Markku Huusko

Petteri Orpo jäätyi, kun Antti Rinne hyökkäsi

  • Kuva Iltalehden ja Alma Median maanantaisen puheenjohtajatentin valmistautumisvaiheesta Alma-talolla.
    Kuva Iltalehden ja Alma Median maanantaisen puheenjohtajatentin valmistautumisvaiheesta Alma-talolla.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne onnistui horjuttamaan kovinta pääministerikisan haastajaansa, kokoomuksen puheenjohtajaa Petteri Orpoa Iltalehden ja Alma Median maanantaisen puheenjohtajatentin verokeskustelussa.

Rinne onnistui vetämällä peliin Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) julkaiseman veroja koskevan selvityksen.

Väittely leimahti, kun Orpo oli esittänyt, että sdp:n esittämä ajatus institutionaalisten sijoittajien lähdeverosta on huono.

”Se viiden prosentin lähdevero on Elinkeinoelämän valtuuskunnan suosittelema malli”, Rinne kuittasi.

Rinteen mukaan tällä keinoin olisi saatavissa suursijoittajilta 400 miljoonaa euroa lisää verotuloja.

Rinne veti ”EVA:n mallin” sen jälkeen vielä parikin kertaa peliin, eikä valtiovarainmisterinä Sipilän toimitusministeristössä työskentelevä Orpo kyennyt sanomaan siihen oikein mitään.

 

Jos Orpo olisi tehnyt kotiläksynsä viimeisen päälle, ei Rinteen hyökkäys olisi onnistunut. Nyt kokoomusjohtaja onnistui vain puhumaan ”punavihreästä veronkorotuslinjasta” ja ”vastuuttomuudesta”.

Rinteen tarkoittama malli löytyy EVA:n vuonna 2017 julkaisemasta Tomi Viitalan analyysistä Yhteisöveron uusi diili, jossa tuota viiden prosentin lähdeveroa esitetään yhtenä osana isompaa yrityksiä ja sijoittajia koskevaa veropakettia. Viitala toimii Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa apulaisprofessorina.

Tuossa Viitalan mallissa pohditaan pääomatuloveron kehittämistä 2020-2025 niin, että verovapaiden sijoittajien viiden prosentin lähdeveron vastapainoksi esitetään kolmen prosenttiyksikön alennusta pääomatuloverokantoihin.

Rinteen sdp:hän päinvastoin esittää pääomatuloverokantojen nostamista nykyisestä 30 ja 34 prosentista 32 ja 35 prosenttiin.

 

EVA:n paperissa viiden prosentin lähdeveron tuotoksi on laskettu yli 250 miljoonaa euroa. Vastaavasti pääomatuloverojen alennus 27:ään ja 31:een laskisi paperin mukaan verotuloja 240 miljoonaa euroa.

EVA:lle raportin tehnyt Viitala pitää siinä myös yhteisöveron laskemista nykyisestä 20:stä 18:aan tavoiteltavana asiana. On siellä muitakin veromuutosehdotuksia.

Rinne jätti Alma Median puheenjohtajatentissä yhteisöveron lisäalennusajatuksen ja muutkin EVA:n paperin veroyksityiskohdat mainitsematta.

Muistissa on, että Rinteelle Jyrki Kataisen (kok) hallituksen tekemä yhteisöveron pudotus 20:een oli epämieluinen liike. Se tapahtui Jutta Urpilaisen (sdp) valtiovarainministerikaudella ennen kuin Rinne hänet puheenjohtajan ja ministerin paikalta syrjäytti.

Rinteen maanantaina käyttämä tekniikka oli kuin poliittisen väittelyn oppikirjasta. Hän napsi vastustajalle mieluisasta lähteestä rusinan pullasta, eikä kanssaväittelijä pystynyt häntä siitä haastamaan.

Tämä kirjoitus on julkaistu alunperin Uuden Suomen, Kauppalehden ja Talouselämän Vaalivalvojat-sarjassa. Kaikki Vaalivalvojat-kirjoitukset täällä: https://www.uusisuomi.fi/aiheet/vaalivalvojat

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tässä videota ja Iltalehden uutisjuttua Petteri Orpon ja Antti Rinteen väittelystä: https://www.iltalehti.fi/eduskuntavaalit-2019/a/c5...

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Katsoin videon kahdesti. Antti Rinne lateli ulkoa opittuja lauseita ja Petteri Orpo vastaili näihin ex tempore. Tuskin muuttaa kenenkään ääntä

Kauneus (poliittinenkin) on katsojan silmassä.
Markku, keskity uutisten välittämiseen.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

"Yksikään puheenjohtaja ei mokannut pahemmin varsin tasavahvassa tentissä, kirjoittaa HS:n politiikan toimittaja Teemu Luukka."

Kukaan muu kuin Huusko ei tainnut huomata Petteri Orpon "jäätymistä", ei edes HS, joka tunnetusti vetää vasemmalle.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kyseessä ei kuitenkaan ollut mikään näyttävä kölinaltaveto- suoritus, jonka perusteella äänestävä massa tekisi valintapäätöksiään näiden kahden puolueen välillä.

P.S. Lähdeverosta puhuttaessa tavallinen ihminen alkaa pohtia kesämökkinsä lähteestä noutamansa juomaveden tulevaa litrahintaa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Nopeasti katsottuna tuossa ei ollut mitään sellaista joka hetkauttaisi useimpia.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Näin on. Huuskoa peloittaa kolmas jytky.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Sellaista ei tule. Parhaimmillaankin voidaan puhua vain torjuntavoitosta.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ei pelota jytkyt eikä hytkyt. Tässä kiinnostavaa pohdintaa siitä, että perussuomalaisilla todellakin nähdään olevan pienet mahdollisudet jopa ykköspaikkaan: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/277131-tutkijat-s...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

On omitusta nähdä, että joku pitää Rinnettä edes yhden debatin ykkösenä - jota ei todellakaan ole vieläkään tapahtunut.

TV:n vaalimainonnassa Rinteellä näyttää olevan liki rajaton kassa ja näkyvyys. Mistäköhän rahat moiseen ?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#5:
SAK liittoineen masinoi kansanliikkeen - antoivat 1,4 miljoonan euron vaalirahoituksen, jolla tavoitellaan hallituspuolueiden heittämistä vallasta

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Antti Rinne sekoili pahemman kerran tänään HS:n tentissä Suomen Nato -jäsenyyskelpoisuudesta.

Oli jatkoa viime viikon sekoilulle.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/276758-antti-rint...

P.s. Alkaa yhä enemmän askarruttaa, onko Antti Rinteellä yleensä harkintakykyä toimia pääministerinä.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Olen sitä mieltä, että Suomi tarvitsee terveen pääministerin.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

En pitänyt Rinteen sekä Orpoon että Sipilään kohdistamaa suomettumisheittelyä onnistuneena, kuten en myöskään sitä spekulointia, että Trump olisi jollain tavalla jarru Suomen Nato-jäsenyydelle.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Donald Trump ei aivan varmasti ole Suomen Natoon liittymistä vastaan.
Miksi olisi? Tai miksi kukaan USA:n presidentti olisi?
Tietävät varmasti että Suomi maksaa osansa niin kuin on aina tehnyt.
Tällainen on vai sitä Donald Trumpin vastaista propagandaa jota meillä jauhetaan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ei Suomella ole mitään NATO-optiota, on vaan kirjaus että Suomi ylläpitää mahdollisuutta hakea NATO:n jäsenyyttä ja se on aivan eri asia kuin optio. Optio edellyttäisi, että Suomella olisi jo sopimus NATO:n kanssa ja jonka Suomi tarvittaessa aktivoisi. "Suomella on NATO-optio" kuuluu samaan sarjaan kuin fraasi"Suomi on puolueeton maa" kumpikin jäänne edellisiltä vuosikymmeniltä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Rinteellä on tuskin edellytyksiä tutustua sovittuihin asioihin, ennen kun on edes pääministeri, joka on jatkossa hyvin epätodennäköistä. Siltä osin Rinteen asiantuntemus on pellehermannin tasoa. Rinteelle hölösuuna ja tuuliviirinä on tuskin ollut osaa tai luottamusta maanpuolustuksen pitkäjänteisessä kehittämisessä maanpuolustuksen johdossa tähän asti sen ytimen hallinnassa.

Maanpuolustus ei ole ammattiliiton tapaista johtamista - kuten ei valtionkaan johtaminen - vaan siinä vaaditaan avaranäköisyyttä, kypsyyttä ja poliittisia taitoja, joita Rinteellä ei yksinkertaisesti ay-lakkojyränä ole ikinä ollut.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Olen joskus aiemminkin ihmetellyt miksi näillä jutuilla pitää väittää olevansa Lauri Kiiski Nilsiästä, mutta kukin taaplaa tavallaan, myös olettaessaan lukijoita vähäpäisiksi.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kiiski, turhan höpinän sijasta jolla teet itsesi lähinnä naurettavaksi niin kerro nyt onko mielestäsi Suomella optio NATO:n vai ei.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #16

Sitä en tiedä, mutta sitä et tiedä sinäkään. Pitäisi varmasti kysyä Stoltenbergilta, mutta tuskin hänkään tähän vastaisi.

Kenen tekemin ja päättämin järjestelyin Suomen armeija harjoittelee toistuvasti NATO-joukkojen kanssa Suomessa ja ulkomailla ja miksi puolustusta yhdenmukaistetaan Atlannin Puolustusliiton kanssa yhteensopivaksi ?

Kyllä Rinne laski tässä suustaan sellaisen sammakon, johon tulevan pääministeriehdokkaan ei oman käsityskykynsä puitteissa tulisi koskaan hairahtua edes äänien kalastuksen pahimmallakaan hetkellä.

Rinne paljasti naiivisti sen totuuden, että on käytännössä henkilökohtaisesti täysin tietämätön ja ulkona turvallisuuspolitiikan ytimestä.

Granlund voisi näyttää tässä oman ja Rinteen väitteen toteen, ettei Suomella olisi optioita länsiliittoutumiseen.

Kaikkia Rinteenkään suusta tipahtelevia sammakoita tarvitse lähteä vääntämään todellisiksi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Rinteen mukaan on:

Suomella on Nato-optio ja Suomi voi täysin itsenäisesti päättää, hakeeko se Naton jäseneksi – Nato tietenkin päättää itsenäisesti, onko se mahdollista.

https://www.is.fi/politiikka/art-2000006064996.html

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Seija, option olemassa ololle tarvitaan esisopimus joka tarvittaessa voidaan aktivoida, sellaista sopimusta Suomella ei NATO:N kanssa ole. Voit halutessasi tutustua mitä esim. urheiluelämässä optiolla tarkoitetaan

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #18

Arto, luepa siitä linkistä: copypaste siitä mitä Rinne oli sanonut.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

A Rinteen sanojen valinta - Suomen kelpuutamisesta - , oli liikaa niin Petteri Orpolle kuin Juha Sipilälle. Kelpuuttaminen sana antaa mielikuvan, että Suomen puolustusvoimat on sellaisessa tilassa, ettei Nato -jäsenyydelle olisi edellytyksiä.

Tosiasia on, että Suomen puolustusvoimat on sellaisessa kunnossa/tilassa, ettei siihen yllä edes moni nykyinen Nato -maa. Onneksi näin on.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Aika harva näki koko väittelyä. Minultakin jäi katsomatta. Saattoi olla, että Kokoomus menetti jonkin äänen tai sitten ei. Mietinnän paikka on siinä, miten Perussuomalaiset onnistuvat pysymään sivussa, vaikka ovat kannatusmittauksissa jo kolmantena. Mikähän mahtaa olla heidän veroratkaisunsa? Varmaankin peesaavat Kokoomusta.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Mikä tämän surkean kirjoituksen tarkoitus oli? Miksi tämäkin on nostettu karuselliin? Senkö takia, että tuhertaja on Huusko?

Joskus Puheenvuorossa on jopa kiinnostavia blogeja.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@13. Kaikki Uuden Suomen toimittajat nostetaan aina karuselliin kera Päätoimittajan. Aina. Ei tunnu tasa-arvoiselta asialta.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Näinhän se menee paperilehdissäkin. Pääkirjoitukset tekee päätoimittaja, ja mielipidesivuilla julkaistaan ne muut.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Paavo Väyrynen esitti sekä US-blogissaan että Tähtiliikkensä maksetussa HS-mainoksessa turvallisuuspoliittisia ajatuksia ohjattavan Mediapoolista, johon kaikki keskeiset mediat kuuluvat.

Valtion Huoltovarmuuskeskus rahoittaa sen toimintaa. Ehkä se antaa päätoimittajille juttujen aiheetkin virkatyönä?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Se Väyrysen mediapoolittelu on poliittista höpötystä.

Tässä faktaa Mediapoolista: https://www.medialiitto.fi/medialiitto/mediapooli

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Enemmän juotetaan magmaa ajatushautomoista, luulisin.

Käyttäjän HeikkiYlstalo kuva
Heikki Ylöstalo

Osintuloveron tuotto on 3-4% luokkaa, elikä muitakin vapaamatkustajia on kuin Kojamo- ammattiliitot kuvio. 5% lähdevero osingoista yhdistettynä yhteisöveron laskuun on kannatettava. Rinteelle on outoa että voitaisiin jotain veroa myös laskea.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Jos yhteisöveroa laskettaisiin ja pääomatuloveroa myös, kuten EVA:n paperissa pohdiskeltiin, voisi jonkinmoinen institutionaalisten sijoittajien saamien osinkojen lähdevero olla ihan paikallaan, jos se olisi tehokkaasti ulotettavissa myös ulkomaisiin suursijoittajiin.

Käyttäjän HeikkiYlstalo kuva
Heikki Ylöstalo

Lähdeveron pitäisi koskea kaikkia, jopa ammattiliittoja. Jos osinkotuloista maksettaisiin 10% kaikkia koskeva lähdevero , veron tuotto kolminkertaistuisi. Samalla summalla pitäisi laskea yhteisöveroa. Tämä auttaisi lisäämään yhtiöiden omaapääomaa ja pitäisi pääomat paremmin yhtiöiden käytössä investointeja varten.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset