Kantasuomalainen eläkeläinen on pian jäämässä ilman hoitajaa

Oli suuri vitsailun aihe, kun sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kannusti suomalaisia ”synnytystalkoisiin” kesällä 2017. Sille nauroi puolueen omakin väki.

Rinne puhui oikeasta asiasta, mutta täysin pieleen mennein sanavalinnoin. Syntyvyys pienenee ja eläkeläisten osuus Suomessa kasvaa.

Tilastokeskuksen tänään julkaiseman väestöennusteen mukaan Suomen väkiluvun oletetaan kääntyvän laskuun vuonna 2035 eli 17 vuoden kuluttua. Suomen väestön lukemaksi kirjattaisiin noihin aikoihin 5,62 miljoonaa asukasta.

Käänteen taustalla on syntyvyys, joka on pienentynyt koko kuluvan vuosikymmenen ajan syistä, jota oikein kukaan ei tunne. Tätä eivät viisaimmatkaan nähneet vielä kymmenen vuotta sitten.

Jonkun näkemyksen mukaan älykännykät ovat tulleet sängyssä lapsentekoaikeiden tielle ja joidenkin arvioiden mukaan nuoret aikuiset matkailevat maailmalla mieluummin kuin ryhtyvät lapsenkasvatuspuuhaan. Siitä kun leviää kaveripiirissä ja mediassa mitä hurjimpia kauhutarinoita.

Edes maahanmuutto ei ennusteen mukaan pelasta Suomea ennustetulta kohtalolta, jossa väestö alkaa pienentyä kuin se kuuluisa pyy maailmanlopun edellä.

Tilastokeskuksen malliin on pantu joku määrä maahanmuuttajia, mutta todellisessa maailmassa muualta maailmasta pitäisi saada Suomeen paljon enemmän väkeä, jotta suomalainen yhteiskunta pyörii myös tämän vuosisadan jälkipuoliskolla ja sen jälkeen.

Huoli väestön kutistumisesta on aiheellinen sen keskellä, kun oikeistopopulistit perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon johdolla maalailevat omia kummia ja pelottelevia kuviaan ”väestönvaihdoksesta”. Jos erilaisia etnisiä taustoja syrjivä ajattelu olisi Suomessa valtavirtaa, ei tänne haluaisi tulla kukaan opiskelemaan ja töihin.

Kuka sitten hoitaisi kantasuomalaisen eläkeläisen?

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu