fi/bitstream/handle/10024/14327...

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Mielenkiintoista. Pitää lukea ajan kanssa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos Markku linkistä ja vinkistä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

"Luottamus eduskuntaan vanhan ranskalaisen ja ruotsalaisen perinteen mukaan oli myös
itsenäisen Suomen perusperiaatteita perustuslakikontrollin muodostamisessa". (Pirita Päkkilä)

Kansa luottaa vaalien kautta eduskuntaan, jos perustuslakivaliokunta ei tyydytä kansaa niin seuraavissa vaaleissa siihen voidaan vaikuttaa. Yksinkertaista? No mutta ei, sillä perinteet ovat monesti luottamusta suurempi tekijä äänestyksessä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ainakin tämän kansanedustaja Markku Pakkasen(keskusta) ukaasin saattoi hyvin tulkita Keskustan painostukseksi Kokoomusta kohtaan.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/259339-keskustala...

Jälkeenpäin Pakkanen tosin ilmoitti halunneensa vain herättää keskustelua?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kansanedustaja Pakkasen tekemä irtisanomissuojan ja Soini-äänestyksen niputtaminen oli omassa sarjassaan, mutta oli kuitenkin ehkä enemmän rivitoimijan irtopisteiden keräilyä kuin vakavasti otettavaa vaikuttamista.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Sai ainakin nimen ja kuvan mediassa näkyville. Niinhän sitä on tapana sanoa, että poliitikolle kaikki julkisuus on hyväksi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Varmaan Pakkasen toiminta oli irtopisteiden keruuta, mutta kokoomusedustajat saattoivat kokea sen painostukseksi?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #17

Saattoivat, mutta ratkaisevaa hetkellisen välirikon kannalta oli se pääministeri Sipilän lausunto, jonka kokoomuslaiset ymmärsivät väärin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #18

Orpo puhui äänestyksen jälkeen kokoomusedustajien kokemasta painostuksesta äänestyksen alla, ei Sipilästä? Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jokinen taas Sipilän toimintaa?
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/259408-kokoomus-h...

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Koirat haukkuu, Sipilän karavaani kulkee --joitakin tämä harmittaa. Vaikka asiat menisivät kuinka hyvin tahansa, aina on niitä, jotka haluavat hallitukset nurin.

Onnea hallitukselle - toivottavasti lupaukset tulevat hoidettua.
Uusissa vaaleissa valitaan sitten taas uusi hallitus.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kokoomus olisi hyvin voinut vaatia, että Soinin tilalle olisi valittava sopivampi ulkoministeri. Eihän olematonta kannatusta nauttivilla Sinisillä ole minkäänlaista kanttia vaatia yhtään mitään saati kiristää hallituksen suosituinta puoluetta.

Vielä enemmän ihmettelen, miksi hallituksen ehdottomasti suosituin puolue Kokoomus viitsii istua tällaisessa hallituksessa. Jos Orpolla olisi ollut harkintakykyä, hän olisi vaatinut hallituksen täydellistä remonttia siinä vaiheessa kesäkuussa 2017, jolloin Perussuomalaiset hajosivat.

Nyt Soini on saanut panttivangikseen koko hallituksen ja vielä tasavallan presidentin, sillä ulkoministeri on presidentin tärkeä yhteistyötoveri.

Käyttäjän TimoVirtanen11 kuva
Timo Virtanen

Ehkä olen huono kuuntelija, mutta minullekin jäi käsitys, että Sipila kohdisti sanansa laajemmallekin. Ei omalle porukalle pelkästään. Soinin käsialaa oli tuo sinisten kytky koko hallituksen kaatumiseen. Oliko sovittu asiasta Sipilän kanssa ? Tuskin ilman uskalsivat uhkausta esittää. Sipilä ja Soinihan junailivat aikoinaan sinisten jatkon hallituksessa tavalla, josta Presidentti Niinistö ei pitänyt.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Odottaisin vielä viikon tai pari ennen kun hautaisin tämän jupakan, vaikka minusta sen hautaaminen olisi kyllä paikallaan että päästäisiin taas keskittymään vähän keskeisempiin asioihin.

Käyttäjän hesejp kuva
Heikki Pulkkinen

Kepun karavaani ei jatka vaalien jälkeen. Silloin on vastassa laaja oppositio oikealta vasemmalle, vähän niin kuin tyranni Paavo Lipposen (sd) kaatamistalkoissa vuonna 2003. Tyranni saatiin polvilleen ankaran taistelun jälkeen, vaikka osa korruptoitunutta valtaeliittiä onnistui kostoksi kaatamaan uuden pääministerin Anneli Jäätteenmäen.

Nykyaikana hallitukset istuvat koko vaalikauden. Muuta on turha odottaa, vaan kunhan vaalitaistelu alkaa, kohtaa Sipilä saman kuin Lipponen aikoinaan, vaikka silloinen pieni sateenkaarihallituksen ja eduskunnan ulkopuolinen oppositio päälliköineen muistutti lähinnä intiaaniheimoja, ja Lipponen marssi ylpeänä ja vallanhimoisena taistelukentälle niin kuin "kenraali" Custer aikoinaan Little Bighorniin.

Toivotaan oikein jenkkityylistä vaalitaistelua. Elämä on kovaa ja ratsuväki raakaa.

Timo Soini oli kerrankin oikeassa. Abortti on murha. Siinä ei ole kysymys oikeudesta valinnan vapauteen, kun siinä viedään toiselta kaikki valinnan mahdollisuudet ja oikeudet. Paloiteltava keho ei myöskään ole naisen oma vaan se on toisen. Kukaan järjissään oleva aikuinen ei revi raajoja edes hyönteisten poikasilta. Mistä se vimma paloitella elävältä ihmistaimia?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset