Markku Huusko

Nyt Suomen vaaleissa puhutaan autoverosta ja ilmastosta, ei maahanmuutosta

  • Antti Rinne (sdp) on mittausten perusteella vahvimmilla pääministerin paikalle. Kuva: Petteri Paalasmaa
    Antti Rinne (sdp) on mittausten perusteella vahvimmilla pääministerin paikalle. Kuva: Petteri Paalasmaa

Kaksissa edellisissä eduskuntavaaleissa nähtiin oikeistopopulistinen rynnistys, mutta nyt edessämme ovat eduskuntavaalit, joissa näytettäisiin palailevan vähän vanhaan.

Kilpailu ykköspaikasta käydään keskustan, kokoomuksen ja sdp:n kesken aivan kuin Matti Vanhasen, Jyrki Kataisen ja Eero Heinäluoman johdolla vuoden 2007 vaaleissa. Pääministerin mahtivirkaa tavoittelevat Juha Sipilä, Petteri Orpo ja Antti Rinne Rinteen ja Orpon ollessa vahvimmilla.

Sdp ja kokoomus ovat ainoat puolueet, joiden kannatus liikkuu 20 prosentin maailmassa. Näin on ollut jo pitkään.

Tämänkertaisten eduskuntavaalien pääteemat sivuavat taloutta enemmän tai vähemmän. Parhaillaan esillä ovat ilmasto, verotus, kaivokset, valtion velkaantuminen ja köyhyys. Esimerkiksi maahanmuutto ei ole isosti tapetilla.

Kolmella suurella puolueella on veroista selkeitä näkemyseroja. Sdp ajaa perinteiseen tapaan pääoman tiukempaa verottamista, mikä ei ole kahden muun agendalla.

Yhdestä veroasiasta puolueissa ollaan melko yksimielisiä: auton hankinnan yhteydessä maksettavasta autoverosta voidaan siirtyä käytön verottamiseen. Asia ilmenee esimerkiksi Moottori-lehden kyselystä viime eduskuntavaalien alla.

Jyrkkyysaste vaihtelee. Kokoomus ilmoitti tiistaina, että moninaisen veivailun kohteena olleesta autoverosta pitäisi luopua kokonaan. Tätä mieltä on muuten ollut kolme neljästä kansalaisesta.

 

Suomi menee ihan omia latujaan, kun täkäläistä poliittista asetelmaa vertaa verrokkien, Saksan ja Ruotsin, viimekertaisten parlamenttivaalien asetelmaan. Ruotsissa kilpailijat pelkäsivät maahanmuuttovastaisen SD:n nousua jopa suurimmaksi puolueeksi.

Sekä Ruotsissa että Saksassa hallituksen muodostamisesta tuli hyvin, hyvin vaikeaa.

Suomessa kaksi suurta kolmesta muodostanee hallituksen rungon huhtikuun vaalien jälkeen. Laitapuolueet perussuomalaiset ja vasemmistoliitto eivät yltäne minkäänlaiseen vaa’ankieliasemaan.

Ylen tänään julkaiseman kannatusmittauksen mukaan perussuomalaiset ja vasemmistoliitto ovat noin kymmenen prosentin puolueita. Niistä ps on nyt suositumpi. Perussuomalaisten nousu vasemmistoliiton ohi nähtiin myös tuoreimmassa Alma-mittauksessa.

Keskustan kannatus liikkuu 15–16 prosentin paikkeilla ja vihreiden 13–14 prosentissa. Mielipidemittausten perusteella vihreiden eduskuntaryhmän koko olisi kasvamaan päin ja keskustan kutistumaan päin.

 

Vaan annapa olla, jos maailman tapahtumat alkavat ohjata Suomenkin keskustelua kiihkeiden populistien toivomaan suuntaan. Mahdollisista asetelman muuttajista ensimmäiseksi tulevat mieleen Brexit, Trump, Putin ja Italia.

Euroopan tasolla peli onkin ihan eri. EK:n Brysselin-toimiston johtaja Taneli Lahti arvioi tällä viikolla Uudessa Suomessa, että maahanmuuttovastaiset voivat saada toukokuussa parlamenttipaikoista neljänneksen.

On näköpiirissä, että uuden komission pystyttämisestä tulee jotakuinkin yhtä tuskallinen prosessi kuin Saksan hallituksen kasaamisesta.

Kauppalehdessä tänään julkaistuun kolumniin on lisätty tietoja tänään julkaistusta Yle-puoluekannatusmittauksesta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (132 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Maahanmuutostakin puhutaan ja sille ääniä annetaan.

Se on erään puolueen elinehto.

Autoverosta tulenee mielenkiintoinen näytelmä ja varsinkin siitä, millä rahoin sähköautojen tukitoimet lopulta ratkaistaan. Vähävaraiset ja jopa keskiluokkaiset bensa- ja dieselautoilijat eivät varmasti asiasta innostu ja heitä on paljon.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Luoko media aiheen mistä kulloinkin vaalit käydään, vai politiikot?. Meitä "lyödään päähän ilmastodogmalla" kuin vierasta sikaa, maailmanlopun pelottelulla ja muutaman kymmen miljoonan pakolaisaallolla koska ilmasto. Politiikkaa tehdään nykyään pelotteella.

Kaikenkaikkaan mielenkiintoinen vuosi tulossa koko Eurooppaan.

Käyttäjän jannepohjala kuva
Janne Pohjala

Media. Menetelmän nimi on agenda setting.

Media päättää mistä rummutetaan ja nyt se on ollut ilmastopoppamiesten YKn tilaustyöllä pelottelu, jonka alle on yritetty peittää Kokoomuksen ja Keskustan SoTe Suhmuroinnit ja muut kansalle aidosti lyhyellä tähtäimellä vaaralliset ja haitalliset asiat.

Tämän tarkoitus on siirtää maaleja vaalikeslustelussa siten ettei puhuta miten valtapuolueet maata hallituskaudella johtivat, koska hallituksen suosio on suunnilleen surkein ikinä (37%).

Vaan siirretään keskustelu pois hallituksen kansaa suututtaneista asioista johonkin muualle, kuten ilmastopuijaukseen, jotta ei puhuttaisi maahantulon riskien realisoitumisesta Euroopassa ja meillä kuten varoitettiin tai SoTe-sopasta, verorahan kaatamisesta yksityisille yhtiöille, Suomen kansan omaisuuden myymisestä ja lahjoittamisesta (kaivoslaki) tai hyödyttömästä virkamiehistä nimeltä maakunnat.

Huuskon missio on varmistaa että hallituspuolueet saavat jatkaa, jos mahdollista.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Naulan kantaan joka sana Janne!

Ilmastohuijaus on peiteyritys kaikelle muulle paljon ikävämmälle ja tuhoisalle politiikalle, jota on taas yksi nelivuotiskausi suhmuroitu, todellisiin tämän päivän jättimäisiin ongelmiin kajoamatta!
Hiiskumatta niistä sanaakaan ja sensuroimalla jopa niistä kirjoittelua ja puhumista somessa!

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Varmaan nuo aiheet ovat päällimäisenä, mutta kyllä taitaa olla myös sote, joka voi jäädä keskeneräiseksi.

Muutenkin taitaa sosiaalipolitiikkaa kahmaista aika ison osan keskustelusta.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Maahanmuutto ja globalismi on aina kaiken taustalla.

Maahanmuutto on taloutta Huuskokin voisi lueskella Matti Virenin kirjoituksia.

Vaalidepatit ovat vasta alkaneet ja niiden suunta riippuu mediasta.

Oikea huomio on Suomen poikkeuksellinen äänestyskäyttäytyminen vaikka Euroopan verrokkimaihin. Meillä puolueuskollisuus on huikeaa ja siitä ei tunnuta luopuvan kävi sitten miten vaan, tapahtui sitten mitä vaan.

"Vaan annapa olla, jos maailman tapahtumat alkavat ohjata Suomenkin keskustelua kiihkeiden populistien toivomaan suuntaan." Tämänkaltaiset kommentit ovat kaikkein iljettävimpiä vähän kuin jos Olkiluoto poksahtaisi suuri(n) huolenaihe olisi se miten tapahtuma, katastrofi, kasvattaa vihreiden kannatusta.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

Kova denial on Huuskolla päällä :-)

Nythän haittamaahanmuutosta vasta joka pirtissä onkin alettu keskustella. Ja mikäköhän mahtaa olla syy?

Media ei voi enää vaieta aiheesta, josta sosiaalisessa mediassa on keskusteltu jo vuosikausia.

Ruotsin rikollisuudesta ei Suomessa ole ollut mikään pakko uutisoida, mutta Suomessa tehtyjä rikoksia on suomalaisen median vaikea ohittaa, jos se haluaa säilyttää jonkinlaisen uskottavuuden.

Huuskoilu ei nyt auta; erilaisia, lähinnä toiveajattelua osoittavia otsikoita tekaisemalla ei pirttien ja bensa-asemien keskustelunaiheita enää muuteta.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Se että perussuomalaiset messuavat keskenään "haittamaahanmuutosta" ei vielä tarkoita, että se tulee olemaan vaalien keskeisiä teemoja. Toki näinkin voi tapahtua, mutta se riippuu tulevista tapahtumista ja myös siitä miten mitäkin uutisoidaan.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

#8

Niin, meinaat, että suomalaiset eivät osaa ajatella omilla aivoillaan?

Että antautuvat sen kuljetettaviksi "miten mitäkin uutisoidaan"?

Monellako eri tavalla alaikäisten raiskaamisesta voi uutisoida?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #15

Uutisoinnista kirjoitukseni joka kertoo kyllä vähän toista kuin kuvittelet:
http://markok.puheenvuoro.uusisuomi.fi/266358-riko...

Eli meinaan, että media luo puheenaiheet jotka väkisinkin vaikuttavat meihin jokaiseen. Osalla on sitten parempi kyky hahmottaa kokonaisuuksia ja sitä mikä on ylimääräistä kuohua ja mikä asiaa kuin toisilla.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen Vastaus kommenttiin #15

Johanna Siren-Kaplas

Jos et ole huomannut, persut elävät vain negatiivisuudesta, raiskauksista ja mamu-rikoksista unohtamalla kantasuolaisten murhat ja raiskaukset jne...
Onko persut rikollisista elävä puolue ?

Luulisi olevan ihan oikeitakin asioita yhteiskunnassa.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #32

Ei niitä kantisten rikoksia kukaan unohda. Mamujen rikokset ja juurikin raiskaukset puhuttavat ihan siksi että he ovat paossa kotimaastaan koska heitä siellä vainotaan.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #39

Aika moni, myös osin media unohtaa. Lautamiehenä toimiessani olen huomannut, että vakavuusasteeltaan samantasoisista rikoksista lähinnä raiskauksista uutisoidaan. Kaikki käsittelemäni raiskausuutiset on uutisoitu useampaan kertaan pelkästään iltalehdessä (muista lehdistä en yhtä tarkasti tiedä), ja yhtään noista muista rikoksista ei olla uutisoitu tietääkseni lainkaan, vaikka joukkoon mahtuu lautamiesurani vastemielisin rikos jonka rangaistuskin oli toistaiseksi kovin. Tekijänä oli kantasuomalaiset miehet ja uhrina samoin.

Suoraan sanottuna kokemukseni perusteella et tiedä mistä puhut.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen Vastaus kommenttiin #39

Muka vainotaan vaikka lomailevat siellä jopa yli kuukauden vuodessa KELAn piikkiin tietenkin.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen Vastaus kommenttiin #32

Heikki Karjalainen, jos et ole huomannut persut ovat ainoina esittäneet ratkaisut noihin mainitsemiisi negatiivisiin lastenraiskauksiin ja naisten ja tyttöjen ahdisteluihin ja raiskauksiin ym. rikoksiin ja murhiin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #47

Minä olen huomannut, että puoluetunnus "ps" tekee lähtökohtaisesti ihmisestä epäpätevän ja epäuskottavan kommentoimaan maahanmuutto- tai väestönkehitysasioita. Nehän vouhottavat "islamisaatiosta", "Eurabiasta", "väestön vaihtamisesta" ja ties mistä uskomattomista uhkakuvista.

Totta kai muslimiväestön määrä Euroopassa on kasvanut, ja totta kai islaminusko tulee olemaan Euroopassa jatkossakin läsnä, kuten se on ollut aina ennenkin. Mutta ei siitä "väestönvaihtoa" saa aikaiseksi edes yhdellä "pakolaiskriisillä", koska meikäläinen kaupungistuva yhteiskuntamalli aiheuttaa sen, että maahantulijat omaksuvat myös eurooppalaisen ydinperhemallin.

Yksikin persu vouhotti täällä jostain "pakolaisvyörystä". Kun sanoin, että vuoden 2015 lopussa Suomessa oli 250 vastaanottokeskusta ja nyt alle 50, kommenttiani ei julkaistu. Tosiasiat kun eivät tue hysteriaa lietsovia "maahanmuuttokriitikoita".

Petri Hämäläinen Vastaus kommenttiin #55

Joo, voihan sitä noinkin ajatella. Varsinkin jos ja kun miljoonalla vuodessa kasvavalla Euroopan muslimiväestöllä ei ole mitään yhtymäkohtaa muiden päähän varastoitujen faktojen ja fiilisten kanssa.

Jos kuitenkin ihan aikuisten tutkimustulokset ja väesröprognoosit kiinnostavat:

The Muslim population in some European countries could triple by 2050 while it will barely change in others, according to new projections released by the Washington-based Pew Research Centre.

The report, Europe’s Growing Muslim Population, shows a stark west-east divide. The Muslim share of Germany’s population could grow from 6.1% in 2016 to 19.7% in 2050 if high migration continues, whereas over the border Poland’s share would change from 0.1% to 0.2% in the same scenario.

—-

In the medium migration scenario - perhaps the most likely - Sweden would have the biggest share of population at 20.5%. The UK’s share would rise from 6.3% in 2016 to 16.7%. Finland’s Muslim share would grow from 2.7% to 11.4% and most western European countries would face a big jump.

Käyttäjän jannepohjala kuva
Janne Pohjala Vastaus kommenttiin #72

Kun Suomessa on 11% muslimeita, niin Arabia tulee vaihtaa Suomen kakkoskieleksi ja ruotsi pudottaa saamen kanssa samaan luokkaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #119

Ihme fantasioita. Ei muslimeilla ole mitään kieltä (Suomessa asuvat muslimit puhuvat arabian lisäksi mm. tataaria, persiaa, daria, albaniaa, serbokroatiaa ja somalia) eikä ruotsi ole Suomen kakkoskieli uskonnollisista syistä. Jos uskonnolliset syyt tässä kieliasiassa painaisivat, venäjä olisi suomen kakkoskieli, koska puhuuhan vanha kansa ortodokseista "ryssänkirkkona".

Muuten olen sitä mieltä, että saamen kielen asemaa pitäisi parantaa kaikissa pohjoismaissa ja suomen kielen asemaa Ruotsissa.

Käyttäjän jannepohjala kuva
Janne Pohjala Vastaus kommenttiin #121

Yleisin näistä eli arabia taitaa ylittää ruotsia puhuvien osuuden ensimmäisenä.

Olet oikeassa että 2030 luvulla myös Venäjä saattaa ohittaa ruotsin.

2040 Suomen kakkoskieli on Arabian.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #138

Tiedätkö oikeasti kuinka paljon islaminuskoisia on Suomessa? Kaikkien näiden ryntäysten ja kohujen jälkeen noin prosentin verran maassamme elävistä ihmisistä, ehkä himpun yli. Joten tältäkin osin tietosi tuntuvat olevan aika hataralla pohjalla.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #138

Helsinki 2030: 25 % 0-15-vuotiaista puhuu äidinkielenään muuta(kin) kuin suomea / ruotsia. Helsingissä eniten puhutut "vieraat" kielet ovat venäjä, viro, somalia, englanti ja arabia, tässä järjestyksessä. Vieraat siis tarkoittaa muut kuin suomi tai ruotsi. Vuonna 2010 muunkielisten osuus ylitti ruotsinkielisten osuuden ensimmästä kertaa. Jos seurataan tilannetta vuodesta 1870 alkaen, ruotsinkielisten osuus Helsingissä on koko ajan vähentynyt (vuonna 1870 se oli lähes 60 %) ja suomenkielisten lisääntynyt (vuodesta 1950 alkaen yli 80 %). Muunkielisten osuus on nyt melkein yhtä suuri kuin 1900-luvun alussa, mutta edelleen kaukana vuodesta 1870, jolloin se oli melkein 20%. Monikielisyys ei siis ole mitään uutta Helsingissä, Turusta ja Viipurista nyt puhumattakaan.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen Vastaus kommenttiin #55

Hah hah haa. Röhönaurua, moisesta ulostulosta, jossa yksikään sana ei pidä paikkaansa! Sorrut itse syyttämääsi Perussuomalais pelotteluun ja luuloon!

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas Vastaus kommenttiin #32

#32

"Luulisi olevan ihan oikeitakin asioita yhteiskunnassa."

Turvallisuus ja yhteiskuntarauha ovat isoja, oikeita asioita.

Jos yhtään pysähdyt ajattelemaan, niin ymmärrät, että nämä eivät ole mitään itsestäänselvyyksiä, joiden ylläpitämisen eteen ei tarvitse tehdä mitään.

Tämän älyäminen on ensimmäinen ylläpitoon liittyvä askel. Siitä sitten voi lähteä eteenpäin miettimään, miten tätä rauhaa Suomen oloissa on ylläpidetty ja ylläpidetään jatkossa.

Sitäkin voi miettiä, mikä sitä rauhaa mahdollisesti horjuttaa ja minkälaisin seurauksin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #73

Ohukainen ja Paksukainen kilpailevat sillä kumpi osaa pahoittaa mielensä vähäpätöisemmistä asioista. Tällä hetkellä Paksukainen johtaa tällä kasvishomofillarillaan:

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/364d1dae-c36...

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen Vastaus kommenttiin #15

Puhutaan asioista oikein, myös silloin kun olemme olleet väärässä. Esim. tätä en ole koskaan kuullut ”vaaliteltalla” oikaistutetun https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/728596-s...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Oppositiopuolue hehkuttaa :)

Sehän on se persujen aina toivo pysyä pinnalla, mutta taitaa se jäädä haaveeksi.

Parin prosentin piikki ei vaikuta mihinkään, ja nyyisestäkin paikat ovat vähenemässä.

Siinä sitten toivot ja lujaa.

Isoissa keskusteluissa ovat juuri Huuskon ilmoittamat asiat päällimäisenä, täällä blogeissa sitten voi tietysti huudella jostain muustakin, mutta se hyttysen ininää.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kiitos kommenteista. Ei media rikoksia jätä käsittelemättä. Näyttäisi senkin alan uutisoinnista olevan melkoinen kilpailu.

Petri Hämäläinen

US jätti Spiegel-lehden toimittajaan Claas Relotiukseen liittyvän valejournalistiskandaalin kokonaan käsittelemättä ja uutisoimatta. Journalismi joka ei ole journalismia vaan valheita.

Sama naisjalkapallomaajoukkueessa vuosia jatkunut systemaattinen seksuaalinen ahdistelu.Tekijänä naiset.

Ei sopinut pirtaan. Ei mahtunut kuplaan. Ei sopinut ideologiaan.

Ei vaikka sama lehti profiloituu sekä seksuaaliseen ahdisteluun että valemediaan liittyvien kysymysten asiantuntijana.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #35

Hyvin pitkälle meneviä johtopäätöksiä pienen uutistoimituksemme toimintaan liittyen. Kaikkea emme ehdi kattaa lisäarvoa tuottavasti, sen toki myönnän. Siksikin on erinomaista, että täällä Puheenvuorossa tulee käsiteltyä myös sellaisia asioita, joista joku muu suomalaismedia tai ulkomainen media on jo ansiokkaasti raportoinut.

Petri Hämäläinen Vastaus kommenttiin #41

Sitten voisi pienessä tiimissä vähäisiä resursseja allokoida uudelleen.

Tällä hetkellä 80% ”lisäarvoa tuotetaan” seuraavien aiheiden parissa:

- miesten haukkuminen
- Trumpin haukkuminen
- Venäjän/ Putinin haukkuminen
- Itä-Euroopan, Turkin ja Brasilian presidenttien haukkuminen
- perussuomalaisten haukkuminen
- maahanmuuton arvostelun ja vastustamisen haukkuminen

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Mutta miten kaima? Miten? Siitähän tässä on kysymys.
Matti Meikäläinen uutisoidaan niin kuin pitääkin, mutta suojavärillisten kohdalla ei nimeä, ei kuvaa, ainoastaan mielikuvituskuva, jne.

Keinoja valehdella on vaikka kuinka ja ne kaikki ovat valtamedialla ahkerassa käytössä. Niin kuin tässäkin jutussasi ja monessa kommentissa on havaittavissa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #48

Älä vouhota. Samalla tavalla media käsittelee kaikkia rikoksia. MV ja muut valemediat ovat asia erikseen, siellä on valkoinen suojaväri. Onhan päätyhjäntoimittajkin tunnettu monitaparikollinen. Kun raastupa kutsui, niljake jänistikin ja pakeni Andorraan, mutta lain pitkä koura tavoitti hänet lopulla. Nyt hän on sitten puuhaamassa yhdessä desantti Bätmänin kanssa Virolahden kansantasavaltaa. Nämä maahanmuuttokriitikot ovat hupaisaa sakkia. Yksi kansa, viisi puoluetta, seitsemän führeriä.

Muuten olen sitä mieltä, että kannattaa pitää huoli siitä, että nämä maahanmuuttaneet ihmiset kokevat itsensä uusien kotimaittensa kansalaisiksi. Maassa maan tavalla.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen Vastaus kommenttiin #57

Sitähän jokainen toivoo, mutta koira ei pääse karvoistaan! Se on vanha sananlasku ja pitää 100 % paikkansa edelleen. Vasta toissapäivänä uutisoitiin liian hyvin kotoutuneen vaimon puukotuksesta! Mies ei suvainnut vaimon kotoutumista ja puukotti!

Mitä mieltä olet muuten siitä?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #151

Kammottavaa. Ei siitä muuta voi ajatella. Kuten ei näistä Oulun tapauksistakaan. Sitä en muuten ymmärrä, miten on mahdollista, että teinityttöä käytetään kuukausia hyväksi ja jopa raiskataan ilman että vanhemmat huomaavat mitään. Kai ne tytöt jotenkin oireilee?

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Minä haluaisin selkeämmän kuvan Suomessa tehtävistä rikoksista.
Numerot pöytään, --- kuka tappaa, kuka raiskaa, kuka tekee minkinlaisia rikoksia. US voisi tehdä tästä täydellisen ja objektiivisen analyysin ennen vaaleja.

Haluaisin myös slkeämmän kuvan työllisyydestä, - tarkemmin sanoen kuinka eri väestö- ja ikärymät työllistyvvät ja näin pitävät hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä. Nythän on niin, että talous käy täysillä kierroksilla, mutta valtion velkataakka kasvaa (huom.tiedän että äskettäin Sipilän hallitus onnistui lyhentämään velkaa hieman) Joko valtion tuloja lisätään, tai menoja leikataan.

Kaikille - Huuskollekin - pitäisi olla selvää ettei tämä voi jatkua ikuisesti. Taloudenhoidon pitäisi olla vaalikeskustelun ykköspuheenaihe. Äänestäjillä on oikeus saada tarkka kuva maan tilasta. Vai onko?

Imastonmuutoksesta vielä kerran, Suomi ei ole pilannut maailman ilmakehää, eikä sillä ole erikoisvastuuta sen puhdistamisesta. Suomi tekee osansa näissä talkoissa, eli sen mihin rahkeet riittää -- ei enempää eikä vähempää. Suomi ei ole Don Quixote, tuulimyllyjä vastaan on turha taistella.

https://www.google.com/search?q=don+quixote+windmi...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #100

Rikoksista on tilastoja, ja eikö tärkein kysymys ole se, miten vähentää rikollisuutta?

Tässä tilastokeskuksen dataa rikoksista vuonna 2017. Rikollisuus ei sen perusteella ollut nousussa:

Poliisin, tullin ja rajavartiolaitoksen selvittämiin rikoslakirikoksiin syylliseksi epäiltyjen määrä vuonna 2017 oli 297 800, joista ulkomaiden kansalaisia oli 33 500. Vuoteen 2016 verrattuna kaikkien rikoslakirikoksiin syylliseksi epäiltyjen määrä väheni 4,3 prosenttia, kun taas ulkomaalaisten epäiltyjen määrä väheni 0,7 prosenttia. Ulkomaalaisten osuus kaikista rikoslakirikoksiin epäillyistä oli 11,2 prosenttia. Vuotta aiemmin vastaava osuus oli 10,8 prosenttia. Vakituisesti Suomessa asuvista epäillyistä ulkomaalaisten osuus oli 6,3 prosenttia. Väestössä ulkomaan kansalaisten osuus oli 4,5 prosenttia. Jos tarkastellaan vain 15–49 vuotiaita, epäillyistä vakituisesti Suomessa asuvista ulkomaalaisia oli 6,9 prosenttia.

Lähde: https://www.stat.fi/til/rpk/2017/13/rpk_2017_13_20...

Petri Hämäläinen Vastaus kommenttiin #111

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa tehtiin viime vuonna 2 238 seksuaalirikosta.Ulkomaalaisten osuus oli 529, mikä on 26,3 prosenttia kokonaismäärästä.

Raiskauksia (raiskaus, törkeä raiskaus, raiskaus 3.mom) kirjattiin 938 kappaletta. Siitä ulkomaalaisten osuus oli 30,5 prosenttia.

Lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä (lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö) tilastoitiin viime vuonna 752 kappaletta. Lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista ulkomaalaisten tekijöiden osuus oli 17,7 prosenttia.

Irakilaiset omissa lukemissaan

Irakilaiset esiintyvät tilastossa täysin omissa lukemissaan. Heille kirjattiin viime vuonna 199 seksuaalirikosta, mikä on peräti 8,9 prosenttia kaikista Suomessa tilastoiduista seksuaalirikoksista.

Raiskaustilastossa irakilaisten osuus oli 11,9 prosenttia.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/c2640498-3233-4...

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #115

Yhdestä suunnasta tulee yhdenlaista tietoa ja toisesta suunnasta toisenlaista. Ketä tässä uskominen? Trumpin hanslankarit keksivät tällaselle vääristelyille nokkelan nimikkeen - alternate facts.

Yksi demokraattisen yhteiskunnan peruspilareista on vapaa ja rehellinen lehdistö.

Käyttäjän jannepohjala kuva
Janne Pohjala Vastaus kommenttiin #111

Ulkomaalaisien osuus laski koska heistä tuli suomalaisia.

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Maahanmuutto, niin sen lieveilmiöt kuin mahdollisuudet, on osa talouspolitiikkaa ja toivottavasti siten myös mukana keskusteluissa.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Mistä puhutaan ja mistä äänestetään, nehän voivat toki olla eri asioita.

Ja vaalituloskin voi aikanaan tulla täytenä yllätyksenä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Mistä mediassa puhutaan, mistä kahvipöydissä puhutaan ja mistä äänestetään, ovat kaikki eri asioita. Medialla on tietysti kova intressi esiintyä neljäntenä valtiomahtina, joka ohjaa sekä kahvipöytäkeskusteluja, että äänestämistä. Se onnistumiseen suhtaudun hyvin skeptisesti. Jolkista keskustelua voi toki ohjailla, meidän pienissä ympyröissämme siihen riittää kourallinen toimittajia, mutta kahvipöytäkeskustelut ja äänestämispäätökset ovat sitten jo eri asia.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Itse oikeastaan odotan, että keskustelunaiheet muuttuvat vaalikamppailun edetessä ja uusien uutisaiheiden myötä. Esimerkiksi soteuudistus saattaa nousta uudelleen kärkiasioiden joukkoon. Itse toivon myös koulutuksen leikkausten haittojen nousevan selkeästi esille, mutta pelkään, että se jää vaaleissa lopultakin sivuteemaksi vaikka istuvan hallituksen ehkä suurin virhe on nimenomaan nämä mittavat koulutusleikkaukset.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Sotea veikkaan minäkin, ja toivotaan, ettei sitä saataisi valmiiksi.

Se sitten taas on persuille kauhea ajatus, jos ei ulkomaalaistaustaiset tekisi yhtään rikosta enää ennen vaaleja, se olisi katastrofi :)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Sote ja koulutus ovat varmasti esillä kevään vaalikeskusteluissa. Tuleeko niistä isoja aiheita, vaikea tietää.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Uskon myös, että toimittajien suuri visionaarisuus on keskusteluissa esillä. Tuleeko siitä iso aihe on sitten eri asia. Ansaitsisi tulla.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Puheenaiheet muuttuvat vielä monta kertaa ennen vaaleja!

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Voivat hyvinkin muuttua. Pyrin kirjoituksessani kuvaamaan tilannetta tällä hetkellä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#12:
Sanoisin, että tärkein aihe on talous ja toiseksi tärkein on talous. Sitten tulee muita vaihtelevassa järjestyksessä.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

#68

Muistan Jussi Halla-ahon, joka oli kutsuttu puhujaksi Perussuomalaisten naisten kevätkokoukseen, sanoneen, että Perussuomalaisten _keinot_ puuttua Suomen taloudenpitoon poikkeavat muiden puolueiden keinovalikosta.

Perussuomalaisten keinovalikossa Suomen taloudellisen tilanteen kohentamiseen on yhtenä keinona maahanmuuton rajoittaminen ja/tai lopettaminen kokonaan.

Kun maahanmuuttoa rajoitetaan, lakkaa raha virtaamasta maahanmuuttajien asumiskuluihin ja heidän tarvitsemiinsa, verovaroin ylläpidettyihin palveluihin (terveys, koulut, oikeuslaitos jne.).

Suomen Perusta on julkaissut mainion raportin "Kuinka kalliiksi halpatyövoima tulee? - Ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinta, työmarkkinat ja julkinen talous", toimittanut Samuli Salminen.

Tästä raportista käy hyvin ilmi se, että yksi tapa kiertää saatavusharkinnan rajoituksia, on hakea turvapaikkaa.

Lisäksi käy ilmi se, että tärkeämpää kuin työstä saatu palkka, on monelle mahdollisuus saada kansalaisuus. Osa tulijoista on valmis tekemään töitä nollapalkalla tai jopa ostamaan itselleen työpaikan.

Kun matalapalkka-alojen palkat näin poljetaan minimiin, myös verotulot jäävät minimiin ja tulonsiirron tarve kasvaa.

Kun työpaikat matalapalkka-aloilla vähenevät kuten on ennakoitu (koska esim. robotiikka), Suomelle jää käsiin yhä enemmän työttömiä.

https://www.suomenperusta.fi/

http://simogrnroos.puheenvuoro.uusisuomi.fi/267238...

Muut puolueet, toisin kuin Perussuomalaiset, haluavat "kohentaa" taloutta ottamalla lisää velkaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #76

En muista Jussi Halla-ahon sanoneen maahanmuutosta koskaan järjen sanaa, vaikkei se mistään muusta puhukaan. Itse asiassa puoluetunnus "ps" tekee lähtökohtaisesti ihmisestä epäpätevän ja epäuskottavan kommentoimaan maahanmuutto- tai väestönkehitysasioita.

Totta kai muslimiväestön määrä Euroopassa on kasvanut, ja totta kai islaminusko tulee olemaan Euroopassa jatkossakin läsnä, kuten se on ollut aina ennenkin. Mutta ei siitä "väestönvaihtoa" saa aikaiseksi edes yhdellä "pakolaiskriisillä", koska meikäläinen kaupungistuva yhteiskuntamalli aiheuttaa sen, että maahantulijat omaksuvat myös eurooppalaisen ydinperhemallin. Ja ylipäätään kannattaa pitää huoli siitä, että nämä maahan muuttaneet ihmiset kokevat itsensä uusien kotimaittensa kansalaisiksi.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #110

"Itse asiassa puoluetunnus "ps" tekee lähtökohtaisesti ihmisestä epäpätevän ja epäuskottavan kommentoimaan maahanmuutto- tai väestönkehitysasioita."

Tämä ei tosiaan mahdu enää edes vaivoin piilotellun arroganssin alle.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #114

Voi voi. Tietenkin minä olen kovin leuhka ja omahyväinen, se on minun osani tässä maailmassa ainakin niin kauan kun Ohukainen ja Paksukainen jatkavat poliittista puskafarssiaan. Niillä tuntuu olevan suorastaan kilpailu siitä kumpi päästelee tyhmempiä juttuja suustaan. Tällä hetkellä Paksukainen johtaa.

Soini kehui vuonna 2010 kesällä ilmestyneessä Suomen Uutisissa (persujen äänenkannattaja) Halla-ahon porukan laatimaa Nuiva-manifestia. Manifestissa oli mukana myös entinen eduskunnan puhemies Maria Lohela. On jännittävää seurata tuota Soinin vaihtelevaa kantaa rasismiin: 2010: kyllä, 2015: kyllä, 2018: ei. Halla-aho on väärässä melkein kaikessa, mutta sentään johdonmukaisesti.

Soinin uusin harrastus on kasvishomofillarilla polkeminen. Sitä sopii jatkaa vielä sittenkin kun ei Audin takapenkille enää mahdu.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/364d1dae-c36...

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

#68
Ja kolmanneksi tärkein aihe on talous.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Jaa autoverosta. Eikö kannattaisi puhua metsäverosta? Pelkästään Lapin kitukasvuiset metsät kun sitovat nykyisellä hakkuutahdilla hiilidioksidia noin 8.4 miljoonaa tonnia vuodessa. Soiden paksuneminen sitoo sitten lisää.

Toisaalta koko Suomen henkilöautoliikenteen päästöt ovat n 6 miljoonan tonnin tasolla, riippuen lisätyn biopolttoaineen määrästä.

Hiilidioksiditonnin markkinahinta on noin 20 euroa. Hiilinielujen kasvattamisen alkuvaiheessa hinta voi olla selvästi pienempikin; silloinhan selvitään ns judo-menetelmällä antamalla luonnon hoitaa työt ja vain hiukan avittamalla sivusta.

20 euron tonnihinnalla:

- Koko Suomen kaikki päästöt voitaisiin poistaa pelkällä nykyisen polttoaineen arvonlisäveron tuotolla.
- Koko Suomen kaikki päästöt voitaisiin poistaa pelkällä nykyisellä autoverolla.
- Koko Suomen kaikki päästöt voitaisiin poistaa kolmeen kertaan pelkällä nykyisellä polttoaineverolla.

Siis kaikki päästöt - ei pelkästään liikenteen päästöjä. Näin ei tietenkään tulla tekemään, koska silloin jäisi tulematta se suunniteltu, liikenteestä kerättävä 20-40 miljardin potti eurooppalaisille yhteistyökumppaneille ja verottajalle.

Tuon potin kerääminen itsessään tulee tietenkin aiheuttamaan mittavia päästöjä, mutta sitä voitaneen sitten käyttää taas uusien maksujen perusteena.

Jos tonneja on kerran pakko ostaa ne kannattaa ostaa sieltä, missä hinta on alhaisin - ei sieltä missä se on korkein. Jos kuitenkin välttämättä halutaan ostaa sieltä missä hinta on korkein, olisi päätös syytä perustella äänestäjille. En ole tällaista perustelua koskaan nähnyt. Ainoastaan epämääräistä "autot on pahoja, antakaa rahaa" tasoista huutelua ilman numeroita.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Ihan mielenkiintoinen tuo autovero/bensa ynm Ilmastoon liittyvä panikoiminen!

Kaikilla on omat keinonsa siihen, ja jokainen niistä maksaa jollekin osalle kansalaisista enemmän kuin toisille.. Lentoverot niille joilla on rahaa matkustaa, tämä maksaisi rikkaille eniten, autoon liittyvät kaikille niille joilla on auto.. Mielenkiintoisia väittämiä tulee ilmi.. Ja jotkut saattavat paljastaa ettei tiedä asioista yhtään mitään ja puhua itsensä pussiin Kuten

"”Siinä ammutaan jalkaan omaa hyvinvointia ja suomalaisten liikkuvuutta, sanoi kokoomuksen puheenjohtaja”, valtiovarainministeri Petteri Orpo Vanhalla ylioppilastalolla Helsingissä."

He liikkuvuutta ammutaan jalkaan, mutta sitten polttoaine verotus on hyvästä! Siinä meni Orpon uskottavuus!

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Kaupungistuminen, hajauttaminen, ilmastonmuutos - tässä kolmio, joka vaatii arvokeskustelua ennen vaaleja, ks. alla:

http://kirsiomp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/267203-20...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Itse toivoisin keskusteltavan siitä miten otamme seuraavan kv-taantuman vastaan ja siihen liittyen, millä keinoin kykenemme laajentamaan vientimme rakennetta jotta se ei olisi kahden-kolmen tukijalan varassa ja taantuman iskiessä poikkeuksellisen haavoittuva. Eriarvoistumisen pysäyttäminen, siitä keskutellaan varmasti, kuten myös sotesta.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Tyytymättömyys vanhoja puolueita kohtaan kasvaa vuosi vuodelta ja on vain ajan kysymys milloin selkä katkeaa myös suomalaisen äänestäjän kohdalla. Toivottavasti suomalainen äänestäjä olisi rohkea ja uskaltaisi äänestää seuraavissa ek vaaleissa muita kuin vanhoja ja tuttuja puolueita.

Valinnanvaraa on ainakin suurimmissa vaalipiireissä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Suurelle joukolle äänestäjiä on yhdentekevää poistetaanko autovero, koska oman auton hankinta on joko talous- terveys- tai ideologisista syistä joka tapauksessa pois kuvioista. Monet nuoret eivät hanki enää edes ajokorttia. Kaupungistuminen vaikuttaa.

Ilmastonmuutos on uudempi keppihevonen jonka avulla saadaan ihmisille työtä, kun pitää suunnitella ja valmistaa erilaisia uusia teknisiä ratkaisuja. Kapitalismi tarvitsee sen että talous pyörii ja mitä suurempia tarpeita saadaan ihmisille synnytettyä, sitä enemmän se tarjoaa toimintaa ja voittoja omistajille, sekä yhteiskunnille verotuloja.

Jos ilmastonmuutoksesta maailman pääomapiirit joutuisivat itse maksamaan, ei siitä puhuttaisi mitään. Nyt kun sen avulla on saatavilla voittoja sitä tulee tuutin täydellä joka suunnasta. Poliitikkojen tehtävä on tietenkin olla leikissä mukana.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ei autovero tietenkään kaikkia äänestäjiä kiinnosta, mutta liikenteen verotus kokonaisuutena on iso asia. Tässä kiinnostavaa tilastoa tieliikenteeseen liittyvästä kahdeksan miljardin euron veropotista: http://www.aut.fi/tilastot/verotus_ja_hintakehitys...

Valtio saa vuodessa verotuloja nelisen miljardia polttoaineista alveineen (autovero alle miljardi). Iso kysymys: Miten se tulo korvataan, kun siirrymme kohti sähköautoja?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Sähköisiin ajoneuvoihin siirtyminen lisää sähköveron tuottoa. Lisäksi hallinnon tapana on ollut, että kun uusi lypsävä lehmä saadaan parteen sitä aletaan lypsää entistä kovemmin, eli sähköveroa tullaan todennäköisesti edelleen korottamaan ja korvaamaan sillä alenevat polttoaineverotuksen tulot.

Ajoneuvoveron korottaminen olisi lähinnä omistamiseen kohdistuva rangaistus, koska sitä maksetaan silloinkin kun auto seisoo parkkipaikalla.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Ilmastonmuutos on ilmeinen asia. Yhtä ilmeistä on että suunnilleen jokaisen meistä pitäisi omilla valinnoillamme muutosta hillitä. Kaikkein ilmeisintä on se että ilmastonmuutoksen hillitseminen synnyttää uuden ja mahtavan bisneksen.

Ei siis tule kuulonkaan että valtio tehostaisi joukkoliikennettä ja ylläpitäisi sitä verovaroin. Ei, ennemmin karsitaan, lakkautetaan, ja kannattavat osiot annetaan yksityisille yrityksille.

Tämä taas johtuu siitä ettei poliitikoilla ole hajuakaan kansantaloudesta ja heille on myyty sellainen harha että valtiota ja yhteiskuntaa tulee hoitaa kuin yritystä. Siitähän ei sitten synny mitään muuta kuin kerman kuorintaa, työttömyyttä, eriarvoisuutta, köyhyyttä ja leipäjonoja.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Yksi on varmaa: koska autovero halutaan poistaa, eikä polttoaineiden hintoja aiota korottaa, vaan tarkastellaan Orpon mukaan kokonaisuutta, niin epäilemättä saamme autoihimme ne mustat lootat, jotka mittaavat ajamamme kilometrit ja veloittava meitä ajetun määrän mukaan.

Toteutuu siis se mitä Berner yritti jo aiemmin läpi ajaa. Voitto stadilaisille, espoolaisille ja vantaalaisille, tappio muulle Suomelle.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Arvomaailmaa mitataan tässä kevään aikana todella. Kun ja jos uusi sote ja maakuntamalli soljuu maaliin se avaa keskustelun sotu uudistukselle koskee perusturva periaatteesen. Varmasti halutaan muutosta kuntien määrän ja tehtävien priorisoimiseen.

Ilmaston lämpeneminen torjuminen nousee myös kärki keskusteluun sen myötä metsäpinta-alojen lisäämisen keinot hiilinieluiksi sekä päätehakkuun myöhäistäminen ja puurakentamisella estetään puun muuttuminen hiilipäästön lähteeksi huom. (Kiihtelysvaaran hirsikirkko oli 250 vuotta vanha)
Liikenteen verot kerättävä autoista ajosuoritteen mukaan huom. (Anne Bernerin musta boksi keräämään kilometri talteen ok) tästä keskustellaan.

Työperäinen maahanmuutto perheineen ok mutta ei oman maansa puolustuksesta laistavia tänne tarvita. Tämä on varmasti vaalikeskustelun aihe.

Muutoin odotamme US-lta monipuolista näkemystä päivän politiikkaan ilman yhden linjan etu painotusta.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Pyrimme käsittelemään vaaliteemoja monipuolisesti niin uutisissa kuin näkökulmissa.

Tässä on yksi lista ihmisten tärkeinä pitämistä vaaliteemoista. "Sairaiden hoito, vanhusten huolto, nuorten syrjäytyminen, työttömyys, koulutus, energian saatavuus ja hinta, köyhyys, valtion talous ja velka, ilmastonmuutos sekä alueiden kehityserot. Neljä viidestä kansalaisesta haluaisi nostaa nämä teemat eduskuntavaalien kärkeen, ilmenee Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) teettämästä kyselystä", Iltalehti kirjoittaa.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/4830d692-8ab...

Ilkka Huotari

Kuka puhuu? Ei kiinnosta autovero eikä ilmasto.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Ihme ettei "mustan laatikon" ympärille soten tapaan ole jo tehty paria uutta firmaa kuppaamaan rahat pois tyhmiltä.
Johtajille tietenkin sellainen vaatimaton 20K€ kuukausipalkka aluksi niinkuin tapohin kuuluu koska "mustan laatikon" markkinointi ihmisille on niin haasteellinen tehtävä.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

YLEn viimeisin galluptulos osoittaa, että tämä on enemmän tällaista Markku Huuskon toiveajattelua.

Tietenkin ne, jotka olivat edesauttamassa 2015 katastrofia ja sen nykyisiä seurannaisvaikutuksia, haluavat vaieta asiasta. Ja jotta se olisi mahdollista, Markun kaltaiset juoksupojat mediassa laitetaan hyssyttelemään asiaa.

Onneksi kriittisiä ääniä alkaa nykyään tulla esiin myös muissa puolueissa ja ihmisille syntyy siten mahdollisuuksia "sisältä" vaikuttaa myös siihen, mikä on esim. Kokoomuksen linja vastaisuudessa. Monille kun PS äänestäminen muiden poliittisten linjausten vuoksi on vaikeaa.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kirjoituksessani pyrin tuomaan esille sitä, mistä politiikassa juuri nyt puhutaan. Pääaiheet vaihtunevat kevään aikana pariinkin kertaan.

Kunnallisalan kehittämissäätiö KAKS teki hiljattain kansalaisille kyselytutkimuksen, jossa maahanmuutto ei ollut vaaliteemojen top-kympissä, kun taas esimerkiksi ilmastonmuutos siellä on.

Huomattavaa kuitenkin on, että kyselyssä lähes kaksi kolmesta (64 %) pitää kevään 2019 eduskuntavaaleissa erittäin tai melko tärkeänä maahanmuuttoon vaikuttamista. On siis mahdollista, että maahanmuutto nousee teemana vahvemmaksi vaalien lähestyessä.

Tässä linkki KAKSin kyselyn tuloksiin:

https://kaks.fi/wp-content/uploads/2019/01/tutkimu...

Petri Lavonen

Olisko medioilla kuitenkin myös vastuuta pitää äänestysintoa yllä valitsemalla vaaliaiheeksi suomalaisia kiinnostavia aiheita? Tuo ilmastoaihe ja lihansyönti ei taida olla yleisömagneetti aiheita sekä vaalien seuraaminen ja äänestysprosentti jää matalaksi? Toki medialla on mahdollisuus tehdä vaaleista tylsät tarkoituksella.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisi lokakuussa raportin, jonka mukaan ilmastonmuutos pysyy siedettävänä, jos maapallon lämpeneminen onnistutaan rajoittamaan 1,5 asteeseen verrattuna esiteolliseen aikaan. Se nosti ilmastonmuutoksen kaikkien tolkun ihmisten agendalle.

Onnistuminen vaatisi kuitenkin nopeita, ennennäkemättömiä ja kauaskantoisia muutoksia esimerkiksi energiankulutukseen, teollisuuteen, rakennuksiin ja liikenteeseen. Yksi raportin pääviesteistä on, että maapallolla näkyvät jo nyt lämpenemisen laajat haittavaikutukset, kun ilmasto on lämmennyt keskimäärin noin asteen esiteolliseen aikaan verrattuna. Merenpinta on noussut ja merijää sulanut. Lisäksi sään ääri-ilmiöt ovat yleistyneet.

Suomessa ja arktisella alueella ilmasto on lämmennyt jo kaksi astetta. Jos maapallo lämpenee keskimäärin kaksi astetta, Suomi lämpenee neljä astetta.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Suomi ei ole lämmennyt mitään kahta astetta, esimerkiksi sodankylän lämpimin vuosi on edelleen 1938.
Teiltä vihreiltä tuli aika raju "ehdotus", kaikkien maiden pitäisi tehdä 60% energiastaan uusiutuvilla. Mahdatteko tietää mikä katastrofi siitä seuraisi? Tuskin tiedätte ja vaikka tietäisitte niin ei kiinnosta se tuho. Sellaisia luonnon ystäviä siellä suunnalla.
Eikä se merijääkään ole vähentynyt ellei harrasta kirsikanpoimintaa. Glopaalin merijään määrä on ihan normaalin "vaihteluvälin" sisällä tälläkin hetkellä.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #61

Kokonainen tieteen haara, likimain maailman kaikkien maiden ilmatieteenlaitokset (myös meidän) ovat kanssasi eri mieltä. Eli käytännössä kaikki jotka oikeasti tietävät asiasta jotan. Mutta mitäpä se haittaa, sillä olet varmasti lukenut jostain nettikommentista miten asiat oikeasti ovat ;)

Petri Hämäläinen Vastaus kommenttiin #84

”Kokonainen tieteen haara” - Puhutko kommunismin teoriasta yleensä vai sosialistisesta utopismista erikseen?!

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #97

Oletpa hauska :( Mutta uskotko aidosti että ilmakehän tutkimus ja mm meteorologia ovat jotenkin sidoksissa kommunistiseen teoriaan? Jos uskot, niin suosittelen viipymättä paluuta koulun penkille, sillä moisella tietomäärällä lähinnä nolaat itsesi.

Petri Lavonen Vastaus kommenttiin #84

Varmasti meteorologien pitää hankkiutua politiikkaan jos tuo ilmastoasiantuntijuus on pinnalla vaalikeskusteluissa. Siellä on varmasti asiantuntijuutta. Tuntuu että kun 1970 luvulla muistan maanviljelijä isoisän hahmotelleen säähavainto tilastoja kartalle, niin yhtäkkiä alkavatkin ihmiset pääkaupungissa, joiden ei tarvitse käyttää edes pitkiä alushousuja talvella olevan jostain syystä muodikkaasti kiinnostunut säästä. Maapallolla on asunut dinosauruksia ja saharassa on ollut sademetsä aikoinaan. Aurinko porottaa sen aikaa mitä se meinaa. Annetaan sitten asiantuntijoiden mielummin kiistellä ilmastosta.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen Vastaus kommenttiin #84

Mikä estää sua kattomasta oikeita mitattuja tilastoja sen sijaan että vetoat auktoriteettiin? Kiistätkö sen että sodankylän lämpimin vuosi on edelleen 1938?
Ja melko tiukka fakta on se että Suomessa puuraja alkoi siirtymään pohjoiseen -1920 luvulla. Pohjoisimmat männyt ovat itäneet -50 luvulla, sen jälkeen puuraja ei ole enää siirtynyt pohjoisemmaksi koska on ollut liian kylmää.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #61

Ooh, meillä on täällä oikein asiantuntija, pätevämpi kuin IPCC! Ainakin globaalisiin mittasuhteisiin paisunut ego sinulla on! Miksihän sinua ei ole älytty pyytää ajankohtaiseen kakkoseen kertomaan totuuksia kaikelle kansalle?

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen Vastaus kommenttiin #109

Väitit että Suomi on lämmennyt 2 astetta, saisko kuulla että millä aikavälillä?
Edelleen Sodankylän lämpimin vuosi on 1938, miksi siis kirjoitat shaissea jälleen kerran?
Mikä "osa" Suomesta on siis lämmennyt sen kaksi° ja sitten vielä todisteet perään. Nää vihreät ilmastovalehtelijat on aika veikeä ja sakki kaikenlaista väitettä tulee mutta faktat puuttuu, sitten vedotaan johonkin poliittisen pamflettiin.
Tämä että Suomi lämpenee tuplasti enemmän kuin koko muu maailma on Taalaksen keksimä hokema joka uppoaa heikkolahjaisiin, kukaan muu ei noin pöljää väitettä ole esittänyt.

Käyttäjän jannepohjala kuva
Janne Pohjala Vastaus kommenttiin #112

Suomi on lämmennyt ja jäähtynyt 63-67 vuoden jaksoissa ajan (Lustia) kauempana historiassa jakso oli hieman pidempi.

Sitä ei voi kiistää edes ilmatieteen laitoksen Alestalo koska on itse julkaissut asiasta aikana ennen kuin tieto jaksollisuudesta tuli hävittäää.

A 70-80 year peridiocity identified from tree ring temperatures AD 550 – 1980 in Northern Scandinavia

Juhani Rinne, Mikko Alestalo, Arto Miettinen

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S...

Syy tähän on Atlantin vuosikymmenkierto, joka ohjaa vuoroin enemmän tai vähemmän lämmintä merivettä päiväntasaajalta pohjoiseen.

Koska pohjoisesta pallonpuoliskosta on 70% mannerta ja etelästä vain 30% on pohjoisen puoliskon ominaislämpökapasiteetti pienempi kuin etelän.

Tällöin pohjoinen lämpenee enemmän pinta-alalla laskettuna kuin etelä jäähtyy, kun suunta on pohjoiseen -> globaali lämpötila nousee.

Koska ei lasketa energian määrää vaan pinnan lämpötilaa.

1910 oli kylmää, 1930 -luku oli erittäin lämmin, 1940-1970 jäähtyi niin että tiedemiehet sanoivat ihmisien päästöjen aiheuttavan uuden jääkauden ja esittävät miten pohjoisen jäätiköt olivat kasvaneet 1940-1970.

Tässä siitä 18 minuutin elokuva:

https://youtu.be/eq6fDa9JrzQ

Sitten suunta vaihtui ja 1988 samat poppamiehet Rooman klubin 1972 päätöjsen, UNEPin ja YKn tilauksesta alkoivat kauhistella pohjoisen sulamista ja kamalaa lämpenemistä.

Tätä tuki aktiivisin aurinko 8000 vuoteen 1900 -luvulla +44%, vaikka IPCC kieltää tämän.

Tämä luonnollinen vaihtelu laitettiin kaikki hiilidioksidin syyksi. Ensimmäisen kerran maapallon olemassa olon aikana luonto olisi vakio, mitä se ei ole koskaan ollut.

Tulevan aurinkominimin vuoksi Svetsin tutkimuslaitokset ennustavat että 2040 mennessä jäähtyy 0,5C.

Kun tähän lisätään jaksollinen 1C voidaan todeta että nykyinen lämpeneminen katoaa 2040 mennessä, luonnollisesti.

Tämä luonnollinen tapahtuma myydään sitten kansalle muka niiden triljoonien veroeurojen tuloksena, vaikka se tulee tapahtumaan kuin vuorovesi, luonnollisesti.

Käsi ylös puolueet ketkä vielä haluaa olla mukana tässä huijauksessa?

Petri Lavonen

Selvä. Yritetään olla energiakulutuslaskuissa mahdollisimman säästäväisiä. Työttömät ja vähävaraiset yrittävät vieläkin enemmän selviytyäkseen hyisestä pimeästä suomen talvesta ja laskuista. Ilmastonmuutoksesta ei tarvitse väitellä kenekään kanssa, tehdään mitä asiantuntijat antavat ohjeeksi. Seuraava aihe.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

1.puolustusratkaisu/hävittäjien uusinta
2.ulkopolitiikka sis.pakolaisaaltojen hallinta
3.kansalaisten ostovoiman turvaaminen
4.kerskakulutus vero lentomatkustukseen ja turhille elktroniikkahärpäkkeille !
-siinä minun teesit !!!

Käyttäjän jannepohjala kuva
Janne Pohjala

Kerropa miten käyn kahdesti vuodessa Seattlessa työmatkalla? Laivalla?

1,5 kuukautta suuntaansa Panaman kanavan kautta? 6kk vuodesta laivalla?

Really?

Olen jo vähentänyt lentämistä 90%, että jonkin verran on talkoissa oltu. Ja vielä pitäisi viimeiset kaksikin karsia?

Edes kahdesti on järkevää koota ihmiset yhteen koska verkottuminen ei vain toimi Skypellä.

Käyttäjän JanneRantala kuva
Janne Rantala

Netissä ainakin puhutaan maahanmuutosta ja useilla uusilla mediasaiteilla jotka ei asioita piilottele on satojatuhansia lukujoita ,joten vanhat mediat ei enään määrittele mistä puhutaan.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Riippuu hieman, mistä netistä on kyse. Perussuomalaisten kannattajien joukossa maahanmuutto on tärkeimpien teemojen joukossa, kun yleisemmin näin ei ole, kuten tämä KAKSin selvitys kertoo:

https://kaks.fi/wp-content/uploads/2019/01/tutkimu...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Perussuomalaisille tuo maahanmuutto on ongelma. Persujen kohtaloksi taitaa vain koitua se, että Mielikuvituksen Voima ei enää johda kansaa, vaan tylsä ja luotettava laatumedia, joka kertoo sen mitä tapahtuu todella eikä vain kohudosentti Bäckmanin ja MV:n päätyhjäntoimittaja Janitskinin päässä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

" Perussuomalaisten kannattajien joukossa maahanmuutto on tärkeimpien teemojen joukossa..."
KAKSin tutkimustulos on ehkä hieman ristiriidassa edellisen kanssa:

Perussuomalaisten kannattajien 10
tärkeintä teemaa (asteikkokeskiarvojen perusteella):
1.
Energian saatavuus ja hinta
2.
Vanhusten hoito
3.
Rikollisuus ja rangaistukset
4.
Sairaiden hoito
5.
Palkkaverotus
6.
Valtion talous ja velan määrä
7.
Hallituspohja (hallitukseen tulevat puolueet)
8.
Palkansaajien asema ja tulokehitys
9.
Työttömyys
10.
Maanpuolustus

Maahanmuuttoa ei ole mainittu ollenkaan. Mistä mahtaa johtua?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #87

Ei aihe tosiaan kympin kärkeen ps:n kannattajienkaan kohdalla näytä mahtuvan, mutta kahdenkymmenen kärkeen kyllä, eli näyttäisi olevan ylempänä kuin muilla.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #89

Ja jostain syystä ne ei osaa puhua kuin maahanmuutosta, ja siitäkin vain läpiä päähänsä. Eilenkin televisiossa olivat Ohukainen ja Paksukainen - ei kun Paksukaisen sijasta komeljanttarina olikin persujen sinisiiven edustaja, suursmurffi Terho. Joka kerta kun ne avasivat suunsa sieltä tuli sana maahanmuutto. Kertaakaan ei vain järjen sanaa siitä.

Käyttäjän jannepohjala kuva
Janne Pohjala Vastaus kommenttiin #106

Kyllä puhuvat mutta

1) luotettava media ei uutisoi kuin PSn maahanmuuttoon liittyvistä asioista

2) vihreille vaikka muutkin PSn linjaukset löytyvät verkosta PS ei voi olla kuin maahanmuuttopuolue

Ja tietenkin vihreät öyhöttävät miten kaikki mitä PS siitäkin sanoo olisi huuhaata, mutta tosiasiassa 2019 näyttää siltä että PS on ollut eniten oikeassa viisi vuotta, kun toteuma Euroopassa ja meillä on se mistä varoitettiin, mutta minkä vihervasemnisto kieltäytyi näkemästä.

Vihreät eivät ole huomanneet että nykyään ei Kokoomuksen puheita erota PS:n puheista 3-4 vuotta sitten.

Jos vihreät haluavat hirttäytyä puolueena murentuneeseen tosiasiavajeiseen politiikkaansa, niin siitä vain. Katsotaan mitä kansa äänestää.

Itse veikkaan että PS ja Vihreät ovat ne kaksi puoluetta jotka keväällä kisaavat neljännestä paikasta. Ero on nytkin jo aika pieni.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #126

Vuodesta 2017 asti kaikki gallupit ovat näyttäneet että neljä suurinta ovat SDP, kokoomus, kepu ja vihreät. Neljä suosituinta ehdokasta pääministeriksi taas ovat Haavisto, Orpo, Sipilä ja Rinne. Ehkä me saadaan demarivetoinen hallitus jossa Haavisto on pääministerinä, niin kaikki ovat tyytyväisiä.

Käyttäjän jannepohjala kuva
Janne Pohjala Vastaus kommenttiin #130

Kannattaa muistaa että PS keräisi parhaimmillaan yli 20%. Tietenkin puolueen hajoaminen pudotti lukemat, mutta monessa suhteessa puolue on palaamassa takaisin.

Vaalitentit joissa kerrankin PS saa puhutuksi ilman toimittajakontrollia, ovat nostaneet heti puolueen kannatusta.

En pidä lainkaan mahdottomana että puolue olisi 14-15% lukemissa, koska monessa suhteessa se on ainoa vaihtoehto ja jos se vielä alkaa tehdä keskiluokkaa ja PK yrittäjiä puolustavaa politiikkaa, se voi saada kannattajia sekä kokoomuksesta että etenkin keskustasta.

Kepu ja kokoomus kun ovat 20 vuotta puhuneet yhtä ja tehneet toista, eli suuryrityksiä ja miljonäärejä suosivaa politiikkaa ja hyläneet keskiluokan ja PK -yritykset.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #143

Rotuopin julistajat nousivat valtaan perussuomalaisten nuorisojärjestössä – Halla-aho varoitti paimenkirjeessä fasismista ja ”kainalontuulettelusta”.
Perussuomalaisten nuorisojärjestön tuore johto on omaksunut erittäin radikaalin opin suomalaisuudesta ja maahanmuutosta. Ps-nuorten jäsenten kannanotot ovat niin rajuja, että puoluejohtaja Jussi Halla-aho on joutunut puuttumaan ”fasistiseen” kielenkäyttöön. Jussilla on tunnetusti ollut katto korkealla ja seivät leveällä mitä tulee rasismiin ja fasismiin, mutta joku raja sentään näköjään silläkin.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen Vastaus kommenttiin #89

Niinpä, mutta silti täälläkin lähes päivittäin toitotetaan "yhden asian liike"!
Mistä mahtaa johtua? Tietämättömyydestäkö vai tarkoitushakuisuudesta? Vai peräti molemmista?

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Jokos Suomen medioihin on tullut uutinen siitä että Saksassa AFD pomon joukkohakkaamisen on tunnustanut äärivasurien antifasistinen kevät terrorisakki? Vasurien osallisuus siihen on täälläkin "kielletty" .

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Missä se on kielletty?

Miten tämä liittyy Suomen vaalien keskustelunaiheeseen?

Ihan vaan tuli mieleen, mutta etköhän jonkun aasinsillan keksi :)

Käyttäjän jannepohjala kuva
Janne Pohjala

Jos et tiennyt niin Suomen Antifa perustettiin Vasemmistoliiton nuorisojärjestön tiloissa Helsingissä 1990 -luvulla.

Järjestön johtaja oli Li Andersson ennen kuin siirtyi Suomen Kommunistisen Puolueen, 1991 alkaen nimeltään Vasemmistoliitto johtajaksi.

Tässä se Lin paremman vasemmistolaisen väkivallan tausta.

Liittyy vaaleihin siten että on kaikki perusteet kieltää myös äärivasemmistolaiset väkivaltaiset liikkeet.

Joita Suomen Kommunistinen Puolue ja sen nuorisojärjestö Vasemmistonuoret uuden nimensä alla suojelee ja tukee.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #127

Li on ollut nuorena jo aktiivinen. Hän kun syntyi 1987 joten jos kolmi- tai nelivuotiaana on perustanut antifan niin kaipa se pitää antaa anteeksi nuoruuden syntinä ;)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Poliisi tutkii parhaillaan tuon ilmoituksen aitoutta. AfD-puolueen levittämä versio tapahtumista on poliisin mukaan virheellinen.

https://www.washingtonpost.com/world/europe/author...

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Maahanmuuttajat itse pitävät aktiivisesti maahanmuuttoa puheenaiheena: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/268925-poliisi-tu...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Niin mutta jos ne ampuu toisiaan, niin silloinhan tämä on persujen mielestä hyvä asia. :)

Tommi Mäkinen

" jos ne ampuu toisiaan, niin silloinhan tämä on persujen mielestä hyvä asia. :)"

Mistä sinä sen tiedät? Ei todellakaan ole.

ylempää: "Se sitten taas on persuille kauhea ajatus, jos ei ulkomaalaistaustaiset tekisi yhtään rikosta enää ennen vaaleja, se olisi katastrofi :)"

Sä oikeasti luulet, että persut haluaa mamujen tekevän lapsien raiskausrinkejä ja kaulan katkomisia, ja hymiö perään.

Mieti hetki, miten sairaalta sä kuullostat..

Käyttäjän JanneRantala kuva
Janne Rantala

Itseasiassa maahanmuuton pitäisi olla tärkein aihe vaaleissa.Jo nyt kulut on tähtitieteellisiä ja jyrkässä nousussa.Tämä heijastelee sitten kaikkialle kun rahat ei riitä.Palvelut ajataan alas,infra on jo nyt heikossa tilassa ja huononee vuosi vuodelta.Verot on tapissa mutta silti niitä nostetaan.Maahanmuutto hyödyttääkin etupäässä niitä suomalaisia jotka saavat elantonsa verotuloista eli julkkaria (vihreät,demarit,vasemmisto)Tämä sama kehitys on jo euroopassa joka puolella mihin sosiaaliperäinen maahanmuutto on ranatautunut eli kaikkialla.Ja nyt onkin sitten vastarinta noussut jokaisessa maassa ensin äänestämällä puolueita jotka haluavat asiaa rajoittaa ja luulenpa että seuraava askel on vielä pahempi.Kutistuvien resurssien jakamista pitäisi välttää mutta eurooppa on tehnyt juuri päinvastoin.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

kyllä niissä "kansaparlamenteissa" puhutaan: kurjasta taksiuudistuksesta, autoilun lopettamisesta, elämän vaikuttamisesta (ei ole varaa 100 tonnin teslaan) ja siitä että mitä ihmettä tästä tulee kun ihmisten liikkumista ainoataan kahlita. Ilmastokiihkoa pidetään mesoamisena - miten Suomi voi vaikuttaa Kiinaan tai Intiaan? Kepu häviää nyt joku paljon tai todella paljon.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

ja maahanmuutosta ))) sen on nyt nenän edessä eikä siitä voi vaieta. Myötätunto on hävinnyt.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ei maahanmuutosta pidäkään vaieta. Erityisen tärkeää olisi puhua siitä, miten maahamme oleskeluluvan saaneet muuttajat saataisiin integroitua parhaiten osaksi suomalaista yhteiskuntaa. Lisäksi pitäisi löytää keinot, miten laittomasti maassa olevat voitaisiin palauttaa nopeimmin takaisin. Törkeisiin rikoksiiin syyllistyneiden palauttaminen on vielä oma kokonaisuutensa. Euroopan tasolla pitää puhua koko järjestelmän uudistamisesta, ettei sellaista yllätystä pääse enää syntymään kuin 2015.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ei maahanmuutosta pidäkään vaieta."

Kokoomuksen Aura Salla mieluummin vaikeni juuri A-Studiossa ja puheli niitä näitä.

Käyttäjän JanneRantala kuva
Janne Rantala

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/69b2b77c-109...

Ja tätä on tiedossa kun rahat ei riitäkkään koko maailman sosiaalitoimistona olemiseen.Ja tämä on vasta alkua.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Tiestitkö, että noin 8 miljoonan asukkaan Jordaniassa on noin kolme miljoonaa pakolaista, tai että Turkissa on noin neljä miljoonaa pakolaista ja että Suomea hieman väkirikkaammassa Libanonissa puolitoista miljoonaa... Suomessa muutama kymmenentuhatta ja Ruotsissa suunnilleen kymmenen kertaa se mitä Suomessa. Itse asiassa 62:ssa maailman maassa on enemmän pakolaisia kuin Suomessa. Kiinnostavaa eikö totta?

Niin mitä sanoitkaan tuosta koko maailman sosiaalitoimistona toimimisesta?

Käyttäjän jannepohjala kuva
Janne Pohjala

Kerropa myös millaiset sosiaalituet nämä maat maksavat maassa oleville pakolaisille?

Ei juuri mitään. Nämä maat eivät siten ole minkään laisia sosiaalitoimistoja.

Suomen maahanmuuton kuluilla (200 000 kroonisesti työelämän ulkopuolella olevaa + muut kulut) elättäisi 30 miljoonaa pakolaista leireillä.

Lienee selvä miksi on järjetöntä yrittää ratkaista pakolaisuutta humanitäärisellä maahantulolla verrattuna YKn turvaamiin leireihin.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kaikki tutkijatkaan eivät koe, että maahanmuutosta puhumista kannattaisi väistellä:
https://www.is.fi/politiikka/art-2000005961636.html

Maahanmuuttopolitiikka muistuttaa ilmastopolitiikkaa siinä suhteessa, että vaikutuksia on hyvin laajasti kaikkialle.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Risto Jääskeläinen (#88) teki asiallisen huomion.
Vaikkei vastuullinen journalisti asiaa tunnustaisikaan, niin kyllä VTT Markku Jokisipilä on aivan oikeilla jäljillä:

"Perussuomalaisten kannatusluvut ovat loogisia, koska meillä on yksi ainoa puolue joka haluaa näistä asioista innokkaasti puhua ja muut enemmänkin väistelevät aihetta, Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä sanoo." (IS)
---
Jos ns. vastuullinen media olisi esim. kuluneet 10-20 tai vaikkapa edes 4 vuotta käsitellyt ko. asiaa ihan luonnollisesti ja siten, kuin vallan vahtikoiran (neljännen valtiomahdin) ja vapaan median kuuluisi, sen ei tarvitsisi vältellä erityisesti mitään poliittis-taloudellis-kulttuurista aihetta. Selittelystä puhumattakaan.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ei pidäkään väistellä. Vilkaise ehtiessäsi kommenttini #90. Jos maahanmuutosta puhutaan rikollisten tekemät rikokset edellä, ei se ole nähdäkseni rakentavaa. Oleskeluluvan saaneiden integrointi edellä on mielestäni rakentavampaa.

Käyttäjän ArmasAallontie kuva
Jari Partala

Kommentissa # 90 ei sanallakaan mainittu, miten estämme 2015 kaltaisen invaasion. Kotouttamisesta ja nyt hieman siitä, että miten laittomasti maahantulleet poistetaan on keskusteltu. Tavallinen tallaaja tietää, että vain murto-osa 2015 pakolaisaallossa tulleista oli todellisia sotaa pakenevia. Tästä ja miksi tulivat, ei ole valtamediassa ääntä pidetty.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Eipä tuota maahanmuuttoaihetta väistelläkään, mutta niissä pöydissä eivät istu ne jotka luulevat Suomen olevan koko maailman sosiaalitoimisto. Niin väärillä tiedoilla tai asenteella omaavalla ei ole pahemmin mitään annettavaa. Aiheuttamaansa haittaa lukuunottamatta.

Maahanmuutto on tänään sen verran pientä että noiden pitäisi vaihteeksi kaivaa kiusaamisen ja vihanlietsonnan kohteeksi joku muu vähemmistö. Isoksi vaaliteemaksi siitä ei silti liene.

Onhan vaaleissa kyse tärkeämmistäkin asioista kuten sote, maakuntauudistus tai sen järkevöittäminen, puolustuskykymme vahvistaminen eli puolustusyhteistyön lisääminen länsimaiden kanssa. Integraation syventäminen ja siten suomalaisten mahdollisuuksien parantaminen. Norminpurku eli päätösvallan siirto poliitikoilta takaisin kansalaisille ja yrityksille.

Autoverokin varmaan kiinnostaa niitä jotka suunnittelevat kulkupelin vaihtoa, ja ilmastonmuutokseen varautuminen on tosiasia, uskoipa siihen tai ei. Kannattaa miettiä nyt jo ajoissa mitä se itse kullekin käytännössä tarkoittaa ja opetella vähitellen elämään sen mukaisesti. Eipä tule sitten isoa rysäystä omaan elämään.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

"Kolmella suurella puolueella on veroista selkeitä näkemyseroja. Sdp ajaa perinteiseen tapaan pääoman tiukempaa verottamista, mikä ei ole kahden muun agendalla."

Esittäisin, että pääomaa verotettaisiin tarkemmin, ei tiukemmin. SDP:n kannanotot myös ovat tämän suuntaisia. Nythän on niin, että pääomatulojen verotus on käänteisesti progressiivinen. Suurista pääomatuloista sitä ei tarvitse maksaa ja pienistä tuloista se maksetaan määräsuuruisena. Eli, jos pääomatuloja saavalla on lainanlyhennyksiä tai hän joutuu käyttämään tulonsa elämiseen, maksaa hän sen 30-33 %, mutta jos on muita tuloja tai tulot ovat sikäli suuret, ettei ne kulu elämiseen, ne menevät vakuutuskuoriin, eikä niistä makseta tällöin veroja. Erään tiedon mukaan vakuutuskuorissa olisi nyt sellaiset 15 miljardia euroa.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Olen valmis heti ostamaan sähköauton, kun sillä pystyy yhdellä latauksella ajamaan sanotaanko 800-1000 kilometriä, ja nopeita latauspaikkoja löytyy nykyisten bensa-asemien taajuudella.

Jos yllämainittu ei toteudu, niin dieseli jyrää edelleen.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

# 96

Kun koittaa eläkepäivät niin mulle hankintaan menee bensahybridi. Ei ole päivittäistä tarvetta päästä täältä lounaisrannikolta kusematta Lappiin tai Puolaan.

Käyttäjän jannepohjala kuva
Janne Pohjala

2-3 tunnin virtsaustauko sähköautolla 2-4 kertaa, autosta riippuen.

Kun minun 400€ sitikalla ajaa Lappiin 10 tunnissa, niin 45000 euron paristoautolla matkaan menee 20 tuntia.

80 000 euron paristoautolla vain 13-14 tuntia.

Autoni maksaa 0,5% Teslan hinnasta.

Käyttäjän RaunoKujala kuva
Rauno Kujala

Ei näytä täälläkään kovin moni ymmärtävän, että Euroopassa on vallankumous päällä...totta, en dramatisoi, näin se vaan on. Koko kuppi tulee menemään nurin ja kansallismieliset voimat tulevat muuttamaan Euroopan, myös Suomen, kentän täysin. Ranskassa ja muualla pankkijärjestelmä tullaan muuttamaan täysin ja globalistihallinnot tullaan vaihtamaan, myös Suomessa. Turha puhua lillukanvarsista, kun iso luuta pyyhkii.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Suomen ongelma on edelleen se sama, mikä on myös Ranskan ongelma. Liian jäykät työmarkkinat, liian suuri julkinen sektori ja kovin alijäämäiset budjetit vuosi toisensa jälkeen ja vieläpä korkeasuhdanteen huipulla.

Maailmantalouden ottaesssa seuraavaksi välillä happea taantuman oloissa, Suomi ja Ranskakin joutuvat väkisinkin toteuttamaan globaalin talouden vaatimusten mukaiset rakenneuudistukset, vaikka nekään eivät enää takaa jatkossa hyvinvoinnin jatkumista totutulla tavalla.

Suomen hyvinvoinnin ylläpito kestävällä pohjalla vaatisi valtavan määrän vientituloja lisää, mutta ei mikään taho ole innokas kertomaan, mistä nuo vientieurot lopulta revitään.

Toistaiseksi Suomi ja Ranska ovat selvinneet häthätää rajulla velkaantumisella viimeisen vuosikymmenen ajan, mutta tätä temppua ei jatketa enää 2020 - vuosikymmenellä.

Ja sitten tähän päälle vielä ilmastonmuutos ja sen mukanaan tuomat verouudistukset maihin Suomi ja Ranska, joiden veroasteet ja julkiset menot ovat jo valmiiksi aivan tapissaan ja talouskasvu on ollut koko viimeisen vuosikymmenen ajan täysin nollassa... ?

Politikoilla riittää Suomessa haasteita seuraavalla vaalikaudella - jos mikä, niin ainakin se on varmaa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Kansalaisaloitteiden jumittumisista pitäisi heti keskustella ja tivata, että mitä niille aloitteille kuuluu?

Sopeutumiseläkkeistä käsittelevästä kansalaisaloitteesta ei olla kuultu yhtikäs mitään.

Vammaisten avun ja palveluiden kilpailuttamisesta käsittelevästä ei olla kuultu sanaakaan.

Samaan aikaan vammaisten kohteluista on saatu tietoja, mitkä menevät jo rikoksiin asti ja Suomi rikkoo kaiken aikaa YK:n sopimuksia. Kelan taksikyydit on sellainen hyvä esimerkki, jonka kilpailuttaminen on toimimaton ja huono järjestelmä.

Ari Ojala
Juri Sivonen

Olet kyllä niin väärässä kuin olla voi! Jatkuvat uutiset maahanmuuttajien rikoksista pitävät maahanmuuton taatusti isona aiheena vaaleissa, vaikka kuinka puolueet lukuunottamatta perussuomalaisia yrittävät vältellä aihetta.

Käyttäjän JanneRantala kuva
Janne Rantala

Nyt alkaa näyttämään siltä että vaalit ovatkin kovaa vauhtia muuttumassa maahanmuuttovaaleiksi on meno sellaista Suomessa tällä hetkellä.Oulussa on näköjään järjestelmän salassapito hajonnut ja paska valuu nyt joka reiästä yleisön eteen.Ilmankos Huusko ja muut "luotettavan"median tyypit niin miellään puhuisi autoverosta.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Ilmastosta ja autoverosta olisi hyvä keskustella vaalien alla. Nehän ovat isoja ja tärkeitä asioita. Uskoisin kuitenkin, että puolueet eivät voi lakaista maahanmuuttokysymyksiä maton alle, vaikka kuinka haluaisivat. Siitä pitää huolta Mr Trump ja Meksikon muuri: http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/267115...

Ja kotimaassakin tuo tematiikka putkahtaa pintaan vähän päästä. Tänäänkin tuli Oulussa julki uusia alaikäisiin tyttöihin kohdistuneita seksuaalirikoksia. Pääministerin oli pakko ottaa niihin kantaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset