Markku Huusko

Nyt Suomeen povataan jo varsinaista vasemmistojytkyä

  • EK:n keskiviikkoisessa paneelissa keskusta-oikeisto oli valmis rajoittamaan poliittisia lakkoja, punavihreä oppositio ei.
    EK:n keskiviikkoisessa paneelissa keskusta-oikeisto oli valmis rajoittamaan poliittisia lakkoja, punavihreä oppositio ei.

Sdp:n puoluelehti Demokraatti on julkaissut verkossa puolueessa laaditun paikkalukuennusteen, jossa päädytään siihen, että sdp saisi 51 paikkaa, vihreät 21 paikkaa ja vasemmistoliitto 19 paikkaa.

Yhteensä punavihreä laita saisi kevään eduskuntavaaleissa Suomen 200-paikkaiseen eduskuntaan 30 lisäpaikkaa verrattuna vuoden 2015 eduskuntavaalien tulokseen.

Suurin voittaja olisi sdp, mutta myös vihreät ja vasemmistoliitto lisäisivät edustajanpaikkojaan merkittävästi.

Kun punavihreään kokonaisuuteen lisätään aina hallitukseen halukas rkp, päästäisiin jo tasan sataan kansanedustajaan.

Se olisi jo käytännössä eduskunnan enemmistö, jos puhemiehen nuija menisi totutun kaavan mukaisesti toiseksi suurimmalle puolueelle, tässä tapauksessa kokoomukselle, jolle olisi luvassa tulevalla vaalikaudella oppositiotaival mainitussa skenaariossa.

Vaalit ovat tunnetusti käymättä ja ennusteet ovat ennusteita, mutta tämäkin demareiden palkkalistoilla olevan Pekka Tuurin koneelta lähtenyt paikkaennuste todistaa sen, että politiikka saattaa kääntyä keskusta-oikeistolaisen Sipilän hallituksen jälkeen 180 astetta.

 

Tuurin ennuste on – kuinka ollakaan – vasemmiston kannalta vähän optimistisempi kuin ennen sitä julkisuutta saaneet Ellun Kanojen ennusteet, joiden laatija on kokoomustaustainen tutkimuspäällikkö Jukka Manninen.

Myös Mannisen ennusteessa eduskunnan oppositiossa oleva punavihreä laita on ottamassa selvän voiton hallituskokonaisuudesta demareiden johdolla. Tuon ennusteen perusteella luvassa voisi olla punavihreä kansanrintamahallitus keskustalla täydennettynä tai sdp:n ja kokoomuksen varaan rakentuva kirjavampi hallitus.

Sellaisiin vaihtoehtoihin voitaisiin toki päätyä myös Tuurin laatiman ennusteen pohjalta.

Joka tapauksessa vero- ja muu talouspolitiikka on muuttumassa oleellisesti ensi keväästä alkaen. Pääoma lienee nykyistä kovemmilla, eikä esimerkiksi poliittisiin lakkoihin taatusti puututtaisi.

 

Ulkopolitiikan osalta ei suuria muutoksia todennäköisesti juuri nähtäisi, mutta vaikkapa puolustushallinnon hävittäjähankinnan yksityiskohtien kannalta hallituskokoonpanolla saattaa olla merkitystä.

Viimeksi mainittuun antoi viitteitä se, että varauksetta HX-hankkeeksi kutsuttua 7–10 miljardin euron hävittäjähankintaa tukevat EK:n tämänviikkoisen paneelin perusteella keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne, rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ja sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja Sampo Terho.

Omia varaumiaan hävittäjähankintaan esittivät vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho, vaikka ei heistäkään kukaan Hornet-hävittäjien uusimista itsessään vastusta.

Mutta, keskusta-oikeistolaisella hallituksella on toimintaa-aika enää joitain kuukausia. Hallitusvastuu on kuluttanut sitä niin, että erityisesti pääministeri Sipilä ja ulkoministeri Timo Soini (sin) ovat menettäneet tyystin kansansuosionsa, kuten Evan tänään julkistama kysely kertoo.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (84 kommenttia)

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Jos vasemmiston jytky seuraavissa vaaleissa toteutuu saattaa se johtaa siihen ettei kaikesta sosiaaliturvasta tule vastikkeellista, kuten kokoomus on vaatinut.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Yksityiskohdista tiedä, mutta vasemmistojytky johtaisi vasemmistolaiseen politiikkaan nykyisen keskusta-oikeistolaisen sijaan.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Oletettavasti. Nykyistä politiikka pidän kyllä oikeistolaisena, en keskusta-oikeistolaisena.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Mutta se enemmistö eduskunnnassa, ei vielä tule noilla luvuilla.

Jos budjetti- ja finanssipolitiikassa tehdään muutos löysään budjettipolitiikkaan ja verotuksen kiristämiseeen, näkyy se pian luottoluokituksen laskuna , korkojen nousuna myös kotitalouksille ja
yrityystoiminnan aktiviteetin laskuna --> ja työttömhyyden kasvuna.

Käyttäjän SeppoPuurunen kuva
Seppo Puurunen Vastaus kommenttiin #9

Sehän on win win vasemmistolle. Jos itse tipahdan tästä työttömäksi, niin saatan sitten itsekkin liittyä vasemmiston äänestäjäkuntaan.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Vihervasureiden hallitus olisi kaikkein huonoin vaihtiehto Suomen orastavalle talouskasvulle. Amen!

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #52

Ja perustelut tälle näkemykselle ovat?

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #60

Vasen kenttä on koko oppositiossa olo ajan hokenenut, että lisää veroja ja elvytystä velaksi, koska velka on niin halpaa (Antti Rinne). Vaalien jälkeen heillä voi olla tilaisuus toteuttaa haaveensa - siis verottaa enemmän ja ottaa velkaa.

Arto, maassa on ollut hyvä taloustilanne jo muutaman vuoden, mutta valtion velka jatkaa kasvuaan. Miksi?

Arto, tällä hetkellä Suomessa on pulaa työntekijöistä ja samalla 270-tuhatta työtöntä. Minä en ymmärrä tätä "epäyhtälöä". Ymmärrätkö sinä?

Harri Mulari Vastaus kommenttiin #67

#67 tarkalleen missä Rinne on puolustanut velkaelvytystä?

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila Vastaus kommenttiin #67

Te se hoette tätä samaa fraasia vihervasemmiston pahuudesta ja velanotoista vaikka sellasta hallitusta ole edes ollut. Porvari vetoisia hallituksia täällä kyllä on ollut jo 31 vuotta ja velkaa on tehty ihan ennätysmäärät.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #81

No itse asiassa Paavo Lipposen kaksi hallitusta mahtuu siihen aikajanaan ja niiden aikana Suomi velkaantui kaikkein vähiten jos vertaa velan kehitystä hallituskausiin.

Käyttäjän KaijuhaniHaavisto1 kuva
Kaijuhani Haavisto

Pitää alkaa katsoa mistä maasta löytyisi tolkun ihmisten paikka asustella

Harri Mulari

#69 reformilaisille "tolkun ihnmisille" suosittelen Donetskin kansantasavaltaa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Vauhti vain kiihtyy. Nyt jaetaan eduskuntapaikkoja harva se päivä.
Odotan seuraavaksi seuraavan hallituksen ministerilistaa....

P.s. Ja nämä paneelit, politiikan penkkiurheilijanasanon vain, että liika on liikaa..
http://sjphki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/264551-kyll...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Liikaa tai ei, politiikan suunta Suomessa on aika monen ennusteen mukaan muuttumassa, koska nykyinen hallituskoalitio ei ole ainakaan kokonaisuutena ennusteissa vahvoilla. Minusta sitä on ihan kiinnostavaa pohtia etukäteenkin, mikä se suunta on ja miten tämä kaikki vaikuttaa arkeemme. Puolueiden kannanotot antavat siitä jo aika paljon tietoa. Valistuneet äänestäjätkin ovat kenties paremmin kartalla, kun asioista puhutaan ennen vaaleja.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Vuoden 1995 eduskuntavaaleissa tarvittiin kokoomus Paavo Lipposen hallitukseen. Lipposen hallitus piti voimassa Ahon hallituksen säästöpäätökset ja teki vielä toisen mokoman lisää.
https://valtioneuvosto.fi/hallitusohjelmat/-/asset...

"Menojen leikkaukset ajoitetaan etupainotteisesti ja ne kohdistetaan ottaen huomioon työllisyysvaikutukset. Vuoden 1996 valtion talousarvioon tehdään vähintään 10 miljardin markan rakenteelliset menojen leikkaukset. Suuruudeltaan noin 12 miljardin markan aiempia säästöjä jatketaan. Hallitus täsmentää vuoden 1996 menojen leikkaukset hallitusohjelman liitteenä olevassa lisäpöytäkirjassa. Siinä esitetyt toimenpiteet merkitsevät vuosille 1997-1999 ajoittuvia lisäsäästöjä, joiden yhteissumma kohoaa noin 5 miljardiin markkaan."

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

SDP ja Vasemmisto on mielestäni, siinä haaruksassa johon uskon itse. Vihreät ei tule mielestäni saamaan tuota esitettyä määrää, itse heitän "haarukan" 14 - 18 Haaviston noste ei tule pätkäjohtajana riittämään, ei vaikka se Haaviston varaan laskettiin. Veto saattoi olla jopa virhe.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Vakaa vanha naavaparta tuskin onnistuu pitämään vihreät ruodussa! Puolue on väsähtänyt, sillä ilmastonmuutoksen ja metsien suojelun ovat muutkin puolueet jo ottaneet ohjelmiinsa.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

On myös mahdollista että kokoomuksesta tulee suurin puolue. Ei sekään vaihtoehto ole pois suljettu.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kyllä, kokoomuksella on kannatusmittausten perusteella sdp:n ohella parhaat saumat nousta pääministeripuolueeksi.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Nykyinen hallitus on tehnyt niin paljon soten eteen, että Keskusta ja Kokoomus yrittävät jatkaa myös vaalien jälkeenkin. Tietenkin sillä edellytyksellä, että saavat apuja pienemmiltä puolueilta.
Vaikka Demarit voittaisivatkin vaalit, niin ei Rinteestä tule pääministeriä, jos Sipilä ja Orpo eivät lähde messiin mukaan.

Oma arvioni on siis, että Orpo ja Sipilä haluavat viedä soten päätyyn asti. Ovat niin paljon tehneet jo sen eteen.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Lokakuun (3.10.12018) alussa näin poliittisen horisontin näin;

Enemmistöhallituksen muodostamisen vaikeudesta - ja voimasta

http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/26198...

Enemmistöhallitusta ei synny ...
Veikkaan, että Suomeen syntyy monenlaisen molskiväännön tuloksena kesäksi 2019 porvarillinen vähemmistöhallitus, jossa Petteri Orpo on pääministeri, ja hallituspuolueina esiintyvät Kok + RKP + KD = (nykykannatuksen mukaisesti laskettuna) 43 + 9 + 6 = 58 kansanedustajaa.

Mutta taustalla on eduskunnan porvarillinen enemmistö, miten sen koostumus sitten laskettaisiinkaan.

Tietää hikisiä kokoonjuoksuja Orpolta. Neuvotella ja sopia enemmistön muodostamiseksi. Mitähän siitä tulee?

Kaksi sanaa pöytään: SOTE ja SOTU.

Sillä kuten todettu, Kokoomus ei lähde hallituspurjehdukselle punavihreän rintaman enemmistön kanssa.

*

Tuohon vielä selityksenä niille, jotka eivät ehdi lukea pitempää versiota linkin takaa:

Keskusta vetäytyy oppositioon Sipilän markkinavetoisen hallituksen kolhuista seuraavia tappioita nuolemaan ja kokoamaan itseään. Sillä ei ole sinänsä hätää: maakuntamallista pienin pintaliippauksin vallitsee laaja konsensus, eli Iso hanke ei ole vaarassa. Ja maakuntien miehet ja järjestöt eivät päästä Sipilää enää jatkamaan, vaikka jos haluaisikin. Eli Keskusta tekee saman kuin Demari tässä taannoin parikin kertaa.

Kokoomuksessa jöötä pitävä kauppakamariveljestö ei anna periksi markkinamallista ja "vaihtoehdoista", joten hallitukseen on mentävä, ja tottakai mennään, mutta politiikan ehdoilla, ei konsensuksen. Ja tässä vaatimuksessa Orvolla on vahva selkänoja: , joka ei hajoitusvaaleja järjestä. Eli veiviä voidaan kääntää riittämiin, mutta "ruleetti" pysähtyy tässä kaavailtuun asemaan, mentiin sitten neuvottelukierroksia miten monta tahansa.
Valta on eduskunnalla.
Sitä paitsi maalis-huhtikuu on kaukana, ja Rinteen oratooriset lahjat eivät ole vahvuus televisiossa, illasta iltaan kuultuna..

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

"erityisesti pääministeri Sipilä ja ulkoministeri Timo Soini (sin) ovat menettäneet tyystin kansansuosionsa, kuten Evan tänään julkistama kysely kertoo."

Eipä voisi olla parempaa esimerkkiä tiedon esittämisestä yhtä aikaa sekä oikein että väärin. Kysehän tutkimuksessa ei ollut muusta kuin arviosta ulkopolitiikan hoidossa. Siinä ei kysytty yleensä kansansuosiota, vaikka todennäköisesti luvut siinäkin olisivat hyvin lähellä noita lukuja.

Erikoiseksi tuloksen taas tekee se, että Niinistö saa ulkopolitiikastaan erinomaisen arvion mutta Sipilä taas heikon arvion. Miten Sipilän ulkopolitiikka poikkeaa Niinistön ulkopolitiikasta.

Voisi sanoa, että jälleen kerran kyselyyn vastaajat eivät ole ajatelleet lainkaan, vastanneet pelkällä selkäytimellä. No, saahan niin tehdä. Mutta jos mediakaan ei ymmärrä tätä eikä edes yritä analysoida myös sitä puolta, niin. No joo.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kyllä, kyse oli kyselyssä ulkopolitiikan hoidosta, mutta surkeat luvut kertovat tulkintani mukaan ennenkaikkea heidän heikosta kansansuosiostaan.

Tämän päivän jutusta: ”Soinin arvosanaan saattaa vaikuttaa se, että tutkimuksen kyselyajankohtana Soinin luottamusta ministerinä arvioitiin eduskunnassa johtuen hänen abortinvastaisista linjauksistaan. Vaikka Soini sai äänestyksessä eduskunnan luottamuksen, hänen aborttinäkemyksiinsä kiinnitettiin julkisuudessa paljon huomiota”, EVAn analyysissa todetaan."

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/265419-kysely-sau...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Huono kansansuosio on taas median aikaansaannos. Sekä Sipilää, että Soinia tuodaan esille liki poikkeuksetta negatiivisessabvalossa. Mediahan se on Suomessa suurin osin päättämässä, millainen numero äänestyslippuun raapustetaan.

Tavan tallajillakin on selvä mielipide mm. SOTE:sta, vaikka ei ymmärrä asian päälle rahtuakaan eikä edes sitä, miksi uudistusta tarvitaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #24

"Turha on peiliä syyttää, jos naama on vino", sanoo vanha venäläinen sanalasku. Media on se peili joka näyttää poliitikon kasvot luonnollisessa koossa.

Perussuomalaiset oli Soinin luomus. Soini on kyyninen opportunisti joka haistoi Halla-ahossa mahdollisuuden kerätä lisää ääniä populistiseen laariinsa. Kukaan ei oikein tiennyt mitä se iskulause "työväenpuolue ilman sosialismia" mahtoi tarkoittaa. Nythän se kävi ilmi: ei mitään muuta kuin pettyneitten duunareitten imuroimista SDP:ltä. Soini rakensi persut omaksi kantoraketikseen, ja kun hänen asemansa puolueessa alkoi käydä tukalaksi käenpoika Jussin kasvaessa yhä isommaksi, hän päätti että nyt on aika pudottaa kantoraketti ja jatkaa matkaa kohti muhkeaa eläkevirkaa. Uskoakseni häntä äänestäneet ovat erittäin pettyneitä. Heitä on huijattu. Halla-ahoa äänestävät sentään tietävät mitä saavat. Monet Halla-ahon kannanotot ovat vastenmielisiä, mutta hänellä sentään on jonkinlainen moraali, tosin kovin kieroutunut. Nythän persuihin livenneet demarit ovat palanneet takaisin demarien riveihin, ja Rinne näköjään osaa laskea, millä ne myös pysyvät siellä. Hänellä on vähän epämukava olo kun hän on tarveharkintaisen työperäisen maahanmuuton kanssa samalla linjalla kuin persut ja siniset, mutta huonovointisuutta helpottaa kun kannatusta ei näille enää valu.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #24

Ministerit ovat jatkuvasti mediassa ja kritiikin kohteina ja päättävät asioita, jotka jakavat mielipiteitä. Heidän kasvonsa ikään kuin kuluvat julkisuudessa. Oppositio taas pääsee hyökkäämään jatkuvasti kaikin tavoin välillä syystä ja välillä vähemmin syin, ja se pääsee helposti keräilemään kansalta sympatiapisteitä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #38

Suomen medialla on ollut tapana käsitellä vasemmistoa "silkkihansikkain " jo vuosikymmenten ajan.

Esimerkkinä tästä tapaus SDP: puheenjohtajan Ulf Sundkvistin ja STS:n rahojen koplaaminen veljen kymmenien miljoonoen vakuudettomiin lainoihin ja sen jälkeinen aivan järkyttävä yritys SDP:n johdolta velka-armahtaa tämä yksi 1990- luvun suurista talousrosvoista.

Asiasta ei juurikaan uutisoitu aikanaan, mutta median toimesta hirteen vedettiin monia muita " pikkutekijöitä " vasemmiston ulkopuolelta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tulkinta on todennäköisesti oikea. Mutta sehän sitten oikeastaan alleviivaa juuri sitä, miten virheellinen kysymyksenasettelu on. Ihmiset eivät ole osanneet vastata kysymykseen, mitä mieltä he ovat henkilöiden ulkopolitiikan hoidosta, vaan ovat vastanneet kysymykseen, mitä he pitävät henkilöistä.

Mikäli olisi haluttu kysyä, mitä mieltä ollaan ulkopolitiikan hoidosta, olisi kyselyssä pitänyt pyytää kyselyyn valituilta kertomaan vaikka enintään kolme ulkopolitiikan asiaa, joissa Niinistö, Sipilä ja Soini ovat toimineet hyvin tai toimineet huonosti.

Minä ainakin olisin laskenut kaikille hyvin toimimiseksi sen, että Suomen ulkopolitiikassa kaikki kolme ovat toimineet johdonmukaisen samanmielisesti. Soinille olisi miinukseksi voinut laittaa puuttumisen vieraiden maiden aborttilainsäädäntöön. Niinistön plussaksi tulisi varmaan Putinin ja Trumpin tapaamisen hoitaminen. Tosin on vaikea sanoa, oliko se varsinaisesti Niinistön ansiota vai kuitenkin sitä, että Suomen halitus on osoittanut pystyvänsä tarjoamaan neutraalin tapaamispaikan. Hallituksen toimintaahan johtaa Sipilä. Toisaalta Sipilä on pitänyt huolen siitä, että Suomi on ollut johdonmukaisesti EU:n yhtenäisyyden linjalla.

Joten kaikille kolmelle arvosanaksi erittäin hyvä. Jos nyt arvioidaan ihan tosiasioiden eikä tunteiden pohjalta.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #58

Älä viitsi. Sipilän aikana Suomen ulkopolitiikka on pahasti passivoitunut ja Suomi on jäänyt pelkän sopeutujan osaan - jos oikeasti seuraa ulkopolitiikkaa, niin on miltei silminähtävää miten Suomi on vähentänyt kannanottojaan ja pyrkimystä mm vaikuttaa EU:n päätöksentekoon ja suuntaan. Soini on taas useaan kertaan sotkenut omaa puoluepolitikointiaan ja ulkoministerin tehtäviä keskenään, jopa poikkeuksellisen törkeästi. Mitään selkeitä onnistumisia ei Soinin toimesta ole esiintynyt. Niinistö näyttää sen sijaan ihan kohtalaisesti hoitanut presidentin tehtävän jopa ottaen hivenen enemmän valtaa ja näkyvyyttä kuin hänen tehtäväänsä sinällään kuuluisi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En olisi niin varauksettomasti sitä mieltä, että RKP menisi ilman muuta vasemmistolaisen politiikan takuumieheksi hallitukseen. Toki se on yleensä ollut halukas menemään erilaisiin koalitioihin, mutta silloin on muitakin porvaripuolueita ollut mukana.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Toivotaan vasemmisto-viherjytkyä

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Sitten ne sosialisoivat sinunkin antikvaarisi.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

No mä voin sitten jäädä kolhoosiin töihin. :)

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #30

Ampuvat sinut valkoisena heteromiehenä.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Jos tulee "vasemmisto-viherjytky", niin entäs siitä eteenpäin?
Samat ongelmat pysyvät ja kun on hallituksessa, ylevät lupaukset täytyy lunastaa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Mitä jos mustanmakkaran Tampereella vietettäisiin Suomen Manchester-päiviä jolloin muisteltaisiin kaupungin brittiperinteitä Italian Manchesterin malliin? Kuulummehan länteen.

Olisi vaihtelua koko vuoden jatkuneelle valtionjohdon riekkumiselle yhdessä piispojen kanssa sata vuotta sitten sisällissodassa kuolleiden haudoilla.

http://www.bbc.com/travel/story/20181121-the-itali...

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

SDP:ssä on aika paljonkin tällä hetkellä turhautumista Vasemmistoliiton äärimmäisen populistiseen ja esim. Suomen turvallisuuspoliittisen aseman kyseenalaistavaan linjailuun (tuoreimpana vaatimus lopettaa harjoitustoiminta, jolla varaudutaan Venäjän yllättäviin aggressioihin joko Itämeren alueella tai Arktisella alueella).

Kokoomuksen pyrkimykset edelleen olla käymättä harmaan talouden ja verotuksen porsaanreikien kimppuun tosissaan ärsyttää lähes yhtä paljon, kuin ideologinen hyökkäys palkansaajia vastaan. Suomi menettää vuosittain satoja miljoonia verotuloina veronkierron ja aggressiivisen verosuunnittelun vuoksi, samoin Kokoomuksen räätälöimät hyvätuloisten veronalennukset johtavat siihen, että Suomi velkaantuu edelleen, suhdannehuipun keskellä 1,5 miljardia vuodessa.

Kokoomuksen politiikka on siis taloudellisesti vastuutonta ja löysää. Verotuksen painopistettä pitäisi siirtää työtulojen verotuksesta omaisuuteen. Koulutukseen pitäisi myös panostaa huomattavasti lisää, nykyiset koulutusleikkaukset ja niitä seuraava koulutustason lasku keräävät tiukkaa kritiikkiä paitsi asiantuntijoilta, myös elinkeinoelämältä.

Summa summarum, on vaikea nimetä mitään selkeää hallituspohjaa, olipa "punavihreiden" paikkamäärä alle 100, tasan 100 tai vaikka ylikin. Itse pidän todennäköisimpänä SDP:n, Kokoomuksen ja Vihreiden varaan rakentuvaa hallitusta, RKP todennäköisimmin mukana, Vasemmistoliitto vähän 50/50. Loviisan ydinvoimaluvat pitäisi kuitenkin uusia ja uudet hävittäjät ostaa, eikä näitä hallituksesta kesken lähteviä puolueita niihin kinkereihin kaivata.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Myös demareissa suurin osa on NATO-vastaisia ja suuri osa vierastaa niitä harjoituksia myös. Toisaalta vasemmistoliitosta löytyy myös NATO:n kannattajia. Joten pata kattilaa soimaa.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

En jaa tätä analyysia. Nato-jäsenyys on Suomessa ihmeellinen mörkö, mutta kyllä tätä kansainvälistä harjoitustoimintaa nähdäkseni ihan laajasti kannatetaan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eli Suomen demarit haluavat tehdä juuri päinvastoin, kuin veljespuolue Ruotsissa ?

Kumman, Ruotsin vai Suomen talous on kyykännyt pahiten koko Skandinaviassa ?

Silti olen edelleen eniten huolissani siitä, että aivovuoto Suomesta ulkomaille on aivan hämmästyttävän suuri !

Eikä asiaa ja kestävyysvajetta auta se, että SAK haluaa irtisanomisien yhteydessä juuri ne nuoret perheiden isät ja äidit ensimmäisenä työttömyysluukulle vanhojen punaniskaisten ay-jäärien sijaan.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Vasemmistoliiton vaatimus lopettaa harjoitustoiminta Nato-maiden kanssa on tosiaan veto, joka ei saa myönteistä vastakaikua myöskään demareissa, kuten Eetu Kinnunen kerrot. Aikamoista itsensä nurkkaan maalaamista heiltä.

Tässä siitä kannanotosta lisää:

https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3994811-vas...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Simply:

Jos puna-vihreä rintama saisi Dem. ennakoiman tuloksen eli:
SDP 51,
Vih 21,
Vas 19,
merkitsisi se 91 edustajaa puna-vihreälle koalitiolle.

Ja edelleen: Jos koko tuo koalitio mahtuisi hallitukseen, Orpo tarvitsisi sinne koko "qualificated" -muun eduskunnan, jotta hallitukseen tulisi riittävästi painoarvoa, jottei tulisi epäkesko-hallitusta, jossa hallituksessa jöötä pitäisi puna-vihreä koaliitio,
mutta Eduskunnassa kuitenkin porvarilliseksi laskettava koalitioa, johon väitetysti ja tunnetusti myöskin Vihreät haluaisi lukeutua.
Mutta Vihreiden poliittisen klassiseen kenttäjakoon sijoittumisella ei ole merkitystä hallituksen kokoamisen suhteen, koska tuo jako on epärelevantti niin monessa jaossa.
Enemmän on merkitystä yhteiskunnallisen tulonjaeon ja tulonsiirtojen suhteen: siinä mielessähän Vihreät kuuluvat puna-vihreän koalition ytimeen, ja ovat eräin osin merkittävästi lähempänä Vasemmistoliittoa, kuin Demareita, tuota vanhaa ammattiyhdistys- ja tulosidonnaispuoluetta.

Vielä: Hallituksen ministerijaon tulee nykyisen poliittisen käsityksen mukaan mukailla raja-arvoiltaan Eduskunnan punavihreä - porvarillinen -jakoa. Eli hallituksessa tulee näkyä Eduskunnan relevantin voimasuhteiden jaon voimasuhteet. Orpo ei voi mennä puna-vihreä -enemmistöiseen hallitukseen, mutta vastaavasti Rinne ei voi mahdollisine vaalivoittoineen mennä porvarillisen hallituksen takuumieheksi, vai voiko?
Veikkaan, että Kokoomus pyrkii luomaan yleisporvarillista (ei tällä nimellä) rintamaa eduskuntavaaleihin ja sitten eduskuntaan, siten että Rinne saisi ensinnäkin minimaalisen voiton 2015 vaaleihin nähden. Ja näin syntyvällä pohjalla rustataan hallitusta: hallitusneuvottelut voi aloittaa Rinne, mutta jotkut muut päättävät ne.

Rinne teki melkoisen ja turhan virheen julistamalla jo bannaavansa Perussuomalaiset kaikissa olosuhteissa. Orpon laskukone pääsee nyt helpommalla. Voimasuhteiden suhteen tulee kuitenkin olemaan melko laaja "harava", siis puoluekohtaistsen vaalituloksen vaihteluväli, jossa PS kuitenkin omaa tietynlaisen vaa´ankieliaseman.
Noin 10 %:n kannatuksella se tulee saamaan 15-18 edustajaa. Se on melkoinen heijari, jonka puolue käyttää maksimaalisesti hyväkseen.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ei tuollaisella kannatuksella ole persut mikään ratkaiseva.

Eihän se riipu Rinteestä, vaan ei myöskään kokoomus, rkp, vasemmistoliitto, eikä vihreät mene persujen kanssa hallitukseen.

Todennäköistä on kuitenkin demarit-kokoomus tai demarit-keskusta pohja, niihin pohjiin ei tarvita kuin vihreät ja rkp lisäksi.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Koalitiohallituksen kokoaminen ei ole pelkkää perusmatematiikkaa:

Noilla blogissa manituilla tuloksilla hallituksen voimasuhteet olisivat:

SDP+Vihr: 51 + 21 = 72
KOK+Rkop: 43 + 10 = 63,
elikkä puna-vihreä painotteinen hallitus! Tätä vaihtoehtoa jaksan epäillä.

Puna-Mullassa tämä painotus olisi vielä suurempi: 71+56 (Kesk 36).
Tämä momentti on yksi tekijä siinä laskelmassa, jota Keskusta joutuu laskemaan, oman mahdollisen tappionsa jälkeen: mennäkö vaiko ei mennä hallitukseen.

Noilla blogissa esitetyillä tuloksilla eduskunnan voimasuhteet:

Puna-Vihreä koalitio: 51 + 21 + 19 = 91

Keskusta-oikeisto: 43 + 36 + Rkp 10 + Kd 5 = 94 (+ 15) = 109, jossa siis:

+ Perussuomalaiset: 14
+ Siniset ehkä 1.

Joka tapauksessa hegemonia Eduskunnassa keskusta-oikeistolaisilla.
Ja huomataan edelleen: tämän arvion mukainen lopputulos olisi puna-vihreän koalition kannalta optimi-maksimi. Eli kaikki vaaleihin saakka menisi optimaalisesti ja hyvällä vaalityöllä kaikki kolme puoluetta saisivat potentiaalisen kannattajakuntansa liikkeelle.

Noin 90 kansanedustajalla ei tehdä puna-vihreä -enemmistöistä hallitusta, koska muunvärisellä (haja)koalitiolla on kuitenkin enemmistö eduskunnassa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #35

Järkivihreät: 43 + 36 + Rkp 10 + 21 = 110

Minä lähden edelleen siitä, että keskustan ja kokoomuksen yhteistyö on kuitenkin toiminut. RKP sopeutuu siihen oikein hyvin. Kun nyt lisäksi talouden syöksykierre on oikaistu, voidaan ryhtyä vahvistamaan sosiaalipuolta ja koulutusta. Sehän sopii vihreille oikein hyvin.

Miksi keskusta tai kokoomus hajottaisi toimivan kokonaisuuden ja vaihtaisi tilalle tuntemattoman tekijän? Joka kaiken lisäksi vastustaa 560 euron työmarkkinatukiporukan perustuloa mutta kannattaa satasta lisää alle 1400 euron eläkkeisiin. Tosin eläkeläisethän sen SDP:n tukijalan muodostavatkin.

Kerrotaan tarinaa miehestä, joka vaalikampanjassaan jakoi kympin seteleitä kaikille. Hän ei edes vaatinut lupausta itsensä äänestämisestä. Totesi vain, että ei lupaa mitään muuta kuin sen kympin, jonka jo antoi. Tuomiohan siitä tuli. Pitäisiköhän Rinnekin haastaa oikeuteen äänten ostamisesta rahalla...

JK. Olen edelleen sitä mieltä, että suurimman puolueen asema on yliarvostettu. Vaikka puolue saisi 49% paikoista mutta loput 51% tulisivat paremmin toimeen keskenään, suurimmalle puolueelle kuuluisi asema oppositiossa. Minkä ihmeen takia ihmisten logiikka pettää tuossa. Aivan samoin kuin se, että hallitukseen pitäisi päästä puolueen, joka on lisännyt kannatustaan, ja sieltä pitäisi pudota sellaisten, jotka ovat menettäneet kannatustaan.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Noin 10 %:n kannatuksella se tulee saamaan 15-18 edustajaa."

Kyllä 10 %:n kannatuksella tulee vähintään 10% edustajista eli kaksikymmentä. Pienimmät puolueeet ne kärsivät näissä jaoissa. Paljon riippuu vaalipiirien viimeisistä sijoista. 10 %:n kannatuksella 23 edustajaakin on hyvinkin mahdollista.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Vaalimatematiikka. Vaalipiirien viimeiset paikat: voi tulla hukkaäänten suma..

Suomessa ei ole valtakunnallisia tasauspaikkoja, vaikka niistä on iät ajat puhuttu.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

En malta olla toteamatta vielä tätä:

"SAK-yleisö nauroi Petteri Orpolle päin naamaa."

http://www.msn.com/fi-fi/uutiset/kotimaa/sak-yleis...

Orpo on pelimiehiä, mutta kyllä nämä "syvien rivien" tuntojen kohtaamiset painavat kokonaisarvioinnissa.
SAK:n rooli nyt on sattuneista syistä kohottautunut SDP:n suunnalla, ja kun yhteiskunnan muutoksista ja uudistuksista on kysymys, ei tällaista sattumusta voi täysin kuitata olan kohautuksella..
Luulen näin.
Rinne on orientoitunut vahvasti, ja tässä viime kuukausina entistäkin vahvemmin kolmen kirjaimen suuntaan. Se voi olla taktisesti edullista, mutta onko se kokonaisuuden kannalta sitä, tai edes puolueen kannalta?
Nämä ovat seikkoja, joita kaikki joutuvat huomioimaan, harkitessaan sitäkin seikkaa, että onko Rinteestä pääministeriksi, nyt ja tulevina huonoina aikoina?

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

En tiedä uskaltaako Sdp päästää Kokoomusta oppositioon. Oppositiossa Kokoomus kasvaisi aika helposti ja vaalikaudella kannatusmittaukset vaikuttaisi väkisinkin hallitustyöhön. Jos nyt aika vaikea hallituskauden jälkeen Kokoomuksen kannatus on lähellä 20 %, niin oppositiovuosien jälkeen se saattaisi nousta yllättävänkin suureksi. Lisäksi demareilla voi olla vaikeuksia vihervasemmiston kanssa. Kumpikin puolue kun sotkee housunsa ensimmäisen tiukan paikan tullen ja poistuu rivistä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Näitä hallituspohdintoja enemmän itseäni kiinnostaa miten kepu tulee toimimaan Sipilän hallituksessa sen loppuajalla. Aivan varmasti kepu pyrkii nostamaan profiliaan hallituksessa ja se tulee tapahtumaan kok. kustannuksella, paine kentällä tähän suuntaan on kova ja on täysin mahdollista, että ennen eduskuntavaaleja tulemme näkemään vielä pienimuotoisen hallituskriisin.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Yksi suurista vaaliteemoista on tulonjako ja sosiaaliturvan kokonaisuudistus. Siihen Keskusta ja Vihreät tarjoavat yleisratkaisuksi perustuloa tai kansalaispalkkaa. SDP:ssa ja Kokoomuksessa ei moiseen autuuteen uskota. Ne ovat ehkä monelle yllätyksenä hyvin samoilla linjoilla. Jako tule siinä, saako tuen olla vastikkeetonta, vai pitääkö sen nimeomaan olla vastikkeellista.

Jos SDP ja Kokoomus pääsevät vastikkeellisuudesta molempia tyydyttävään kompromissiin, voivat ne hyvinkin olla tulevan hallituksen pääpuolueet. Siinähän sitten nähdään kumman luotettavuus säilyy. Yhteistyö oikeiston kanssa on yleensä johtanut SDP:n kannatuksen laskuun, mutta voi siinä toisin päinkin käydä. Kokoomus joutuu luopumaan tavoitteistaan enemmän kuin SDP. Aika näyttää, miten tässä lopulta käy.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Sen sitten näkee kun vaalit on ohi. Vassareiden ja vihreiden populistinen veronkeruupolitiikka on karsea ajatus. Kehä 1 sisäpiiriä.
Toivottavasti ei tule juntturaa kuten Ruotsissa.
Jos sote kusee niin koko sakki saa vaihtua. Johan Sdp kerran yritti.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Itse asiassa vihreät eivät varsinaisesti aja verojen korottamista vaan julkisten menojen uudelleenkohdentamista jossa mm yritystukien karsinnalla rahoitettaisiin koulutuspanoksia yms. Toki myös joitain veroja ehdotetaan nostettavan ja joitain alennettavan. Olisi hyvä jos vihreiden vastainen retoriikkakin perustuisi puolueen ohjelman tuntemiseen, ei pelkkään asenteeseen.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Onhan tuo yksi tapa tarkastella maailmaa. Itse näkisin sen siten, että korporaatiopuolueet vs. muut.

SAK on suurin korporaatiopuolue, joka käyttää häikäilemättä hyväkseen SAK:n vipuvoimaa politiikan tekemiseen. Tästä on aikaiseksi saatu molempia osapuolia hyödyntävä rahansiirtoautomaatti, jossa maksajana on yhteiskunta eli sosialistinen unelma on Hakaniemessä täyttä totta.

SAK tukee vasemmistolaisten edustajien vaalikassoja ja vastapalveluksena SDP tukee SAK:n tavoitteita verovapaan busineksen tekemisessä nostamalla säännöllisesti asumistukea, jotta SAK:n liitot saavat maksimaaliset tulot valtiolta omaan taskuunsa.

Samalla SDP huolehtii siitä, ettei SAK tarvitse maksaa veroja "yleishyödyllisyyden" nojalla. Mikä ihmeen yleishyödyllinen on liitto joka "edustaa palkansaajia", mutta käytännön tasolla on puhtaasti vasemmistolainen liike, jossa ay-johtajat hyötyvät itse valtavilla palkkioilla jotka on nyhdetty yhteiskunnalta ylisuurten jäsenmaksujen verovähennysoikeuden ja verottomien osinkojen muodossa.

Isona trendinä tässä on se, että joukkopako SAK:sta on jo alkanut ja jäsenmäärä + vaikutusvalta hupenevat. Siksi SAK:n etuna on järjestää jonninjoutavia laittomia lakkoja nostaakseen omaa profiiliaan. "Yleishyödyllinen" kansantalouden kannalta.

Vastenmielistä, läpinäkyvää ja irvokasta.

Mitään muutosta tähän korporaatiopelleilyyn ei tule jos demarit nousevat valtaan.

Saamme lisää korporaatioiden verovapauksia ja lissä veroja piensijoittajille kuten SDP varjobudjetista oli luettavissa. Piensijoittajia ja PK-yrittäjiä kuritetaan lisääntyvällä osinkoverotuksella. Tällähän saadaan talouden rattaat rullaamaan. Ei suinkaan, vaan lisää rahaa omaan korporaatiokoneistoon. Vain sillä on jotain merkitystä demareille, ei koko kansan etu.

Kuka puolustaa piensijoittajaa tai PK-yritysten etua puoluekentästä.

Ei kukaan, ei yksinkertaisti yksikään puolue. Kokoomus - samanlainen paska korporaatioiden ja isojen sijoittajien ja isojen yritysten tukija. Niin naurettavan surkeita pk-yritysten etujen ajajia, että eivät ole saaneet yrittäjiä edes kolmikantaneuvotteluiden pariin. Aivan säälittävää elinkeinopolitiikaa "johtavalta" elinkeinoelämän puolueelta.

Siksi Suomen Yrittäjät ja puheenjohtaja Pentikäinen ovat niin turhautuneita. Aivan syystä. PK-yritykset luovat nykyisin valtaosan työpaikoista, mutta he eivät saisi ajaa omaa etuaan, koska naurettavat korporaatiot ja heidän aisankannattajat kokoomus ja demarit seisovat esteenä.

Suomalaiset äänestäjät eivät näe todellakaan kokonaisuuksia, koska äänestävät korporaatiopuolueita.

Alan tulla Sarasvuon linjolle ja mietin vakavissani kannattaako äänestää. Eilinen keskustelu ja korporaatiohyväkkäiden demaraiden ja kokoomuksen päätös olla huolimatta perussuomalaisia hallitukseen varmisti sen.

Äänestän ilkeyttäni perussuomalaisia jos se ärsyttää näitä veronmaksajien kukkarolla loisivia korporaatiopuolueita.

Niitä en tule missään tapauksessa äänestämään.

Huuskoa sen verran neuvoisin, että itse miellän nykyisen kokoomuksen vasemmistopuolueeksi.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Eiköhän vain pienen alihankintayrityksen suurin kyykyttäjä ole suuryritys ja yritykset, jotka kilpailuttavat näitä pienimpiä toisiaan vastaan.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Ennuste on aivan mahdollinen. Kansahan ei kokonaisuuksia ymmärrä.Aivan liian vähän ovat realiteetit tiedossa, uskotaan lupauksiin, joita ei ole mahdollista toteuttaa. Se huolestuttaa, miten esimerkiksi yrittäjien tilanne tuollaisen hallituksen tuollaisen hallituksen kehittyy, ei ainakaan parane
Pelkään vain, että jos hallitus liikaa heikentää yrittäjien mahdollisuuksia toimia, monen yrityksen ja yrittäjän mielenkiinto ottaa riskejä, työllistää ja paisuttaa toimintaansa vähenee.
Tälläisen asenteen kasvaessa tulee Suomi olemaan pahassa jamassa.
Hirvittää tilanne, jossa Rinne olisi pääministeri, Suomen kokonaisetua se ei ainakaan palvele.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Viitalan pelko on aiheeton. Ei ainakaan minulla ole tiedossa yhtään puoluetta, jonka tavoitteena on yrittäjien aseman heikentäminen. Sitä pidän kummallisena, että kaikkea liiketoimintaa pidetään samanlaisena yrittäjyytenä, vaikka siinä on huikea ero sijoittajayritäjien, suurteollisuuden ja käsityölaisyrittäjien kesken. Nämä kolme yrittäjämuotoa toimivat täysin erilaisissa toimintaympäristöissä ja kovin erilaisin tavoittein.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Viitalan pelko on aiheeton. Ei ainakaan minulla ole tiedossa yhtään puoluetta, jonka tavoitteena on yrittäjien aseman heikentäminen."

Ei pidä katsoa julkilausuttuja tavoitteita vaan niitä päätöksiä ja niiden vaikutusta kuhunkin ryhmään.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Viitalan näkemys on perin outo, miksi vasemmistolla olisi intressi ajaa yrittäjät ahtaalle ja siellä työskentelevä,t usein juuri vasemmistoa äänestävät "duunarit" työttömäksi, ei minkäänlaista. Olen työskennellyt monessa pienessä konepajassa jotka pääsääntöisesti ovat alihankkijoita ja usein niitä pyörittäneet yrittäjät ovat valittaneet kuinka suomalaisia alihankkijoita käyttävät suuryhtiöt kilpailuttavat heidät hengiltä.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Eli lisää maahanmuuttoa suurtyöttömyyden Suomeen, tällä kertaa SDP:n toimesta.
SDP:ssä veisataan täsmälleen EK:n ja kooomuksen virsiä.
SDP:n kelkassa päädytään ojasta allikkoon.

"Maahanmuutto rikastuttaa Suomea"
https://tuomioja.org/kirjoitukset/2010/05/maahanmu...

"Tuomioja ylisti Ruotsin maahanmuuttoa – Carl Bildt torjui: ”Karmean huono luku”
https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/219925-tuomioja-...

"Humanitaarinen maahanmuutto on Suomelle mahdollisuus, sanoo Sdp:n kansanedustaja"
https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/erkki-tuo...

Todellisuus sivuutetaan:

"Maahanmuuttajien työllisyysaste on vain reilut 50 prosenttia"
http://www.kdlehti.fi/2015/03/16/maahanmuuttajien-...

"Vakava ilmiö Suomessa: 60 000 nuorta ”ulkona”
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/110547-vakava-ilm...

"Koskee jopa 100 000 nuorta – ”Suomen suurin ongelma, kaikki keinot käyttöön heti”
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/261584-koskee-jop...

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

En kauheasti innostu siitä, että yhtään mitään puoluetta aletaan lähtökohtaisesti sulkemaan ulos hallitusyhteistyöstä.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Persujen puheenjohtaja Jussi Halla-aho on joskus tokaissut about: "En tiedä mitään alhaisempaa matelijaa, kuin pohjoismainen sosialidemokraatti". Edes tuo "analyysi" ei sytyttänyt kokoomuksen puheenjohtajaa Petteri Orpoa. Outoa?

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Niin, en minäkään usko, että Halla-aho suostuisi hallitusyhteistyöhön sosialidemokraattien, vasemmiston tai vihreiden kanssa. Me alhaiset matelijat kun emme osaa istua Halla-ahon jalkojen juuressa palvomassa häntä Mestarinamme.

Joku muu perussuomalaisten puheenjohtaja saattaisi tavoitella hallituspaikkaa opposition sijasta, mutta perussuomalaisten puheenjohtaja ei olekaan joku muu vaan Halla-aho. Luulenkin, että Halla-aho itse tekee Ruotsin kaltaisen pattitilanteen välttämisen hyvin helpoksi muille puolueille.

Käyttäjän RistoKajanto kuva
Risto Kajanto

Taas luvataan kuuta taivaalta ennen vaaleja.Kansan muisti ei riitä edes neljän vuoden takaisten bluffien tarkasteluun.Tässä edustuksellisessa demokratiassa ei ole mitään tolkkua.Vastuunkantajia ei löydy mistään vaalikauden jälkeen.Velkakello tikittää kiihtyvää tahtia ja kansan eli äänestäjien huomio kohdistetaan toisarvoisten asioiden äärelle.Tämä sama jekku onnistuu joka kerta, kun vaalitaistoon lähdetään puutaheinää jauhamaan kansalaisten kustannuksella.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Aika koominen kyhäelmä tämä blogi. Ei enemmistöhallitusta voi rakentaa parin edustajan varaan koko kaudeksi ja on epätodennäköistä, että enemmistöä tulee sen enempää porvari- kuin punaviherblokillekaan.

Mutta se voisi olla suomalaisille opettavainen kokemus, kun kerrankin pääsisivät näkemään mitä vihervasemmisto tekee kun pääsee päättämään. Kaiketi siitä kuitenkin pari kiveä jäisi kiven päälle yhden kauden jälkeen?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"pääsisivät näkemään mitä vihervasemmisto tekee kun pääsee päättämään."

Uusi Uljas Maailma jossa kaikilla on yhtä kurjaa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Makkonen, väärin. Uusi uljas maailma jossa kaikki voivat hyvin ja globalisaation kautta tämä on mahdollista, globalisaation myötä kymmenet jopa sadat miljoonat ihmiset ovat päässeet pois köyhyydestä

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #63

Unelmasi ei oikein vastaa todellisuutta. Yritä edes katsoa rehellisesti ketkä ovat voittaneet EU:n aikana ja ketkä ovat menettäneet. Tuhannet orjatyöläiset jossakin Bangla Deshissä tekevät alipalkattuina teepaitoja länsimaihin ja kuolevat palaen suljettuihin tehtaisiinsa. Tuo elintason nousu kehitysmaissa on pelkkää propagandaa, ainoastaan Kiinassa on ollut positiivista kehitystä ja sielläkin suurin osa elää parilla dollarilla päivässä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #65

Makkonen, jälkikasvuni tuli juuri viikko sitten Kiinasta ja on käynyt siellä kymmenen vuoden aikana kymmeniä, kynmmeniä kertoja ja asunut siellä pari vuotta, joten ei kannattaisi Makkonen levitellä mutu-tietoa mistä totuus on kaukana. Globalisaation myötä myös Bangla Deshin työvoiman riiston ongelmat ovat tulleet esille ja niihin myös puututaan. Makkosen suljetussa maailmassa ihmisten riisto vaan jatkuisi ja jatkuisi.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #78

Kiinalaiset keskittävät nyt tekstiiliteollisuuttaan Etiopiaan, jossa ahkerat kädet maksavat alle euron verran yhdeltä pitkältä työpäivältä.

Syntyvyyskin on kohdallaan, sillä maassa syntyy keskimäärin yli 5 lasta jokaiselle naiselle nuorella iällä, joten pikkukätösiä riittää kiinalaisetn tarpeisiin myös jatkossa.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki Vastaus kommenttiin #63

Globalisaatio on nykytermi ennen puhutusta kehitysmaiden riistosta.
Ennen riistettiin niiden luonnonvaroja, nyt riistetään työvoimaa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #66

Työvoimaa on riistetty aina, esimerkiksi sopii vaikka USA:n mustien orjuus joka taitaa olla Rautomäelle vieras käsite. Nyt globalisaation seurauksen myötä työvoiman riistoon ensi kerran puututaan toden teolla ja suurin paine tähän riistoon tulee meidän valistudeiden kuluttajien taholta.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki Vastaus kommenttiin #79

Mitä on tehty globalisaation tuomalle työvoiman riistolle?
Ei yhtikäs mitään.
Asuvat asuntoloissa, tekevät ylipitkää päivää, saavat riisikuppipalkkaa, ja jos erehtyvät kyselemään oikeuksiensa puolesta, lähtö tulee heti.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kiitos kehuista. Kirjoitus pyrki kuvaamaan trendiä, joka on päällä. 91 paikkaa sdp:lle, vasemmistoliitolle ja vihreille olisi hurja saavutus kolmikolle, 30 paikan lisäys tulokseen 2015. Hallitukseen tarvittaneen kuitenkin kaksi kolmesta suuresta puolueesta, joita tuossa punavihreässä kolmikossa edustaa vain sdp.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Kepuhan siihen ei lähde, koska ottaa todennäköisesti jopa pahemman selkäsaunan kuin 2011. Tämä on väistämätöntä, koska eivät ymmärrä heivata Sipilää ja Berneriä.

Se selkäsauna tulee kenties koitumaan perussuomalaisten eduksi jopa 15% ja yli 30 paikan tulokseen asti. Kannatus on tasainen maakunnissa.

Siinä kohtaa Orpo ja Rinne joutuvat totuuden eteen ylimielisine julistuksineen ja sopeutumaan siihen, että ovat kavereita keskenään.

Kummankin puoleen kellokkaat joutuvat nielemään tämän kauden puheensa, kun humppa menee Hakaniemestä ja Etelärannasta kerrotuin sävelin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Vasemmiston tuleva vaalivoitto enteilee jännittäviä aikoja 2020-luvulla...

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Persujytkyjen aika on ohi!

Nyt, ihmisten hyväksi aidosti toimivat puolueet, pääsevät näyttämään kyntensä.

Kansalaisten huijaamisen ajan on oltava ohi.

Sitä tekivät (huijaamista) Perussuomalaiset, Soinin johdolla, hallitukseen päästyään.

Sitä tekee myös Keskustapuolue, päästyään ihmisten päättäjiksi.

Kokoomus uuvuttaa slouganeillaan: ei ole massia, ei jakovaraa!

Jokainen suomalainen tietää, että massia on ja jakovara on suurten silmien välissä tapahtuva pakkomielle.

- - -

Vasemmmistojytky on tervetullut, mutta ei kuitenkaan ainoa vaihtohto!

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Kuulumme nykyään Euroopan Unioniin, emme elä enään 80 lukua tai aikaisempaa aikakautta, jolloin Valtiolla meni hyvin. Rahaa tuli kassaan joka suunnasta, että saranapuolelta alkoi turvota ulos.

Pahoin pelkään, että viherpunavasemmisto tuottavat teille pahemman luokan pettymyksen jako varoineen. Nimittäin sitä ei ole, eikä sitä tule ja noudatamme linjaa "Rakennemuutos, valtiontalous, velanoton hillitseminen".

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Kuluneella viikolla käsittelimme tämän vuoden toisen lisätalousarvion. Se oli, kuten yleensä vuoden lopulla, melko tekninen eli määrärahat täsmättiin tämän vuoden tarpeita vastaavasti.

Sdp esitti 545 000 000 euron lisäyksiä eli yli puoli miljardia. Yhtään menovähennystä Sdp ei esittänyt.

Sdp näytti siis linjansa: lisää velkaa runsaat puoli miljardia.

Eiköhän tuo politiikka merkitse nimenomaan velkaelvytystä!

Lisäksi Sdp esitti seitsemän lausumaa, jotka hyväksymällä eduskunta olisi edellyttänyt satojen miljoonien eurojen lisämenoja seuraaville vuosille.

Jos Sdp pääsee vaalien jälkeen valtaan ja menettelee nyt esittämällään tavalla, velka ja verotus kiristyvät reippaasti.

Todettakoon, että Ps esitti vastalauseessaan noin sadan miljoonan euron lisäyksiä ja saman suuruisia leikkauksia. Esityksemme eivät siis olisi kasvattaneet velkaa. Olisimme kohdistaneet panostuksia oikeudenmukaisemmin ja tuottavammin kuin hallitus. Vastuullisesti.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

SDP ei paljoa piittaa Suomen nuorten tulevaisuudesta velkaponzin rakentamisessaan. Velka on aina veronkorotus jossakin vaiheessa eikä mitään ilmaista rahaa, miksi sitä näytetään puolueessa luultavan.

Puolueen alaosasto SAK esitti viikolla, että irtisanomisien yhteydessä irtisanottavien tulisi olla aina työpaikkojen nuorimpia, vanhojen ay-jäärien sijaan.

Tämä täysin posketon ehdotus ja ulostulo ei huomioi lainkaan sitä, että nämä nuoret saattavat olla juuri perhettä perustavia tai nuoria äitejä ja isiä.

nico nyman

Vähissä on vaihtoehdot ketä äänestää rinteeseen en luota, persut ei hallitukseen pääse sitäpaitsi halla-aho kaikessa mamukriittisyydessääkin kuintenkin ajaa kovasti EU:n liittovaltiokehitystä joka on haitaksi tälle maalle istuessaan brysselissä, vasemmistoa ja vihreitä suorastaa kartan koska heidän typerä "suomi kuuluu kaikille" idelogiansa mukaan suomi tulee luovuttaa islamisteille, kokoomus ja keskusta taas ajavat omaa etuaan ja globalisaatiota sekä hakkaavat köyhät tässä maassa kuoliaaksi leikkauksillaan. Loput ovat semmoisia pienpuolueita jotka tappelee yhdestä tai kahdesta ka sanedustajapaikasta kuin naakat leivänmurusista, ei suomessa ei ole yhtään puoluetta joka sopisi minulle

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Puna-Markun unelma ei tule toteutumaan, vaikka hän ja muut sosialistit kovasti sitä toivovat. On suorastaan häpeällistä, että Uuden Suomen päätoimittaja agitoi asiaa demarien pää-äänenkannattajaa myötäillen.

Todennäköisesti ja toivottavasti SAK ei muodosta Suomen seuraavaa(kaan) hallitusta. Se olisi Suomen tuhon tie.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Suomi on tyypillinen parlamentaarinen demokratia, jossa istuva hallitus joutuu jättämään paikkansa, jos kansa antaa vaaleissa epäluottamuslauseen. Suomen konservatiivinen SOS-hallitus on pelannut korttinsa ajettuaan rikkaiden etua. Nyt on Labourin vuoro.

Sama on muuten tilanne Australiassa, joka on Suomen ohella yksi maailman harvoista demokratioista, joissa järjestetään oikeita vaaleja eikä vain "vaaleja" niin kuin useimmissa maailman "ohjatuissa demokratioissa" eli Suomeksi sanottuna diktatuurimaissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset