Markku Huusko

Kantasuomalainen eläkeläinen on pian jäämässä ilman hoitajaa

  • Suomen väkiluku kääntyy laskuun. Alma Talentin arkistokuvassa maahanmuuttokriittinen Jussi Halla-aho (ps).
    Suomen väkiluku kääntyy laskuun. Alma Talentin arkistokuvassa maahanmuuttokriittinen Jussi Halla-aho (ps).

Oli suuri vitsailun aihe, kun sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kannusti suomalaisia ”synnytystalkoisiin” kesällä 2017. Sille nauroi puolueen omakin väki.

Rinne puhui oikeasta asiasta, mutta täysin pieleen mennein sanavalinnoin. Syntyvyys pienenee ja eläkeläisten osuus Suomessa kasvaa.

Tilastokeskuksen tänään julkaiseman väestöennusteen mukaan Suomen väkiluvun oletetaan kääntyvän laskuun vuonna 2035 eli 17 vuoden kuluttua. Suomen väestön lukemaksi kirjattaisiin noihin aikoihin 5,62 miljoonaa asukasta.

Käänteen taustalla on syntyvyys, joka on pienentynyt koko kuluvan vuosikymmenen ajan syistä, jota oikein kukaan ei tunne. Tätä eivät viisaimmatkaan nähneet vielä kymmenen vuotta sitten.

Jonkun näkemyksen mukaan älykännykät ovat tulleet sängyssä lapsentekoaikeiden tielle ja joidenkin arvioiden mukaan nuoret aikuiset matkailevat maailmalla mieluummin kuin ryhtyvät lapsenkasvatuspuuhaan. Siitä kun leviää kaveripiirissä ja mediassa mitä hurjimpia kauhutarinoita.

Edes maahanmuutto ei ennusteen mukaan pelasta Suomea ennustetulta kohtalolta, jossa väestö alkaa pienentyä kuin se kuuluisa pyy maailmanlopun edellä.

Tilastokeskuksen malliin on pantu joku määrä maahanmuuttajia, mutta todellisessa maailmassa muualta maailmasta pitäisi saada Suomeen paljon enemmän väkeä, jotta suomalainen yhteiskunta pyörii myös tämän vuosisadan jälkipuoliskolla ja sen jälkeen.

Huoli väestön kutistumisesta on aiheellinen sen keskellä, kun oikeistopopulistit perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon johdolla maalailevat omia kummia ja pelottelevia kuviaan ”väestönvaihdoksesta”. Jos erilaisia etnisiä taustoja syrjivä ajattelu olisi Suomessa valtavirtaa, ei tänne haluaisi tulla kukaan opiskelemaan ja töihin.

Kuka sitten hoitaisi kantasuomalaisen eläkeläisen?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (93 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Jo vuonna 2008 silloinen valtiovarainministeri Jyrki Katainen ennusti, että seuraavan 11 vuoden aikana ( aika on juuri täyttymässä) Suomi tarvitsee 1,8 miljoonaa ulkomaalaista työntekijää, jotta huoltosuhde lasten ja vanhusten hoidossa voidaan säilyttää silloisella tasolla.

En nyt sanoisi tuon korkean tason ennusteen toteutuneen.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Viittaat varmaan tähän juttuun: https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001571298....

Siinä tosiaan sanotaan näin: "Jotta vanhushuoltosuhde pysyisi nykyisellään, pitäisi Suomeen muuttaa vuosittain noin 140 000 työikäistä ihmistä. Vuoteen 2020 mennessä työikäisiä maahanmuuttajia pitäisi olla 1,8 miljoonaa".

Tämä ei ole toteutunut ja mainittu vanhushuoltosuhde heikkenee heikkenemistään. Täältä löytyy yksi kuva aiheesta: https://www.etk.fi/elakejarjestelmat/kansainvaline...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Olisiko 140 000:n ihmisen ottaminen Suomeen vuosittain millään tavoin järkevää sen paremmin noiden tulijoiden kuin Suomessa jo asuvien kannalta?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Eli Suomen olisi pitänyt sinunkin mielestä ottaa 1,8 miljoonaa ihmistä tänne vähän yli 10-vuodessa? Ja sitten ihmetellään miksi kansalaiset näkevät perussuomalaisten ajatuksissa järkeä. Et aidosti itsekään voi ajatella noin hullusti... luulisin. Tuolla tahdilla tai paljon paljon hitaammallakin tapahtuisi juuri se mitä Halla-aho on sanonut.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Huolto suhde "heikkenee" tietenkin, jos eläkeikää ei muuteta tilanteessa, jossa elinikä kasvaa ja syntyvyys laskee. Kai yksinkertaisinta on muuttaa eläkeikää. Huusko ilmeisesti ajattelee, että maahanmuuttajat "pelastavat" huoltosuhteen, mutta ikääntyväthän maahanmuuttajatkin. Huoltosuhde voi parantua vain sitä kautta, että maahanmuutto kasvaa vuodesta toiseen. Maahanmuutto on vähän samalainen ratkaisu kuin (valtion ym.) velan otto; siirretään ongelmia tulevaisuuteen.
Ei kai väestön määrä sinällään ole mikään tavoitemuuttuja (pikemminkin kai se on elintaso). Jos sanotaan, että kantaväestön supistuessa tarvitaan maahanmuuttoa, sanotaanko sitten, että kantaväestön kasvaessa tarvitaan maastamuuttoa?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #13

Kiitos näkemyksestä. En ole ihan varma, ovatko suomalaiset valmiita pidentämään eläkkeelle siirtymistä esimerkiksi 70 vuoteen nyt, kun eläkeikä juuri on saatu nostettua 65:een.

Työtä tekeviä täällä pitää jatkossa olla enemmän kuin ennusteet näyttävät. Kun syntyvyys on laskenut yllättäen, ei muuta vastausta oikein ole kuin maahanmuutto tai eläkemaksuja joudutaan nostamaan melko piankin. Se on käytännössä verotuksen kiristymistä.

Tänne tulee myös valmiiksi koulutettuja työntekijöitä, jos vetovoimatekijät on kunnossa. Ja onpa jo paljon esimerkkejä, että myös moni pakolainen on tänne upean elämän rakentanut. Kotoutumisen osalta on tärkeää, että hyväksymme tänne tulijat, ja tulijat opettelevat suomen tai ruotsin kielen.

Professori voisi käynnistää vaikka tutkimuksen tapauksesta Närpiö. Tässä pätkä tuosta maahanmuuton menestystarinasta: https://www.kauppalehti.fi/uutiset/maahanmuutosta-...

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren Vastaus kommenttiin #45

Yleensä on vaan niin, että mitä helpommalta kuulostava ratkaisu on tarjolla, sitä huonompi se on. Kamalin tilanne on, jos on vain ja ainoastaan yksi ratkaisu. Eläkeiän pidentäminen ja tulonsiirrot ei-lapsiperheiltä lapsiperheille ovat tietenkin poliittista dynamiittia, mutta jossain vaiheessa sitäkin pitää käyttää.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola Vastaus kommenttiin #45

Somaleita ei vaan taida Närpeksessä olla lainkaan, vaan mm. vietnamilaisia ja ex-jugoslavian alueelta tulleita, eli sellaista porukkaa joka sopeutuu hyvin.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto Vastaus kommenttiin #45

”Ja onpa jo paljon esimerkkejä, että myös moni pakolainen on tänne upean elämän rakentanut.” Tästä olen samaa mieltä, esimerkiksi Afrikan- sarvesta jo kolmannes vuosisadan ajan saapuneet.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

” Suomessa kasvu on hitaampaa kuin Euroopassa keskimäärin.”

Kyseessä on eurooppalainen ilmiö, jossa poikkeuksen muodostavat Kypros ja Ruotsi.

Kyseessä on kuitenkin ainoastaan ikäjakauma.

Työikäinen ei tarkoita samaa kuin työllinen ja moni 65-vuotias on edelleen työssä ja yleinen eläkeikä on koko ajan nousussa.

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Suomalainen hoitaa suomalaisen: Kun me ensin hoidamme kannustavasti omat perheemme ja niiden lapset, nämä samat lapset aikuisina hoitavat meidät.

Miten niin?

Säädetään parlamentaarisen valmistelun kautta lapsilisät tulosidonnaisiksi heti ensi vuoden alusta siten, että kun perheen tulot reaaliaikaa seuraavan tulorekisterin mukaan menevät tietyn sovitun rajan yli, lapsilisät lakkaavat automaattisesti tulemasta.

Jos jostakin syystä perheen tulot jälleen putoavat ko. rajan alle, niin lapsilisät alkavat jälleen automaattisesti tulla. Lopullinen vuoden päätteeksi tehtävä "lapsilisien tasaus" (sähkölaskun tapaan) tasaisi pienet epätarkkuudet.

Lisäksi lapsilisien yleistä tasoa tulee nostaa em. järjestelmän tuomien säästöjen myötä: lapsilisiä vain niitä oikeasti tarvitseville perheille ja silloinkin nykytasoa enemmän.

Tämä olisi oikeaa perhepolitiikkaa, jolla olisi syntyvyyttä lisäävä vaikutus.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Siis kannatat isompipalkkaisten lapsiperheiden lisäveroa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

"Edes maahanmuutto ei ennusteen mukaan pelasta Suomea ennustetulta kohtalolta, jossa väestö alkaa pienentyä kuin se kuuluisa pyy maailmanlopun edellä."

Suomen maahanmuuttopolitiikka on siitä kummallista, että täällä ei anneta kaikille maahanmuuttajille lupaa jäädä maahan vaikka on säännöllinen työ ja toimeentulo, eikä mitän rikostaustaakaan ole. Jostakin vain löytyy joku pykälä jonka perusteella palautus voidaan panna toimeen.

Tuolla tavalla toimimalla ei saada kunnollista väkeä maahan, sen sijaan maahan voi jäädä katoamalla viranomaisilta pimeän työn markkinoille. Liian tiukalla lain tulkinnalla tuetaan yhteiskunnan epäterveitä ilmiöitä mihin ei maalaisjärjellä ajatellen pitäisi olla varaa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Täällä Lahdessa löytyy it-tutkinnon suorittaneita venäläisiä ja vietnamilaisia, jotka mielellään jäisivät töihin, mutta eivät saa siihen lupaa.

Ksenofobinen kansa joutaakin kuolla pois.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Silloin kun työpaikat ja työttömät ammattilaiset eivät alueellisesti kohtaa, olisi järkevää täyttää työpaikat niillä jotka ovat saaravilla. Kansallisuudesta riippumatta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Adolf Hitler puolestaan oli keväällä 1945 sitä mieltä, että Saksan kansalle on oikein tuhoutua ja hävitä maan päältä kun se ei kyennyt ottamaan itselleen maailmanherruutta.

P.S. Olivathan saksalaiset jo pitkään olleet omalla erityisellä tavallaan muukalaiskammoisia.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #22

Hitlerillä oli omat sairaat ajatuksensa. Nyt Saksa on hyvin monikulttuurinen ja erittäin menestyvä.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

IT-alalla pelkkä tutkinto vielä riitä kovinkaan pitkälle. Avainsana on osaaminen. Jos se on riittävän hyvässä kunnossa, niin töitä kyllä löytyy pk-seudulta, joka ei ole Lahdestakaan kaukana.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

# 6 Kaiketi sieltä löytyy kulttuuritulkkeja ja yhteisöpedagogejakin, he kun eivät kuulu ksenofobiaa sairastavaan kansaan, saati uskomusjärjestelmään. Tosin eivät he maan huoltosuhdetta ole tulleet parantamaankaan.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

”Synnytyspelko” aiheena elektiiviselle sektiolle keski-ikäisten ensisynnyttäjien joukossa...

”Joka uniinsa uskoo, se varjoaan pelkää.”

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

"Ennusteen mukaan huoltosuhde olisi 62 vuonna 2020, 66 vuonna 2030 ja 71 vuonna 2050. Vuonna 2070 väestöllisen huoltosuhteen ennustetaan olevan 81." (Yle)

Siinä mietittävää.

Olisi hyvä selventää tarkoittavatko vuoden 2070 luvut sitä että 19 ihmistä vastaa 81 ihmisen elättämisestä, vai sitä että 81 ihmistä vastaa 19 ihmisen elättämisestä. Uskoakseni tämäkään asia ei ole kansalaisille aivan selvä.

Varmaa kuitenkin on että meitä suuria ikäluokkia on kovasti tuosta huoltosuhteesta syyllistetty. Tosin suurin ikäluokka tällä hetkellä on syntynyt 1960-luvulla.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Maahanmuuttajilla on usein se ongelma, ettäheidän kulttuurissaan naiset jäävät hoitamaan kotia, eivätkä mene töihin. Tätä voitaisiin korjata samalla tavoin kuin Tanskassa, jossa maahanmuuttajien lapset pyritään saamaan päiväkoteihin jo yksivuotiaina. Tämä auttaisi lapsia sopeutumaan suomalaiseen kulttuuriin.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Pakko lisätä yksi usein unohdettu asia; ei aina ole kyse pelkästään syntyvyydestä, vaan hyvin paljon myös siitä että elämme yhä pitempään. Tämä vaikuttaa väestönkasvuun koko maailmassa.

Minun nuoruudessani 60-vuotias oli "korkeaan ikään ehtinyt vanhus".

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Olin taannoin kuuntelemassa erään lääkärin esitystä aiheesta. Hän otti vertailukohdaksi kivikauden, jolloin ihmisten keski-iän arveli olleen noin 18 vuotta ja väestön ongelmien kovin erilaisia kuin tänä päivänä.

Riittävän kaukaa haettu vertailukohta havainnollistaa asiat parhaiten. Isoisäni kuoli 81-vuotiaana, ja hän ehti olla vuosia kirjaimellisesti kylän vanhin.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Totta. Ja minun vanhempani ovat molemmat yhä elossa, toinen 95 ja toinen 97.

Käyttäjän MikaVenlinen kuva
Mika Venäläinen

Etelä-Savon 140k asukkaasta 42% on eläkkeellä (vastaavasti esim. Uudellamaalla muistini mukaan 25%?). Väkiluku laskee 1500-2000 hengellä vuosittain.

Täällä olisi ehkä hyvä paikka pilotoida, miten asiat tulevaisuudessa muualla ovat, ja millaisilla toimenpiteillä asiaan voitaisiin vaikuttaa.

Jari-Matti Mäkelä

Miltä osin ajattelit pilotoida? E-Savo on rakenteeltaan aika erilainen kuin vetovoimaisimmat väestökeskittymät. Pitkiä etäisyyksiä ja yksinäisiä miehiä enemmistö (pl. vanhukset, joista naisia isoin osa). Tällä hetkellä elinvoimaiset alueet ovat aika naisvoittoisia. Hoitajistakin valtaosa naisia. En oikein näe, että Itä-Suomi muistuttaa tulevaisuuden Suomea missään muodossa.

Paras ratkaisu vanhusongelmaan olisi siirtää vanhukset keskitetysti johonkin ihmisten ilmoille - silloin hoitajilla ei kuluisi kaikki päivät auton ratissa metsäteillä vaan hoitamassa niitä ihmisiä. Tämä on jännä, miten nuorten pitää nykyään olla jatkuvasti muuttovalmiudessa ja myös työikäisenä oltava valmis muuttamaan työn perässä, mutta palveluiden pitääkin tulla vanhusten luo.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Huusko:

"Tilastokeskuksen malliin on pantu joku määrä maahanmuuttajia, mutta todellisessa maailmassa muualta maailmasta pitäisi saada Suomeen paljon enemmän väkeä, jotta suomalainen yhteiskunta pyörii myös tämän vuosisadan jälkipuoliskolla ja sen jälkeen."

Suomalainen yhteiskunta vai joku muu yhteiskunta Suomen maantieteellisessä sijainnissa?

Huusko, olisi kai hyvä selventää millaista maahanmuuttoa me tarvitsemme? Emme ainakaan sitä, jota meille on viime vuodet valunut ja joka (joukko) heikentää huoltosuhdetta edelleen.

Se että joku on "työiässä" ei tarkoita sitä, että hän on automaattisesti työhaluinen ja/tai -kykyinen. Tämän voi jokainen - myös Huusko - käydä itse toteamassa arkena esim. Itiksessä. Mutta vasta iltapäivällä, kun tämä työvoimavaranto on herännyt uuteen päivään kahviloissa jne.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Suomen työttömyysprosentti muotoutuu voittopuolisesti ihan muista henkilöistä kuin tänne muuttaneista. Tämä 7-8 prosenttia tulee veronmaksajille hyvin kalliiksi. Jotain täällä tehdään väärin, kun työttömiä on niin paljon ja samaan aikaan huutavaa työvoimapulaa monella alalla.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Öööö .. niin. Olisiko se siitä johtuvaa, että heitä on vähän vähemmän? Ota esiin kansallisuuksiin perustuva taulukko työttömyyden osalta. Eikä kyse ole siitä kirjoituksessasi, vaan siitä millä joukolla tämä maa "pelastetaan".

Jos meidän omien työttömiemme työllistämiseen uhrattaisiin yhtä paljon voimavaroja ja rahaa, tilanne olisi todennäköisesti ihan toisenlainen. Sen myönnän, että kaikki eivät työllisty ikinä, eivät edes halua. Mutta jos olet mukana levittämässä tätä tarkoituksellisesti ajoitettua "hätähuutoa", niin tee se nyt edes niin, ettei haise näin pahasti läpi.

Tottakai Suomi tarvitsee maahanmuuttoa, mutta emme tarvitse tänne enää yhtään irakilaista, afgaania tai somalia, joista jälkimmäistenkin työllisyysaste 25 vuoden jälkeen on luokkaa 20% ja jos lasketaan pois heille räätälöidyt "kulttuuritulkit" jne. laskee luku ehkä 10 prosenttiin.

Irakilaisten ja afgaanien osalta ei vielä ole näin pitkältä ajalta vertailukelpoista dataa, koska aikanaan islamilaista (tasa)valtaa paenneet olivat aitoja pakolaisia, ei elintasosurffareita.

Koita Markku pitää joku roti näissä ulostuloissasi, jos Alma antaa. HS, IS ja IL toimittajien elämä on paljon helpompaa, kun heidän lehdissään on kategorinen ennakkosensuuri. Uudessa Suomessa on mahdollista kommentoida suoraan ja nykyään harvemmin myös poistat kommentteja (mistä +), niin olet täällä suoraan vastuussa lukijoille.

Muu punavihertoimittajajoukko vaan kehuu toisiaan ravintola Kosmoksessa. Malta vielä hetki niin pääset mukaan - perjantai;)

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Markku. Pidin kirjoituksestasi. Rohkenen laittaa "lusikkani soppaasi", vaikka jotkut pitävät sitä hulluutena. Vastauksena tähän syntyvyysasiaan, pidän Hänen sanomistaan, joka on meidän kaikkien Luoja. Sanat ovat: v. 1938 Raamatussa, Matt. 6:33; Vaan etsikää ensin Jumalan valtakuntaa ja ... .
Lämpimästi sinua ja rakkaitasi Siunaten, Lasse Hietanen.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kantasuomalaisten kova abortointitahti ja ahkera ehkäisyvälineiden käyttäminen alkavat tuottaa tulosta. Kansan vaihtoa pukkaa?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila
Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Puolassa ei kuitenkaan tarvita kansanvaihtoa? Syntyvyys on korkeampi kuin Suomessa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #23

Irakissa 26/1000. Kirjoitit abortista, mutta levitä maalitolppua kun argumentit loppuvat.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #26

Onko Max Jussilalle tehty abortti, kun asia häntä näin paljon kiinnostaa?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #37

Sinä muistaakseni aloitit aivan väärän tiedon levittämisen suomalaisnaisten aborteista. Eikä tuo kommenttisi yhtään lisää edellistenkään arvoa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #47

En ole esittänyt mitään väärää tietoa. Suomessa on tehty viimeisen 50 vuoden aikana yli puoli miljoonaa aborttia.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #65

Abortointitahtia ei voi kovaksi sanoa kun vertaa muiden tahtiin, varsinkin Puolan. Katolisuus ja niin pois päin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Esimerkiksi Suomessa abortteja vähentää ilman reseptiä apteekista saatava jälkiehkäisytabletti, jolla pystytään 5 vrk:n ajan yhdynnästä estämään mahdollinen alkava raskaus. Mitään tilastoja näistä ”aborteista” ei luonnollisestikaan ole olemassa.

Puolassa tämä jälkiehkäisy siirrettiin viime vuonna Suomen mallin mukaisesta vapaasta saatavuudesta lääkärillä käyntiä vaativaksi reseptilääkkeeksi, jonka seurauksena voisi ajatella puolalaisnaisille tehtävien aborttien määrän jatkossa lisääntyvän entisestään.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Otsikko toteaa rajaavasti , että kantasuomalainen eläkeläinen on pian jäämässä ilman hoitajaa.

Käsitykseni mukaan tämä väittämä koskee täysin samanarvoisesti myös maahanmuuttajataustaista eläkeläistä.

Onko otsikoinnin syynä blogistin isänmaallisuus vai suomalaisten pelottelu, jää lukijan arvioitavaksi.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Lopen kyllästyneenä Pariisin tiedeakatemia teki vuonna 1775 päätöksen, jonka mukaan se ei enää tutki perpetuum mobilea koskevia ratkaisuja. Kyseessä on siis laite jonka väitetään tuottavan energiaa tyhjästä ja joka kuitenkin aina tarkemmalla tutkimisella osoittautuikin energiaa kuluttavaksi. Probleemin luuloteltuja ratkaisuja virtasi akatemiaan sellaisella tahdilla, että muiden töiden hoitaminen kävi mahdottomaksi.

Suomen eduskunnan soisi tekevän saman päätöksen viimeistään vuonna 2019.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ilmasto kiittää, jos vain enempi maahanmuutto saadaan ehkäistyksi?

Käyttäjän TomiRimpinen kuva
Tomi Rimpinen

Reippaita naisia voitaisiin tuoda vaikka Ukrainasta tai Venezuelasta. Sitten voi vaikka syntyvyyskin lähteä nousuun?

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

jos vaikka alettaisiin tukea lapsiperheitä rahallisesti ja kannustaa sitä kautta lasten tekoon, niin se olisi oiva lääke

siihen luulisi olevan varoja kun on varoja muun maailman elintasopakolaisten elättämiseenkin ?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tietty varmuus tai vähintään toiveikkuus tulevasta elannosta olisi tod. näk. lapsimyönteinen asia. Epävarmuuden vallitessa harva suomalainen haluaa synnyttää lapsia kerjäläisiksi.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eihän tämä nyt enää ole mikään uutinen. Asia on ollut tiedossa jo vuosien ajan.
Se ehkä yllättää, että syntyvyys on nyt alkanut kutistua säännöllisesti vuosi toisensa jälkeen.

Yhtä paljon olisin kyllä huolissani suomalaisten koulutettujen ihmisten virrasta ulkomaille mitä useimmin pysyvästi. Viime vuonna luku oli yli 2.000 korkeakoulutettua ja tämän lisäksi ulkomaisiin yliopistoihin liki 2.000 nuorempaa.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

On tämä uutinen, kun se sovitetaan oikeaan aikaan ja agendaan. Kohta tarveharkinta on mennyttä ja meidän pizzerioissa ja somali-yhdistyksissä on loputon tarve uudelle työvoimalle. Huusko on oikea malliesimerkki agendan juoksupojasta.

Mielelläni olisin viitannut somalien kohdalla myös yrityksiin, mutta se ei ikävä kyllä ole mahdollista. Vaikka puhemies Husu kertoikin meille taannoin, että "yrittäminen on somalien dnassa".

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

On tämä uutinen, kun se sovitetaan oikeaan aikaan ja agendaan. Kohta tarveharkinta on mennyttä ja meidän pizzerioissa ja somali-yhdistyksissä on loputon tarve uudelle työvoimalle. Huusko on oikea malliesimerkki agendan juoksupojasta.

Mielelläni olisin viitannut somalien kohdalla myös yrityksiin, mutta se ei ikävä kyllä ole mahdollista. Vaikka puhemies Husu kertoikin meille taannoin, että "yrittäminen on somalien dnassa".

Ari Ojala

Suomessa kohdellaan lapsiperheitä eriarvoisesti eri alueilla vaikkka yleensä kaikessa "huudetaan" tasa-arvoa. Lapsilisää maksetaan Manner Suomessa/Ahvenanmaalla erilailla 1. lapsesta 94,88/110, 2. lapsesta 104,84/143, 3. 133,79/185, 4. 153.24/214, 5. ja seuraavista 172,69/259. Nyt vois "suomalaiset" politiikot päättä vastaavalla menettelyllä, että mannersuomessa asuva kantasuomalisen lapsilisät kerroin on jokaisessa em rymässä +50%, sitten tilanteen mukaan vuosittain korotetaan. Perusteena voisi olla uhanalainen ja mahdollisesti häviävä ihmislaji.

Käyttäjän JaakkoMuranen kuva
Jaakko Muranen

Suomen maahanmuuttopolitiikan typeryyttä on persujen masinoima pakolaiskiintiön alentaminen. Miten paljon järkevämpää ja turvallisempaa olisi VALITA maahan jostakin leiriltä ihmisiä, joiden taustat ja tarpeet saadaan rauhassa selvittää. Valita vaikkapa sellaisista kulttuureista, joissa naiset ovat mukana työelämässä. Kiintiön saa ihan itse määritellä miten suureksi tahtoo. Voitaisiin aloittaa vaikkapa 5000 vuodessa niin, että kerralla tulee koko perhe/suku, eikä jälkikäteen ilmaantuvia serkkuja noteerata.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Ajaessani aamulla töihin, kuuntelin radiosta mitkä ovat syyt.

1. Lapsikuolleisuus vähentynyt, ei tarvetta tehdä isoa perhettä (suvun jatkuvuuden turvaaminen)
2. Ehkäisy
3. Naiset siirtyneet työelämään.

Johonkin tutkimuksiin nojasivat, mutta en kuullut kuka, mikä taho oli sen tehnyt.

Jari-Matti Mäkelä

Mielenkiintoisia 'tutkimuksia'. Kantasuomalaisen perheen lapsiluku on jo pitkään (tyyliin 50v) ollut alle 2 ja viimeksi listauksissa noin 1,6 - yksi lapsi koettu liian isoksi perheeksi? Valitettavasti kaikki kahden alle jäävät luvut johtavat suvun jatkumisen vaarantumiseen. Kyllä monia tämänkin 'kriisin' syitä tunnetaan, mutta poliitikot vain lässyttävät tekemättä mitään. Ikään kuin esim. kohtaanto-ongelmien tutkijoilla olisi jokin informaatiokatkos näiden uutisten tuottajiin.

Ei nyt oikeasti tarvi olla mikään ruudinkeksijä, että huomaa sen vaikuttavan negatiivisesti lapsilukuun, että
- matalasti koulutetut miehet jäävät periferiaan ja naiset suuntaavat yliopistokaupunkeihin. Kenenkään pontevan talonpojan mälli ei lennä satoja kilometrejä.
- pojilla menee koulussa entistä heikommin ja hyvin koulunsa käyneet ja menestyneet miehet hankkivat tilastollisesti enemmän lapsia
- individualismia korostava hedonistinen elämäntapa matkusteluineen on yleistynyt ja lapset uhkaava tätä vapautta
- feminismi on mahdollistanut sen, että naiset voivat päättää olla lisääntymättä
- oma vastuu on ulkoistettu järjestelmälle ja henkisesti epäkypsää larppaamista jatketaan aikuisuuden puolelle ja sitä kautta perheen perustaminen viivästyy
- työelämä on aika kaksijakoista - toisille ei riitä ja toisilla on vähän liikaakin töitä. ei paljon jaksa vaimoa halailla kotona kun töistä suoraan tuutumaan että jaksaa taas painaa
- ihmiset ovat paskoneet ilmaston eikä vastuuntuntoinen porukka halua tuoda lapsia jatkuvasti enemmän pilaantuvaan ympäristöön
- yhteiskunnan hyötypalveluita (esim. julkisin varoin toimivat koulut) ajetaan alas
- muutenkin sananvapaus, luottamus viranomaisiin yms. tuntuu olevan alamäessä. ei oikein näytä hyvältä
- tuloerot kasvavat ja ihmiset ovat entistä onnettomampia
- maahanmuutossa suositaan huoltosuhdetta heikentävää porukkaa huoltosuhdetta parantavan sijaan
- nuorta ei taida hirveästi kiinnosta eläkeläisten hoivan asianmukainen saanti

Nikolai Holopainen

Väki vähenee ja ympäristön kuormitus pienenee. Eikö tämä juuri ole toivottu kehitys? Miksi sitä vastaan pitäisi taistella?

Teemu Pietiäinen

Hienoa Markku Huusko, että olet tarttunut aiheeseen. Siinä on vain yksi ongelma. Turvapaikanhakijat ovat matalasti koulutettuja ja eivät työllisty suomessa, koska työt joihin he voisivat työllistyä ovat niitä samoja joihin meillä on omia nuoria pyrkimässä. Kun ohituskaistaa rakennetaan ”työllistä turvapaikanhakija” kampanjoilla jäävät oman maan kansalaisemme vaille työpaikkoja. Sen sijaan meidän pitäisi valikoida korkean koulutuksen omaavia ammattilaisia. Näitä olisi tulossa monesta maasta, mutta he eivät saa työlupia suomeen. Sen sijaan lisäämme matalan koulutus- ja osaamistason peukalon pyörittelijöitä joiden työllistymisaste on 10% luokkaa. Näiden ottaminen kasvattaa huoltosuhteen entistä kestämättömämmäksi. Tulevaisuudessa meillä on kansasta suurin osa eläkkeellä ja sen päälle omista nuoristamme kasvaa työkyvyttömiä koska eivät koskaan saa työpaikkaa ja sairastuvat henkisesti ja putoavat myös eläkeläisiksi ennen kolmeakymmentä. Tähän päälle kannetaan turvapaikanhakijoita seisoskelemaan ja paikkaamaan ongelmaa, mutta hepä eivät vain työllisty koska osaamista ei ole tai sillä ei suomessa tee mitään. Niimpä hekin ovat saamapuolella ja meillä ei ole ketään hoitamassa vanhuksia. Lisäksi kulut rasittavat kansantalouttamme kestämättömäksi. Miksi rakennamme ongelman entistä suuremmaksi?

Petri Hämäläinen

Ei vihervasemmisto miehiä Lähi-idästä tänne töihiin kaipaa vaan ihan muihin hommiin.

Käyttäjän mjkrie kuva
Mika Riekki

Rahallahan kaikki ratkeaa.

Ongelma vaan on, että rahan tekijät muuttavat pois ja tilalle tulee rahantarvitsijoita. Sillä tavalla ei huoltosuhde tule ratkeamaan, varsinkin kun kaikki nettotuottava (saastuttava) työ halutaan verotuksella ja säännöksillä kuristaa kuoliaaksi, samoin kuin toinen elinehto, eli liikenne.

Selänrapsutus ei lisää nettotuottavuutta.

Ilkka Huotari

Jos, maahanmuuttajilla aiotaan pelastaa huoltosuhde, niin tämä lienee oleellinen seikka:

"Työttömyysasteen ohella kansantaloudellisesti tärkeä tunnusluku on huoltosuhde eli väestömäärän suhde työssäkäyviin. Huoltosuhde on erityisen huono Afrikasta ja Lähi-idästä tulleilla. Vuonna 2003 kahdentoista suurimman kansalaisuusryhmän joukossa huonoimmat huoltosuhteet olivat Somalian ja Irakin kansalaisilla (9,7 ja 9,2), parhaat Ison-Britannian ja Viron kansalaisilla (1,9 ja 2,2). Kaikkien ulkomaiden kansalaisten joukossa huoltosuhde oli 3,0 ja koko väestössä 2,2.[50] Mikäli maahanmuuton avulla halutaan vahvistaa Suomen ikääntymisen myötä heikkenevää huoltosuhdetta, tulisi maahanmuuttajien huoltosuhteen olla kantaväestöä edullisempi."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Maahanmuuttajat_Suom...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ehkä tässä tapauksessa pitäisi keskittyä vanhushuoltosuhteeseen. Se menee koko ajan talouden ja eläkejärjestelmän vinkkelistä huonompaan suuntaan, eli työikäisiä on yhä vähemmän suhteessa eläkeläisiin: https://www.etk.fi/elakejarjestelmat/kansainvaline...

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Ja ilmeisesti tuo trendi on jatkuva, eikä suinkaan johdu vain ns. suurista ikäluokista. Suuret ikäluokat kun ovat kohtuullisen nopeasti ohimenevä piikki.

Uudemmat ja pienemmät ikäluokat tuleva elämään keskimäärin selvästi pitempään kuin esimerkiksi oma ikäluokkani, siis 1948 syntyneet.

Eläkeiän nosto on yksi ratkaisu, mutta se on kokonaan riippuvainen siitä millaiseksi työnkuvat muuttuvat. Fyysisiin töihin ikä valitettavasti tuo aikamoisia rajoituksia, ja esimerkiksi hoitotyö on hyvin fyysistä.

Mutta jos olisin toimittaja niin luultavasti kykenisin työtä tekemään lähes kuolemaani asti.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Et aidosti voi olla noin yksinkertainen Markku Huusko? Lue nyt vielä pari kertaa Ilkka Huotarin kommentti, mieti mitä se tarkoittaa ja sitten änkytä tähän taas sama kommentti vanhushuoltosuhteesta.

Siis US päätoimittaja??

Jari-Matti Mäkelä

Tässä kyllä tulee facepalm-olo. Huoltosuhteessa ongelma on taloudellinen - huollettavat maksavat enemmän kuin on varaa, joten joudutaan leikkaamaan esim. koulutuksesta ja elättämään sillä työvoiman ulkopuolisia. Huollettava on kuka tahansa aktiivisen työvoiman ulkopuolinen, ei pelkästään vanhus.

Vanhushuoltosuhteessa ongelma on enemmän, että riittääkö tarpeeksi hoitajia ja niitä muita henkilöitä, joiden palveluita vanhukset tarvitsevat. Taloudellinen vaikutus on tässä epäsuora. Voi ihan hyvin olla tilanne, että vanhushuoltosuhde on huono, mutta siihen on silti varaa, jos työvoima tuottaa hyvin verotuloja.

Tässä kyllä pistää miettimään, onko tarkoitus sotkea näitä tahallisesti. Olen itse tietotekniikka-alan ihminen ja jos hankin sanotaan vaikka 2-3 lasta, voi olla ettei heistä kenestäkään tulee vanhusten hoitajia. Nykyään kun yhä enemmän painotetaan korkean tuottavuuden tietotöitä ja niistä saa palkkaakin toisin kuin niska limassa julkisen puolen naisvaltaisilta aloilta, niin en ymmärrä, että vaikka hankkisin 10 lasta ja kaikista tulisi esim. pelikoodareita, miten se auttaa tarkalleen vanhuksia elleivät sitten tee appseja vanhuksille. En luultavasti kannustaisi yhtäkään lastani hoitoalalle. Hoitajien saaminen rahaa vastaan ei edes ole oikeasti vaikeaa - kyse on suhteellisen matalan koulutuksen ammatista ja työvoimareserviä on omasta takaa ja ulkomailtakin saa riittävää palkkaa maksamalla. Hätätilanteessa hoitotyötä voisi paloitella vaativuuden mukaan ja teettää asianmukaisella koulutetulla työvoimalla lääkkeiden annostukset yms., ja vanhusten jututtamiset ja muun pelkkää maalaisjärkeä vaativan jollain maallikolla.

Onhan tässä keskustelussa väläytetty eläkeiän nostoakin. Eli, voisi rehellisesti puhua rahasta ja silloin keskittyä huoltosuhteeseen eli yleisesti tilastoidun työvoiman ulkopuolella olevien määrään suhteessa varsinaisen työvoiman määrään. Tällöin kuten yllä jo mainittiin, ei ole mitään väliä, minkä ikäinen joku henkilö on ja varsinkaan, onko hän työikäinen. Hän vaikuttaa tasan tarkkaan omalla huoltosuhteellaan huoltosuhteen kokonaissummaan. Tämä pitäisi tajuta ihan peruskoulumatematiikallakin. Työikäinen, joka ei tuota mitään, on melkeinpä huonompi (kustannuksia nyt ja jatkossa, loppuun asti) kuin että koko ihmistä ei olisi ollenkaan olemassa.

Airi Pulkkinen

OECD julkaisi 5.8.2018 selvityksen maahanmuuttajien kotoutumisesta - Tulokset ovat synkkiä erityisesti maahanmuuttajanaisten kotoutumisen ja lasten koulumenestyksen kannalta. Keskeisten maahanmuuttajaryhmien afganistanilaisten, irakilaisten ja somalialaisten työllisyys liikkuu 10-15 prosentin tuntumassa. Kielikoulutuksen tulokset ovat jääneet laihoiksi, mikä johtaa syrjäytymiseen työmarkkinoilta.

Sisäministeri Kai Mykkänen 14.9.2018:
Nyt vain kaksi sadasta turvapaikanhakijasta jatkaa työhön kotoutumisjakson jälkeen. Lisäksi yksi viidestä saavuttaa kielitaidon, jolla pääsee ammattikoulutukseen. Erityisesti äidinkielenään arabiaa tai somalia puhuvilla tulokset olivat heikot.

Airi Pulkkinen

Suomessa on jatkuvasti vuodesta toiseen liikaa työttöminä ihmisiä. TEM:n työllisyystilaston mukaan mm. syyskuu 2018: kokonaan työttöminä 232 082 henkilöä ja erilaisissa työllisyyspalveluissa 126 618 eli ilman oikeaa työpaikkaa yht. 358 700 työikäistä. Vastaavasti ulkomaalaisia oli syyskuussa työttöminä 24 045 henkeä ja palveluissa 31 237 eli ulkomaalaisiakin ilman työpaikkaa yhteensä 55 282 työikäistä (ei Suomen kansalaisuutta). Eikö tämä ole suurin ongelma, ei ihmisten määrä.

Jos pelkkä ihmisten määrä tarkoittaisi talouskasvua, tällä logiikalla monen kehitysmaan talous olisi huippukunnossa.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Kaikki puhuvat lasten hankkimisesta, jonkinlaisena kustannuseränä, joka olisi ratkaistavissa jolloin palkkiolla tai vastaavalla. Eihän se mitenkään noin voi olla. Kyllä meillä lapset hankittiin ihan ilman, että olisi yhtään harkittu sen vaikutusta perheen talouteen.

Kyllä se oli sitä, että haluttiin olla lapsen vanhempia. Tietysti tekotapakin kiinnosti.

Pitäisi tutkia, mikä on todellinen syy siihen, ettei lapsia haluta, mikä on syy siihen, että....

Ossi Tiihonen

Mielestäni tässä keskustelussa unohdetaan yksi oleellinen asiaan vaikuttava seikka - tekninen kehitys. Tekoälyt kehittyvät kovaa vauhtia ja samoin tekee robotiikka.

Tulevaisuudessa vanhuksiamme saattavat hoitaa keinotekoiset 'ihmiset'. Nyt tietysti moni parahtaa, ettei halua joutua robotin hoitamaksi. Mutta entäs jos robottia ei erota ihmisestä? Jos on dementian kourissa, niin havaintokyky on muutenkin rajoittunutta. Hoivarobotteja kehitellään kovaa vauhtia. Luulisin niiden olevan 10-20 vuoden kuluttua sillä tasolla, että henkilömitoituksiin pitää laskea mukaan myös 'tekniset apulaiset'.

Tekoälyn nykytasosta voi katsoa esimerkkinä tämän Googlen tekoälyn tekemän kampaamovarauksen, jossa kampaamotyöntekijä ei tajunnut keskustelevansa tekoälyn kanssa:
https://www.youtube.com/watch?v=JvbHu_bVa_g

Tarmo Jussi

Tilanteeseen vaikuttaa paljon: 1. mistä maista siirtolaiset tulevat 2. onko heillä tiedossa pysyvä työpaikka kun saapuvat Suomeen. Tilanne pahenee jos tulijat jäävät nauttimaan toimeentuloa eivätkä työllisty heti...(miten voi työllistyä jos suomea äidinkielenäkään eivät työllisty) 3. kulttuuritekijät, esimerkiksi tietyn uskontoinen ei voi hoitaa miespuolisen eläkeläisen pesua eikä ylipäänsä koko miestä, koska nainen ei voi tavata tai koskea vieraita miehiä vaikka kyseessä olisi hoito ja huolenpito... 4. työllistyminen Suomessa onnistuu parhaiten niille siirtolaisille joiden oman kulttuuri on lähellä suomalaista, kuten esimerkiksi saksalaiset, virolaiset, englantilaiset...

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Miksi Huusko puhuu vain kantasuomalaisesta eläkeläisestä?

Maahanmuutosta ei ole mitään apua huoltosuhdeongeman ratkaisemiseen, ellei keskitytä sellaisten maahanmuuttajien ottamiseen, jotka saavat keskimäärin paljon jälkeläisiä.

Nämä maahanmuuttajaryhmät taas tuppaavat olemaan ominaisuuksiltaan sellaisia, että heistä ja heidän jälkeläisistään on usein enemmän haittaa kuin hyötyä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Närpiön ihmeestä on näillä palstoilla jo aikaisemminkin keskusteltu.

Närpiössä puhutaan hyvin erikoislaatuista suomenruotsalaisten paikallismurretta. Hyvin ruotsia ymmärtävä ja puhuva kansalainen ei kahden närpiöläisen välisestä keskustelusta ymmärrä juurikaan mitään.

Maahanmuuttajat saavat Närpiössä
kielikylvyn, joka antaa mahdollisuudet ja valmiudet selviytyä ainoastaan Närpiössä sen omalla murteella.

Muutto muualle Suomeen on erittäin hankala, sillä edes useita vuosia Närpiössä asunut maahanmuuttaja ei osaa suomea eikä ruotsia.

Jokainen Närpiön tilanteeseen perehtynyt joutuu pohtimaan sitä, onko moraalisesti oikein ”vangita” maahanmuuttaja kielellisin perustein tulopaikkakunnalleen Suomessa.

Närpiö on loistavasti käyttänyt hyväkseen kielellistä erikoisominaisuuttaan ja siellä on ollut myös taito valikoida työteliäitä ja ahkeria maahanmuuttajia.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Närpiö on loistavasti käyttänyt hyväkseen kielellistä erikoisominaisuuttaan ja siellä on ollut myös taito valikoida työteliäitä ja ahkeria maahanmuuttajia."

Jotka eivät ole lähi-idästä tai Afrikasta kuten meille jatkuvasti annetaan ymmärtää. Ahkeria työläisiä löytyy Aasiasta, mutta rajansa kaikella koska kalliissa maassa halpatyöntekijän elämisen maksaa veronmaksajat.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Närpiössä lienee edustettuna yli 30 eri kansallisuutta, mutta olisi todella mielenkiintoista nähdä tilastollinen jakauma eri kansallisuuksien kesken maahanmuuttajien lukumääränä.

Samoin mahdollisesti pitkäaikaistyöttömiksi jääneiden maahanmuuttajien kansallisuus olisi mielenkiintoista tietää. Onko jokin kansallisuus mahdollisesti yliedustettuna ?

Jotenkin outoa, että tätä tilastoa ei ole missään näkynyt. Luulisi sen kiinnostavan erityisesti kaikkia Suomen kuntapäättäjiä.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Onhan näitä tilastoja julkaistu. Tilastojen mukaan huonoiten työllistyvät irakilaiset, somalit ja afgaanit, eli juuri ne kansallisuudet, joista huomattava osa Suomeen tulevista maahanmuuttajista on peräisin.

Aasialaisilla on erilainen työmoraali ja kunniakäsitys, ja siksi he pärjäävät suhteellisen hyvin lähes missä tahansa. Tutkimusten mukaan keskimääräinen älykkyysosamääräkin on korkeampi kuin ensin mainituilla.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #76

Mutta Närpiössä väitetään tapahtuneen ihmeen ja vanhat tutut tilastot on siis laitettu ilmeisesti aivan uusiksi :)

Vai onko Närpiön ihme tältä osin ( #76 ) pelkkä kupla ?

Petri Hämäläinen Vastaus kommenttiin #76

Ei ei ja ei - niiden pitää olla lukutaidottomia miehiä Lähi-idästä!

Afghanistan has one of the lowest literacy rates in the world, currently estimated at about 31% of the adult population (over 15 years of age). Female literacy levels are on average 17%, with high variation, indicating a strong geographical and gender divide.

Petri Hämäläinen

Kymmenen vuotta Suomeen muuttamisen jälkeen Afganistanissa, Irakissa ja Somaliassa syntyneiden miesten työtulot olivat vain 22–38 prosenttia samanikäisten kantaväestöön kuuluvien miesten työtuloista. Naisten kohdalla suhteelliset tuloerot olivat vieläkin suuremmat.

The average equivalence-scaled benefits of households from Iraq, Afghanistan and Somalia remained at about twice the level of the benefits of natives.

http://vatt.fi/documents/2956369/4207575/t185.pdf/...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Mikähän on se hintalappu, johon on ynnätty kaikki koulutettujen suomalaisten poismuuton kustannukset ja mikä on se hintalappu, johon on ynnätty kouluttamattoman kielitaidottoman maahanmuuttajan aiheuttamat kustannukset koulutettuna ennen ensimmäistä työpäivää.

Ruma luku ynnäten ja huono vaihtokauppa veronmaksajille.

Jari-Matti Mäkelä

Ministeri-Sanni koittaa kyllä vastata tähän ongelmaan ajamalla alas korkeakoulutusta, jolloin ei enää olisi ulkomaille pakenevia korkeakoulutettuja, koska heitä tuotettaisiin vain omiin tarpeisiin jos niihinkään. Ja yksi keino on myös vesittää korkeakoulutuksen laatu - lisätään sisäänottoa ja leikataan budjettia, niin ei jää muuta vaihtoehtoa kuin kumileimasimella myöntää tutkinnot ilman substanssiosaamisen edellyttämistä. Tässäkin Sanni oli tosi nokkela - vaikka maasta pakenevat korkeakoulutetut olisivat saaneet todistukset, eivät ne oikeasti vastaisi korkeakoulutuksen kriteereitä, joten silloinkaan maasta ei karkaisi korkeasti koulutettuja!

Petri Hämäläinen

Päätoimittaja ei voinut olla jakamasta idioottista ideologiaansa (monikulttuurisuutta eli lukutaidottomia miehiä Lähi-idästä).

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Kannattaa kyllä muistaa se, että huoltosuhteen heikentyessä moni työikäinen tullee karistamaan Suomen pölyt jaloistaan. Itse aion suositella jokaiselle viidelle lapselleni työskentelyä ja elämän rakentamista ulkomailla ja paluuta Suomeen, jos siltä enää tuntuu, eläkeiän kynnyksellä joskus 2060-paikkeilla.

Työikäiselle, -kykyiselle ja erityisesti työhaluiselle täällä ei tule olemaan tarjolla kuin veronkantovastuuta yllin kyllin.

Käyttäjän JaakkoMuranen kuva
Jaakko Muranen

Mitenkä mahtaakaan alle työikäisten jälkeläisten määrä vaikuttaa huoltosuhteeseen? Parantaisikohan lapsityövoima huoltosuhdetta?? Kiva kikkailla termeillä, jotka eivät kerro mitään, mutta kuulostavat erityisenkin virallisilta.

tom brunila

"Käänteen taustalla on syntyvyys, joka on pienentynyt koko kuluvan vuosikymmenen ajan syistä, jota oikein kukaan ei tunne. Tätä eivät viisaimmatkaan nähneet vielä kymmenen vuotta sitten."
Asia on ollut tiedossa jo parikymmentä vuotta, mutta "viisaammat" ovat vähätelleet asiaa ja nauraneet niille jotka asiasta ovat varoittaneet.
Syntyvyys pienenee koska tulevaisuudennäkymät ovat varsin huonot. Lapsiin ei yksinkertaisesti ole varaa kun Suomessa on teollisuutta laitettu "kilpailukuntoon". Asuntojen korkeat hinnat ja korkeat vuokrat vievät rahat niiltä joilla on vakaa työpaikka.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Monet kommentoijat vetoavat siihen, että tietyistä maista saapuvat eivät työllisty. Nämä kommentoijat unohtavat itse vaikuttaneensa ja joka päivä vaikuttavansa siihen etteivät tietyistä maista saapuvat työllisty.

Näin on juttu.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

On totta, että veronmaksajana osaltani mahdollistan verovaroin kustannetun monimuotoisen sosiaaliavun.

Glolobaalisti arvioiden suomalaisen yhteiskunnan tuki työttömille on hyvä. Tämä ei kannusta sellaisten henkilöiden työllistymistä, joiden valmiudet riittävät vain matalapalkka-alalle.

Erityisen vaikeaksi siirtymisen työelämän matalapalkka-aloille kokevat sellaisista maista tulleet maahanmuuttajat, jotka lähtömaasaan ovat taloudellisesti ja kulttuuripohjaisesti olleet maansa yläluokkaa.

Jari-Matti Mäkelä

Siis haluaako Pekka, että esim. ICT-ihmiset lopettavat korkean tuottavuusasteen tietotyön, jotta koneiden sijaan teollisuuden ja palvelualan työt tehtäisiin jälleen manuaalisesti? Hohhoijaa.

Aikuisten oikeasti - varmaan rasismillakin on (pieni) vaikutuksensa, mutta olisi ehkä älyllisesti rehellisempää myöntää, että sellaisilla ihmisillä, jotka tulevat maailman köyhimmistä ja vähiten koulutuista maista, on aika heikosti mahdollisuuksia työllistyä korkeakoulutusta ja korkeaa tuottavuutta painottavassa maassa. Suomen yhteiskunta ja byrokratia on myös melko passivoivaa. Pitäisi olla kaikkien edun mukaista katsoa kriittisesti, mitä järjestelmässä on korjattavaa, että työllistyminen on nopeaa ja ylipäänsä mahdollista. On tosi helppoa huudella sieltä norsunluutornista "rasisteille" ratkaisematta mitään ongelmia oikeasti.

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

Mikä on tilannekuva kun vallitsee:
-työvoimapula
-työttömyys, syrjäytyminen ja asumistuki korkealla
-väestö vähenee
-suomalainen ei kerää marjoja, siivoa, yhä vähemmän lähihoitaa jne
Tilannekuva: suomalainen yhä vähemmän haluaa tehdä työtä ja lisääntyä

Ratkaisu: maahanmuutto
Muistisairas äitini on laitoksessa, jossa henkilökunta on muutaman poikkeuksellisen jämäkän suomalaisen lisäksi on enemmistöltään ympäri koko maailman. Ja homma toimii! Ovat ystävällisiä ja ammatillisia.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Yritykset ovat nihkeitä palkkaamaan maahanmuuttajia, suomalainen normaali pelko herää jo sukunimestä.

Eipä tässä tarvitse kauaakaan odottaa, niin kyllä yritysten on pakko ''nöyrtyä'' ja herätä siihen, ettei enää saakaan sitä kantasuomalaista valkoista heteromiestä tai naista töihin.

Siperia opettaa

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

# 94 Eikö meidän tulisi pikemminkin odottaa aikaa jolloin Siperia opettaa somalia, kuten myös muitakin etnokolonialisteja?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Humanitaarisen maahanmuuton avulla Suomeen tulleista työllistyy vain muutama prosentti ja heistäkin useimmat työhön jonka palkalla ei Suomessa elä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

On selvä, että luku- ja kirjoitustaidoton vuohipaimen ei kokemustaan vastaavaa työtä Suomesta löydä.

Muistan lukeneeni tänä vuonna erinomaisen lehtikirjoituksen, jossa esiteltiin Eiran S2- aikuislukiota. Siellä maahanmuuttajataustaiset 17-25 vuotiaat nuoret aikuiset pyritään varustamaan perusopein, joilla voi aloitella sopeutumista suomalaiseen yhteiskuntaan suomen kielellä. Vapaaehtoista peruskoulua parhaimmillaan.

P.S. Juuri tuossa lehtikirjoituksessa mainittiin aikuislukion yhtenä oppilaana olevan luku-ja kirjoitustaidottoman vuohipaimenen.

Kaarina Leinonen

Ongelma on siinä kun tänne armaaseen Suomenmaahan tulee maahanmuuttaja heitä on tulossa koko komppania vähintään 10 - isät,äidit,siskot,veljet ja hyvin usein kirjoitus-ja lukutaidottomia - siinäpä sitä koulutuksen tarvetta riittää Suomen valtiolle + sosiaaliturvan maksua koko maahanmuuttajaperheyhteisölle ja lisääntyvät sanonko miten - ei varmasti suomalaisilta veronmaksajilta maksajan osa pienene -päinvastoin suurenee kuka tämän kaiken maksaa ? Me kantasuomalaiset joilla vielä (joltisenlaista) veronmaksukykyä on ! Pitkässä kuusessa on tuleeko näistä muuttajista koskaan työntekijöitä kun se "suomen kieli on niin vaikeeta".

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Tähän keskusteluun kolme kommenttia:

-Jos älykkyysosamäärä on alle 110, on nykymaailmassa vaikeaa työllistyä. Vanhusten avohoito ja ihan tavallinen konttorisiivouskin vaativat nykyaikataulutuksella valtavaa keskittymis- ja organisointikykyä ja hyvää kuntoa.

-Työn automaatio ja laitteiden autonomisointi vähentävät koko ajan työvoiman tarvetta. Ja toisin kuin väitetään, syrjäytetty työvoima ei pääse korjailemaan ja kehittelemään robotteja ja tekoälyä, vaan se jää työttömäksi (ellei sitä uudelleenkouluteta vanhustenhoitoon). Meidän on varauduttava siihen pysyvään tilanteeseen, että väestön vähemmistö tekee työt.

-Nykyjärjetelmä, jossa pieni Suomi tuottaa hissejä ja sellua ulkomaailman tarpeisiin, ja saa vastalahjaksi ruokaa ja bensaa, ei ole välttämättä pysyvä. Globaali talous on monimutkainen ja häiriöille herkkä härdelli. On ehkä varauduttava poikkeusaikoihin. Joko tuomme Suomeen köyhyysosaamista (slummiasuminen, pensaikkometsästys ja keräilytalous), tai sitten pistämme rajat kiinni hyvissä ajoin.

Meillä ei ole periaatteessa mitään hätää. Ammattijakauma vain on muuttumassa. Yhä useampi kaupan kassa, lumenluoja ja linja-autokuski pitää vain uudelleenkouluttaa vanhuspuolelle. Voisin itsekin kouluttautua moiseen.

Kaarina Leinonen

Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä vastaan ettei suomen valtaapitävät tiedä tai halua tietää missä helvetissä vähätuloiset elävät ! Jotenkin köyhimpiäkin suomalaisia olisi autettava. Köyhä mutta se oma valinta on vieläkin - tekemällä oma päätös elämänsä suhteen.

Kaarina Leinonen

Olen tosi vahvasti suomalainen- pienestä itärajan kylästä. Asun tänään Pohjois-suomen eräässä kaupungissa. Tämä kaupunki jossa asun on kokoomuksen ja keskustan "miehittämä". Tämän "keskittämisen" lopettaminen on tehtäväni .

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset