Markku Huusko

Kiitos Farage ja muut Soinin kaverit brexitistä, Suomeakin uhkaa pula lääkkeistä

  • Lähteekö ulkoministeri Timo Soini rakentamaan "eurojytkyä"? Arkistokuva: Kimmo Haapala
    Lähteekö ulkoministeri Timo Soini rakentamaan "eurojytkyä"? Arkistokuva: Kimmo Haapala

Britannian erohanke Euroopan unionista on ollut kaikkinensa arvoton näytelmä, jonka lopputulos heijastuu suomalaistenkin arkeen.

Brexit-kansanäänestyksen ero-kampanjan tekijät johtivat väitteillään harhaan ja venäläiset trollit sotkivat kansanäänestystä, jonka tulos kesällä 2016 oli lopulta se, että 52 prosenttia briteistä oli eron puolesta ja 48 prosenttia kannatti jäämistä unioniin.

Uusin eli eilinen brexit-näytös tuotti pääministeri Theresa Maylle nöyryyttävän tappion, kun brittiparlamentti äänesti hänen EU:n kanssa neuvottelemansa erosopimuksen kumoon äänin 432–202.

Edessä on ero ilman sopimusta, jatkoaika neuvotteluille, uusi kansanäänestys tai jotain muuta luovaa.

Britit ajoi nykyiseen sekavaan tilaan EU-vastainen populismi, jonka äänitorvena brittimedia auliisti toimi. Kansanäänestyksen lupasi Mayn puoluetoveri David Cameron, joka sai lupauksen avulla voiton vuoden 2015 parlamenttivaaleissa.

Kansanäänestyksen tuloksen selvittyä Cameron erosi.

 

Todellinen takapiru äänestyksen takana oli Timo Soinin (sin) vanha kaveri, oikeistopopulistisen itsenäisyyspuolueen Ukipin entinen johtaja Nigel Farage. Soini kirjoitti viime viikolla Maaseudun Tulevaisuudessa (11.1.) kuinka Cameron ei olisi ikinä luvannut EU-kansanäänestystä ilman Faragea.

Suomen ulkoministeri, joka siis on tässä kysymyksessä virkansa puolesta Britannian vastapuolella, arvioi asian jopa niin suoraan, että puhuu brittien EU-erosta pitkälle Faragen ”aikaansaannoksena”. EU-kriittinen populisti Soini muistaa, jälleen virkansa puolesta, pohtia, että se voi olla ”oikein tai väärin”.

Soinia kutkuttaa paluu europarlamenttiin. Hän hersyttelee ajatuksella ”eurojytkystä”, jonka osa hän voisi olla. Siellä Soini saisi päästää valloilleen koko vanhan sanavarastonsa, kun nyt hän on selvästi himmaillut toimiessaan vakaan EU-maan ulkoministerinä.

 

Populistit harvemmin ajattelevat kiihkossaan seurauksia. He ilmeisesti kokevat olevansa niin suurella asialla, että mitäpä sellaisista pienistä käytännön asioista kuin esimerkiksi lääkkeiden saatavuudesta.

Suomen lääketurvallisuusviranomaisen Fimean mukaan monien Britanniassa tuotettujen lääkkeiden saatavuus on uhattuna etenkin, jos sopimukseton brexit toteutuu maaliskuun lopussa eli runsaan kahden kuukauden kuluttua.

Lääkekuljetukset jäisivät jumiin yhdessä yössä syntyvän tullimuurin taakse.

Apteekkari-lehti kertoi hiljattain, että Suomessa on myynnissä noin 350 lääkevalmistetta, joita valmistetaan vain Britanniassa. Joukossa on tiettyjen syöpien ja muiden vakavien tautien hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä.

Populisteilta saa sitä mitä tilaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (77 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Niin, sehän on EU:n asettama tullimuuri, jos jokin rajalla jumittaa. Nyt tietysti fiksuimmat apteekkarit tilaavat Britanniassa valmistettuja lääkkeitä varastoon totuttua enemmän.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ilmeisesti ei ole ihan noin simppeliä. Usarin uutisjutusta: Fimea on yhteistyössä muiden EU-viranomaisten ja Euroopan lääkeviraston kanssa kartoittanut alan tuotteita, joiden myyntiluvan haltija tai lopputuotteesta vastaava valmistaja sijaitsee Isossa-Britanniassa... Näiden tuotteiden vastaavan valmistajan ja myyntiluvan haltijan täytyy 1. huhtikuuta eli brexitin astuessa voimaan olla siirrettynä johonkin toiseen EU-maahan, kun Britanniasta tulee EU:n silmissä ”kolmas maa”.

Lähde: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/268945-brexit-uhk...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Tuodaan Suomeen lääkkeitä muistakin "kolmansista maista", esim. USAsta.,

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Jos nyt kuitenkin on mainitsemiasi ongelmia EU- viranomaisten, Euroopan lääkeviraston ja Fimean byrokraattisessa toteutuksessa, niin se on kyllä enemmänkin EU: n ongelma.

Britannia ei varmasti tule olemaan montaakaan päivää " kolmas maa", mikäli Unionin päättäjillä on pienintäkään älyä päässään.

Nythän on niin, että kaikki EU-maat tekevät taustalla kovasti töitä brittien kanssa sitä silmällä pitäen, että brexitin vauriot jäisivät mahdollisimman pieniksi EU: n jäsenmaissa.

Varmasti käsittelyssä ovat myös kansalliset lääkehuollot ja muut kansallisiin turvallisuuksiin liittyvät ydinkysymykset.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Euroopan unionin toimintaa ohjaa lainsäädäntö, Lauri hyvä. Kainsainväliset pelisäännöt ja toimintatapa perustuu sopimuksiin ja lakeihin. Ei niitä noin vain EU:n puolelta yksipuolisesti laadita, tulleja aseteta ja poisteta päivittäin maakohtaisesti sen mukaan, kuin oma tilanne vaatii.

EU:n lääkkeitä koskevat tullit koskenevat maita joiden kanssa ei ole olemassa vapaakauppasopimusta ja maita mitkä eivät ole tulliunionissa. Eilen äänestettiin sopimuksen hyväksymisestä, millä ongelmat olisi vältytty. Britannian puolelta sanottiin ei sopimukselle, minkä se oli itse neuvotellut!

Veneen keikuttajien olisi hyvä muistaa, että poliittinen peli ja taktikointi irtopisteiden keräämiseksi on helppo aloittaa, mutta vaikea enää lopettaa siinä vaiheessa, kun peli on alkanut ohjaamaan pelaajia.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tuo on aivan huikea kommentti, että Britannian puolelta sanottiin ei sopimukselle, jonka se oli itse neuvotellut.

Hassusti Mayn sopimuksen parlamenttiin tuoneen Mayn luottamuksesta äänestetään tänään. Mikäli parlamentti antaa tukensa Maylle, niin sittenhän brexit on päätetty mekanismilla millä hyvänsä.

EU-asiantuntija Tiilikainen arvioi sopimuksettoman brexitin olevan kaikkein todennäköisin jo aiemmin tällä viikolla.

Käyttäjän aveollila kuva
Antero Ollila

Kaikesta voi tehdä tosi monimutkaista ja vaikeaa, jos halua on. Jos englantilainen lääke on kaikki määräykset täyttävä tänä päivänä, niin on se sitä myös kovan Brexitin jälkeen. Sen saatavuuskin lienee sama, mutta hinta lienee korkeampi. Miksi lääkkeen saatavuus loppuisi? Ihan tyhmä kysymys, vai mitä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Väitteillä höystetty teksti jossa ei ole mitään näyttöä väitteille on manipulointia. En tietenkään kiistä väitteiden paikkansa pitävyyttä, tai paikkansapitämättömyyttä. Mutta tällaista Huuskon tekstiä pidän ihan huuhaana. Nyt en tarkoita lääkkeitä, vaan muuta tekstissä olevaa turinaa.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Vihervasureidan - kuten Huuskon - mielestä kaikki paha on tietenkin Soinin syytä.
Mistä löytyisi tasapäisempi päätoimittaja?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Puhut orvelilaista uuzkieltä jonka tarkoitus on harhuttaa. Siihen kuuluu että oli henkilö jonka mielipiteet tai argumentit eivät sovi agendaasi kuka tahAnsa niin kutsut häntä vihervasuriksi. Aikuinen ihminen 2000-luvulla käyttää tuollaisia keinoja!

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #76

Saanko soveltaa tuota lausuntoasi myös sinun kommentteihisi ja niiden sisältämiin nimityksiin?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Niin ja EU saa täysin puhtaat paperit Brexitiä edeltävältä ajalta ja Brexit-prosessin ajalta?

Tuskin on ajateltavissa että Kaikki 52 % Exitin puolesta äänestäneet trollattiin, eihän?

Niin että Farage niin vaikutusvaltainen?

Entä Merkel ja Juncker, vain kaksi todellista EU-vallankäyttäjää mainitakseni?

Ehkä voisi toivoa hiukan suhteellisuudentajua päätoimittajalta?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ei kaikkia trollattu. Pohjalla oli vahva epäluottamus Euroopan unioniin, ja siihen kun pantiin päälle oikeistopopulistinen kampanjointi ja venäläinen trollailu, päädyttiin tuohon tulokseen. Ei EU:kaan virheetön ole, kaukana siitä, mutta voi olla, että jos nyt äänestettäisiin uudelleen, lopputulos olisi Britanniassa ihan eri. Sen uuden kansanäänestyksenkin voi aina kyseenalaistaa, mutta ehkä täydessä pattitilanteessa ja parlamentin enemmistön päätöksellä se voisi olla perusteltu.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

En toivo brexitiä, mutta toisaalta kova brexit voisi olla opetus kansalle, ettei tilanne EU,n aikana ollutkaan ihan niin huono kuin sen jälkeen.

EU,ssa on sekä hyvää että pahaa - hyvää on yhteinen markkina ja varsinkin Suomen osalta myös turvallisuuskysymykset. EU;n huonot puolet liittyvät byrokratiaan, vieraantumiseen kansalaisista ja hampaattomuus kriisien aikana. Kreikan kriisin aikana jäsenmaat pelastivat yhdessä Saksan pankit, tämä oli virhe, Saksalla olisi ollut varaa hoitaa tilanteensa itse. Eikä vieläkään olla sovittu kunnollisesta turvapaikkajärjestelmästä,reagoidaan vain kulloiseenkin tilanteeseen.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #29

Miksi laitat kansan vastuuseen, kun todelliset syylliset ovat brexitin vaatijat ja Cameron, joka sortui pelaamaan kansanäänestyksellä. Brittiläisellä kansalla on tässä näytelmäsä vain pelinappulan asema.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #35
    "Miksi laitat kansan vastuuseen,...
    Brittiläisellä kansalla on tässä näytelmäsä vain pelinappulan asema."

Kuka se äänestää kansanäänestyksessä?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Jos tässä jotain hyvää on, niin Suomessa vaatimukset "suoran demokratian" lisäämisestä ovat jotakuinkin loppuneet. Samaan historian roskatynnyriin kuuluisi myös laki kansalaisaloitteista, joka teettää kansanedustajilla turhaa työtä ja vain lisää populistista joukkohysteriaa vaikeista asioista keskusteltaessa.

Kuuntelin äsken autossa BBC:tä, jonka mukaan uusi kansanäänestys on nyt entistä todennäköisempi. Se taitaa olla ainoa keino päästä eteenpäin tästä umpikujasta.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kansanäänestykset ja ylipäätään mainitsemasi suoran demokratian lisääminen eivät tosiaan ole tällä hetkellä muodissa. Kansalaisaloitteiden suhteen en olisi ollenkaan noin jyrkkä.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Kansalaisaloitteiden saralla tarvittaisiin kyllä joitain muutoksia. Näin maallikkona minusta tuntuu että tarvittava kannattajamäärä on liian alhainen.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #18

50 000 on tosiaan aika alhainen määrä aloitteen taakse. Sen tuplaamisesta voisi käydä keskustelua.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #41

#41: Kansalaisaloitteeseen kerätyt nimet eivät välttämättä tarkoita sitä, että aloite vastaa kansan tahtoa. Uuden Suomen blogipuolella on ollut esillä ehdotus, jonka mukaan kansalaisaloitejärjestelmää ja -lakia olisi hyvä uudistaa niin, että kannatuksen lisäksi olisi mahdollisuus ilmaista myös vastustavansa aloitetta. Mitäs mieltä olisit tällaisesta?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #52

Minusta tuo vastustus ei oikein sopisi kansalaisaloitteiden ideaan, kun ne ovat nimenomaan aloitteita, jotka sitten päätyvät laeiksi tai sitten ei.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Samaa mieltä! Joissain asioissa voidaan järjestää kansanäänestyksiä, mutta vain sellaisissa jotka koskettavat ihmisten arkipäivää jotenkin, jolloin kansalaiset ymmärtövät mistä äänestävät. Ulkopoliittisista kysymyksistä kansalaiset eivät voi äänestää, siihen tarvitaan sisäpiirin tietoa ja riittävää ymmärrystä ulkopolitiikasta.

Pekka Pylkkönen

EU voisi tietysti ehkäistä lääkepulan pidättäytymällä tullimuureista ihan sillä ehdolla että UK ei myöskään peri tulleja. Mutta vallanhimoiset hullut brysselissä eivät tosiaankaan jaksa ajatella sitä, mikä tavan tallaajille olisi parasta. Omia närhenpallien kokoisia kasseja on heiluteltava maksoi mitä maksoi.

Eu:n on pakko yrittää panna UK polvilleen jotta muut älyävät pelätä arvaamatonta hullua.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

"Eu:n on pakko yrittää panna UK polvilleen jotta muut älyävät pelätä arvaamatonta hullua."

Kyllä UK on ihan oma-alotteisesti polvillaan. Sisäpoliittinen kaaoshan tästä tuli, mikä oli arvattavissa, kun ilman minkäänlaista suunnitelmaa ollaan liikkeellä.

EU:n on oltava erittäin tarkkana, ettei UK:n kanssa poiketa merkittävästi niistä sopimuksista, jotka ovat mm. Norjan, Kanadan ja Sveitsin kanssa (Sveitsin kanssa yhteistyö perustuu yli 100 erillissopimukseen).

Turvallisuus- ja kauppapolitiikka ovat tällä hetkellä se liima, joka ohjaa tulevia päätöksiä. Saksan ja euroalueen huonohko talousennuste (Saksa on jopa vaarassa ajautua taantumaan) eivät paranna UK:n tulevaisuuden näkymiä jos he ajautuvat sopimuksettomaan tilaan maaliskuun lopussa.

Pekka Pylkkönen

EU voisi edelleen tarjota halukkaille vapaakauppasopimusta jossa kauppa on vapaata vain sillä ehdolla että se on vapaata myös toiseen suuntaan. Tällä yksinkertaisella ranneliikkeellä enemmät ongelmat voitaisiin välttää. Vapaakauppa on molempien etu eikä EU:lla pitäisi olla mitään syytä kiristää sillä.

Britannian EU-ero on ongelma vain jos siitä tehdään väkisin sellainen.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #21

Jos Britannia romuttaa ihmisten vapaan liikkuvuuden, ei tavaroille kannata tarjota rusinoita pullasta.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #24

Totta kai kannattaa, se kun on molemminpuolinen etu. Passin kanssa Lontooseen on jatkossakin helppo mennä niin turistiksi kuin duuniinkin. Puntia taas on pitänyt vaihtaa tähänkin asti.

Se että romanikerjäläiset eivät saa vaeltaa ympäri Eurooppaa ei ole mikään syy ruveta lapsellisesti aiheuttamaan turhia ongelmia.

EU:sta saa olla moniäänisessä Euroopassa useampiakin näkemyksiä. Jos se olisi pitäytynyt pienimmässä yhteisessä nimittäjässä, mitään Brexitiä ei olisi tullut.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #21

Eipä taida toteutua vapaakauoppasopimus, jossa mitään osallitumisrajaa ei olisi. Olisihan se uusi kansainvälinen riidan aihe. Eivät siihen vapaakauppasopimukseen kaikki ole ryntäämässä. Sen sijaan miettivät keinoja, millä sellaisen kaaoksen voisi estää.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #36

Miksi sellainen ei toteutuisi? Eivätkö poliitikot haluakaan toimia ihmisten parhaaksi? Vapaakauppa luo vaurautta ja pitkällä tähtäimellä se auttaa ratkaisemaan monia yhteiskunnallisia ongelmia. Ihmisten vapaa liikkuvuus, josta tässä nyt siis ollaan tehty ongelma, näkyy lähinnä pakolaisten ja Itä-Euroopan liigojen liikkumisessa. Ranskalaisen työskentely Englannissa ei ole ongelma, oli sitten EU:a tai ei.

Paras asia mitä Eurooppa on satoihin vuosiin saanut aikaan on yhteismarkkina-alue. Ja nyt Bryssel haluaa romuttaa tätä siksi että Lontoo ei halua tulla komennelluksi muun politiikan suhteen.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Heh Turunen taas kerran...

Ei Britannia ole polvillaan ja kyllä EU ja Britannia neuvottelevat tarvittavat sopimukset pika-ajassa aprillipäivän jälkeen, sillä se on näiden molempien etu.

Voisin lyödä vetoa, että EU:0n ja Britannian välillä on vapaakauppasopimus jo ennen vuosikymmenen loppua.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

"Populistit harvemmin ajattelevat kiihkossaan seurauksia."

Taitaa olla toisin, nimittäin EU ei ajatellut mitä vaikutuksia sen politiikalla tulee olemaan. Brexit, hallitsematon maahanmuutto, tuloerot, leikkaukset yhteiskunnissa, kreikka kriisi(pelastettiin pankkeja, ei kreikan kansaa).

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

EU on selvinnyt vuonna 2008 alkaneesta kansainvälisestä finanssikriisistä ja vuonna 2015 alkaneesta kansainvälisestä pakolaiskriisistä kohtuullisen hyvin. Kriisit on taltutettu EU:n sisällä yhteisin toimin, vaikka ylitsepääsemättömiltä näyttäneitä vaikeuksia on ollut.

Brexitiin ne varmasti molemmat taustalla vaikuttivat. Poliittisesti oikeistopopulismi ammentaa eri eurooppalaisissa maissa yhä noista kahdesta kriisistä käyttövoimansa.

tom brunila

Markku Huusko, Kreikan kriisi on selvitetty vasta silloin kun Kreikka on maksanut takaisin kaikki saamansa tukipaketit! Siihen asti ne ovat maksamatonta velkaa joka rasittaa niitä maita jotka antoivat rahaa!
Ja pakolaiskriisi ja sen aiheuttamat ongelmat ovat vasta alkamassa. Pakolaisia virtaa edelleen Eurooppaan, eikä mikään viittaa siihen, että virta olisi loppumassa tai edes hidastumassa!

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Winston Churchill kaavaili EUta (vai miksi sitä silloin kutsuttiin) jo ennen Toisen maailmansodan loppua jonkinlaisena Euroopan yhdysvaltana. Halu ja tarkoitus oli yhdistää Eurooppaa, lisätä eri maiden välistä kaupankäyntiä ja kultuurivaihtoa. Näin ehkä päästäisiin eroon Eurooppaa vaivanneista riidoista ja parin vuosilymmenen välein toistuvista sodista. Ymmärtääkseni näissä tavoitteissa on onnistuttu jokseenkin hyvin. Ainakaan Euroopassa ei ole sodittu viimeisen 74 vuoden aikana ja elintaso on noussut kohisten.

On ironista, (historia usein on), että EU-ajatus syntyi Britanniassa ja nyt se om Brexit sotkun keskellä. Englanti kyllä selviää Brexitistä ja suomalaiset saavat kyllä lääkkensä, mutta Suomen ongelma on euro. Sitä ei voi devalvoida ja meidän AY-pomot uhkaavat heti yleislakolla, jos hallitus vihjaileekin, että jottain pittäis tehhä Suomen kilpailukyvyn kohottamiseksi ja lisätulojen hankkimiseksi hyvinvoitiyhteiskunnan kasvaviin menoihin. Halloo!!

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Möhlijät ovat saaneet aikaan, ehkä venäläisten trollien tuella mutta pääasiassa kuitenkin ihan itse, tilanteen josta ei ole mahdollisesti mitään järkevää ulospääsyä.

Juuri alkoivat parlamentissa keskustelemaan, ja May saa lopulta todennäköisesti luottamuslauseen, vaikka eilen hävisi yllä mainituin numeroin. Siinä epätodennäköisessä tapauksessa, että May saa epäluottamuslauseen, tulee uudet vaalit mutta ne ja niiden tulos eivät ehtine vaikuttaa eroon maaliskuun lopussa.

Uutta kansanäänestystä, jota parlamentin enemmistö ei edes kannata, ei ehdittäisi järjestää ennen maaliskuun lopun eroa. EU ei voi loputtomiin antaa periksi ja neuvotella, koska eurovaalit tulee kohta ja niissä ei sitten valita bittejä parlamenttiin jos ei ero jollakin tuntemattomalla tavalla peruunnu.

Suomen kannat brexitiin ilmoittaa Juha Sipilä eikä Timo Soini, ja hyvä sentään näin. Ehkä Suomen systeemi, jossa EU-politiikka kuuluu hallitukselle, on sittenkin huono kriisitilanteissa, ja olisi parempi että vaikeita EU-asioita hoitaisi Sauli Niinistö, jos hänellä ei siis muuta tekemistä ja huolta ole.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Pääministeri May saanee luottamuslauseen, mutta brexit-sopimuksen suhteen ollaan lähtöpisteessä. Erilaisia jatkoaikoja voi tulla ja muuta luovaa, koska yhdessä yössä pystytettävää tullimuuria ilman sopimusta ei kukaan oikein halua. Siihen voidaan aina ajautua, mikä aiheuttaisi kohtuutonta haittaa ympäri Eurooppaa.

Uusi kansanäänestys ei ole tällä hetkellä ehkä todennäköisin ratkaisu, mutta voisi arvioni mukaan olla tulos täydellisestä poliittisesta pattitilanteesta Britanniassa. Se olisi ulospääsy, josta konservatiivit ja työväenpuolue yhdessä päättäisivät.

Tosiasiassa kukaan ei tiedä, miten brexit-kuvio jatkuu. Homma on aivan levällään.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ei tästä ota erkkikään selvää, mutta viimeistään maanantainahan Mayn pitäisi esittää miten jatkaa eteen päin.

PM plays down delaying Brexit – but won't rule it out

https://news.sky.com/story/live-government-faces-n...

Tässäkin otteita päivän keskustelusta:

Tory former minister Nicky Morgan says everyone needs to maintain flexibility to find a way to deliver Brexit.

May says she will deliver on Brexit.

https://www.independent.co.uk/news/uk/politics/bre...

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

Aivan. Levällään kuin ”Jokisen eväät”, eikä Jokisesta ole mitään tietoa.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Näinpä, homma voisi joskus olla jonkun hanskassa, jos edes joku tietäisi missä ne pirun hanskat ovat.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Onneksi lääkefirmat ovat tuonneet lääkevarastoja mantereen puolelle hyvissä ajoin. Ilmeisesti ainakin alkuun selviämme säihkähdyksellä, toivottavasti? Mikäli kova brexit toteutuu, fimojen on avattava tuotantolaitoksia myös mantereelle. Jotenkin en voi uskoa brexitiin, aika näyttää.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kova brexit tuntuu niin järjenvastaiselta, että siihen on vaikea uskoa. Tähän mennessä Britanniassa on menty järjen sijaan tunteella ja koska mikään ei näytä muuttuvan on sekin mahdollista.

Airi Pulkkinen

EU:n talous- ja rahaliitto on ollut virheellinen alusta alkaen ja pakottanut ongelmissa painiskelevat jäsenvaltiot tekemään raskaita leikkauksia sisäisellä devalvaatiolla.

Se on johtanut korkeaan työttömyyteen (mm. Italiassa nuorisotyöttömyys yli 50 %, laskeviin kotitalouksien tuloihin ja nousevaan köyhyyteen - kirjaimellisesti kurjuuteen kymmenille miljoonille ihmisille. Rahaliiton luominen oli poliittinen ei taloudellinen päätös.

Euromaat voivat päästä rahaliiton rakennevioista vain kahdella vaihtoehtoisella ja jyrkästi vastakkaisella keinolla eli perustamalla rahaliiton tueksi liittovaltion tai purkamalla koko liiton ja jättämällä eurolle jäähyväiset. Ensin yhteiseen piikkiin olisi tarkoitus siirtää liian suuret valtionvelat, jotka ylittävät 60 % kunkin maan vuotuisesta bkt:een arvosta. Kumpi jompi.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Kyllä britit siitä rauhoittuvat, kunhan saavat oman tahtotilansa selvitettyä ja tietävät, kenen pillin mukaan mennään. Molemmin puolin olisi järkevään saada taloudellisesti optimaalinen tulos. Voisi kuvitella, että sellaiseen aidosti pyritää, koska se parhaiten hyödyttää molempia osapuolia.

Tosin EU:n piirissä näyttää olevan kuumakalleja, jotka haluavat näyttää, mitä seuraa, jos EU hylätään. Tämä on tietenkin typerää, koska se vauhdittaa vain seuraavaa kriisiä ja aiheutta yhtä lailla vahinkoa EU-kansalaisille kuin briteillekin.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

EU pyrkii rankaisemaan eroavia, jottei määrä kasva. Lisää EU:ta on tässäkin EU:n ratkaisu?

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

"Suomeakin uhkaa pula lääkkeistä"
Onko GB maailman ainoa lääkevalmistaja.
Rahalla saa ja sitähän Suomessa riittää ainakin lääkkeiden hinnasta päätellen ja vertaillen muiden maiden hintoihin.

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

Arvovaltainen Boris ”kuinka mones” Johnson uskottelee vai toivooko, että tämä voisi olla käännekohta tälle mitä hän on ollut aikaan saattamassa.

“Leading Brexiteer Boris Johnson said the huge defeat gave the PM a "massive mandate to go back to Brussels" to negotiate a better deal.”

https://www.bbc.com/news/uk-politics-46887852

Jos May voittaa tämän iltaisen luottamusäänestyksen. Mayn ensimmäinen vaihtoehto on esittää EU:lle jotain uutta, jolla hän saisi sopimuksen hyväksytyksi. Kuinka erilaisissa vaihtoehdoissa mahdollisesti tapahtuu, on pohdintaa edellä olevassa linkissä. Tiedossa on, että asioita joudutaan viemään entistä kiireellisemmin eteenpäin, mikä ei yleensä johda hyvään lopputulokseen.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Meillähän kotimainen tukkurikin onnistui sotkemaan ihan itse kuukausiksi lääkehuollon viime vuonna.

Kyllä Huusko oikeassa on.
Cameronin i d i o o t t i m a i s e s t a letkautuksesta maksetaan karseaa hintaa kauan.
Sori vaan mutta nämä kansalaisaloitteet ja referendumit ovat ihan syvältä. Joku kieltolakiäänestys toimi kun ensin oli 13 v lisätty viinajuontia nelinkertaiseksi,murhattu läjäpäin ihmisiä poliiseista lähtien ja mystifoitu dokaaminen tavalla, joka näkyy hieman vieläkin. Pirtuun kuolleiden määrää ei tiedetä. Sitäkin äänestystä trollasi lain puolesta trokarit raittiusväen ohella.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Kiitos EU, kun ette tehneet selviä sääntöjä EU:sta eroamisesta.

Pasi Karlsson

Tekisivät palveluksen koko EU väelle jos ottaisivat Timo Soinilta EU passin pois ja lähettäisivät Soinin perheineen Turkin Erdoganin hommiin, suomen veronmaksajat varmaan mielellään maksaisivat liksan.

Petri Hämäläinen

EU pelaa kovaa peliä UK:n kanssa ja valehtelee samalla omille kansalaisilleen.

Brexitin takia esim. lääkehuolto sakkaa ilman brexit-sopimusta ainoastaan siitä syyytä ettei EU ole suostunut varautumaan sopimuksettomaan tilaan laisinkaan. Vastaavasti UK on tehnyt kaikki tarpeelliset lainsäädännölliset muutokset (ja valmistelut), jotta kaikki kaupankäynti ja palvelujen tarjoaminen voi jatkua brexit-sopimuksettomassa tilanteessa.

Esimerkiksi finanssimarkkinoiden osalta UK on luonut kattavan TPR-lainsäädännön (temporary permissions regime) jonka perusteella kaikki EU-maiden yrityksten luvanvarainen finanssitoiminta voi jatkua UK:ssa keskeytyksettä.

EU ei tähän reaalimaailmaan lähde koska sen tavoitteet ovat täysin ideologiset ja poliittiset. Eniten EU pelkää muiden jäsenmaiden eroja ja siksi kaikkien on kärsittävä brexitista. Ja EU-kansalaisten on pelättävä brexitiä vaikka mitään syytä ei olisi.

Keskeistä on myös se, että EU-eliitin henkilékohtaiset poliittiset edut ja ideologiset tavoitteet eroavat räikeästi EU-kansalaisten eduista. Brexit toteutuu nyt EU-eliitin mieleisesti. Tämän seurauksena EU-kansalaiset jäävät ilman lääkkeitään.

http://www.nortonrosefulbright.com/knowledge/publi...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

En ihan äkkiä osta teoriaasi lääkehuollon mahdollisen sakkaamisen syistä enkä muitakaan EU-tulkintojasi.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

EU halunnee kostaa jopa eroyrityksen. Todella kypsää käytöstä.

"Keskeistä on myös se, että EU-eliitin henkilökohtaiset poliittiset edut ja ideologiset tavoitteet eroavat räikeästi EU-kansalaisten eduista".

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Monikaan ei näytä huolestuvan siitä, onko myös Britannian
lääkehuolto turvattu ? Saavatko kaikki lapset, vanhukset ja raskaana olevat edelleen ilmaiset lääkkeensä muun täysin ilmaisen terveydenhoidon ohessa ?

Oma napa paras napa.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Kissan viikset.
Mitään täydellistä brexitiä ei tulla edes näkemään.
Kuperkeikka vielä heitetään.
Jos olen väärässä, syön vaikka hatullisen pask... ei kun puuroa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Jos mä en tykkää mun kaverista, enkä halua sen kanssa enää kavveerata, niin en mä siltä pyydä läksiäislahjaa, jos kerran itse olen päättänyt katkaista välit.

Britit vois vaan lähteä, eikä vinkua sitä sun tätä.

Onnettomia rääpäleitä, kun eivät edes itse tiedä mitä tekisivät.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Saman hatullisen, joka on kuvassa pääsäsi ?

Ainakaan uskalluksen puuttesta ei voida Rautomäkeä syyttää, mutta huono muisti voi tehdä oharit viimeistään pask..syönnille tilanteen todentuessa arkipäiväiseksi.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Kommenttisi on juuri sitä itseään...

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Brexit osoittaa kuinka rikki kansallisvaltio juridisena, demokraattisena, suvereenina toimijana nykyaikana todellisuudessa on. Kyvyttömiä ratkaisemaan edes omia asioitaan. Hädin tuskin pystyvät siihen yhdessä, mutta erikseen ei senkään vertaa.

Täytyy myöntää Euroopan olevan onnekas, kun on onnistunut synnyttämään Euroopan unionin sen lisäksi, että demokratia on täältä kehittynyt. Nyt vain pitäisi keksiä, kuinka kansallisvaltioista päästäisiin säällisesti eroon.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Sinun kannattaisi varmasti lukea vaikkapa viisaimpiesi esim. Churchillin aivoituksia tässä asiassa -omien Heikki Aukeiden päätelmien sijaan.

Churchill taisi lausua demokratiastakin jotakin aikanaan.

" Jos keskustelet tavallisen äänestäjän kanssa viisi minuuttia.. "

PS. Britit ja USA ne asettivat järjestyksen aakkoset mannereurooppaan v. 1946.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Clement Attleen hallitus asetti järjestyksen. David Cameronin hallitus tuhosi sen.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kuuntelin aiheeseen liittyvää Yle:n politiikkaradiota. Siinä käytettyihin sanavalintoihin liittyen niin onko Huusko ero ilman neuvoteltua sopimusta kohtalokasta ja ihan hirveetä?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Hätätilateisiin on aina suunniteltu vararutiinit. Joten taitaa olla tämä blogikirjoitus lähinnä pelottelua.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Elämä varmasti jatkuisi myös kovan brexitin jälkeen, mutta tavaraliikenne ja ehkä myös ihmisten liikenne Britannian ja EU-maiden välillä törmäisi monenlaisiin hidasteisiin ja ongelmiin.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Brittien kunniakkaan ja pitkähkön historian mukainen rojalistinen ratkaisu olisi vahvistaa monarkiaa ja antaa monarkin päättää, kun tämä edustuksellisen demokratian kokeilu Englannissa ja sittemmin Isossa-Britanniassa näyttää taas johtavan kaaokseen ja sekasortoon. Tämä on täysin mahdollista, kun kerran ei ole kirjoitettua perustuslakia:

”The Monarchy is one of the three components of Parliament (shorthand for the Queen-in-Parliament) along with Commons and Lords. In legal theory, the Queen has absolute and judicially unchallengeable power to refuse her assent to a Bill passed by the two Houses of Parliament. However, convention dictates the precise opposite and in practice she automatically gives her assent to any government Bill that has been duly passed and agreed by Parliament.” (Robert Blackburn: Britain's unwritten constitution, 13 Mar 2015.)

Jos kunnianarvoisa Elisabeth II (92) aina antaa suostumuksensa kaikkiin lakeihin, hän voisi ehkä vetäytyä ja Walesin prinssi hallitsijana ei sitten antaisikaan suostumustaan selvästi Britannian edun vastaisiin päätöksiin. Tietoinen taantumuksellisuus voisi olla hyvä ratkaisu populismin nostamiin ongelmiin. Vastaavasti Suomessa voitaisiin säätää Sauli Niinistön presidenttiyden ajaksi erityislaki, jonka mukaan kaaoksen ja sekasorron aikana ylipäällikkö edustaa Suomea EU:n huippukokouksissa ja johtaa EU-politiikkaa, ja ylipäällikkö päättää siitä, koska kaaoksen ja sekasorron aika alkaa ja milloin se päättyy.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Selvintä on lakkauttaa kansallisvaltiot EU:n kehikossa ja siirtää päätösvalta sinne, missä paikalliset intohimot ja populistipoliitikot eivät häiritse järkevien päätösten tekemistä. Siten ihmiset saisivat lääkkeensä ajallaan, velkakriisit tulisivat kerralla hoidetuksi, pankkikriisit estettyä, vuotavat rajat valvotuksi ja maahanmuuttokriisit saataisiin päättymään. On pikku hiljaa aika alkaa tuomaan esille se miltä suunnalta ne ongelmat aiheutetaan ja missä ne joudutaan aina korjaamaan. Niin taitaa käydä tämän Brexitinkin kohdalla.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

E II ei syö perunaa, riisiä tai pastaa tai juo maitoa.

EII:n kausi on melkoisen pitkä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko
Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Mitä nopeammin EU hajoaa, sitä parempi eurooppalaisille. Suomestakin voisi tulla jälleen hyvinvointivaltio eikä tarvitsisi elää jatkuvasti velaksi.

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

Mitenkähän me ollaan pärjätty esim. Norjan ja Sveistin kanssa!?

Voi hyvää päivää mitä maailmanloppua YLEkin suoltaa ihan normikuviosta, Schengen voimaan ja se on siinä. Yksinkertaistus mutta ei todelakkaan ihmeetä, EU vain haluaa tehdä vaikeeta tai näyttää vaikeelta, kannattaako ao. yhteistyössä ollenkaan olla mukana? Kyllä Sveistin kelpaa kun on osannut tehdä jo aikanaan omat päätökset.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Mene ihmeessä ehdottamaan brittihallitukselle ja -parlamentille Norjan tai Sveitsin mallia :) Olet tosiaan ensimmäinen maailmassa, joka tuon idean on keksin... Ei jaksa.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Minustakin Brexit on hauska kokeilu. Pakottaa uudistumaan ja keksimään uusia käytäntöjä. Esim. Suomen yliopistomaailmassa hallitus järjestää Brexitin kaltaiset muutostalkoot joka viides vuosi. Lopulta löytyy toimiva kuvio!

Brexitin merkittävin haitta on ehkä ollut Integrity Initiative. Sitä ei voi muuten selittää kuin yrityksenä ottaa mediailmasto täydelliseen hallintaan - ensimmäisen lievän tyrmistyksen jälkeen.

Voi olla, että Brexit ei nyt toteudu, koska EU voi tarjota viivytystä ainakin kesäkuuhun. Siinä ajassa jokin poliitikko onnistuu ehkä kähmimään ja peruuttamaan koko Brexitin. Se olisi tavallaan tappio ja voitto samassa paketissa. Ero ei onnistu mutta on hyvä nähdä, että EU:sta ei noin vain lähdetäkään! Se on avioliitto ilman avioeromekanismia. Tästähän tulee pari maailmanlaajuista nimeltämainitsematonta valtauskontoa mieleen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

EU ei taatusti tarjoa, mutta Britannia voi pyytää viivytystä kesäkuuhun. Olisi hauska nähdä 27 muun jäsenen pääsevän yksimielisyyteen siitä, että valitaan varmuuden vuoksi kaksi eri määrää meppejä riippuen siitä, ilmaantuvatko britit uuteen europarlamenttiin...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

May sai luottamuksen parlamentissa ja " Ylen sanoin " vannoi vievänsä brexitin maaliin asti - tarvittaessa ilman Corbyn Labouria.

tom brunila

Olen viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana käyttänyt säännöllisesti reseptilääkkeitä. Monta kertaa lääkkeet ovat olleet loppu Yliopistonapteekista ja syyksi minulle on kerrottu, että ne ovat loppu myös valmistajalta. Tämä on siis ollut kauan ennen kuin Brixitistä edes puhuttiin. Muutaman kerran on ollut jopa niin, että muita valmistajia ei edes ole ollut! Tästä on seurannut käynti lääkärissä ja resepti täysin toisesta lääkkeestä.
Niin, ei Britannia ole ainut maa missä lääkkeitä valmistetaan!

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Huusko, aikamoisella aasinsillalla etsit astalon, jolla hivauttaa jotenkin iki-inhokkiasi Timo Soinia. Brexit ei tule ihan yllättäen. Se tuo mukanaan haasteita ja mahdollisuuksia, joihin Fimea on reagoinut.
http://sic.fimea.fi/verkkolehdet/2018/1_2018/vain-...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset