Markku Huusko

Juha Sipilän hallituksen taival sai surkean lopun

  • Eronneen hallituksen trio Juha Sipilä, Petteri Orpo ja Sampo Terho eduskunnassa lokakuussa 2018. Kuva: Petteri Paalasmaa
    Eronneen hallituksen trio Juha Sipilä, Petteri Orpo ja Sampo Terho eduskunnassa lokakuussa 2018. Kuva: Petteri Paalasmaa

Jättimäisen sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen kaatuminen on johtanut dramaattisen lopputulokseen: Juha Sipilän (kesk) hallitus on pyytänyt tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä eroa ja saanut sen.

LUE LISÄÄ: Nyt se tapahtui: Juha Sipilän hallitus on eronnut

Sote-uudistus yhdistettynä maakuntauudistukseen oli Sipilän keskusta-oikeistolaisen hallituksen kunnianhimoisin hanke. Sitä vatvottiin koko vaalikausi.

Päähallituspuolueista keskusta halusi erityisesti maakuntauudistuksen ja kokoomus valinnanvapauden sosiaali- ja terveyspalveluihin. Jälkimmäinen olisi tuonut yksityiset palveluntuottajat julkisen rinnalle. Nyt nämä haaveet on ainakin toistaiseksi haudattu.

Kaatuminen alkoi näyttää lopullisesti varmalta eilen, mutta varhain tänään Yle kertoi, että eduskunnan perustuslakivaliokunta oli lopettanut maakuntalakien valmistelun. Myös puhemiesneuvosto oli kutsuttu koolle päättämään lakien valmistelun lopettamisesta.

Edessä on hyppy suureen tuntemattomaan. Maakunnissa on tehty runsaasti valmisteluja sote-uudistuksen eteen ja ne ovat olleet ilmeisesti monilta osin turhia. Mitä tuolle valmistelulle tapahtuu?

Eduskuntavaaleihin on aikaa enää runsaat viisi viikkoa. Eduskunnan oppositio saa soten kaatumisesta lisää vettä myllyynsä, mikä tekee vaaliasetelman hallituspuolueiden keskustan, kokoomuksen ja sinisten kannalta hyvin vaikeaksi.

Kannatusmurheita hallituksella oli jo entuudestaan, kun yhteiskannatus oli pudonnut ale kolmannekseen.

LUE LISÄÄ: Nyt kaatuu Juha Sipilän hallitus – ”Outo farssi”

Huhtikuun 14. päivänä nähdään lopullisesti, kuinka paha isku tämä hallituksen kannalta oli.  On toki mahdollista, että kansalaiset olisivat niin sanotusti diskontanneet sote-hankkeen kaatumisen jo alkuvuoden gallupeissa. Tällöin kaikki pahat uutiset olisivat hallituspuolueiden kannalta jo sisällä vaaliennusteissa.

Presidentti Niinistö on pyytänyt Sipilän hallitusta jatkamaan toimitusministeristönä. Vaalien jälkeen vallan kahvaan nousevat todennäköisesti sosialidemokraatit Antti Rinteen johdolla.

Juha Sipilän poliittiselle uralle tämä oli valtava isku. ”Pääministeri on syyllinen siihen, jos joku menee pieleen”, hän sanoi viime kuussa Ilta-Sanomien mukaan, kun häneltä kysyttiin sote-uudistuksen mahdollisesta kaatumisesta.

Yksi henkilö on ollut koko ajan oikeassa soten kaatumisesta: Helsingin kokoomuslainen pormestari Jan Vapaavuori. Hänelle tämä saattoi olla poliittisesti pelkästään hyvä asia.

LUE MYÖS: Yritysjohtajat: Sipilän hallitukselle arvosana 7,2 – norminpurussa

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (69 kommenttia)

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Jos Vapaavuori on joskus ehdokkaana presidentiksi, on hän minun puolestani #ei ikinä! -vaihtoehto. Vapaavuoresta ei yksinkertaisesti ole KOKO SUOMEN presidentiksi.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Hallitus kaatui valinnanvapauteen, joka on todellisuudessa aivan tavattoman surkea asia.

Suomi ei ole edelleenkään länsimainen markkinatalous.

Tästä ei tulisi Huuskonkaan riemastua, sillä kyseessä on kansallinen häpeä ja politiikkojen vastuuttomuus kaikkien puolueiden osin.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Markkinatalouteen kuuluu, että voit valita terveyspalvelusi tuottajan itse ja maksaa terveyspalvelusi itse!

Ei markkinataloutta ole se, että varovaroilla tuetaan veroparatiisiomistuksessa olevia saalistajafirmoja. Julkisen hallinnon, maanpuolustuksen ja pääosin terveydenhuollon ja koulutuksen tulee olla julkisen vallan tuottamia. Suunnilleen kaikki muu voi olla markkinoiden tuottamaa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#3
"Tästä ei tulisi Huuskonkaan riemastua, sillä kyseessä on kansallinen häpeä ja politiikkojen vastuuttomuus kaikkien puolueiden osin."

Tämä ei ole suinkaan kansallinen häpeä, vaan Sipilän henkilökohtainen ja myös muiden ministerien sekä heidän puolueittensa yhteinen häpeä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

On peräti kumma, ettei professori nyt edes ymmärrä tämän asian laajempaa vaikutusta ?

Politiikan tekeminen on rikki, eikä päätöksenteossa päästä eteenpäin Soten osin seuraavankaan hallituksen aikana. Politiikan tekemisestä on tullut änkyröimista, jossa medialla on vahva rooli.

Huuskon US on ollut kovin vahvasti ja näkyvästi Sipilän hallitusta vastaan monesti niin oudoin perustein ja räksytyksin.

Onko nyt hyvä mieli ?

Vanheneva ikääntyvä Suomi tarvitsisi takeita ikääntyvän kansan huolenpitoon, mutta mitäpä noista pikkujutuista.

Odotan mielenkiinnolla Huuskon kommentteja seuraavan hallituksen taipaleen varrelta.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen Vastaus kommenttiin #43

Yhtä lailla voisi Huuskoa arvostella sote-uudistuksen vastustajien ylenkatsomisesta. Pikemminkin tässä voisi olla kyse ajatusten kypsymisestä. Joka tapauksessa voin konkreettisesti todistaa, että US Puheenvuoro eräs vapaimmista ellei vapain väylä mielipiteille Suomessa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #43

Ei huolta, Kiiski ymmärtää. Pitää vain ymmärryksensä visusti vakan alla.

Nähtävästi Sipilän hallitus oli Kuopion horisontista katsoen niin pyhä, että "räksytys" on kielletty. Kuten tiedetään, terveydenhuolto on Suomessa huippuluokkaa, eikä tule kohtuuttoman kalliiksikaan. Ja se pitäisi romuttaa kepun maakuntamallin ja kokoomuksen ajaman yksityisen voitontavoittelumotiivin takia.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

Tämä on poliitikoiden häpeä, myös opposition ja siirtyy kansan kannettavaksi.

Sinänsä Sipilältä miehekäs teko. Tässä ei viidessä viikossa yhteiskunta kaadu, se on jo tämän surullisen demokratian takia muutenkin hajalla.

Sitä ihmettelen kun ei eduskunnan valiokunnat pysty tuon parempaan. Jos siinä valinnanvapaudessa on korjattavaa niin olisivat korjanneet. Perustuslakivaliokunta valittaa aina. Hoitaisivat asiat siten että kansalaiset saisivat perustuslaissa olevat oikeutensa muissakin asioissa mm. työllisyydessä.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Onko tässä nyt menossa ns "tanssi haudoilla".

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Pääministeri Sipilän dramaattinen "Black Friday"

- Taitaa kuitenkin lähteä kesäpartakin, vaikka sote ei hallitukselta päätyyn mennytkään? Kertoi muistaakseni aikanaan että kesparta säilyy kunnes sote on maalissa.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Lämpimät kiitokset Juha Sipilälle hienosta neljästä vuodesa.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Tuliset "kiitokset" Juha Sipilälle, Petteri Orvolle ja koko kabinetille neljästä vuodesta miltei silkkaa kokonaispahaa tälle yhteiskunnalle ja sen väestön ylivoimaiselle enemmistölle. "Kiitos" aktiivimallista, kikystä, hallintarekisteristä, koulutuksesta (päiväkodeista yliopistoihin asti) riistetystä miljardista ja paljosta muusta.

Erityis"kiitokset" libertaarin Anne Bernerin toiminnasta. "Kiitos", sokerina pohjalla hallituksen toiminnassa aivan omaa luokkaansa oleva lakien laadinta, jollaista tasoa tämä valtakunta ei ole lain kirjoittamisen alalla milloinkaan aiemmin nähnyt.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Media kiittänee Sipilää ja hallitusta mehevien uutisaiheiden tuottamisesta.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Mitä luulet Matti? Toteatko sitten 4 vuoden kuluttua tulikuumat kiitokset Antti Rinne?

Eiline Atalk: Demareiden penaalin terävämpiä kyniä eli Skinnari ei osannut kertoa SDP:n ohjelmaa polttomoottoreista, ei aikataulua ei toimenpiteitä, aikomuksia blaa blaaa.
Jokinen ja Terho pyyhkivät totaalisesti lattiaa, Emma Kari ei ansaitse edes analyysiä. Mitkä muut ohjelmakohdat ovat höttöä? Huusko voi kumppaneineen nyt alkaa tiedustella vasemmiston ja vihreitten osalta kurssimuutosta. Harakka voisi raottaa sitä puheradiossa esitettyä 75000 työpaikkaa huonekalujen valmistuksessa tuontia korvaavana toimenpiteenä, Suomen Kamprad?

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Minä uskon vakaasti, että Antti Rinne joutuu syömään utopiset lupauksensa tai muuten IMF ja EKP ottaa ohjat käsiinsä ja meidät kaikki viedään kolhoosin kaalimaata kuokkimaan. AAMEN!!

Kysyisin arvoisilta kommentoijilta, että mitä teidän mielestä on velalla-elämisen-tien loppussa?

PS Huusko tanssii Sipilän haudalla.
Anteeksi värikäs kieleni.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Mitä ihmettä? Vähän yli viisi viikkoa vaaleihin. Ei mitään järkeä hallituksen erota enää tässä vaiheessa, kyllä ne äänestäjät olisivat aivan itse tehneet johtopäätökset Sipilän hallituksen toiminnasta.

Oliko tämä joku Sipilän oma kasvojenkohotuksensa, että kantaa poliittisen vastuun? Ei ymmärrä muuten, kuin jonain vaalitaktisena vetona.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Puolakka, varmaan tiedät Sipilän sanoneen, että tulos tai ulos. Eikös tämä osoita suoraselkäisyyttä eikä mitään kasvojen kohotusta.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Olisi sitten tehnyt homman loppuun asti. En minäkään urakkaa kesken lopeta, vaan vaikka rämpimällä teen kaikkeni, jotta saisin urakan valmiiksi.

Jos ei tämän naurettavan teatterin taakse näe, niin ei voi mitään.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen Vastaus kommenttiin #13

Vaikka on jo ikää, niin en kuitenkaan vielä harhoja näe.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #13

Sipilä otti ja lähti, kansa kun ei tykännyt hänen pärstästä.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

...Ja sitten ei kun oppositioon,sivikansanedustajaksi, Halla-ahon kanssa lepäilemään ja kuitenkin kisaamaan oppositiojohtajan-ja puolueen asemasta.

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Ensimmäinen kansalainen Ritva Puolakka, joka sanoi totuuksia!

Tämän hallituksen eräät tempaukset ovat olleet suurta teatteria. Äänestäjät ovat tehneet ja ovat tekemässä johtopäätöksiä. Tämä on hallituksen eronpyynti on vastuuntunnotonta niinkuin oli koko soteuudistuksen pakkopuristus.

Olen erittäin helpottunut sillä tämä koski hoitoalojen naisten työpaikkoja, ihmisten hoitoonpääsyä ja saattaa koskea sitäkin, että jatkossa kunnilla on palvelujen tuottamisoikeus.

Tämä jakaa vastuunkantajien mielipiteitä. Raumalla ollaan iloisia, että sote kaatui, Porissa ollaan valtavan pettyneitä, Tampereen erikoissairaanhoidosta todetaan rauhallisesti, että he kehittävät erikoissairaanhoidon tasoa kuten ovat tähänkin saakka tehneet.

Eräs politiikan asiantuntija sanoi kuten sinäkin Ritva!

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Tee niin tai näin. Aina on opposition mielestä väärin. Vain kuukausi sitten oppositio yritti kaataa hallituksen välikysymyksellä. Nyt kun hallitus itse erosi, niin voi kauheaa, miten räikeä vaalitemppu.
Onkohan siellä oppositiossakaan kaikki muumit laaksossa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ei opposition toiminnassa mitään ristiriitaa näytä olevan. Se yritti hallitusta kaatamalla estää sote-sotkun pääsemästä maaliin. - Vaalitemppuhan tämä on, mutta tuskin oppositiokaan hallituksen kaatumista suree.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Puolakalle kohtaan 6. Ei kuukauttakaan aikaa, kun oppositio yritti kaataa hallituksen. Mitäs järkeä siinä sitten oli, Puolakka.
Nyt kun Sipilä sanojensa mittaisena erosi, niin kauhea meteli mikä syntyi. Voi mitä kaksinaamaisuutta eduskuntaan pyrkivältä.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Jos väität minua kaksinaamaiseksi Tossavainen, niin olet väärässä. Minä sanon suoraan mitä ajattelen Sipilän touhuista ja jos se ei sinua miellytä, niin turhaan purat kiukkuasi minuun. Sipilä tämän touhun on aiheuttanut, enkä suinkaan minä.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Epätoivoinen yritys pelastaa mitä pelastettavissa on. Auttamattoman myöhään. Oppossito odottaat. Sinne joutaisi myös Orpo kokoomuksineen.Sinisten osaltahan asia on selvä.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Viimeinen oljenkorsi, johon tarttua: tulos tai ulos eli ulos, kun ei tullut tulosta. Voihan tuostakin yrittää irtopisteitä vääntää. Joihinkin se uppoaa kuin veitsi sulaan voihin.

Tosiasia on, että yltiöpäinen lehmäkauppa meni poskelleen eikä tullut muuta kuin vahinkoa. Toivottavasti Sipilä ymmärtää oikeasti, mitä tarkoittaa tulos tai ulos. Nyt vaikuttaa siltä, että kovapäisyys ei miehessä anna myöten. Ulos on kova paikka, ja sen lunastaminen vaatii voimaa.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Suoraselkäinen mies tuo Sipilä, toteutti sen mitä lupasikin jos Sote kaatuu, kaatu myös hallitus. Harvoja politiikkoheeboja jolla on selkäranka.

Nyt alkaa kaikki alusta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Toimittaja Huuskokin voisi edes pyrkiä olemaan vastuullinen journalisti ottaen kantaa asiaan vaikka kysymyksillä:

No mitäs sitten ?
Miten on soten kanssa seuraavalla vaalikaudella ?

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Kysymykseesi on helppo vastata. Seuraavan hallituksen pitää jättää poliittisten etujen tavoittelut syrjään ja keskittyä terveydenhuoltoon. Se tarkoittaisi, että hallitus päättäisi suuret linjat ja antaisi valmistelun asiantuntijoille.

Hyvä lähtökohtakin on olemassa: maksuton terveydenhuolto (lääkkeet mukaan lukien) sekä täydellinen kokoaikainen valinnanvapaus. https://sites.google.com/view/pelkistetty-sote/etu...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Sinua ei sitten pätkääkään huoleta kysymys : Mistä rahat ?

Nyt Sipilän hallituksen Sote-valmisteluissa kuultiin yli 1.000 asiantuntijaa, eikä
edes päätännän asteelle päästy.

Seuraava taantuma iskee Suomeen ja kovaa - kuten seuraavan hallituksen Sote suunnitelmiin.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen Vastaus kommenttiin #44

Minua ei huolet kysymys mistä rahat, koska ne tulisivat byrokratian leikkaamisesta. Ei tarvittaisi laskutus- eikä korvausbyrokratioita ja lääkejakeluketjun oikaisussa säästyisi noin miljardi euroa vuodessa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Ellen väärin lue, että ok Pöysti kertoi tomitusministeriön jatkavan edellisen hallituksen ohjelmaa eikä Sipilän?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Nyt sitten on myös vakiintuneen käytännön mukaan pidettävä huolta siitä, ettei toimitusministeristö tee merkittäviä poliittisia nimityksiä..

Hallitus on pyrkinyt etuajassa nimittämään ainakin Maanmittaushallituksen johtajan, Business Finlandin toimitusjohtajan sekä sote-kansliapäällikön viisivuotiskausiksi vaikka edeltäjät lopettavat vasta syys-lokakuussa tänä vuonna. Myös muistaakseni Sitran johtajan nimitys on näitä, mutten oe varma kenen toimesta se tehdään.

Näitä nimityksiä sen ei pidä toimitusministeriöstönä tehdä. Nimityksiä toimitusministeriöstö voi tehdä vain tilanteessa, missä jatkuvuus on vaarassa ja nyt ei näin missään tapauksessa ole. Nimitykset keretään tekemään seuraavan hallituksen toimesta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eikö se ole SDP:n ikivanha käytäntö ja perinne miehittää omillaan vapaat pystit ?

Parhaillaanhan on vedetty hatusta täysin uusi poliittinen verovaroin maksettu hyväpalkkainen virkanimike, kuten esim. SAK:n pomolle Viinaselle tehtiin.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

En tiedä, koitahan päästä esimerkeissäsi aluksi vaikka 2000-luvulle lähemmäs nykypäivää. Ja vielä eläviin ihmisiin...

Ja Sipilähän lupasi lopettaa poliittiset virkanimitykset.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #16

Ei se silti muuta SDP:n ikivanhoja vahvoja perinteitä hyväveliverkostoin ja poliittisin virkanimityksin pätevyydestä piittaamatta.

Mitä ovatkaan Sipilän poliittiset virkanimitykset pätevyyden kustannuksin - jos nyt nimeäisit muutaman ?

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo Vastaus kommenttiin #16

Tuula Haatainen, joku johtaja julkisella sektorilla, ei ilmeisesti pärjännyt ja joutui hakeutumaan takaisin sorvin äärelle Arkadisnmäelle.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tuskin se nyt kansalaista kauheasti harmittaa, että tämä oikeistolainen hallitus kaatui.

Luulen, että iso osa kansalaisista on iloisia ja helpottuneita.

Näistä tulee sotevaalit, ja siinä sitä on sitten kokoomuksella ja keskustalla selitettävää.

Gallupit menevät oikeaan suuntaan, mutta kyllä näiden kannatuksen saa vieläkin alemmas :)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Sotevaaleissa saatetaan kysellä myös rahoituspohjan olemassa olosta v. 2030 ?

Hyvä niin.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Rahoituspohjaa todellakin kysellään, koska sitä ei hallituksen mallilla ollut. Sen sijaan Pelkistetty sote tuo miljardisäästöt vuodessa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #26

Mikä pelkistetty Sote ?

Meillä on v. 2030 350.000 yli 75 vuotiasta vanhusta enemmän kuin tänään,eikä rahoituksesta ole pienintäkään tietoa. Rahat eivät riitä edes nyt.

Demareiden puussa kasvavat rahat eivät auta muualla, kuin utopiaihmemaissa, joita ei ole olemassa.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen Vastaus kommenttiin #46

Pelkistetty sote (https://sites.google.com/view/pelkistetty-sote/etu...) on yksinkertaisin mahdollinen tapa järjestää sote-uudistus. Siinä toteutuvat 100 % varmat miljardisäästöt, 100 % valinnanvapaus ja kilpailu. Lisäksi julkinen terveydenhuolto olisi yksityisen kanssa samalla viivalla.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Tuskin se nyt kansalaista kauheasti harmittaa, että tämä oikeistolainen hallitus kaatui."

Yhdentekeväähän se on. Hetken päästä valitaan uusi oikeistolainen hallitus ja sote-soutaminen ja -huopaaminen jatkuu taas 4 vuotta eteenpäin. Show must go on...

Härkätaistelu

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Juu, jos vaaleissa oikein hyvin käy, niin punavihreä hallitus ei ehkä tarvitsekaan porukkaansa vähemmistöksi kokoomuksen sinistä väriä...?
- Se olisikin tosi somaa; Sipilä ja Orpo rinnakkain oppositiossa...eik va?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Viime syyskuun 22. päivä kirjoitin blogin otsikolla Hallituksen kaatamistalkoot aloitettu.

Kommenttiketjussa kirjoitin kommentin:

"Ainoa mieleeni tuleva temppu, jolla Siniset voisivat kuvitella pääsevänsä seuraavaan eduskuntaan, on se, että Siniset itse kaatavat hallituksen sopivasti ennen vaaleja -- vaikkapa heti vuodenvaihteen jälkeen -- ja julistavat olleensa koko ajan eri mieltä hallituksen linjasta.

"Hyvässä lykyssä" uutta hallitusta ei saada kasaan ennen vaaleja millään kokoonpanolla, kun puolueilla on tärkeämpää tekemistä eli vaalityötä. Sitten media kohisee Sinisistä seuraavat kolme kuukautta aina vaaleihin asti ja kannatus nousee -- kohisten.

Jos Siniset pääsevät tuollaisella tempulla seuraavaan eduskuntaan, heitä voitaneen pitää pelin politiikan mestareina. Tähän asti he ovat näyttäneet pelkiltä Uuvateilta."

http://jannekejo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/261398-h...

Toistaiseksi en ole vielä nähnyt julkisuudessa tietoa, että juuri Siniset olisivat eron takana. Voi olla, että kyseessä on Keskustan reaktio parin päivän takaisiin galluplukuihin. Mutta onhan viime päivinä kuultu sekin, että Timo Soini ei lähde ehdolle, eli vetoapua mediajulkisuudesta kaipaisivat juuri nyt myös Siniset.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Tyhjän päällä olevat Siniset on mielenkiintoinen tapaus. Viime vuonna kommentoin, että sotessa olisi Sinisten teoriassa ainoa riittävän ison luokan mahdollisuus pulpahtaa pinnalle, mutta silloin Lindström torjui moisen ajatuksen. Lähiviikot näyttävät miten käy.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Jussi Niinistö myöntää Jari Korkin kanssa kirjoittamassaan kirjassa puolueen hajoamisen tapahtuneen aivan yllättäen, eikä etukäteen halla-aholaisten suunnitelman mukaisena, kuten Lauri Nurmi on kirjassaan väittänyt.

Taisi Timo Soini luvata Jussi Niinistöstä valtakunnan ääniharavan. Niinistö sovittelee itseään halla-aholaisille. Kriisiytynyt maa on siis saamassa Pelastajan?

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Jouduin tänään kipujen takia käymään kahdessa eri terveydenhuollon yksikössä. Henkilökunta oli helpottunut ja iloinen soten kaatumisen johdosta. Niin olen minäkin

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Sipilän henkilökohtainen ratkaisu lienee kosto kokoomuslaisille sekä erityisesti Anne Bernerille, joka ei kertonut etukäteen aikovansa siirtyä pankkiin. Hallitus olisi voinut viimeisinä päivinään siirtää valtavasti valtion omaisuutta, väyliä, vesialueita ja muuta osakeyhtiöille, joiden johtoon olisi voitu nimittää kokoomuslaisten ja Anne Bernerin kavereita. Toimiva johto olisi sitten vähän ajan kuluttua voinut ostaa firmat itselleen ja myydä ne edelleen pääomasijoittajille tai Putinin lähipiirille. Nyt toimitusministeriön ei ainakaan kuulu tehdä tällaisia merkityksellisiä ratkaisuja ja henkilövalintoja.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Pääministeri Juha Sipilä on nyt sitten poliittinen ruumis.

Tietysti historia tuntee lukuisia esimerkkejä poliittisesta ylösnousemuksesta, uudesta alusta, joka on vienyt korkealle ja kauas.

Mutta kun katsoo hävinneiden tai luopuneiden pääministerien urakaaresta pääministeriyden päättymisen jälkeen modernin Suomen poliittisessa kentässä, joutuu havaitsemaan kipuilua ja sekavaa revansismia, mutta eipä oikein mitään oikeasti komeaa. Kaikkein karmeimpana tietysti Paavo "melkein pääministeri" Väyrysen toimenpidepatteristo äskeisvuosina.

Voidaan siis sanoa kuin raskaansarjan ammattinyrkkeilyn maailmanmestareista: They never come back.

Sipilän kohdalla prognoosin rautaisuutta lujittaa se ansoitus, jonka hän itse ehti virkauransa mittaan itselleen virittämään, ikiomat karhunraudat!

Kun huhtikuussa Keskustan vaalitappio kaikessa alastomuudessaan realisoituu, Juhan poliittinen tähdenlento on saavuttanut päätepisteensä.

Tähti on sammunut.

Mitä tapahtuu sammuneelle tähdelle?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Pääministeri Juha Sipilä on nyt sitten poliittinen ruumis."

Sipilä on tehtävänsä tehnyt ja saa mennä. Kuka on seuraava marionetti, joka antaa kasvot kapitalistiluokan vaatimille "taloudellisille realiteeteille"? Ja kuinka kauan kansa alistuu tähän teatteriin?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Sammuneella tähdellä on varoja omiin tarpeisiin, mutta entäpä sotesta riippuvaisilla mummoilla ja köyhillä ympäri Suomen ?

Sammunut tähti voi muuttaa rahoineen vaikkapa Floridan lämpöön tai Ruotsiin Nallen perässä, mutta rehellisesti todeten se ei olisi hyväksi kenellekkään tässä pääomiltaan niin köyhässä maassa.

Käyttäjän paiviruippo kuva
Päivi Ruippo

SOTE on YKSITYISTÄMISTÄ!

SOTE on tulonsiirtoa valtiolta, kunnilta ja veronmaksajilta terveys- ja sosiaalialan yksityisten jättiläisten taskuihin.

Omistajien joukossa on erityisen paljon kokoomuslaisia ja kepulaisia.

Älkää monimutkaistako asiaa!

------------------------------

Mitä MAAKUNTAUUDISTUS on?

Maakuntauudistus on sitä että tapetaan kunnat ja pikkukaupungit poistamalla niiltä sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen ja päätökset siirtyy 18 maakuntaan.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Markku Huusko toteaa otsikossa Sipilän hallitus sai surkean lopun minusta Juha Sipilä itse teki kunniakkaan lopun hallitukselleen. Mitä siinä jää rääpimään kun ei tykätä niin ei tykätä lähtee pois ja sillä siisti.

Oletan että nyt paineet rupea pullistamaan opposition otsasuonia kun alkaa tuulla omaan nokan suunnan vastaisesti. On ollut hyvä nokitella hallitusta vastaan kun itse ei joudu vastuuta kantamaan.

Yhtenä suurena mielenkiinnonaiheena on median suhde Juha Sipilään mediaan ja median suhde Sipilään, se on ollut ongelmallista koska nyt politiikan ulkopuolelta tuli itsenäinen näkijä ei polittinen proileri sekös ei sopinut meidän Tampereenyliopiston ajatusilluusion omaaville toimittajille ollenkaan.

Nyt on hyvä lähteä vaaleihin tavallaan puhtaalta pöydältä kun tiedetään vielä sekin ettei punavihervasemmisto halua yhteiskuntaan kehitystä vaan yhteikunnan pitää jämähtää Leonid Brezneviläiseen taantumukseen yhden asian media myötäilemänä.
Siis nyt vasta konseratismillä on näytön paikka viedä yhdessä seuraavassa hallitukssessa sote ja maakuntalaki ja tuleva sotu hyvään lopputulemaan.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Niin. Politiikan ulkopuolelta tuli bisnesmies, joka ei ymmärtänyt hitustakaan lakien säätämisestä, ja vielä vähemmän perustuslaista.

Mutta kepulaisille riitti se että Sipilällä on paljon rahaa. Ja se jos mikä kertoo kepulaisista paljon.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Päätoimittajan blogin otsikko sisältää melkoisen tunnelatauksen ("surkea loppu"). Valtakunnassa ajatellaan myös toisin, olematta kepulaisia:

Ihan tyylikäs lähtö, sanoisin. Yritti viimeiseen asti ja kun todellinen seinä tuli vastaan veti omat johtopäätöksensä (kuten oli luvannut moneen kertaan).

Toisin kuin uutisoidaan: sote ei kuitenkaan kaatunut mihinkään. Homma jatkuu seuraavan hallituksen päänvaivaksi. Itse olen tyytyväinen siihen, että kokoomus sai, edes mutkan kautta, nokkiinsa. Valinnanvapaushan taisi olla sittenkin se pahin kanto kaskessa.

Maakuntamalli pysynee esillä jossain muodossa (5-10 maakuntaa). Ahvenanmaan, Kainuun ja Etelä-Karjalan (Eksote) kokemukset todistavat, että se taitaa olla sopivin malli jatkokehitykselle, joka läpäisi myös perusvaliokunnan kriittisen tarkastelun.

Ellei, niin Antti Rinne saa aloittaa aivan alusta (vaikkapa taas Maria Guzenina-Richardsonin kanssa) kunhan vaan muistaa, ettei valtiota johdeta kuin ammattiyhdistystä...

Käyttäjän MikaMattiTimonen kuva
Mika Matti Timonen

Huuskon, Rinteen ja minun iloksi Punalippu nousee salkoon Suomessa, yritykset kansallistetaan, kaikille on töitä ja paratiisi tulee maan päälle - mahtavaa...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tälläinen lopputulos soten osalta oli odotettavissa jo syksystä -15 lähtien, kun Sipilä ja Stubb, Kokoomus ja kepu tekivät "lehmänkauppansa". Minkäänlaisia raameja laisäädännölle ei ollut olemassa, ei minkäänlaisia arvioita kustannuksista mitä lehmänkaupan hinnaksi muodostuisi. Sote-uudistuksen tarkoitus, kustannuksen kasvun hillitseminen tyssäsi jo alkumetreillä poliittisten intohimojen vuoksi. Vähiten syyllinen ei ole myöskään Sipilä itse, ylimielinen, runnova, asiantuntijoiden, "kaikenmaailman dosenttien" lausuntoja vähättelevä itseriittoinen tyyli oli myös omiaan luomaan takeet sote-uudistuksen epäonnistumiselle.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Arto Granlund jos nyt kuitenkin laskeudut sieltä hyvästä olosta tänne realielämään ensinnäkin haukkumasi lehmäkappa on törkeä slogan käsittänet ettei lehmäkauppaa tarvitse tehdä jos saa puolueelleen yli 50 % kannatuksen.

Toiseksi kun halutataan yhteiskuntaan korjaavia lakeja sitävarten on virkamiehet joiden tehtävä on suunnitella politikkojen antamien raamien sisälle uusi laki.
Katsotaan nyt saako Antti Rinne puolueelleen yli 50 % äänistä ettei tarvitse lehmäkauppoja tehdä, epäilen kyllä vahvasti.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Kunniaton näytelmä tämä oli. Näytelmä alkoi siitä kun persuille osoitettiin puoluekokouksen jälkeen ovea. Sipilä oli jo matkalla Kultarantaan viemään eronpyyntöä presidentille mutta teki U(usi vaihtoehto)-käännöksen; hallitus ei hajonnutkaan, persut vain repesi. Tällä temppuilulla ei pelastunut talvisote eikä jatkosote. Tuleekohan tästä 30-vuotinen sote? Kallista tästä ainakin tuli. Pirkanmaan maakuntauudistuksen muutosjohtaja Jukka Alasentie arvioi viime lokakuussa Aamulehdessä, että pelkästään Pirkanmaalla rahaa on kulunut vuodesta 2016 alkaen vähintään 100 miljoonaa euroa.

Koko Suomessa valmisteluun on käytetty Alasentien mukaan rahaa noin kaksi miljardia euroa. Alasentie arvioi, että uudistuksen kimpussa on työskennellyt noin 15 000 henkilöä.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kl/42fceb13-72e...

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Aivan uskomatonta ja vastuutonta solvausta puhua maanviljelijän laareista ja maasedun ihmisten elosta.
Edelleen jatkuu kuolemat hoitojonoihin edelleenkään ei pääse lääkärikn ajoissa edelleenkin sitten vanhukset huutokaupataan halvimmalla jonnekkin
sänkyihin omiin eritteisiinsä virumaan.
Vastuun tästä kantaa SDP ja Vasemmistoliitto joka politikoi eduskunnan valiokunnissa jarruttamalla uuden sote ja maakuntalain valmistumista.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Eilisaamuinen kommenttini sopii myös tähän aamuun:

Iisalmen Sanomien vanhassa mainoksessa Timo Soinin oppi-isä Veikko Vennamo pyrki eduskuntaan kutsumalla maakuntaa etelän herrojen siirtomaaksi.

Timo Soini, siirtomaaherra.

PS. kohtelee suomenkielen käyttäjiä viidakkolaisina. Ookko nä Oolusta ja peleköökkä pappia?

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Kauppalehti:

"Jälleen kerran kiville karahtaneen sote-uudistuksen valmisteluun on käytetty jopa useita miljardeja euroja"

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Hallitus ja eduskuntahan aiheuttavat Suomelle enemmän kustannuksia kuin maahanmuutto konsanaan! :O Pitäisiköhän hallitus ja eduskunta lakkauttaa?

Käyttäjän hesejp kuva
Heikki Pulkkinen

Olisiko myös sen ajan, jonka Sipilä & kumppanit tuhlasivat työttömien kalvamismallin kimpussa, voinut käyttää sote-sopan -ym. hämmentämiseen? Siitä olisi Sipilän kannalta ollut sekin hyöty, ettei hänellä olisi nyt vastassaan noin 100 000 hyljätyn kansalaisaloitteen allekirjoittanutta äänestäjää, jotka janoavat Sipilän päänahkaa vaalitaistelussa.

Tuosta muistui mieleeni Paavo Lipposen (sd PM 1995-2003) kaatamistalkoot, jolloin hänen nk. sateenkaarihallitustaan vastaan asettui lähinnä muinaisia intiaaniheimoja muistuttavia pienpuolueita. Dosentti Ilkka Hakalehto Vapaan Suomen liitosta oli kuin Istuva härkä ja Vaihtoehtoväen Juhani Tanski Hullu hevonen.
Ylimielinen pääministeri Lipponen ratsasti vaalikentille niin kuin "kenraali" Custer Little Bighorniin.

Vuoden 2019 eduskuntavaalit tulevat jäämään historiaan J. Sipilän viimeisenä taisteluna.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Mitä siirtomaassa tapahtuu? Vad händer i kolonin?

Suomessa ei ymmärretä kuinka iso asia tämä on tuolla Keski-Euroopassa. Se että lähdetään tällä lailla vetämään maton selvityksen alta, herättää jo kansainvälistä huomiota.

"Minä olen niitä harvoja henkilöitä Suomessa, jolla on edellytyksiä käydä tällaisia keskusteluja. Medioissa ei osata edes englantia, kun näitä käsitellään". Valtiomiehen ajatonta viisautta. Retorista taitoa.

Media oli tapansa mukaan pihalla kuin lintulauta. Toimittajat toistavat tokaisua kuin papukaijat. Niinhän papukaijat tekevät. Eikä yksikään pässinpää ymmärtänyt.

Entäs sitten muut? Petteri oli yllättynyt kuin tarhapöllö. Antti oli aivan kuin täh ja häh.

Olen iloinen, että Tienhaarassa, Talissa ja Ihantalassa vallitsi eri näkemys johtamisesta vastoinkäymisten edessä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset