Markku Huusko

Näin Antti Rinne veisi Suomea vasemmalle ja Petteri Orpo oikealle

  • Näin kävi, kun vastasin Alma Median vaalikoneeseen kuin Antti Rinne ja Petteri Orpo.
    Näin kävi, kun vastasin Alma Median vaalikoneeseen kuin Antti Rinne ja Petteri Orpo.

Ensinnäkin kiitos ja onnea niille 2468 ehdokkaalle, jotka ovat lähteneet ja päässeet ehdolle huhtikuun 14. päivänä pidettävissä eduskuntavaaleissa.

Lisäkiitos heille, jotka ovat jaksaneet vastata vaalikoneisiin, koska koneet ovat äänestäjille tänä päivänä huomattavan hyödyllisiä välineitä.

Vaalikoneet auttavat tekemään äänestyspäätöksiä, mutta on niillä muutakin merkitystä. Ne voivat kertoa, mihin suuntaan Suomi on menossa seuraavan neljän vuoden aikana.

Yksi tapa hahmottaa Suomen tulevaa suuntaa, on tarkastella Suomen potentiaalisimpien pääministerikandidaattien vaalikonevastauksia.

Pidän tässä nyt tarkastelun suppeana ja otan siihen vain Suomen sosialidemokraattisen puolueen puheenjohtajan Antti Rinteen ja Kansallisen kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon.

En missään tapauksessa väheksy muita puolueita ja ehdokkaita, mutta puolustan rajaustani sillä, että näillä kahdella on huomattavin todennäköisyys päätyä himoittuun pääministerin virkaan vaalien jälkeen. Rinteen todennäköisyys juuri nyt on Orpoa selvästi suurempi.

Käytän tutkimusalustana Alma Median vaalikonetta, jossa myös Kauppalehti, Talouselämä ja Uusi Suomi ovat mukana.

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Vertailen ensin Rinteen ja Orpon vastauksia 15 yleiskysymykseemme, joissa on aika paljon taloutta, mutta myös muita aiheita. Toisessa osassa katson heidän vastauksiaan viiteen arvokysymykseemme ja lopuksi teen hieman yhteenvetoa.

Tästä Uuden Suomen jutusta löytyy taulukko Rinteen ja Orpon kaikista vastauksista Alma Median vaalikoneeseen.

Petteri Orpo poistaisi perintöveron

Rinteen vastaukset Alma Median vaalikoneen yleisiin kysymyksiin poikkeavat oleellisesti Orposta, kun puhutaan verotuksesta. Demarijohtaja kiristäisi pääomatulojen verotusta, kokoomusjohtaja ei missään tapauksessa.

Rinne ei poistaisi toisaalta perintöveroa, kun Orpo taas poistaisi.

Saman kaltainen on ero suhtautumisessa poliittisiin lakkoihin. Rinne ei rajoittaisi oikeutta niihin, kun taas Orpo rajoittaisi.

Uusien polttomoottoriautojen myynnin kieltämisessä jollain aikavälillä ja viinien vapauttamisessa ruokakauppoihin näkemysero on yhtä selkeä.

Rinteen mielestä Suomen pitäisi seurata muita Pohjoismaita ja asettaa aikaraja uusille polttomoottoriautoille, eikä hän vapauttaisi viinejä ruokakauppoihin, kun Orpo toimisi päinvastoin.

”Alkoholilain uudistuksessa maalattiin monia uhkakuvia, jotka eivät toteutuneet: kulutus ei lisääntynyt ja muuttui itse asiassa kohtuullisempaan suuntaan. Suomalaisiin voi luottaa tässäkin asiassa”, Orpo perustelee viinien vapauttamista kauppoihin vaalikoneessa.

Rinne puhuu perusteluissaan nimenomaan fossiilisia polttoaineita käyttävistä polttomoottoriautoista ja Orpo painottaa vähäpäästöisten autojen verotuksen alentamista.

LUE MYÖS: Kokoomus lopettaisi autoveron kokonaan – ”Siirrytään auton hankinnan verotuksesta päästöjen verotukseen”

Myös suhtautuminen turvapaikanhakijoihin poikkeaa. Kun väittämä on ”Suomen pitää pyrkiä rajoittamaan jyrkästi turvapaikanhakijoiden pääsyä maahan”, on Rinne eri mieltä ja Orpo samaa mieltä.

Hyvin monissa asioissa Rinteen ja Orpon näkemykset ovat varsin yhteneväiset. Kumpikaan ei esimerkiksi rajoittaisi sotilaallista harjoittelua Naton ja Yhdysvaltojen kanssa, eikä loisi kansalaisille perustulomallia ilman ehtoja.

Antti Rinne ryhtyisi kasvissyöjäksi

Arvoissa demaripuheenjohtaja ja kokoomuspuheenjohtaja ovat aika lähellä toisiaan, kun mittarina ovat Alma Median vaalikonekysymykset.

Kumpikaan ei yhtynyt siihen väitteeseen, että sukupuolten välinen palkkatasa-arvo on toteutunut hyvin Suomessa. Sama oli näkemys myös suhteessa kirkon verotusoikeuteen, jota kumpikaan ei poistaisi.

Maahanmuuttajien sopeutuminen suomalaiseen yhteiskuntaan ei riipu kummankaan mielestä kulttuuritaustasta ja uskonnosta.

Yksi arvokysymys koski kolmatta sukupuolta, jota Orpo ei olisi hyväksymässä, mutta Rinne ei ottanut kantaa suuntaan tai toiseen. Kolmannen sukupuolen merkitseminen on sallittua kansalaiselle esimerkiksi Saksassa, Kanadassa ja Intiassa.

Selkein arvoero Rinteen ja Orpon välillä koski tässä kyselyssä kasvissyöntiä ja ilmastonmuutosta. Kun väittämä oli ”Olen valmis ryhtymään kasvissyöjäksi ilmastonmuutoksen hidastamiseksi”, Rinne vastasi samaa mieltä ja Orpo eri mieltä.

LUE MYÖS: Antti Rinteen lihakommentti aiheutti äläkän Yle-tentissä

”Jokainen päättää itse omasta ruokavaliostaan”, Rinne perustelee kasvisruokavastaustaan.

Orpo oikeistolainen, Rinne vähän vasemmalla

Kun Rinteen ja Orpon vastaukset niputetaan arvokartalle paljastuu mielenkiintoisia asioita. Orpo osoittautuu puolueensa ehdokkaiden keskiarvoa selvästi konservatiivisemmaksi ja oikeistolaisemmaksi. Rinne taas on hieman vähemmän liberaali ja vähemmän vasemmalla kuin puoluetoverinsa keskimäärin.

Kun tekee Alma Median vaalikoneen koemielessä Antti Rinteen vastauksilla, selviää että demareiden jälkeen hänen näkemyksensä osuvat parhaiten yksiin vihreiden ja rkp:n kanssa. Reformi-liike, suomen kansa ensin ja perussuomalaiset sopivat hänelle huonoiten.

Orpolle sopivat kokoomuksen jälkeen keskusta ja sininen tulevaisuus, mikä selviää, kun tekee vaalikoneen hänen vastauksillaan. Heikoiten hänen näkemyksensä osuvat yhteen eläinoikeuspuolueen, vasemmistoliiton ja feministisen puolueen kanssa.

Antti Rinteen ja Petteri Orpon vastaukset perusteluinen löytyvät Alma Median vaalikoneesta tällä hetkellä Vertaile ehdokkaita -painikkeen alta. Sieltä löytyvät myös muut ehdokkaat kaikista vaalipiireistä ja puolueista. Vastaajia on tähän mennessä 2149, eli lähes yhdeksän kymmenestä ehdokkaasta.

Eivät Rinne ja Orpo kaikkea määrää

On hallituksen muodostaja vaalien jälkeen Rinne, Orpo tai joku muu, on itsestään selvää, etteivät heidän näkemyksensä mene sellaisinaan hallitusohjelmaan ja ala sitä kautta muuttua lainsäädännöksi.

Suomessa on perinne enemmistöhallituksille, joissa on mukana useita eri puolueita. Ohjelmat ovat kompromisseja puolueiden näkemyksistä.

Avoimesti vaalikoneissa esillä olevat näkemykset ovat joka tapauksessa äänestäjän ja koko kansanvallan kannalta tärkeitä. Niistä kansalainen voi aina tarkastaa, minkä asioiden takana poliitikko on ollut ja onko hän kyennyt tai rohjennut oikeasti ajamaan noita asioita.

Tämä juttu kuuluu Kauppalehden, Talouselämän ja Uuden Suomen toimittajien tuottamaan Vaalivalvojat-sarjaan. Kaikki sarjan jutut täällä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Orpo ja Sipilä haluaisivat kumpikin Antin kaa-vähemmistöosakkaaksi Antin punavihreään hallitukseen, pelastamaan mitä yhdessä päättyvällä kaudella "aikaan saivat", mutta toisen tie ei vie oikeaan,vasempaan, eikä keskelle-VAAN oppositiooon, kilpailemaan Halla-ahon kanssa johtavan oppositiopuolueen asemasta...?!

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

On todellakin varsin todennäköistä, että keskusta tai kokoomus löytää itsensä vaalien jälkeen oppositiosta. On myös varsin todennäköistä, että perussuomalaiset jatkavat siellä.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Jos hallitus kasataan ilman Keskustaa ja Kokoomusta,
veroja nostetann ja velkaa otetaan lisää.

Rahan kuluttamiseen on keksitty erinomaisen hyviä ideoita,
mutta .....

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Orpo vaikuttaa järkevältä Rinteen verrattuna. Demarit tulee vielä alas.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Todennäköisesti demarit hiukan tulevatkin alas ja kokoomus ylös, mutta Rinne jää siltikin vahvimmaksi pääministeriehdokkaaksi.
- Myös keskusta nousee, mutta se on toivottomalla takamatkalla ja päätyy oppositioon, ellei hallituksen muodostamisessa vallan ihmeitä yllätyksiä tapahdu...?

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Ruotsi palauttaa perintöveron.
Ruotsin hallitus tarvitsee vasemmiston apua hallitsemisessa.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Onko lähdettä kommenttisi "Ruotsi palauttaa perintöveron" tueksi?

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Päätelmä: vasemmisto haluaa perintöveron ja vanhan kiinteistöveron ja jotain sosdemien on avusta maksettava jos haluavat hallita.
Ovat ennen vaaleja jo yöllä sopineet.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Sdp ja kokoomus johtajineen voivat vastata vaalikoneisiin ja mainostaa veronmaksajilta kerätyillä puoluetukirahoilla mikä milloinkin sattuu olemaan trendikästä. Ja niinhän ne tekevätkin.

Totuus on kuitenkin se, että oikeistopolitiikkaa jatkuu entisellään.

Eduskuntapuolueet ovat jo sopineet, ja vaalipuheet sen vahvistavat: sote tulee, hävittäjät hankitaan, sotalaivat tilataan, Nato-joukkoja ja aseita nähdään yhä enemmän Suomen maaperällä, armeija harjoittelee Venäjää vastaan, työväestöä sopeutetaan "vastuulliseen politiikkaan".

Ps.Ihmettelen näitä ilmastopuheita ja lupauksia. Niissä syyttävä sormi osoittaa yksilöä. Vaaditaan, että aiheuttajan pitäisi maksaa.

Miksi sitten teollisuutta, tarpeettoman valmistajia ja mainostajia, lento- ja rahtiyhtiöitä, jne, ei panna vastuuseen ja pakotteille? No siksi, että silloin pitäisi oikeasti puhua kaatuvasta kapitalismista!

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Rauno Lintunen

Miksi sitten teollisuutta, tarpeettoman valmistajia ja mainostajia, lento- ja rahtiyhtiöitä, jne, ei panna vastuuseen ja pakotteille?

Siksi yksilöä ositetaan sormella, koska juuri nämä yksilöt pitävät näitä yhtiöitä kulutuksellaan pystyssä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Näin Antti Rinne veisi Suomea vasemmalle ja Petteri Orpo oikealle"

Tuohan käy kuin tanssi; saman musiikin tahtiin koordinoidusti liikkuen, yhden näkökulmasta vasemmalle ja toisen näkökulmasta oikealle. Suomineito siinä herrojen väliin puserrettuna vietäväksi.

Vaalit ja mitä sitten tapahtuu

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

...Lipposen ja Sauli Niinistön "askelien" tyyliin...
Lipponen tais tirauttaa kyyneleenkin heidän yhteistyönsä päättyessa.

Itselleni jäi mieleen erityisesti se, kun yrmykersantti Mooses Lipponen ja nuukana tunnettu nuuka-Niinistö riehaantuivat,ilm. Naton vinkistä puuhaamaan Suomeen taistelu-,saatto-ja kuljetuskopterilaivueita, mutta jostakin löytyi jäitä heidän kuumentuneisiin Nato-kypäriinsä, tai kamreerin kassasta loppuivat rahat kesken, kun tilaukseen meni lopulta vain kuljetuskopterit?!

- Eli on sitä muutkin "armeijan(ja Naton?) tarpeista" innostuneet, kuin sota-Jussi!?

Käyttäjän mattihytola kuva
Matti Hytölä

Vaalikoneet tarjoavat minulle Perussuomalaisia ehdokkaita. Aion kuitenkin äänestää Kokoomusta sillä ainoastaa se voi voittaa SDP:n ja estää Suomen vaipumisen taantumaan ja uuteen velkakierteeseen. Rinteen hallituksen jälkien korjaamisessa vierähtäisi todennäköisesti vuosikymmen. Tosin voisi olla hyvä saada julkinen sektori putsattua suojatyöpaikoista kunnon rimahduksen myötä...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Aion kuitenkin äänestää Kokoomusta sillä ainoastaa se voi voittaa SDP:n ja estää Suomen vaipumisen taantumaan ja uuteen velkakierteeseen."

Kokoomus nyt on velkaannuttanut Suomea vähintään samanverran kuin sdp vai minne unohtui Orpon käsienlevittely kun Torniosta marssi sisään täysihoitolaisia.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Tässä näkyy julkisyhteisöjen velkakäyrä vuodesta -75 lähtien:

https://www.tilastokeskus.fi/tup/suoluk/suoluk_val...

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Taisivat ne "täysihoitolaiset" tulla EU:n täysihoitolaan aivan eri ulko-ovesta, kuin Torniosta, siellähän oli vain täysihoitotan sisäovi? Onko Orpolla väärä piirustus täysihoitolan ovista?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #24

"Taisivat ne "täysihoitolaiset" tulla EU:n täysihoitolaan aivan eri ulko-ovesta, kuin Torniosta"

Suomen julkisen talouden taakaksi nämä täysihoitolaiset tulivat tietenkin Ruotsista.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #25

Just så, eli sisäovesta, josta voi kulkea vapaasti. Kysymys olikin mistä ulko-ovesta nämä tulivat?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Minulle on käsitteet "oikeisto" ja "vasemmisto" olleet jotenkin kummallisia. Aivan kuin oikeisto tarkoittaisi oikeassa olemista. Kysymys on kuitenkin vain suunnasta; käännytäänkö oikealle vai vasemmalle, merimieskielellä styyrpuuriin vai paapuuriin.

Jos sitten pitäisi valita oikea reitti, se ei välttämättä mene koko ajan suoraan, vaan menee välillä styyrpuuriin ja paapuuriin. Riippuu tilanteesta.

Tottakai näille käsitteille on parempi selitys; oikeisto haluaa yksilön vastuuta ja vasemmisto kollektiivisuutta. Täydellisyys kummallakin suunnalla on huono ratkaisu. Pitää siis löytää tasapaino yksilön ja kollektiivisuuden välillä. Siitä mielestäni politiikassa on kysymys.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Sanoisin, että oikeisto painottaa sen tärkeyttä, että kuka hyvänsä saa rikastua rajattomasti.

Vasemmisto taas painottaa sitä, että jokaisen perustarpeet pitää tulla tyydytetyksi.

Toistaiseksi maailmamme ei ole vielä kehittynyt siihen pisteeseen, että oltaisiin yhtä mieltä edes siitä, että nuo kaksi painotettua asiaa liittyvät kiinteästi toisiinsa; että yksien rajaton rikastuminen tulee mahdolliseksi vain sen kautta, että annetaan joidenkin toisten kuolla nälkään.

Käytännön esimerkki tästä on se, että vuosittain miljoonat afrikkalaiset ihmiset kuolevat nälkään samalla kun huomattava osa Afrikan alueella kalastettavasta kalasta menee eurooppalaisten ja pohjoisamerikkalaisten kissojen ja koirien syötäväksi. Tuo jälkimmäinen on nimittäin parempaa bisnestä kuin ruoan antaminen maksukyvyttömille.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Janne, hienoa, että tulet puhumaan perusteista. Tämä kalastusesimerkki on hyvä. Siinä siis yksilö kalastaessaan Afrikan rannikolla saa aikaan sen, että Afrikassa kuollaan nälkään? Odota vaan, kyllä sinne pian menee kiinalaisten rahoittamia troolareita, kalastamaan muutakin kuin kissanruokaa(asiaton huomautus).

Miksi siellä ei kalasta afrikkalaisia troolareita? Miksi Suomi on panostanut vain kaivoihin muttei troolareihin?

Kuule Janne, tämä on aika rasistinen ajatus mutta sanon silti, että siirtomaaherruus Afrikassa lopetettiin liian lyhyellä siirtymäkaudella.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto Vastaus kommenttiin #26

Väyrynen ollessaan kehitysyhteistyöministerinä osti valtion rahoilla 80-luvulla kolme täysin varusteltua troolaria Tansaniaan.
Muistan kuinka kaksi vuotta myöhemmin HS:ssa oli kuva kolmesta ruostuvasta,maihin vedetystä troolarista, samoista.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #28

Olisi tietenkin pitänyt pestata myös suomalainen miehistö ja kalankäsittelyorganisaatio maihin. Ei se kalastaminen niin helppoa ole, että se onnistuu ilman opetusta kuinka kala saadaan ruokapöytään. Nooh, tässä tulee mieleen vanha kansanviisaus, "ei kannettu vesi kaivossa pysy".

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #26

Täältä löytyy tietoa siitä, miten köyhät maat pidetään jatkossakin köyhinä:

Yhteiskuntamme suuria valheita: Kehitysapu

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Janne, pitäisikö minun tuntea syyllisyyttä, että afrikkalaisia kuolee nälkään,
vaikka minulla ei ole kissaa eikä koiraa?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #31

Syyllisyyden tuntemisesta ei ole mitään iloa eikä hyötyä kenellekään. Sen sijaan on hyvä tietää ikävistäkin asioista ja tunnustaa tosiasiat.

Käyttäjän JormaPeltonen kuva
Jorma Peltonen

Usari voisi vähän herätellä keskustelua maahankuuton kustannuksista. Ja etenkin logiikasta. Siis siitä että kestävyys vsjetta ei paikata sillä että tänne tuodaan työperäistä maahanmuuttua. Ei edes sillä että työllisyysaste nousee, vaan sillä että maahan syntyy LiSÄÄ NETTOMAKSAJIA. Työllistyväkään maahanmuuttaja ei helpota tilannetta kun on pääsääntöisesti nettosaaja. Näihin pienipalkkaisiin hommiin pitäisi saada kotimaisa työntekijöitä. Eiväthän nekään ole nettomaksajia mutta olisivar edes vährmmän nettosaajia kuon nyt

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Moni pitää molempien puolueiden - sekä demarien että kokoomuksen - todellista toimintaa vasemmalle kallistuneena, vaikka tietävät, että molemmissa on yksittäisiä järjen ääniä, joita puoluejohto ei kuuntele tai ymmärrä kuunnella.
Ne olivat jo 2011-2015 samassa hallituksessa (six-pack), jota kutsuttiin Suomen kehnoimmaksi. Kokoomus sai mahdollisuudeen harjoitella 4 vuotta myös kepun kanssa 2015-2019.

Ihmiskokeiden aika taitaa olla nyt ohi sekä kotimaisessa että eurooppalaisessa mittakaavassa? Jokohan olisi tolkun ihmisten aika saada äänensä kuuluville?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset