Markku Huusko

Petteri Orpo joukkoineen nukahti, mikä teki Antti Rinteestä suosikin

  • Petteri Orpon johtama kokoomus oli kuntavaaleissa 2017 suurin puolue. Arkistokuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Petteri Orpon johtama kokoomus oli kuntavaaleissa 2017 suurin puolue. Arkistokuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent

Kokoomuksen puheenjohtaja ja puolueen pääministerikandidaatti Petteri Orpo tuli paljastaneeksi tällä viikolla aika paljon puolueen vaalistrategiasta.

Sen strategian jäljet näkyvät tuoreessakin kannatusmittauksessa.

”Ensin puoli vuotta sitten he aloittivat jo vaalikampanjan, mielestäni liian aikaisin… emme ole edes aloittaneet vaalikampanjointia, koska me hoidamme vastuullisesti Suomen asioita, Orpo sanoi ruotiessaan pääkilpailijansa sdp:n vaalitaktiikkaa kokoomuksen Verkkouutisille.

Orpon mukaan kokoomuksen kampanjointi alkaa vasta vuoden 2019 puolella, siis muutama kuukausi ennen huhtikuun 14. päivänä pidettäviä eduskuntavaaleja.

Se näyttää tällä hetkellä pääministerihaaveiden kannalta ankaralta virheeltä. Sdp on puheenjohtajansa Antti Rinteen johdolla tarrannut tukevasti kärkipaikkaan mielipidemittauksissa, mistä nyt julkaistu marraskuun Alma-kannatusmittaus kertoo.

 

Vaikka sdp:n etumatka on tässä mittauksessa sulanut alle kahteen prosenttiyksikköön, on tilanne kokoomuksen kannalta hälyttävä. On hyvä muistaa, että vielä puolitoista vuotta sitten kokoomus oli kuntavaaleissa selkeästi suurin puolue 20,7 prosentin kannatuksellaan sdp:n jäädessä 19,4 prosenttiin.

Kuluneen syksyn aikana yhä harvempi on puhunut valtiovarainministeri Petteri Orposta enää tulevana pääministerinä. Sama on toki koskenut jo paljon pidempään istuvaa pääministeriä Juha Sipilää (kesk), mikä lienee laiha lohtu Kansakoulukujalla.

Suorinta poliittisesti riippumatonta puhetta on kuultu politiikan tutkija, yliopistonlehtori Johanna Vuorelman suusta.

”Sdp on todella korkealla seuraavissa vaaleissa enkä näe mitään sellaista, joka pystyisi suunnan enää muuttamaan. On todennäköistä, että Antti Rinne on seuraava pääministeri”, Vuorelma sanoi Uudessa Suomessa.

 

Kun kokoomus yhä puheenjohtajineen nukkuu, uhkaa sdp:n Rinne karata Orpolta myös henkilökohtaisessa suosiossa. Tätä ei oikein kukaan olisi vuosi sitten uskonut.

Rinteelle olisi valmis antamaan lisää poliittista päätösvaltaa Alman kyselyssä 24 prosenttia vastaajista, ja käyrä on nouseva.

Orpolle antaisi lisää valtaa 21 prosenttia, eikä trendi ole ylöspäin. Nuoremman polven kokoomuslainen, oikeusministeri Antti Häkkänen, on käytännössä samoissa lukemissa puoluepomonsa kanssa.

 

Orpo on ensimmäisissä vaalitenteissä toistanut istuvan hallituksen aikana nähtyä positiivista talous- ja työllisyyskehitystä. Sdp:tä lähellä olevan SAK:n tilaisuudessa hän sai tästä palkinnoksi naurunremakan. Reaktio oli kaukana fiksusta, mutta viestii Orpon pääkilpailijatahojen vaalimoodista.

Viime aikoina Orpo on näyttänyt värittömältä valtionhoitajalta jopa suhteessa työtoveriinsa Juha Sipilään. Pääministeri kun on alkanut lämmitellä omiaan maalailemalla taktisia viholliskuvia sanomalla, että ”Helsingin kabineteissa rakennetaan jo sinipunaa”.

Kokoomuslaisilta kuulee jatkuvasti supatusta, että ”odottakaapas kun tv:n vaalitentit alkavat”. Tämä perustuu pitkälti uskomukseen Orpon ylivertaisuudesta suhteessa Rinteeseen. Lisäksi elää siis uskomus siitä, että sdp on ajoittanut kuntohuippunsa koko vaalikampanjassa väärin.

Nämä ovat todellakin uskomuksia ja toiveajattelua. Kelvoton pääministeristrategia, sanoisin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Kaksi kokoomusjuristia; Orpo ja Häkkänen. Häkkäsessä on asiallista imua ja uskottavuutta, mikä puuttuu Orpolta.

Rinne ja monet muut syytävät erilaisia ideoitaan tuhkatiheään unohtamalla, että hallitukseen kuluu vähintään 3 puoluetta ellei enemmänkin joidenka kaavoihin koko ohjelma pitää sopia kompromisseineen.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Orpo ei ole juristi. Muulta osin samaa mieltä. Orpo ei todellakaan herätä luottamusta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ilmiselvästi tulossa on jälleen kerran populistinen jakovarahallitus.

Nyt vain on ikävä kyllä niin, että muuta jaettavaa ei ole julkisen velan lisäämisen ohella ole. Velallekin on tullut jo sinänsä rajansa ja sopimussitovuudet esteeksi.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala
Käyttäjän JariEeva kuva
Jari Eeva

Yllättäen valtiolta on löytymässä 270 - 300 milj. €/v "ansiosidonnais" -projektiin. Juhana Vartiainenkin totesi eilen vaihteeksi niin, että hyvä työttömyyskorvaus tekee hyvää taloudelle. Juju on siinä, että hän ajattelee, kuten Sinisetkin, että ay-liike liike heikkenee, kun jäsenmaksuilla ei ole enää merkitystä. Lauri Kiiski, rahaa on!

Käyttäjän JariEeva kuva
Jari Eeva

Eläkerahastoissa v. 2017 oli jo 200 mrd €, noin neljä kertaa Suomen budjetti. Rahaa on niin paljon, että se ei enää " mahdu Suomeen", vaan 150 mrd € on sijoitettu ulkomaille. Taitettu eläkeindeksi ja indeksin sitominen 2014 tasoon raksuttaa korkoa jossain, mutta on poissa kotimaan kulutuksesta. Eläkeläiset köyhtyvät, vaikka rahaa on ja pääoma kasvaa!

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Vaikka tämä on taas yksi uusi punainen vaalipuhe Huuskon jatkumossa, niin täytyy olla samaa mieltä siitä, että Kokoomus teki aikanaan massiivisen virheen kun ei valinnut Vapaavuorta puheenjohtajaksi. Orpo on hänen rinnallaan (ja jopa Rinteen) kuin joku Mikki-Hiiri, jonka uskottavuus on tasoa negatiivinen.

Totaalinen epäonnistuminen sisäministerinä olisi pitänyt palkita takapenkillä eduskunnassa. Sen sijaan puolue teki hänestä pääministeriehdokkaan. Vaalitappio ja Orpo paitsioon. Siinä oma visioni.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

”...uusi punainen vaalipuhe Huuskon jatkumossa”...:)

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Huusko on taas jakamassa ministerisalkkuja - vihervasureille tietysti.
Sivumennen sanoen, olen sitä mieltä, että pidetään vaalit ensin.

Käyttäjän JariEeva kuva
Jari Eeva Vastaus kommenttiin #36
Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Muilta osin samaa mieltä, mutta Huuskosta ei taida saada punaista tekemälläkään.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Voittaakseen vaalit Kansallisen Kokoomuksen tulisi noudattaa äärimmäisen yksinkertaista strategiaa:

Kokoomuksen tulisi painottamalla painottaa sanaa pääministerivaalit ja tässä yhteydessä kiinnittää kaikki huomio SDP:n nahjusmaiseen ( vrt. Rafael ja Pertti Paasio) puheenjohtajaan.

Samalla puolueen omaa mikkihiirimäistä puheenjohtajaa tulee pitää mahdollisimman vähän esillä julkisuudessa.

Äänestäjien kerääminen oman aatteen taakse on pelkkää mielikuviin vaikuttamista, koska sitä omaa aatettakaan ei enää juuri ole.

P.S. Ei kai nyt kukaan aivan tosissaan vasemmistolaista Antti Rinnettä Suomen tärkeimpään poliittiseen tehtävään halua ?

Käyttäjän JariEeva kuva
Jari Eeva

Voittaakseen vaalit Kokoomuksen olisi saatava 1 100 000 yksinasuvaa hereille ja äänestämään Kokoomusta. Miten se sitten olisi mahdollista, kun alle köyhyysrajan elävistä 60 % on yksinasuvia? Ei taida oikein natsata Kokoomukselle tuollainen kohderyhmä. Jollekin muulle puolueelle ehkä paremmin.

Käyttäjän JariEeva kuva
Jari Eeva

Olisiko porvari parempi? Kuka?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Sinipunaa viritellään kuulema toteuttamaan Pisara-rataa.

Niklas Herlinin palstalla hymyiltiin aikoinaan ajatukselle yhdistää Amos Rex-museo ja Claes Anderssonin ideoima uusi Keskuskirjasto maanalaisella Pisaran asemalla, koska onhan Moskovassakin Leninin kirjasto-niminen metroasema.

Osmo Soinivaaran vaimon johtaessa uutta kirjastoa vihreät (Pekka Sauri, Anni Sinnemäki) ovat vetäneet kaupunkisuunnittelua demari ex-apulaiskaupunginjohtajien Erkki Tuomioja ja Rooman arkkitehtuuriin täysin hullaantuneen Pekka Korpisen jälkeen.

Harkimo matkii italialaista Viiden tähden liikettä demokratian mallina ja Paavo Väyrynen haki sieltä Tähtiliikkeen nimen. Jossakin on sylttytehdas.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mielestäni SDP:n kannalta kannatuksen sulaminen JO tässä vaiheessa on enemmän hälyyttävää kuin kokoomuksen kannalta sen roikkumnen tasaisesti karvan verran yli 19%:n kannatustasolla. Mitään ei ole vielä ratkaistu.

Käyttäjän JariEeva kuva
Jari Eeva

Ainakin tänne Kaakkois-Suomeen saimme jo lunta. Luulisi Petterin reen nyt liikkuvan liukkaasti. Musta joulu voi tietysti tökätä ja toteutuuko Kokoomuksen joulu vasta huhtikuussa? Petteri kuopii jo maata, joten eiköhän se siitä...

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Juha Sipilä on hirveä erehdys. Hänellä kutenkin on jotain, joka täysin puuttuu Orpolta ja Rinteeltä, ja se jokin on karisma.

Aina kun puolueelle valitaan puheenjohtaja tulisi arvioida myös hänen karismaansa. Mutta ei sentään pitäisi ihan mitä tahansa karisman varassa niellä, kuten keskusta teki.

Puuttumatta lainkaan henkilöiden edustamaan politiikkaan ja näkemyksiiin Vapaavuori olisi ollut voittaja, kun Orposta ilmeisesti tulee häviäjä, ja ero johtuu pelkästään karismasta.

Orpon onni on se että Rinne on ehkä vielä vähemmän karismaattinen. Orpolla siis on pienet mahdollisuudet nostaa kokoomus vaalivoittajaksi, mutta kovin pienet.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Orpolla on kiltin partiopojan karisma ja Vapaavuorella jätkämäisen stadin kundin karisma. Kokoomus tarvitsisi sellaista "Juha Rihtniemeä".

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Juha Rihtniemi oli aito stadin kundi, täysin paljasjalkainen helsinkiläinen. Suomenlinnassa syntynyt ja sieltä kantakaupunkiin muuttanut.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #12

En puhunut kotipaikasta, vaan karismasta. Kaikki helsinkiläiset eivät ole jätkämäisiä stadin kundeja.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #15

Jan Vapaavuoren äiti on ruotsalainen ja Vapaavuoressa itsessään on mielestäni aistittavissa periruotsalaista yläluokkaista ylimielisyyttä meitä kantasuomalaisia ja erityisesti maaseudun rahvasta kohtaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #19

Ei kyllä aristokraattista ylimielisyyttä, vaan nimenomaan sellaista jätkämäistä. Tiedät varmaan hänen rikosrekisterinsä myös?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #22

Pahoinpitely, varkaus ja rattijuopumus eivät riitä sellaiseen profilointiin, jolla pystyttäisiin erottamaan ylimielisyyden perimmäinen lähtökohta tai laatu.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #23

Olen eri mieltä, jos ajatellaan tyypillistä suomenruotsalaista "aristokraattia" ja hänen "ylimielisyyttään". Mutta Vapaavuoren kohdalla hänen habituksestaan huokuu myös selkeät säikeet mainittuihin nuoruuden taustoihin.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #15

Kaikki puhuu vaan "pärstäkertoimesta". Kukaa ei puhu siitä mistä pitäisi, eli taloudenhoidosta.

Maassa on talousbuumi, mutta valtion velka jatkaa kasvmistaan ja työttömiä on 270-tuhatta. Onko Antti Rinne se taikuri, joka lunastaa kaikki jalot puheensa, työllistää kaikki työttömät ja maksaa velan takasin?

Hallo vihervasurit, tässä miettimistä.

PS, muuten olen sitä mieltä, että Sipilän hallituksen pitäisi saada jatkoaika. Kaikki viisarit osoittavat oikeaan suuntaan.
PPS, punavihreä vouhotus on jo niin korkeassa kurssissa, että tämäkäään kirjoitus ei menisi Helsingin Sanonien sensurista läpi. Suosittelen!

Käyttäjän JariEeva kuva
Jari Eeva Vastaus kommenttiin #37

Kansan viisarista niin väliäkään, mutta senkin suunta selviää keväällä.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #39

Keväällä nimet muuttuu, mutta ongelmat ovat samat vaalien jälkeenkin.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

"Juha Sipilä on hirveä erehdys. Hänellä kutenkin on jotain, joka täysin puuttuu Orpolta ja Rinteeltä, ja se jokin on karisma."

Sipilällä on ylivertainen taito luoda vakuuttava vaikutelma, vaikka takana on aina hämäys todellisien raadollisien tarkoitusperien peittämiseksi.
Viite:
https://seura.fi/asiat/seuran-selvitys-juha-sipila...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Juha Sipilä on hirveä erehdys."

Kertoo lestadiolaisten suhtautumisesta ehkäisyyn.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kaikenkarvaiset totalitarismit ovat aina enemmän tai vähemmän avoimesti tavoitelleet luoda ihanneihmisen mallin.

Kenties joskus tulevaisuudessa todetaan nykyisen Suomen hallinnon turvallisuusselvityksissä hyväksymän virheettömän ihmisen päässeen aika lähelle tuota ihannetta.

Sukuselvitys ei näytä riittävän joskin se voisi paljastaa miten uskomattoman pieni piiri maatamme pyörittää. Veri on vettä sakeampaa.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Mihin on vajonnut yhteiskunnallinen keskustelu kun sisältönä ovat puoluejohtajien esiintyminen sekä persoona ja puolueiden kulloisetkin kannatusprosentit. Yhtä fiksun keskustelun voisi luoda missikisoista.

Mitä tuohon AY-väen naurunremakkaan tulee, niin eikö Orpolla ollut muuta sanottavaa kuin hokea hallituspiirien tuottamaa valheellista propakandaa onnistuneesta talous- ja työllisyyspolitiikasta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ja viime esiintyminen valiovarainministeripuolueena hallituksessa oli sitten demareilta loistosuoritus ?

Haverinen, numerot eivät valehtele.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Ei ollut loistosuoritus. Numeroilla voidaan valehdella vaikka kuinka ja asioiden kausaali- ja korrelaatiosuhteet sekoittaa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #18

Numerot kylläkin puhuvat totta, foliohattuilusta huolimatta. Suomessa on nyt vihdoin tapahtunut talouskasvua, mutta vienti on ilmeisen pysyvästi Euroopan ainoana maana ikävälle tasolle.

Suomen hyvinvointi ja julkiset palvelut on suuniteltu suurelle viennin ylijäämälle, mutta tänä vuonna jäädään taas kauppataseessa yli 2 miljardia miinukselle.

Ne on numeroita ne !

Käyttäjän JariEeva kuva
Jari Eeva Vastaus kommenttiin #21
Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Blogikirjoitukseni käsitteli puolueiden kannatuksia, vaalistrategioita, puoluejohtajien arvostusta ja pääministerikisaa. Se on iso kisa, ja sen kilpailun voittaja pääsee määrittämään aika paljon politiikan sisältöjä, käytännössä lainsäädäntöä, ensi vaalikaudella. Toivon mukaan äänestäjät tutustuvat ennen äänestyspäätöksiään hyvin siihen, mitä sisältöjä kukakin tarjoaa.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Suomella on kolme ongelmaa
-talous
-talous
-talous.

USAssa pörssikurssit heiluvat jo pahaenteisesti ja autonvalmistajat tarjoavat jo kenkää työntekijöilleen. Lama voi tulla jo ensi vuonna, siis ennenkuin Rinteen hallitus ehtii astua virkaan.

Tarvitaan muutakin kuin "karismaa".

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Toivon mukaan äänestäjät tutustuvat ennen äänestyspäätöksiään hyvin siihen, mitä sisältöjä kukakin tarjoaa."

Kannattaisi tutustua onko poliitikolla ollut tapana pitää lupauksensa.

Käyttäjän HenriJrvi kuva
Henri Järvi

nykyään on muodikasta olla vastuullinen

Kokoomus pyrkii olemaan vastuullinen vallankäyttäjä ja turvaamaan pääoman edut

Nordea piilottaa vastuullisesti pääoman rahat paratiisisaarille

Yle lähettää vastuullisesti poliittistaluodellisen eliitin propagandaa

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset