Nyt nähtiin Hjallis Harkimon yllätys, joka voi kaataa koko soten
Juha Sipilän (kesk) hallituksen tärkeimmäksi nimetty hanke, sote-uudistus, horjahti entistä pahemmin, kun hallituspuolue sinisistä Liike Nytin eduskuntaryhmään loikannut Maria Lohela siirtyi uudistuksen vastustajien puolelle.
Lohela vaihtoi eduskuntaryhmää Harry Hjallis Harkimon otettua häneen yhteyttä. Siirtymä oli siis vahvasti Harkimon rakentama yllätys.
Tuorein tilannearvio on, että Sipilän hallituksella on takanaan niukkaakin niukempi enemmistö 100–99. Ääniä on jaossa 199, sillä eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok) ei saa äänestää.
Matematiikka perustuu siihen, että hallituspuolueiden Elina Lepomäki (kok) ja Susanna Koski (kok) äänestävät suurella todennäköisyydellä vastustajien puolella. Näin he ovat julkisuuteen kertoneet.
Ratkaisevaa oli myös se, että oman ryhmänsä perustanut ex-keskustalainen Paavo Väyrynen palasi eduskuntaan ja korvasi siellä keskustalaisen Mikko Kärnän. Väyrynen on myös kertonut äänestävänsä hallituksen sotea vastaan.
Perussuomalaista sinisten riveihin vuonna 2017 siirtynyt Lohela haluaa tukea Harkimon operoimaa Liike Nytiä lähtemättä ehdolle eduskunta- tai eurovaaleihin.
Lohela kertoi tänään järjestetyssä tiedotustilaisuudessa äänestävänsä sote-uudistusta vastaan, jos asia tulee eduskunnan käsittelyyn.
Jos sote kaatuu, menee nurin myös maakuntauudistus. Tämä olisi iso tekijä kevään eduskuntavaaleissa.
Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!
NäytäPiilota kommentit (65 kommenttia)
Kyllä puoluekuri pitää huolen siitä, että tässä äänestyksessä ovat kaikki paikalla. Niin se on aina ollut, kun näin tiukille on mennyt tämän suuruusluokan asioissa.
Joku voi aina liukastua saippuaan.
#4
Lepomäki ja Koski ovat julkisuudessa ilmoittaneet äänestävänsä sote vastaan.
Joten tämä kaksikko voi hyvinkin olla kuumeessa juuri äänestyspäivänä.
Lepomäki ei oman uskottavuuden takia oikein voi enää kannattaakaan sotea.
Toisaalta Koski voi, koska häneltä ei ainakaan uskottavuus voi enää laskea.
Hyvä homma, muutenhan tuolla ei ole mitään merkitystä puoluepoliittisesti, mutta soten taival voi hyvinkin olla kohta ohi.
Pienimmällä mahdollisella marginaalilla mennään, ja kun tietää sinisten tilanteen, sieltä voi vielä joku livetä pois.
Eli vielä on hyvinkin mahdollista, että saadaan kaadettua tuo sekasotkusote.
Maria Lohela tituleerasi itseään tuplaloikkariksi. Pointsit hänelle nokkeluudesta kertoa itse tuosta asiasta.
Sotestahan tässä todella ainoastaan on kyse, sillä ehdolle vaaleissa Nyt Liikkeeseen Lohela ei aio asettua.
Anne Louhelainen hämeestä ei myöskään enää asetu ehdolle, siinä voisi olla yksi, joka myös loikkaa sinisistä pois.
On muuten loistava kuva; Harkimon varjo siellä soittelee sotelle synkkää virttä.
On kyllä. Lohela on muistaakseni lisäksi tunnettu jostain mörköheitosta. Koko kuva henkii varjoissa hiipivää hämärätouhua.
Vuosi alullaan ja jo nyt vahva ehdokas vuoden lehtikuvaksi.
"Harkimon varjo"? Eiköhän tuo profiili kuulu jollekulle paljon vaarallisemmalle!
Muutoksen tuulet puhaltavat nyt Suomessa. Vanhat kähmijäpuolueet saavat kyytiä.
Nyt alkaa loikkarimarkkinat. Mitä luvataan niille, jotka ovat valmiita loikaamaan sote-kelkkaan -esim. luopujille? Kepu kaupannee mitä tahansa vaikutusvallassaan olevaa virkaa, mutta kokoomuuksen repertuaari on lahjomamarkkinoilla kattavampi.
Kaatukoon koko sote! Nyt vuorostaan SDP pääsee taas näyttämään sote-tekemisen mallia, vaikkapa Maria Guzenina-Richardsonin tyyliin...kyllä on melko surkeassa jamassa tämä rakas kotimaa.
Täytyy toivoa, että seuraava hallitus ymmärtäisi jo jättää tällaiset (epäonnistumaan tuomitut, pienen enemmistön ajamat, hyvin kiistanalaiset, asiantuntijoidenkin kritisoimat) poliittiset jättihankkeet pois hallitusohjelmastaan.
Näyttää muodostuneen perinteeksi se, että hallitusten lopputaipaleet ovat enemmän tai vähemmän kaoottisia.
Sosiaali- ja terveysuudistus olisi kyllä tarpeen, mutta tämän nykyisen möhköfantiksi kasvatetun esityksen kaatuminen ei kyllä surettaisi.
Edit: lyöntivirhe
Sote -lakipaketin äänestyksiä tuskin tulee, koska aika loppuu nykyiseltä eduskunnalta.
--
P.s. Missä vaiheessa media ja politiikan toimittajat kiinnostuvat
pohtimaan päätöksentekoa Liike Nytissä, joka on suljettu yhdistys ja
Harkimon oma projekti. Nettihuutoäänestykset johtavat
kaaokseen, eivätkä äänestäjät tiedä, mitä mieltä kukin ehdokas loppujen lopuksi on.
Koko sote-uudistus lähti hakotielle, kun kepu kytki siihen maakuntahallinon ja Kok näki mahdollisuuden kiristää valinnanvapauden jonka tarkoituksena on ajaa julkinen terveydenhoito alas yksityisen tieltä ja näin kaikkien aikojen "lehmänkauppa" oli syntynyt.
Sipilän ensimmäinen kiristys, kulkea Saulin juttusille romutti hänen hallituksensa tulevaisuuden, Sipilä voitti sen erän (kiristyksellä), mutta hävisi koko taistelun.
Arto Granlund, juuri näin! Toivottavasti tuo ns. sote-uudistus kaatuu! Sekä valinnanvapaudella että maakuntahallinnolla kupataan tavallista veronmaksajaa.
Jos henkilötyötunnin hinnaksi määritellään vaikkapa 50 euroa, kuinka kalliiksi sote on jo nyt mahtanut tulla? Ja jos hanke menee nurin, mitä rahalla on saatu?
Mutta mitäpä tässä jossittelemaan, kun luvassa kuitenkin on läpimeno äänin 100-99!
#19
Rahalla on saatu itkua ja hammastenkiristystä, mutta ennen kaikkea 'hyvää kokemusta', josta voi ottaa oppia:)
Useissa kunnissa lienee jo melko pitkällä ennakkovalmistelut niin sote -muutoksille kuin maakuntahallinnollekin.
Kuinkahan sieltä rämmitään takaisin entiseen, jos äänestys näyttää lukua 99-100!
Soten 'hintalapulla' olisi voitu palkata terveyskeskuksiin runsaasti lääkäreitä, kilpailukykyisillä palkoilla ja asiallisilla aikatauluilla.
Lohelan siirtyminen Harkimon liikkeeseen on kansanvallan kannalta hyvä uutinen, kuin myös se sote alkaa olla menon kelkassa. Joutaakin kaatua. Kokoomuksen ja kepun hankkeet joutavat roskakoriin. Sosiaaliturvan kustannusten nousun uhka on sotettakin liian suuri.
Kukaan ei näytä ottavan huomioon sitä, että niin SDP:ssä kuin KD:ssä ja RKP:ssä on soten kannattajia.
Eikä vissi kukaan sitäkään, paljonko se tulee maksamaan kun seuraavalla vaalikaudella sote-rumba taas jatkuu neljä vuotta...kerrassaan surkeata.
Iltiksen Seppo Varjus käyti brexit-hankkeesta ilmausta "brittien oma sote". Jatkuu ja jatkuu, mutta valmista ei tule. Osuvaa!
Voihan se olla niinkin, että Orpo ja Sipilä vaihtavat vaalien jälkeen työhuoneita. Vaalien jälkeen jatkavat sote/maakunta asiaa taas eteenpäin. Eivät anna noin suuren urakan mitä ovat tehneet, valua kuin hanhen selästä hukkaan.
Se onkin tämän asian ainoa oljenkorsi, että porvarihallitus jatkaa. Yksi asia on kuitenkin varma, että jos vielä yksi loikka sinisten ryhmästä tulee sotea vastaan niin hänestä leivotaan kansallissankari. Nyt on siis jollakin tilaisuus tulla sankariksi loikkaamalla.
Tässä vaiheessa ei loikka tai pari enää merkitse mitään soten kannalta.
Kepu ja kokoomus ajavat soteuudistuksen läpi hinnalla millä hyvänsä, koska tämä on pitkään, pitkään aikaan ainoa hetki, jolloin tällainen diili on yleensä mahdollinen.
Kepu saa kauan kaipaamansa maakuntahallinnon ja kokoomus hyvien veljien rahastusautomaatin.
Uskokaa huvikseen, että sote menee maaliin saakka vielä tämän loppukauden aikana, koska kristillisdemokraatit jo ovat mitä ilmeisimmin mukana Sipilän ”osto- ja myyntiliikkeessä”!
Eiköhän pöytää jo kateta seuraavalla hallituskokoonpanolla ja nyt alkaa merkitä kokonaisuuteen löytyykö isänmaallisuutta soteakin suurempaan halua puolustus varmuuteen.
Elisabeth Rehnilläisellä maanpuolustus linjalla on tahtoa halua isnmaalliseen linjaan.
Lohela on tarpeen sote-äänestyksessä, mutta Harkimo ja Väyrynen ne vasta yllätyksen voikin järjestää -siis vaaleissa. Kepussa elää kapina ja väyrysläiset on niitä tiukimpia kapinoitsijoita. Kokoomuksen kolmannessektorilla Harkimo voi tehdä ihmeitä. Molempien hallituspuolueiden kohdalla vaikuttaa vaaleissa nukkuviin ja protestoiviin siirtyvät. Lohela taitaa kumminkin olla vaan alkusoittoa. Vaaleja ennen ja jälkeen seuraa jatkoa.
Päinvastoin! Lohelahan osoitti selkärankaa ja siis toivoa poliitikoihin.
Mahtaakohan enää löytyä toista rohkeaa, joka uskaltaisi sanoa, että sote-uudistuksessa terveydenhuolto oli vain keppihevonen.
Sote saakin kaatua. Palataan lähtöruutuun. Kaikki alkoi jonoista. Jonot lyhenee kun koulutamme, lisäämme lääkäreitä.
Olen pudonnut kärryiltä Maria Lohelan suhteen. Olisihan hän voinut äänestää miten vain Sinisissäkin, koska ei ollut lähdössä vaaleihin.
Loikka pois Sinisistä on toki kannanotto tuota puoluetta vastaan, enemmän kuin sotea vastaan. En näe sitä erityisemmin kantana Liike Nytin puolesta, koska ei ilmoittanut olevansa ehdokas.
Varmaan noissa liikkeissä joku järki on, en vain tajua sitä.
Äkkinäisempi saattaisi nähdä eduskuntaryhmään siirtymisen kannanottona Liike Nytin puolesta. Itse en ihan heti keksi vahvempaa kannanoton muotoa kansanedustajalta, keksitkö sinä?
Ovatko presidentti Niinistön kannanotot nyt vähemmän merkityksellisiä, kun ei voi asettua ehdolle ennen kuin 2030? Onko Väyrysen kannanotoilla yhtään enempää painoarvoa, vain siksi että rimpuilee vielä ehdokkaana eikä ymmärrä lopettaa?
On niitä tulossa muitakin vaaleja. EU, Maakunta (?) ja myöhemmin kuntavaalitkin. Jos paloa politiikkaan on vielä niin paljon että vaihtaa viiteryhmää heittämättä politiikan työrukkasia suoraan roskikseen niin jotain siinä on takana.
Voihan Lohela olla saanut hyvän työtarjouksen edustajauran päättymisen jälkeen, jossa edellytetään Liike Nyt! siirtymistä.
Niin minäkin luulen. Olisi Soini ymmärtänyt nostaa Lohelaa miesten ja itsensä sijaan niin olisi varmaan saanut pitää hänet riveissä. Mutta en yhtään sure kun oikeistolaiset kaatuvat omaan junttimaisuuteensa. Halla-aho sai ympärilleen vähemmän määrätietoisia ja huonommin julkisuususkuvaansa hallitsevia naisia ja siniset tärvelsivät mahdollisuutensa pitää Lohela riveissään koska ovat yksinkertaisesti oman juntti-ideologiansa vankeja. Mikäs sen parempi kuin että itse kompastelevat omaan ideologiaansa.
Kirjoitin taannoin blogissa, ettei politiikassa saa olla liian ahne. Kun Juha Sipilä oikein televisiopuheen kautta vaati sotea hoitamaan 18 maakuntaa, mitä mikään muu puolue ei alunperin kannattanut, joutui kokooomus äkkiä kehittämään oman vastaehdotuksensa mihin ei ollut valmistautunut ja seurauksena kankea valinnanvapausmalli.
Sipilän sotessa on hyvänä puolena, että valtio maksaa viulut, mikä on veronmaksajien kannalta tasa-arvoista ja mahdollistaa myös tasa-arvoisen palvelujen tarjonnan. Sote tulisikin säätää viiden sairaanhoitopiirin varaan valtion toiminnoksi, jota täydennetään alihankinnoin yksityisiltä.
Onhan se aina mukava käynnistää sote ja rakenneuudistukset uudestaan ja uudestaan ?
Kuitenkaan rahat, taloudellinen huoltosuhde, eläkejärjestelmä sun muu todellisuus on mitä on.
Hänen täytyy olla varsinainen pellehermanni, jos uskoo Suomen talouden olevan riittävä julkisen sektorin kulujen ja eläkkeiden maksuun v. 2030 ?
SDP on tänäkin keväänä omimmillaan moodeilla ilman vastuuta, kuten jo olemme nähneet.
Miksiköhän tälle paskasaitille tuli edes nyt kirjoitettua ?
Löytyykö maailmasta moukempaa ja tyhmempää "päätoimittajaa " tämän liksäksi - edes pellemedialandiasta ?
Kommentoi 65 kommenttia