Markku Huusko

Sori siitä, Alexander Stubb

  • Sari Essayah ei tue Alexander Stubbia. Kuva: Antti Mannermaa / Tiina Somerpuro / Alma Talent
    Sari Essayah ei tue Alexander Stubbia. Kuva: Antti Mannermaa / Tiina Somerpuro / Alma Talent

Ensinnäkin, on aivan upea juttu, että viittä kieltä puhuva Alexander Stubb pyrkii Euroopan johtavan puolueryhmittymän EPP:n kärkiehdokkaaksi ja sitä myöten Brysselin ykkösvirkaan Euroopan komission puheenjohtajaksi.

Minne vain Stubb saapuu, hän lataa ilmaan sähköä. Ja kyllä hän seuraavan kahden viikon aikana moneen paikkaan matkalaukkuineen saapuukin.

Stubb kertoi maanantaina Helsingissä lähipäivien matkasuunnitelmastaan ja luetteli listan kaupunkeja, joissa vierailee Euroopan kansanpuolueen (EPP) kokousedustajia puolelleen kääntämässä: Strasbourg, Berliini, Bukarest, Ateena, Pariisi jne. Sitten on puhelinkäännytystyötä, muuta kontaktointia ja vahvaa medianäkyvyyttä.

Esiintymiskykyinen Stubb pitää Suomen lippua tyylikkäästi korkealla, mitä hänen kotimaisten arvostelijoidensa ja poliittisten vastustajienkin lienee hankala kieltää.

Myös Stubbin työ- ja opiskeluhistoria on kiistattoman komea ja kansainvälinen. Hän on tohtori London School of Economicsista, on työskennellyt Euroopan komissiossa Romano Prodin tiimissä, europarlamentaarikkona, Suomen pääministerinä, ulkoministerinä, valtiovarainministerinä ja ulkomaankauppaministerinä sekä Euroopan investointipankin EIP:n varapääjohtajana.

Tuossa listassa ei ole lähellekään kaikkea, mitä hän on saanut urallaan aikaan viiteenkymmeneen ikävuoteensa mennessä.

 

Kisassa saksalaista kristillissosiaalista unionia (CSU) edustavaa Manfred Weberiä vastaan Stubb on asemoinut itsensä selkeästi. Hän on liberaalin demokratian sanansaattaja, pohjoismainen ihmisoikeuksien ja tasa-arvon puolustaja sekä avoimesti EU-henkinen globalisaation kannattaja ja digiloikan ottaja.

46-vuotiasta Weberiä voisi puolestaan kuvata kolmella pointilla: on saksalainen, edustaa arvokonservatiiveja ja on Saksan liittokansleri Angela Merkelin suosikki kisassa.

Stubb arvioi maanantaina Helsingissä mahdollisuuksiensa kärkiehdokkaaksi nousseen 20 prosentista 30 prosenttiin kampanjan aikana. Hän vitsaili myös omalla prosenttilaskuhistoriallaan, jonka hän kuittasi jokunen vuosi sitten kuuluisalla ”Sori siitä” -anteeksipyynnöllään.

Todennäköisyyden nousu on hänen ihan omaa matematiikkaansa, mutta kampanjakommenttina sitä voi pitää viihdyttävänä.

 

Tosiasiassa marraskuun 8. päivän lähetessä Stubbin mahdollisuudet ovat paremminkin laskeneet kuin nousseet. EPP:n parlamenttiryhmän johtaja Weber ja muu EPP-eliitti on sivuuttanut hänen toiveensa julkisesta kahdenvälisestä debatista ja tukea Weberille on tipahdellut sisäpoliittisen myrskyn silmässä olevan Merkelin ohella useista Euroopan maista.

Stubb ja kokoomus ovat saaneet taakseen sentään Ruotsin sisarpuolueen, joka ei ole iso tekijä eurooppalaisella areenalla. Moderaterna on kokoomuksen tavoin liberaali keskustaoikeistolainen puolue, mutta tällaista tuulahdusta arvokonservatiivien dominoima EPP ei nyt tunnu kaipaavan.

Myöskään kotimaasta Stubb ei saa täyttä tukea äänestyksessä. Kristillisdemokraatit, jotka saivat vasta keväällä täyden jäsenyyden EPP:ssä, eivät kannata Stubbia, kuten Uusi Suomi tiistaina kertoi.

Weberin konservatismi on Sari Essayahin johtamaa puoletta paljon lähempänä kuin Stubbin liberalismi. Ero on niin suuri, että suomalaisuus ei tässä tilanteessa paina.

Kokoomuslaisille Essayahin puolueen päätös oli kylmä suihku, vaikka KD:lla onkin vain neljä ääntä (kokoomuksella 12) yhteensä 734 äänioikeutetun EPP-delegaatin joukossa.

 

Kurjemmaksi kokoomuksen näkökulmasta asian tekee se, että Petteri Orpon puolue oli edesauttamassa sitä, että EPP:n eteisessä vuosikymmeniä olleet Suomen kristillisdemokraatit ylipäätään saivat tavoittelemansa täyden äänioikeuden tuossa eurooppalaisessa puolueperheessä.

Menemällä Weberin taakse KD tulee menneeksi myös liberaalia demokratiaa mananneen ja itsevaltaisen Viktor Orbánin kanssa samalle puolelle. Hänen edustamansa Fidesz-puolue kuuluu EPP:hen ja on sitä arvokonservatiivisinta siipeä Weberiä kannattamassa.

Sori siitä, Alexander Stubb. Kaikki tämä summattuna todennäköisyytesi nousta EPP:n kärkiehdokkaaksi on ehkä 10 prosenttia, kun ratkaisevaan äänestykseen on aikaa kaksi viikkoa. Huomattavan suurella todennäköisyydellä Euroopan komissiota johtaa ensi toukokuun eurovaalien jälkeen Saksan Baijerista tuleva Manfred Weber.

Hyväpalkkaista duunia Stubb kyllä saa super-cv:llään jatkossakin. On se sitten joku EU:n lukuisista korkean profiilin viroista, Suomen suurlähettilään paikka jossain näkyvässä asemapaikassa tai joku muu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Toni Tamminen

Omien sanojensa mukaan Stubb ei enää koskaan halua tehdä raskasta työtä, joten eiköhän hänen "meriiteillä" löydy joku sopiva virka, jos tämä ei nappaa.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Tikkatauluksi on jo harjoitellut ja älynsä puolesta siihen myös sopiva.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Kova poika kieliä puhumaan mutta sanottavaa usein aika vähän Alexilla. Media voisi tutkailla hänenkin väitöskirjaa kuten monien muidenkin opinnäytteitä. Voisi valaista miehen ajattelua...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ehkä vähän, mutta melko painavaa osittain se hänen sanomansa: Suomi NATO:on, monikulttuurisuus on rikkaus, EU on Suomelle siunaukseksi. Voisiko asioita selvemmin ilmaista?

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Tarkoitin lähinnä omaa ajattelua, omia näkemyksiä, tuoreita näkökulmia yms eikä tuttujen omaksuttujen asioiden toistamista.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #6

On totta, että tuoreet näkökulmat ovat paikallaan, mutta kyky yhdistää eurooppalaisten valtioiden intressejä ja taito viedä eurooppalaista yhteistyötä hyvässä hengessä eteenpäin ovat vähintään yhtä tärkeitä. Vaikea sanoa, kumpi heistä olisi siinä parempi.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #6

Stubb on todellinen uranuurtaja, joka käy Euroopan ensimmäistä ylikansallista vaalikampanjaa itse laatimallaan ohjelmalla. No joo, ehkä vähän samalla tavoin toimi viisi vuotta sitten Martin Schultz.

Rajat ylittävät vaalilistat ja kampanjat olisi pitänyt saada Euroopan parlamenttiin jo vuosikymmeniä sitten, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Surullista on, että ylikansalliset vaalilistat on torpannut juuri Stubbin oma puolue EPP.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Eipä tuon selvemmin voi enää valehdella, Juha

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

EU kaipaa kipeästi karismaattista ja näkemyksellistä johtajaa, joka saisi puhallettua Eurooppaan uutta virtaa ja uskoa tulevaisuuteen.

Stubb ei valitettavasti täytä noita odotuksia juuri ollenkaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomelle olisi joka tapauksessa lottovoitto saada oma mies sille positiolle. Turvallisuuspoliittisesti se olisi Hornettien hankinnan veroinen saavutus. Siksi muuten uumoilen myös, että tässä on Venäjän voimakas taustamanipulaatio Weberin hyväksi käynnissä.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

On tuossakin omat pointtinsa, mutta tärkeintä olisi löytää EU:lle johtaja, joka saisi unionin uuteen nousuun.

En tosin tunne tuota Weberiä lainkaan, joten paha sanoa olisiko hän Stubbia kyvykkäämpi. Stubbin näytöt Kokoomuksen pj:nä ja pääministerinä osoittivat, ettei hänestä ole johtajaksi.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Turvallisuuspoliittisesti tilanne olisi jopa vaarallinen meille. Kärjistettynä: Venäjä laskisi kaikki EU:n synnit Suomen niskoille halutessaan painostaa meitä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Nyt pitäisi olla kai kysymys siitä, kummalla on enemmän tehoja ja kykyä puhaltaa virtaa EPP:hen eurovaaleissa, Stubbissa vai Weberissä. Jälkimmäinen ei ole koskaan ollut maansa hallituksessa, eikä ole muutenkaan tunnettu hahmo, vaikka tulee suuresta jäsenmaasta. Tässä Politicolta hyvä ja tuore juttu kaksinkamppailusta: https://www.politico.eu/article/europes-conservati...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Liberalismi on Euroopassa vastatuulessa - jopa niin, että Euroopan parlamentin liberaaliryhmän huhutaan olevan muuttamassa nimeään.

Jos ensi keväänä valittava europarlamentti on nykyistä hajanaisempi - kuten nyt näyttää - EPP:n kärkiehdokkaan valinta komission puheenjohtajaksi ei ole kirkossa kuulutettu. Ranskan presidentti Emmanuel Macron, Hollannin pääministeri Mark Rutte ja muut keskustalaiset saattavat löytää sosialistien kanssa yhteisen vastaehdokkaan, jonka taakse saadaan europarlamentin enemmistö.

https://www.welt.de/print/die_welt/politik/article...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kovasti toivoisin, että demarit, Rutte ja Macron liittoutuisivat. Mutta jaksavatko La République en marche!:n äänestäjät lähteä eurovaaleihin?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko
Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Klanipäät tulivat ruudun kautta silmille, ällisteli Timo Soini syrjäytymistään. Tarvittiin muuli puoluetoimistoon urkkimaan jäsenistön sähköpostiosoitteet. Ja suljettu lippuäänestys, sitä HS nytkin hehkuttaa kybervaikuttamisen aikana.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Stubb on mitä parhain käyntikortti Suomelle, jos hän saa näkyvän viran joko Euroopan Unionissa tai muualla kansainvälisessä small talk -maailmassa.

Kokoomuksen puheenjohtajuus ja Suomen pääministeriys eivät olleet hänen ominta alaansa. Sama, jos olisi valittu Olkiluotoon hitsariksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Voihan olla, että hän osaa hitsatakin, ainakin stand-up koomikkona hän oli erinomainen muutama vuosi sitten Putouksessa:

https://www.youtube.com/watch?v=HZCdQUl9dRs

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Hän nousi nopeasti kansallisessa politiikassa ja laski yhtä nopeasti. Ministeriys ja varsinkin pääministeriys on julkisuuskuvan kannalta hyvin kuluttavaa. Vrt. Matti Vanhanen, Jyrki Katainen ja Juha Sipilä.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Saivartelu on hauska laji.
Jos Alexander puhuu viittä kieltä, niin päihitän hänet kirkkaasti.
Suomen lisäksi puhun venäjää, englantia, ruotsia, mandariinikiinaa, mongolia, vietnamia, espanjaa, ranskaa, saksaa, romaniaa, moldovaa, ukrainaa. Muutama mainitakseni. Tosin ensinmainitut poislukien taso on sana sieltä ja sana täältä.
Kielitaito on suhteellinen käsite ellei ole esittää opinto- ja työtodistuksia kaikista kielistä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Sekä romaniaa että moldovaa? Siihen ei Kalle Aaltonenkaan pystynyt, vaikka puhui intiaa ja irlantia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kuuntelin bussissa aikoinaan 70-luvulla kahden esiteini-ikäisen tytön keskustelua taaemmalta penkiltä, kun toinen sanoi toiselle kieliopinnoistaan: "Minun tekisi mieli alkaa opiskella saksaa tai neuvostoliittoa".

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Suhteellista toki, mutta suomen lisäksi ruotsi ja englanti ovat Stubbilla vahvoja. Saksaksi hän on valmis lähtemään vaikka Weberin kanssa julkiseen väittelyyn, vaikka myöntää, ettei täydellisesti hallitse. Ranskaa hän opiskellut Sorbonnessa ja pärjää sen kanssa ilmeisesti kohtuullisesti keskustelussa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Stubbissa olisi aineksia myös Federica Mogherinin seuraajaksi, aika näyttää millainen polku siihen on.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Se virka voisi sopia hänelle hyvin, mutta sekin paikka on suurten maiden kaupankäynnin ja vähän tuurinkin takana.

Käyttäjän pasikayhko kuva
Pasi Käyhkö

Onhan Stubb hyvä Suomen käyntikortti EU:ssa ja myös ulkomailla.
Uskon, että hän toisi uusia, positiivisia tuulia EU:n johto-organisaatioon.
Eikä hänen hyvä kielitaitokaan ole haitaksi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ja olisihan Alexander Stubb osaltaan tasapainottamassa mahdollista uutta EU-parlamentaarikkoamme, kielitaidotonta Mauri Pekkarista.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Nukkuva on nyt herätetty ja menee kotiseudulleen vihkimään navettaa! Juuri sitä moderni uudelleensyntyminen tarkoittaa. Lapsuuden hajujen, äänten, tunnelmien ja maisemien tunnistamisen kautta tolkun ihmisten heräämistä ihmisyyteen pois yli-ihmisyydestä. Läntisen ajattelun suurimmatkin myytit on selitettävissä ihmisjärjen ja siihen perustavien tieteiden tuloksilla saamatta niitä enää "suoraan hevosen suusta".

Kysymys ei olekaan monien kielten oppimisesta, sori siitä, Alexander Stubb, nehän on opitavissa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Viron entisen pääministerin mukaan EPP-läiset ovat "hulluja" jos eivät valitse Stubbia:

https://twitter.com/TaaviRoivas

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Jos valitsevat, olen valmis myöntämään, että jotkut EPP-läiset eivät ole hulluja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset