Markku Huusko

Kokoomuksen märkä uni Antti Rinteen tv-hapuilusta kävi toteen

  • Antti Rinne arkistokuvassa maaliskuun alkupuolella 2019. Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Antti Rinne arkistokuvassa maaliskuun alkupuolella 2019. Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent

Sdp:n kanssa pääministerin paikasta tiukimmin taisteleva kokoomus on laskenut jo kuukausia paljon sen varaan, että sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ei onnistu eduskuntavaalien alla käytävissä tv-tenteissä.

Tämä Kansakoulukujan märkä uni kävi toteen maanantai-iltana, kun Antti Rinne joutui Ylen puheenjohtajasarjassa Kirsi Heikelin ja Olli Seurin tenttiosuudessa koville.

Sdp:n vaaliohjelman toteuttamisen hinnaksi he saivat Rinteeltä pumppaamalla ensin ”miljardiluokan hintalapun”, mutta lopulta ”jotakin yhden ja kolmen miljardin euron väliltä”.

Hän oli hapuileva vastauksessaan myös silloin, kun puhuttiin sdp:n kaavailemista alv-alennuksista kestävästi tuotetuille ja ilmastoa vähemmän kuormittaville tuotteille.

Vakuuttavuutta ei lisännyt yhtään se, että Rinne kaivoi silmälasit ja lunttasi paperista, mitä puolue on aiheesta sanonut. Ylen toissaviikkoisesta tv-tentistä käynnistynyt ”lihavero”-naljailu demareille ei taida sittenkään vielä tähän loppua siitäkään huolimatta, ettei sdp oikeasti mitään lihaveroa aja.

 

Erikoisen vedon Rinne teki maanantaina tv:ssä, kun hän veti alv-aiheen yhteydessä esiin yrityksiä koskevan yhteisöveron, ja sen alentamisesta päättämisen kokoomus-sdp-vertoisessa Kataisen hallituksessa keväällä 2013.

Rinne nyrpisteli aikoinaan Pron puheenjohtajana alennukselle, mutta nyt hän myönsi televisiossa kaikelle kansalle, että tuon veron alentamisen vastustaminen oli virhe.

”Jälkeenpäin on näyttäytynyt, että olin väärässä. Se tuotti enemmän se yhteisöveron laskeminen kuin mitä aiempi verokanta”, Rinne sanoi.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK riemuitsi vuoden 2017 lopulla valmistuneessa selvityksessään, että verokannan pudotus vaikutti positiivisesti yritysjärjestelyihin. Lisäksi todettiin, että verotulot kasvoivat talouden käännyttyä nousuun.

Kaikki eivät olleet samaa mieltä. Esimerkiksi sdp:n eduskuntaryhmän veropoliittisena asiantuntijana nykyisin työskentelevä Lauri Finér arvioi EK:n yhteisöveroselvityksen johtaneen harhaan.

Samainen yhteisöveron alennus oli juuri se vipu, jolla ay-johtaja Rinne sai kammettua valtiovarainministerinä Kataisen hallituksessa toimineen sdp:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen paikaltaan vuoden 2014 puoluekokouksessa. Oli poikkeuksellista, että ministerinä toiminut puheenjohtaja sai väistyä alle vuosi ennen eduskuntavaaleja.

Pron puheenjohtaja Rinne oli tuolloin tutkaillut poliittiseen päätöksentekoon ja virkamiehiin vaikuttamista ja todennut, että ykkösvaikuttaja on EK ja sen jäsenliitot. Palkansaajilta ja ay-liikkeeltä puuttuivat ymmärtäjät.

”Työnantajilta poistettiin kela-maksu vuonna 2010 ja yhteisöveroa alennettiin neljä prosenttiyksikköä vuonna 2013. Samaan aikaan palkansaajan kulutukseen liittyvät verot ovat kasvaneet”, Rinne tuskaili liittonsa Pro Uutisissa lähtiessään puheenjohtajakilpaan.

Nyt tämä vuonna 2014 voimaan astunut yhteisöveron alennus 20 prosenttiin on siis hänelle aivan OK.

 

Antti Rinne selvisi eilisiltaisessa tv-tentissä toki kunnialla monelta osin, esimerkiksi silloin, kun puhuttiin fossiilisia polttoaineita käyttävien uusien polttomoottoriautojen kieltämisestä tulevaisuudessa.  Hän havainnollisti sdp:n linjaa sanomalla, että kenenkään ”vanhaa Toyotaa” ei pihalta viedä, vaan vanhoilla polttomoottoriautoilla saa ajaa niin kauan kuin ne kulkevat.

Jos Rinne pärjää jatkossa näin keskinkertaisesti kuin hän maanantai-iltana pärjäsi, alkavat Kansakoulukujan strategit uskoa taas tosissaan siihen, että kokoomus voi päihittää sdp:n ja Petteri Orpolla on sittenkin mahdollisuus pääministeriksi. Tosin ei Orponkaan tv-vakuuttavuus ole viime aikoina ihan parasta laatua ollut.

 

Tämä kirjoitus on julkaistu Uuden Suomen, Kauppalehden ja Talouselämän toimitusten yhdessä tekemässä Vaalivalvojat-sarjassa. Kaikki Vaalivalvojat-kirjoitukset täällä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (47 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Vaikka minulla oli jo ennakkoasenne, niin vanha Babylonian sanonta (n.550 eaa) tuli väkisin mieleen:

"Punnittu ja kevyeksi havaittu".

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Tyhmyys tiivistyy joukossa, pätee peukuttajiin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Älähän noin tai lahjat jää saamatta, peukuttajasi on joulupukki.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Itse blogiin ei mitään lisättävää.

Sen sijaan on mielenkiintoista havaita, miten alatyylinen märkä uni päätyy nykyään muihinkin kuin porno- tai lääketieteellisiin julkaisuihin ja otsikoihin.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

"Kokoomuksen märkä uni Antti Rinteen tv-hapuilusta kävi toteen"
Hyi kuinka rumasti sanoit, herra vastaava päätoimittaja.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Nyt sanon suoraan sinulle Markku, että olet tismalleen oikeassa. Meinasin jopa itse kirjoittaa tästä blogin. Sinulta jäi vielä mainitsematta tuo Rinteen nenän niiskutus, mikä kyllä häiritsi kuuntelijaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ilmeisesti vielä toipumisvaiheessa olevien keuhkojen aiheuttama yskähtely kiinnitti myös häiritsevästi huomiota.

Vai lieneekö kyseessä ollut ennenaikainen tulevaa pääministerin asemaa itselleen havittelevan poliitikon alitajuinen virkayskä ?

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

hys hys, Rinteen sairaudesta ei saa hiiskua!!

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Itselle sattui haastattelun aikaan tulemaan pitkä puhelu ja seurasin telkkarista lähinnä kuvaa, ilmeitä ja eleitä. Sisältö meni luonnollisesti ohi. Miehenä en pysty kahteen asiaan yhtä aikaa. (Ei naisetkaan pysty vaikka kuvittelevat.)

Mielikuva syntyi lievästi hätäilevästä, epävarmasta ja helposti hermostuvasta pääministerikandidaatista. Vakuuttavuus ja karisma olivat Sipilällä ja Haavistolla aivan eri tasolla.

Ei tuolla tavalla kannatus ainakaan nouse.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Paitsi pääministerin postista, niin nyt on kysymys myös EU:n puheenjohtajuudesta.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Makuasioista ei voi kiistellä, mutta kyllä Rinteen esitys oli mielestäni selvästi parempi kuin Sipilän tai Haaviston. Sipilä toisteli kymmeniä kertoja kuultuja väitteitä 140 000:sta työpaikasta ja hänellä oli selvästi vaikeuksia irtaantua vain pari viikkoa aikaisemmin puolustamistaan sote-sotkuista. Haaviston kiltteys voi vedota joihinkin äänestäjiin, mutta mitään konkreettista hän ei esittänyt. Rinne pystyi ottamaan tilanteen haltuun huolimatta Heikelin typeristä jankutuksista.

Muuten nämä puheenjohtajien esiintymiset koko puolueensa politiikan edustajina ovat naurettavaa tosi tv-teatteria. Suomessa puolueetkin toimivat demokraattisesti (toivottavasti!) ja puolueen kanta muotoutuu edustuksellisesti valittujen puolue-elimien toimesta. Eikö tv-yhtiöistä löydy ketään järki-ihmistä, joka laittaisi stopin näille pelleilyille?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

No eihän tuo Rinteeltä putkeen mennyt. Mutta suomalaisilla on niin huonot vaihtoehdot että sääliksi käy. Paras vaihtoehto huonoista ja vielä huonommista pitäisi valita enkä lohtua löydä demareista tai Kokoomuksesta (kaksi nyt suurinta). Kokoomus ei edusta enää kuin pitkälti paremmin toimeentulevia ja demareissa ei riitä älyä (tai halua) taloudenpitoon ainakaan. Uudistukset luokkaa "äijäfeminismi" ja lihavero (tai mikä se terminsä juuri tänään taas onkaan) jne. jne. suosion kalastelemista.
Kepu taas on hiljaa kuolemassa, ja kaiken tekemänsä jälkeen ehkä vain hyvä niin.

Vihreissä aivan liikaa kiihkoa ja naiivisuutta, Suomi tuhoutuisi noissa käsissä. Persuissa hyvääkin ja loogisuutta, mutta sitten tulee sählääjiä turhan paljon. Muut eli vasurit, kristilliset, RKP eivät ansaitse edes mainintaa, tai ehkä vain maininnan.

Ryhmä "muu" sisältää hirveitä ja vähemmän hirveitä vaihtoehtoja.... eikä niillä vähemmän hirveillä ole pääsyä jatkoon. Kaiken lisäksi vaaliliittojen vuoksi äänestämällä vähemmän hirveää vaihtoehtoa, voit saadakin lopputuloksena hirveän vaihtoehdon.
https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/736063-n...
En edes tiedä toteutuiko tuo vaaliliitto lopulta, mutta mitä väliä.

++++
Sinällään siis en lainkaan ihmettele, miksi monet eivät äänestä. Niillekin jotka ovat kokeilleet tutkia asioita... vaihtoehdot ovat usein melko huonoja ja sitäkin huonompia.

/////
Mitä Rinteeseen tulee, niin ehkä hän ei loppupeleissä haluakaan olla suurimman puolueen puheenjohtaja. Ainakin yritys on nyt ollut kova alentaa demareiden kannatusta sekavilla ja järjettömillä lausunnoilla.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Olet oikeassa - äänestäjän on valittava huonoista vaihtoehdoista se vähiten huono :(

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Ei ollut Rinne "pääministeriainesta" ei. Eikä ole koskaan ollutkaan.
Toki siitä pisteitä että pystyi myöntämään olleensa väärässä. Tämä on lähes uniikkiapoliitikoiltamme.
Todennäköisesti SDP vaihtaa puheenjohtajaa heti vaalien jälkeen.

Tuo että ei anna tarkkoja lukuja vaan sanoo että ei sitä vielä voi tietää tarkalleen, on myös reilua. Nämähän ovat asioita joita kukaan ei tosissaan voi tietää, ns. nippelitouhua.
Heikel yritti prässätä mutta tuntui itse hermostuvan loppua kohti.

Mitä Haaviston kiltteyteen tulee niin olihan se vähän niinkin että kun Heikel painosti Rinnettä vanhoista asioista ay-liikkeen ajopilta, niin olisi tietenkin voinut kysyä Haavistolta että kuinka oli mahdollista että Tsernobyl oli syynä hänen armeijasta kieltäytymiseensä?

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

"Sdp:n vaaliohjelman toteuttamisen hinnaksi he saivat Rinteeltä pumppaamalla ensin ”miljardiluokan hintalapun”, mutta lopulta ”jotakin yhden ja kolmen miljardin euron väliltä”."

Arvostan henkilöä, joka uskaltaa esittää suuntaa antavia lukuja silloin, kun tarkan luvun määrä on vielä ilmeisen epäselvä.

Sipilän kaltainen numeroiden jankkaus jollakin yksittäisellä osa - alueella, ei ole vakuuttanut enää moneen vuoteen.

Käyttäjän PetriRissanen kuva
Petri Rissanen

Nykyinen hallitus toimi niin törkeästi työntekijöitä, työttömiä ja eläkeläisiä kohtaan, että SDP voittaa varmasti sanoipa puolue sitten mitä tahansa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Tänään HS esittelee Matti Vanhasen ja Jutta Urpilaisen neuvoja miten kansalainen voi vaikuttaa poliitikkojen toimintaan, mutta mahdoinko vaikuttaa liiankin suoraan lähettäessäni sunnuntaina 3.3. avoimena kirjeenä johtaville poliitikoille sähköpostia http://ronkko.blogspot.com/2019/03/heikki-ronkko-v..., koska Seppo Kääriäisen uutisoitiin osallistuneen heti maantai-iltana puolueen kriisikokoukseen, ja perjantaina kun seuraava blogini http://ronkko.blogspot.com/2019/03/yksi-tarina-haj... oli luettu Juha Sipilä pani hanskat naulaan?

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Politiikan median suurkuluttajalle nämä ohjelmat ovat vesikidutusta.En yhtään ihmettele miksi näitä harrastetaan niinkin vähän Euroopassa.Montako kertaa May esiintyi TV:ssä viime vaaleissa?

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Kuitenkin pitää antaa YLE:lle tunnustusta siitä, että kaikkia puheenjohtajia on TV -tenteissä hiostettu tasapuolisen taitavasti.

Sen sijaan radion puolella P. Auvisen eilinen SDP -aamutentti (Sanna Marin) oli mielestäni aika pohjanoteeraus - kuin SDP:n vaalimainosta olisi pyöritetty. Ei ainuttakaan kriittistä kysymystä tai kommenttia kuulunut korviini.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Nyt kun sanot tuon ääneen, niin tosiaan - noinhan se oli. Kriittiset kysymykset loistivat poissaolollaan. Sen mitä seurasin sivusilmällä.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Demokratiasta ja vaaleista on tullut enemmän teatteriesityksiä.
Televisiossa esiintyvät puolueiden johtohenkilöt vuoron perään, yhdessä ja erikseen.
Ennen puhetta kriitikot keskustelevat tulevan puheen mahdollisesta sisällöstä ja antavat "vinkkejä" puhujalle.
Jokainen pitää tarkoin harkitun ja kuten, Juha Sipilä lohkaisi, 46 kertaa harjoitellun puheen. Se mitä puheessa sanotaan on käytännön kannalta täysin yhdentekevää koska mitään luvattuja asioita ei tarvitse pitää. Oleellista on että nuo puheet "puhuttelevat" kuulijoita ja varsinkin sellaisia jotka eivät juurikaan seuraa politiikkaa. Ja näitä on "se suuri enemmistö" kansasta.
Ja sitten teatteriesityksen jälkeen on paikalla arvostelijat eli teatterikriitikot jotka arvioivat kuinka esiintyjä menestyi.
Kriitikot esittävät myöls, aivan kuten oikeat kriitikotkin, oman mielipiteensä mukaista kritiikkiä pyrkien hienovaraiosesti ohjaamaan katsojaa "omaan" suuntaansa.

Sama on asia muun median kanssa. TV vain taitaa olla se kaikkein suurimman yleisön saavuttava medioista.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Merkittävät erot Sipilän ja Rinteen välillä olivat siinä että Sipilä takertui menneseen, aivan kuten Raimo Ylinen omassa kommentissaan toteaa, Rinne sen sijaan katsoi tulevaisuuteen. Toinen merkittävä ero oli se, ettei Rinne sortunut arvostelemaan Sipilän lailla muita puolueita vaan pyrki tuomaan oman puolueensa tavoitteita esille niin hyvin kun vain Heikelin päällepuhumiselta ja jankkamiselta kykeni.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Heikelin jankkaamista tarvittiin erityisesti rahasta puhuttaessa.

SDP:lle kun vaikuttaa olevan jopa samantekevää , lukeeko veronmaksajille osoitetussa laskussa 1000 miljoonaa euroa vai 3000 miljoonaa euroa vai pelkästään miljardeja.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #27

Oikein hyvin on Hesarikin perannut. Kiitos linkistä.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Liekö mennyt kenenkään lapaan kun Suomen puolueiden puheenjohtajien taso on tällä hetkellä aika vaatimaton. Puolueettomasti ainoa kaikin puolin hybä puheenjohtaja on vasemmiston Li Andersson jolla on sekä karismaa että kykyä, ei jää haavi koskaan auki. Sitten tulee Halla-aho joka nyt ei vain ole yhtä valloittava persoona kuin Li. Näiden kahden jälkeen taso tippuu ja paljon. Aika yhtä onnettomia kaikki neljän suuremman omalla tavallaan niin Orpo, Sipilä, Haavisto kuin Rinnekin. Haavisto ei sanoa mistään mitää, Orpo koittaa möristä jotain ja Sipilä selittää pokkana mitä vain samalla kuin Rinne tekee päinvastoin, ei ole niin yksinkertaista juttua jonka kanssa Rinne ei saisi sekaannusta aikaan.

lisäys:

Demareissa nyt on selvääkin selvemmin on ollut kunnon pj. Lipposessa, Urpilainen jakoi mielipiteitä ja Rinne on kaikin tavoin onneton pj.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

Sdp:n vaaliohjelman toteuttamisen hinnaksi he saivat Rinteeltä pumppaamalla ensin ”miljardiluokan hintalapun”, mutta lopulta ”jotakin yhden ja kolmen miljardin euron väliltä”

Paremmalla ajalla käyn läpi, päästäänkö noin halvalla, mutten kyllä usko. Pelkästään se eläkeläisten "vappusatanen" maksaa noin miljardin, jos riittääkään, sillä en ole nähnyt puheita liukumasta (ts. jos joku saa nyt eläkettä 1405 e/kk ja joku 1395 e/kk, niin saako jälimmäinen satasen ja ensimmäinen ei mitään?).

Sitten on luvattu vielä ilmaista varhaiskasvatusta, ilmaista toisen asteen opetusta, veronkevennyksiä vähävaraisille, korotuksia työttömyyskorvauksiin, lisää kehitysapua, työtulotukea jne. Sote-alueitakin kai haluaisivat 18. Osa näistä maksaa ehkä joskus itsensä takaisin, osa ei, mutta maksuun ne tulevat välittömästi.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Ei, herra isä sentään!
Tässäkö meillä on tulevaisuuspuolueen puheenjohtaja?
Jankkaa jotain vappusatasta ja sen osamääriä?

Suhdanne, joka nosti Sipilä - Orpo -duon pienoiselle aallonharjalle, on jo taittunut. Se taittui Suomen osalta jo melkein vuosi sitten, toukokuussa 2018. Nyt kaikki "heikot signaalit" ovat siis jo melkein vuoden ajan näyttäneet talttumisen ja selkeästi alaspäinmenon merkkejä.
Ja sitten kehään pyrkii tällainen severi, joka luulee ja uskottelee, että jakamista piisaa ja tulee lisää vaan! Mutta kun ei tule.
Edessä on taantuma ja paha sellainen. Kunhan ei lama ja romahdus.
Lue vaikkapa nyt HS:n tämän aamun aviisia: Amerikassa on jo pitkään odoteltu kauhun sekaisin tuntein, miten isot syklit taittuvat: selvät laman ennemerkit ovat olleet jo pitkään nähtävissä.
Olemme jo samassa pisteessä, kuin viimeksi ja aina nykyisen ajan suhdannesyklien taittuessa viimeiseen notkoonsa..
Pian se tulee.
Ja sitten meillä mennään johtavan gallup-puolueen johtajan lusettamina vaalikauteen ikään kuin jakovaraa olisi. Ei ole.
Edessä ovat rajut ajat.
On ensinnäkin paljastuva se 2,5 miljardin euron harhautus, joka sisältyy vuoden 2018 valtion taseeseen (maksuennakoiden suora kirjaus vuosituloksi), nykyinen faktinen 3 miljardin valtiontalouden vaje, sekä romahduksen aiheuttama yli 10 miljardin romahdus vaalikaudelle.
Nythän jo tarkkailijat sanovat, että meillä on 8 miljardin kestävyysvaje.

Tulevan suhdannepohjukan myötä se nousee kaksinumeroiseksi että raikuu.
On siinä selittämistä kansakunnalle.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Nyt on sitren Markku Huuskokin ilmoitautunut SDP:n ja etrityisesti Rinteen arvostelijoiden etujoukkoon. Odotetavissa oli täysin riippumatta siitä, miten Rinne olisi esiintynyt. Rinteen esiintymisestä piti oikein tikulla kaivaa kaikki mhdolliset ja mahdottomatkin epäonnistumiset.

Minua hastattelussa kiusasi, ei Rinne, vaan erityisesti Kirsi Heikel. Hän takertui kerta tyoisensa jälkeen tarkkoihin euromääriin ja lukuihin, joita ei yksinkertaisasti ole vielä olemasa. Esimerkiksi pienten eläkkeiden saajien talouden kohentamisen hinta riippuu täysin toteutuksen nopeudesta.

Se on miljardin ja kolmen miljardin haarukassa, kuten Rinne lopulta ilmoitti. Suorasta laskelmasta pois jäävät eläkkeiden korotusten myönteiset vaikutukset kulutuskysynnän kasvuna ja toimeentulotukimenojen vähenemisenä.

Sortui Olli Seurikin erikoiseen väitteeseen, että tasa-arvo toteutuisi, kun kaikki palkansaajat olisivat he järjestäytyneitä tai ei saisivat työttömiksi joutuessaaan ansiosidonnaisen päivärahan. Kaikki edut pitäisi siis tulla itsestään niillekin, jotka eivät ymmärrä tai halua etujaan ajaa. Järjestäytynyt yhteiskunta ei niin toimi, vaikka laki turvaa myös heille ainakin työehtosopimusten vähimmäisehdot. Se on jo eri asia, osaavatko kaikki huolehtia eduistaan. Vaikeaa se onkin yksin ilman ammattijärjestön apua.

Tuossa kampitusasetelmassa, johon toimittajia kaiketi oli oikein valmenettu olemaan ylimielisiä, nokkelia ja hankalia, Antti pärjäsi hyvin

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Toimittajien tehtävä on noissa tv-tenteissä kysyä päättäjiltä tiukkoja kysymyksiä ja vaatia perusteluja. He tekevät töitä suurelle yleisölle, ja Heikelin ja Seurin tapauksessa hyvin tekevätkin ilman turhaa ilkeilyä.

Jos ei ole tarkkoja lukuja, pitää poliitikon kyetä kertomaan selkeästi syy siihen. Tuo 1-3 miljardia oli lopulta Rinteen vastaus Seurin tarjoamaan yhteen vaihtoehtoon. Ei näyttänyt kovin vakuuttavalta.

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

1-3 miljardia on niin valtava haarukka.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri Vastaus kommenttiin #39

On se mielestäni selvästi pienempi kuitenkin kuin Sipilän hallituksen sote-esityksestä annetut säästöarviot -3 - +3 miljardia:-)

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Mielestäni tuo vastaus oli se kaikkein vakuuttavin.
Ei ole mielekästä vaatia hitatietoa asiasta josta ei oikeastaan tiedetä muuta kuin hyvin laaja haarukka siitä mitä se sisältää ja kuinka se toteutetaan.
Tällainen on mielestäni sitä "nippelitietoa" josta kenelläkään ei ole tietoa.
Jos vaaditaan tietoa siitä kuinka paljon joku uudistus, jota ei edes vielä ole suunniteltu tulee maksamaan niin siihen tarvitaan kristallipalloa.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Antti kertoi muunneltua totuutta kertoessaan, että alle 31-vuotiaita on demareissa enemmän kuin missään muussa puolueessa. Sehän ei pidä paikkaansa.
YLE:n 2018 huhtikuussa tekemän kyselyn mukaan 18-34 vuotiaiden joukossa demarien osuus oli 10,9 %, jolla irtosi vasta viides tila.

Tähän laitan pienen tarinan. Radiossa on ohjelma Tohtori Raimo. Eräässä jaksossa Tohtori Raimo vei Antti Rinteen Hietaniemen hautausmaalle. Rinne ihmetteli, että miksi toit minut tänne.
Siihen Tohtori Raimo vastasi, että toin sinut tänne tapaamaan demareiden äänestäjiä.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Antti on varovainen kannanotoissaan. Päätöksiä tehdään muualla kuin telkkarin vaalipaneleissa. Jos demareiden äänimäärät riittävät hallitusrintamaan pääsyksi onkin syytä muistaa, että siellä tehdään kompromisseja. On sitten kavereina "kokkareita" tai kepuja. Maan hallitseminen on jotain muuta kuin tv- tai muita vaalipaneleita. Siksi kai Antti ei osallistunut mihinkään numeroleikkiin.

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala

Montako Antin bussiin mahtuu? Riippuu siitä, että onko bussi tavallinen vai 2.kerroksinen. 100 euron lupauksella saattaa jo useamman bussivuoron Helsinki - Tampere. Antti on tosi varovainen.

Jukka Ryhänen

Jos Rinteen tupakanpolton lopetuspäätös on pitänyt niin todennäköistä on että hermot eivät ole vielä kunnossa. Pitkään jatkunut sauhuttelu kun on yleensä niin piintynyt tapa että psyyken korjaantuminen ottaa aikansa.

Kyse ei ole edes nikotiinista vaan siitä tavasta. Asiat on tottunut käsittelemään tupakoinnin avulla. Minkä kauemmin asiat on puinut palamisprosessin ja siitä syntyvän tuhkan välityksellä niin vaikeaa on.

Ei toki kaikille.

Todella huonoon saumaan taisi tulla Rinteelle kuitenkin sairastelu.

Mieluummin näen kyllä Rinteen kuin jonkin Urpilaisen Sdp:n puikoissa.

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Olkoon sdp:n puikoissa kuka tahansa, mutta pääministeriä en demarista toivo. Demarijohtoinen eduskunta on pääsääntöisesti vienyt Suomen huonoon taloudelliseen tilanteeseen ja Rinteen räpiköinti antaa viitteitä osaamisen tasosta.

Jukka Ryhänen

Joo, en ole demarien erityinen kannattaja mutta kokoomus on kyllä nyt niin roskapuolue että kunhan ei vaan kokoomus. Ja Sipilä teki sellaiset pohjat pm:nä että kepukin saisi pysyä poissa.

Ideaali olisi tietysti Halla-aho.

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

Viljo Heinoselle tiedoksi että työttömyysvakuutusmaksu on jolla ansiosidonnaisen päivärahat maksetaan kerätään kaikilta työntekijöiltä, myös niiltä jotka eivät ole oikeutettuja ansiosidonnaisen päivärahaan. Monelle opiskelijalle tai pätkätyöläiselle kassan jäsenyyteen vaadittava karenssi aika on niin pitkä ettei sen saavuttaminen ole välttämättä mahdollista mutta silti maksut juoksee täysimääräisenä joka tunnilta. Myös osan tuloistaan yrittäjänä tienaava ei käytännössä saa liiton rahoja. Esim muutaman tonnin kesätienesti yrittäjänä jaetaan tasaisesti koko vuodelle joten kesäloman tienestit vähentää päivärahaa. Itsellä tämä tilanne, liiton rahaa saan muutaman satasen enemmän kuin peruspäivärahaa koska tienään yrityksen osakkaana kesäkuukausina päti tonnia..

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

Viljo Heinoselle tiedoksi että työttömyysvakuutusmaksu on jolla ansiosidonnaisen päivärahat maksetaan kerätään kaikilta työntekijöiltä, myös niiltä jotka eivät ole oikeutettuja ansiosidonnaisen päivärahaan. Monelle opiskelijalle tai pätkätyöläiselle kassan jäsenyyteen vaadittava karenssi aika on niin pitkä ettei sen saavuttaminen ole välttämättä mahdollista mutta silti maksut juoksee täysimääräisenä joka tunnilta. Myös osan tuloistaan yrittäjänä tienaava ei käytännössä saa liiton rahoja. Esim muutaman tonnin kesätienesti yrittäjänä jaetaan tasaisesti koko vuodelle joten kesäloman tienestit vähentää päivärahaa. Itsellä tämä tilanne, liiton rahaa saan muutaman satasen enemmän kuin peruspäivärahaa koska tienään yrityksen osakkaana kesäkuukausina päti tonnia..

Käyttäjän TuomoHirvi kuva
Tuomo Hirvi

Näitä "vaalitenttejä" katsoessa tulee mieleeni lähinnä se, että millä niitä korkeintaan voisi mitata. Ehkä sill, että kuinka vakuuttavasti poliitikko ennen vaaleja kykenee esittämään vaalivalheensa, ja kuinka paljon kykenee laittamaan sen päälle lisää valetta mitä joku toinen on mennyt lupaamaan.

Nämä vanhojen puolueiden "tentit" voisi minun puolestani vaikka lopettaa ja sen sijaan kerätä tietoa siitä, mitä edellisenä nelivuotiskautena on ajettu ja miten niiden asioiden kanssa on kansa pärjännyt, mitä eduskunta on saanut aikaan. UUsien puolueiden osalta tenttaaminen ja esittely olis paljon tähdellisempää. Ainakin tämä hallitusporukka on temppunsa näyttänyt. Niitä ei tarvitse uusia.

Ketään tenttaamatta voin sanoa, että tämä nelivuotiskausi meni monelta osalta täysin vihkoon eli ihan oikeasti saa pitkällä tikulla etsiä yhtäkään oikeasti hyvää uudistusta taikka lakia tahi asetusta mitä on saanut aikaan.

Tässä pelissä lupaapa Keskusta rp, Kokoomus rp taikka Siniset rp mitä tahansa niin jäljet ovat hyvin pelottavat.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Onhan Ay-liikkeellä miljoonia, joilla ostaa ääniä demareille. Oli tyrmistyttävää katsoa eilen uutisista, miten nuoria, mistään mitään ymmärtämättömiä ihmisiä manipuloitiin pitkin toreja SDP:n mainosroboteiksi. Olen aina tiennyt, että demarit on liittojen asialla, mutta että se kannatus tuodaan esiin nykyään noin törkeästi, niin se menee jo yli.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Minä olen sen verran vanha mies, että muistan ajat 90-luvun alussa, kun puhuva pää oli pääministerinä. (kepun E. Aho)

Häntä vastaan asettui vaalitenteissä "vanha mooses", jolta tippui sana kerrallaan kovin hitaaseen tahtiin. Jos silloin meillä olisi ollut some, niin minkähänlaista älämölöä se olisi ollut täynnä Lipposen "kyvyttömyydestä".

No miten sitten kävi? Lipposen hallitus nosti Suomen suosta, kuten niin monta kertaa aikaisemmin demarit ovat joutuneet korjaamaan valtiontalouden tilan porvareiden jäljiltä!

Toiset puhuvat ja toiset tekevät! Näin se on aina ollut ja näin se tulee olemaan jatkossakin.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

On lienee parempi että puhuu vähemmän ja harkiten kuin että lataa tulemaan niin paljon että kuulija ei ehdi ymmärtää eikä jälkeenpäin muista yhtään mitään kuulemastaan.
Meillä on ja on ollut aivan riittävästi näitä "puhemyllyjä" jotka eivät ole saaneet mitään aikaiseksi.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Yle:n vaalitentti osoitti Vasemmiston puhj. Li Adderssonin tiedon ja taidon. Esiintyminen oli varmaa verrattuna toveri Antti Rinteeseen.

Ripaus sosialismia tekisi nyt hyvää poliittiseen vaalikenttään .Rakennamme hyvinvointia vain hyvin toimeentuleville ihmisille. Kun ongelmat ovat vuosia kasaantuneet, alamme rakentaa koulutusta ja työpaikkoja näitten ongelmien ympärille. Tämän me sitten joudumme kaikki maksamaan.
Sosiaalinen pääoma on yhteiskunnan peruspilareita.Kukin voi päätellä kuinka paljon olemme sitä menettäneet, viime vuosina.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset