Markku Huusko

Timo Soinin vaiherikas poliittinen ura taitaa olla sitten taputeltu

  • Ulkoministeri (sin) Timo Soini ministeriaitiossa eduskunnassa syksyllä 2018. Kuva Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Ulkoministeri (sin) Timo Soini ministeriaitiossa eduskunnassa syksyllä 2018. Kuva Petteri Paalasmaa / Alma Talent

Kun perussuomalaiset teki sen varsinaisen jytkynsä vuonna 2011, sai puolueen pitkäaikainen puheenjohtaja Timo Soini Uudenmaan vaalipiiristä huimat 43 437 ääntä.

Se oli eniten koko maassa, pari tuhatta enemmän kuin se potti, jonka silloin huippusuosittu ja kokonaistuloksissa toiseksi yltänyt Alexander Stubb (kok) sai.

Vielä 2015 kakkosjytkyssä Soini ylsi lähes 30 000 ääneen, mutta hän ei ollut enää ykkönen. Suomen suosituin poliitikko niissä vaaleissa oli keskustan Juha Sipilä, vaikka oli ehdolla Uuttamaata selvästi pienemmässä Oulun vaalipiirissä. Stubb tuli noissa kisoissa kolmanneksi.

Nyt ulkoministeri Soini on päättänyt jäädä pois eduskunnasta ensi kuun vaalien jälkeen. Sitä voi pitää sekä odotettuna että yllättävänä. Tähti on ollut laskussa, mutta taustalla vetäytymispäätöksessä on epäilemättä ollut taustalla arviointi myös perhe-elämän kannalta.

Siniset piti Soinin eduskuntavaaliehdokkuudelle ovea aidosti auki loppuun asti. Nyt paikka näin viimeisenä vaaleihin ilmoittautumispäivänä täytetään Uudellamaalla jollakulla toisella henkilöllä.

 

Timo Soinin vapaaehtoinen poistuminen Arkadianmäen näyttämöltä jättää valtavan aukon vuoden 2017 hallituskriisissä keinotekoisesti perustettuun siniseen tulevaisuuteen.

Joku poliittinen vastustajakin jäänee kaipaamaan hänen verbaalista nokkeluuttaan politiikanteon kuumimmissa tilanteissa. Ehkä joiltain osin myös media.

Olemassaolostaan taisteleva siniset on kytkenyt koko tulevaisuutensa käytännössä Uuteenmaahan. Ehdolla siellä ovat ministerit Jussi Niinistö ja Sampo Terho sekä eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo.

Tuolle kolmikolle Timo Soinin tämän päivän ilmoitus tarkoittaa sitä, että he kamppailevat keskenään sinisille Uudellamaalla todennäköisesti osuvasta yhdestä ainoasta paikasta uudessa eduskunnassa.

Soini saattaa yrittää tekohengittää poliittista jatkoaan toukokuun eurovaaleissa.

”Olen käynyt Soinin kanssa monia mielenkiintoisia keskusteluja eurovaaleista. Hän on luvannut asiaa vakavasti harkita”, Sampo Terho sanoi Uuden Suomen haastattelussa viime syyskuussa.

Soini istui hurjan yli 130 000 äänen saaliin saatuaan europarlamentissa vuosina 2009–2011 ja tuli sieltä tekemään kevään 2011 jytkyä. Kansanedustajana hän on toiminut tuota taukoa lukuun ottamatta vuodesta 2003.

 

Jos Soini keksii parempaa tekemistä, jäävät toukokuun eurovaalitkin hänen osaltaan väliin. Sitä myötä olisi hänen vaiherikas ja menestyksekäs poliittinen uransa sitten taputeltu.

Saattaa se poliitikkoura olla taputeltu, vaikka hän lähtisikin ehdolle. Heiltä, jotka hänet äänestivät vuonna 2009 perussuomalaisena Brysseliin euroherroja härnäämään, tuskin ääniä hirveästi enää heruisi.

Eurovaaleihin ehdolle lähtemistä Soini ei suostunut tänään eduskunnassa kommentoimaan. Hänen vastauksensa oli kohtuullisen erikoinen "Miksi kysyt?" Hän neuvoi toimittajia luottamaan omaan kykyynsä tulkita hänen tämänpäiväistä blogitekstiään, jonka otsikko on Kiitos näistä vuosista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (51 kommenttia)

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Soini vertasi kuntavaalien äänipottiaan perussuomalaisten puheenjohtajana ennen loikkaamistaan pärjäämiseen eduskuntavaaleissa sinisenä ehdokkaana.

Olisikohan Soinista ollut enää ääniharavaksi.

Jussi Niinistö luultavasti lupailee 200 hornettia vaalipäivänä.

Sampo Terho äänetön kokoomuksen ja keskustan takuumies.

Simon Elo teatraalinen uhrautuja.

Kaikki loikkareita. Ei uskottavuutta. Ei jatkoon.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Timo Soini: " Mulla on kaunis ja viisas vaimo"

Olipa hieno lopetus Soinilta tiedotustilaisuuteen kun toimittajien kysymykset pikkuhiljaa kävivät aina vain tökerömmiksi.

Timo on aina osannut eikä pettänyt nytkään, hieno mies.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Sinisten ja persujen kohtalo on vähän samantapainen kuin Ohukaisen ja Paksukaisen loppu.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Eero - ei saisi lukea sun kommentteja duunissa. Nauroin ääneen.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Minusta tuollainen ei ole kyllä sitä retoristista ja rentoa Soinia, vaan ylimielistä ja koppavaa Soinia. https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/273729-timo-soini...

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Poliittinen peluri ja politiikan pisnismies-toimialana populismipolitiikka.
- Yrittäjä ja peluri joka hävisi lopulta pelin.
Värikkään retoriikan, huumorivitsit-ja sloganit muistamme, MUTTA mistä, yhteiskunnallisesti ja poliittisesti merkittävästä saavutuksesta me ja poliittinen historiamme tulee hänet muistamaan..?

- Jytkyjä ja intohimoministerin salkkua ei lasketa.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

Jos hienous arvioidaan vain poliittisen osaamisen perusteella ilman moraalia, niin sitten oli myös Josif Stalin hieno mies.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Soini saattaa yrittää tekohengittää poliittista jatkoaan toukokuun eurovaaleissa.
"

Ei.
Ei mitään jakoa. Hän ei olisi päässyt edes eduskuntaan. Väistyi jo Halla-ahon tieltä, koska siinäkin olisi tullut takkiin. Halme aikanaan toi nosteen Soinille. Nuivat sen jälkeen jytkyissä.

Useat tuttavat/sukulaisetkin tuohon helppoheikkiin uskoivat vaikka sanoin mitä. Kiroavat nyt koko jätkää. Hyvä että persuissa on nyt sentään parempi ja rehellisempi meno. Soini oli sutkautuksineen jotain aivan höpsöä... sen jälkeen kun sai menestystä vaaleissa mediakin mukautui, ja hänestä tuli uusi normaali median etsiessä uudet pahikset (muistan hyvin sen ajan, kun Soini oli se median pahis, mutta sekin hassusti suosion mukana pitkälti muuttui). Samoin media käyttäytyy keskimäärin jatkossakin mikäli arvata pitäisi.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Minulla oli vahva intuitio jo Halla-ahon liittyessä puolueeseen että Soini käyttäytymisestään päätellen tulee käyttämään Perussuomalaisten suosiota kaupantekovälineenä ja pettämään perussuomalaiset äänestäjät. Kun tämä toteutui uskoin että pelattuaan itsensä pussiin Soini tulee jäämään omilleen poliittisella kentällä ja mahdollisesti lopettamaan kokonaan poliittisen uransa. Aika lähellä tuota liikutaan tällä hetkellä.

...Kaiken koetun jälkeen petoksella saatu palkkiovirkakin maistuu katkeralta ja mahdollisesti Soini heittää sen käsistään kuin hopearahat ylipappien jalkojen juureen temppelin lattialle ja lähtee pois tyhjin käsin. Juudaksiin eivät luota ystävät eikä viholliset. Hirttäytyminen Brysseliin päättää Soinin poliittisen elämän. Eikä kukaan tahdo maksaa poliittista velkaansa Soinille. Kansansuosiota hänelle ei enää tule, opetuslapseuteen hänestä ei enää ole ja hänen tilalleen valitaan joku toinen. (Mestari ja Juudas 11.6.2017)

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Pah.. esim. ikiwanhalla tiede-foorumilla (toimii vieläkin) Halla-ahon nousu Soinin tilalle "tiedettiin" jo kun mies ensi kertaa meni puolueeseen. Hyvin veikattu.. olinhan siellä minäkin.. taisin moisen varoituksen monelle antaa ilman vaikutusta. Mutta nyt fiilis on kyllä se, että meni vain miten pitikin.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Aina kun Soini pääsi ääneen eduskunnassa, mediassa jne, tuli aina hymy huulille. Saa olla nykypäivänä aika jannu joka pystyy samaan mitä Soini perustaessaan perussuomalaiset ja sen menestyksen. Kunnioitan kaveria kybällä. Mielipiteeni oli henkilöön ei politiikkaan tai veivauksiin.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Viime vuosina huvittuneisuus vaihtui myötähäpeään.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

Timo Soini kyllä perusti perussuomalaisen puolueen, tai oikeammin vaihtoi SMP:n nimen. Toni Halme käynnisti nousun jonka mukana Soini surffasi, olematta todellisuudessa koskaan perussuomalaisten äänestäjien asialla. Jytkyn toivat sittemmin halla-aholaiset, sekään ei ollut Soinin ansiota vaikka se kovalla suunsoitolla saatiin siltä näyttämään.

Soinin kaksinaamaisuus paljastui vasta kun hallitustaival alkoi. Soinilaiset jättivät kokoomukselle ne ministerinsalkut joita he olisivat tarvinneet vaalilupausten pitämiseen. Soini itse nosti kytkintä ja lähti maailmalle. Rahan lapioinnille EU-tukiin annettiin Soinin hyväksyntä, eikä Suomeen koskaan ole tullut yhtä paljon epämääräisiä turvapaikanhakijoita kuin soinilaisten hallituskaudella.

"Saa olla nykypäivänä aika jannu joka pystyy samaan mitä Soini"

Jos aloittaa sillä että heittää moraalin nurkkaan, niin voisihan tuo onnistuakin.

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko

Arkadianmäen verovaroin ylläpidetyn laitossirkuksen klovnien joukkoon soini kyllä muuten sopi, mutta ei siitä syystä miksi kansanedustuslaitos on olemassa ja sinne valittujen henkilöiden, kansalaisten etuisuuksien ja asioista päättäjien tarkoitus olisi siellä toimia. Oma etu, vallanhimo ja helppo ministerinvirka olivat soinin agenda .

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Sinisten onneksi heillä on eduskuntavaaleissa äänimagneettina karismaattinen kansanvillitsijä Simon Elo. Ihan hyvillä mielin siniset voivat jo alkaa jakamaan toisilleen ministerin salkkuja.

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko

Et varmaan kirjoittanut tätä tosissasi, sano että et....:(

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Paljonkos Soinin pitäisi saada ääniä päästäkseen Europarlamenttiin?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Hyvä kysymys. Listan, jossa hän menisi parhaana läpi, pitäisi viime vaalien tulosten perusteella saada noin 100 000 ääntä. Sinisille yksin tuo tuntuu aika tekemättömältä paikalta, mutta jossain vaaliliitossa mahdollisuudet olisivat paremmat.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Jokainen aikakausi tarvitsee narrinsa ja Soini jatkoi siitä mihin Veikko Vennamo jäi, toki on myönnettävä, että Vennamon ansiot ovat huomattavasti suuremmat, kuin soinin ja tällä viittaan karjalaisten asuttamiseen sodan jälkeiseen Suomeen. Vennamon aika Pientalopoikien puolueen ja SMP:n perustajana ja puh.johtajana eivät hänen saavutuksiaan mairittele ja samoin tulee käymään Soinille, persujen perustajalle.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Jotetenkin on aistittavissa että vielä ehdin ja pääsen sanomaan jotain ilkeätä Timo Soinista kuten tuo Sosialidemokraatti Arto Granlundin "narri" lohkaisun.

Jos nyt kuitenkin katsoo koko Timon ansioita niin ei siinä mitään häpeämistä ole päinvastoin se millä sitkeydellä hän veti Perussuomalaiset merkittäväksi puolueeksi konkursin tehneen smp-n raunioilta.

Tämä kirjoitus tuli ihan sponttaalisesti ja en ole Timon puoluetta äänestänyt mutta kirjoitin silti.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

Perussuomalaisten nousun merkittäväksi puolueeksi aloitti Toni Halme. Jytkyyn päästiin Soinin vihaamalla halla-aholaisuudella, jota Soini kieltämättä osasi viekkaasti käyttää hyväkseen. Lopulta Timo Soinin perussuomalaisen naamion takaa paljastui sininen naama, se todellinen Soini.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

On selvää, että maamme tarvitsee aika ajoin karismaattisia 'muutosjohtajia', jotka saavat kansan syvät rivit uskomaan muutokseen.

Kun aikaa kuluu ja muutosta ei näy, kansa joutuu toteamaan olleensa väärässä.

Pettymys on vielä suurempi, kun kansa havaitsee tulleensa huijatuksi.

Luottamuksen menetystä ei enää jälkimainingeilla paikata.

Sen tietää varmasti myös Soini, jolle Perussuomalaisena miehenä, kansa antoi äänensä, mutta Sinisenä miehenä, ääniä tuskin enää vaalipäivän lopussa korkeisiin pinoihin laskettaisiin.

'Sitä saa, mitä tilaa' tai 'niin makaa, kuin petaa'!

Sloganit ovat tuttuja ja kumma kyllä, paikkansa pitäviä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Timo Soini kertoi jo parikymmentä vuotta sitten julkisuudessa, että hän pyrkii luomaan populistisen puolueen.

Hänen gradunsa käsitteli populismia.

Hän on kaiken tuon tehnyt ja ikääkin on alkanut kertyä. Miksi ei siis siirtyä hyvin ansaittuun eläkevirkaan tai vapaaherraksi?

Mutta... The show must go on...

Meidän nuorempien on edelleen otettava jotain kantaa yhteiskunnallisiin asioihin. Vaikka sitten äänestämättä jättämällä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ei lähde EU-ehdokkaaksi, siinä on päämäärä asetettu ja sitähän kirjoittaa, ettei ettei päämäärää ole.

Tuskin myöskään motivaatio enää siihen riittää, siis lennellä lentokoneella parlamenttiin töihin ja istua maratonäänestyksissä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Oletan, että hän aidosti pitää EU-parlamenttia yhtenä vaihtoehtona, mutta ei suinkaan parhaana. Sitä paitsi se on epävarma vaihtoehto, koska kyseisen työpaikan saaminen riippuisi äänestäjistä.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Soini luultavasti laskee mahdollisuutensa huonoksi saada riittävästi ääniä ja ei lähde edes yrittämään. Ja taustalla kummittelee joku palkkiohomma, jossa on iso iso palkka ja pieni pieni työ ja vastuu.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen Vastaus kommenttiin #22

...Milleköhän taholle Soini olisi niin suuria palveluksia, esim. Häkämiehen tapaan ehtinyt ja päässyt tekemään, että "kunnon tilipäivä" olisi tulossa...?!

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Paikan työpaikan saaminen riippuu myös rahasta! Jos olen ymmärtänyt, niin Sinisillä ei ole puoluetuen takaamaa rahoitusta.

EU parlamenttiin pääsy on suuren tahan takana.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tässä on se riski, että jos jää rannalle parlamenttivaaleissa niin sitten tilanne on se, että jätti eduskunnan epäsuosittuna ulkoministerinä, entisestä puolueesta lähteneenä, eikä kansa valinnut parlamenttiin. Se alleviivaa oman poliittisen uran mahalaskua. Sitä todennäköisesti miettii, onko valmis ottamaan sen riskin.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Mikään historiallinen näyttö ei tue käsitystä, että loikkareille olisi luvassa yhtään paikkaa edes Uudeltamaalta.

Vaaleissa 2011 Soini oli siellä puoluejohtajana ja vaaliveturina, tulos alle valtakunnan keskiarvon. Vaaleissa 2015 oli tilanne sama ja vielä Niinistökin mukana - tulos vain pari kymmenystä yli valtakunnan. Elon äänisaalis oli tulokselle merkityksetön, kävi vain tuuri kun meni läpi.

Nyt jos valtakunnan kannatus on hädintuskin mitattava jopa alle 1%, millä ilveellä tuosta kammetaan piirikohtainen piilevän kynnyksen ylittävä n. 2,5%? Millä siitä olisi kammettu edes Soinin kanssa?

Eurovaaleja kohti ennuste on vielä lohduttomampi. Valtakunnallinen 100000 äänen saalis eli noin 6% kannatus on täysin ylittämätön tuolle porukalle. Ei edes auta anella KD:ta vaaliliittoon, koska siinä leikissä Essayah vetää pidemmän korren.

Koko eurovaalikysymyksen auki jättämisen ainoa pointti on uunottaa medialta juttu toisensa jälkeen palstatilaa eduskuntavaaleihin asti. Ja mediahan antaa uunottaa, mielin määrin. Ei se ole tyhmä joka pyytää, vaan joka antaa.

No, Soini pääsee tästä jaloilleen. Selusta on turvattu aina, voi maailman tappiin asti uhota blogissaan että "kyllä MINÄ olisin pärjännyt kun vaan olisin lähtenyt". Muut maksavat poliittisen hinnan hänen uransa päätöksestä bisnesluokassa lentelyyn.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

On tosiaan mahdollista, etteivät siniset saa yhtään edustajaa läpi. Itse pidän kuitenkin tässä vaiheessa todennäköisenä, että Jussi Niinistö, Sampo Terho ja Simon Elo pystyvät sinisten muiden Uudenmaan ehdokkaiden avustamina saamaan sieltä puolueelle yhden paikan.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Itse arvioin, että Soinin mukanaolo olisi edistänyt Sinisten jatkoa eduskunnassa. Nyt poisjäänti-ilmoitus saattaa vetää mattoa jalkojen alta mainituilta sinisiltä ehdokkailtakin. Tässä on vastakkain tuoreiden mielipidemittausten alhaisen kannatusluvut sinisille, jotka tuskin kohoavat Soinin lopettamisella ja toisaalta edellisten vaalien hyvät edustajakohtaiset äänimäärät. Millään en usko, että nuo äänipotit säilyvät, muttei se nyt ihan selvää ole, että ne putoaisvat 10% aiemmasta, kuten puoluekannatuksesta voisi päätellä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Onko viimeisin eduskunnasta pudonneista puolueista Nuorsuomalaiset, joka oli silloin uusi puolue?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Historiallisen suuren kannatuksenhan PS-puolueemme sai Soinin johdolla. Esimerkiksi verrattuna Vennamoihin tuplasti enemmän edustajia.

Tämä, että Soini jätti ilmoittamisen viimeiselle mahdolliselle päivälle, oli iso tuki meille Perussuomalaisille. Nythän jäljelle jääneistä Sinisistä ei kukaan ehdokas ehtinyt hakeutua johonkin paremmat mahdollisuudet antavaan puolueeseen. Niinpä se isohko äänestäjäjoukko, joka on pantannut kantaansa siniset vai PS, antaakin hyvän loppuhuipennuksen juuri meille.

Että kyllä Soinia saatetaan vielä kiitollisuudella muistella Perussuomalaisissa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

”Kaikkeni annoin ja paljon sain. Jokainen elämäni päivä, kuukausi ja vuosi on ollut minulle hyväksi”, Paksukainen kiteytti blogissaan. Ohukainen saa jatkaa persujen poliittista komediaa nyt omillaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Soinin jäähyväisblogissa oli vain pari lausetta jotka eivät olleet - minä sitä ja minä tätä.
Näin Soini tuli osoittaneeksi että oikeistopopulismissa ei ole kyse vastuusta tai yhteistyöstä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ohukainen ja Paksukainen - viimeinen episodi? Miten Ohukaisen nyt käy, kun Paksukainen ei ole enää päästelemässä viihdyttäviä onelinereitaan? Riittääkö tahaton huumori?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Mikäli Halla-ahon menestykseen kiinnostuksesi liittyy, niin taitaa jatkossakin pärjätä varsin hyvin. Puolue on selvässä nousussa ja ollut jo jonkin aikaa. Tuskin suosio ainakaan on laskemassa, päinvastoin. Ohittaa mm. teidät vihreät varsin pian .. ellei niin ole jo aidosti tapahtunutkin... No näemme sen pian.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #47

Hupaisa ennustus. Jo ennen kesän 2017 puoluekokousta kirjoitin puheenvuorossani toivovani, että Halla-aho voittaisi puheenjohtajakisan. Sen jälkeen olisi aina kannatus matalalla ja asema marginaalissa sementoitu. Ja tapahtui niin. Sitä sen sijaan en osannut odottaa, että puolue hajoaisi kahtia niin nopeasti.

Soini on ollut mestarillinen populisti, mutta kyyninen opportunismi taisi koitua hänen kohtalokseen. Hän laski saavansa paljon kannattajia perussuomalaisille ottamalla ensin siipiensä suojaan Toni Hölmön ja sitten Jussi Halla-ahon, koska maahanmuuttovastaisuuskin oli silloin pop. Eipä Timo arvannut millaisen käenpojan siipiensä suojaan otti: Jussi valtasi koko pesän ja alkoi uhata Soinin asemaa ulkoministerinä.

Vihreitä perussuomalaiset ei enää ohita, aika on meidän: ilmastosta tulee yksi keskeinen vaalikysymys. Ympäristöolitiikalla, jota Suomessa harjoitetaan seuraavan neljän vuoden aikana, on hyvin kauaskantoisia seurauksia.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Paljon on puhuttu Timo Soinin siirtymisestä johonkin hyvään palkkiovirkaa. Missä sellainen lienee? Sinisten happi on tiukalla, ehkä 1-3 kansanedustajan puolueena sillä ei ole enää mitään sijaa sulle-mulle -pöytiin.
Puoluehajaannuksen, loikkauksen ja kokovartaloväsähdyksen jälkeen maisterisjätkä-Timon pr- ja markkina-arvo on lukemissa, joissa palkkio- tai keulafiguuripaikkoja ei juuri ole.
Hänellä on kotijoukkojen lisäksi turvanaan parlamentaarikko-ministerin ym. eläketurva, ja henkilääkärikin lienee suositellut väljempää menoa, onhan työ- ja lentotuntikiintiö jo punaisella.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Kunnon kuntoloma olisi Soinille paikallaan. Ulkoisen olemuksen muutos takaisi mahdollisesti niitä tulevia eläkepäiviäkin nykyistä ennustetta enemmän. Mutta ei saisi mennä liikaa henkilökohtaisuuksiin, jokainen päättää itse asioistaan. Varsinkin jos kysymys on ulkoisista tekijöistä ja niiden seuraamuksista. Virheetön on ainoastaan Jumala ja politiikkaan hän ei varmastikaan halua ottaa osaa. Se on välillä sen verran rumaa peliä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Matti Putkosen tiesin ulkonäöltä -70 luvun lopulla sos.dem. nuorissa, mutta en koskaan ole ollut hänen kanssaan puheissa. Päästyään perussuomalaisten työmiehenä kiinni puoluejäsenten nettiyhteyksiin, niitä lienee käytetty pappi Arto Luukkasen avustuksella puolueen hajottamisessa ”klanipäiden mentyä suoraan ruudulta silmille” mallinaan perinteinen papillinen suoravaikuttaminen luottamuksellisessa kahdenkeskisessä ripittäytymisessä. Ilmeisesti yksilöt kokevat häpeää eivätkä halua tunnustaa vieläkään päästäneensä toista ruudun kautta sisimpäänsä.

Tässä lienee jotain samanlaista häpeän kokemusta kuin joutumisessa nuorena sukupuolisen häirinnän kohteeksi.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Facebookissa sonkajärveläisten sivustolla, siis SMP:n synnyinsijoilla, päästiin yksimielisyyteen vuoden olleen 1966 jolloin Mr.Seefeld Eero Mäntyranta voitti perinteikkään Sonkajärven Pahkan kisoissa pääpalkintona Mattokutomo Alman parimetrisen maton.

Muisto liippasi minua henkilökohtaisesti läheltä, sillä mattokutomo oli parivuotta aikaisemmin rakennettu miltei kiinni kotitaloomme kirkonkylän rahamiesten keploteltua maitamme teollistumisen tarpeisiin, etteivät ihan kaikki ehtineet karata Ruotsiin.

Minusta piti tulla jatkaja eläväisen suurperheen talonpoikaistilalle, mutta tulinkin 16 täytettyäni mainittuna keväänä -66 etelään kansakoulupohjalta työhön ja iltaisin kouluun. Nykykielellä kai sanottaisiin etten jäänyt tuleen makaamaan, enkä tarkoita kielellä Otavan tähdistön hallinnoimaa politiikan kieltä, joka on synnyttänyt sekä Harkimon Liike Nytin että Väyrysen Pohjantähti-liikkeen.

Kirjoitettuani ylioppilaaksi -72 koin itseni vähintään hämmentyneeksi valtakunnallisen demarilehden otsikoidessa etusivullaan vahtimestarin kirjoittaneen viisi laudaturia. Historian tutkimiseen erikoistunut iltakoulun rehtori ihmetteli minua pyrittävän häpäisemään.

Vasta näinä aikoina olen ymmärtänyt tuolloisella leimaamisella tulleeni varatuksi kantamaan historian taakkaa ja veren painoa 1918 tapahtumista, joskin olen päättäväisesti kieltäytynyt kunniasta.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Soinin poliittisesta "pannukakusta" joku pitää ja joku ei. Minä en. Hän oli persoonana suosikkini kauan aikaa mitä politiikassa touhuaviin ihmisiin tulee ja jaksoin jopa uskoa Perussuomalaiseen politiikkaan. Sitten kävi vain niin, että koko puolueen kantavaksi linjaksi jäikin ohut lanka, josta ei vain hakemallakaan löytänyt enää sitä viisasten kiveä.

Maahanmuutossa on riskinsä, sen tietävät kaikki ilman "profeettana" toimivaa puoluettakin. Jopa Ruotsin poliisin johtohahmo varoitti keskusteluissaan Suomen poliisin johtoa liiallisen siirtolaisten määrän johtavan suuriin ongelmiin.

Perussuomalaiselta puolueelta puuttui ennen Soinin eroa selvät sävelet
linjassa Suomen etuun nähden. Yritti Soini vielä ennen "kasvojen värin vaihtumista" (persikasta sinisiin) kertoa kannattajilleen, että puolue on myös työväen puolue. No, sitä ei enää ottanut todesta monikaan. Populismi on kuin musiikkia joka luo kyllä fiiliksen mutta sanoma on auttamatta hukassa. Siihen kaatui myös sinällään sympaattinen Soinikin.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Sympaattinen Soinisi oli aina enemmän oman etunsa puolesta toimiva. Hyvä kuitenkin että rakensi puoluetta, jota hyvällä onnella voi aidostikin käyttää vielä suomalaisten eduksi jatkossa. Uskoit vääränlaiseen ihmiseen - sellaista sattuu.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Helsingin yliopiston politiikkaan kouluttama pappisdosentti Arto Luukkanen ja Demokraatti-lehteä päätoimittava Oulun piispan poika, itsekin pappi Mikko Salmi ovat vauhdissa, vaikka yhteisen suuren tarinan hajottua tuhansiksi pieniksi tarinoiksi holocausitn mukana somessa syntyy koko ajan uusia tarinoita suomenruotsalaisten kehuessa joskus suomenkielen sopivuutta jumalanpalvelukseen, ja pappisveljien keskinäiseen luottamukseen.

Esim.1
Kirjoitin somessa HS:n päätoimittaja Kaius Niemen keksineen jossakin Afganistanissa päin liikkuessaan alkaa neulomaan villapaitoihin koristeeksi pommikuvioita. Ensimmäisen paidan hän ojensi kuvaajan ikuistaessa hämmentyneelle ra(u)hanturvaaja Martti Ahtisaarelle. ”Pommeja kullatuilla siivekkeillä sisällissodalle, hopeaa talvisodalle, pronssia jatkosodalle.”

Pian uutisoitiin Demokraatissa, että rauhanneuvottelija Hussein al-Taee, 35, on nimetty SDP:n ehdokkaaksi kevään eduskuntavaaleihin Uudeltamaalta. Al-Taee työskentelee neuvonantajana presidentti Martti Ahtisaaren perustamassa konfliktinratkaisujärjestö CMI:ssä.

Esim.2
Jorma Ollilan ehdokkuus Alma Median hallituksen pj:ksi aiheutti kysymykseni Luukkasen US-blogissa 14.2.
”eikös isojen poikien totalitarismitkin toimineet siten että jotkut järjestelivät yläkerran nimissä asioita ilman että siellä olevat olisivat juurikaan olleet mukana vaan joutuivat istumaan valmiiksi katettuun pöytään?”

Seuraavana aamuna Demokraatti-lehti uutisoi Lännen Median mukaan presidentti Sauli Niinistön haastattelevan puolustusvoimien komentajaehdokkaat.

Esim.3
Kirjoitin Luukkasen blogissa aamulla 18.2.2019:
"Ei vapautta ilman vastuuta, ingen frihet utan ansvar
Jokainen on filosofi, sanoisi italiaano. Ihminen on kaikki, puolestaan ranskalaiset Camus tai Sartre nähtyään holocaustin savut: inho on tunne, jota kokee havaitessaan läntisen ihmisen luopuneen arvokkaimmasta ominaisuudestaan, oikeudesta vapaaseen ajatteluun kääntymällä lampaaksi.
Yritys määritellä ihanteellinen ihmisluonne tavoitetilaksi tieteen käsitteistöllä ei onnistu sen enempää täällä kuin NL:ssäkään. Henki on päässyt pullosta. Parasta ennen päiväys painaa päälle."

Puolen päivän jälkeen Demokraatti-lehti uutisoi Arja Alhon asettuvan ehdolle ek-vaaliin Uudeltamaalla.

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Mahtoi olla uutinen shokki blogistille, joka menettää sen myötä poliittisen inhokkinsa. Toki aina voi sananvapauden turvin muistella vanhoja ja tökkiä tikulla...

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Soini ei ole pitkään aikaan ollut kunnollinen inhokki medialle. Muistan kyllä ajat, kun niin aidosti oli. Mutta ajat muuttuvat ja löytyy kauheita vielä pahempia inhokkeja. Kunnes heistäkin tulee valtavirtaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

"Puolue, joka yrittää matkia kansalliskiihkoilevaa nationalismia, häviää yleensä kannatusta.

Se häviää sitä niille, joiden äärilinjaa se tekee kopioinnillaan hyväksytymmäksi, sekä niille, jotka pitävät ihmisoikeuksista ja oikeusvaltiosta kiinni.

Se on vaan oikein. #oikeusvaltio" (Ville Niinistö)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset