Markku Huusko

Antti Rinne ja Li Andersson saivat Esperistä vaaliaseen

  • Puheenjohtajat Antti Rinne (sdp) ja Li Andersson (vas) marraskuussa 2018. Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Puheenjohtajat Antti Rinne (sdp) ja Li Andersson (vas) marraskuussa 2018. Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent

”Suomen lähi- ja perushoitajaliiton, SuPerin, jäsen käynnisti soitollaan tapahtumaketjun, joka johti Esperin hoivakodin sulkemiseen lukuisten räikeiden rikkomusten seurauksena aluehallintoviranomaisen toimesta.”

Näin kirjoittaa SuPerin sopimusasiantuntija Teemu Hiilinen (vas) Uuden Suomen blogissaan.

Palveluasumista tarjoava Esperi Care on toiminut Kristiinankaupungissa tavalla, joka on pannut viranomaiset epäilemään toiminnan asiakasturvallisuutta.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto sai lyhyellä aikavälillä ”vakavia, välittömään asiakasturvallisuuteen viittaavia yhteydenottoja”, kuten aluehallintovirasto tiedotti viime perjantaina.

Esperin Hoivakoti Ulrikassa havaitut epäkohdat liittyvät muun muassa hoitohenkilökunnan riittämättömään määrään ja lääkehoidon asianmukaisuuteen. Toiminta on keskeytetty.

 

Voimakkaasti eri puolille maata laajentunut Esperi Care on yhtiönä ollut pitkään liittojen hampaissa.

Melko tasan vuosi sitten tammikuussa SuPer julkaisi Esperiin liittyvän kyselynsä tuloksia. Ne tiivistyvät siihen näkemykseen, että ”riittämätön henkilöstömitoitus ja hankalat työvuorojärjestelyt ovat ajaneet hoitajat väsyksiin”.

Sosiaali- ja terveysalan työntekijöitä niin ikään edustava Tehy teetti vuosi sitten myös jäsenkyselyn. Liiton saamien tulosten mukaan ”henkilöstömitoituksesta säästäminen vaarantaa potilasturvallisuutta Esperin työpaikoilla”.

SuPer ja Tehy ovat puhuneet ”haamuvuoroista” ja ”haamutyöntekijöistä”, eli työvuoroihin olisi merkitty tekijöitä, joita ei ole olemassa.

Yritys on kiistänyt ongelmat ja puhunut yli laatusuositusten olevista henkilöstömitoituksista.

 

Esperin tapaus nostaa tärkeällä tavalla keskusteluun hoidon laadun suomalaisissa hoivakodeissa. Säästäminen voi mennä liian pitkälle, eikä palvelua yrityksiltä ostava kunnallinen toimija ole välttämättä aina se ammattimaisin ostaja.

Poliittisesti tapaus Esperi osuu Juha Sipilän (kesk) hallituksen sote-uudistuksen kannalta mahdollisimman huonoon saumaan. Vasemmisto-oppositio pääsee moukuttamaan hallitusta demonisoimalla kaiken yksityisen palvelutuotannon.

”Olisiko jo aika myöntää sote-yksityistämisen ongelmat”, kyseli jo sdp:n veropoliittinen asiantuntija Lauri Finér.

Tämän kuohunnan poliittisia voittajia ovat Antti Rinne (sdp) ja Li Andersson (vas). Ja vaalitkin ovat tulossa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (111 kommenttia)

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Vasemmisto ja Sdp voivat kiittää vaalituesta kuoleman synneistä 5 eli ahneuteen langennutta Esperi Carea .

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ainakin voi kysyä, että kaataako tämä lopullisesti soten sekä varmistaako tämä sdp:n vaalivoiton ja Antti Rinteen nousun pääministeriksi. Ehkä, ehkä ei.

Käyttäjän TeppoRaininko kuva
Teppo Raininko

Loogista olisi ajatella, että tapaus Esperi osoittaa, millainen tarve SOTE-uudistukselle on. Mutta milloinkas politiikka olisi loogista ollut. Samat tahot, jotka ovat vastustaneet uudistamista ja kehuneet nykyjärjestelmän hyvyyttä syyttävät nyt hallitusta siitä, että se ei ole tehnyt asioille mitään.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Eettisesti ja moraalisesti voi myös kysyä, että voivatko vanhusten, vammaisten ja vastaavien hoito-ja hoivapalvelut olla voittoa tavoittelevien bisnesfirmojen temmellyskenttää?

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Onko Esperi Care ainoa rahastaja ja huonosti kohteleva laitos ? Ei ole.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Yksityiset yritykset ovat tärkeitä toimijoita hoivapalvelujemme tuottajina. Viranomaiset valvovat niiden toimintaa, jota verorahoilla rahoitetaan. Niin tässä Esperi Caren Kristiinankaupungin-tapauksessakin on tehty. Minkälaisia virheitä hoivakodissa on tehty ja onko valvonta ollut riittävää, selvinnee myöhemmin.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Yksityiset yritykset ovat tärkeitä toimijoita hoivapalvelujemme tuottajina...".
Tai vanhusten kurjistajana.
https://www.talouselama.fi/uutiset/te/da2646a7-2e1...

Sipilä vaan hehkuttaa miten valvonta on muka toiminut. Pari vuotta on yritetty saada toimintaan järkeä ja laillisuutta ja vihdoin joku on saatu hengiltä. Politiikka siis toimii. Säästö tuon vanhuksen kohdalla on 100%. Saa maksaa johdolle.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Huusko, miksi olet nyt liittynyt opposition laulukuoroon. Oletko sattunut kuulemaan, miten huonolla tolalla ovat olleet Helsingin ja muiden suurkaupunkien hoivapalvelut. Onko yksityisten hoivapalveluyritysten asiaton menettely tuomittavampaa kuin julkisen. Käsittääkseni lukuisat kaupungit ja kunnat ovat kilpailuttaneet hoivapalvelunsa ja sen perusteella ovat ostaneet palvelut yleensä halvimman tarjouksen tehneiltä. Mikä on tilaajan vastuu vai onko sekin siirretty Sipilän hallituksen vastuulle. Olethan lukenut lehdessänne tänään julkaistun Li Anderssonin syytökset. Andersson ilmeisesti vahingossa lipsautti, että on ongelmia hoivapalveluissa on ollut jo vuosia eikä mitään ole tehty.Nyt sitten hirveä möly ainakin täällä Uudessa Suomessa.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #46

Julkisten toimijoiden tekemät vakavat virheet ovat yhtä tuomittavia kuin yksityisten. Tässä tapauksessa virheistä epäiltynä on yksityinen toimija, joka myy palveluja kunnalle.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela Vastaus kommenttiin #53

Huusko, milloin Uusi Suomi kertoo julkisten toimijoiden tekemistä vakavista virheistä, jos ne ovat yhtä tuomittavia kuin yksityisten. Joko ennen eduskuntavaaleja vai vasta niiden jälkeen.
Eikö kaupungilla tai kunnalla tilaajana ole mitään vastuuta yksityisen toimijan huonosta palvelusta. Milloin vastuu on siirtynyt hallitukselle. Olisin kiitollinen, jos voisit sen kertoa minulle siirrosta tietämättömälle.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Muistatkos Markku, kun Maria Guzeninan ministeriaikana väännettiin vanhuspalvelulakia. Silloin oli tapetilla säätää lailla henkilöstömitoituksesta (minimimäärästä per hoidettava). Eduskunnan porvaripuolueet vastustivat. Näin olemme tilanteessa, missä hoitolaitoksissa on jatkuva alimiehitys (tai -naisitus).

Ja tässä sitten ollaan puhtaan kaulan kanssa valittamassa, että valvonta ei toimi!

Ei tällaista vaaliasetta kukaan toivo, missä vanhuksia kuolee hoidon puutteeseen mm. henkilökunnan vähyyden vuoksi. Tämä vain olisi pitänyt hoitaa silloin aikaisemmin kuntoon, kun se oli käsittelyssä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #87

Kyllä sdp tosiaan oli ministeri Guzeninan johdolla vahvasti sitovaa henkilöstömitoitusta ajamassa 2012. Kokoomus hannasi vastaan. Voi vaikuttaa näissä vaaleissa.

Tunnelmia vuodelta 2012: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/52847-maria-guzen...

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Viimeisimmät uutiset kertovat, että laiminlyönnit, virheet ja puutteet ovat kaikissa neljässä hoivaketjussa olleet lähes yhtä yleisiä, laajoja ja pitkään jatkuneita, kuin katolisen kirkon selibaattipappien hyväksikäytöt eri maissa?!

- Esperin eroava toimitusjohtaja ehti kymmenessä vuodessa kerätä pääomatuloja kymmenen miljoonaa Kimmo Kiljunen tuolla toisaalla) ja ehkä sijoittajatkin saivat jotakin, vaikka ei haluamiaan huipputuottoja?

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Eipä taida enää valvonnan tehostamisten lupaukset auttaa...ja sijottajatkin painaa päälle!?
...Tj:n irtisanoutuminen, koko opposition välikysymys...ja taispa olla se viimeinen naula sote-arkkuunkin (Orpon ja Sipilän) rakentamaan.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Ei ole, ongelmia on ollut pitkään ja laajalti.

Ei ole vaikea arvata, että hoivapalveluyksiköiden ketjuihin sijoittaneiden ryhtyessä vaatimaan parempien tuottoja ja toimintojen tehostamista, niin mistä tehostetaan...?
Hoivahenkilöstön määrästä ( Hlöstömitoitukseen lasketaankin kaikki työntekijät?)
Ruokamenoista, eli tingitään monipuolisesta, ravitsevasta ruuasta.

Globaaleilla markkinoilla kansainvälisessä kilpailussa menestyvä firma pystyy järjestämään ja tehostamaan toimintansa laadun ja tehokkuuden halutuksi ja kilpailukykyiseksi ja luulisi ettei hoivayksikön ja kokonaisen ketjunkaan tasokkaasti johtaminen mitään avaruustiedettä olisi...?!

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Vähittäiskaupalla oli joskus kampanja: "Myymälävaras syö lautaseltasi"(tmv.).

- Sopisiko nyt hoiva-alalle, että tuottoja vaativa sijoittaja syö lautaseltasi ja henkilökunnan määrästä-ja selkänahasta?! Pääomatulomiljoonia keräävä toimitusjohtaja myös.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

...Eipä näytä olevan!

Tähänkin, jopa välikysymykseksi ja vaaliteemaksi yltävässä väärinkäytöskohussa sopii hyvin sanonta: "Kukaan ei valittanut-kaikki varastivat!"
( Vanhusten lautaselta ja alimitoitetun henkilöstön selkänahasta!)

Tuolla jossakin pyöri uutinen mm. kokoomus-poliitikoiden hyväveliverkoston pyörittämästä, laittomasta päiväkoti pisniksestä ?!
- Yrittäjyyttä yksityistämistä ja "valinnanvapautta" ajava, kauniiden ja rohkeiden kykypuolue!

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

"Esperin tapaus nostaa tärkeällä tavalla keskusteluun hoidon laadun suomalaisissa hoivakodeissa. Säästäminen voi mennä liian pitkälle, eikä palvelua yrityksiltä ostava kunnallinen toimija ole välttämättä aina se ammattimaisin ostaja."

Onko tällä tarkoitus sysätä hoidon huonon laadun syyksi se, että kunta ostaa hinnan takia huonoa laatua? Vaikka kunta olisi kuinka huono ostaja hyvänsä, niin kyllä satavarmasti tarjouspyynnössä vaaditaan tietty perustaso palveluilta, joka on vähintäänkin se taso, jonka kunta itsekin tuottamalla vaatisi. Minusta sopii perustellusti kysyä, että onko yksityistäminen toiminut, jos myyjä ei osaa kertoa, että pyydetyllä tarjouksella ei voida asiakkaista pitää tarvittavaa huolta.

Usein kilpailuttamalla haetaan valitettavasti vain halvinta hintaa, sen myönnän, mutta tarjouspyyntöhän toimitetaan samanlaisena useille toimijoille, joten luulisi jonkun yrityksen nurisevan, jos palvelun laatua ei voida turvata. Laatukriteerien toteutumista käsittääkseni seurataan tarkasti kuntien taholta.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kyllä yrityksen pitää ilman muuta tuottaa se palvelu, johon se on sitoutunut hoitajamitoituksineen. Toisaalta, kunnat eivät välttämättä ole parhaita ostajia ja liian usein tuijotetaan pelkkää hintaa, olen antanut itselleni kertoa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Jos ostaa halvimman, sitä ei tarvitse erikseen perustella. Jos ostaa kalliimman ja joku menee väärin, se vasta huono juttu on.

Erityisesti pienten kuntien luottamusmiehillä ja viranhaltijoilla ei välttämättä ole minkään valtakunnan asiantuntemusta tekemiensä päätösten perusteeksi. Tärkeintä on vältellä sellaisia virheitä, joista voisi joutu virkavastuuseen mikä koskee luonnollisesti myös luottamusmiehiä ja erityisesti lautakunnissa.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Eivät varmaankaan ole parhaita ostajia, mutta jokainen voi kokeilla kilpailuttamista ja ostamista vaikka siten, että laatii tarjouspyynnön siitä, että miten voi ulkoistaa oman taloutensa huolenpidon. Siinäpä riittää yksityiskohtien määrittelemistä. Sitten voi miettiä kuntaa, joka ostaa palveluita hyvin erillaisille kuntalaisilleen. Pitääkö vessassa käynnit määritellä lukumäärinä vai jotenkin muuten? Vaipanvaihdot ja pesut? Ruokailut ja ulkoilut? Miten määritellään hyvä hoito? Minusta on helpompi puhua kuin toteuttaa.

Valvonta halutusta tasosta lienee sopimuksen teon jälkeen se tärkein asia. Epämääräiset kohdat tulevat lihaksi kokemusten kautta. Tarvittaessa käytäntöjä tulee muuttaa.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Kuules Huusko... Tästä on nyt politiikanteko kaukana, paitsi tietenkin se, että jos jokin puolue on ollut turhan tiiviissä kytköksessä näihin hoiva- ja terveysjätteihin, niin tahtoo nyt ryvettyä.
Olen saanut seurata aitiopaikalta nyt parin vuoden aikana kahden hoivakotikaupan seurauksia, kun isompi on ostanut pienemmän toiminnot. Näissä kahdessa eri tapauksessa kysymyksessä on eri hoivajätti, mutta tulokset ovat yhteneväiset. Hoivakodin saa pois raiteiltaan puolessa vuodessa ja sitoutuneet työntekijät ulkoistettua käypäläisiin. Ruuan ja siivouksen saa myös pian retuperälle. Marginaalit ovat pienet ja kun raja ylitetään, alkaa syöksykierre.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Sitä minä vaan, että tälläkin asialla pääsee tekemään politiikkaa ja sitä on jo tehty.

Seuraan suurella mielenkiinnolla, mitä yksityiskohtia Esperi Caren Kristiinankaupungin-tapauksesta paljastuu. Uuden Suomen toimitus ja moni muukin toimitus näitä yksityiskohtia parhaillaan kaivaa.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Poliitikot poliitikoi juu. Jos on ajanut yhden vaalikauden Soteuudistuksessa yksityisten palveluntuottajien tarpeita lainsäädäntöön unohtaen palveluiden käyttäjien tarpeet, niin nyt tulee varmasti jotain vastareaktiota ja kuittia.

Niin ja nyt ei ole kysymys Kristiinankaupungista ja vain Esperistä, vaan ilmiö on ollut jo pidempään olemassa ja valtakunnallinen. Hoitohenkilökunnan antamat heikennetyt signaalit eivät ole vain tavoittaneet markkinahenkisiä, vielä. Kysymys on puhtaasti matemaattinen. Markkinoiden valtaamiseen käytetyille pääomille on mahdotonta saada tuottoa ilman inhimillistä kärsimystä ja työehtojen poljentaa.

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

"Sitä minä vaan, että tälläkin asialla pääsee tekemään politiikkaa ja sitä on jo tehty."

Sen ei pitäisi olla kovin ihmeellistä, kun politiikalla tämä koko sotku on alun perin aiheutettukin.

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Tarkoitatko Huusko, että poliitikkojen on oltava hiljaa kun he sattuvat olemaan vasemmistoa tai SDP:tä ja vielä kun vaalitkin ovat lähellä. Ja kun on sattunut mahdollisesti kaltoinkohtelua tai lievemmin sanottuna laiminlyöntejä vanhuksia kohtaan juuri yksityisessä EsperiCaressa. Mielestäni on hyvin vakavaa ja hävettävää Suomen yhteiskunnassa, että hoidon taso vajoaa vuosi vuodelta alemmas. Tämä on yhteisen vastuun paikka.

Espericare ei ole ainoa puutteellisen hoidon tekijä, myös julkisella puolella on suuria ongelmia mutteivat ne ole tulleet ilmi näin laajalti, että Valviran olisi pitänyt puuttua ja sulkea niitäkin. Eikö se ole vakavaa, että vanhus makaa likaisena ja kauan vaipoissa eikä hänen ravitsemuksestaan ja juottamisestaan ehditä huolehtia. Jollei enää perustarpeitä pystytä takaamaan mitä sellainen "hoito" onkaan nimeltään.

Kun on vienyt vanhuksensa hoitoon Suomessa silloin sopisi noin kitkerästi sanoen yhteenveto: "Omaiseni hoidettiin jalattomaksi vuodessa." Kun ei kuntoutusta anneta eikä asukasta ehditä edes ottaa ylös sängystä - vanhuksesta tulee yhden hoitajan sijasta kahden autettava sänkypotilas. Tätä rataa se menee. Vanhushoito on mennyt huonoksi juuri nykyisen ja sitä aiemman hallituksen jälkeen.

Mielestäni Annika Saarikon pitäisi myös tehdä politiikkaa juuri nyt vaikka sotekiireet painavat mieltä. Samoin Pirkko Mattilaa pitäisi kiinnostaa puolustuskyvyttömien kehno kohtelu ja hoito. Pitää kiireimmin tehdä aloite vanhusasiain valtuutetun saamiseksi Suomeen. Todellinen vastuu kuuluu ministereille ja oikeusministeriöön.

Pääministeri Sipilä näyttää olevan ulalla koko ongelmasta kun hän sanoi että on hyvä, että valvonta toimii. Puolustuskyvyttömien lasten raiskauksiin oli sentään pakko puuttua kun siihen sai lisätä aimo annoksen paheksumista tekijöitä kohtaan. Vanhuksista ei näytä olevan niin väliä. Onkin vaikea korjata tätä laajaa ongelmaa pian ja yhä synkemmäksi menee uuden soteuudistuksen takia. Vanhuksella ei ole sitä paljon kuulutettua valinnanvapautta. Ei ole mistä valita. On väin tätä samaa vanhaa mikä on pelottavaa vanhuksille ja omaisille.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

- Paras täältä on poistua ensimmäisissä kengissään.

Pentti Saarikoski

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Jotkut on geeneillään tuomittu pitkäikäisyyteen.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Pääministeri törttöilee kommenteillaan ja antaa pallot SDP:n ja Vasemmistoliiton käteen, kuten teki myös hyväksikäyttötapauksissa, joissa antoi pallot suoraan Perussuomalaisille.

Juha Sipilän lausunto Esperistä kuohuttaa – ”Mitä ihmettä? Olisiko jo aika myöntää ongelmat?”
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/270376-paaministe...

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Jos kilpaillaan hinnalla eikä julkishallinnon laadunhallinta toimi niin onko olemassa muuta vaihtoehtoa kuin tämä, kun käytettävissä olevat rahat nyt eivät merkittävästi lisäänny: "Vasemmisto-oppositio pääsee moukuttamaan hallitusta demonisoimalla kaiken yksityisen palvelutuotannon."

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

YLE: "Kerro meille, teemme juttua: Millaisia kokemuksia sinulla on hoivakodeista ja niiden ongelmista?"
https://yle.fi/uutiset/3-10616966

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Erikoista tässä kuviossa on se, että yrityksen pääkonttorissa on ilmeisesti pyöritetty noita työvuorolistoja. Työvuorolistoillahan saadaan se aliresurssointi tehtyä, sinne jotain "akuankkahenkilöitä" tms. joita ei koskaan näykkään missään työpaikalla. Työvuorolistat pitäisi tarkastaa kaikki. Toisissa liitoissa on työvuorolistojen suhteen työehtosopimuksessa niin sanottu tasausjakso, jonka aikana työntekijä tasaa tunnit, eli tekee vähemmän työtä, jos on ensin joutunut venymään. Mitenköhän tätäkin noudatellaan?

"Esperi Caren hoitokodissa paljastui vakavia puutteita – toimitusjohtaja tienannut toiminnalla miljoonia"

https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/kotimaa/esperi-c...

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Tämä on kylläkin erinomainen vaaliase hallitukselle eikä tälle trio punavihervasemmistolle. Nythän tulee todetuksi nyky systeemin heikkoudet jossa kuntapomot suhmuroivat sopimuksia vajaalla ammattitaidolla sekä valvonnalla.
Nyt olisi aika trion ryhdistäytyä ja löytää uudesta sote ja maakuntamallita ne hyvät puolet ja leveämmät hartiat toimia kansalaisten ja yhteiskunnan eduksi.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Näinkin asian voi nähdä, mutta vaikea uskoa, että tämä kääntyy hallituksen eduksi. Leveämpiä hartioita sote-palvelujen järjestämisessä kannattaa muuten myös sdp, mutta ilman valinnanvapautta. Keskustan ja sdp:n näkemykset ovat tässä aika lähellä toisiaan.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tässä taitaa olla esimerkki siitä mihin saattaa johtaa palvelujen yksityistämistoimien hyväksyminen, jota Sipilän hallitus kokoomuksen vaatimuksesta on ajamassa yhtenä toimena sote-uudistuksessa. On päivänselvää, että etenkin ulkomaiset sijoittajat (toki kotimaiset myös apajalla) vaativat suurta tuottoa sijoitukselleen. Tuo taas johtaa siihen, että palveluiden laadusta on tingittävä. Näinhän on uutisoitu käyneen kirjoituksessa mainitun palveluntuottajan kohdalla.

Eikä tämä esiin noussut yksittäistapus jää todellakaan viimeiseksi tässä yksityistämisvimmassa. Kunnilla on suuri vastuu hyväksyessään yksityisten pelvelutuottajien sopimukset ja sopimuksien noudattamisen valvonta.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ei esimerkiksi oppositiopuolue sdp sote-palvelujen nykyisen kaltaista ulkoistamista ole ollut vastustamassa, mutta hallituksen valinnanvapaus-suunnitelmaa sitäkin tarmokkaammin.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Yksityistäminen sdp:ssä ja vasemmistossa riippunee siitä minkä sektorin palvelun tuottamisesta on kyse milloinkin ja missä kunnassa.

Esimerkkejä löytyy yksityistämisen vastustamisesta;

Kemissä "Vasemmistopuolueet torppasivat päivähoidon avaamisen yksityisille edellisen kerran pari vuotta sitten eikä läpimenoa virkamiesjohdon esitykselle ole luvassa välttämättä tälläkään kertaa." https://yle.fi/uutiset/3-10449114

Kun taas "Hyötylä toteaa, että myös vasemmistopuolueet ovat kannattaneet yksityisiä palveluntuottajia esimerkiksi vanhustenpalveluissa.

– Olemme olleet palvelusetelin kannalla silloin, kun ei ole ollut muita vaihtoehtoja. Jos palveluseteli otetaan käyttöön varhaiskasvatuksessa, takaisin päin ei ole tulemista, Hyötylä muistuttaa." https://yle.fi/uutiset/3-9299285

VR:n raideliikenteen kilpailuttamisesta teki oppositio välikysymyksen. Eikös tuo osoita sitä, ettei sdp, eikä vasemmistoliitto ole hyväksymässä yksityistä toimijaa raideliikenteenseen? https://yle.fi/uutiset/3-9852984

Kun katsotaan kuntavaaliehdokkaiden puoluepoliittisia kantoja sote-uudistuksen yksityistämisee , niin kyllä kielteiset kannat löytyvät demareiden ja vasemmistoliiton ehdokkailta. Onko ne sitten poikkeavat puolueiden kannoista? Enpä usko että noin suuresti poikkeavat kuin mitä ylen uutiskirjoituksessa kerrotaan. https://yle.fi/uutiset/3-9529743

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #33

Huomattavassa määriä kuntia on pakkosäästetty joista yksi keino on juuri eri palveluiden yksityistäminen ja ulkoistaminen. Olisi ihan mielenkiintoinen aihe tutkivalle journalistille käydä läpi eri kuntien päätöksiä ts. kuka ja mikä puolue on kunnan tasolla äänestänyt ja mitä. Itse mutuilen, että demarit ovat olleet yksityistämässä kun taas vasemmistoliitto ei mutta saatan siis olla väärässä.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Eli tulevat 'aluekunnat' saavat kaikin mokomin ulkoistaa ja yksityistää niin paljon kuin ilkeävät, mutta kansalainen ei missään tapauksessa saa valita palveluntuottajaansa. Tuohan tarjoaa kaikki aseet hallituksen käteen. Entäpä jos esperin asiakkaat saisivat valita haluavatko olla jatkossa asiakkaita sen sijaan että kunta määrää heidät sen asiakkaaksi.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Esperin tapauksessa on toimittu nykyisin voimassa olevien lakien, sääntöjen ja käytäntöjen määrittelemissä puitteissa. Soten syyttäminen näistä sinänsä kiistämättömistä epäkohdista on lähinnä populistista politikointia. Palvelujen ostajana on toiminut kunta, joka on toiminut palvelujen ostajan ja valvojan roolisaan osaamattomasti tai välinpitämättömästi. Niin Kepun kuin kokoomuksenkin syyttelykin taitaa tässä tapauksessa olla melkoisen keinotekoista Kristiinankaupungissa kun ehdotonta valtaa käyttää RKP.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Sitten kun on tarpeeksi hengitetty pussiin siitä miten Esperikin meni laukeamaan silmille kiusallisesti ennen vaaleja, voikin seuraavaksi ihmetellä vaikka valtakunnan ykköslehden sivuilla olevaa, samantyyppisiin ongelmiin viittaavaa juttua lasten päivähoidosta.

Ehkä lisää bisnestä olisi sielläkin hyvä juttu?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Lisää bisnestä voi olla kaiken kaikkiaan hyvä juttu, mutta yritysten pitää toimia täysin kestävästi, veronmaksajia edustavien ostajien pitää olla hyvin ammattimaisia ja valvonnan pitää pelata. Jos kiistattomia epäkohtia löytyy, on mokannut yritys kyettävä saamaan ulos palveluketjusta pikaisesti ja hoitoa tarvitsevat yhtä nopeasti muiden asiakkaiksi.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Hehe. Jos tädillä olisi munat, se olisi setä. Ennemmin näyttää siltä että yritykset pyrkivät taivuttamaan sääntöjä minkä kerkiävät, veronmaksajien edustajat edustavat lähinnä itseään ja bisneksestä fyrkkaa tekeviä kavereitaan ja valvonnalta yritetään resurssien minimoimisella viedä viimeisetkin hampaat. Kun kiistattomia epäkohtia löytyy, ollaan sopimusteknisessä hirressä, eikä hoitoa tarvitseville pystytä mistään taikomaan yhtäkkiä uutta paikkaa.

Ollaan ilmeisesti aika kaukana siitä tilanteesta jossa bisnes voisi olla hyvä juttu? Mutta niin kauan kuin se ei ole oma läheinen jonka kanssa harjoitellaan, voidaan funtsia että kyllähän sen teoriassa pitäisi toimia.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen Vastaus kommenttiin #24

Markkinoita on monenlaisia. Sellainen katoava luonnonvara ovat yksityiset hoivayrittäjät, jotka ovat alalla usein aivan muista syistä kuin kasaamassa pääomalleen tuottoa. Jotenkin nämä pienet yritykset ovat saaneet väistyä kilpailutuksissa ja kun standardeja hoiva-alalle on luotu.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

No nyt pääsi sellaista tyypillistä ekonomistien höttöä millä ei ole kosketusta realismiin.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Olette 20v.myöhässä.Tämä pulju on vain yksi esimerkki näiden vuosien ajan laittomuuksista sosiaali ja terveydenhoidon alalla.Ei ole kiinnostanut pätkääkään huostafirmojen laittomuudet vaan koko ajan pidetään vanhuksia framilla koska sieltä on helpompaa saada vaalikamaa .Huostabisneksestä kun suomessa vaietaan jokaisen poliitikon suulla ja siitä ei saanut edes kirjoittaa mm.viime vaalien aikaan.

Nämä tunkiot haisevat jo ilman kääntämistäkin.

Taas vanhukset joita hyväksikäytetään eläkeläisten tapaan,kun vaalit lähestyvät.Viimeksi kun olivat pelinappuloina vaalien takia vanhuslakia huonnonettiin.Tässä seuraus ja kiittäminen ihan hallitusta ja sen toimia,siitä on turha alkaa kaivamaan mitään muita syyllisiä.

Tämä on TAAS yksi tapaus suomessa.YKSITTÄISTAPAUS.Eikös se niin aina mene kun jotakin tapahtuu.Ainakin silloin kun vastuunkantajia ei ole eikä haluta olla.OMAVALVONTA ja laadunvalvonta on ihan kirjattu papereihin joita pitää noudattaa.

Ihan varmaan juu kunta tai firmat myöntävät rikoksiaan ja laittomuuksiaan,laiminlyöntejään jne.kun oma lehmä ojassa jokaisella.Tällaista tapahtuu,kun ei puolueetonta tahoa valvomassa näitä sosiaali ja terveydenhoidon kanssa rikastuvia sisäpiiriläisiä suomessa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Soten ei tarvitse sästää, sote saa maksaa.

Ei tarvita voittoa tälle alalle.

Ihmisten hoitamisen ja huolenpidon ei tarvitse olla markkinatalouden armoilla.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Markkinatalopuden armoilla vai kuntatalouden armoilla? Kuntatalouden ehdoillahan tässä on toimittu.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Uuden Suomen etusivu kolme pääuutista, 3 x Li Andersson loistaa tähtenä. Päälle vielä Huuskon puheenvuoro, jossa tietysti Andersson, ja toki myös Rinne.

Onko tämä KU vai US?

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Vanhukset kärsikööt vanhoissa vaipoissaan, kun rahan teko on tärkeintä.

"Esperi Caren hoitokodissa paljastui vakavia puutteita – toimitusjohtaja tienannut toiminnalla miljoonia"
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/esperi-caren-h...

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Uskomatonta toisaaltaan.

Ensinnäkin syyllistetään uhria (ainakin toistaiseksi olevan näytön perusteella) ja toiseksi yllätytään mitä kilpailu tarkoittaa yritysten kesken.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Tähän pitää lisätä se mitä kunnallinen palvelun kilpailuttaminen taas tarkoittaa, mitkä puolueet menevät aina virkamiesten laskelmien perässä ilman oikeaa arvopohjaa joka kokemusteni mukaan tässä kohtaa on esim. perussuomalaisilla ja tosiaan vasemmistoliitolla mutta EI demareilla ts. arvopohja tulee vastaan lakkauttamisissa, ulkoistamisissa, keskittämisissä, kilpailutuksissa oli virkamies sitten laskenut millaisen luvun tahansa 'säästöksi' kyläkoulun sulkemisesta taikka vanhainhoidon ulkoistamisssa ....

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Erittäin oleellinen pointti. Numeroilla ei saa mitään takuita mihinkään.

Arvopohjalla voisi saada. Veikkaatko siis,että arvoja ei olla käytetty yhtään kilpailutuksessa?

Eli arvothan tarkoittaa tällaisessa tapauksessa,että hoito olisi hyvää ja huoliteltua.

Miten arvopohjan omaavilta saadaan siirrettyä tarpeellinen arvopohja yritykselle joka voi esittää vain paperilla mitä he puheissaan edustavat?

Veikkaan itse tässäkin käyneen niin,että paperilla kaikki on olleet aivan oikein ja mainiosti aina arvoista hintaan.

Mutta se yritysten todellisuus on aivan toista. Rahaa alkaa virtaamaan,sijoittajia juoksee ja tulee ikkunoistakin hakemaan veronmaksajien rahoja. Mitä siinä enään pieniin yksityiskohtiin puuttuu..yksityiskohtana on se asiakas. Nykyään se ensisijainen yksityiskohta on sijoittaja jota pitää palvella.

Ja jälleen kaikki palaa siihen valtaan mitä raha on.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Esperi voi hyvin olla se korsi, joka katkaisee Sote-kamelin selän. Kepulaista maakuntahallintoa ei halua kukaan ja nyt taitaa yksityistäminenkin saada melkoisia tahroja. Loanheitto on vasta alkamassa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Erittäin hyvä, että tämä tapaus tuli nyt esille, voi olla, että kokoomuksen vaalima ulkoistamishulluus hieman laimenee.

Ja olisi erittäin toivottavaa, että koko sote samalla kaatuisi.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Maakuntahallinnon haluavat kaikki, ' kepulaista' maakuntahallintoa ei kukaan...

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tämä Kristiinankaupunki kyllä on vahvasti RKP:n käsissä oleva kunta ja tässä on toimittu nykyisten lakien, sääntöjen ja käytäntöjen puitteissa. Mutta ei kai tuollaistenfaktojen pidä antaa mitenkään horjuttaa vakaumuksen synnyttämää mielipidettä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Miksi kuvittelet ihmisten syyllistävän tästä tilaajaa. Kyllä se on toimittajan vika jos ei palvelun laatu ole kohdallaan. Eikä tässä tainnut olla ainoa kunta/kaupunki jossa yksityisen toimijan taloudellinen ahneus on ohittanut ihmisarvoisen kohtelun. Kokonaan eri asia on, että tärveleekö Esperi toiminnallan koko yksityisen vanhustenhoidon maineen vai pelkästään omansa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #79

#79:
En minä kuvittele ihmisten syyllistävän tilaajaa, mutta kyllä heidän pitäisi. Tällaisessa tapauksessa syytä on niin sysissä kuin sepissäkin. Toimittajan syyllisyys on tietysti täysin selvä, mutta niin pitäisi olla kunnankin. Vastuu palvelusta on edelleen kunnalla vaikka se käyttäisi palvelutuotannossa alihankkijaa. Kunta on tässä tapauksessa toiminut osaamattomasti, välinpitämättömästi tai molempia.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri Vastaus kommenttiin #84

Ehei Jaakko!

Kunta on ostanut palvelun, ja Esperi ei ole toimittanut. Sopimusrikkomus?

Simppeli juttu!

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #88

#88:
Ehei Matti!
Kysymyshän on siitä, että kunta ei ole ajoissa reagoinut. Kovin helpolla siitä kunnan vatuusta yritetään luistella, jos tyydytään toteamaan, että voi voi, ei ne nyt tehneet niinkuin olisi pitänyt. Selvää välinpitämätömyyttä.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Ei se Sipiläkään joka paikkaan ennätä. Syylliset löytyvät jostain muualta kuin Kesärannasta.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Sipilä käy kilpajuoksua aikaa vastaan yhdestä maan historian suurimman munauksen toteutumisesta.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Työterveyshuolto on toiminut hienosti yksityisten toimijoiden tuottamana. Ainakin, oman kokemukseni mukaan, tunsin olevani hyvissä käsissä. Tosin tuon palvelun maksoi ja maksanee edelleen työnantaja.

Esperin suhteen on hyvä todeta, että ongelmat ovat hallinnossa ja johtajuudessa.

Jos johtaja tienaa miljoonia työnsä tuloksista, niin silloin palvelun ostajan velvollisuus on tarkastaa, mihin palkitseminen perustuu. Tai, jos kuntayhtymä ei saa tietoa johtajuudesta, on sen valvottava toimintaa.

Näin, jos kyse on ostopalvelusta, kuten olen asian ymmärtänyt.

Pörssiyritysten tavoite on luonnollisesti maksimoitu voitto, jolloin säästöihin pyritään 'hinnalla millä hyvänsä' - eli myös hoidon laiminlyönneillä.

Aina ei voi mennä sieltä, missä aita on matalin. On myös oltava valmius korkeushyppyyn.

Mitä taas tulee itse blogin fokukseen, SDP:n ja Vasemmistoliiton 'onnenpäivistä', niin todennäköisyys vaalihyödystä kapenee sitä mukaa, miten aika pyhittää asetelmat.

Kansalle on luonnollisesti hyväksi, kun epäkohtia yksityistämisistä paljastuu, mutta äänestyskäyttäytyminen on aivan toinen juttu.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ei minulla ole valitettavaa julkisesta työterveyshuollostakaan. Saattaa olla,että se oli jopa laajempi kuin nykyinen yksityisen puolen kanssa sovittu.

Onko sinulla huonoja kokemuksia julkisen puolen työterveyshuollosta?

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Vellu, jos minulta kysyt, niin en ole ollut koskaan julkisen puolen työterveyshuollon piirissä.

Olen ollut aikanaan Medivireen ja Diacorin (nyk. Terveystalo) palvelujen käyttäjä.

Nykyisin, eläkeläisenä, julkisen terveyshuollon käyttäjänä, olen kyllä saanut hyvää palvelua, mutta ilmeisesti nykyhallitus on tehnyt rajauksia siihen, mitä ja minkä ikäisille palveluja tarjotaan.

Tästä olen huolissani, enkä ole ainoa.

Olisi muuten erinomainen lisä vaalikeskusteluun.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen Vastaus kommenttiin #104

Tervesytalo kuuluukin samaan kerhoon kuin Attendo(osti Attendon 2018 ja nyt pitää saada satoja miljoonia voittoja lisää jotta peli terveydellä kannattaa) Mehiläinen Esperi ynm.eli siihen veronmaksajien rahoilla toimivien jättikonsernien ulkomailla olevien omistajien sarjaan.KELA ne työterveydet maksaa verorahoista ja veronmaksajat kaikki.Kun tämä palvelu loppuu ,tuleekin eteen alas ajetun julkisen palvelut ,joista on tingitty ja leikattu näiden konsernien voittojen takaamiseksi suomesta.

Kun joku Attendon tapainen tarjoilee perusterveydenhoitoa joka kuuluu jokaiselle perustuslainmukaan veronmaksajien piikkiin voittojen tahkoamisen takia on kyllä ihme ettei siihen kelpaa julkisen puolen palvelut ,vaan niitä pitää bisneksen takia ulkoistaa näille laittomasti toimiville konsernien yhtiöille suomessa.Samoilla sadoilla miljardeilla suomen julkinen olisi edelleen sama toimiv asysteemin kuin ennen tätä yksityistämispolitiikkaa kokoomuksen ja keskustan johdolla .

Lääkäreitä on eniten kuin koskaan ,sosiaalityöntekijöitä on eniten kuin koskaan mutta he menevät yksityisten konsernien firmoihin tienaamaan saatuan ensin veronmaksajien rahoilla koulutuksensa.Julkiselle jää sitten se osa lääkäreistä joille riittää palkka sieltä ja tai saavat liksaa sekä yksityiseltä puolelta ,että julkiselta.

Julkisesta onkin tehty asiakashankkija näiden konsernien firmoille.Potilasvahinkojen määrät yksityisellä taas eivät ole yhtään sen harvinaisempia kuin julkisen puolenkaan palveluissa.Päinvastoin julkinen puoli joutuu korjaamaan yksityisen tekemiä vahinkoja.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Yksityisen ja julkisen palvelun välissä on on aina se jokin, joka pakottaa yksityisen jostain tinkimään, ja se jokin on luonnollisesti voitto.

Henkilöstövaltaisilla aloilla, kuten hoivakodeissa, on oikeastaan vain yksi kohde jossa säästää, ja se kohde on tietysti henkilöstön määrä.

Vaipoista säästämällä ei miljoonia kerry, mutta vähentämällä työntekijöiden määrää miljoonia kertyy.

On hyvin surullista että kovasti yksityistämisen nimiin vannovat piirit eivät ole halunneet tai kyenneet koskaan ymmärtämään tuota oleellista asiaa. Pelkäänpä, että he kyllä ovat koko ajan totuuden tienneet, mutta raha on niin mukavaa.

Yksityinen on hyvä kilpailija monilla aloilla, mutta joillain aloilla se edustaa jopa julmuutta. Brändäämällä (hoiva, mummola) asia ei miksikään muutu.

Perin surullista että Huusko näkee tällaiset asiat vasemmiston vaaliaseina. Toki voi olla, että minulla on oma lehmä ojassa (isäni on 95, äitini täyttää ensi viikolla 97) ja siksi näen tässä muutakin kuin vaaliaseita ja vaaliasetelmia.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ei noita valituksia varmasti ole tyhjästä keksitty, eikä hoivakodin toimintaa syyttä keskeytetty, eli ongelmia siellä näyttää oikeasti olleen. Laajempaa ilmiötä en lähtisi sen pohjalta päättelemään, mikä ei tietysti sellaisen olemassa oloa myöskään sulje pois.

Poliittinen kysymys ja siinä samalla vaaliase tapauksesta näin vaalikeväänä tuli, ja se otettiin heti käyttöön: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/270376-paaministe...

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Sillä ilmiöllä on nimi. Itse asiassa useampiakin nimiä; voitto, marginaali, kate, tuotto, osinko. Ilmiö ei ole harvinainen, vaan sen löytää jokaisen yksityisen yrityksen toimialalta, olkoon sitten kyseessä mummola, hoivakoti, seniorihellimö tai mikä tahansa.

Hiukan laajemmin tarkasteltuna ilmiöllä on vielä muitakin nimiä; politiikka, säästöt, tarjouskilpailu, asiantuntemattomuus, tietämättömyys jne.

Terveessä yhteiskunnassa julkinen sektori ja yksityinen sektori pysyvät visusti toistaan erossa ja hoitavat vain kummallekin parhaiten sopivia tehtäviä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #49

Näen asian puolestani niin, että pätevät yksityiset yritykset voivat tuottaa hyviä ja laadukkaita palveluja myös julkista kustannustehokkaammin, jos prosessit ovat kunnossa. Valvonta sote-palveluissa on viranomaisilla ja sen pitää toimia hyvin.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #54

Pärjääkö yksityinen,jos julkisella on prosessit kunnossa?

Mikäli ei..niin sitä voidaan miettiä,että miksi ei ne ole.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #54

Markku, ymmärrän että näet asian noin, koska itse asiassa et ymmärrä miksi julkinen on tehokkaampi ja eritoten hoiva-alalla.

Tarkastellaan asiaa yksinkertaisen esimerkin avulla:

Julkinen yksikkö A hoitaa 50 vanhusta ja yksityinen yksikkö B hoitaa 50 vanhusta. Molemmat yksiköt tarvitsevat saman lakisääteisen määrän neliöitä ja saman lakisääteisen määrän työntekijöitä. Molemmissa yksiköissä vanhukset tarvitsevat saman määrän hoitoa, ruokaa, tarvikkeita etc. Nuo asiat ovat siis käytännössä vakioita.

Mutta vain toisen yksikön tarvitsee lähettää rahaa osakkeenomistajille. Ainoa keino saada sitä osakkeenomistajien vaatimaa rahaa on tinkiä jostain. Ja tinkiä voidaan vain henkilökunnan määrästä väärentämällä raportteja, tai hoitamalla huonommin, tai ruokkimalla huonommin.

Vanhusten hoidossa eivät päde samat liiketalouden lait kuin metalliteollisuudessa, puusepänteollisuudessa, telakoilla, taksiautoilussa, kaupallisessa mediassa tai päivittäistavarakaupoissa.

Yksityinen yksikkö voi tarjota yhtä hyvää tai parempaa hoivaa vanhuksille kuin julkisen sektorin yksikkö vain yhdellä tavalla - olemalla huomattavasti hintavampi. Ja sillekin on runsaasti tarvetta ja käyttöä.

Ymmärrän kyllä että et voi olla kanssani samaa mieltä, enkä siis enempiä intä. Päätän kuitenkin toteamalla ettei vanhusten hoitoa voi tehostaa. Se on mahdotonta. Ja siksi se on väärä ala yksityisille yrityksille, elleivät ne peri selvästi korkeampaa hintaa kuin julkinen sektori.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #63

Näen itsekin asiat juuri näin. Kaikkea ei kannata valtion tai kunnan ulkoistaa. Toivottavasti lääkkeistä ei tingitä.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #63

Todellisuuden kanssa spekulaatioillasi ei ole mitään tekemistä. Laitoksen pyörittämiseen kun kuuluu aika hemmetin paljon muutakin kuin seinät ja hoitajat. Tämän kaiken järjestämisessä yksityinen puoli vain näyttää voittavan lähes poikkeuksetta ja siksi se tulee julkista halvemmaksi.

Julkinen terveyskeskuslääkärikäynti maksaa Vantaalla 115€. Yksityisellä sillä hinnalla saa kaksi vastaavaa käyntiä.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri Vastaus kommenttiin #85

Pekka!

Nythän se näkyy, miksi voittaa!

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #89

Jaa? Otapa Google käyttöön niin huomaat että julkisesta puolesta valitetaan ihan samalla tavalla. Myös AVI muistutti että ei julkinen sen parempi tässä ole.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri Vastaus kommenttiin #91

Pakko lisätä tähänkin kohtaan se juuri tullut tieto, että Superin jäsenet tekivät v. 2018 yli 2000 ilmoitusta yksityisistä hoitolaitoksista.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #54

Aivan oikein. Ykstyinen tai julkinen ei ole kenen-joukoissa-seisot kysymys vaan kysymys siitä, toimiiko toinen paremmin kuin toinen. Yksityisten ja julkisten palvelujen laadusta on tehty tutkimuksia, joten tästä voidaan keskustella asiapojaltakin. Tälläisesta tutkimuksesta näytti myös olevan uutinen tässä Usarissa. Minusta tällainen on hyvää journalismia.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

https://www.ltz.se/artikel/ostersund/studie-om-ald...

Östersund rakensi kaksi yhteneväistä hoivakotia rinnakkain.Toisesta se vastasi itse,toinen annettiin yksityisen hoidettavaksi.Suomalainen Sipilänkin paljon käyttämä konsultti suoritti 2-vuotisen seurantatutkimuksen.Yksityinen suoriutui paremmin.

Mitä sitten tapahtui?

https://www.ltz.se/artikel/debatt/debatt-darfor-ta...

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino
Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Pääsyy sopimuksen purkuun oli henkilöstövajaus.Taustalla on kuitenkin liki ratkaisematon yhtälö hoidettavien aiheuttaman kuormituksen heilahtelussa.En usko.että Suomessakaan on harkittu joustavaa hinnoittelua jälkikäteen.Ruotsin laki ei siihen taivu.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Esperin tuotto oliko 3.5% on aika vaatimaton ei näin pienellä tuotolla ole varaa kovin korkeaan hoitotasoon?

Käyttäjän HeikkiKauppi kuva
Heikki Kauppi

Jos tästä tuli vasemmistolle vaaliase, niin porvari voi kyllä syyttää siitä ihan itseään.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Vaalikeväänä voivat yksittäiset asiat olla kääntämässä asetelmia, kun yhteiskunnallisessa keskustelussa eletään herkistynyttä vaihetta. Onko tämä vaaliase tykki vai jotain ihan muuta, ei tiedä vielä. Hyvää tässä jupakassa on se, että hoivasta puhutaan. Seniorikansalaiset tarvitsevat laadukkaita palveluja.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

On kyllä tylyä tekstiä Valviralta tähän Kristiinankaupungin Esperi-tapaukseen liittyen. Kannattaa lukea Usarin Ossi Kurki-Suonion tämänpäiväinen skuuppi aiheesta: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/270416-viranomais...

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Hyvä juttu Ossilta ja Uudelta Suomelta. Valitettavan ikävästi jutusta myös käy ilmi mitä vanhusten hoidon tehostaminen arjessa on ja mihin päädytään kun yksityinen sektori ryhtyy kilpailemaan alalla, jolla kilpailun ja tehostamisen mahdollisuudet ovat äärimmäisen rajallisia, koska asiakkaiden hoidon tarve on vakio.

Kääntäen on kyseessä sama ilmiö kuin Ylen epäterveessä kilpailussa kaupallisen median kanssa. Sillä puolella julkinen on lähtenyt sotkemaan sitä mikä luontaisesti kuuluu yksityiselle.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

"Emoyhtiön tilinpäätöksestä vuodelta 2017 käy ilmi, että yhtiö näkee sote-uudistuksen parantavan sen liiketoimintamahdollisuuksia. Siellä sanotaan sanasta sanaan seuraavasti: "Esperi näkee mahdolliset tulevat lainsäädännölliset muutokset liittyen valinnan vapauteen sekä järjestämisvastuuseen pääosin liiketoimintaan positiivisesti vaikuttavina.""

Lähde: Yle uutiset.

Ei ihme että hallitus pitää niin tiukasti kiinni valinnanvapaudesta, kun markkinatalouden sudet ulvovat jo odottaen taustalla. Mitä heille lieneekään kabineteissa luvattu.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Piittinen, yhtiön toimitusjohtaja on kertonut vuosi sitten julkaistussa Kauppalehden haastattelussa aivan muuta. Esimerkiksi miten kunnat suorastaan kiirehtivät tekemään hoivapalvelusopimuksia eri hoivapalvelutoimijoiden kanssa. Syynä oli se, että pääsevät tekemään sopimuksia kun voivat itse niistä päättää ennen sote-uudistusta. Hoivapalvelutoimijat vuolivat kultaa tehdyillä sopimuksilla.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Nyt on aivan selvää ettei näin voi jatkua että hajanainen kuntasektori kukin yksin huseeraa sopimuksia ammattitaitoisen bisnestä tekevän yrityksen kansa.
Nyt tarvitaan todellaki tämä suuremman kokonaisuuden ja näkemyksen omaava maakunnallinen päätöksenteko konsepti. Uusi sote antaa siten paremmat monen palvelun tuottajan kuitenkin tarkkojen laatukriteren sisällä toimivat palvelut.
Mitä Valvira on tehnyt puuttuu vasta sitten kun talossa palaa missä piileksii pääjohtaja Markus Henrikson, ei hänen pitäisi olla nyt julkisuudessa vastaamassa valvonta toiminnasta ja toimimattomuudesta.

Petri Lavonen

Ennenkuin tanssitaan pöydillä ja kilistellään tuoppeja, niin kannattaisi tarkistaa SDP ja Vasemmistotaustaisia omistuksia näissä hoivakodeissa tai muissa yrityksissä..MOT ohjelma voisi sen tehdä, eikö?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tässä yksi:

Sdp:n ja vasemmistoliiton hallitsemasta Tradekasta tuli vuosi sitten hoiva-alan suurtoimija.

https://www.verkkouutiset.fi/vasemmiston-vaaliraho...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Tuo on kyllä totta, mutta mistä löytyy uutinen, että Tradekan hoitolaitoksissa olisi ollut väärinkäytöksiä?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #92

Pointti oli se että tällä hetkellä suurin tekijä hillopurkilla.

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

Rinne ja Andersson siis ratsastavat vanhusten kärsimyksillä. Pitäiskö nyt pöyristyä? Uskooko joku ihan oikeasti etteivät vasemmisto puolueet yrittäisi hyötyä Esperin tilanteesta ja siitä johtuneesta kuoleman tapauksesta? Ei varmaan kukaan eipäile, etteivätkö vasemmistopuolueet olisi samalla myös huolissaan vanhuksista.

Mutta jos persut toimivat vastaavassa tilateessa ulkomaalaisten raiskauksissa miksi se on ongelma, mutta vasemmistopuolueden toiminta ei ole?

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen

Kannattaa tämänkin aiheen tiimoilta kuunnella tämänpäiväinen Politiikkaradio-ohjelma. Löytyy YLE-Areenasta.

Roope Uusitalo mainitsee haastattelussa yhtenä yksityiskohtana muiden joukossa (haastattelussa on siis paljon muutakin mielenkiintoista ja kuuntelemaan yllyttävää) syitä, joiden takia markkinamekanismi toimii huonosti sote-palveluiden osalta.

Idea on tiivistettynä se, että esimerkiksi minä pystyn oikein mainosti arvioimaan hiustenleikkuupalvelun laatua. Mutta kuinka hyvin pystyn arvioimaan lääkärin toiminnan laatua? Lääkärin toiminnan osalta heikosti koska oma osaamiseni ei riitä. Sama pätee näihin muihin sote-alan palveluihin.

Sote nyt vain taipuu todella huonosti yksityistettäväksi jos tarkoitus on saada hyvää hoitoa. Toisaalta jos tarkoitus on saada hyviä voittoja, niin kyseessä on luonnollisten monopolien jälkeen se seuraava kohde.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

Täällä yksityinen hoitolaitos hoitaa paremmin ja isommalla henkilöstöllä kuin julkinen. Hintaa vaan asiakkaat moittivat ja heti menevät julkiselle kun paikkoja vapautuu. Soten tultua ovat ehkä paremmin samalla viivalla.

Ihmisen ikäkausi jakautuu jaksoihin lapsuus, nuoruus, keski-ikä ja vanhuus. Keskimäärin terveimpänä ollaan nuoruudessa ja keski-iässä. Ongelmat ja avuttomuudet ovat molemmissa ääripäissä ja ymmärrettäviä. Tekevälle aina sattuu.

Politiikkaa tällä tekevät eivät ole ihmisen asialla elleivät ymmärrä luonnollista elämän kaarta ja kohtalon vaikutuksia.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Lisäksi vasemmistop. ajaa uutta kaivoslakia ja uutta valtion kaivosyhtiötä. Sekin on vaaliase joka ainakin minuun vaikuttaa.

Jukka Ryhänen

Tällainen "yksityistäminen" jossa ainoastaan suuret toimijat eli pääomapelurit ovat osapuolina johtaa surkeimpaan mahdolliseen lopputulokseen.

Jos kuntia ja valtiota ei olisi lainkaan (eikä veroja) ja ihmiset ostaisivat itse kaikki tarvitsemansa palvelut suoraan olisi hoivapalveluissa(kin) todellinen kilpailutilanne.

Hinnat kilpailtaisiin kohdalleen, samoin palvelujen laatu. Roskapalvelua ei ostaisi kukaan.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Näistä "hoivahellämummoloista" taitaa vaaliaseeksi olla läpi linjan. Ei siis vain Esperistä.

https://yle.fi/uutiset/3-10618334

Attendokin säästää, ja hoivaa hiukan milloin mitenkin. Ainakin tuon Ylen uutisen mukaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Niin, kunta kilpailutti mummosi, mutta eipä aina välitetä kunnallisissakaan laitoksissa.

Hoitajat: Syy vanhustenhoidon ongelmiin löytyy usein taukohuoneesta

Märissä vaipoissa makaavia vanhuksia, väliin jätettyjä asukkaiden päiväkahveja, ylipitkiä taukoja ja Facebookin käyttöä työajalla...

Vanhustenhoidossa olisi paljon tehostettavaa, sanovat hoitajat. Useissa kunnallisissa hoivakodeissa kiire on lappilaisten hoitajien mielestä usein tekaistua ja töitä laiminlyödään toistuvasti.

https://www.aamulehti.fi/kotimaa/hoitajat-syy-vanh...

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Nylund, kiitos kommentistasi. Odotan suurella mielenkiinnolla milloin media alkaa uutisoida hoitajien kertomasta syystä. Toivottavasti päätoimittaja Huusko toimii päänavaajana.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Terveysbisnes on sairasta. Laadukasta vanhustenhuoltoa ja bisneksen tekemistä on vaikea yhdistää. Ei ehkä pitäisi yrittääkään. Pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta on maailman paras juuri siksi että terveydenhuolto ja koulutus ovat julkisen sektorin hommia. Laadulla on tekijänsä, samoin bisneksellä. Ja ne ovat eri tekijät. Tätä se vastuunkanto sitten on. Tulokuningatar kantaa vastuunsa jättämällä tehtävänsä. Seuraavaa irtisanoutumista odotellessa. Attendo?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Epäilenpä, että populistipuolueiden, sdp:n ja vas.:n Rinne ja Andersson saavatkin po. aiasta (Esperi, Attendo) bumerangin.

He istuivat mm. six-packissa ääneti, kun jo julkisuudessa puhuttiin vanhusten epäinhimillisestä kohtelusta ja ko. alan sijoittajien motiiveista.
Jos he olisivat olleet tässä asiassa edes jotenkin ajoissa liikkellä kuten PS maahanmuutossa ("Nuiva manifesti", 2011), pientä uskottavuutta voisi kysymyksellä olla?

Petri Lavonen

Kyllä. Välikysymyksestä tulee häpeä, ei pelkästään bumerangi. Maksimaalinen voitontavoittelu yrittäjillä meni överiksi. Valvonta on pettänyt, mutta kenen vastuulla se on? Julkisella puolella on myös viimevuosina kärsitty alan vetovoima ongelmista. Tämä järjestelmä on luotu edellisvuosien päätösten seurauksena tai oikeastaan päätösten jättämisten seurauksena. Oppositio haluaa taas torpata kaikkinaisen sosiaali- ja terveys alan kehittämisen ja uudistuksien. Sama meno tulee jatkumaan. Hölmölän meininkiä kannetaan valoa tupaan ja sahataan omaa oksaa..

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Sdp piti ääntä sitovan hoitajamitoituksen puolesta sixpackin aikaan. Tässä Uuden Suomen juttu vuodelta 2012:

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/52847-maria-guzen...

Sdp:n sixpackin aikainen peruspalveluministeri Maria Guzenina käyttää omia sanomisiaan nyt lyömäaseena kokoomusta vastaan.

Uuden Suomen jutusta tänään: ”Jos pääministeripuolue kokoomus olisi vuonna 2012 suostunut kirjaamaan sdp:n ehdottaman vanhusten hoiva-asumisen minimihoitajamäärän lakiin, olisivatko vanhustemme asiat nyt paremmin”, Guzenina kysyy.

Lähde: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/270461-vanhusten-...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Guzeninahan muutti silloin mieltään:

Guzenina-Richardson sanoi perjantain Helsingin Sanomissa, että hän aikoo sittenkin vaatia lakiin sitovat määräykset henkilöstön vähimmäismäärästä vanhustenhoidossa.

Esitellessään lakiesitystä keväällä ministeri myötäili esityksen laatinutta työryhmää, joka Kuntaliiton kannan mukaisesti vastusti henkilöstön vähimmäisvaatimuksia.

https://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/83348-guze...

US kirjoitti silloin tästäkin

Totuus desimaaleista: Vanhusten 0,7 onkin vain 0,3 - ”Tarkoituksellista?”

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/52814-mita-kaytan...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #106

Hyvä muistutus noista käänteistä. Kiitos siitä, Seija.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Eduskuntavaalit 2019 siis käydään siitä, kumpi näistä on hirveämpää: Esperin rahastus hoivabisneksellä vai pedofiili-maahanmuuttajien raiskausringit.

Vieläköhän olisi sijaa kolmannellekin vaaliteemalle?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tottakait tämä tapaus on vaaliase, hyvä tai huono. Mutta tipahtiko tämä ase taivaasta vai oliko juuri vaalien alusaika otollinen ilmeisen pitkään jatkuneen epäkohdan esillenostoon?

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

YLEN radio ykkösessä tänään mainittin aika tuore THL:n tutkimus, jossa hoitajamäärän alimoitoitusta oli havaittu 46 yksityisessä ja 40 julkisessa hoitokodissa. Hoitajien tyytyväisyys työoloihin on suunnilleen sama yksityisissä ja julkisissa hoitokodeissa.

Tämä homma ei korjaudu leimaamalla yksityisiä tuottajia. Jokainen hoitava käsipari maksaa ihan saman verran yksityisessä ja julkisessa tuotannossa. Jos ja kun tilanne halutaan korjata, yhteiskunnan on ohjattava lisää rahaa vanhusten hoitoon - tällä hetkellä päätös rahan jakamisesta vanhusten hoitoon on kuntapäättäjien vastuulla jatkossa ehkä suuremmilla harteilla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset