Markku Huusko

Eduskunnan pöytäkirja käräyttää Maria Guzeninan valikoivasta muistista

  • Kansanedustaja Maria Guzenina vuonna 2015 otetussa arkistokuvassa. Kuva: Jarno Kuusinen / All Over Press
    Kansanedustaja Maria Guzenina vuonna 2015 otetussa arkistokuvassa. Kuva: Jarno Kuusinen / All Over Press

Kansanedustaja Maria Guzenina (sd) tuli tällä viikolla ylpeästi esiin tekemisillään peruspalveluministerinä Jyrki Kataisen (kok) hallituksessa.

Guzenina antaa blogissaan ymmärtää, että hän on ajanut 0,7 hoitajan mitoitusta hoidettavaa kohti taukoamatta ministerikaudellaan 2011–2013.

”Kun vuoden 2011 eduskuntavaalien jälkeen sain hoitaakseni peruspalveluministerin työn, pidin itsestään selvänä, että riittävä määrä hoitajia oli edellytys hyvälle ja inhimilliselle hoidolle ja hoivalle, ja että asia piti saada kuntoon. Vaadin mitoitusminimiksi 0,7 hoitajaa hoidettavaa kohden. Se on taso, jonka myös Super katsoi riittäväksi. Sdp:n hallituskumppani ja pääministeripuolue kokoomus ei tähän suostunut. Olisi ihanaa saada sanoa nyt vuoden 2019 alussa, että olin silloin väärässä. En valitettavasti ollut.”, Guzenina kirjoitti maanantaina blogiinsa.

Guzeninan itsensä kannalta vähemmän edullista poliittista historiaa vuoden 2012 keväältä hän ei ole mahdollisen ajanpuutteen vuoksi tullut maininneeksi.

Muistellaanpa hieman sitä, kun Guzenina olikin ministerinä eduskunnassa puolustelemassa sitä, että sitovaa henkilöstömitoitusta ei ollutkaan tulossa lakiin. Tätä muistelua helpottavat eduskunnan lainsäädäntötyöstä ja keskusteluista laaditut erinomaiset pöytäkirjat, jotka ovat meidän kaikkien ulottuvilla verkossa.

Eduskunta grillasi 19.4.2012 sosiaali- ja terveysministeriössä STM:ssä peruspalveluministerinä toiminutta Guzeninaa erityisesti hoitajamitoituksen puuttumisesta vanhuspalvelulakia valmistelleen ohjausryhmän esityksestä. Tämä ohjausryhmä kuului STM:n hankkeisiin.

 

Hallitusta tuolloin edustanutta Guzeninaa pistivät kyselytunnilla ahtaalle hoitajamitoituksesta erityisesti oppositiota edustaneet kansanedustajat Anu Vehviläinen (kesk), Arja Juvonen (ps), Mirja Vehkaperä (kesk) ja Vesa-Matti-Saarakkala (ps, nykyisin sin).

”Nyt kun olen tutustunut tuohon esitykseen, niin sitä henkilöstömitoitusta ei siellä todellakaan ole. Kysynkin sitä teiltä: miksi siellä sitä ei ole, ja aiotteko te sen sinne lisätä?”, keskustan Vehviläinen esimerkiksi kysyi.

Guzenina puolusti kyselytunnilla monisanaisesti esitystä, sanoi kyllä suosivansa henkilöstömitoitusta, mutta jätti vastaamatta, aikooko hän ajaa sitä lakiin. 

”Täällä on kyllä pykälätasolla hyvin tiukasti määritelty sitä, millä tavalla sitä henkilöstöä täytyy olla paitsi määrällisesti niin myöskin osaamisen näkökulmasta”, ministeri puolustautui. 

Perussuomalaisten Saarakkala kysyi:

”Haluatteko te lisätä yksityistä palvelutuotantoa, vai mikä siinä on, että te ette tuoneet tätä henkilöstömitoitusta sitovaksi?”

Ja ministeri totesi:

”Silloin kun eteen tuodaan todella perusteellinen lakiteksti, minun mielestäni siihen täytyy pureutua ennakkoluulottomasti ja katsoa, saattaisiko se kenties olla parempi kuin se eksakti numeerinen henkilöstömitoitus.”

Ministeri Guzeninan usko ”eksaktiin numeeriseen henkilöstömitoitukseen” siis näytti horjuvan.

Mielenkiintoinen kysymys samasta aiheesta kuultiin myös sixpack-hallituspuoluetta edustaneelta kansanedustaja Risto Kalliorinteeltä (vas):

”Hienoinen pettymys oli kuitenkin se, että siellä ei ole lakipykälää, joka turvaa henkilöstömitoituksen, mutta siellä on kuitenkin asetuksenantovaltuus. Kysyisinkin nyt peruspalveluministeriltä: aiotaanko asetuksella turvata riittävä henkilöstömäärä ja onko asetus tarpeeksi voimakas keino ohjata kuntien henkilöstömäärää vanhuspalveluissa?”

Ja Guzenina vastasi:

”Pidän äärimmäisen tärkeänä ja hyvänä lainsäädäntötapana sitä, että kaikissa vaiheissa se saatu palaute otetaan ihan vakavasti huomioon, ja sitten valiokunnassa, kun asiantuntijoita kuullaan, toivottavasti siinä vaiheessa laki on muotoutunut sellaiseksi, että asiantuntijatkin voivat sanoa, että tämä on hyvä laki, pistäkää vaan eteenpäin”.

 

Pian tämän jälkeen tuli kesä, lokakuun kuntavaalit lähestyivät ja ministeri alkoi vaatimalla vaatia henkilöstömitoitusta. Alkoi kahnaus sitä jyrkästi vastustaneen kokoomuksen kanssa.

Vaikka Guzeninan esitys 0,7 hoitajan mitoituksesta oli tullut ilmeisesti hänen puolueensakin johdolle yllätyksenä, ajoivat demarit sitä syksyn 2012 budjettiriihessä. (Lähde: Helsingin Sanomat)

Kokoomuksen ja sdp:n kiista ratkesi. Puolueet sopivat 0,5 hoitajan mitoitussuosituksesta per ikäihminen, mutta lakiin sitä ei silloin saatu.

Nyt asennoituminen hoitajamitoituksen lakiin kirjaamiseen voi olla Esperi Caressa ja muuallakin todettujen epäkohtien jälkeen – ja edessä olevien eduskuntavaalien vuoksi – toinen jopa kokoomuksessa.

PS. Maria Guzenina oli puolueensa ääniharava Espoossa kuntavaaleissa 2012. Hän joutui jättämään pestinsä sdp:n ministerikierrätyksessä keväällä 2013.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (57 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Taas on päätoimittaja löytänyt aiheesta sen kaikkein olennaisimman. Ministeri puolustamassa hallituksen toimia. Ennenkuulumatonta.

On ilmeisesti turha toivoa, että ainakaan tässä aviisissa journalismi haittaisi vaalipropagandan suoltamista.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tässä tapauksessa journalismi nimenomaan haittaa vaalipropagandan suoltamista tuodessaan esiin tuon valikoivan muistin. Eikä tässä vielä ole edes huomiotu sitä, että sama kansanedustaja oli peruspalveluministerinä päättämässä 300 miljoonan leikkauksista vanhusten laitoshoitoon.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Niin. Koko muu vastuullinen media käsittelee sitä, millaisia ongelmia vanhustenhoidossa on tullut esiin. US:n päätoimittaja tulee säännöllisin väliajoin ulos huolehtimalla Näkökulmassaan miten tämä liittyy demareihin ja demareiden kannatukseen.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen Vastaus kommenttiin #10

En pidä pahana sitä, että demarien utopia "muutoksesta vaalien jälkeen" pannaan puntariin kaikilta osa-alueiltaan. Muutos ei tarkoittane muuta kuin sitä, että lisää rahaa lypsetään oman kannattajakunnan suosimiin kohteisiin niiden taskuista jotka rahat ovat tienanneet. Ja loput valtionvelkaa.
Soininvaaran mukaan " demarien ydinkannattajajoukkoa, ammattiduunareita, joilta automaatio ja globalisaatio on vienyt työt."
http://www.soininvaara.fi/2019/01/27/eriarvoisuude...

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #21

Ei tässä Hollannin tasoon olla pyrkimässä.Toisille jo puolivälikin on utopiaa.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #21

Juu, en minäkään siltä osin, että näitä asioiden sotkemisesta vastuussa olevia kaverikapitalisteja löytyy jokaisesta puolueesta (eniten ilmeisesti kuitenkin siitä, jonka vaalimenestyksestä päätoimittaja niin vilpittömästi on huolissaan).

Ongelma tämäntyyppisissä ulostuloissa on mielestäni kuitenkin se, että sen sijaan että nyt keskusteltaisiin siitä mikä on ..rsiillään ja mitä sille pitäisi tehdä, huomio menee tällaiseen "mutku muutkin" -tyyppiseen selittelyyn. Ja sama ralli jatkuu, koska ketään ei saa vetää vastuuseen siksi kun muutkin on pöllöilleet.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minustakin tämä Huuskon ulostulo on vain hyvää journalismia, mikä ottaa huomioon kaikki taas niin tyypilliseen vaalipropagandaan liittyvän valikoivan muistin. Ymmärtääkseni pöytäkirjoja tehdään juuri siksi ja hyvä niin.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

"Ministeri puolustamassa hallituksen toimia. Ennenkuulumatonta."

Tällaistahan se on, vähemmistöön kuuluvan on puolustettava enemmistön mielipidettä. Nykyisessä hallituksessa käy välillä sääliksi Lindströmiä, kun hän naama punaisena joutuu puolustelemaan Orpon ja Sipilän päätöksiä.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

No eihän se mikään uusi juttu ole, että poliitikko valehtelee, eikä sen esiin tuominenkaan vaadi mitään journalistista huippusuoritusta (koska sitä tapahtuu niin paljon) mutta kyllä minusta on ihan hyvä, että media tuo niitä valheita säännöllisesti esiin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Nyt raflaava otsikko lupaa hieman liikaa, kun vertaa sitä itse tekstiin. Hallituksen esitykset ovat aina monen laativan tahon kompromisseja eivätkä yhden vastuuministerin ukaaseja. Ministeri Guzenina on aivan oikein puolustanut virkansa puolesta hallituksen esitystä kyselytunnilla, vaikka onkin voinut olla lain jostain yksityiskohdasta eri mieltä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Jouni, sitova hoitajamitoitus oli sillojn 2012 keskustelussa vanhuspalveluista ytimessä, kuten se on taas tänä päivänä. Siitä on hyvä osoitus tuo eduskunnan pöytäkirja, mutta aika paljon sitä mediassakin käsiteltiin.

Ministerinä Guzenina puolusti ensin hallitusta ja lähti sitten haastamaan ilmeisen yllättäen kokoomusta mitoituksella. Vaikea sanoa, vaikuttiko kuntavaalien lähestyminen, mutta ainakin ne lähestyivät ja puolueiden vaalikamppailu yltyi.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Okei, täytyy myöntää, etten ole tuota debattia seurannut.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

No mutta Markku!

Eikö fakta kuitenkin ole, että Guzenina todellakin halusi tuon hoitajamitoituksen lakiin, vaikka sitä lievempiä lausuntoja joutuikin antamaaan hallituskumppanin pääministeripuolueena esitystä vastustaessa. Ei tuo sinun selostuksesi asian sisältöä miksikään muuta.

Toki demarit olisivat voineet lähteä hallituksesta tuon vuoksi, mutta harvoinpa puolueista joku on yksittäisen asian kanssa näin rohkeasti tehnyt.

Alkaakohan taustalta tulemaan "journalistisia" ohjeita? Toivottavasti kuvittelen omiani!

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Guzeninan ollessa vastuuministerinä on hän blogikirjoituksessaan 2012 todennut saaneensa työryhmän esityksen. Tuossa esityksessä sanotaan "Työryhmän esityksessä henkilöstömitoitus on pykälään kirjoitettuna

Henkilöstömitoitukseen työryhmä viittaa pykälässä joka kuuluu näin: Toimintayksikössä on oltava henkilöstö, jonka määrä, asiantuntemus ja tehtävärakenne vastaavat iäkkäiden asiakkaiden lukumäärää ja heidän toimintakykynsä edellyttämää palvelun tarvetta ja joka turvaa heille laadukkaat palvelut.

Tarkemman numeerisen henkilöstömitoituksen säätämiseksi työryhmä esittää asetuksen antamisen mahdollisuutta, joka on lakiin kirjattuna. Asetus on aivan yhtä velvoittava kuin itse lakikin. Työryhmä ei kuitenkaan ehdota asetuksen antamista samaan aikaan lain voimaan tulon kanssa, vaan myöhemmin mikäli tarvetta." https://www.mariaguzenina.net/blogi/2012/05/20/78

Asetusta ei vanhuuspalveluiden henkilöstömitoituksesta näytä katsotun tarpeelliseksi antaa asetuksella. Kuitenkin varhaiskasvatukseen liittyen on annettu 2018 asetus henkilöstömitoituksesta. Näinpä vanhuksien hyvinvoinnilla ei niin suurta väliä näytä olleen politiikoille, vaikka tiedossa oli vuosia mm. kaltoinkohtelua. https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2018/20180753
https://www.valvira.fi/documents/14444/1835702/Sel...

STM:n tiedote vanhuuspalvelulain toimeenpanosta 2015;
https://stm.fi/documents/1271139/1347100/KARPPANEN...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Se asetushanke meni aikoinaan puihin. Pätkä Hesarista: "Vuonna 2012 perustuslakivaliokunta arvioi, että sitovan hoitajamitoituksen säätäminen on liian iso asia säädettäväksi pelkällä asetuksella. Sitä varten tarvittaisiin laki."

https://www.hs.fi/junkkari/art-2000005982173.html

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Onpa outo perustelu hoitajamitoituksen säätämisestä lailla. Miksi sitten varhaiskasvatuksen kohdalla asetussäädös on oikea poliittinen päätös?

Asetus on Suomen lakia täsmentävä tai täydentävä säädös, joka annetaan lain antaman asetuksenantovaltuutuksen nojalla. Tasavallan presidentti, valtioneuvosto tai ministeriö voivat antaa asetuksia eduskunnan säätämän lain perusteella. Valtioneuvoston asetukset ovat tavanomaisin säädösluokka.

Vuonna 2012 myös perustettu työryhmä esitti hoitajamitoituksen antamista asetuksella.

Lisään vielä eduskunnan pöytäkirjaan kirjatusta ministerin vastauspuheenvuorosta;
"Nyt päästään, arvoisa puhemies, tähän ihan viimeiseen osioon, nimittäin valtioneuvoston asetukseen, joka liittyy näihin kolmeen edelliseen kohtaan. Kun ministeriöstä lähetettiin laki tänne eduskuntaan käsittelyyn, vastuuvirkamies, juristivirkamies oli käyttänyt lain laintarkastuksen kautta ja myöskin eduskunnan oikeusasiamiehen lainseulonnan läpi, ja se oli siellä hyväksytty, myöskin tämä asetuksenantovaltuus.

No, perustuslakivaliokunta sitten päätti kuitenkin toisin. Perustuslakivaliokunta on se ylin valvova, lainsäädännön oikeellisuuden tarkastava elin täällä eduskunnassa, ja sen mukaan sitten mennään. Minulla olisi ollut sen heidän lausuntonsa mukaan kolme vaihtoehtoa. Olisin voinut, niin kuin perustuslakivaliokunta edellytti — täällä on muuten valiokunnan puheenjohtajakin paikalla — että eksaktisti määritellään se asetus. Jos ei se asetus ole eksakti, niin ei voida sitten sitä asetuksenantovaltuutta sisällyttää sinne lakiin."
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/sivut/trip.aspx?...

Ymmärrän tuosta puheenvuorostaan kylläkin niin, että olisi ollut mahdollista myös perustuslakivaliokunnan mukaan antaa asetus hoitajamitoituksesta kunhan se on tarkasti määritelty. Itse lakitekstiin sen sijaan ei hoitajamitoitusta voida määritellä moniselitteisyydestä johtuen. Noin käsitän perustuslakivaliokunnan tarkoittaneen.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Oliko tämä Guzenina aikaisemmin televisiossa kuuluttajana, vai millä tavalla pätevöityi kansaa edustamaan?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Minä muistan Guzeninan Domman kahvilasta, luki siellä pääsykokeisiin. Mukava tyyppi. Mutta Lontoon TV-hommat veivät sitten mennessään.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Toimittajataustainen Maria Guzenina nousi Espoon valtuustoon vuonna 2004 ja sen jälkeen kansanedustajaksi 2007. Toisella edustajakaudellaan hänestä tuli ministeri. Guzenina poliittinen ura eteni siis vuoden 2004 jälkeen varsin vauhdikkaasti.

Lähde: https://www.mariaguzenina.net/cv

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Max Jussila,

Ilkeämielistä vähättelyä.

Ylioppilas Guzenina on nuoruudessaan tehnyt myös mallin töitä.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Pekka Toivonen

Rautainen mimmi. Esiintyi Valmetin mainoksessa 1990.

https://www.youtube.com/watch?v=C-f7gzaO_Gs

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #19

#19:
Edistänyt paperin tuottamista siis tuollakin tavalla.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Tämä Max Jussila on/oli jossain Kiinassa paikallisten positiivisen syrjinnän valkoisena maskottina?

Guzeninahan jäi kaikkien jyräämäksi politiikassa aikanaan eikä ole siitä vieläkään toipunut. Ihan totta on, että ei se SDP ole todellakaan syytön vaan kaikkea muuta mutta silti paljon vähemmän kuin Huuskon kokomustat joka ovat se kaiken pahan alku ja juuri.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Sdp:n sisällä tosiaan tapahtui jotain silloin 2012. Tällainen mielenkiintoinen juttu julkaistiin maaliskuussa 2012 Suomen Kuvalehdessä:

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/maria-guz...

SK:n jutusta: "Guzenina-Richardsonin siirto syrjään keskeisen kuntauudistuksen seurannan päävastuusta kuvastaa kasvavaa epäluottamusta, jota untuvikkoministeriä kohtaan on alettu tuntea jopa oman puolueen sisällä."

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #16

Juu tämän me kaikki politiikkaa seuraavat muistamme.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vasemmiston omistamassa monialakonserni Tradekassa Guzenina kuitenkin istuu edustajistossa, joka valvoo mm. hoiva-alaan erikoistunutta Med Groupia.

Med Groupin ja Epsteri Caren yhteistyö on sitten oma lukunsa, josta nyt julkisuudessa esiintynyt Guzenina on kuitenkin vaiennut.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Niin, eräät pääsevät huomattavasti herra Engreniä pitemmälle, myös maantieteellisesti työurasta puhumattakaan.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #20

Pakko lähteä tiedustelemaan,että mihin asti olet omasta mielestäsi päässyt työurallasi?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #34

Suurin piirtein niin pitkälle kuin voi ylipäätään päästä. Ei tarvinnut pysähtyä kuolevan Suomen millekään kuolevalle paikkakunnalle.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #48

Eli työuralla pääsee pitemmälle,kun lähtee ulkomaille tekemään sitä samaa.

Voihan sitä noinkin itselleen uskotella.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #54

Työn arvo on useimmiten mitattu rahassa. Et sinä tiedä yhtään mitään siitä, mitä minä olen tehnyt ja saanut aikaan. Jos et ymmärrä menestymisestä yhtään mitään, niin älä viitsi kommentoida.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Voittamalla taakseen tarpeeksi ääniä. Eli pätevöityminen tapahtui juuri samalla tavalla kuin kaikilla muillakin eduskuntaan päätyneillä. Runsaan vuosikymmenen kansanedustajan uransa myötä hän on toki varmasti oppinut yhtä sun toista ja tätä kautta on mitä todennäköisemmin aivan yhtä osaava kansanedustaja kuin useimmat kollegansa.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Arvasinkin että tämä keskustelu luisuu mauttomuuksien ja typeryyksien puolelle, koska Guzenina on nainen. Häntä siis voi vähätellä kaikin mahdollisin keinoin eikä aiheessa tarvitse pysyä.

Onneksi kansanedustajina ja ministereinä on myös miehiä: Oikeusministerinäkin on oltu paperimiehen ja laborantin koulutuksella, eikä toimittajan ja mallin eväillä. Niin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tasa-arvo toteutui ajallisesti Lindströmin ja Guzeninan ministeriyden suhteen.

Lindströmin annettiin toimia oikeusministerinä 23 kk ja Guzeninan annettiin puolestaan toimia peruspalveluministerinä 23 kk ennen johtopäätösten tekoa ja korvaamista toisella henkilöllä.

Sama tarina, eri sukupuoli.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Kokoomuksessa on, on ollut, Katainen ja Orpo joilla on puku, ovat söpöjä ja mörisevät, kyllä se vaalikarjalle riittää.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Sattumoisin naisia väheksymättä: Guzeninalla oli etenkin alkuaikoina kyselytunneilla ns. pallo hukassa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#22:
Tämä "koska hän on nainen" klisee täältä vielä puuttui, mutta paikkasit tämän puutteen sujuvasti ja rutiinilla.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Pekka, hyvä että kiinnitit asiaan huomiota. Kansanedustaja Guzeninan työuran ja sukupuolen vähättely on ala-arvoista.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#22

v 1956 Preidentiksi meinasi päästä parturi.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Pekka Siikala: - "Arvasinkin että tämä keskustelu luisuu mauttomuuksien ja typeryyksien puolelle, koska Guzenina on nainen."

En ole havainnut tässä keskustelussa viittauksia Guzeninan sukupuoleen. Alkuperäinen arvostelu koski sitä, että hän todistetusti valehteli tai ainakin siis käänsi takkinsa tuossa hoitajamitoitusasiassa. Sitten on nälvitty sitä, että hänen politiikkaa edeltävä työuransa koostuu lähes pelkästään viihdealan hommista ja, että hänellä ei ole kovin korkeaa koulutusta. Ei ehkä sivistyneintä mahdollista keskustelua, mutta kyllä tuollaista saa osakseen jokainen poliitikko ja julkisuuden henkilö sukupuolesta riippumatta.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Mitään mitä politikot sanoo n.6 kk ennen vaaleja ei kannata uskoa...
Kaivakaa netistä mitä mieltä he olivat vielä vaikka vuosi sitten niin siinä on (melkein) totuus...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Voi ajatella niinkin, että poliitikolta on joissain tilanteissa rohkeaa vaihtaa tai täsmentää näkemystään. Joistain asioista tulee vain yksinkertaisesti uutta tietoa.

Aika usein poliitikot pyrkivät muistamaan omia tekemisiään sitten vähän turhankin positiivisessa valossa. Siitä tässä Guzeninan tapauksessakin on kyse, eikä hän siis suinkaan ole ainoa.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Tämän yltiöpositiivisen muistamisen toki myönnän monienkin poliitikkojen osalta, mutta kyllä sinä annat väärän todistuksen sanoessasi, että Guzenina ei esittänyt hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Juuri näin on Cuzeninankin tapauksessa nyt käynyt. Kyllä valikoiva muisti on äärimmäisen tavallinen piirre erityisesti poliitikoilla ennen vaaleja.

Muistan myöskin noilta ajoilta Sellossa pidetyissä vaalitilaisuuksissa hänen ajaneen ainakin puheissaan hyvin suurella sydämellä vanhusten asioita. Se jäikin erityisesti positiivisena asiana hänestä mieleeni, olematta itse demarien kannattaja.

Tämä tapaus kuvastaa hyvin näitä hallitusten yhteisiä kompromisseja, joista liian usein tulee sutta ja sekundaa. Hyvätkin ideat vesittyvät.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Muuta en muista, mutta joku tivasi ministeri Guzeninalta, milloin sote taputeltu? G vastasi, että 2 viikon kuluessa, joku meni kuitenkin reisille...

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Huusko, voisiko kansanedustaja Guzeninan puheista tehdä johtopäätöksen, että hän valehtelee. Tämä tuli mieleeni, kun SDP:n eduskuntaryhmän lainopillinen asiantuntija Aaltonen syytti Keskustaa valehtelijaksi kirjoittamassaan kommentissa. Hän ei kuitenkaan esittänyt mitään perusteluja syytökselleen. Valitettavasti Aaltonen ei ole ainakaan vielä kommentoinut kirjoitustasi, mutta jos kommentoi, tuskin syyttää sinua tahi puoluetoveriaan Guzeninaa valehtelijaksi.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Osoitapas nyt Tammela se kohta, missä Guzenina valehtelee!

Onkos joku jossakin päässyt oikein todistamaan, että MG ei olisi ollut esittämässä tätä hoitajamitoitusta lakiin?

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Kouri, jäikö sinulta päätoimittaja Huuskon kansanedustaja Guzenista kirjoittama hyvä juttu lukematta. Lue se ensi tilassa niin tiedät enemmän. Se nimittäin kertoo faktat.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri Vastaus kommenttiin #38

Rakas lukijani Arvo!

Voin liittää seuraavaan kommenttiini mm. lukemattomia lehtiartikkeleita vuodelta 2012, joissa silloinen ministeri M Guzenina esittää hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin, jos lupaat lukea ne ja antaa sitten kommenttisi.

Sopisiko sinulle tällainen faktakeskustelu?

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela Vastaus kommenttiin #40

Kouri, kiitos tarjouksesta, mutta minulle riittää päätoimittaja Huuskon kirjoitus.

Käyttäjän ilpoilvesluoto kuva
Ilpo Ilvesluoto

Täytyy kyllä todeta Huuskon harrastavan silmänkääntötemppuja.

Guzenina otsikossa siitä, että sattui inhimillinen lapsus. Tuollaisia sattuu kaikille, joten ei siitä sen enempää. Totuus olikin tässä asiassa helposti kaivettavissa, joten Guzeninan ei edes tarvinnut tarkasti muistaa asiaa.

Ensinnäkin asia ei ole mitenkään oleellinen, mutta pitemmän kirjoituksen siitä kyllä saa aikaan kun tarpeeksi vääntää.

Tuo Guzeninan ajama 0.7 oli kokoomukselle turhan vaikeaa, koska heidän motiivinsa oli ajaa yksityisten etua, ei vanhusten. He suostuivat kyllä 0.5 hoitajaan per asukas, mutta kuten kokoomuksella tuntuu olevan tapana, niin kaksilla rattailla ajeltu taas. Myönnytään Guzeninan edessä, mutta todellisuudessa tehdään jotain ihan muuta. Guzenina taisi luottaa vähän liikaa ja ei loppuun asti ajanut asiaa ja huolehtinut, että se sinne lakiin kirjataan, vaikka sillä uhalla, että hallitus hajoaa.

SDP ei siis tässä saa synninpäästöä. He vaihtoivat Guzeninan hankalana tyyppinä pois.

Tässä on tämä silmänkääntötemppu suomennettuna. Guzenina teki minkä osasi ja pystyi. KOKOOMUS ei pysynyt lupauksissaan ja SDP veti sitten maton jalkojen alta.

Guzenina opetettiin kumartamaan oikeaan suuntaa. Hän kun vahingossa ajoi sitä asiaa mikä oli häntä äänestäneiden asiana.

Hänen uskottavuutensa viemiseen Huusko nyt osallistuu. Onko Huusko jo oppinut kumartamaan oikeaan suuntaan?

Lopuksi pari laulua'
Piiri pieni pyörii, herrat siinä hyörii.

Tuolla keinuu pieni pursi vasten tuulta ponnistain

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Odotan kiihkeästi sitä aikaa, kun kokoomus tai kepu ovat oppositiossa. Miten valikoivaa heidän muistinsa onkaan, kun tulee puhe sote-katastrofista.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Poliitikoilla saattaa olla yleisemminkin hieman taipumusta luottaa siihen, että kansalaisten poliittinen muisti on lyhyt. Heidän sanomisiaan on kuitenkin tallentuneena erinomaisella tavalla eduskunnan verkkosivuille. Se on yksi suomalaisen demokratian hienoista piirteistä. Tästäkin läpinäkyvyydestä voimme olla ylpeitä.

Tässä vielä linkki siihen vuoden 2012 huhtikuun eduskunnan kyselytuntiin, jota bloggauksessani siteerasin:

https://www.eduskunta.fi/FI/Vaski/sivut/trip.aspx?...

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Miksi päätoimittaja jatkaa edelleen vääristellyn tiedon levittämistä? En usko, että nimelläsi otsikoimani blogi on mennyt sinulta sivu silmien. Sinusta ei ole miestä vastaamaan esittämääni "näkökulmaan", vaan jatkat täällä muunnellulla totuudella.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ja sitten, kun kepu tai kokoomus paljastaa valikoivan muistinsa, niin asiasta ei tarvitse nostaa sen suurempaa kohua, vaan se voidaan kuitata toteamalla, että odottaa kiihkeästi aikaa, kun SDP tai vasemmistoliitto ovat oppositiossa ja miten valikoiva heidän muistinsa onkaan.

Käyttäjän AriMyllis kuva
Ari Myllis

Kun näyttää siltä,että jokaisesta eduskuntaan valitusta henkilöstä tulee valinnan jälkeen oman etunsa ajaja, petturi, takinkääntäjä, seksihullu, rosvo, varas, huijari, isänmaan petturi, valehtelija yms... olisiko fiksumpaa jättää vaalit kokonaan väliin eli ei valittaisi koko eduskuntaa. Olisi vain presidentti ja hänellä joku virkamieshallitus apuna. Voisi olla halvempaakin ja sitten taas 4 vuoden päästä voitaisiin katsoa mitä tehdään? EU:hun voisi valita edustajat, ovatpahan poissa täältä asioita sotkemasta. Tosin, ei niistä EU:ssa mitään hyötyä ole eipä haittaakaan. Siellähän menevät joukon jatkona ja voivat politikoida keskenänsä. Tämä varmaan vaatisi jotain "pieniä" viilauksia nykyiseen lainsäädäntöön ja presidentin valtaoikeuksiin..

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Mielenkiintoista miten tämän hallituksen aloittaessa nämä perussuomalaisten, sinisten ja keskustan edustajat olivat mitä ilmeisimmin lakanneet ajamasta tuota hoitajamitoitusta, sillä mitään siitä ei päätynyt hallitusohjelmaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset