Markku Huusko

Hallituksessa varaudutaan jo Sipilän soten kaatumiseen

  • Nähdäänkö ensi vaalikaudella Rinteen sote, jossa on jäljellä jotain Sipilän sotesta? Arkistokuva: Petteri Paalasmaa/Alma Talent
    Nähdäänkö ensi vaalikaudella Rinteen sote, jossa on jäljellä jotain Sipilän sotesta? Arkistokuva: Petteri Paalasmaa/Alma Talent

Juha Sipilän (kesk) hallituksen suururakka sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus horjuu kaatumisen partaalla.

Hallituksen sote-hankkeen laskennallinen enemmistö eduskunnassa on enää hikiset 100–99. Minä tahansa päivänä tuokin enemmistö voi olla mennyttä.

Sipilän soten eteneminen voi tosin tyssätä jo eduskunnan perustuslakivaliokuntaan, jonka näkemys tullee ulos kuun taitteessa, ehkä ensi viikon perjantaina.

Saatoimme saada valiokunnan näkemyksistä esimakua siellä usein kuultavana olleiden valtiosääntöoikeuden professorien Tuomas Ojasen ja Juha Lavapuron kriittisistä kommenteista.

”Ainakaan kaikkia kohtia ei ole pystytty korjaamaan. Isoin ongelma on, että ehdotus näyttää johtavan siihen, että paljon palveluja tarvitsevien ihmisten asema vain heikkenee eli eriarvoistuminen oikeastaan vain lisääntyy, jos tuo ehdotus hyväksytään”, Lavapuro sanoi STT:lle. Hän oli tuonut julki vastaavia näkemyksiä viime viikolla Uudessa Suomessa.

”Jos jätetään tekemättä niin sanottu notifikaatio komissiolle, otetaan huomattava riski, että syntyy jälkikäteisiä tuomioistuinprosesseja, joissa valinnanvapausmallin suhdetta EU-oikeuteen selvitetään”, Ojanen puolestaan arvioi tämän viikon tiistaina STT:lle.

Tämä poltti jossain käämejä. Keskustalainen Kelan entinen pääjohtaja Liisa Hyssälä ehti epäillä professoreiden kommenttien olevan jo perustuslakivaliokunnan painostamista.

 

Yhtä kaikki, hallituksessa on havaittavissa varautumista tilanteeseen, että tämä sote valinnanvapauden ja maakuntauudistuksen kanssa ei syystä tai toisesta onnistu.

Niin sanottu narratiivi on lähtenyt jo siihen suuntaan, että vaikka tämä sote kaatuisi, valmistelu jatkuu tähän mennessä tehdyn työn pohjalta uudessa hallituksessa. Tästä ovat puhuneet pääministerin paikassa tiukimmin kiinni olevat demarit, mutta nyt pientä spekulointia kuullaan myös hallituksen ministereiltä.

”Se on seuraavan hallituksen asia, paljonko se käyttää hyväkseen töitä, joita on tehty tällä kaudella. Jos ne toteavat, ettei noista ole mihinkään, sitten alkaa alusta”, elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) totesi torstaina Ratkaisu-seminaarissa Helsingin Finlandia-talolla.

Valmistelun hyödyntämisestä puhui Talouselämän mukaan myös sisäministeri Kai Mykkänen (kok): ”Sitä tullaan varmasti tekemään, mutta siitä tulee hirveä kiista, koska siellä on eri painotuksia”.

Painotuksista tiedetään, että kokoomus himoitsee mallia, joka toisi yksityiset yritykset samalle viivalle julkisten palveluntuottajien kanssa. Keskustalle maakuntahallinnon toteutuminen on ollut enemmän sydäntä lähellä.

 

Jos sdp pääsee huhtikuun vaalien jälkeen hallituksessa kuskin paikalle, yrittää se hyvin todennäköisesti purkaa sotea ainakin valinnanvapauden osalta, vaikka se olisi hyväksytty tässä eduskunnassa. Jos kokoomus päätyisi sen kaveriksi hallitukseen, voisi valinnanvapaudesta jäädä jotakin jäljelle.

Jos sote kaatuu eduskunnassa, aletaan seuraavassa eduskunnassa tehdä sdp:n johdolla Antti Rinteen sotea nykyvalmistelun pohjalta.  Siinä palveluiden järjestäminen koottaisiin maakuntamaisesti, mutta yksityiset yritykset tuskin pääsisivät kilpailemaan kunnallisten palveluntuottajien kanssa.

Siihen hommaan sdp:lle kävisi keskusta huomattavasti paremmin kaveriksi kuin kokoomus, mutta jos keskusta kärsii rökäletappion vaaleissa, voivat sdp ja kokoomus ajautua pakkoavioliittoon.

”Meidän tavoite on se, että sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen ja tuottaminen ovat samalla julkisella organisaatiolla, joka voi nytkin ostaa yksityiseltä, kolmannelta sektorilta ja kunnilta, mitä hallituksen mallissa ei voi tehdä”, sdp:n Rinne sanoi Uudelle Suomelle viime vuonna.

Näistä eduskuntavaaleista on puhuttu jo ilmastovaaleina ja maahanmuuttovaaleina, mutta on ihan mahdollista, että näistä tulee myös sote-vaalit. Siinä keskustelussa merkittävin jakolinja menisi kilpailun nimeen vannovan kokoomuksen ja julkisen palveluntuotannon nimeen vannovan sdp:n välillä.

Millähän puolella Sipilän keskusta olisi?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Jos sote kaatuu eduskunnassa, aletaan seuraavassa eduskunnassa tehdä sdp:n johdolla Antti Rinteen sotea nykyvalmistelun pohjalta."

Aika varmana Markku esitetty arvio. Soten kaatuminen ei edelleenkään tuo demareille varmaa hallituspaikkaa, saati sitten päämimisterinpestiä.

Jos Rinteen sairausloma jatku pari viikkoa pidempään ja sote tuodaan eduskuntaan äänestettäväksi, siinä voi olla yksi vastustaja vähemään. Kaksikin, jos varapuheenjohtajan murheellinen eilen ilmoitettu sairaus aiheuttaa poissaolon.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Janne, tuota edelsi oletus, että sdp pääsisi kuskin paikalle vaalien jälkeen. En nyt tässä lähtenyt spekuloimaan Rinteen sairauslomalla.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

..ja vedonlyöntitoimistoissa kokoomus on siirtynyt suosikiksi ?

https://www.verkkouutiset.fi/vedonlyojat-uskovat-n...

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #4

Vedonlyöntitoimistot ovat oikeassa. Demarit ampuivat nopeassa ajassa itseään jalkaan moneen kertaan - enkä todellakaan puhu sairauksista, jotka ovat valitettavia kenelle tahansa. Mm. köyhiä/keskiluokkaa päin näköä iskevä ylenmääräinen ilmastosekoilu ei iske duunareihin hyvin saati moneen muuhun vaikkapa leväperäinen maahanmuuttopolitiikka.
Mutta ei Suomen lähitulevaisuus ruusuiselta vaikuta Kokoomuksen komennossakaan (ottavat sitten demarit tai Kepun taas entisestään pienenemään samaan hallitukseen)..
Kokoomushan on eniten hallituksissa viihtynyt viime vuosikymmeninä eivätkä tulokset vakuuta itseäni.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Pikemminkin sote -lakipaketti raukeaa, kun sitä ei ehditä käsitellä enää tässä eduskunnassa.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Näinkin voi asian tulkita. Jos perustuslakivaliokunta edellyttää suuria muutoksia tuohon pakettiin, ei hallituksella aika riitä niiden tekemiseen ja homma raukeaa.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Sote kaatunee-ja keskustan kannalta oikeammin keskustan "ikiagenda," MAAKUNTAUUDISTUS, mikä olisikin keskustan tulevaisuuden kannalta tärkeä ja välttämätön, sillä keskustan kannatuksen säilyminen-kasvusta puhumattakaan on MAAKUNTIEN varassa!

- Kokoomuksen yksityistämisprojekteissa "valinnanvapaus" on kokoomukselle pääministeripuolueen taistossa simppelimpi juttu...vielä tälläkertaa...

Käyttäjän TimoKeklinen kuva
Timo Kekäläinen

Tämä blokissa esitetty arvailu on oiva esimerkki siitä, miksi äänestäjän on mahdotonta tietää mllaista politiikkaa hänen äänellään ryhdytään käytännössä toteuttamaan.

"Näistä eduskuntavaaleista on puhuttu jo ilmastovaaleina ja maahanmuuttovaaleina, mutta on ihan mahdollista, että näistä tulee myös sote-vaalit."

Minkään näiden asioiden sisältöihin ei voi perinteisiä puolueita äänestämällä vaikuttaa muuten kuin äänestämällä taas neljän vuoden kuluttua uudemman kerran.

Tämän vuoksi vaihtoehto, jonka kautta haetaan jatkuvaa ja avointa vaikutusmahdollisuutta eduskunnassa valmisteilla oleviin asioihin sekä mahdollisuutta äänestää tärkeimmistä asioista on mielestäni erittäin tervetullut.

Käyttäjän harrimakipetaja kuva
Harri Mäki-Petäjä

Uuden Suomen päätoimittaja Marrku Huuskolta hyvä analyysi Sipilän hallituksen sote-uudistuksen ongelmista. Tuohon voisi vielä lisätä, että tuntuva joukko keskustaa äänestäneistä myös suhtautuu kriittisesti keskustajohtoisen hallituksen ajamaan sote- ja maakuntauudistukseen. "Sotemaku-uudistus" maistuu maaseudun äänestäjien suussa pahalta ja se myös näkyy keskustan kannatusluvuissa.

http://harrimakipetaja.puheenvuoro.uusisuomi.fi/26...

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Valinnanvapausmalli on terminä harhaanjohtava. Toivoisi toimittajakunnalta jotain kuvaavampaa termiä käytettäväksi. Miettimismyssyt päähän! Aktiivimallikin kaipaa päivittämistä kuvaavampaan ilmaisuun.

On hyvä, että Sote-ratkaisu kaatuu tuollaisena, mitä hallitus on ajanut, niin seuraavalle hallitukselle jää vähemmän jälkiä korjattavaksi. Sipilän hallitus on saanut paljon vahinkoa aikaiseksi.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Toivottavasti maakunta"uudistus" menee roskakoppaan. Mihin me tarvitsemme lisää hallintokerroksia jo valmiiksi liian massiiviseksi paisutetussa hallintohimmelissä?

Keskustan suuri tarve kehittää maakuntamallia on ymmärrettävä, tarjoaahan se monia hyvinpalkattuja suojatyöpaikkoja "ansioituneille" poliitikoille, ilmeisesti etupäässä Keskustan riveistä. Sitä en kyllä käsitä, miksi kukaan äänestäjistä haluaisi tätä, mehän tässä joudumme maksamaan tämänkin kalliin turhuuden omista kukkaroistamme.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Alunperin maakuntamalli oli Paavo Lipposen kuningasajatus ja sen tähden sitä kokeiltiinkin Kainuussa. Jäljelle jäi Kainuun Sote-kuntayhtymä samoille sijoille kuten myös palo- ja pelastustoimen kuntayhtymä.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

En tiennytkään että Kainuussa ei tätä ennen ole ollut lainkaan palo- ja pelastustointa eikä SOTE-palveluita. On se Lipposen hallitus tehnyt paljon hyvää!

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen Vastaus kommenttiin #16

Siis maakunnallisesti järjestettynä ei ollut.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Huuskon olisi pitänyt otsikoida juttunsa, Uudessa Suomessa on valmistauduttu jo pitkään hallituksen soten kaatumiseen. Sen perusteluksi otsikon alle kirjoittamansa teksti.
Tietenkin Huuskon piti otsikoida juttunsa, " Hallituksessa varaudutaan jo Sipilän soten kaatumiseen ". Näin Sipilä sai Huuskolta yhden "sulan" hattuunsa.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ei sote-uudistus välttämättä kaadu, mutta myös hallituksen piiristä tulee ihan julkisia lausuntoja, jotka kertovat valmistautumisesta suunnitelmaan B, jos tämä eduskunta ei saa sitä aikaan.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Huusko, miksi vaikenit juttusi otsikosta. Oliko sekin hallituksen piiristä tullut lausunto?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #17

Sori, en ihan ymmärrä kysymystäsi.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela Vastaus kommenttiin #19

Huusko, en ihmettele kirjoituksiasi enää, ymmärryksesi on siis hävinnyt. Muistathan sanonnan, " äly hoi, älä jätä ".

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #21

Osaatko kertoa oman tulkintasi avauksen jaksosta, joka alkaa: "Yhtä kaikki, hallituksessa on havaittavissa..." ja päättyy "on ollut enemmän sydäntä lähellä."

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kokeile joskus kaksoispistettä, Arvo.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

"Kokoomus himoitsee mallia, joka toisi yksityiset yritykset samalle viivalle julkisten palveluntuottajien kanssa." Näin se menee, mutta ajatuksessa on pari vääristymää.

"Valinnanvapausmallissa" ei ole valinnanvapautta vaan pakko valita jokin vähintään puoleksi vuodeksi.

Toinen vääristymä sisältyy malliin liittyvää kapitaatiokorvaukseen, joka ei suinkaan vie kaikkia samalle viivalle. Sille on kuitenkin toimiva vaihtoehto, suoriteperusteinen korvaus, josta ei ole keskusteltu. Sitä on kammoksuttu, koska on ajateltu sen johtavan hallitsemattomiin kustannuksiin. Näin ei kuitenkaan ole, sillä nykyisellä tietotekniikalla kustannukset ovat helposti rajoitettavissa. Esimerkiksi yksityisen puolen asiakkaille ei tarvitsisi maksaa vuodessa keskimäärin sen enempää kuin vastaavalle yksityisen puolen asiakasjoukolle. Silloin yksityinen ja julkinen puoli olisivat tasavertaisessa kilpailuasetelmassa, jossa yritykset saisivat näyttää kykynsä pärjätä kilpailussa yhteensä yli 15%:n menevine voittoineen ja markkinointikuluineen. Lisäksi edellytyksenä on tietenkin, ettei julkisen puolen kilpailuasemaa lainsäädännöllisin toimin rajattaisi vaan se saisi vapaasti käyttää kaikki vahvuutensa (ks. mm. pelkistetty sote). Suoriteperusteiset korvaukset välttäisivät kaikki kapitaatiokorvauksen ongelmat ja keinottelumahdollisuudet.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ja oppositio käy kimppuun kuin herhiläinen. Nyt kummastellaan ministeri Saarikon ulostuloa: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/270301-ministeri-...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset