Markku Huusko

Kansa kyllästyi Juha Sipilän naamaan ja Suomi näyttää siirtyvän vasemmalle

  • Vaalivalvojat: Markku Huusko, Minna Karkkola, Ossi Kurki-Suonio, Kaija Ahtela, Matti Virtanen, Jenni Tamminen Kuva: Alma Talent
    Vaalivalvojat: Markku Huusko, Minna Karkkola, Ossi Kurki-Suonio, Kaija Ahtela, Matti Virtanen, Jenni Tamminen Kuva: Alma Talent

Ei aikaakaan, kun me suomalaiset pääsemme äänestämään eduskuntavaaleissa maamme politiikan suunnasta. Varsinaiseen äänestyspäivään 14. huhtikuuta on enää yhtä vuorokautta vaille kuusi viikkoa.

Loppusuora on edessä, ja niinpä Kauppalehti, Talouselämä ja Uusi Suomi ovat perustaneet Vaalivalvojat-ryhmän, joka tuo uusia näkökulmia vaaleihin liittyviin kiinnostaviin ilmiöihin, teemoihin ja asetelmiin jokaisena arkipäivänä tästä päivästä vaaleihin. 

Tämän hetken tilanne on se, että vallassa olevan keskustan, kokoomuksen ja sinisten muodostaman keskusta-oikeistolaisen hallituksen kannatus on romahtanut. Tuoreimmassa suuressa mittauksessa, Helsingin Sanomien gallupissa, ne keräsivät yhteensä enää vain 34,3 prosentin kannatuksen.

Vaalikauden alussa Juha Sipilä (kesk) pääsi kasaamaan kolmen puolueen hallituksen niin, että yhteenlaskettu kannatus oli 57 prosenttia.

Jyrkän kokonaisromahduksen taustalla on kaksi asiaa: perussuomalaisten hajoamisesta syntynyt ja hallitukseen jäänyt sininen tulevaisuus on gallupeissa pieni prosenttipuolue ja keskustan kannatus on syöksynyt vaalikauden aikana vajaassa neljässä vuodessa 21,1 prosentista 14,7 prosenttiin.

Juha Sipilän puolueen kannatuksen alamäen alku osui ajallisesti siihen, kun Sipilä lähti torniolaisessa hotellihuoneessa kamppailuun Yleä vastaan sähköpostein marraskuussa 2016. 

Keskustan kannatusta ovat vuosien varrella syöneet myös hallituksen vastakkainolo palkansaajapuolen kanssa, loputon sote-vääntö, syksyn 2015 turvapaikanhakija-aallon jälkihoidon ongelmat ja Oulussa esiin nousseet maahanmuuttajataustaisten miesten rikosepäilyt.

Viime perjantaina julkisuuteen tullut puoluebarometri kertoi, että keskustan imago putosi Ylen mukaan kuuden suurimman puolueen joukossa heikoimmaksi. Sitä on kuluttanut pääministeriasema, eikä apua ole tullut edes keskustajohtoisen hallituksen aikana hyvään suuntaan kääntyneestä taloudesta.

Kansalaisilla on taipumus kyllästyä vastuuta kantavan ja valtaa pitävän pääministerin naamaan ja niin on käynyt tälläkin kertaa.

Suurimman puolueen, eli hallituksen muodostajan paikasta kamppailevat tällä hetkellä sdp ja kokoomus. Jos paikan nappaavat demarit, siirtyy Suomi poliittisesti vasemmalle ja jos taas kokoomus, jatkuu keskusta-oikeistolainen linja ainakin jossain määrin.

Sdp, jonka puheenjohtaja Antti Rinne palasi viime perjantaina kahden kuukauden sairauslomalta, on ollut viime aikojen gallupeissa pari prosenttiyksikköä kokoomusta edellä.

Ratkaisevaa tulevan hallituksen linjan suhteen on pääministeripuolueen nimen ohella se, mikä puolue pääsee tulevan hallituksen kakkospuolueeksi. Esimerkiksi sdp-keskusta-akselilla syntyisi todennäköisesti vasemmistolaisempaa talouspolitiikkaa kuin sdp-kokoomus-akselilla.

Silläkin on merkitystä, nouseeko tällä hetkellä kaikkien aikojen tulostaan kohti kulkeva vihreät hallitukseen, kuten myös sillä, voisiko vasemmistoliitto olla isojen mielestä hallituskelpoinen.

Joidenkin oikeistolaisemmin ajattelevien kauhukuvana siintää 2010-luvun versio vanhoista niin sanotuista kansanrintamahallituksista, johon pääsisivät sdp, keskusta, vasemmistoliitto ja vihreät. Sitä johtaisi demareiden puheenjohtaja Antti Rinne.

Edellisen kerran vasemmistopainotteinen kansanrintama hallitsi Suomea 1982. Tuolloin vallassa oli Kalevi Sorsan (sdp) kolmoshallitus. Sdp:n, keskustan ja rkp:n lisäksi siinä oli vuoden 1982 loppuun asti mukana vasemmistoliiton edeltäjä skdl, jossa kommunisteillakin oli vielä sanansa sanottavana.

Perussuomalaisilla on edessään suurimpien puolueiden johtajien kommenttien perusteella jatkaminen oppositiossa. Rkp uppoaa melkein kokoonpanoon kuin kokoonpanoon, mutta kristillisdemokraatit voisivat ehkä yltää osaksi keskusta-oikeistolaista hallitusta samoin kuin olemassaolostaan kamppailevat siniset.

Vaikka vaalipäivään on vajaa kuusi viikkoa, pääsevät suomalaiset äänestämään jo päivää alle kuukauden kuluttua. Ennakkoäänestys kotimaassa ja ulkomailla alkaa 3. huhtikuuta.

Ensimmäinen vaalien hyvin merkittävä merkkipaalu on huomenna tiistaina klo 16, kun on ehdokashakemusten jättämisen takaraja. Vaaliviranomaiset vahvistavat ehdokaslistat illan suussa 14. maaliskuuta. Tämän jälkeen ehdokkaat alkavat tiedottaa numeroistaan eri kanavia pitkin. 

Huomisen jälkeen ehdokashakemukset ovat julkisia, eli sammutetuin lyhdyin ei voi mennä eteenpäin, jos vaikka joku ehdokas sellaista haluaisi. Huomenna selviää myös näiden eduskuntavaalien viimeinen suuri ehdokasarvoitus, kun ulkoministeri Timo Soini (sin) kertoo, lähteekö vai eikö lähde.

Uusia kiinnostavia ehdokkaita on tipahdellut esiin ihan viime metreille. Esimerkiksi näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius ilmoitti viikonvaihteessa lähtevänsä ehdolle vihreiden riveissä.

Näiden vaalien erikoisuus on yksittäisistä valitsijayhdistyksistä koostuvan Liike Nytin yhteislista. Viranomaisten pitää tarkistaa rekistereistä, että kunkin ehdokkaaksi haluavan sata kerättyä nimeä ovat oikeita ja päällekkäisyyksiä yhdistysten nimien välillä ei ole. Yhdestä vaalipiiristä saadun tiedon mukaan töitä asian ympärillä riittää.

Oman mausteensa vaaleihin tuo sote- ja maakuntauudistukseen liittyvän lainsäädännön venyminen mahdollisesti huhtikuulle. Kansanedustajien piirissä arvellaan, ettei se kuitenkaan venyisi yli 3. huhtikuuta, jolloin ennakkoäänestys siis alkaa.

Joka tapauksessa kansanedustajat eivät pääse kirmaamaan vaalikentille tavalliseen tapaan kuukautta ennen vaaleja, vaan vaalityöhön keskittyminen saattaa jäädä kahden viikon mittaiseksi jaksoksi. Tämä voi tarjota jopa etulyöntiasemaa niille aktiivisille ehdokkaille, jotka eivät istu vielä Arkadianmäellä.

Tähän ensimmäiseen Vaalivalvojat-juttuun on kasattu vaalien kannalta oleellisia päivämääriä. Niitä ovat esimerkiksi puoluekannatusmittaukset ja hektisten puheenjohtajatenttien ajankohdat.

Esimerkiksi Alma Median puoluekannatusmittaus tulee ulos tänään ja Ylen mittaus tämän viikon torstaina.

Vaalivalvojat käyvät tästä eteenpäin viikon päätteeksi läpi myös merkittävät vaali-ilmiöt ja loppusuoran kohut vapaamuotoisissa videokeskusteluissa. Nämäkin löytyvät niin Kauppalehden, Talouselämän kuin Uuden Suomen verkkosivuilta.

 

Tärkeitä päivämääriä:

 

Maaliskuu 2019

5.3. Ehdokashakemusten jättöpäivä

7.3. Ylen puoluekannatusmittaus

14.3. Ehdokasasettelun vahvistaminen

15.3. Alma Median vaalikone julki

29.3. Ylen puoluekannatusmittaus

29.3. Britannia eroaa EU:sta eli brexit toteutuu?

 

 

Huhtikuu 2019

2.4. MTV:n pääministeritentti

3-9.4. Ennakkoäänestys 

8.4. Alma Median puheenjohtajatentti

9.4. Sanomien puheenjohtajatentti

10.4. MTV:n puheenjohtajatentti

11.4. Ylen puoluekannatusmittaus

11.4. Ylen puheenjohtajatentti

14.4.Vaalipäivä

17.4. Tulosten vahvistaminen

23.4. Uusi eduskunta aloittaa työnsä

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (61 kommenttia)

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

Kansa tulee/tullee saamaan mitä se haluaa: ”tuulivoimaa”,”sähköautoja”,”kansalaispalkkaa”,”eläkkeiden korotuksen”,”veroalennukset”,jne

Toisaalta:
”energiahintojen korotuksia”,”kiinteistöverojen korotuksia”,”polttoainehintojen korotuksia”,”palvelumaksujen korotuksia”, jne

Miten tämä tulee vaikuttamaan kulutuskysyntään? Ja miten se vaikuttaa työpaikkojen määrään? Miten valtio saa kerättyä tarpeeksi rahaa hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämiseen?
Lisää valtiovelkaa? Lisää korkomenoja?

Miten talouskone toimii eli miten me kansalaiset ylläpidämme koneen käynnissä? Siitä yksinkertainen animaatioesitys jota katsottu yli 7 miljoonaa kertaa maailmassa?
”How the economic machine works?”
https://youtu.be/PHe0bXAIuk0

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Vaikka nyt hypetetään punavihervasemmistoa ei se pysty hallitusta muodostamaan vaikka edes RKP avulla 43,1 + 4 = 47,1
Enkä usko että kumpikaan niin Kokoomus kuin Keskusta mieluusti siihen SDP-n rekeen istuu.
Kuninkaan tekijä on Jussi Halla-aho näin oletan menevän.

Muutoin oletan ettei kansa kehä kolmosen ulkopuolella ole ollenkaan kyllästynyt Keskustapuolueeseen eikä Juha Sipilään vaan se on tätä mediasomen sopulipopulismia.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Toivossa on hyvä elää, mutta nyt viimeistään kannattaa keskustalaisenkin valmistautua valitsemaan uutta puheenjohtajaa. :)

Keskusta jää vihreiden taakse tätä menoa, ja se on erittäin hyvä asia.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Hallitus puhuu kuin yhteiskunta olisi Jumalan talous, jota se sitten paimenen lailla kaitsee.

Papit puhuvat politiikkaa ja poliitikot uskontoa.

Sipilästä pulpahtelee pintaan uskonnollinen suhtautuminen siten että perhe ja bisnes ovat pyhää ja liiketoiminta jumalanpalvelusta.

- Mm. näin yhteiskuntatieteiden tohtori, retoriikan tutkija Jouni Tilli,(SK 2017)

(Väitöskirjassaan Tilli analysoi sotilaspappien retoriikkaa ja huomasi, että he puhuivat jatkosodasta pyhänä sotana, jonka voittajia odottaa Karjalassa luvattu maa.

Muokkaus:
....Muistuu mieleen, kun joviaali miljonääri-yrittäjä tuli keskustan sateentekijäksi, voitti vaalit ja tuli autotallissaan rakentamansa "pylpyrän" kanssa kameroiden eteen opettamaan meille mm. "huoltosuhteen tilannetta" ja ilmoitti "laittavansa Suomen kuntoon."

Lupasi myös että tulos, tai ULOS, mutta on tainnut politiikka koukuttaa ja kelpaa vaikka kisa Halla-ahon kanssa opposition johtajuudesta...?
- Jos kokoomus on punavihreänsinisessä hallituksessa niin Sipilän välihuudoista, Pekkarisen tapaan hallituksen suuntaan tulee "mielenkiintoisia...?"

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kyllähän keskustalle tuli tuoreessa puoluebarometrissä aika tyly arvio, eivätkä gallupitkaan ole pitkään aikaan sen osalta hyvältä näyttäneet.

Ylen jutusta: "Puolue on nimittäin pudonnut tuoreimmassa kuuden suurimman puolueen imagovertailussa viimeiselle sijalle. Vielä viime syksynä keskusta oli toiseksi viimeisenä. Edellisen kerran keskustalla oli näin huono imago suomalaisten silmissä ennen vuoden 2011 eduskuntavaaleja."

https://yle.fi/uutiset/3-10667206

Kyllä ne ministerin salkut aina tuppaavat vähän houkuttelemaan, eli uskoisin sdp:lle kaverin löytyvän joko kokoomuksesta tai keskustasta. Perussuomalaisia en näe nykyisillä kannatusluvuilla oikein mitenkään kuninkaantekijöinä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Keskusta on ollut aika herkkähipiäinen vaalitappioihinsa. Esimerkiksi vuoden 2011 vaalien jälkeen se suoranaisesti vetäytyi murjottamaan nurkkaansa eikä suostuut suurin surminkaan osallistumaan hallitusneuvotteluihin, vaikka sitä siinä tilanteessa olisi tarvittu.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #6

Keskusta murjotti pieleen menneitä vaaleja 2011, mutta oli kuitenkin lopulta valmis neuvottelemaan, kun hallitustunnustelija Katainen umpikujatilanteessa pyysi. Tässä MTV:n jutussa hyvää kuvausta noista neuvotteluista: https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/hallitusneuvot...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #7

Eikös yksi ehto ollut keskustalla Kataisen hallituskokoonpanon muodostamiselle se, että keskusta voi olla hallituksessa vain sillä ehdolla, että PS on hallituskumppani? Ja kun PS ei sitten hyväksynyt Kataisen latelemia ehtoja Kreikan tukipakettiäänestyksiin, niin jäi neuvotteluista ulos ja siten myös keskusta.

Niinpä Kataisella ei olllut muuta mahdollisuutta päätyä pääministeriksi kuin ottaa uusi neuvottelukierros jo kerran Säätytalolta ulospotkimiensa vasemmistopuolueiden kanssa. Silloin ei ollut enää reunaehtoja demareille, eikä muillekaan mukaan tuleville puolueille. Toisin sanoen hallituskumppanit sanelivat tärkemmät ehdot hallituksen muodostamiseksi. Samallapas tuli Katainen saaneen komissaarin pestin. Varsinkin kun pääsi itse itsensä esittämään. ;)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #18

Tuo pitää paikkansa ja sitä ei mainittu siinä Huuskon linkkaamassa artikkelissa. Juuri siksi pitäydyn kannassani, jonka mukaan keskusta ei todellakaan suostunut hallitusyhteistyöhön hävittyään vaalit. Jos keskusta olisi mennyt mukaan ilman mahdottomaksi tietämäänsä ehtoa, niin ei olisi tarvittu aivan tuollaista sateenkaarta.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #7

# 7 "Jos (suurimman puolueen) paikan nappaavat demarit, siirtyy Suomi poliittisesti vasemmalle."

Luin juuri Saska Saarikosken kirjoituksen HSssä kuinka hyvässä kunnossa asiat ovat tällä hetkellä, mutta äänestäjät eivät pidä Sipilän "pärstästä"! Halloo!

V. 1945 Englanissa äänestäjät äänestivät itse Winston Churchillin pois pääministerin paikalta ja hän joutui matkustamaan kotiin kesken Potsdamin suurvaltakonferenssita. Tämä siksi, kun Churchill joutui kertomaan kansalle, että sodan jälkeen (vaikkakin voitetun) elintason nostamiseen ei ole varaa. Toinen mies valittiin Englannin päämisteriksi, palkkoja nostettiin ja seurauksena sen talous kärsi kymmeniä vuosia.

Ilmeisesti Suomi on taas niin hyvässä kunnossa, että sillä on varaa tyhmyyksiin.

Käyttäjän PekkaSaikkonen kuva
Pekka Saikkonen

Ettei vain pukkaisi jatkoa oikeistohallitukselle? Vaaleissa Kok+Kesk+PS+KD > 50 % ja saisimme nauttia Puheenvuorossa Ritalan verbaaliakrobatiasta vielä seuraavankin hallituskauden ajan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, tuollahan saisi Halla-ahonkin pois päiviltä. Persut hajoaisivat vallan kaapanneisiin suomensisulaisiin ja halla-aholaisiin, joita kritisoitaisiin selkärangattomuudesta. Halla-ahaolaisten kannatus putoaisi pariin prosenttiin gallupeissa, mutta ryhmä pysyisi hallituspuolueena uudella nimellä...

Ilkka Huotari

Rajat auki ja täysi kommunismi 15.4. eteenpäin.

Lisää velkaa ja veroja.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen
Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Tärkeitä päivämääriä:

Maaliskuu 2019

7.3. Ylen puoluekannatusmittaus

29.3. Ylen puoluekannatusmittaus

Nämä ovat TURHAT .

Ongelmana on se, että Yle ei edelleenkään esitä kokonaisuudessaan vaan jätättää muut ulkopuoliset puolueet pois näkyvistä.

Teidänkin uutisoinnissanne US-IL jätitte SDP:n ottamista vaihtoe-ehdoista ne muut huomioimatta ja liititte ne ns. turhat puolueet mukaan listaukseenne ja tasapuolisuuden takia olisi pitänyt nekin ottaa mukaan.

En luota pätkääkään mihinkään gallup-kyselyihin, kun tahallaan laitetaan toiset pois.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ne muut ulkopuoliset ovat nimeomaan TURHAT, promillepuolueita, joita voi hyvin käsitellä yhdessä kasassa, jos useamman puolueen kannatus on yhteensä parin prosentin luokkaa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@9. Eivät ole, jos verrataan aikaisempiin äänestyskynnysprosenttiin, niin Persut saivat hädin tuskin prosentin täytettyä ja niin myös Virheät aikaisemmin. Nyt ne puoleet olivat itse istuvina puolueina sementoimassa tätä ja vaikeuttamassa uusien puolueiden pääsyä.

Se on helvetin tyhmää, jos nostettaisiin äänestyskynnystä ylemmäs. Niinpä ehdotan, että nostetaan äänikynnystä 25%, niin yksikään nykyisistä ei pääsisi eduskuntaan ja silloin sitä virkaa toimittaisi ikuinen toimitusministeriö.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tässä blogikirjoituksessa luotetaan vahvasti ainakin yhteen gallup-kyselyyn ja se rinnastetaan suoraan aikaisempaan äänestystulokseen.

Hallituksen kolmen puolueen saama prosentuaalinen äänimäärä kaikista neljä vuotta sitten annetuista äänistä rinnastetaan suoraan viimeisen gallup-kyselyn prosentuaaliseen äänijakaumaan.

P.S. Tilanteen arviointia hämärtää osaltaan myös hallituksesta kesällä 2017 poistuneen Perussuomalaisen puolueen nykyinen gallup-kannatus 11,4 %. Toisaalta nykyistä hallituspuoluetta Sinistä tulevaisuutta ei edes ollut olemassa vuonna 2015.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Lähes kaikki julkaistut gallupit osoittavat lähes samaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #12

Yksi asia on varmempi kuin yksikään gallup.

Kansa kyllästyy seuraavan pääministerin naamaan vieläkin nopeammin kuin nykyisen pääministerin naamaan, sillä edessä olevat ajat tulevat olemaan vaikeat ja kansaa kurittavat päätökset kovat.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #13

Menemättä noin pitkälle yksityiskohtiin pystyn kyllä ennustamaan, että puoli vuotta seuraavan hallituksen muodostamisen jälkeen somessa keskustelijoiden enemmistö on sitä mieltä, että maassa on kautta aikojen surkein hallitus.

Sama koskee kyllä myös sitä seuraavien vaalien jälkeistä hallitusta, samoin sitä seuraavien ja ...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #14

Näinähn se menee aina, oli sitten kokoomus, keskusta tai demarit suurin puolue.

Aina on ihan paska hallitus. :)

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Käsittämätön on tämä muka-itsestäänselvyys, että suurimman prosentin (joka on joka tapauksessa mitättömän pieni) keränneen puolueen pj on automaattisesti pääministeri. Ja myös se, että hallituksen pitäisi pysyä pystyssä neljä vuotta vaikka veri kurkussa koristen, kuten tällä hetkellä on Sipilän hallituksen tilanne.

Lipponen aikanaan lanseerasi nämä älyttömyydet.

Henk koht kantani on se, että jos kokoomus onnistuu pelottelemaan ja harhauttamaan kansaa niin, että sen prosenttiluku nousee jonnekin 20 yläpuolelle, ja hallituspohja muistuttaisi nykyistä, tulossa on täydellinen katastrofi.

Siihen en ota kantaa, millainen katastrofi jostain muusta kokoelmasta syntyisi. Luultavasti katastrofi joka tapauksessa, sillä tulevalla hallituksella ei tule olemaan talousnostetta tukenaan, sellaista jonka varjolla Sipilän heebot ovat päässeet rehvastelemaan väittäen että sen toimet olisivat aikaansaaneet koko globaalin nousukauden.

Osa kansasta tulee menemään tuohonkin halpaan, ja kaikki vaaran merkit ovat näkyvissä.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

"Luultavasti katastrofi joka tapauksessa, sillä tulevalla hallituksella ei tule olemaan talousnostetta tukenaan, sellaista jonka varjolla Sipilän heebot ovat päässeet rehvastelemaan väittäen että sen toimet olisivat aikaansaaneet koko globaalin nousukauden."

Kokoomus ja Siniset ovat hyvin peesanneet Keskustaa, ja ottavat nyt kunniaa työllisyyden kasvusta.

Totuus on kuitenkin toisaalla ja kansa tietää sen.

Tarvitsee vain kuunnella ihmisten tuntoja ja olla läsnä siellä, mihin hallituksen edeskäyvät eivät suostu menemään.

Viimeisten kokoomus- ja keskustajohtoisten hallitusten aikana Suomessa on tapahtunut ennennäkemätön rahansiirto köyhiltä rikkaille.

Polarisaation lisääminen on loputtava. Tällä vaaliteemalla on edettävä ja sitä on myös kunnioitettava.

EU:n jäsenenä Suomi on vahvoilla ja maksaa myös heikompien maiden osuuksista. Näin ei voi jatkua. Meillä ei ole enää varaa elättää koko eurooppalaista perhettä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

keskusten painolastina on sen toimintakulttuuri joka on perintöä pres. Kekkosen ajalta, ajalta jolloin maal/kesk. oli kekkosen erityisessä suojeluksessa ja tämä toimintakulttuuri näkyy mm. sote/maakuntamallin runnomisessa maaliiin vaikka lähes kaikki asiantuntijat ovat sen tyrmänneet. Myös se mitä on tapahtunut ja tapahtuu Kittilässä on oiva esimerkki siitä miten kepu käyttää valtaa kunnissa joissa sillä on ehdoton enemmistö valtuustoissa. Kun tälläisen toimintakulttuurin omaava puole saa johtajakseen insinöörin joka työelämässään on tottunut itsevalataiseen päätöksentekoon, joka politiikkaan ei sovi, niin ei ole syytä ihmetellä tämän hallituksen poukkoilevaa politiikantekoa, on annettu esityksiä joita on vedetty takaisin ja myös peruslain yli on ollut halua kävellä.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Arto Grandlund näin eläkeläisenä olen kärsinyt jo monta vuotta Lipposen hallituksen taitetunindeksin painolastista uskoisin että niin kärsit sinäkin sinuttelen vaikkei sinunkauppoja ole tehtykään.

Tuossa tutkailin muutoinkin Lipposen hallitusaikaa ja realisesti nyt Sipilän aikaan tehdyt leikkaukset ovat mitättömiä verrattuna Lipposen hallituksen aikaan.

On aivan huuhaata sanoa että runnotaan sotea läpi kun sitä on jo työstetty 14 vuotta ja sosiaali ja terveysvaliokunta on kuullu jo yli tuhatta asiantuntijaa.

Onkin mielenkiintoista jääkö sote/maku Krista Kiurun syliin va laskeeko suureen saliin äänestykseen. Sote/maku saisi arvoisensa päätöksen kyllä suuressa salissa, lähiajat sen näyttää.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Otsikosta sen verran että: Kyllä sipilän naama olisi välttänyt kansalle, mutta kun politiikka on siirtynyt oikealle, niin kansa on joutunut siirtymään vasemmalle. Teot ja pyrkimykset ratkaisevat, ei ulkonäkö.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Edustuksellinen demokratian puoluepoliittiseen karuselliin kuuluu, että johtaneet puolueet manataan maan rakoon vaaleissa, ja seuraavassa hallituksessa istuu oppositiossa aiemmin istunut suurpuole höystettynä yhdellä aiemminkin hallituksessa istuneella valtapuolueella ja muutamalla pikkupuolueella.
Karuselli pyörii..

"Kukaan ei väitä, että demokratia olisi täydellinen tai kaikkitietävä. Itse asiassa, on sanottu, että demokratia on huonoin hallintotapa, ellei mukaan lasketa kaikkia muita hallintotapoja, joita aika ajoin on kokeiltu."
Winston Churchill

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Suomessa (ainakin Suomessa) on politiikan mediasoitumisen aikana tullut tavaksi, että kansa viehättyy uudenlaisesta esiintymisestä.

Katainen toi mediaan uudenlaisen poliittisen hahmon. Hänen naamansa kului hankalina vuosina, ja "vastuunkanto" sai saman merkityksen kuin hölmöys. Katainen oli HUOMATTAVASTI mainettaan parempi poliitikko, jonka kohtaloksi koitui sixpack hallitus, jonka toimintakyky oli Kataisen taitojen ansiosta yllättävänkin hyvä. Katainen joutui kuitenkin maanpakoon.

Stubb toi uudenlaisen poliittisen hahmon. Yltiöpositiivinen ja neuroottisesti hymyilevä Stubb pystyi muutaman vuoden ajan höynäyttämään kannattajiaan kunnes joutui johtotehtävään. Silloin hänen ohuutensa paljastui kaikille ja Stubb joutui maanpakoon.

Sitten Sipilä toi uudenlaisen poliittisen hahmon. Hän oli lutuinen, politiikan ulkopuolelta noussut bisnesmies. Hän kompuroi poliittisessa taitamattomuudessaan kuopasta toiseen. Usein tuli mieleen, että eikö hän kuuntele Kepun poliittisten konkareiden neuvoja vai eikä konkarit hänelle neuvoja anna.

Sipilän paras kontribuutio Suomelle oli jättää ulko- ja turvallisuuspolitiikka Soinin ja J Niinistön hoidettavaksi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Katainen oli HUOMATTAVASTI mainettaan parempi poliitikko"

Varsinkin Kataisen voitto markkinavoimista sai suurta huomiota maailmalla.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Onneksi tuo almankin galluppi näyttää hyvältä. :)

Keskusta ja kokoomus tippuu, ja demarit ja vihreät voittaa.

Jukka Ryhänen

Olen pettynyt siihen että uskovainen pääministeri Sipilä osoittautui aivan täydeksi insinööriksi. Hänessä ei ollut ministeriainesta vähääkään.

Uskovainen pääministeri olisi voinut muuttaa Suomen suuntaa Jumalan Sanan viitoittamaan suuntaan mutta näin ei valitettavasti käynyt.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

...Juu, piti kansalaisten onneksi "rauhansanalaisen kynttilänsä" politiikasta vakan alla ja säästi suviseuroille-toisin kuin esim. Soini, Räsänen ja Niikko!

- Samoin piti vakan alla alkiolaisen köyhän asiankin- valitettavasti!
( Mihinkäs miljonääri-yrittäjä-bisnesmies raidoistaan-uskovainenkaan?!)

Jukka Ryhänen

Sillä ei ole merkitystä mihin kristilliseen kirkkoon tai liikkeeseen henkilö kuuluu vaan sillä miten hän päättäjänä ja vaikuttajana toimii maansa parhaaksi.

Nykyisen ateismin ja jumalankieltämisen aikakaudella Suomi on vajonnut ja vajoaa koko ajan alemmaksi. Kohta jämähtää talous lopullisesti ja Suomi taantuu B- tai C-luokkaan.

Kun lähes kaikessa toimitaan Jumalan Sanan vastaisesti niin seuraukset ovat armottomia ja kaikkien nähtävissä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #34

Onhan se saatanallista, että maallinen tuomioistuin rankaisee Helsingin piispaa taloudellisista väärinkäytöksistä.

Omaa leiviskäänsä ei saisi enää hoitaa ja kartuttaa Jeesuksen neuvojen ja opin mukaisesti.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen Vastaus kommenttiin #41

Soini plokissaan: Jos on kunnon saarnamies kirkko on täynnä.

Jos on puhelahjainen poliitikko tori on täynnä kuulijoita.

...Jos kerran on näin, niin puhelahjaisten saarnamiesten ja poliitikoiden sinisten ja keskustan kannatusgallupit eivät näyttäisi nyt miltä näyttävät...?!

Eräs, nyt jo edesmennyt demari-kansanedustaja-ja ministeri sanoi aikanaan, että aate ja usko kuuluvat samaan veneeseen.
- Siinäkin valossa sinisten ja kristillistenkin kannatus pitäisi olla jotain ihan muuta-puhumattakaan keskustan tämänhetkisistä kannatusluvuista-ja tilanteesta...?!

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen Vastaus kommenttiin #41

"Omaa leiviskäänsä ei saisi enää hoitaa ja kartuttaa Jeesuksen neuvojen ja opin mukaisesti."

Jeesuksen neuvot ja opit eivät koskeneet omaa leiviskää vaan isännän leiviskää. Piispan isäntä on käsittääkseni Jumalan lisäksi Suomen kansa, tai ainakin pitäisi olla.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #63

Isäntänsä kultarahan hyvin sijoittaneet palvelijat hoitivat oman leiviskänsä hyvin ja saivat siitä isännältään palkinnon.

” Jokaiselle, jolla on, annetaan. Mutta jolla ei ole, siltä otetaan pois sekin, mitä hänellä on.” Luuk.18:26

P.S. Voisi olla Sipilän hallituksen hallitusohjelmastakin.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@32. Sipilä ei ole uskovainen vaan tekosellainen ja syyllistyi syntiin:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Seitsem%C3%A4n_kuole...
https://historianet.fi/yhteiskunta/uskontojen-hist...
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/02/25/seitseman...

Siinä näkee sen, että Sipilä ei välitä muista yhtikäs mitään kuin ainoastaan itsestään.

Jukka Ryhänen

No niin, ja missä seurakunnassa itse vaikutatkaan ja mitä uskoa tunnustat? Voitko mainita myös muutaman suosittelijan uskosi määrästä ja laadusta?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #36

Jukka Ryhänen,

Jumalan armo ratkaisee mahdollisen taivasosuuden, eivät maalliset suosittelijat.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen Vastaus kommenttiin #43

Torstaina kokoontuu kristillisiä ja muita poliitikoja ja eri alojen ihmisiä Suomen kansalliselle "Rukousaamiaiselle"-toivottavasti kertovat minkä puolesta ovat rukoilleet? - Mahtaneeko Räsänen ja Soini toimia puhujina ja esirukoilijoina?

Eduskunnassa on myös erityinen "rukouspiiri"-lieneekö iso ja aktiivinenkin?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #36

@36. Minä en usko mihinkään kirjoitettuun juttuihin. Minä uskon kyllä korkeaan voimaan, joka on siellä jossakin, mutta minä olen agnostikko.

Puu hedelmistään tunnetaan, kuten sanotaan. Mutta mätä omena on syytä erottaa, jos se käy vahingolliseksi toisia omenoita kohtaan.

Maallisia kirjoja ei ole syytä uskoa, sillä minä uskon enemmän siihen, että elämän voima syntyy siitä maasta, josta puun juuret kasvavat ja runko vahvistuu, sen jälkeen onkin oksien kasvu ja siitä kasvavat haarat. Ne haarat ja oksat ovat niitä nykyisiä uskontoja, mitkä vääristävät paljon meidän nykyisiä uskomuksiamme. Puun runko taas edustaa niitä kaikkia uskomuksiamme, jos katkaisemme rungon kokonaan, niin siitä huolimatta siitä kasvaa ituja, mitkä kasvattavat puun uudestaan. Joten meidän elämämme on puun juureksissa ja siinä piilee se jumalan elämän voima.

Me emme voi varmuudella tietää, että mikä aiheutti alkupamauksen, sillä jos me yritämme katsoa alkuräjähdystä syvällisemmin, sitä hitaammin me ymmärrämme ja reagoimme, emme voi päästä sen lähemmäksi. Mitä enemmän yritämme sitä ymmärtää, sitä huonommin ymmärrämme, kun emme pyrkimyksistämme huolimatta pysty sen lähemmäksi ymmärtämään. On alku ja loppu, ne ovat kuitenkin samat.

Minä olen ymmärtänyt tuon jo aikoja sitten ja ymmärrän sen, että minulla on henkilökohtainen yhteys korkeampaan voimaan ja jokaisilla meillä on jumala itsessämme, kunhan etsimme sen.

Kaikki seurakunnat koko maailmassa on väärä tapa käsitellä asiaa.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Vanhalestat-rauhansanalaisetkin ovat tunnetusti kovia bisnesmiehiä-omine hyväveliverkostoineen kaikkineen.
"Lähimmäisenrakkauskin" ulottuu lähin uskonveljiin-ja sisariin...

Maallisen mammonan enentäminen ja säilyttäminen ja kova yrittäminen on tärkeää, eli Mooses on Mooses, mutta BISNES on BISNES!

- Kenellä miljoonien arvoiset sijoituskuoretkin on hän kuorensa kateellisilta kätkeköön...

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

@34
Mammonan palvominen on raamatussa erikseen tuomittu, mutta tekouskovainen farisealainen teki juuri sitä.
Viite:
"Juha Sipilästä tuli miljonääri valtion tuella ja härskeillä tutunkaupoilla"
https://seura.fi/asiat/seuran-selvitys-juha-sipila...

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

Uskovaisuus on joko todellista tai nimellistä. Päältäpäin ei aina näe kummasta on kyse, mutta teot kertovat ollaanko Kristuksen vai mammonan asialla.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Ei kannata vielä ilakoida, että Sipilän ja Orpon aika on ohi.Jos oppositio ottaa niin raukkamaisen tempun, kuin puhemaratonin käyttöön ettei sote pääse maaliin. Siitä voi olla seurauksena se, että Kok ja Keskusta sopivat, etteivät kumpikaan puolue lähde Rinteen ja Demareiden kanssa hallitukseen.

HS helmikuun gallupin mukaan KOK saisi 38 paikkaa, Keskusta 31, Persut 24 ja ruotsalaiset 8 paikkaa. Siinä olisi 101 eli enemmistö eduskunnasta.

Jos ennustettu kauhuskenario keskustan kohdalla ei realisoituisikaan kokonaiseedessaan, niin hallituksella olisi toimiva enemmistö eduskunnassa.

Voisivat siten viedä soten ja maakuntauudistuksen päätökseen, ja näyttää vastustajille närhen värkit. Rkp lähtee hallitukseen tunnetusti hinnalla millä tahansa ja uskon, että ko tilanteessa Persut kelpaavat Sipilälle ja Orpolle.

Toivon tämän toteutuvan, siksi törkeää on opposition toiminta viime aikoina ollut.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Olet ihan oikeassa siinä, että vaalitaistelussa on mahdollista pilata välejä. Oletan kuitenkin, että sdp, kokoomus ja keskusta mahtuvat vaalien jälkeen erilaisiin kokoonpanoihin, joissa kaksi niistä on mukana. Mainitsemasi 101 on niin pieni enemmistö, että sillä ei hallitusta todennäköisesti muodosteta.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

101 voi vaalien jälkeen olla vaikka 106. Rinne ei saisi edes sataakaan edustajaa hallituksensa taakse. Kaksi kolmesta suuresta pitää olla hallituksessa. Luulen, että Sipilä ja Orpo ovat korviaan myöten kyllästyneet demarien toimintaan sote- ja maakunta-asiassa. Sote ja maakuntauudistus on nykyisille hallituspuolueille niin iso asia, että niistä ei vähällä luovuta.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Suoraan sanottuna me luultavasti tarvitsemme juuri sitä, siirtymistä hieman vasemmalle.

Pitkän aikaa on puhuttu vain rahasta - ei ihmisistä ja heidän hyvinvoinnista. On puhuttu yritysten hyvinvoinnista huomioimatta kansalaisten osuutta kaikesta.

Hyvin harva on puhunut siitä, miten hyvinvointiyhteiskunta on mahdollistanut monen yrityksen menestymisen. Sen sijaan uskotaan jotenkin, että yritykset ovat yksipuolisesti luoneet hyvinvointimme.

Emmekö jo voisi hyväksyä sitä tosiasiaa, että menestymme parhaiten, kun yhteiskunnnan kaikkien osapuolten osuus tunnustetaan ja mennään eteenpäin sitä tietä?

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

"on puhuttu vai rahasta". Jos ei ole rehaa, niin ei ole hyvinvointiakaan. Demarit ja Vassarit ovat huonoimmat sitä rahaa tekemään, mutta parhaat tuhlaamaan.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Voin vain todeta omalta kohdaltani, että kohtalaisen neutraalin vaiheeni jälkeen vasen nyt vetää. Mihinkään en rupea sitoutumaan edelleenkään (ja tuskin sitä mistään käsin pyydetään), mutta nyt kuluneen hallituskauden hoito kertoo omaa karua kieltään ihan itse.
Vanhan konservatiivin Ilaskiven ulostuloa kunnioitan. Toisella laidalla ihastelen Li Anderssonin osaamista ja karismaa. Demaria minusta ei oikein tule, ei myöskään vihreää. Jos Ele Alenius vielä olisi, löytyisin minäkin ehkä sieltä. Tällä kierroksella.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Keskusta panikoi uhkaavan rökäletappion vuoksi ja keksi nyt sen halvimman populismin keppihevoseksi mikä tähän hätään löytyi: susivihan. Äänestäjän näkökulmasta tässä oli toki jotain hyvääkin. Niitä puolueita, joiden edustajia oli tätä susialoitetta allekirjoittamassa, en äänestä. Äänestääkö vihreitä vai kristillisdemokraatteja, siinä pulma.

http://mikalamminp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/270769...

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Tuossa taanoin edesmenneen äitini luona kävi kulkukauppias ja oli kertonut mitä itärajalla susille tehdään elikä ammutaan pois ja poljetaan suohon.
Siinä on yksi tarina suden ystävälle pohdittavaksi vihreään susikiimaan.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #54

Kestänee vielä pitkään ennen kuin tässä maassa myönnetään täysikasvuisille koiraeläimille äänioikeuksia. Olkoot sitten kesyjä tai villejä. Siihen saakka pidättäydyn ottamasta kantaa asiaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #54

Minua ei kiinnosta mitä verihumalainen kulkukauppias mummolle kertoili.

"Vastaani tuli riutunut hukka synkällä metsätiellä.
'Kotia tule, hukkarukka, mummu venttaa siellä.'

Vaan mummopa otti leipäveitsen, pitkän niin kuin sotapeitsen,
painavan kuin piilukirveen, tappokalun ihan hirveen.

Minä karvat pystyssä nurkista kurkin,
kun muori söi suden, kun muori söi ihanan napasuden
ja teki sen taljasta turkin."

Eeva-Liisa Manner kirjoitti näin hauskasti runossaan ”Mörön susijuttu” kokoelmassa Kamala kissa ja Katinperän lorut.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Vaaliasetelma on aika suoraviivainen, se on vasemmistoa, tai aktiivimallilla keppiä kansalle, jos asian hieman kärjistää. Siinä sitten kansa valitsee ja äänestää.

Siinä varmaan Huuskokin miettii mitä puoluetta äänestää? ;-)

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Kokoomus ei pystyne piilottelemaan sen väittämän takana, että kaikissa näissä kokoomuksen sisältämissä hallituksissa syy on aina ollut ketjun muissa jäsenissä kuin kokoomuksessa. Ei kukaan jääkiekkovalmentajakaan sellaista usko, tuskinpa äänestäjätkään.

En mielelläni antaisi kokoomukselle vaalineuvoja, mutta menköön: olkaa tiukkoja, jäsentäkää tarkasti kaikki se, minkä puolesta kokoomus seisoo, luokaa jyrkkiä ehtoja hallitukseen osallistumiselle juuri sellaisissa asioissa, joissa ei-kokoomushallitus todennäköisesti epäonnistuisi, jääkää kerrankin oppositioon (edellisestä kerrasta on yksinkertaisesti liian pitkä aika) ja naurakaa päälle, kun muut sitten epäonnistuvat. Saisitte palkkioksi 40 % 2020 -luvun vaaleissa.

(Ei kokoomus luultavasti juuri tätä neuvoa usko...)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Alman puoluekannatusmittauksessa näkyy kokoomuksen osalta hoitajamitoituskeskustelu niin, että sen kannatus on laskenut. Puolueen pitää keksiä jostain uusi vaihde silmään säilyttääkseen mahdollisuudet taistella pääministerin paikasta.

Juttu uusimmasta mittauksesta Uudessa Suomessa:

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/273649-alma-gallu...

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Se olisi pitänyt Paven päästä johtajaksi, niin Keskustan kannatus olisi raketoinut ja prosentit tässä kohtaa ihan toisissa sfääreissä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset