Markku Huusko

Sipilän hallitus onnistui työllisyydessä, vaikka todennäköisyydet olivat vastaan

  • Pääministeri Juha Sipilä (kesk) tyytyväisenä. Arkistokuva: Antti Mannermaa / Alma Talent
    Pääministeri Juha Sipilä (kesk) tyytyväisenä. Arkistokuva: Antti Mannermaa / Alma Talent

Silloin kun kriittinen työmarkkinaekonomisti intoutuu kiittämään hallitusta, on se tehnyt ehkä jotain oikein.

STTK:n pääekonomisti Ralf Sund twiittasi tänään, että ”Työllisyysaste 72%. Hurraa. Kiitos kansainvälinen talous, työmarkkinajärjestöt ja yritykset. Ai niin meinasi unohtua: kiitos myös hallitus.”

Ei Juha Sipilän (kesk) hallituksen suuren tavoitteen täyttyminen näin joulun alla Sundille varsinainen yllätys ollut, vaikka monet muut se saattoi yllättää. Jonkun oppositiopoliitikon ehkä jopa negatiivisesti.

 

Sund oli pätevämpi ennustaja kuin professori Roope Uusitalon johtama talouspolitiikan arviointineuvosto. Vielä tammikuussa, alle vuosi sitten, neuvosto uskoi 72 prosentin ylittymiseen vain 16 prosentin todennäköisyydellä.

Uusitalon neuvosto arvioi seuraavasti:

”Hallitus tavoittelee työllisyysasteen nostoa 72 prosenttiin vuoteen 2019 mennessä. Tavoitteen saavuttaminen edellyttäisi noin 45 000 uutta työpaikkaa. Ennusteiden perusteella on epätodennäköistä, että tämä tavoite saavutetaan ilman uusia toimenpiteitä. Aikaisempien ennustevirheiden jakauman perusteella voidaan arvioida, että työllisyystavoite saavutetaan noin 16 prosentin todennäköisyydellä.”

Sund arvioi tuolloin Twitterissä, että todennäköisyys on pikemminkin 90 prosenttia.

Paljon Juha Sipilän (kesk) johtama hallitus on päätöksiä myös tehnyt. Niitä on syntynyt tänä vuonna lisää ja vanhoja on astunut voimaan. Ehkä ne ovat nostaneet onnistumisen todennäköisyyttä.

 

Hallituksen työministeri Jari Lindström (sin) luetteli hallituksen työllisyyttä tukevia päätöksiä pitkän pötkön Uuden Suomen Puheenvuoron blogissaan lokakuussa. Merkittävimpien joukkoon kuuluvat tämän vuoden alusta voimaan tullut työttömyysturvan aktiivimalli ja työttömyyspäivärahojen enimmäiskeston lyheneminen 500 päivästä 400 päivään noin kaksi vuotta sitten.

Työmarkkinajärjestöjen vuonna 2017 aikaansaaman kiky-sopimuksen merkitys on myös ollut ilmeisen tärkeä. Sen positiivista vaikutusta on korostanut esimerkiksi Etla.

Tänä myönteisenä talousvuonna myös Suomen valtion velkaantuminen on yllättäen kääntynyt laskuun. Tosin siinä apu on tullut niin sanotuista kertaeristä.

Ei Suomen taloussavotta suinkaan ohi ole.

Tulevan vaalikauden aikana valtion pitäisi lopettaa kokonaan velkarahalla eläminen. Myös työttömien sekä työpaikkojen pitäisi kohdata nykyistä paremmin, jotta tulevat joulut olisivat yhä useammalle suomalaiselle nyt edessä olevaa parempia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (61 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Sund olisi voinut kiittää myös duunareita eikä vain työmarkkinajärjestöjä;)

Työllisyysasteen desimaaleilla on tässä merkitystä. Ne luovat uskoa siihen että Suomessakin voidaan edelleen saavuttaa tavoitteita.

Kaikkien tuloluokkien tulojen reipas nousu, työllisyysasteen tavoitteen saavuttaminen ja velkaantumisen väheneminen ovat ilonaiheita näin vuoden vaihteeseen.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kyllä, ilonaiheita ovat. Myönteistä, että myös Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne pitää hallituksen työllisyystavoitteen täyttymistä hienona asiana:

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/5d976248-be9...

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Olisi mukavaa jos jotenkin voisi arvioida erikseen hallituksen toimien, kansainvälisen taloustilanteen muutosten ja yritystasolla tehtyjen päätösten merkitystä niin työllisyysasteeseen kuin taloudelliseen kehitykseenkin. Valitettavasti tämä ei kuitenkaan onnistu kuin karkeiden arvoiden tasolla ilman varsinaista varmuutta mitkä todella ovat olleet kehitysen syyt.

Mutta tämä epävarmuus on esimerkiksi hallituksen kannalta etu, sillä nyt väitteitä että käänne tapahtui nimenomaan hallituksen toimien ansiosta ei voi faktoilla kunnolla kaataakaan, joten ainakin jollain tasolla hallitus voi kyllä ottaa kunniaa muutoksesta.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Vaikea on eritellä mikä on minkäkin seurausta, totta. Marko, osoittaa hyvää henkeä, että katsot hallituksenkin olevan oikeutettu ottamaan kunniaa muutoksesta.

Pekka Pylkkönen

Yhtä hyvin se voi olla hallitukselle myös haitta. Ekonomistit ovat melkoisen yksimielisiä siitä että monella hallituksen toimella on positiivisia työllisyysvaikutuksia. Silti moni populisti pääsee nyt meuhkaamaan että ei ollut tai jos oli, niin korkeintaan mitättömän pieni.

Fysiikka ei osaa ratkaista analyyttisesti edes kolmen kappaleen ongelmaa. Olisihan se outoa jos makrotaloustieteessä olisi olemassa analyyttisiä vastauksia.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Maailman talous on kasvanut n. 3 % vakiolla v. 2010 lähtien finanssikriisin jälkeen.

Suomen talous on ja oli EU:n huonoin suoriutuja v. 2008 jälkeen. Viennin markkina-arvon kehitys on edelleen Euroopan surkein huolimatta nykyhallituksen aikana tapahtuneesta piristymisestä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Monen mielestä Suomen vihatuin ja varmaan myös parjatuin hallitus, mutta työllisyyden parantumisessa ainakin kikysopimus auttoi investointien kasvua, vaikka se meille julkisen alan työntekijöille on ollutkin kova koettelemus ja ay-liike on muistanut lyödä lisää vettä myllyyn, että työntekijät saataisiin äänestämään seuraavissa eduskuntavaaleissa paremmin demareita (ehkä vasemmistoakin).

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Vaikka itselläni on tiettyjä varauksia siihen kuinka paljon kiitosta muuttuneesta työllisyystilanteesta menee hallituksen ansioksi, ei mielestäni tämän hallituksen haukkuminen talouskehityksestä ole mielekästä. Sen sijaan se, että kuinka lyhytnäköistä, yksipuolista ja ajoin hapuilevaa hallituksen politiikka on ollut tekee minulle tämän hallituksen toimet huonoimmiksi miesmuistiin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Erinomaista tilastointia, tekemällä tunnin töitä viikossa, lasketaan työlliseksi.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Makkonen; tilastointitapa ei ole muuttunut tämän hallituskauden aikana, vaan se on ollut pitkään sama eri hallitusten aikana. Eli se on vertailukelpoinen.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Kun en tunne tilastointitapaa niin jätän vielä taputukset väliin. Jos näet on totta, että työllisiksi on laskettu 2 tuntia viikossa töitä tekevät, ja 9 euron päiväpalkalla töitä tekevät, ja että heitä ei ennen ole työllisiksi laskettu, mutta nyt lasketaan, niin silloin tietysti on kyse tilastokikkailusta eikä työllisyyden kasvusta.

Jostain syystä tästä asiasta ei varmaa tietoa hevin löydy. Nyt jos koskaan varmaa tietoa tarvittaisiin, että minäkin pääsisin taputtamaan.

Löytyisikö blogistilta varmaa tietoa?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Minne ovat hävinneet Pekan blogit?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tunti työtä tutkimusviikolla rahapalkkaa tai luontaisetua vastaan riittää siihen, että lasketaan työlliseksi, tilastokeskus kertoo: http://www.stat.fi/meta/kas/tyollinen.html#tab2

Tuo kriteeri on tietämäni mukaan kansainvälisesti yleisesti käytetty näissä tilastoissa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kansainvälinen huijaus.

Paljonko näitä yhden tunnin työllisiä mahtoi tulla Suomeen lisää tänä vuonna ?

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #14

Johannes Hissan alempana olevan kommentin mukaan hyvin vähän, ja valtaosa on työllistynyt kokoaikaisesti.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Niin on. Vielä kun tietäisimme miten suuri osa työllisistä kuuluu tuohon tunnin (tai jopa kaksi) viikossa rahapalkkaa tai luontaisetua vastaan työtä tekevin joukkoon.

Jos tuon joukon osuus on merkittävästi kasvanut niin sillä on tietysti jokin vaikutus siihen missä valossa nyt esiin nostettu luku 72 % on nähtävä.

Johannes Hissa Vastaus kommenttiin #16

Ylen 28.7.2018 uutisen mukaaan: Suurin osa kesäkuun 2018 työllisyyskasvusta verrattuna vuoden takaiseen on tullut kokoaikaisista työpaikoista, ei osa-aikaisista. Vuoden aikana 99 000 työllistyneistä 62 % oli jatkuvassa kokoaikaisessa työssä, 11 % määräaikaisessa kokoaikaisessa työssä, 15 % yrittäjinä ja vain 12 % osa-aikaisessa työssä.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #17

Onko kyseessä tilastokeskuksen jakama tieto?

Johannes Hissa Vastaus kommenttiin #19

Kyseessä on tilastokeskusen kuukausittain julkaisemaan työvoimatutkimukseen perustuva juttu.
Tilastot ovat täynnä tunnin viikossa töitä tekeviä valetyöllisiä ja 5 muuta väitettä – voiko työllisyystilastoihin luottaa? (Yle 28.7.2018)
https://yle.fi/uutiset/3-10323486

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #23
Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen Vastaus kommenttiin #23

Hissa, sinua ei ole olemassa ei tiedoiltaan ei tunnistettavilta kuviltaan, mitä US vaatii - miksi ?

Johannes Hissa

Tilastokeskuksen käyttämät määritelmät löytyvät Tilastokeskuksen nettisivuilta ja sen mukaan tuo sama työllisen-määritelmä on ollut voimassa jo ainakin vuodesta 1998 lähtien eli Tilastokeskuksen määritelmän mukaan työllinen on henkilö, joka on tutkimusviikolla tehnyt ansiotyötä vähintään tunnin rahapalkkaa tai luontaisetua vastaan tai voittoa saadakseen.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Aivan oikein.

Siksi erittäin mielenkiintoista olisi tietää kuina suuri osaa työllisyyden kasvusta perustuu näihin tunti tai kaksi viikossa työsuhteisiin.

Sillä tavoin työllisyysasteesta saataisiin kattavampi käsitys. Talouden kannalta on iso merkitys sillä kuinka moni tekee vain noita minimimääriä. Niillähän ei kukaan elä, joten elämiseen on rahan tultava muualta. Siksi asia kiinnostaa minua.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Sipilä voisi jatkaa toisen vaalikauden samassa virassa. Hän on niin taitava talousmies!

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Todennäköisesti äänestäjät äänestävät Sipilan oppositioon ensi vaalikaudeksi.
Kiittämättömyys on äänestäjien palkka.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

aivan huippu ihgua on joo että iso osa työpaikoista joita "luotu" on jotakin pätkäosaosaosa-aika alipalkkatyöllisyyskokeiluorjuuspaikkoja

LoL

Anni Kivistö

On se tosi hienoa, että yhä suurempi osa ihmisistä on osin aktiivimallin kautta saatu keikkatyöhön, kuntouttavaan työtoimintaan, työkokeiluihin ja työkkärin kursseille. Sehän on niin hauskaa tehdä työtä, josta maksetulla palkalla ei elä ja joutuu päälle hakemaan tukia Kelalta. Samaan aikaan media kehuu Sipilää maasta taivaisiin.

Ihme, että kommenteissa edes myönnettiin, mikä on se todellinen laskutapa tilastoissa.

Muistutuksena vielä, että kaikenlaisten tukien määrä on kasvanut viime vuodesta. Jokainen voi itse pohtia, mitä se tarkoittaa.

Pekka Pylkkönen

Ei ole. Vuoden 2018 tilastoja ei tietenkään vielä ole, mutta jo 2017 työttömyysetuusmenot laskivat 11%.

Ja edelleen:
- työllisyyttä edistävissä palveluissa olevia EI lasketa työllisiksi
- ylivoimainen enemmistö uusista työpaikoista oli vakituisia, kouluikäisiä töitä.

Mikä saa jotkut ihmiset kiistämään täysin selvät faktat?

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

Eiköhän nyt jokainen kuitenkin oikeasti ymmärrä että ne jotka näihin ns 9 euron päivähommiin ja kelan kursseihin joutuu ovat käytännössä syystään tai syyttä, sillä ei merkitystä, työelämästä pysyvästi syrjäytyneitä joille ei vapailta markkinoilta tule ikinä tuottavaa työtä löytymään.
Seuraavan hallituksen, hallituspohjasta riippumatta, aikana työllisyysaste on nostettava minimissään 75 prosenttiin mieluummin 85 joka olisi hyvä pohjoismainen taso ja myös minimitaso jos nykyisenkaltainen hyvinvointivaltio aiotaan pitää pystyssä.
Ja se tarkoittaa 100-150 000 osa-aikaista työpaikkaa eli jokaisen kynnellekykenevän pitää olla tuetussa tai markkinaehtoisessa työssä.
Utopia hyväpalkkaisesta, mieluisasta, luovasta vakituisesta kokoaikaisesta, urakehityksen tarjoavasta työstä on juuri sitä miltä se kuulostaakin eli utopia.

Anni Kivistö

Itse asiassa olet täysin väärässä noista 9 euron töistä. Siihen liittyy useita sääntöjä, joista mitään ei yleensä noudateta. Eikä niitä millään tavoin missään valvota. Esimerkiksi kuntouttavassa oleva ei saisi olla töissä yksityisessä, voittoa tuottavassa yrityksessä, ymmärtääkseni kilpailun vääristämisen vuoksi. Tätä kierretään esimerkiksi Jyväskylässä jatkuvasti.
Samoin täysin kokopäiväiseen palkattuun työhön kykenevää ei saisi laittaa kuntouttavaan, mutta tätäkin tapahtuu jatkuvasti. Jos hieman edes joskus puhuu edes muutamien työttömien kanssa, löytyy vähintään satoja ihmisiä, jotka TE-toimisto on vain päättänyt laittaa kuntouttavaan, ja muistutuksena, ei, siitä EI voi kieltäytyä tai saa karenssin. Itse kuulen tapauksista vähintään joka viikko.

Tiedän kyllä, että valitettavasti monella alalla, erityisesti omallani, ollaan siirrytty pitkälti vuokratyön käyttöön tai tehdään, jos ei nyt nollatuntisopimuksia, niin hyvin pienellä tuntimäärällä osa-aikaisia sopimuksia silti.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Minun havaintojeni mukaan Suomen hallituskaudet ja talouskehitys ovat erillisiä asioita. Nousukaudelle osunut hallitus ottaa työllisyyden ja talouden paranemisen omaan piikkiinsä, vaikka ei sen toimilla ole itse tilanteeseen ollut paljoakaan vaikutusta. Nähdäkseni nousun takana on kaksi päätekijään: Yleinen maailman ja Euroopan talouksien piristyminen ja sitä kautta lisätilauksia Suomeen. Jotakin voi laskea myös edellisen hallituksen ansioksi.

Kikyn ansio on siinä, että se alensi työvoimakuluja ja loi edellytyksiä työllistymiselle varsinkin, kun toimet ajoittuivat nousun alkuun. Suurempi työllisyys merkitsee palkkasumman ja ostovoiman kasvua, olkootkin, että pienipalkkaisten töiden työpaikkoja on syntynyt eniten. Se laskee keskimääräistä tuntipalkkaa henkilöä kohti kokonaispalkkasumman kasvusta huolimatta.

Tilastojen mukaan yritysten kannattavuus on kohentunut merkittävästi. Tämä näkyy tilastoissa tuloerojen kasvuna. Yritysten voitot ovat kasvaneet palkkatason nousua nopeammin. Tätä rakoa levittää se, että Kiky alensi ensivaiheessaan tuntipalkkoja. Virkakunnan kohdalla se merkitsi myös vuositulojen alenemaa, mikä osaltaan vähensi valtion menoja.

Kokonaistulos on plussalla. Keille kaikille kunnia kuuluu, sen voi kuitata vanhalla sanonnalla: "Kyllä on oksan ottajia, kun vain on kuusen kaatajia." Tässä pelissä kaatajina on ollut useampi taho. Kolme päätekijää ovat suhdannakehitys sekä hallituksen ja ay-liikkeen panos.

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

Kun euroopan ja maailman talous vuoden 2008 taantuman jälkeen lähti noin vuonna 2010 selkeään kasvuun niin Suomen talous kasvoi heikommin kuin Kreikan talous ollen Euroopan heikointa. Tämä heikon kasvun aika kesti Suomessa vuosiin 2016-2017 jona aikana työttömiä tuli noin 120 000 lisää joista suuri osa pysyvästi. Tämä siis maailman, Euroopan ja esim Ruotsin ja Saksan talouksien kasvaessa jopa yli 3pros vauhtia.
Mistä se johtui.
Jos hallituksen ideologia, keinot ja väri on väärä niin syyllinen on helppo löytää mutta jos keinot toimii eli 120 000 uutta työllistettyä niin silti väärin työllistetty. Ja jos hallituksen väri, keinot ja ideologia on oikea mutta tulokset väärät eli 120 000 uutta työtöntä niin..
Sipilän keskustavetoinen hallitus on tainnut jo nyt toteuttaa liki kaikki merkittävimmät tavoitteensa, etuajassa tosin. Palkintona siitä Keskusta näyttää saavan rökäletappion vaaleissa..

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Seuraava lama on nurkan takana. Suuressa maailmassa on jo huolestuttavia merkkeja siitä. Velka kasvaa, vaikka nyt pitäisi olla velan lyhennyksen aika. Hallitus yritti korjata tilannetta, mutta heti tuli uhka, että "yleislakko, yleislakko". Tämä homma ei voi kauna jatkua.

Suomen talous on nyt vahvasti plussan puolella, vaikka ay-litot ovat tehneet parhaansa estääkseen kasvun. Uutta lamaa vastaan tarvitaan lisää "kikyä" ja liittot on pantava nurkkaan häpeämään.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Varmasti EKP:n massiivinen velkaelvytys laittoi myös paljon investointeja käyntiin ja sitä kautta syntyi myös paljon uutta työtä ympäri ämpäri Eurooppaa, joka taas poiki suomalaisille vientiyrityksille vihdoin ja viimein lisää uusia tilauksia, joka auttoi maatamme ulos taantumasta. Kun rahan hinta taas nousee, niin miten sitten käy? Nyt on jo muutenkin merkkejä kasvun hiipumisesta, vaikkei korot ole vielä lähteneet nousuun.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Sipilän hallituksen unelmana lienee ollut, että saataisiin tilastoitua nekin kansalaiset työllisiksi, jotka viikottain vähintään tunnin ajan ovat haaveilleet pääsevänsä vielä joskus oikeisiin töihin.

Käyttäjän LasseJskelinen kuva
Lasse Jääskeläinen

Kuntoutavassa työtoiminnassa, työkokeilussa tai työharjoittelussa olevat merkitään tilastoon työllisiksi. Jos tekee satunnaisesti parin tunnin työtehtäviä, sama juttu, työllinenhän se siinä. Tilastojen maailma on ihmeellinen maailma.

Pekka Pylkkönen

Ei merkitä. Miksi ihmeessä jaat tälläisiä valheita?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@50. Kyllä merkitään. Se on ihan varma asia, koska tilastoinnin takia. Mikä sinun mielestä ei merkitä työtunneiksi? Tekisitkö 100 tuntia ja se ei lasketa tilastoihin?

Olisi hauskaa tietää, että Huusko tekee vain 1 tunnin työn päivässä ja hän käy hakemassa tukiaisia, koska ei pärjää sillä saadulla rahalla eikä myöskään pysty rakentamaan omaa, pysyvää kotia.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #58

Ainuttakaan työvoimapoliittisesta toimenpiteessä olevaa ei merkitä tilastoihin työlliseksi.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Tällä sivustolla on Sipilän hallitusta lyöty kuin vierasta sikaa. Liennee kuiten aika todeta, että on se hallitus tehnyt oikeitakin asioita.
Ei ole aina helppoa olla kaikille mieliksi, on pakko joskus tehdä kipeitäkin ratkaisuja.

Pekka Pylkkönen

Joista mitä, 350.000 on opiskelijoita harjoittelussa (miten sen ammatin oppii ellei harjoittelemalla) ja loputkin saavat työttömyyskorvausta.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@31. Opiskelijat laskettiin aikoinaan tilastokeskukseen työttömiksi EU-tilastojen takia ja sitten tuli Mooses Paavo Lipponen ja käskytti, että ei opiskelijoita tilastoida.

Sinut tuntien, että sinä et vain usko, että tilastoidaan väärin. Katso vähän, että miten esim. TEM tilastoi, siellä näkyy ja että että ihmisiä on yli 500 000 niissä keskuksissa ja miten sinä luulet, että ne ihmiset ovat erilaisia siellä elinkeinokeskuksissa?

Jos ne ovat oikeasti töissä saamassa palkkaa, ei heitä lasketa työttömiksi.

Mitä ihmettä oikeasti, Markku Huusko? Aiemmin uutisoitte TEM:in tilastoinnit ja ette enää yhtään mitään. Johtuuko se siitä, että totuus on liian arka?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Miten työllinen voi saada työttömyyskorvausta ?

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Soviteltua päivärahaa maksetaan, jos ei työllisty 80% ja tulorajatkin on.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Koen ongelmalliseksi ettei mihinkään tietoon oikein syvällisesti voi luottaa. Tilastointitapoja on erilaisia, joten meillä on kaksi eri lukua työttömistäkin ( n. 168 000 ja n. 220 000 ).

On ilmaista työtä, siis työtä jota tehdään palkatta, on työtä josta maksetaan 9 euroa päivä. Seuran jutun mukaan 450 000 suomalaista tekee ilmaista työtä. Ylen uutisen mukaan työllisyysaste on vihdoinkin 72 %.

Työllistyneistä vain pieni osa tekee osa-aikatyötä, niin pieni osa ettei sillä ole merkitystä, mutta silti naisista n. 20 % tekee osa-aikaista työtä

Kaikki nämä tiedot saamme median välityksellä, ja usein uutisjutuissa on mukana yhden tai kahden asiantuntijan lausumat, käsitykset ja selitykset, eivätkä ne aina keskenään yhteen käy.

Lopuksi keitosta hämmentävät poliitikot, joilla kaikilla on jollain tapaa oma lehmä ojassa.

Kun en tiedä enkä ymmärrä, niin lähden kotiin. Turha on tavallisen tallaajan yrittää kärryillä pysyä. Kun se julkisen sektorinkin osuus maamme taloudesta on joko 25 % tai yli 60 %, riippuen siitä kuka asiasta kertoo.

Otetaan rauhallisesti eikä oteta jouluna liikaa alkoholia.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Joku voisi tällaista tiedottamista kutsua myös propagandaksi. Levittääkö media(kin) propagandaa toisinaan? Rauhallista Joulua vaan. Minä en ota kuin ruoan kanssa vähän punaviiniä ja muutaman saunaoluen tai siiderin. Päissäni en ole ollut miesmuistiin. Liekö tullut liian vakava, kun ei enää viina maistu. Heh heh.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

Tilastointitavat ja etenkin tilastojen käyttö ovat kieltämättä sekävia, mutta niin on työttömyys ilmiönäkin.

TEM:in kuukausittaisen työllisyyskatsauksen luvut ovat ne parhaat ja sieltä näkee paremmin eri työllistämistoimenpiteiden alaisuudesssa olevien määrän.

https://tem.fi/julkaisulista?subject=Ty%C3%B6llisy...

Ihan käyttökelpoinen on myös Kelan työttömyysetuuksien kuukausitilasto, josta näkee maksettujen etuuksien ja niiden saajien määrät.

https://www.kela.fi/documents/10180/1630866/Suomen...

Linkataan nyt vielä se tilastokeskuksenkin uusin.

https://www.tilastokeskus.fi/til/tyti/2018/10/

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Löysin Uudesta Suomesta tuoreen uutisen, jonka linkitän tähän ennen kuin kotiin ajelen:

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/267708-karu-tulos...

Mikäli prosentit oikein ymmärsin, niin kyselyn mukaan yrittäjät ovat pettyneet Sipilän keskustaan ja Orpon kokoomukseen. Kummankin puolueen kannatus yrittäjien keskuudessa on merkittävästi laskenut.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vaikuttaa siltä, että todellisuuden kanssa konkreettisesti elävät yrittäjät näkevät karun totuuden näiden Sipilän hallituksen prosenttilukujen läpi.

P.S. Työllisyysasteemme on muihin Pohjoismaihin verrattuna parhaimmillaankin ainakin pari prosenttia alempi.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Olisikohan syynä pitkälti nuo yritystuet, joita jaetaan epäoikeudenmukaisesti? Yritystukiuudistus oli farssi ja se pitäisi nyt ehdottomasti laittaa uusiksi seuraavan eduskunnan ilman näitä lobbaajia ja suhmuroijia. Mauri Pekkariselta täysi alisuoritus. Oikeudenmukaisemmaksi ja järkevämmäksi pitää saada koko systeemi. Pk-yrittäjiä on sorsittu ja uskoisin, että se näkyy tämänkin kautta tuo tyytymättömyys.

Valtion tukia käytetään myös väärin ja onhan niistä Sipilän yritykset ja Sipilää lähellä olevat tahot hyötyneet ja onko tässä myös syy, miksi yrittäjien keskuudessa on tyytymättömyyttä Sipilään itseensä?

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

Tilastointitavat on käsittääkseni ainakin Ruotsissa pilkulleen samat ja Ruotsin työllisyysaste jotain 82pros kun Suomella 72pros.
Ainoa tapa vertailla on tehdä vertailut samoilla laskentatavoilla.

Valitettavasti nykyinen hallitus on tehnyt näillä laskentatavoilla 120 000 uutta työllistä ja edeltävät hallitukset 120 000 työtöntä.

Väärin tehtyjä työpaikkoja..

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Ari Mikkola

Tätä nykyhallituksen aikaansaamaa työllisyysasteen nousua arvosteleville on tiedossa kovat ajat ja uudet kritiikin kohteet. Seuraavaksi se on kai sitten nykyinen oppositio tulevassa hallituksessa Antti Rinteen johdolla ! Vielä enemmän joutuvat totuuden eteen ne jotka eivät halua osallistua työllistymiseen erilaisilla verukkeilla !

Antti Rinne innostui kovasti kun, Sipilä saavutti tavoitteensa. Hän on valmis tulevan hallituksen pääministerinä jatkamaan Sipilän työtä ja nostaa työllisyysaste 75 + prosenttiin.

No miten se sitten onnistuu. Ei tietenkään muuten, kun ajamalla kaikki työttömät harjoitteluun, tilapäisiin töhin ja koulutukseen. Vai luuleeko joku teistä, että mieluisia töitä voi edelleen odotella tekemättä asian eteen itse mitään ! Rinne on jo lupaillut lisätä työllisyyden tehostamiseen satoja miljoonia euroja, koska Sipilän hallituksen tavoitteet ovat olleet passivoivia !!!!!!

Demarit ovat aina olleet työttömien asialla samoin kuin ay-liike. Nyt näiden johdolla laitetaan työttömät töihin !

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Nyky hallitus ole saanut muuta aikaan kuin tilastollisen illuusion työllisyydestä.

Tai no, ei hallitukselle voi antaa edes tunnustusta tuon illuusion luomisesta.

Tilastointitapa on 12000 henkilön satunnaisotanta väestörekisteristä työikäisistä kerran kuukaudessa. Tämä on siis kansainvälinen tapa.

Toki tarkat luvut olisi näin tietokoneaikana tarjolla vaikka joka päivälle, totuus vain kun ei kiinnosta päättäjiä, varsinkaan silloin kun se ei palvele heidän agendaansa.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Pertti tuossa ylhäällä 10 kommentissa sanoi mikä olis Suomelle hyväksi.
Tämä on nyt Juhana Sipilän I Hallitus ja parasta on meile Juha Sipilän II hallitus, näin sitten saadaan taitavalla talouden hoidolla työttömyys taittumaan hyvälle tolalle.

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

"Silloin kun kriittinen työmarkkinaekonomisti intoutuu kiittämään hallitusta, on se tehnyt ehkä jotain oikein."

Silloin kun työmarkkinaekonomisti kehuu hallitusta niin silloin hallitus on tehnyt jotain työmarkkinaekonomistin eturyhmän hyväksi, ei varmasti kansan hyväksi.

"STTK:n pääekonomisti Ralf Sund twiittasi tänään, että ”Työllisyysaste 72%. Hurraa. Kiitos kansainvälinen talous, työmarkkinajärjestöt ja yritykset. Ai niin meinasi unohtua: kiitos myös hallitus.”"

Nuo ovat täysin merkityksettömiä lukuja. Merkitystä on sillä, että mitkä niistä uusista työpaikoista ovat sellaisia joissa saa oikeaa palkkaa työstä. Suurin osa näistä "hallituksen luomista työpaikasta", jotka eivät siis kirjaimellisesti ole hallituksen luomia työpaikkoja, ovat tilastoja väärentelevää sumutusta. Neuvostoliitossa oli jokin 100 prosentin työllisyys jossain vaiheessa. Eli siellä siis tuon ajattelutavan mukaan kaikki oli hyvin.

"Hallituksen työministeri Jari Lindström (sin) luetteli hallituksen työllisyyttä tukevia päätöksiä pitkän pötkön Uuden Suomen Puheenvuoron blogissaan lokakuussa. Merkittävimpien joukkoon kuuluvat tämän vuoden alusta voimaan tullut työttömyysturvan aktiivimalli ja työttömyyspäivärahojen enimmäiskeston lyheneminen 500 päivästä 400 päivään noin kaksi vuotta sitten."

Lindström, joka on kansan keskuudessa tuomittu yleisesti käveleväksi katastrofiksi, porvariston kätyriksi ja työväen viholliseksi, puhuu läpiä päähänsä. Useiden galluppien suomalaisten enemmistö vastustaa aktiivimallia ja myös aktiivimalli kakkosta.
https://yle.fi/uutiset/3-10193539
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005738467.html

"Tulevan vaalikauden aikana valtion pitäisi lopettaa kokonaan velkarahalla eläminen. Myös työttömien sekä työpaikkojen pitäisi kohdata nykyistä paremmin, jotta tulevat joulut olisivat yhä useammalle suomalaiselle nyt edessä olevaa parempia."

Velan maksu ei hallitusta kiinnosta vaan se on ainoastaan tekosyy niiden todellisten motiivien, esim. kaiken yksityistämisten ja poliittisen eliitin vallan lisäämisen takana. Ainoa mikä hallitusta kiinnostaa on ilmaisten ja puoli-ilmaisten työntekijöiden antaminen hallitukselle myönteisten yritysten käyttöön, ja kansanvastaisen maanpetturihallituksen toistuvat vihamieliset hyökkäykset köyhiä ja työttömiä vastaan osoittavat sen pitävästi.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#46

Wau! ”Mitään en usko ja kaikki on vain salaliittoa, jolla huijataan kansalaisia!” Tähän sopii https://youtu.be/hAAlDoAtV7Y

Ja minä olen kommentoijan mielestä varsinainen katastrofi ja hän on varmistanut asian kysymällä sitä kansalta. Melkoinen suoritus yhdeltä ihmiseltä. Sori nyt, mutta tuosta kommentista paistaa kilometrien päähän eräs ideologia, joka lisäisi velanottoa, ei suinkaan maksaisi sitä pois.

Käyttäjän SeppoVehvilinen kuva
Seppo Vehviläinen

Minä en osta tätä väitettä hallituksen ansioista työllisyyden nostossa ,koska elämme hyvin pitkälti viennistä ja korkean jalostusarvon tuotteista joiden menekkiä ei paranna työehtojen ja sosiaaliturvan heikentäminen vaan se ,että isompi ratas tässä koneistossa pyörähtää ja me pienempänä mukana kun talous kohenee muualla rajun elvyttämisen tuloksena.

Ei herra toimittajakaan osta uutta tietokonetta siksi ,että sen saa halvemmalla vaan siksi ,että on tarvetta .

Sama pätee Koneen hisseihin ,Outotechin sulattoihin ja moneen muuhun suomalaisen viennin keihäänkärkeen.

Työllisyyttä nostaa myös maanis-debressiivisen mielen lailla käyttäyvä rakennusteollisuus joka on nyt siellä hypermania huipulla juuri ennen romahdusta ja kohta jaetaan lopputilejä.

Ja mistäkö tällainen skenaario ?

Vaikka siitä miten Järvenpäähän suunniteltu tornitalo jää entisen rakennuksen purkukuopaksi suomut tippuvat silmiltä ettei niitä maksukykyisiä ostajia taida löytyä edes PK-seudulta kaikille asunnoille ihan millä hinnalla hyvänsä.

Suosittelen jättämään tällaisen uutisoinnin diktatuurien medioille ja tunnustamaan ,että monen tekijän summana globaalin talouden joulukuusen oksa heilahti ja tämä heijastuu pienenä värinänä myös meille.

Käyttäjän TorstiThtinen kuva
Torsti Tähtinen

En tiedä mistä johtuu,mutta ite oon saanu n.20 uutta täyspäiväistä työkaveria.

Käyttäjän hesejp kuva
Heikki Pulkkinen

Sipi sai aikaiseksi vain lisää tempputyöllistystä ja tilastokikkailua, tuottamatonta ja palkatonta pakkotyötä; todellinen työttömyysaste ei työttömien kalvamismallilla hievahtanut mihinkään.

Sipilän kaatamistalkoot ensi eduskuntavaalitaistelussa mittaavat kansalaisten todellisten aktiivisuusehtojen täyttymisen. Jos jalkautuminen vaalityöhön ei maistu, niin aktiivisuusehto ei täyty, ja ollaan ansaittu taas uudet neljä vuotta leikkauksia - ja lopulta Aktiivimalli 3:n eli sen, että saat työttömyysturvaa vain niiltä päiviltä, kun teet taksvärkkiä työkkärin torpparina.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset