Markku Huusko

Oikeisto-Suomi on pian muisto vain, nyt myös Li Andersson matkalla valtaan

  • Kuvan lähde: Ellun Kanat
    Kuvan lähde: Ellun Kanat

”Kun ennustaa vasemmistoliitolle kuutta lisäpaikkaa seuraavissa eduskuntavaaleissa, niin johan kokoomuslaiseenkin (ex-politrukkiin) uskotaan Kansan Uutisissa”, letkautti viestintäfirma Ellun Kanojen tutkimusjohtaja Jukka Manninen Twitterissä torstaina.

Manninen viittasi vasemmistoliittolaisen Kansan Uutisten hänen hyvin mielenkiintoisen selvityksensä pohjalta tekemään uutisjuttuun, jossa puolue oli esillä hyvin myönteisessä valossa.

Ennusteessa vasemmistoliitto saisi huhtikuun 2019 vaaleissa eduskuntaan 18 paikkaa (+6), mikä olisi yhden paikan verran parempi saavutus kuin vihreillä ja yhtä paikkaa heikompi kuin perussuomalaisten.

Sdp saisi läpi 49 ja kokoomus 47 edustajaa. Demareiden lisäys olisi 15 paikkaa ja kokoomuksen 10 verrattuna vaaleihin 2015.

Keskustan paikkaluku putoaisi viime vaaleista 15:lla 34:ään, rkp yltäisi yhdeksään (-1), kristillisdemokraatit nousisivat kuuteen (+1) ja siniset yltäisivät ensimmäisissä eduskuntavaaleissaan yhteen ainoaan kansanedustajaan.

 

Noilla paikoilla edessä olisi vasemmiston valtaisa vaalivoitto, jossa demareiden ja vasemmistoliiton yhteen laskettu paikkamäärä nousisi 21:llä. Jos siihen lisätään vihreiden kahden paikan parannus, tarkoittaisi se niin sanotuille punavihreille 23 lisätuolia Arkadianmäelle. Yhteensä saman henkisellä voittajakolmikolla olisi paikkoja 84 ensi vaalien jälkeen.

Nykyiset hallituspuolueet saisivat tällä matematiikalla yhteensä 85 paikkaa ja olisivat yhteisrintamana suuri tappion kärsijä kokoomuksen lisäpaikoista huolimatta. Tällä hetkellä hallituksella on takanaan perussuomalaisten hajoamisen ja tämän vaalikauden eri siirtymien jälkeen 104 kansanedustajaa.

Kokoomuksen puoluetoimistossa aiemmin työskennellyt Manninen pohjaa ennusteensa Helsingin Sanomien, Ylen ja Alma Median tämän syksyn puoluekannatusmittauksiin. Kansanedustajapaikkojen jakautuminen vaalipiireittäin perustuu väestörekisterikeskuksen tuoreeseen laskelmaan.

Tiukoissa vaaleissa ratkaisevia ovat kunkin vaalipiirin viimeiset paikat. Sdp:lle olisi Mannisen vertailulukukalkyyleissä menossa kaksi viimeistä paikkaa ja kokoomukselle kuusi, eli jälkimmäinen on vaarassa menettää niitä enemmän. Keskustalla puolestaan on eniten juuri viivan alla olevia kärkkyjiä, peräti kuusi.

 

Tietenkään Mannisen ennuste ei osu sellaisenaan oikeaan, mutta on suuntaa antava. Noilla spekseillä selvimpiä vaalivoittajia olisivat sdp, kokoomus ja vasemmistoliitto, ja ajurin paikalla hallitusta muodostettaessa olisi demareiden puheenjohtaja Antti Rinne.

Rinne voisi kasata vasemmistopainotteisen enemmistöhallituksen ottamalla mukaan kolmen punavihreän puolueen lisäksi esimerkiksi keskustan ja rkp:n.

Toinen vaihtoehto olisi rakentaa selvä enemmistöhallitus esimerkiksi sdp:n, kokoomuksen, vihreiden ja rkp:n varaan. Petteri Orpon kokoomus ja Li Anderssonin vasemmistoliitto eivät välttämättä istu samaan kokoonpanoon, joten siksi vasemmistoliittoa ei olisi tässä paketissa.

On nähtävästi pitkälti Rinteen käsissä, tuleeko suurta henkilökohtaista kansansuosiota nauttivasta Anderssonista ensi jaossa ministeri.

 

Ulkona kaikista kokoonpanoista ovat vasemmistopuolueiden menestyessä perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit. Kumpikin niistä on ollut pihalla tämän syksyn ottelussa, jossa ovat iskeneet vastakkain perinteinen oikeistolainen ja vasemmistolainen talouspolitiikka.

Muut aiheet, esimerkiksi sellaiset kuten maahanmuutto ja EU:n ongelmat, eivät ole tällä hetkellä pinnalla vuosien 2011 ja 2015 tapaan. Italia voi tosin muuttaa tässä suhteessa kaiken.

Joka tapauksessa oikeisto-Suomi, eli keskustan, kokoomuksen ja sinisten hallituksen aika on noin puolen vuoden päästä hyvin todennäköisesti vain muisto, monelle ikävä sellainen ja ehkä suurin piirtein yhtä monelle myönteinen.

Ei voi tietää, mitä jää jäljelle työttömyysturvan aktiivimallista, mahdollisesta sotesta ja irtisanomissuojan muutoksista sekä muista Juha Sipilän keskustaoikeistolaisen hallituksen aikaansaannoksista, kun Suomi on siirtymässä vasemmistolaisempaan aikakauteen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (123 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eipä tuolla tuloksella mitään ongelmaa olisi muodostaa porvarihallitusta uudestaankaan, jos vihreät menisivät mukaan, ruotsalaisten ja kristillisten lisäksi. Halla-ahon persujahan ei kukaan ota mihinkään hallitukseen.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Suurin lähtee tunnustelemaan hallituspohjaa, ja sdp olisi tuossa selvä vaalivoittaja, kuten myös vasemmistoliitto.

Perussuomalaiset eivät tosiaan mahdu oikein mihinkään kokoonpanoon. Meidän vaaleista on tulossa hyvin erinäköiset kuin Ruotsissa ja Saksassa, missä paikalliset konservatiivipopulistit olivat nosteessa ja pääsivät vaikuttamaan myös hallituksen kokoamiseen, Ruotsissa jopa niin, ettei hallitus näytä syntyvän millään.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Vaikeaa minun on nähdä vihreiden menevän mukaan puhtaaseen porvarihallitukseen, sillä vihreiden kannalta nykyisen hallituksen toimet ovat olleet todella huonoja. Tämän hallituksen suunta on juuri toinen kuin sen pitäisi olla ja tämä varmasti vaikuttaa vihreidenkin intoon osallistua tämän jatkamiseen aika vahvasti.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, mutta jos vihreät eivät katso olevansa puhtaita porvareita, niin siinä tapauksessa ei sellainen hallituskaan ole puhdas porvarihallitus, jossa vihreät ovat mukana.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #50

Herra varjelkoon meitä vihervasureilta!

Seuraava lama on jo nurkan takana, eikä Suomi ole vielä kilpailukykyinen. Vaikka "buumi" on päällä, valtion velka kasvaa. Tässä on tekemistä, olipa seuraava hallitus minkä värinen tahansa.

PS EU katsoi jo asiakseen puuttua Italian taloudenhoitoon.
Kreikasta ei ole kuulunut viime aikoina, kai sen on pakko jatkaa velan maksua, vaikka puolet sen kansalaisista ovat käytännöllisesti katsoen työttömiä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska Vastaus kommenttiin #104

Sanos muuta.
Jos nykyhallituksen budjettia vuodelle 2019 tarkastellaan realistisesti, joudumme toteamaan, että budjetti ei ole circa 1,4 mrd vajeellinen, vaan c. 4,2 mrd alijäämäinen (etukäteen tuloutetut vuosituloutukset, joista satoja miljoonia kuuluisi vuosien 2020-2022 katteeksi.Ks. aiheesta jokin aika kirjoittamani blogi).

Eli Suomen budjetti 2019 on c 54 mrd: n loppusummastaan 4,2 mrs alijäämäinen. Siis peräti 7,8 %. Se on siis aivan skandaalimainen "julkinen salaisuus", mutta kukaan ei vikise eikä murise, paitsi vanha Erkki, lisänimeltään Viisas.

Ei tämä mitään sinänsä. Ovathan hallitukset ennenkin värkänneet liukumiinoja seuraajilleen. Mutta nyt mittakaava on sen verran giganttinen, että selityksiä kaivataan. Mutta kuka kaipaajien harvalukuisesta joukosta omaa riittävän leveät hartiat, jotta tivaukseen tulee sen verran voimaa, että se yksinkertaisesti pakottaa vastaamaan, ne joiden velvollisuuksiin vastaaminen kuuluu.
Ensisijainen vastuullinen ja vastaaja tietysti on vm Orpo.
Mutta muitakin on, kuten belgialaistunut mösjöö Katainen. - Mitähän Katainen muuten on selittänyt esimiehelleen Moskovitsille tästä asiasta?
Mutta traagiseksi tämä puljaus menee siksi, että tämän tapahtuessa eletään lyhyen huippusuhdanteen iltaruskon hetkiä, ja edessä on väistämätön laskukausi, kunhan ei olisi suihkulaskukausi.
Silloin käy helposti niin, että valtion varo- ja maksutulot romahtavat 8-10 mrd ja vastaavasti menot (tulonsiirrot työttömille ja vähätyloisille sekä kuraantuville ja maksukyvyttömille kunnille) lisääntyvät vastaavasti 6-8 mrd. Tekee vajetta lisää noin 14-16 mrd. Siihen vielä päälle tuo tämänhetkinen efektiivinen vaje 4 mrd. Tietää nopeasti tuollaista 20 mrd aukkoa, joka on megaluokan aukko.
Sipilältä jäi valtiontalouden tasapainotus tekemättä.
Vaikeat ajat edessä, eikä vähiten siksi että Eurooppa finanssikriisissä ll ja Pakolaisten tuloryhmä numero ll.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Tämä on totta. Onhan Vihreät kutsuneet nykyistä hallitusta lapsiperhe vihamieliseksi, koska se leikkasi lapsiperheiltä. Omassa varjobudjetissaan Vihreät osoittavat olevansa lapsiperhe myönteisiä leikkaamalla lisää lapsiperheiltä...

Toisinsanoen Vihreät kyllä ovat valmiita jatkamaan nykyisen hallituksen tekemää politiikkaa.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Itse olen kuullut, että vihreät, sdp ja vasemmistoliitto ovat oppositiossa löytäneet oikeinkin hyvän yhteishengen, mikä saattaa enteillä punavihreää hallituksen ydintä, jos vaalitulos sen sallii ja löytyy tuohon kokonaisuuteen kaksi muuta mukaan lähtijää, kolmikolle sopivimmin rkp ja keskusta. Mitä arvelet Marko? Olisitko muuten esimerkiksi sinä halukas purkamaan Sipilän hallituksen tuottamaa lainsäädäntöä?

(Nyt näyttää irtisanomiskiistassa vihdoin löytyneen sopu: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/262903-sak-lakot-...)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #80

Varmasti osin. Ehkä kuitenkin enemmän budjettipuolella kuin varsinaisen lainsäädännön suunnalla, eli tärkeintä olisi nyt kohdistaa koulutukseen ne panokset joita istuva hallitus siltä vei - etenkin ammattiopistojen tilanne on tukala. Osin samankaltainen tilanne on myös tutkimuksen puolella. Toki varmasti lainsäädännönkin puolella korjattavaa olisi, mutta niissä tapauskohtainen harkinta tekee homman sen verran monimutkaiseksi ja tarkkuutta vaativaksi etten ainakaan nyt käy avaamaan tuota sen enempää.

Sinällään tällä hetkellä mainituilla kolmella puolueella on aika sopuisa tuokio, mutta veikkaan sen kiristyvät jonkin verran kuhan vaalit ovat kunnolla päällä. Kamppailemme kuitenkin pitkälti samoista äänestäjistä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #86

Niin, nyt on kai niin, että vihreitä vielä kesällä 2017 kannattaneita on siirtynyt viimeisen vuoden aikana juuri sdp:n ja vasemmistoliiton kannattajiksi, eli kilpailijoitahan te hyvinkin olette.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #80

Markku, millä eiväillä vihreät, sdp ja vasemmistoliitto aikovat pitää hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä? Onko velanotto pysyvä ratkaisu?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #105

Pelkästään Carunan harjoittama emoyhtiölainalla temppuilu maksaa valtiolle toistakymmentä miljoonaa euroa vuodessa. Tämän ja muutaman muun veronkiertoa mahdollistavan kohdan korjaaminen auttaisi jo yllättävän paljon, varsinkin jos talousrikostutkintaan laitetaan lisää resursseja. Jostain syystä tämä ei kiinnosta nykyhallitusta.

Lisäksi kannattaa toki huomata, että valtaosa Suomen velkaantumisesta on tapahtunut joko keskustan tai kokoomuksen johtamissa hallituksissa. Vasemmisto ei siis ole tässä asiassa lainkaan sen pahempi kuin oikeisto.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Minusta vihreiden kannattaisi lähteä mukaan porvarihallitukseen myös. Vanhasen II hallituksesta jäi ainakin minulle parempi maku kuin sen jälkeisestä sateenkaaresta ja suurelta osin myös edellisistä, joissa vihreät olivat.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Heh, mistäköhän tuo kokoomuksen kannatuksen käsittämätön lisäys tempaistaisiin?

Sylttytehdas löytynee arvioitsijan ikiomasta taustasta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Siinä on lähdetty olettamuksesta, että keskustan ja persujen menettämistä paikoista on riittämiin jakoa porvarilliselle puolelle. Kokoomushan ei tässä hallituksessa mitenkään paistattele huonossa valossa, kun pääministerivastuu on toisaalla.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Kannatus on laskenut "valinnanvapaus" -sekoilun myötä.

Mutta saahan sitä toivoa, jos usko on vahvaa...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kuudessa vaalipiirissä viimeinen paikka menisi Mannisen laskelmissa kokoomukselle, eli nuo paikat ovat hyvin kiikun kaakun.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Tätä paikkajakoa etenkin viimeisten paikkojen osalta sotkevat Siniset. Heillä on ainakin muutamissa vaalipiireissä voimakasta kannatusta saavia ehdokkaita. Kyllähän esimerkiksi Lindström muuttaa asemia omassa vaalipiirissään suurella äänimäärällä, vaikkei läpi menisikään.

Toisaalta siellä, missä Sinisillä ei ole "kovaa luuta", saattavat äänestäjät siirtyä suoraan Kokoomukselle tai Perussuomalaisille.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #85

Hyvä pointti. Jari Lindströmin (Kaakkois-Suomen vaalipiiri) lisäksi äänestäjiä vetävät tuhatmäärin puoleensa ainakin Jussi Niinistö ja mahdollisesti Timo Soini Uudellamaalla sekä Sampo Terho Helsingissä. Suosittu Tiina Elovaara Pirkanmaalla on myös hyvin mielenkiintoinen tapaus tulevissa eduskuntavaaleissa. Hän ei tietääkseni ole vielä päättänyt, lähteekö ehdolle.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Olisihan se vallan hirmuista, jos kansa heräisi.

Nyt nopeasti vastaiskuun "Lahtarien perilliset" ! (Aarno Loka Laitinen, IL)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Nyt nopeasti vastaiskuun "Lahtarien perilliset" ! (Aarno Loka Laitinen, IL)"

Ameriikassa käydään äärioikeiston puolelta vaalitaistoon putkipommikamppanjalla.

Äärioikeiston Viesti kuuluu: "Suut tukkoon Trumpin arvostelijat, teidän henkenne ovat hiuskarvan varassa"

Äänestäjiä ei kenties voida yhtä tehokkaasti pelotella kuin Trumppia julkusesti arvostelevia voidaan.

Tottakai jokainen omaa elämäänsä arvostava ajattelee nyt Ämeriikän maalla että kannattaako Trumppia arvostella.

Trump syyttää tuttuun tyyliin putkipommikampanjasta mediaa ja on selvästi itse putkipommikamppanjan takana.

-----------------

Toivottavasti Suomessa ei innostuta käymään vasemmiston vastaista kamppanjaa vastaavin keinoin.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Arto,

siteerasin Lokaa ulkomuistista; ei mennyt aivan oikein: piti olla,

"lahtarien lapsenlapset"

Kuvaa kovaa nykyistä vastakkainasettelua. Eihän se näin voi jatkua; kansallakin on sietokykynsä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #10

Hyvinhän tuo osui ulkomuististakin, ydinviestin osalta. Toki Loka Laitisen muotoilu on henkilökohtaisempi, sementoi yhteiskuntaluokat pysyviksi ja sälyttää niskaan vastuun isien synneistä. Laitisella on terävä kynä.

Ja sitten ihmetellään, ettei vasemmistoliitto sovi kokoomuksen kanssa samaan hallitukseen...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #13

"Ja sitten ihmetellään, ettei vasemmistoliitto sovi kokoomuksen kanssa samaan hallitukseen..."

Edellisessä hallituksessa taisivat olla sekä kokoomus että kommunisitit mukana, vai oliko se sitä edellinen, siis se sixpäkki, eli hätätilahallitus persujen jytkyn jälkeen.

Jos ajattelee keiden ihmisten puolella on kokoomus(rikkaideen) ja keiden puolella kommunistit, tai ...... ne entiset kommunistit, (köyhien) niin ei se nyt niin kumma ole jos ei ole yhteisiä tavoitteita.

Sitä pitää pikemminkin ihmetellä miksi persut ja kokoomus eivät ole yhteensopivia. Molemmat on isänmaan asialla, eikä köyhistä ole väliä, niistä kun on isänmaalle yleensä vain harmia.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #18

Sixpack-hallitushan on elävä todiste siitä, etteivät nuo sovi samaan kokoonpanoon. Eihän se hallitus saanut aikaiseksi yhtään mitään muuta, kuin yhden ydinvoimalan periaatepäätöksen. Ja sekin johti yhden puolueen itkupotkuraivariin ja eroon.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #37

"Sixpack-hallitushan on elävä todiste siitä, etteivät nuo sovi samaan kokoonpanoon."

Niin, kun toiset ajaa rikkaiden asioita ja ne toiset ajaa köyhien asioita.

Kun kokoomus on hallituksessa ajetaan rikkaiden asioita

Kun vasemmisto on hallituksessa ajetaan köyhien asioita.

Jos molemmat on samassa hallituksessa ei ajeta kenenkään asioita. :)

-----------

Pahin vaihtoehto olisi kuitenkin ollut ottaa persut hallitukseen, onneksi eivät tulleet. Se persu-porukka oli silloin niin pöyröä sakkia että olisivat saaneet koko hallinnon sekaisin.

Parempi ettei tehdä mitään kuin että tehdään jotain hölmöä ja peruuttamatonta.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #37

Kataisen hallituksen aikana yhteisöveroa laskettiin kahteen otteseen, yhteensä 26 prosentista 20:een.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000002809770.html

Se johti osaltaan siihen, että Antti Rinne syrjäytti Jutta Urpilaisen sdp:n johdosta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #57

Yhteisöveron laskeminen oli varmaan ihan hyvä juttu ja se kumoaa sen väitteen ettei halitus saanut mitään aikaan.

Mitä Jutta Urpiaisen syrjäyttämiseen tulee, luulen että syyt siihen olivat suurinpiirtein samat kuin mitkä olivat syyt Stubin syrjäyttämiseen Kokoomuksen johdosta.

Tärkeimmät syyt lienevät molemmissa tapauksissa sekä se etteivät poliittiset otteet ja esiintyminen julkisuudessa olleet riittävän vakuuttavia, eikä puolueen kannatuksen kasvuun uskottu näiden johtajien toimesta.

Itse olen sitä mieltä että molemmat puheenjohtajavaihdokset olivat sekä aiheellisia että onnistuneita, vaikka SDP ei kokoomuksen tapaan mitään ideaalista tyyppiä kyennytkään johtoonsa nostamaan.

Sama tilanne on nyt myös Vihreillä edessä. Touko Aalto ei ollut tarpeeksi hyvä ja nyt kokeillaan josko vaihtamalla paranisi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #57

Totta, kiitos korjauksesta.

Kohtalon ivaa, että kun kuudes ydinvoimala hyväksyttiin ja yhteisöveroa laskettiin, vihreät ja vasemmisto olivat hallituksessa.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala Vastaus kommenttiin #13

Max;

sota-ajan kokeneena, kokee nyt heikompaan väestöosaan kohdistuvan jatkuvan kurittamisen hyväosaisten vastuuttomaksi ahneudeksi; taloudelliseksi muilutukseksi, häikäilemättömäksi syrjimiseksi, luokkajaoksi.

Maata on puolustettu ja rakennettu yhdessä; hyvinvointi on yhteinen.

"Hyvin kelpasi kaatua kansakoulupohjalta"

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #30

Oli sotia tai ei, minä en sälytä vastuuta isien teoista heidän lapsilleen, lastenlapsista puhumattakaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #34

"Oli sotia tai ei, minä en sälytä vastuuta isien teoista heidän lapsilleen, lastenlapsista puhumattakaan."

Joo, mutta ei se niin menekkään.

Se menee niin että jotkut meistä jälkeläisistä kannatamme isiemme pahoja tekoja, mutta toiset taas tuomitsevat ne pahat teot.

Kukaan nykyihminen ei siis ole syypää pahoihin tekoihin, mutta jotkut ovat syypäitä niiden pahojen tekojen kannattamiseen ja puolustamiseen.

Itse en vapauttaisi näitä pahojen tekojen kannattajia syyllisyydestä, mutta itse pahantekijät toimivat ilmeisesti jonkinlaisessa ideologisessa hurmostilassa ja joukkopsykoosissa, mikä pienentää kovasti heidän oman syyllisyytensä taakkaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #34

"Oli sotia tai ei, minä en sälytä vastuuta isien teoista heidän lapsilleen, lastenlapsista puhumattakaan."

Joo, mutta ei se niin menekkään.

Se menee niin että jotkut meistä jälkeläisistä kannatamme isiemme pahoja tekoja, mutta toiset taas tuomitsevat ne pahat teot.

Kukaan nykyihminen ei siis ole syypää pahoihin tekoihin, mutta jotkut ovat syypäitä niiden pahojen tekojen kannattamiseen ja puolustamiseen.

Itse en vapauttaisi näitä pahojen tekojen kannattajia syyllisyydestä, mutta itse pahantekijät toimivat ilmeisesti jonkinlaisessa ideologisessa hurmostilassa ja joukkopsykoosissa, mikä pienentää kovasti heidän oman syyllisyytensä taakkaa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #39

Kyllä se Loka Laitisen lauseessa nimenomaan meni niin, minkä Santala oli muistissaan Siivonnut pois. Luehan kommenttini #13 uudestaan. Perilliset voivat olla tuntemattomia, ideologisia perillisiä, lapsenlapset ovat perhettä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #30

"Hyvin kelpasi kaatua kansakoulupohjalta"

Siellä makaavat rinnakkain, sankarihaudassa, rikas ja köyhä.

Kumpikin antoivat henkensä,
mutta tottakai rikas antoi enemmä kuin köyhä, k
oska rikkaalla oli rikkaampi elämä.

Sen takia myös köyhän uhrausta arvostettiin,
koska köyhän kuolema rikkaan puolesta pelasti rikkaan elämän ja hyvinvoinnin.
Köyhä ei kuolemassa paljon hävinnyt.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #36

Miksi rikkaan elämä olisi rikkaampaa? Koen elämäni varsin rikkaaksi, vaikka varallisuutta on kertynyt vaatimattomasti. Ei enemmän hyvää välttämättä tuo elämään rikkautta. Useampi vaimo tuskin tekisi minua onnellisemmaksi ja useampia lapsia en edes halua. Nykyisissä ystävissäkin on täysi työ, joten ei sekään ihmeitä tee. Edellä mainitut kun otetaan pois, ei kallis kello suo lohtua olemiseen.

p.s. Uusi Suomalainen Haikara on kuitenkin turhamaiselle hauska koru, vaikkei juuri elämää rikastutakaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #45

"Miksi rikkaan elämä olisi rikkaampaa?"

Paljon elämää rikastuttavia asioita voi tehdä ilman suuria varoja, mutta köyhä ei väistämättä sitä ymmärrä, koska keskittyy omaan köyhyyteensä ja katkeruuteensa siitä ettei ole rikas. Vastaavasti, vaikka olisi miten rikas tahansa, voi olla ettei ihminen osaa käyttää rikkauksiaan vaan on katkera siitä ettei ole vielä rikkaampi ja haaveilee aina vain uusista rikkauksita

Tämä on vain ihmisluontoa, joka on sama sekä rikkailla että köyhillä ja juuri tämä tyytymättömyys vie ihmiskuntaa eteenpäin.

Jos ihmiskunnassa olisi vain sinun ja minun kaltaisia vähään tyytyviä ihmisiä, ei ihmiskunta menisi eteenpäin.

Mutta minä ainakin nautin siitä että yhteiskunta on mennyt eteenpäin ja nautin henkilökohtaisesti suunnattomasti melkein kaikista näistä nyjyajan härpättimistä.

Niistä härpättimistä pitää kiittää niitä tyytymättömiä paskiaisia, jotka ovat hamunneet ja haalineet maallisia lisää rikkauksia. Heidän ansiotaan on tämä nykyajan maailma ja tämä minunkin elämäni ns. rikkaus. :)

Koen elämäni varsin rikkaaksi

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #47

Turhamaisuuttani hivelee, että pidit minua vähään tyytyvänä. Se sopisi kuvaan, jonka mielelläni maalaisin. Samainen turhamaisuus kuitenkin aiheuttaa sen, että en tyydy vähään. Vaatimaton varallisuuteni ei valitettavasti johdu vaatimattomuudesta, vaan saamattomuudesta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #51

"Turhamaisuuttani hivelee, että pidit minua vähään tyytyvänä."

Tämä perustuu tietenkin vain omaan arvioosi itsestäsi, jota en käy kiistämään, enkä halua kiistää, koska arvelen että tunnet itse itsesi, mutta minä en lainkaan. :)

"Vaatimaton varallisuuteni ei valitettavasti johdu vaatimattomuudesta, vaan saamattomuudesta."

Ihminen normaliati peittwlee epäonnistumisiaan, vaikkapa varallisuuden hankinnassa, tai ihmissuhteissa, tai vaikkapa koulutodistuksen suhteen, sillä että ei ole oikein kunnolla edes yrittänyt.

Ei se liika yrittäminenkään ole hyväksi, siinä palaa helposti loppuun.

Itse olen sitä mieltä etten olisi näillä minun edellytyksilläni ilman loppuunpalamista parempaan pystynyt. Olen siis ihan tyytyväinen sekä vaatimattomiin saavutuksiini, sekä itseeni, koska en usko että olisin pingottamalla parempaan pystynyt.

Joissakin asioissa olen kohtalaisen hyvä, parempi kuin miten olen pärjännyt, mutta jotkut huonot ominaisuuteni ovat olleet esteenä paremmille saavutuksille. Tämä on ihan normaalia ja kaikilla ihmisillä on samat ongelmat.

Saamattomuuskin voi tietenkin olla sellainen haittaava tekijä ja kyllähän minussakin sitäkin vikaa on, mutta on muitakin huonoja ominaisuuksia. :)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #45

Aikanaan Saudeissa istuttiin asiakasfirman pikkubussin kyydissä, me kansainväliset keikkamiehet. Siinä meitä oli ainakin Suomesta, Ranskasta, Italiasta ja Itävallasta. Parhaimmillaan siinä Riadissa kulkee kuusikin kaistaa kumpaankin suuntaan.
Oltiin siis valoissa, kun parin kaistan päähän valoihin pysähtyi pitkä limusiini, jonka kyydissä näkyi yksi partasuinen vanha käppänä ja puolen tusinaa huivipäitä. Vilkaisimme vakavana toisiimme ja sitten purskahdimme nauruun. Joku loihe lausumaan: 'Hard to say if we should be sorry for him or only jealous.'

Käyttäjän MikkoSauren kuva
Mikko Sauren

Arto Vihavainen: "Ameriikassa käydään äärioikeiston puolelta vaalitaistoon putkipommikamppanjalla."

Kerro ihmeessä Arto jos sinulla on tästä jotain näyttöä? Luulisin, että ovat siellä rapakon takanakin kiinnostuneita kun heillä on tietääkseni vielä tutkimukset kesken.

Tässäpä vähän mietittävää tuohon liittyen.
" In Chicago, there was an old tradition of throwing a brick through your own campaing office window, and then calling a press conference to say that you've been attacked "
- Obama Advisor
David Axelrod
April 19, 2010 to NPR

https://www.npr.org/templates/story/story.php?stor...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #53

"Kerro ihmeessä Arto jos sinulla on tästä jotain näyttöä? Luulisin, että ovat siellä rapakon takanakin kiinnostuneita kun heillä on tietääkseni vielä tutkimukset kesken."

Tämä nyt on liiankin ilmeistä. Mikä muu voisi olla näiden tekojen motiivina kuin poliittinen motiivi.

Tietenkin on mahdollista että joku demokraatteja kannattava höyrypää on lähettänyt pommeja oman asiansa puolustajille. Kaikki on mahdollista jos kyseessä on höyrypää.

Jokatapauksessa kyseessä on vaaleihin liittyvä poliittinen kamppanja, vaikka se olisikin demokraattien tekosia.

Minun arvioni on kuitenkin se että kyseessä on joku Trumpin fanaattinen kannattaja joka on saanut lisäpontta Trumpin raivoamisesta Twiitissä ja hänen mediaa ja demokraatteja vastaan kohdistuneista raivokkaista syytöksistään.

Toivottavasti tutkimukset tuottavat tulosta ja totuus saadaan selville, enkä olisi kovin pahoillani vaikka arvioni olisikin väärä, sehän on vain arvio.

Minun arvioni voivat joskus olla oikeassakin. Viimeksi arvioin että Aalto luopuisi puheenjohtajuudestaan, koska se olisi monella tapaa hyvin viisas ratkaisu. Niin myös kävi.

Niin että en minä aina ihan väärässäkään ole. :)

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #54

"Tietenkin on mahdollista että joku demokraatteja kannattava höyrypää on lähettänyt pommeja oman asiansa puolustajille."

Todennäköisesti demokraattien tekosia, koska pommit eivät toimineet.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #56

"Todennäköisesti demokraattien tekosia, koska pommit eivät toimineet."

Kyllä ne toimivat. Ne toimivat juuri niin kuin niiden oli tarkoitus toimia.
Jos niiden tarkoitus ei ollut räjähtää, niin niiden tarkoitus oli pelottaa ja varoittaa.

Se että tarkoitus oli vain pelottaa ja varottaa ei sulje pois sitä mahdollisuutta että lähettäjä oli Trumpin kannattaja, eikä muitakaan vaihtoehtoja.

Tutkimuksessa selvinnee ainakin se oliko kyse pelkästä pelottelusta, vai oliko mahdollista että pommit olisivat voineet myös räjähtää.

Käyttäjän MikkoSauren kuva
Mikko Sauren Vastaus kommenttiin #54

No juu, se ei suurta päättelykykyä vaadi, että pystyy sanomaan motiivin olleen poliittinen tai kyseessä olleen "höyrypään".

Mutta ei nyt lähdetä syyttämään vasenta tai oikeaa laitaa kun ei kerran tiedetä.

Toisekseen ajankohta on vähintääkin mielenkiintoinen. Sen verran ajoissa ennen vaaleja, että spekulaatiot, kommentit, syytökset ja otsikot ehditään tekemään, mutta varsinainen tutkimus valmistuu vasta vaalien jälkeen (jos koskaan).

Oikeisto syyttää vasemmistoa ja päinvastoin kuten aina ennenkin. Tuskin vakuutti ketään vaihtamaan puolta.

Yksi selkeä vaikutus tällä kuitenkin on joka pistää epäilemään demokraatteja. Ennen tätä tapausta Trump ja republikaanit olivat alkaneet saamaan varsin positiivisia otsikoita. Taloudessa menee hyvin ja jopa CNN joutui myöntämään Trumpin onnistuneen työllisyys lupauksissaan ja GDP luvuissa. Näille lähinnä naureskeltiin vielä presidentin vaalien aikaan. Nyt otsikot ovat siirtyneet näistä pois näihin pommeihin ja takaisin ainaiseen juupas eipäs väittelyyn. Tämä sataa tälläkertaa demokraattien koppaan näin juuri ennen vaaleja.
*typo korjaus.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #54

"Minun arvioni on kuitenkin se että kyseessä on joku Trumpin fanaattinen kannattaja joka on saanut lisäpontta Trumpin raivoamisesta Twiitissä ja hänen mediaa ja demokraatteja vastaan kohdistuneista raivokkaista syytöksistään."

Ja näinhän se nyt näyttäisikin olevan. :)

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #53

""Kerro ihmeessä Arto jos sinulla on tästä jotain näyttöä"

Kyllä Vihavainen tietää. Älä turhaan taistele ennakkoluuloja vastaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #55

Pitääkö sinulle erikseen kertoa se mikä on kaikkialla tiedossa?

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Äärivasemmisto taisi aloittaa tuon vaalikampanjan lähettämällä risiinikirjeitä Trumpille ja Pentagoniin. Yhtä tuomittavia tietysti molemmat (myrkyt ja pommit), mutta piti nyt hieman valistaa, ettet Arto syyllisty muunnellun totuuden puhumiseen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #69

"mutta piti nyt hieman valistaa, ettet Arto syyllisty muunnellun totuuden puhumiseen."

Valistus on aina hyvästä. Minä en tiennyt risiinikirjeistä mitään, enkä niiden lähettäjästä. Mennyt jotenkin ohi minulta.

Toivottavasti tämä tietosi on oikea. Ei se tieto kuitenkaan, vaikka se olisi oikea, muuta ajatuksieni pommien, valepommien, tai Trumpin suhteen.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #70

Joo aika pieni juttu tuosta medioissa tosiaan oli, vaikka maailman ainoan supevallan presidenti yritettiin salamurhata. No tietysti media itse valitsee minkä uutisointi on tärkeää ja minkä ei ja millä volyymilla mistäkin juttuja tehdään.

Käyttäjän SimoHyytinen kuva
Simo Hyytinen

Kehottaisin hiukan kriittisyyteen ja omaan ajatteluun. Katsele kuvia pommeista, katsele lähetystä, mieti ajankohtaa, totea kohteet. Tulee jotenkin "helppo" vastaus tästä kaikesta itselle mieleen. Yksikään pommi ei räjähtänyt.

Jos itselle tulisi edes mieleen lähetellä pommeja, niin taatusti räjähtäisivät ja en todellakaan käyttäisi ruutia räjähteenä. Netistä saa läpivalaisun huomaavia sensoreita eli oma pommi räjähtäisi jo silloin. Meillä jo lukiolaiset osaa tehdä esimerkiksi asetoonista räjähteitä.

Todella surkea false flag.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #102

"Meillä jo lukiolaiset osaa tehdä esimerkiksi asetoonista räjähteitä."

Olkoot vain valepommeja. Ne on silti mrkittäviä viestejä ja uhkauksia, uhkauksia jotka panevat sanan käyttäjän miettimään sanojaan.

Tämä on merkittävä asia nimenomaan sananvapauden kannalta.

Kukapa ei ryhtyisi miettimään sanomisiaan mediassa, jos postilaatikosta alkaisi tulla sisään valepommeja joissa on sisällä oikeaa räjähdettä ja lasinsirpaleita.

Tässä valossa ja Trumpin sanomisten valossa tämä näyttää olevan Trumpin vastaisku median arvosteluun ...... ja se voi jopa toimia.

Käyttäjän SimoHyytinen kuva
Simo Hyytinen Vastaus kommenttiin #108

Niin oishan se ollut Unabomberin jälkeen merkittävä isku dekokraatteja vastaan, mikäli isku olisi ollut todellinen. Taitaa nyt Trumpin tukijat jäädä vähän huonoon valoon surkeasta toteutustavasta.

Jos suunnittelet iskun, niin käytä ihan oikeita räjähdysaineita, oikeaa sytytintä, ajastusta ja sensoreita. Paketin avaaja ei jää miettimään mitään.
Tee harhautus ja lähetä rebublikaaneille myös, mutta suutareita. Scannaa oikea lähetys ja printtaa viivakoodi, käytä leimattuja postimerkkejä, käytä tunnettuja lähettäjän osotteita. Käytä muitakin lähteitä, kuin hesari.

Itseäni vihastuttaa vain tämä yleinen tyhmyys, ei pystytä ajattelemaan itse enää mitään. Trump on vain niin tyhmä ja NPC.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Nykyiset hallituspuolueet saisivat tällä matematiikalla yhteensä 85 paikkaa ja olisivat yhteisrintamana suuri tappion kärsijä kokoomuksen lisäpaikoista huolimatta. "

No jokainen ymmärtää perimmäisen syyn miksi hallituspuolueet ovat suurin tappion kärsijä, kun "jytky 2:n" jälkeinen puolue puuttuu rintamasta. Minusta vertailu ontuu.

Käyttäjän TimoErola kuva
Timo Erola

Kirjoitit: "Tällä hetkellä hallituksella on takanaan perussuomalaisten hajoamisen ja tämän vaalikauden eri siirtymien jälkeen 104 kansanedustajaa."

Tällä kokoonpanolla on siis kuitenkin selkeä enemmistö edustajista, mutta et ilmeisesti pidä sitä varteenotettavana hallituspohjana? Näetkö vasemmistohallituksen olevan keskustelle, kokoomukselle ja muille porvaripuolueille parempi vaihtoehto kuin nöyrtyminen yhteistyöhön PSn kanssa potentiaalisesti kuitenkin oikeistolaisemman politiikan mahdollistamiseksi.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Aika pahaan saumaan tulisi vasemmistohallitus, jos maailmantalouden nousukausi jatkuu vielä hetken, mutta kääntyy laskuun kesken seuraavan hallituskauden. Kun talous on nousussa, vasemmisto voi luvata äänestäjilleen kuun taivaalta ja saattaa osittain pyrkiä sitä toteuttamaankin. Se vaatii tietysti verotuksen kiristämistä ja/tai lisää velkaantumista, joka taas on tuhoisaa silloin, kun talous kääntyy laskuun.

Talouden nousu alkoi 2009 kun toipuminen vuoden 2008 kriisistä alkoi. Se on nyt kestänyt lähes kymmenen vuotta. Voihan olla, että se jatkuu vielä seuraavat neljä, mutta jos ei, niin vasemmiston ajamat veronkorotukset ja sosiaalimenojen kasvattaminen voivat olla hyvinkin vaarallisia Suomen taloudelle.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"veronkorotukset ja sosiaalimenojen kasvattaminen voivat olla hyvinkin vaarallisia Suomen taloudelle."

Veroja siis pitäisi mielestäsi vähentää ja samoin sosialimenoista pitää säästää. Tyypillistä antimarxilaista politiikkaa, köyhät köyhtykööt ja rikkaat rikastukoot.

Miten pitkälle tällä politiikalla voidaan mennä?

Tietenkin niin pitkälle kun kansa sallii.
Jossain vaiheessa kansa kuitenkin sanoo että riistopolitiikan aika on ohi.
Näin ei ehkä tapahdu vielä seuraavissa vaaleissa, vaikka oikiestohegemonia heikkenee.

Näyttää siis siltä että köyhien kurjistaminen ja rikkaiden rikastuttaminen ei lopu vielä seuraavalla vaalikaudella, mutta jossain vaiheessa se tapahtuu.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Nyt ei täytyisi kuin näyttää toteen köyhien köyhtyminen, niin kommentissa voisi olla jokin huomioitava ajatuskin. Ettet vai olisi rakentanut olkiukkoa? Se ettei sosiaalimenoja kasvateta ei välttämättä tarkoita kenenkään kurjistamista. Tehokkain keino sosiaalimenojen pienentämiseksi on se, että ihmiset käyvät töissä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #15

"Ettet vai olisi rakentanut olkiukkoa?"

Ei tässä mitään rakenneta, jutellaan vain. Ihmeellistä tässä on se että vaikka tässä olen nyt harrastanut tätä yhteiskunnallista keskustelua, en tiedä kuuluvatko eläkkeet sosialimenoihin, vai kuuluvatko sosialimenoihin vain köyhien pienet eläkkeet, mutta eivät ainakaan suurituloisten suuret työeläkkeet.

Tiedätkö sinä?

Jotta voitaisiin joltisenkin asiallisesti puhua sosialimenoista, pitäisi kyllä tietää ovatko suuret eläkkeet sosialimenoja.

Minulla ei sitä tietoa ainakaan nyt ole.

"Se ettei sosiaalimenoja kasvateta ei välttämättä tarkoita kenenkään kurjistamista. Tehokkain keino sosiaalimenojen pienentämiseksi on se, että ihmiset käyvät töissä."

Hallitus torppasi vähän aikaa sitten Rinteen esittämän pien- eläkkeiden korjauksen. Tottakai se kasvattaa sosialimenoja, jos pienet eläkkeet kuuluvat sosialimenojen piiriin. Samaan aikaan hallitus on kuitenkin alentanut veroja, mikä on huomattavasti parantanut suuria eläkkeitä nauttivien asemaa, samalla kun se on pienentänyt valtion verotuloja pakottanut valtion velkaantumaan lisää.

Muutenkin, jos puhutaan eläkemenoista, niin kyllähän pienet eläkkeet rasittavat kansantaloutta hyvin vähän, suuriin, moninkertaisiin eläkkeisiin verrattuna.

----------------

Väki vanhenee ja sekä suuria että pieniä eläkkeitä tulee lisää maksuun. Onneksi meillä on nämä eläkevakuutuslaitokset jotka hoitavat kansalaisten eläkeasioita virkatyönä, eivätkä politikot pääse niille apajille sähläämään. Muuten politikot ostaisivat niillä eläkerahaston rahoilla ääniä sekä rikkailta että köyhiltä kannattajiltaan.

Tietenkin se tapahtuisi niin että kokoomuslaiset pyrkisivät jakamaan rikkaille eläkkeensaajille ja vasemmistolaiset niille köyhemmille. Siinä se on se yhteiskunnaan kahtiajako.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #32
Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Tuskinpa Marxin vilkas mielikuvituskaan olisi kyennyt ymmärtämään nykyistä sosiaalipolitiikkaa. Enkä usko, että hän olisi sitä hyväksynytkään. Tulonjako on tulonjakoa, esiintyy se sitten missä muodossa tahansa, sillä ei ole mitään tekemistä etiikan kanssa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Talouden nousu alkoi 2009"

Ei kyllä Suomessa, velaksi ollaan eletty ja velkaa otetaan vieläkin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Velan ottaminen on taloussuhdanteesta riippumaton poliittinen päätös. Jos verotuloja ei kasvateta, mutta menoja lisätään, on käytännössä ainoa ratkaisu velanotto. Kaikista leikkauspuheista huolimatta, on tämä hallitus lisännyt valtion menoja joka vuosi.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Talouskäänne tapahtui vuoden 2016 loppupuolella. Velkaa tosiaan otetaan yhä, vaikka kasvussa ollaan oltu pari vuotta. Se ei ole hyvä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Vasemmiston nousu on hyvä asia. On tätä oikeistopolitiikkaa jo riittävästi nähty.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Perustele Ritala nyt kerrankin argumenttisi. Miten se olisi hyvä asia?

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Olisi toivottavaa, että vihreät ja vasemmistoliitto nousisivat hallitukseen, jolloin ne neljän vuoden kuluttua kutistuisivat reippaasti alle kymmenen prosentin marginaalipuolueiksi. Kävisi aivan samoin kuin perussuomalaisille.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Höh. Alle 10 prosentin puolueita ne nytkin ovat.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Näin ei oikein voi sanoa sikäli, että kuntavaaleissa 2017 vihreät sai 12,5 prosenttia äänistä ja gallupeissa lukema on nyt samaa luokkaa.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

No joo, paino kuitenkin sanoilla "reippaasti alle".

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #26

Samaa (alle kymmeneen prosenttiin putoamista) toivon niin kokoomukselle kuin keskustallekin. Valitettavasti taidamme kummatkin pettyä ;)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #91

Juu, keskusta kolkuttelee 15 prosentin tietämissä kovan ytimensä rajoja, mikä kokoomuksella lienee pari prosenttiyksikköä korkeampi. Noiden lukemien alle niiden on vaikea päästä, joskin keskusta painui syksyllä 2011 gallupeissa pahimmillaan 13 prosentin maailmaan: https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/2638419-kes...

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Maan tila menee vasemmiston johdolla entistä huonompaan jamaan, mutta muutos äänestäjien mielipiteissä ei ole ihme, kun katsoo, miten ylimielisesti ja öykkärimäisesti nykyinen hallitus on toiminut.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

MH: "Oikeisto-Suomi on pian muisto vain, nyt myös Li Andersson matkalla valtaan"

Valitettavasti ei ole, sillä Kokoomus putoaa toiseksi suurimmaksi ja siitä tullee uudestaan valtiovarainministeripuolue hallituksessa. Näin siksi, että valitettavasti SDP:ssa ollaan liian pehmeitä eikä riittävän teräviä (ja käytännössä pahoja) päitä ole tarjolla kuin Kokoomuksessa. Sama, mikä on toistunut jo useaan otteeseen eli vuorovedoin Keskusta kuin myös SDP on hukannut hallituksessa kannatuksensa, kun Kokoomus, pahan primus motor, säilyttää sen, tulee jälleen toistumaan. Kokoomuksen ollessa mukana, emme pääse eroon tällä pelikaudella luoduista, yksinomaan palkansaajia ja työttömiä kurittavista asioista ja samalla nykyinen yksinomaan yrittäjien ja sijoittajien sekä veronkiertäjien (hallintarekisteri) hyvään tähtäävä tulee säilymään.

Oikeisto-Suomesta voidaan tervehtyä ainoastaan, jos Kokoomus pääsee vaihtopenkille vähintään neljäksi vuodeksi - helpommin sanottu kuin tehty.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Jos vaalit voittaa Rinne, avaimet ovat hänellä. Hän porukoineen valitsee, kumpi suuri puolue, kokoomus vai keskusta, sdp:lle paremmin sopii hallituskaveriksi. Näillä kahdella on tietysti sanansa sanottavana, eli hallitusohjelmassa niiden toiveita pitäisi kuunnella.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Oletetaan, että tuo ennuste pitää suunnilleen paikkansa. Jos keskusta menettää melkein kolmanneksen kansanedustajistaan vaaleissa, niin on hyvin epätodennäköistä, että keskustaa kiinnostaisi istua sen jälkeen hallituksessa.

Todennäköisin hallituspohja olisi demarien, kokoomuksen, vihreiden ja kenties ruotsalaisten varaan rakentuva hallitus, joilla olisi hieman yli 120 kansanedustajaa.

Jos keskusta ei lähde hallitukseen, sekä kokoomusta ja perussuomalaisia ei hyväksytä hallitukseen, niin silloin demarivetoinen hallitus saa kasaan korkeintaan noin 100 kansanedustajaa ja hallituksen muodostaa kuusi puoluetta.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #31

Juu, kyllähän se hyvin vaikeaa neuvotteluihin lähteminen oli keskustalle esim. 2011 suurtappion jälkeen, mutta olivat lopulta kuitenkin valmiita. Tosin siitä paketista ei tullut mitään, ja synnytettiin Kataisen six pack.

Tässä hyvä kertaus tuosta vuoden 2011 veivaamisesta: https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/halli...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Hän porukoineen valitsee, kumpi suuri puolue, kokoomus vai keskusta, sdp:lle paremmin sopii hallituskaveriksi."

Rinne on luvannut ensitöikseen purkaa nykyisen hallituksen tekemiä päätöksiä. Entä jos kumpikaan porvaripuolue ei suostu menemään sellaiseen hallitukseen?

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård Vastaus kommenttiin #62

#62

Niinpä. SDP:n voittaessa olisi toivottavaa, että kokoomus ja keskusta ymmärtäisivät oman parhaansa ja pysyisivät kaukana hallituksesta.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Rinteen urputuksesta johtuen kok ja keskusta saattaa evästää tätä itseään yrittäjäystävllisen puolueen puheenjohtajaa sanoilla pidä tunkkisi... Rintyeen lupaamilla ehdoilla kumpikaan ei lähde tuuleen vietäväksi. Ja kommentoiville nössöille tehtejä leikkauksia ei tulla perumaan, korkeintaan kosmeettisesti .

Vaaleihin on vielä aikaa, kannattaa Rinteen ja Anderssonin toppuutella kaartilaisia, odotetaan ensin lihavan naisen laulua, sitten vasta kätköille jos sittenkään...

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Listä tulisikin hyvä ministeri :)

Suomi tarvitsee ennemmin hoivaministerin kuin vanhusasiainvaltuutetun, koska eduskunnan oikeusasiamiehellehän kuuluvat jo nyt vanhukset (kaltoinkohtelun ja kidutuksen esto).

Hoivaministerille kuuluisivat kaikki ikääntyneen ja lisää ikääntyvän Suomen "ihmishuolet": lapset, vanhukset, vammaiset, muistisairaat ja syrjäytyvät nuoret. Siinäpä huolta kylliksi - raskas huolisalkku.

---

1 a LUKU (28.6.2013/495)

Kidutuksen vastainen kansallinen valvontaelin

11 a § (28.6.2013/495)

Kansallinen valvontaelin

Eduskunnan oikeusasiamies on kidutuksen ja muun julman, epäinhimillisen tai halventavan kohtelun tai rangaistuksen vastaisen yleissopimuksen valinnaisen pöytäkirjan (SopS / ) 3 artiklassa tarkoitettu kansallinen valvontaelin.

11 b § (28.6.2013/495)

Tarkastustehtävä

Kansallisen valvontaelimen tehtäviä hoitaessaan oikeusasiamies tarkastaa sellaisia paikkoja, joissa pidetään tai voidaan pitää vapautensa menettäneitä henkilöitä joko viranomaisen antaman määräyksen nojalla tai viranomaisen kehotuksesta, suostumuksella tai myötävaikutuksella (toimipaikka).

Tarkastuksen toimittamiseksi oikeusasiamiehellä ja hänen määräämällään eduskunnan oikeusasiamiehen kanslian virkamiehellä on oikeus päästä toimipaikan kaikkiin tiloihin ja tietojärjestelmiin sekä oikeus keskustella luottamuksellisesti vapautensa menettäneiden henkilöiden ja toimipaikan henkilökunnan sekä muiden sellaisten henkilöiden kanssa, jotka voivat antaa tarkastuksen kannalta merkityksellisiä tietoja." - -

https://www.oikeusasiamies.fi/fi/kidutuksen-vastai...

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Näkisin Lin kernaasti oikeusministerinä (hänhän on juristi) tai valtiovarainministerinä (jos äänisaalis riittää) tai opetusministerinä, jossa toimessa Sanni Grahn-Laasonen on saanut mittavaa tuhoa aikaan - Lin tehtäväksi jäisi korjata kaikkea päiväkodeista yliopistoihin asti.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen
Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #73

Harri, miksi typerehdit?

Li Anderssonin pääaine kansainvälinen oikeus.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Li_Andersson

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #77

Miksi typerehdit, Jouni.

Samaisesta Wikipediasta:

    Andersson valmistui valtiotieteiden kandidaatiksi vuonna 2010 Åbo Akademista

Juristi on oikeustieteiden kandidaatti!

Minäkin olen suorittanut Työoikeuden kurssin TKK:ssa. Se ei kuitenkaan tee minusta juristia.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Li Anderssonin tavoitteet ovat hyvin korkealla. Hän sanoo olevansa valmis punavihreän hallituksen pääministeriksi: https://www.verkkouutiset.fi/li-andersson-mtlle-ol...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Kuten Soma Li sanoo, varmaan jokainen puoluejohtaja on valmis pääministeriksi.

Mutta kaikkien päivähaaveita ei tarvitse julkaista.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Minulla on sellainen kutina että sekohallitusten aika menneiden talvien lumia.
Punavihervasemmisto on voimakkaasti solvannut nykyisen hallituspohjan alimpaan helvetin pätsiin joten eiköhän lie selvää että blogijako vain vahvistuu.
Siis SDP, Vihreät ja Vasemmisto (labour) eivät saa aikaan enemmistöhallitusta.
Markku Huusko manaa PS-et kelvottomiksi hallitukseen mutta nämä olivat jo hyvällä menestyksellä hallituksessa.
Siispä ei liene mahdotonta jos muodostuu oikea sellainen oikeisto hallitus (konservatiivi).
Vihreät ovat nyt puheenjohtaja valinnan edessä ja oikeastaan koko uuden aateidealismin kynnyksellä jatkaako Karl Marxin linjalla vai olisiko uusi koti vasemman laidan konservatiiveissä.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Sanotaan, että kansalla on sellaiset päättäjät, jotka se ansaitsee. Minua kyllä tuo tuleva täälläkin ennustettu hallitus hirvittää. Yrittäjäystävällisyys taitaa kovin kaukana olla.
Mietin vain mitä tapahtuu, jos yrittäjien innostus kasvuun ja työllistämiseen hiipuu? Entä jos suuri määrä yrittäjiä toimii vain sen verran, että oma toimeentulo on turvattu.
Millä maksetaan esimerkiksi virkamiesten palkat?
Ay-liikkeen kommentit yrittäjistä ovat sellaisia, että monella nousee karvat pystyyn.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Sipilän hallitusta on pidetty yrittäjienkin piirissä politiikaltaan jopa kaikkien aikojen yrittäjäystävällisimpänä. Vasemmistovetoiset kokoonpanot tuskin olisivat saamassa osakseen samanlaisia arvioita.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Sipilän hallituksen hallitusohjelma on kyllä yrittäjien kannalta myönteinen. Paljon hyviä asioita oli ohjelmassa.
Ikävä vain, että toteutuneita asioita ei ole riittävästi. Monesta syystä, esimerkiksi juuri ay-liikkeen toiminnan suhteen.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #65

Jouko, kykenetkö ajattelemaan niin, että hyvä hallitusohjelma voi olla samalla sekä yrittäjä- että palkansaajaystävällinen? Tämä ohjelma ei sellainen ole vaan perin yksipuolinen ja (tietoisesti) katkeruutta sekä epäoikeudenmukaisesti kohdelluksi tulemisen kokemusta nostattava eikä siten yhteiskunnan kokonaishyvän kannalta mielekäs.

Ostovoima ja toimivat markkinat luovat yrittäjän, yrityksen, liikevaihdon, palkansaajat - ja lopulta myös maksetut palkat niille virkamiehille, minkä mainitset toisessa kommentissasi. Hallituksen käsissä, omalta osaltaan ja toimivaltansa puitteissa, on juuri tuo ostovoiman aikaansaaminen. Kun palkansaajaa ja työtöntä lyödään, lyödään myös yrittäjää, yritystä ja liikevaihtoa ja pitkällä tähtäimellä koko yhteiskunnan toimivuutta, mukaan lukien kokemus oikeudenmukaisuudesta tai sen puutteesta.

Odotan kommenttiasi kysymykseeni.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #65

Jouko, odotan yhä kommenttiasi.

Kaarina Leinonen Vastaus kommenttiin #65

Näinhän se menee että kyllä hallitus saa olla yrittäjämyönteinen mutta sitten ei vaan ole kansalla ostovoimaa - yhteiskunnan rahat menevät yrittäjien taskuun ja veronkiertoon ! Miten mielestäsi suomalainen yhteiskunta tällä periaatteella voi toimia ! Varat viedään veroja kiertämällä tavalla tai toisella ulkomaille ! Suomen talous kutistuu ja kuihtuu !

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Yllättävää, että Vihreät olisi paikkaennusteessa jäämässä sekä Perussuomalaisten ja Vasemmistoliiton taakse.

Uutta hallitusta suunniteltaessa ja aikanaan muodostettaessa keskeiseksi nousseet ulko- ja turvallisuuspolitiikka ja erityisesti Eurooppa-politiikka. Suomen EU-puheenjohtajuus alkaa 1.7.2019, jolloin maassa on oltava toimintakykyinen ja EU-asiantunteva hallitus.

EU-puheenjohtajuus ei ole ehkä enää niin hieno ja tärkeä asia kuin se oli ensimmäisellä kerralla, mutta tällä kertaa se osuu ongelmien ja yhteensattumien takia tärkeään saumaan: On Brexit, on Turkki ja pakolaiskysymys, ilmastonmuutos, puolustusyhteistyö, valtioterrori jne., ja todennäköisesti ilmaantuu jokin uusi iso ongelma. Europarlamentin vaalit pidetään toukokuussa, jonka jälkeen EU voi olla entistä hajanaisempi eikä komissiota vähään aikaan ole, mutta sille olisi laadittava viisivuotissuunnitelma. Tätä kautta voi vaikuttaa.

Todennäköisesti demarit ja kokoomus lakaisevat EU-puheenjohtajuuden ajaksi ja vuoksi sivuun talouspoliittiset ideologiset näkemyserot ja muodostavat hallituksen rungon. Esitetyillä paikkamäärillä apupuolueeksi riittäisi pelkkä Rkp. Vasemmiston Li Andersson puhuu asiaa työttömyysturvauudistusten epäkohdista, mutta hän ei erityisesti soveltuisi johtamaan esimerkiksi sotaponnistusten valmistelua EU:n ministeriryhmissä. Vihreillä on vahvaa kansainvälisten ja EU-asioiden osaamista vanhassa kaartissa, joka kuitenkin lienee syrjässä puolueen johdosta. Vihreiden puoluekokous pidetään 16. kesäkuuta, jolloin he voisivat valita uuden puheenjohtajan sen mukaan, ovatko he hallituksessa vai ei. Kuitenkin hallitusneuvottelut yleensä käydään sen puheenjohtajan kanssa, jonka oletetaan tulevan hallitukseen

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Ei kannata mennä asioiden edelle. Paljon ehtii vettä virrata Summanjoessa ennen kuin vaalit on pidetty ja äänet laskettu.

Vasemmistokommarit, tai mitä nimeä poliittisesta vasemmistosta ja muista punahihhuleista halutaankin käyttää, eivät ole onni ja autuus. Jos ennen vaaleja osataan tuoda näyttävästi esille punaisten edellisissä hallituksissa tekemiä törttöilyjä ja leikkauksia, tuuli voi kääntyä nopeasti. Itselle tulee mieleen vasureiden aikanaan hyväksymä jättiveroale yrittäjille ja Jutta Urpilainen hyväksymässä "takuuksia" Kreikalle. Vihreät taisivat olla mukana hääräämässä, Arhinmäki sammui virkamatkalla jne. Taisi tulla tehtyä muutamia leikkauksiakin.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Mä en ymmärrä kuinka kokoomuksen kannatus on marginaalista heittelyä lukuunottamatta käytännössä vakio. Selittääkö sen tapaäänestäjien valtava määrä vai mikä?

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

Sepä juuri. Porvari äänestää aina.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Lisäksi se, ettei oikealla ole vaihtoehtoa. Vaikka kuinka ovat demarien markkinasiipi, porvarilla on ainoastaan vielä huonompia vaihtoehtoja.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #76

Vaihtoehto on, uusliberaali Liberaalipuolue, jota hyvinvointivaltio ei vähempää voisi kiinnostaa. Siitä vain tyytymättömät koksut, rikkaille rikkautta ja köyhille köyhyyttä.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård
Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #92

Totta, muutama äänestää kuulemma RKP:tä.

Petri Hämäläinen

Ei minua vanhusten tai lapsiperheiden puolesta huoleta tulevassa tulevassa vasemmisto-Suomessa.

Mutta miten käy Nato-kiiman ?!

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kiimasta tiedä, mutta olisi suurta törppöyttä ympätä hallitusohjelmaan tällainen lause, jonka Kataisen vasen-oikea-hallitus sinne 2011 laittoi: "Suomi ei tämän hallituksen aikana valmistele Nato-jäsenyyden hakemista."

Paljon tuon paremmin ei turvallisuuspolitiikassa pysty itseään jalkaan ampumaan.

Kataisen hallituksen ohjelma: https://valtioneuvosto.fi/documents/10184/147449/K...

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Huonosti käy. Kommarit ovat aina ajaneet Suomea itänaapuriin eikä siinä touhussa järjen kanssa ole edelleenkään mitään tekemistä.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Itänaapurilla ei ole mitään tekemistä kommunismin kanssa.

Enemmänkin täkäläisiä kommareita luulisi suivaannuttavan USA- ja Nato-nuoleskelu, joka on suomettumisen nykymalli.

Ja fiksutkin ovat tästä sitä mieltä, muttemme me itääkään nuoleskele.

Aika moni haikailee suomettumista, ja nykyään sitä harrastavat natokiimaiset.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Toimituksen Puheenvuorojen poiminnoista 2/10 on nyt taattua Markku Huuskoa. Uusi Suomi alkaa yhä enemmän muistuttaa Pravdaa, ei pelkästään sisällöllisesti vaan myös painotuksien osalta. Onnea vaan Isä Huuskoinen. Vain Sinulla on tärkeää sanottavaa.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Onko venäläisestä Pravdasta tullut Suomen Nato-jäsenyyden kannattaja? :) Kts. yläpuolella oleva kommenttini.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Mielipide kuin mielipide. Kysymys oli/on, onko juuri sinun omasi aina niin tärkeä, että niitä täytyy nostaa kaksin kappalein kymmenen Poimitun joukkoon? Haisee Neuvostoliitolle, vaikka kuinka sitä Natolla värjäisit.

Miten se menikään; valta turmelee aina, absoluuttinen valta (valita edes pienessä piirissä oma tärkeä mielipide) turmelee...?

Olen muuten itse asiastasi täysin eri mieltä, mutta se ei liene uutinen. Vaalien tulos yllättää vielä teidät vasemmistolaiset. Vasemmistolla ei ole mitään hyvää annettavaa Suomelle.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #88

Teidät vasemmistolaiset? Miten määrittelet vasemmistolaisen?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #119

Aivan kuten kaikki autot Detroitista itään ovat itäautoja, kaikki poliitikot Halla-ahosta vasemmalle ovat vasemmistolaisia...

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Molempia lisää,sekä veroja että velkaa mikäli vihervasemistokepuhallitusta pukkaa,varsinin energiaveroja

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

On totta, että vasemmistossa näytetään tykkäävän enemmän veroista kuin oikeistossa, missä painotetaan julkisten menojen pitämistä kurissa ja myös niiden supistamista. Nyt kun taloudessa taidetaan olla taas menossa kohti vähän huonompia aikoja, on julkisten menojen alijäämätilanteemme huolestuttava.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Seuraava hallituspohja on: SDP, Kok, Vihr ja RKP.

Kepua ja maaseutua rankaistaan seuraavalla vaalikaudella!

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

PV: "Seuraava hallituspohja on: SDP, Kok, Vihr ja RKP."

Ja tämä "tieto" perustuu mihin?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

RKP:n kannatus lienee siis ”kaupunkilaista”?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Eräs Hesarin toimittaja ennusti taannoin Trumpin mahdollisuudeksi 0%. Suomen edellisissä EK-vaaleissa eri puolueiden ennustukset heittivät pahasti. Lisäksi ay-mentaliteetti ei näytä vieläkään ymmärtävän, että Suomsn ns. nouskausi on ohi ja kriisiriski nousee koko EU:n alueella, etenkin EMU-jäsenistölle.
---
Seuraavien vaalien (niitä voi olla jopa kolmet) aikoihin suomalaiset ovat saaneet lisoppia mm. Saksan, Itävallan, Italian ja Ruotsin vaaleista sekä eri EU-tuomioistuinten ja komission erikoisista ratkaisuista.

Myös komission sanktiouhkat Italialle, Puolalle ja Unkarille sekä Espanjan Katalonia-kohtelu kertovat meille, millaisen maailman rakentajia ovat päätoimittaja Huuskon blogissaan mainitsemat ns. menestyspuolueet.

Jos olemme vielä aidosti Euroopan koulutetuimpia kansoja (PISA-valossakin), on ehkä syytä luottaa siihen, että ihmiset osaavat lukea ajan merkkejä paljon paremmin, jotta he eivät toimi päätoimittaja Huuskon blogissaan esittämällä tavalla.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Seuraavia vaaleja saattaa olla jopa useampia, kuin kolmet. Jos Jumala suo.

Kaarina Leinonen

Miten on ? sähköautojen tuotanto kuluttaa aivan helvetisti luonnonvaroja ja siihen vielä sähköautojen energiantuotto kivihiilellä joka on se pahin vaihtoehto, onko järkee vai ei ??

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Ennustus: Vas.liitto menee ohi vihreistä eduskuntavaalien paikkamäärässä.

Kun työmarkkina-asiat ovat politiikan keskiössä, on vihreille entistä vakavampi ongelma, ettei heillä ole oikeastaan mitään mielipidettä kyseisiin asioihin.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Monet heräävät arvostamaan kuklttuurin paikallisuutta käytyään Pohjanmaan rannikkoseudulla tai Ahvenanmaalla, tai yleensä kansan parissa, kuten Stubbin kanssa kilpaileva Weber Hesarissa tänään:

"Kun puhun näiden ihmisten kanssa Brysselin kuplan ulkopuolella, se tuntuu raikkaalta tuulahdukselta. Tarvitsen tunnetta, että olen juurtunut johonkin.”

"Samanlaisen tuulahduksen Weber haluaisi läpäisevän koko Euroopan unionin. Antaa eliitin ja byrokratian valtakeskittymä takaisin ihmisille. Jos lupaan baijerilaisille tai suomalaiselle kadulla viisi asiaa, EU:ssa pitää osoittaa, että lupaukset on otettu huomioon, Weber sanoo. Tämä tarkoittaa muun muassa lisää yhteistyötä EU-parlamentin kanssa."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset