Markku Huusko

Saako Jussi Halla-aho kaivettua nämä piilokannattajat esiin?

  • e2 Tutkimuksen mukaan perussuomalaisilla oli 2011 ja 2015 paljon potentiaalia äänestämättömissä. (klikkaa kuvaa)
    e2 Tutkimuksen mukaan perussuomalaisilla oli 2011 ja 2015 paljon potentiaalia äänestämättömissä. (klikkaa kuvaa)

Jussi Halla-ahon johtama perussuomalaiset on Yle Uutisten tuoreimman kannatuskyselyn selkein voittaja.

Perussuomalaisten nousu on ollut nähtävissä myös Alma Median kyselyissä, mutta Ylellä tällä kerralla nähty 12 prosenttia on jotain uutta.

Halla-ahon perussuomalaiset on nyt kiistatta suositumpi kuin puolue oli ennen hajoamista vuoden 2015 syksystä kesään 2017, jolloin se tarpoi ulkoministeri Timo Soinin (nyk. sin) johdolla kymmenen prosentin molemmin puolin.

Perussuomalaisten nousun taustalla arvioidaan olevan joulukuussa ja tammikuussa esiin nousseet raiskausrikosepäilyt. Rikoksista on epäiltynä useita maahanmuuttajataustaisia mieshenkilöitä.

”Perussuomalaisten kannatusnousu on aika mielenkiintoinen. Näyttää siltä, että se ei tule lainkaan muista puolueista. Kyse on siitä, että ihmiset, jotka ovat aiemmissa vaaleissa äänestäneet perussuomalaisia ja olleet epäilevällä kannalla, ovat nyt ryhmittyneet enenevissä määrin perussuomalaisten taakse”, Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja tulkitsee tänään Ylelle.

 

Juuri perussuomalaisilla onkin piilossa potentiaalia, käy ilmi e2 Tutkimuksen eilen keskiviikkona esittelemästä tutkimuksesta.

Tutkijat Ville Pitkänen ja Jussi Westinen ovat selvittäneet äänestämättömien näkemyksiä vaaleissa 2007, 2011 ja 2015. Kiinnostavimmat tulokset koskevat kaksia viime vaaleja.

Kun kysyttiin, minkä puolueen ehdokasta äänestämätön kansalainen olisi äänestänyt, jos olisi äänestänyt, 25 prosenttia olisi valinnut perussuomalaiset 2011 ja vielä 21 prosenttia 2015 (Katso tämän kirjoituksen yhteydessä oleva taulukko).

Viime eduskuntavaaleissa mikään muu puolue ei yltänyt päälle kymmenen prosentin näiden ”piilokannattajien” osalta. Vuonna 2011 demarit ylsivät vielä äänestämättömien vaihtoehtona 15 prosenttiin.

Voidaan siis sanoa, että Timo Soinin perussuomalaiset oli lähellä yltää ykköstilalle etenkin jytkyvuonna 2011. Toisaalta, Jutta Urpilainen puolestaan olisi noussut 2011 pääministeriksi, jos sdp olisi saanut äänestämättömät tuolloin paremmin liikkeelle.

 

Halla-ahon perussuomalaisten vaalimenestys tänä keväänä riippuu siitä, missä asennossa maailma on huhtikuun puolivälissä ja miten johto kaivaa piilokannattajat esiin ja äänestämään.

Jos tunteet ovat pinnassa ja herkästi nukkumaan jäävät lähtevät liikkeelle, perussuomalaiset voisi ehkä kamppailla tasapäisesti tällä hetkellä parin prosenttiyksikön päässä olevien vihreiden kanssa.

Eri asia on se, mitä perussuomalaiset vaalimenestyksellään tekisi. Puolueen nykyisten johtohahmojen kykyyn tehdä yhteistyöhenkisesti hallituspolitiikkaa ei muissa puolueissa oikein luoteta, mikä ajaa sen lähes väistämättä jatkamaan oppositiossa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (66 kommenttia)

Käyttäjän KristianSheikkiLaakso kuva
Kristian Sheikki Laakso

Eri asia on se, mitä perussuomalaiset vaalimenestyksellään tekisi. Puolueen nykyisten johtohahmojen kykyyn tehdä yhteistyöhenkisesti hallituspolitiikkaa ei muissa puolueissa oikein luoteta, mikä ajaa sen lähes väistämättä jatkamaan oppositiossa.

Hvä oli kommentti, mutta kun aate vaatii, niin tottahan toki pitää dissata. Arvokkuutta edes hieman hyvä toimittaja.

Ps kannatus on koko ajan ollut tiedossa, tottakai Soinin pettämät äänestäjät suhtautuu varauksella. Ei ne mitään lampaita ole, et kun uusi johtaja tulee niin seurataan automaattisesti. Ja vielä kun huomioidaan, et moni ehdokas ei teekään vaalityötään normaalilla mediassa kerrotuilla agendoilla, voi yllätys olla luultua paljon suurempi.

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

"Puolueen nykyisten johtohahmojen kykyyn tehdä yhteistyöhenkisesti hallituspolitiikkaa ei muissa puolueissa oikein luoteta, mikä ajaa sen lähes väistämättä jatkamaan oppositiossa"

Kokoomus ja demarit kieltäytyvät menemään samaan hallitukseen persujen kanssa, mutta persuille kelpaa kaikki puolueet, kuka tässä on oikein yhteistyökyvytön?

Kokkarit ja demarit vetoavat arvopohjaan ja ilmeisesti tässä viitataan ihmisarvoon, mutta viime päivinä on selvästi käynyt ettei ainakaa kokoomusta kiinnosta vanhusten ihmisarvo. Tai ainakin hoivafirmojen osakkeiden arvo kiinnostaa paljon enemmän kuin vanhusten ihmisarvo.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tällaisia epäilyjä muissa puolueissa on. Voihan se olla, että kieltäytymisen ehdottomuus on vähenemään päin.

Käyttäjän Reino kuva
Reino Toivanen

Markku, tullisiko sinun muistaa, mitä tapahtui -17.. Sipilän, Orpon ja Halla-ahon välisissä neuvotteluissa?
Halla-aho vaati vain neuvotellussa hallitusohjelassa pysymistå. Sipilä ja Orpo tyrmäsivåt yhteistyön Soinin kanssa sovitusti.

Kuka siis oli yhteistyökyvytön?

Ritala, lue IL:: n pääministerigallup!

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Markku. Toivon mukaan. Toivonmukaan huomaavat, että mehän vihataan, niinkuin Jeesusta aikoinaan, jos "vanhameno" jatkuisi. Kiitos. Siunaten, Lasse.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Niin, olisko se " kotiin paluun aika", jos Jussi sen kauniisti muotoilisi?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Koskisiko sinua, jos Jussi kauniisti muotoilisi?

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

No sen tuleva näyttää. Mutta eipä montaa puoluetta ole, joille ääneni antaisin. Heti kärkeen suljen Kokoomukse, demarit, vasemmiston, vihreät ja Rkp. Vaihtoehdot ovat lähinnä siniset, persut ja kristilliset..

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki Vastaus kommenttiin #9

Tätä tietoa me kaikki olemmekin odottaneet.

Samuli Karjalainen

Varmasti saa jos muistaa kiertää tarpeeksi monta Esperin tapaista hoitokotia. Hallituksen muodostamiseen Jussi ei pysty edes jytkyllä. Perssujen politiikka saattaisi uhata muiden puolueiden edustajien hoivabisneksellä ja maahanmuutolla tienattuja voittoja.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Se n juuri se pääkysymys, että mitä sillä kannatuksella sitten tehdään.

Persuille nykytason kannatus on ihanteellinen, ei ole pelkoa vastuusta, eikä voi ihan pieneksikään sanoa.

Halla-aho tietää, että ei persuista ole hallitustyöhön, Soinin aika sen jo osoitti. Persujen kannattajakunta on sellaista, ettei siellä ymmärretä lainkaan sanaa kompromissi.

Jos niin kävisi, että persut joku hallitukseen huolisi, niin välittömästi ohjemlan julkaisun jälkeen tapahtuisi jo suuri kannatuksen menetys, sillä peruskannattaja odottaa, että maahanmuutto loppuu heti, ja kaikki kielteisen päätöksen saaneet lähtevät myös heti pois.

Ja kun näin ei tapahdu, seuraa taas kaaos.

Sitäpaitsi, persujen ykkösketju on sellaista porukkaa, että ei sieltäkään oikein löydy ministeriainesta, Huhtasaari ulkoministeriksi vai? :)

No kaikki on turhaa spekulaatiota, sillä kukaan ei persuja hallitukseen ota, ja jos ottaisi, niin Halla-aho osaa kyllä siitä kieltäytyä ja perustella sen sillä, ettei ajamiamme asioita saada läpi.

Molempi parempi :)

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Tuttuun tyyliin Ritala on väärässä. Varmaan olet huomanut että seksuaalirikossarjojen tultua julkisuuteen lähes kaikki puolueet liikahtivat politiikassa perussuomalaiseen suuntaan.

Persun pelko suuri, joten oppositioasemasta voi vaikuttaa vallan hyvin harjoitettuun politiikkaan. Niinhän Ruotsissakin tapahtuu.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Niinkuin demarit ja persut nytkin vai?

Kovastippa on vaikutettu soteen ym. hallituksen päätöksiin. :)

Suomi ei ole Ruotsi, ja toimintatavat ihan toisenlaiset.

Kannattaa lukea, muutakin kuin Halla-ahon ja mv-lehden tekstejä, niin persukin voi jopa jotain oppia ulkomaista :)

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen Vastaus kommenttiin #23

No eihän siihen soteen ole kukaan vaikuttanut mitenkään...ainakaan niin että kukaan olisi tajunnut tehneensä jotain, jolla olisi jotain vaikutusta.
Sehän on yhtä kaaosta niin hallitukselle kuin oppositiolle.

Nyt täytyy ymmärtää petteriä.
Petterillä on kovat ajat.

Petteri ajatteli vaihtavansa voittajatalliin (vas), mutta putosikin entistä syvemmälle marginaaliin....ja se jos mikä kenkuttaa.
Vassarit vajoaa kuin valaan p***a kohti pohjaa, vaikka kuinka yritetään räksyttää ja käyttää hyväksi vanhusten ahdinkoa huonosti toimivissa vanhainkodeissa....ei auta petteri...ei auta....pohja kutsuu.

Onkohan persut ikinä olleet kannatuksessaan noin suossa kuin vassarit tänään?
Oisiko ollut joskus viime vuosikymmenellä...jos joku vielä muistaa noin kauas, niin vastatkoon.
Vai olisiko ollut joskus pari vuotta sitten joku hetken notkahdus?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #29

Demarit, vihreät, vasemmistoliitto ja rkp = 98 paikkaa, tämän gallupin mukaan.

Taitaa jollain muulla olla hiki :)

Otan osaa.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen Vastaus kommenttiin #30

Meinaatko että vassarit pääsisi siivellä takiaispuolueeksi hallitukseen?

Eikai ne vähemmistöhallitusta?
Sitäpaitsi vassarit vajoaa huhtikuuhun mennessä paljon syvemmälle, joten alivoima on tuotakin pahempi.

Ehkä jos remmiin tulee "Hesus Nasaretilainen" ja kristilliset, niin pieni toivo saada enemmistö, mutta sekään ei ole taattua että riittää.... ei noita takiaispuolueitakaan ihan rajattomasti eduskuntaan pääse

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen Vastaus kommenttiin #30

Kerrankin Ritala on oikeassa jossain asiassa eli laskiessaan RKPn vasemmistoleiriin. Ja oikein syvälle siellä.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen Vastaus kommenttiin #30

Kerrankin Ritala on oikeassa jossain asiassa eli laskiessaan RKPn vasemmistoleiriin. Ja oikein syvälle siellä.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

"Halla-aho tietää, että ei persuista ole hallitustyöhön, Soinin aika sen jo osoitti. Persujen kannattajakunta on sellaista, ettei siellä ymmärretä lainkaan sanaa kompromissi."

Soinin johdolla eivät persut hallituksessa muuta tehneet kuin renkipolitiikkaa. Juuri siksi puolueväki äänestikin soinilaiset 2017 vilttiketjuun. Mistä ajatushautomosta Ritala näitä aivopierujaan päästelee?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Emme me ole piilossa me Halla-ahon kannattajat.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Päätoimittaja Huuskon kysymykseen on helppo: Se riippuu taas kerran paljon Uudesta Suomesta, siitä ilmatilan hallinnasta jota aikanaan täällä johti Reijo Tossavainen hyvin menestyksekkäästi. Halla-ahokin voisi aktiivisesti kirjoittaa blogitekstejä. Ellei hän sitä tee jää homma aika heppoisiin hyppysiin, kuten nähty on.

Tämä blogiteksti kyllä auttaa paljon Halla-ahoa ja perussuomalaisia.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Voi kai asian noinkin nähdä, mutta eiköhän tuossa Uusi Suomi kuitenkin vähän ylikorostu.

Toisekseen, itse pidän blogissani mainitun e2:n tutkimuksen esiin tuomista riippumattomana journalismina.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Sitähän se onkin. Eikä suinkaan ole rikos hyödyntää uuden Suomen Puheenvuoroa. Sama mahdollisuus on kaikilla puolueilla.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Uusi Suomi on innokkaasti julistamassa pannaan osan kansasta, vaikka vaalit on vielä käymättä.

Taspuolisuuden nimissä pyydän blogia, jossa vihervasurit tuomitaan myös paitsioon. Halloo!!

(Haluan kuitenkin kiittää USää, että se vielä julkaisee kommenttini.
Helsingin Sanomat ei enää julkaise mitään, jossa virhreitä ja vasureita arvostellaan. ).

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

Halla-aho tulee todennäköisesti asettamaan maahanmuuttopoliitikalle niin kovat ehdot ettei muut puolueet tule niitä hyväksymään. Jos käy niin, että persut menee hallitukseen ja rajat alkavat vuotamaan, se on Halla-ahon poliittisen uran loppu. Halla-aho takuulla viisaana miehenä tajuaa tämän, siks persut eivät tule missään tapauksessa olemaan seuraavassa hallituksessa. Mutta mitä suurempaa on persujen kannatus sen kriittisemmin muutkin puolueet joutuvat suhtautumaan maahanmuuttoon.

Persujen kannattaa vasta siinä vaiheessa mennä hallitukseen kun kannatus on riittävän suurta, niin että he saavat valtaosan haluamastaan maahnmuuttopoliitikasta läpi.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

Lyhyesti sanottuna persujen kannattaa toimia kuten Ruotsidemokraatit.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Persuthan pääsi hallitukseen vaikuttamaan maahanmuuttopolitiikkaan ja tekemään muutakin poliittista komediaa. Paksukaisesta tuli aborttia vastustava ulkoministeri, ja kyllä hallitusohjelmasta Ohukaisen nuivan kädenjäljen tunnistaa. Sillä vain ei ollut mitään merkitystä siinä vaiheessa kun turvapaikanhakijoita tuli ovista ja ikkunoista. Vielä vähemmän nuivilla näkemyksillä on merkitystä nyt kun turvapaikanahkijoita ei enää juuri tipu.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Yhtälö jossa persuja vierastavat esim brexitsotkuista pelästyneet tai muuten liikkuvat entiset keskiluokkaiset äänestäjät ja kasvava kannatus nukkuvissa ei ole Halla-aholle ihan helppo. Pärjääkö hän itse SuomiEnsintyyppisten ehdokkaaksi pyrkivien henkilöiden kanssa. Aika paljon kaaosta luvassa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Aivan sattumalta kuulin Jussi Halla-ahoa haastateltavan kkulttuurinäkemyksistään tänä iltana radiossa:

Puoluejohtajien kulttuurikartan jaksot kuullaan torstaisin Radio Suomessa klo 20.15: Pekka Haavisto 31.1., Jussi Halla-aho 7.2., Anna-Maja Henriksson 14.2., Li Andersson 21.2., Petteri Orpo 28.2., Sampo Terho 7.3., Sari Essayah 14.3., Juha Sipilä 21.3. ja Antti Rinne 28.3.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Siinäpä se on se persujen ja muiden puolueiden ero, muut pyrkivät hallitukseen, persut eivät.

Halutaan paljon kannatusta, mutta ei missään nimessä liikaa, että joutuisi asioista vastuuseen.

Soinihan tuon virheen teki, ja jälki oli arvattavaa.

Eli antaa persujen pelata omaa peliään, ja sitten muut puolueet tekevät ne Suomea ja suomalaisia koskevat tärkeät päätökset.

Persut sitten haukkuvat kuitenkin kaikki. :)

Käyttäjän JarmoHenttonen kuva
Jarmo Henttonen

Ritala vaan jatkaa persuista öyhöttämistään, ei sentään enään kehtaa jankata 10% puolueesta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

10% puolue se on.

Ja eipä sillä ole oppositiossa väliä onko 8, 10 vai 12 prosentin puolue.

Nyt pitää jokaisen persun sormet ristissä odottaa jotain maahanmuuttajien rikosta, sillä muuten onkin kyseessä 6% puolue :)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Petteri Ritalan rasistinen mielikuvitus ei näköjään tunne rajoja.

Kyllä niitä rikoksia tekevät päivittäin myös kantasuomalaiset, mutta maahanmuuttajataustaisten tekemät rikokset tulevat julkisuuteen huomattavasti pidemmällä aikaviiveellä.

Siksi voi hyvinkin olla, että ne "maahanmuuttajien rikokset", jotka ponnahtavat julkisuuteen vasta juuri ennen vaaleja valtamedian vastusteluista huolimatta, onkin tehty jo kuukausia sitten.

P.S. Tuskin Suomesta löytyy henkilöitä, jotka tällä hetkellä odottavat "sormet ristissä" kenenkään tekevän rikosta.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

"Halla-ahon perussuomalaiset on nyt kiistatta suositumpi kuin puolue oli ennen hajoamista vuoden 2015 syksystä kesään 2017..."
Juuri tuli katseltua kannatusgraafia. S(o)inisten lähtö Perussuomalaisista ei näkynyt edes kohinasta erottuvana notkahduksena. Fakta, jota T. Soini ei kykene tunnustamaan, on se, että hän sössi kentän kannatuksensa hallituspolitiikallaan.

Itse elättelin toiveita, että perussuomalaisille tärkeät asiat tulevat takapainotteisesti hallituksen työlistalle, mutta tulikin ihan muuta.

PeSun kannatus kävi jo niin alhalla, että sillä tasolla olisi alkanut vaivaamaan sellainen äänestäjien uskottavuuskriisi, ettei kuitenkaan kukaan pääse läpi, niin pitää äänestää varmemman puolueen kelvollista ehdokasta. Nyt tätä vaivaa ei voi sanoa enää isoksi uhaksi, jolloin on mahdollisuus positiiviseen takaisinkytkentään, julkistettu kannatuslisäys lisää edelleen kannatusta.

Tuo e2 tutkimus on mielenkiintoisen näköinen.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Kun Suomi on niin konservatiivinen maa on hyvä ja huono vaihtoehto. Joko ihmiset äänestävät perussuomalaisia (vain piinkova puolueuskovainen pysyy varsinkin kolmessa vanhassa [sdp, kok, kesk] kun päivittäinen paljastuu niistä lisää törkyä ja valheita) tai eivät äänestä ketään. Demokratia vaatisi Suomeen uusia puolueita koska se ei ole ratkaisu, että kukaan ei äänestä kun ei koe ettei sopivaa puoluetta ole.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Onhan siellä jo uusina yrittäjinä Tähtiliikettä, Liike Nytiä ja sinisiä. Vaan eipä taida äänestysaktiivisuus paljoa 70 prosentin päälle kiivetä. Mielenkiintoista sinällään, että politiikka kiinnostaa nyt enemmän kuin 2000-luvun alussa: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/271276-tutkijat-m...

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Kovin on kivinen tie uusilla puolueilla. Politiikka kiinnostaa, koska some tuo sen lähes kaikkien eteen ja saataville.

Käyttäjän KristianSheikkiLaakso kuva
Kristian Sheikki Laakso

Ritala on lähes kaikessa ollut väärässä. Väärässä olijoiden mielipiteet on aika vähän arvossa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Missä mä olen ollut väärässä?

Vaalit on huhtikuussa,

Persut on rasistinen puolue.

Persut joutuu oppositioon.

Siinä tärkeimmät, ja jokainen sana totta, oikeassahan mä olen ollut. :)

Käyttäjän KristianSheikkiLaakso kuva
Kristian Sheikki Laakso

Noistakaan ei ole kuin yksi oikein ja sekin on tuo jossa sanot et vaalit on huhtikuussa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #36

Usko rauhassa unelmiisi, jos se helpottaa oloasi. :)

Älä kuitenkaan kauheasti pety, sillä siperia opettaa.

Käyttäjän KristianSheikkiLaakso kuva
Kristian Sheikki Laakso Vastaus kommenttiin #38

Kukakohan täällä sairaalloisesti kaiket päivät unelmoi Persujen häviämisestä.

Ei ole montaa kuukautta kun saarnasit esim. 6% puolueesta. Kaikki Persut on rasisteja.
Ihmeesti tällänen rasisti kelpaa nuoren vihreänkin kanssa tekemään yhteistyötä.

https://www.facebook.com/events/378776152937906/

Koita löytää apua sun ongelmaa, ihan vaan oman mielenrauhasi vuoksi.

Käyttäjän KirsiVisunen kuva
Kirsi Visunen

Yli vuoden perussuomalaisten jäsenenä olleena voin sanoa, että puolueessa on hyvä sisäinen tunnelma ja halu tehdä yhdessä tulosta perussuomalaisten arvojen eteen. Puheenjohtajalla ja muilla johtohenkilöillä on siinä merkittävä osuus. Jussi on erinomainen johtaja.

Sieltä ei tule määräyksiä kuten Soinin aikaan kuulemma tuli, vaan hän näyttää tukevan ihmisiä olemalla tavoitettavissa, keskustelemalla ja pyrkii hyödyntämään joukkoälyä keskustelemalla mm fb-seinällään.

Aate on tärkein. Tänään seurasin taas Työmiehen tuumaustuntia, jossa poliittiset suunnittelijat Sakari Puisto ja Riikka Purra esittelivät talouspoliittisen- ja sosiaalipolittisen ohjelman. Seuraavassa 22.2 julkaustavassa Tuumaustunnissa esitellään puolueen vaaliohjelma, maahanmuutto-ohjelma ja väitöskirjatasoinen Suomen Perustan tutkimus siitä, mitä maahanmuutto maksaa koko muuttajan elämän aikana.

Mennään sitten hallitukseen tai ei, on hyvä että Perussuomalaiset ovat vaikuttamassa maamme politiikkaan.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Ihan vaihtelun vuoksi voisitte yrittää laskea sitä jos sitä maahanmuuttoa ei olisi, mitä se maksaisi.
Mitä maksaisi täydellinen rajat säppiin politiikka. Paljonko maksaisi suomen "itsenäisyys" kun irtautuisimme kaikesta kv. sopimuksista ja järjestöistä jotka kaventavat suomen itsemääräämisoikeutta. (Eu, Yk, Wto, Pn etc.)

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

Tai sitten ihan vaihtelun vuoksi voisi yrittää laskea sitä jos haittamaahanmuuttoa ei olisi, mitä se maksaisi. Tuskinpa täällä kukaan maahanmuuttoa sinänsä vastustaa, joten sellainen laskutoimituskin olisi ajanhukkaa.

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

Pasi, yhtään kukaan ei ole vaatinut täydellistä rajojen säppiin laittamista. ainoastaan haittamaahanmuuton lopettamista.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Kattelin sdp , kokoomuksen , vihreitten , persujen ja keskusta ek-vaali ehdokas henkilö listoja läpi .
Henkilöitten elämän kokemuksia ja näyttöjä OIKEASTA työelämästä . Yrittäjyydestä jne.

Mietein ajatusta jos joku noista puolueista saisi 30% äänistä ja pääministeri salkun , ulkoministeri , kauppaministeri ,jne.

Tulin siihen tulokseen jotta Suomi ajautuisi nopeaan konkurssiin jossei tuo 30% olisi kokoomuksen äänisaalis .
Tai ehkä keskustan .

Rehellinen totuus ja faktat raakoina otettuina ovat karuja . Ei voi mitään..

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Jossain blogissa kirjoitin, että olen valmis kääntämään takkini ja toivottamaan persut hallitukseen, se olisi lopulta aivana sama kuin persujen tappio.

Puolue hajoaisi aivan varmasti, sillä baaritiskiin nojaileva valkoinen rasistimies ei ymmärrä sanaa kompromissi :)

Siksipä molempi parempi.

Tosin ei Halla-aho ole niin tyhmä, että hallitukseen vie tuota kakaralaumaa.

Huhtasaari ministeriksi? Olisi ainakin kansalla hauskaa. :)

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Miks persuja nälvit aina .. Kuvitteleppa pekka haavisto pääministerinä saudi-arabiaan tai Putinin vierailulle .Tai AKontula tapaamaan silmät pyöreenä Kiinan presdidenttiä :) .Neuvottelemaan "kauppasuhteista" :)
..

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Hyvä kommentti, pisteet siitä.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio Vastaus kommenttiin #40

Nojoo . Noi pisteet ei elätä . Siitäkään kun 55 ääntä kuntavaaleis persuil hommasin . En hyötynyt yhtään mitään . Mut sisäpiiris olevil vähemmänkin ääniä saaneet on läskip.rseineen päässyt mehukkaita erilaisia kokouspalkkioita mässäilemään :) .

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio Vastaus kommenttiin #40

Yritän kuvitella Putinin ja Lavrovin ilmeitä jos puolustusministerinä tynkkynen afrikkalaisen poikaystävänsä kanssa Kremlissä vierailis :) :)

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

seuraavan pääministerin nimi taitaakin olla Jussi)))

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Sikäli ikävää, että Antti Rinteen ( sd.) toinen etunimi on Juhani.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen
Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Juha Sipilä oli jo kaksi keuhkoveritulppaa ( 2013 ja 2014) läpikäynyt noustessaan Suomen pääministeriksi 2015.

Flunssastakin selviää nykyään 1-2 päivän sairauslomalla.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Flunssasta ja pallolaajennuksesta selviää päivissä, keuhkokuume vie viikkoja, mutta sairaalabakteeri saattaa olla sitkeä veitikka.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

"Saako Jussi Halla-aho kaivettua nämä piilokannattajat esiin?

Ei. Ei saa kaikkia, mutta luultavasti huomattavan osan. Eikä kyseessä ole Halla-ahon perussuomalaiset, vaan aivan uusi PerusSuomalaiset jokainen omana yksilönään yhtenäisemmässä puolueessa. Ilmiö on medialta ja tutkijoilta jäänyt huomaamatta. Nukkuvat joiden puolesta puhujia on kovin vähän itse vaalikaudella, mutta sitäkin enemmän aina vaalien alla löytävät vaalikentiltä PerusSuomalaisten ehdokkaista itselleen uskottavat ja tällä kertaa luottamus on merkittävästi vakaampi, kuin Soinin diktatuurissa. Halla-ahon ja muun päällysorganisaation jalkautuminen kansan pariin tulee näkymään useina prosentteina vaalituloksessa.

Nukkuvien vaalikäyttäytyminen juontaa juurensa juuri siitä, että heidät on unohdettu vaali toisensa jälkeen heti vaalien jälkeen. Suuret ja valtaapitävät puolueet ovat aina luvanneet parantaa epäkohdat vaalipuheissaan, mutta pettymys on ollut heränneille aina karvasta kalkkia heti seuraavalla hallituskaudella. Näin kävi myös "Jytkyn" jälkeen, kun Timo Soini petti horroksesta vironneet äänestäjät.

Kieltäytyminen yhteistyöstä PerusSuomalaisten kanssa "arvopohjiin" vedoten jäi varmasti näiden nukkuvien mieleen ja tuo tulee nyt näkymään uudistuneen ja yhtenäisemmän PerusSuomalaisen liikkeen kannatuksessa. Kalikka kolahtaa yleensä omaan nilkkaan ja viitteitä yhteistyöhalukkuudesta onkin päivä päivältä enemmän kuultu vanhojen puolueiden suunnalta. Jopa Vihreiden Pekka Haavistokin kerkesi hyväksymään yhteistyön, mutta suu tukittiin muutamassa tunnissa "sisäpiirin" taholta. Absoluuttinen demokratian kieltäminen saattaa tulla esille vaalien jälkeen kuten Ruotsissa kävi. Demokratian hylkääminen korostuu sitten seuraavissa vaaleissa. Suomi ei ole poikkeus.

Seuraavat vaalitentit ja kentällä työskentely ovat avain asemassa. Kaikilla puolueilla. PerusSuomalaisten pää sanoma on kaikkien tiedossa ja uskoisin nyt nousevan myös muita teemoja rinnalle. Median ja kilpailijoiden toimesta ylläpidetty "yhden asian puolue" imago murtuu ja yhä useampi äänioikeutettu harkitsee uudesta näkökulmasta.

Hallitusyhteistyö ei riipu PerusSuomalaisten yhteistyökyvystä vaan nimen omaan kaikkien hallitusneuvotteluissa olevien puolueiden yhteisestyökyvystä. Jos valtapuolueet kieltäytyvät jo ennen vaalitulosten julkaisua yhteistyöstä, niin onhan tämä melkoisesti riidassa demokratian kanssa.

Millaisia otsikoita saisimme lukea, jos PerusSuomalaiset kieltäytyisivät hyväksymästä vaalien kakkosta SDP:ta hallitukseen pelkästään "arvopohjan" ollessa toisistaan poikkeava?

Näillä mennään ja vaalipäivänä otsikot ovat mielenkiintoisia.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Persut saisivat uuden jytkyn

1) olemalla sössimättä kannatustaan syövällä tavalla (vrt. Halla-ahon irtisanoutuminen HX-hävittäjähankinnan lukumäärän suosituksista).

2) maahanmuuttoon liittyvän uuden skandaalin tulolla julkisuuteen lähimmän 2 kk aikana joko Suomessa tai muualla Euroopassa.

3) vakavasti otettavien ehdokkaiden asettamisella vaaleihin, välttäen itsekritiikittömiä huomionkipeitä hölöjulkkiksia.

4) kilpailevien puolueiden pahoilla töppäyksillä lähimmän 2 kk aikana.

Veikkaan, että poliittisesti kodittomia liikkuvia äänestäjiä on tämän kevään vaaleissa kaikkien aikojen ennätysmäärä. Vaikka yksittäisissä ehdokkaissa olisi järkeviäkin ihmisiä, puoluejohtajissa on pahemmanpuoleisia urpoja, helppoheikkejä ja vastuun pakoilijoita.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Demokratia "etsii" aina parempia ehdokkaita. Hannu ehdolle.

Käyttäjän JanneRantala kuva
Janne Rantala

Naurattaa nämä kokkareiden ja keskustan arvo höpinät.Tai itseasiassa kunhan kyseeessä on mamut arvot on kohdallaan mutta suomalaiset vanhukset,lapset ja työväestö on uhrattavissa ja uhrattu.Jussi Hallaaho olisi loistava pääministeri maallemme ja ensinmäinen joka ajaisi suomalaisten asioita.Perussuomalaiset ovat tehneet arvokasta työtä suomalaisten hyväksi ja on aika palkita puolue vaalivoitolla.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

101v itsenäisyyttä eikä maallamme ole ollut yhtään pääministeriä joka olisi ajanut suomalaisten asioita:). Huonosti on mennyt.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Vosiko PS:n lievä nousu olla kuitenkin seurausta myös esillä pidettyjen asioiden johdonmukaisuudesta ja siitä, että teemojen tärkeys on konkretisoitunut ihmisille tosielämän kautta?
---
Muut kilpailevat puolueet ovat vasta jälkikäteen ja yhtäkkiä tarttuneet asioihin - siis mm. niihin, joihin Huuskokin bloginsa alkupuolella viittasi. Eli vasta sitten, kun asioiden kulku on paljastunut akuutiksi kriisiksi.
Ilmiötä ovat jotkut nimittäneet 'persuuntumiseksi'. No, ei nimellä väliä, mutta ilmiön ovat havainneet ja ymmärtäneet nekin katsomossa olleet äänestäjät, joiden aktiivisuus ei kaikissa kyselyissä juurikaan näy.
Jos EU ja €uro olisivat olleet Suomellekin johtavien poliitikkojen mainitsema "menestystarina", eli sitä kautta olisi toimitettu kaikki se, mitä ihmisille etukäteen luvattiin, vanha kunnon Eurooppa voisi hyvin, eikä suurempia protesteja tai ahdinkoja näkyisi.

Halla-ahonkin esille tuomat ongelmat olisi kenties hoidettu jo ennen kuin ne kasvoivat giganttisiin mittasuhteisiin, eikä tarvitsisi pelätä sitä, että ihmiset äänestäisivät väärin. :-)

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi

Kiinnostava puheenvuoro.

Kuitenkin sen alussa, rivillä 12, esiintyy poliisitiedotteista tuttu ilmaus "mieshenkilöitä", joka panee miettimään onko päätoimittaja-kaima ollut aiemmin töissä poliisilaitoksella.

Normaalisti miehet ovat miehiä ja naiset naisia, mutta vain poliisiuutisissa mieshenkilöitä ja naishenkilöitä :)

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Äänestäminen on monimutkainen, elämänhallintaa vaativa asia. Jossakin vaiheessa joko kauppamatkalla tai baarikeikalla on huomattava vielä tyhjät puukehikot, jotka on nostettu pystyyn tien varsille. Jos on töissä tai baarissa pääsee puheväleihin muiden kanssa, voi kysyä, että meinaako joku pyydystää muuttolintuja verkoilla vai mitä virityksiä ne ovat. Yleensä aina joku tietää, että vaalit ovat tulossa, mutta mitkä vaalit, se voi olla vaikeampi huomata.

Tässä on kriittinen vaihe. Pitäisi alkaa kysellä, koska ne vaalit ovat ja miten äänestetään. Yleensä kaikki vastaavat, että kaipa pian ja ennakkoonkin voi äänestää. Jokin blanketti voi tulla postissa, mutta jos se ei ole lasku, niin se päätyy roskiin, tosin jokunen laskukin voi mennä roskiin aina joskus.

Kun ennakkovaalibrosyyri on hukattu, joutuu odottamaan vaaliviikonloppua. Mutta mikä viikonloppu se mahtaa olla? Silloin voi olla matka tai muuta menoa. Tai voi tietääkin, että nyt olisi tilaisuus, mutta jos kukaan kavereista ei tule hakemaan, niin asiaa tulee lykättyä kunnes yhtäkkiä on sunnuntai ja 20:00 ja kapakan seinälle heijastetaan vaalipaneeli, vaikka jalkapalloa ja Vermon ravitkin olisivat vaihtoehtona. Siinä vaihteessa käydään tällaisia keskusteluja:
-Perseestä on asiat!
-Niin on, pitäisi äänestää herrat nurin.
-Minäkin monta kertaa meinasin vaan en sitten muistanut.

Niin se menee tilaisuus ohi vaali vaalilta.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Persujen saama Oulu-lisä tässä näkyi. Merkillepantavaa on, että sekään ei riittänyt vihreiden kiinni saamiseen. Vihreät sen sijaan saa pian keskustan kiinni, voi olla että menee vaaleissa ohikin että roikuu. Joka tapauksessa kannattaa muistaa, että vuodesta 2017 neljä suurta ovat kaikissa gallupeissa olleet SDP, kokoomus, keskusta ja vihreät. Vihreiden etumatka perussuomalaisiin on isompi kuin keskustan etumatka vihreisiin. Tällä hetkellä koko Suomi puhuu vanhusten hoidon parantamisesta, ja hyvä niin. Se kun on asia jolle poliitikot ihan oikeasti voivat tehdä jotain. Unohtamatta koulutusta, työllisyyttä ja ympäristöä, jotka ovat aivan keskeisiä kysymyksiä. Maahanmuutto ei kovin keskeinen ole, vaikka Suomi toki tarvitse kestävyysvajeen paikkaamiseen lisää työperäistä maahanmuuttoa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset