Markku Huusko

Li Anderssonin punavihreältä unelmalta putosi pohja

  • Eduskunnan punavihreä siipi on menettänyt gallup-kannatusta. Oikealla vasemmistoliiton pj. Li Andersson. Kuva: Petteri Paalasmaa
    Eduskunnan punavihreä siipi on menettänyt gallup-kannatusta. Oikealla vasemmistoliiton pj. Li Andersson. Kuva: Petteri Paalasmaa

Ylen viimeisen puoluekannatusmittauksen tulos ennen sunnuntain eduskuntavaaleja on monella tavoin huomionarvoinen.

Ensinnäkin nyt muuttui lihaksi se, että perussuomalaisilla on pienenpieni mahdollisuus nousta Suomen suurimmaksi puolueeksi. Sillä on nousutrendi alla ja etäisyys pitkään johtoa pitäneeseen sdp:hen on tässä mittauksessa enää 2,7 prosenttiyksikköä.

Kannatuslukemat ovat 16,3 prosenttia ja 19,0 prosenttia perussuomalaiset ensin mainittuna. Petteri Orpon kokoomus on hyytynyt 15,9 prosenttiin ja sillä on hätä kädessä, koska se näyttää pudonneen kärkikisasta ja kakkospaikkakin on ainakin toistaiseksi mennyttä.

 

Demarit on ajautunut pahaan laskutrendiin. Vielä marraskuussa 2018 puolue ylsi Ylen gallupissa 22,7 prosenttiin, eli siitä se on tullut alas jo 3,7 prosenttiyksikköä.

Merkit ovat olleet samat myös Alma Median ja Helsingin Sanomien mittauksissa. Esimerkiksi Alma Median mittauksessa ero sdp:n ja perussuomalaisten ero oli kuitenkin vielä yli kuusi prosenttiyksikköä.

Perussuomalaisten mahdollisuudesta yltää ykköseksi muistuttivat eilen Talouselämälle tutkijat Karina Jutila e2:sta ja Johanna Vuorelma Tampereen yliopistosta.

Viestintätoimisto Ellun Kanojen tutkimusjohtaja, politiikan tilastonikkari Jukka Manninen muistutti heti tänä aamuna Twitterissä, että sdp:n gallupkierre ei ole vielä keskustan kevään 2015 kaltainen.

Keskusta putosi tuolloin lopulta 5,6 prosenttiyksikköä edellisestä joulukuusta vaalipäivään. Jos demarit putoaisi siis vielä kaksi prosenttiyksikköä, sen kohtalo olisi sama tosin sillä erotuksella, että noin 17 prosentilla ei taitaisi irrota suoraa hallituksenmuodostajan paikkaa.

 

Yhdeltä unelmalta näyttää aamun gallupin perusteella pudonneen viimeistään nyt lopullisesti pohja.

Punavihreiden piirissä – ja siellä erityisesti vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson – on elätelty ajatusta hallituksesta, jonka ydin on sdp, vihreät ja vasemmistoliitto. Kokoomus ei ole esimerkiksi niihin laskelmiin istunut.

”Meidän lähtökohta on se, että punavihreän hallitustyön ydin muodostuu demareista, vihreistä ja meidän välisestä yhteistyöstä”, Andersson on sanonut.

Punavihreän kolmikon kannatus putosi päivän gallupissa yhteensä 3,0 prosenttiyksikköä edellisestä kaikkien oltua alamäessä. Paikkoja näille kolmelle siunaantuisi Ylen ennusteessa enää 87. Sille pohjalle ei hallitusta muodosteta edes rkp:n avulla.

Voisikin käydä niin, että juuri vasemmistoliitto kellahtaisi ulos. Tilalle tulisi toinen suurista porvaripuolueista, kokoomus tai keskusta, jolloin kolmen tai neljän puolueen hallituksen enemmistöstä eduskunnassa tulisi kohtuullisen tukeva.

Vaikka Jussi Halla-ahon perussuomalaiset nousisi ykköseksi ja Halla-aho pääsisi ensimmäisenä tunnustelemaan hallituspohjaa, olisivat potentiaaliset kaverit vähissä. Varsin mahdollinen epäonnistuminen tunnusteluissa johtaisi siihen, että toiseksi tullut kokoaisi hallituksen. Lue lisää: Perussuomalaiset kelpaa hallituskumppaniksi vain 13 prosentille ehdokkaista – Katso minkä puolueiden kanssa kannattamasi puolue haluaa hallitukseen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (198 kommenttia)

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Mikä pohja? Siinähän nuo on keikkuneet viimeiset kymmenen vuotta. Li olisi voinut nostaa puolueensa kannatuksel jonnekin 13% huitteille jos olisi älynnyt esiintyä asiallisesti. Päälehuutaminen kilpaa toimittelijoiden kanssa ei kyllä anna kuuntelijoille sisältöä eikä sitten mitään muutakaan.

Taitaa vaihtua puheenjohtajat vihreissä, vassareissa, keskustassa, ja jopa kokoomuksessa ihan lähi tulevaisuudessa.

Saanko ennustaa?

Vihreiden seuraava on Maria Ohisalo

Kokoomuksen seuraava on kumileimasin

Keskustan seuraava on Annika Saarikko

vasemmisto ei opi. Andersson.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Yritän tekstissäni sanoa, mitä unelmaa tarkoitan. Kertaan vielä: Li Anderssonin unelma hallituksesta, jonka ydin olisi sdp, vihreät ja vasemmistoliitto.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Anteeksi Markku. Lähdin vaalilaukalle.

Aivan totta turiset. Itse asiassa tämä muutaman kuukauden SDP:n "vaalivoitto" on ollut koko ajan sellainen "vihervasemmisto" tulee ja jyrää mentaliteettiin pohjautuva ajatus tulevasta hallituskokoonpanosta, mutta itse olen ollut koko ajan sitä mieltä, ettei Antti Rinne kykene kasaamaan hallitusta jossa mukana olisi kokoomus.

Laajan pohjan tavoitteet ja hallitusohjelma olisi kyllä paperilla hyvinkin helposti niputettavissa, mutta luulen ja uskoisin, että mitä useampi kokki niin sitä sekavampi soppa olisi taas edessä.

Yksinkertaisesti vaihtoehdot ovat vähissä.

Olen melko varma, että sixpack on tuhoon tuomittu ajatus. Rinteen johdolla olisi oikeastaan ainut mahdollisuus kasata demareiden taustajoukoiksi vaalien häviäjän kanssa punamulta ja näille riittävät taustajoukot. Tämäkään ei tule onnistumaan.

Arvaappa mitä Markku! Suomessa tullaan näkemään naapurimaamme Ruotsin kaltainen vatulointi. Tämän vatuloinnin takana on tietenkin PerusSuomalaisten vähintään kakkos paikka.

Jos ja kun hallitusneuvotteluissa ei mitä ilmeisemmin olla valmiita kiristämään maahanmuuttopolitiikan osa-alueilla, niin neuvottelut ajautuvat naapurimaan kaltaiseen tilanteeseen.

On todella vaikeata ennustaa kuinka vaalien jälkeen edetään, mutta se on jo nyt varmaa, ettei hallitusneuvottelut tule olemaan läpihuuto. En itsekkään osaa hahmottaa kuinka tuossa tulee käymään, niin miten sitten itse neuvottelevat tahot.

Enivei, niin yksi mielenkiintoisimmista poliittisista keväistä on meillä kaikilla edessä. Toivotaan parasta.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Vasureiden, jotka ennen tunnettiin kommunisteina, unelma oli maailmanvallankumous ja siltä unelmalta Suomessa putosi pohja pois jo keväällä 1948. Ja "unelma" haudattiin lopullisesti Neukkulan romahdettua. Kepeät mullaat...

Olisikohan lehdistöllä parempaa tekemistä kuin yhden pienen huuhaa puolueen pöngittäminen.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #98

Tarkennetaan hieman ylläolevaa. Tämänpäivän vihervasureiden "unelma" on lähinnä Suomen talouden romuttaminen.

Markku, missä viipyy myötämielinen USn kirjoutus oikean laidan pienpuolueista?
Kristillisten edustaja vaalitenteissä oli ainakin yhtä hyvä kuin Li Anderssonin.
Halllooo!!

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Kokoomuksen seuraava on kumileimasin"

Jos Kokoomuksella on vähänkään älliä päässä seuraava pj on, ei kumileimasin vaan, Elina Lepomäki.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Juuri siksi kerroin, että seuraava on kumileimasin. Ei Elina. Kokoomuksessa sisäpiiri on niin "tahmainen", ettei Lepomäkeä voida edes esittää seuraavan 4 vuoden aikana.

Käyttäjän SeppoLavonen kuva
Seppo Lavonen

"Jos Kokoomuksella on vähänkään älliä päässä seuraava pj on, ei kumileimasin vaan, Elina Lepomäki."

Samaa mieltä. Tärkeä sana tuossa lauseessasi on tuo "jos".

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Vasemmistoliitolle ja vihreille tulossa tuonkin gallupin mukaan vaalivoitto, tuskin silloin puheenjohtaja vaihtuu, tosin vihreissä se on jo sovittu.

Persujen ikävä tilanne on se, että siellä luullaan, että nyt saamme asiamme hoidettua, kun kannatuksemme on näin iso.

Se pettymys tulee sitten hallitusneuvotteluissa, koska 84% kansasta ei halua sitä linjaa.

Oma linja on tietysti pidettävä, mutta jos ei pysty niistä joustamaan, on päätöksentekoon vaikuttaminen oppositiopolitiikan varassa.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Sekä persujen protagonistit ja antagonistit viimeisimpään gallupiin liittyviin kommenteista päätellen unohtavat, että perussuomalaiset olivat jo hallituksessa viime kaudella.

Käyttäjän JarmoHenttonen kuva
Jarmo Henttonen

Mistä saat luvun 84% kansasta ei kannata, ketä ne sitten kannattaa?, vasemmistoa vai, miksi ne eivät sitten äänestä vasemmistoa, vai onko niin että vasemmistoa ei kannata yli 90% kansasta, näin se menee sinun logiikkasi mukaan.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

"Se (persujen) pettymys tulee sitten hallitusneuvotteluissa, koska 84% kansasta ei halua sitä linjaa." Muunnettua totuutta.

Persujen 16 % kannatus EI tarkoita sitä. että loput 84% pursuja olisivat vastaan.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Ålä puhu Petteri "kansasta" tarkoittaen koko kansaa. Yksi kolmasosa kansasta ei tälläkään kertaa kannata ketään, joten prosenttilukusi on tältäkin osin väärä!

Käyttäjän KaarloKunnari kuva
Kaarlo Kunnari

Et todella ole kuunnellut tavallista kansalaista, jos kuvittelet ettei enempää kannateta persujen linjaa kuin 16%. Totuus ainakin täällä maaseudulla on että Suomi suomalaisille linjaa kannattaa yli 50%. Koska vaaleissa valitaan edustajia muidenkin tekijöiden takia, ei persujen kannatus ole suurempi. Jos punavihreässä kuplassa olevat helsinkiläiset ajattelevat asiasta 84% toisin, emme me maalla asuvat voi sille mitään. Me kuitenkin olemme säilyttäneet vielä jalat maassa ja emme kuvittele asioita jalat ilmassa kuten te. Sähkö ei tule pistokkeesta siihen tarvitaan voimalaitos energialähteeksi ja raha ei tule taivaasta, vaan se pitää jollakin keinolla työtä tekemällä hankkia jne. Ilmaston lämpenemiseen ei Suomen tarvitse enää keskittyä. Me olemme tehneet sen hyväksi jo työtä sekä investointeja 1950 luvusta lähtien, aloitettiin heti kun saatiin sotakorvaukset maksettua. Suurin osa toimenpiteistä on tehty ja nyt pitää vaatia muilta vastaavia toimia, eikä kuristaa kansaamme hengiltä. Hiilineutraali Suomi mahdollistaa esim. Intian aloittamaan 1600MW hiilivoimalan rakentamisen. Teho on täsmälleen sama kuin Olkiluoto 3:n teho, joka ei edelleenkään ole käynnissä. Tätä persut juuri kritisoivat, joka on oikein tehty. Meillä hiilivoimalat sujetaan ja niissä on kuitenkin savupiipuissa pesurit saasteen poistamiseksi. Tuleekohan tuohon Intian voimalaan savukaasupesuria?

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Jaa, eix se ole ajat sitten ollut selvää et sinipunaa pukkaa.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Punavihreänsinistä pukkaa ja Orpo saa ja haluaa RKP:n tuekseen hallituksen vähemmistöön, jotta aivan kaikkea ei markkinavetoisen porvarihallituksen jäljiltä purettaisi ja peruttaisi...?
- Hallituksesta käsin vähemmistönäkin pystyy oppositiota paremmin ajamaan ja ainakin puolustamaan elinkeinoelämän, rikkaiden ja etuoikeutettujen etuja ja etuoikeuksia...

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Seppo Pajunen

Väärä analyysi. Elinkeinoelämä ja rikkaat osaavat puolustaa itseään ilman yhdenkään hallituksen toimia tai opposition tukea.

Elinkeinoelämä ja rikkaat sopeutuvat. He lisääväät tai vähentävät investointeja, työvoimaa ja veronmaksuaan tilanteen mukaan.

Käyttäjän SimoHyytinen kuva
Simo Hyytinen

Mietippäs uudestaan kumpaan hallituksees kokoomus menee: SDP+Vihr+Vas vaiko PS+kesk+KD. Ensiksimainitussa olisi pers'pantavana pelkkänä hyväksikäytettynä ja toisessa oikeistohallituksessa.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Vähän pelisilmää. SDP+Vihr+Vas - halltuksessa Kokoomus olisi pelkkä apupuolue.
PS+kesk+KD - hallituksessa Kokoomus saisi aina halutessaan enemmistön puolelleen. Joko Kepun tai PS:n ja aina KD:n.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Porvariallianssilla, jos sellaisesta saa puhua, on kaikki avaimet jatkaa hallitustaivalta. Siihen kun ei tarvita muuta kuin Sipilä ja Orpo ottavat lusikan kauniiseen käteen ja nöyrtyvät pyytämään kristilliset ja persut mukaan. Kyllä se yhteinen ohjelma löytyy, kun vaan halutaan tosisaan rakentaa. Punavihreä oppositio vahvistettuna ruottalaisilla voinee jatkaa vastuutonta oppositiopolitiikkaansa seuraavatkin neljä vuotta.

Ps. Ja porvariallinassi vahvistuu vielä tuosta, jos siniset onnistuu saamaan jonkun läpi...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kyllä tuo vassareiden putoaminen oppositioon, tai oikeammin jatkaminen siellä, vaikuttaa varsin todennäköiseltä. Sinänsä SDP + Vihreät + VL olisi varmaan ollut sopuisa hallitus, mutta kun kannatus ei riitä.

Siinä tilanteessa, jos tri Halla-aho on hallitustunnustelijana, epäortodoksiset kuviot saattavat olla tarpeen. Ainakin julkisuudessa muiden torjunta on kohdistunut etupäässä tri Halla-ahoon, mitä nyt soma Li tuomitsi kaikki meidät rasisteiksi.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Oi kun kävisikin noin, että kokoomus luopuisi eurooppamyönteisyydestään ja ilmastopolitiikastaan.

Ihanko oikeastiko joku ajattelee kokoomuksen toimivan noin, vähän sama kuin persut sanoisivat, että lisää kehitysapua ja maahanmuuttoa.

Tottakai sitä haaveilla saa, mutta hieman on realistisuus kadoksissa :)

Kannattaa vaan myöntää se tosiasia, että joko Halla-aho tekee Soinit, tai sitten se oppositio kutsuu.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Mikäli persuja kutsuu oppositio, on se pian gallupeissa suurin puolue. Ei sekään varsinaisesti kauhealta kohtalolta kuulosta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #12

Ok, miten tilanne siitä muuttuu, sitten seuraavissa vaaleissa neljän vuoden päästä?

Aina oppositiossa vai?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #13

Tuskin ovat. Suomessa valtapuolueet ovat olleet perin taipuisia. Ja tietenkin myös oppositiosta käsin voi selvästi vaikuttaa kuten sinulle on lukuisia kertoja kerrottu.

Seuraaviin vaaleihin ei muuten välttämättä ole neljää vuotta..

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #15

Eihän ne valtapuolueet aina ole kovin taipuisia olleet. Perussuomalaisetkin hajosi kahtia kahdessa vuodessa valtaan päästyään.

Miksihän Jussia ei oikein haluta yhteistyökumppaniksi? Jaa-a, olisikohan sen kaunakirjoituksilla osuutta asiaan? ”Kollektiivisessa närkästyksessäni huomaan välillä, että minun on vaikea tuntea aitoa sympatiaa näiden rikosten uhreja kohtaan. Tunnen houkutusta ajatella, että naiset saavat sitä, mitä pyytävät. Yritän kuitenkin olla ajattelematta näin. Koska kaikki naiset eivät ole sellaisia kuin Virtanen, Biaudet ja Filatov. Raiskaukset tulevat joka tapauksessa lisääntymään. Koska näin ollen yhä useampi nainen tulee joka tapauksessa raiskatuksi, toivon hartaasti, että uhrinsa sattumanvaraisesti valitsevien saalistajien kynsiin jäisivät oikeat naisihmiset. Vihervasemmistolaiset maailmanparantajat ja heidän äänestäjänsä. Mieluummin he kuin joku muu. Heihin ei tehoa mikään muu kuin se, että monikulttuuri osuu omaan nilkkaan.” (Jussi Halla-Aho 20.12.2006 Scripta)

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #18

En ole kaikista Halla-ahon muinaisista teksteistä samaa mieltä. Mutta esim. raiskaukset kyllä lisääntyivät maahantulojen kautta.. valitettavasti. Muun muassa siinä hän oli oikeassa tilastojenkin mukaan, eikä tuo ole leikin tai huumorin asia. Sorry siitä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #22

Ei tässä mitään huumoria ole. Jussi on vastenmielinen nilkki ja siinä kaikki. Persujen hallitustaivalta on myös vaikea nähdä näillä tuloksilla. -9 paikkaa, ja en usko, että kokoomuksessa löytyy kiinnostusta mennä PS:n ja keskustan kanssa samaan hallitukseen enää. Se kortti on nyt katsottu. Kaikille muille taas PS:n hallituskumppanuus näyttää enemmän haitalta kuin edulta. SDP+Kok+Vihr pohja näyttää aika todennäköiseltä.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #37

Mikä ihmeen -9 paikkaa?

Kyllä sinne 30 ... 35 edustajan lukemaan kipuaminen tarkoittaa 15-20 edustajan lisäystä ps-joukkueessa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #51

Verrattuna perussuomalaisten paikkamäärään viime eduskuntavaaleissa. Ja mihin muuhun vertaisin?

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #75

Aijaa.

Olet sitten poikkeus hengenheimolaisten joukossa, joiden mielestä perussuomalaiset jälkeen kesäkuun 2017 puoluekokouksen on eri puolue kuin ennen sitä.

Jälkeen puoluekokouksen edustajamäärä on ollut 15. Muun muassa minä ja kaiken järjen mukaan suurin osa henkiheimoistasi vertaa siihen lukemaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #95

Ehkä olet sitten laskenut minut väärään heimoon. Vaalien suurin häviäjä on näillä näkymin keskusta, joka menettää 15 paikkaa. Perussuomalaiset saanee neljä paikkaa vähemmän kuin 2015. Toisaalta perussuomalaisille arvioitu tulos kaksinkertaistaisi puolueen eduskuntaryhmän siitä, mitä se on ollut kesällä 2017 tapahtuneen hajoamisen jälkeen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #60

Ilkka Varsio

Sinä et sivistystä tunnnistaisi vaikka se purisi sinua persauksille. Ja sama pätee mestariisi Halla-ahoon.

Käyttäjän dottore48 kuva
Kari Ellimäki Vastaus kommenttiin #37

#37

“Vastemielinen nilkki”

Korkeatasoista poliittista debatointia!

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #89

Se on juuri niin korkeatasoista kuin Halla-ahon nettikirjoittelu ansaitsee. Saat mitä tilaat.

Käyttäjän dottore48 kuva
Kari Ellimäki Vastaus kommenttiin #37
Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola Vastaus kommenttiin #22

Valtamediaan kuuluva lehden tuore otsikko menee näin:

"HELSINGISSÄ EI OLE TÄNÄ VUONNA VAADITTU VANGITTAVAKSI YHTÄÄN SEKSUAALIRIKOKSESTA EPÄILTYÄ, JOLLA OLISI SUOMALAINEN NIMI"

"Tilasto kuluneen vuoden osalta näyttää hätkähdyttävältä: jokaisella rikoksesta epäillyllä on ulkomaalainen nimi.

Pakkokeino-osastolla on käsitelty tähän mennessä 11 eri juttua, joissa epäiltyä on vaadittu vangituksi tai matkustuskieltoon. Epäillyistä yhdeksän nimi viittaa Lähi-Itään, yhden nimi itäeurooppaan ja yhden vangitun nimi on ruotsinkielinen."

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #18

Onko ne raiskaukset lisääntyneet tuon kirjoituksen jälkeen vai ei?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #30

Tuon kirjoituksen jälkeen perussuomalaiset pääsivät hallitukseen. Vähenikö raiskaukset siitä vai ei? Turvapaikanhakijoita ainakin tuli sen jälkeen ovista ja ikkunoista.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #40

2006?
Muistaakseni Perussuomalaiset menivät hallitukseen 2015?
Oikaise jos olen väärässä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #41

Niin, 2015 tulee yhdeksän vuotta vuoden 2006 jälkeen.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #45

Potut...
Osaat sentään laskea?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #63

Kyllä. Se on se pieni ero minun ja persujen välillä.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #40

Oletko humalassa? Tuo kirjoitus on vuodelta 2006.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #42

En. Oletko sinä? Halla-aho ehkä oli kun tuota kirjoitti, oli se sen verran sakeaa tekstiä että edes kännissä nimettömänä nettiin ei kenenkään luulisi moista törkyä suoltavan.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #46

Siis tosiasian kirjoittaminen on törkyä? Eipä ihmetytä, kun ottaa huomioon Vihreiden inhon faktoja ja tilastoja kohtaan. "Faktamuuri" taisi olla viimeisin lanseeraus vihreiltä, kun argumentit loppuivat.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #52

"Toivon hartaasti" - siinäpä persuille faktaa.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #54

Kun tiedämme, että asian x kannattaminen johtaa jonkin negatiivisen asian tapahtumiseen, niin eikö ole vain oikein, että tämä negatiivinen asia tapahtuu sellaiselle, joka kannattaa asiaa x, eikä sellaiselle, joka sitä vastustaa?

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #79

Mielipidehän tuokin on. Ehkä vähän naurettava kommentti kuitenkin, kun sanojana on Turun epäsuosituin Vihreä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #85

Ei ihan niin naurettava kuin sinun kommenttisi. Edes se, että olisin epäsuosituin vihreä, ei pidä paikkaansa, mutta mikäpä sinun jutuistasi pitäisi. Ja mitä väliä sillä suosiolla on? Michael Jackson oli miljardi kertaa suositumpi kuin minä ja Jussi yhteensä, eikä se silti ollut hyvä mies.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola Vastaus kommenttiin #52

Vihreät ovat hörhöjen puolue ja Ruotsissa fiksuimmat ovat sen jo tajunneet ja siksi siellä vihreiden kannatus on enää n.4%.

Eiköhän se vähitellen täälläkin ymmärretä(ei tosin Lamminpää).

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #58

Mikkola on vähän pihalla, kuten Mestarin opetuslapset aina. Hörhökerroin on korkealla kristillisissä ja persuissa. Ilmankos ovatkin vaaliliitossa keskenään täällä Varsinais-Suomessa.

Anna-Maja Henriksson ja Sari Essayah: Hopeaveden käyttö on ”ihan fine” ja ”laissa meillä on kaksi sukupuolta” – Rkp ja kristilliset pyrkivät hallituksen apupuolueiksi https://suomenkuvalehti.fi/…/hopeaveden-kaytto-on-ihan-fi…/…

Kristilliset ja persut: humpuuki ja sonta.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola Vastaus kommenttiin #80

Minulla ei tietääkseni ole mitään "Mestaria", ja jutuistasi päätellen sinä tunnut olevan aika pihalla. Mutta onhan se jännä nähdä kuinka täällä usarissa muutama viherpunaisenääripään edustaja suoltaa vihaa persuja tai sen johtajaa kohtaan, koska puolueen kannatus jatkuvasti nousee ja viherpunaisilla taas laskee.

Vihreidenkin pieni kannatuspiikki meni ohi, ja sekin piikki oli ihan Haaviston ansiota. Nyt on jo laskusuunta, joten eiköhän Suomessakin ne fiksuimmat ala tajuta että vihreät eivät ole vakavasti otettava puolue. Kiihkoilija Lamminpää sitä tosin tuskin koskaan tajuaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #93

SDP:stä tulee suurin puolue 44 paikalla, mikä on yhdeksän paikkaa enemmän kuin 2015 vaaleissa. Toiseksi suurimman puolueen paikasta tulee hurja kisa, sillä näillä näkymin kokoomus on kakkonen 35 paikalla, perussuomalaiset kolmonen 34 paikalla ja keskusta on neljäs 33 paikalla.

Vihreät olisi kahdeksalla uudella paikalla vaalien toiseksi suurin voittaja heti demarien jälkeen. Puolueen eduskuntaryhmä kasvaisi siten 15 paikasta 23 paikkaan. Vasemmisto kasvattaa analyysin perusteella paikkamääräänsä kolmella paikalla viiteentoista.

Vaalien suurin häviäjä näyttäisi olevan keskusta, joka menettää 15 paikkaa. Perussuomalaiset saisi neljä paikkaa vähemmän kuin 2015. Toisaalta perussuomalaisille arvioitu tulos kaksinkertaistaisi puolueen eduskuntaryhmän siitä, mitä se on ollut kesällä 2017 tapahtuneen hajoamisen jälkeen. Saa nähdä millaisia kiihkoilijoita ne uudet persut ovat.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #99

Tuntuu koomiselta laskeskella eduskuntapaikkoja galluppien perustella. Niillä kun ei paikkoja jaeta.
Paikat jaetaan 14.4., ei yhtään ennen.
Sama koskee tietenkin ministeripaikkoja, ne jaetaan kun eduskuntapaikat o n selvillä ja hallitusneuvottelut valmiit.

Gallupit ovat vain mielipidetiedusteluja, eivät annettuja ääniä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #107

Se vasta koomiselta tuntuu kun persut tuntuu kuvittelevan että ne voi vaalien jälkeen yksin muodostaa hallituksen. Mutta se on tavallaan ymmärrettävää kun kukaan ei enää huoli niitä kaveriksi hallitukseen. Kokoomus ja keskusta kokeilivat kerran ja huomasivat varmasti jo että se oli erehdys.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #113

Kuka, koska ja missä on niin kuvitellut tai sanonut?
Kerro ihmeessä että muutkin saavat tietää asiasta.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #115

Joo, eiköhän ne jää oppositioon määkimään. Sen ne parhaiten osaa.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #118
Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #118

Jäi tuo kysymys vastaamatta. Kuka, koska ja missä on tuollaista kuvitellut?

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #127

Ei Lamminpää noihin vastaa. Aina se ensin valehtelee ja sitten jättää vastaamatta tai vaihtaa aihetta. Tavanomainen Vihreä siis.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #133

Korjaus: EN VALEHTELE KOSKAAN. TYPERIIN KYSYMYKSIIN EI TARVITSE VASTATA.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #140

Ensin valehtelit ja sitten jätit vastaamatta Rantasen asialliseen kysymykseen ja kun tästä huomauttaa, niin aloitat huutamisen. Pikkulapset käyttäytyvät samalla tavall, kun jäävät valheesta kiinni.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #141

Capslock jäi vahingossa päälle. Jäit juuri valheesta kiinni.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #176

Korjaus: EN VALEHTELE KOSKAAN. TYPERIIN KYSYMYKSIIN EI TARVITSE VASTATA.

:D :D :D. Kesken kirjoituksen jäi vahingossa päälle. Joko valehtelet taas tai sitten olet taas kännissä vauhkonnut netissä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #177

Kyllä, semmoista sattuu. En viitsinyt korjata, koska olisin riistänyt lapselta ilon: nytpä setä suuttui, lällällää.

Muuten, miten voisin valehdella "taas", kun en ole valehdellut koskaan? Ja mistä sinä tuon kännäämisen keksit? Olenko joskus sanonut että Halla-ahon tekstejä voisi luulla kännissä kirjoitetuksi, kun ne ovat niin typeriä että ne nimettöminä nettiin suollettuinakin olisivat harvinaisen noloja? No, nytpä se tuli sanottua. Kyllähän noita känniääilöitä on toki persuissa aina pyörinyt Halmeesta Hakkaraiseen, joten Jussin juopottelu ei varsinaiseti olisi ullatus ullatus. Telkkarissa se kyllä skarpppaa. Ei se taida enää nettiinkään niitä ÄBÄLÄWÄBÄLÄ-juttuja suoltaa. Ehkä se on hommannut koneeseensa alkolukon.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #178

No, Sannikka & Ukkolassa Jari Sarasvuo kertoi todellisuuden Jussi Halla-ahon älykkyydestä.
Ymmärsin niin, toki olen voinut vajavaisella älylläni ymmärtää väärin, että Jussi Halla-aho on huippuälykäs.
Ja kun sitten hän jatkoi, niin tajusin itsekin tällä... että niinhän se meni. Siis kun toimittaja tai joku mölyäjistä keskeytti Jussi Halla-ahon puheen, niin kuulijalle tuli ajatus että hän olisi mielellään halunnut kuulla koko Jussin puheenvuoron Eli jopa mölyäjien mölyäminen kääntyi Jussin eduksi.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #179

Täytyyhän sen älykäs olla, kun on tohtoriksi väitellyt. Minua vain kummastuttaa miksi se käyttää suuren älynsä siihen että se vääntäää kieroon kaiken minkä näkee, ja valehtelee häpeämättömästi. En ikinä unohda mitä se kirjoitti kun koko maailma suri Norjan terrori-iskun uhreja: "huono maahanmuutto on huonoa maahanmuuttoa ja monikuttuurisuus hanurista ihan Breivikin teosta riippumatta ja huolimatta". Minä en anna sitä Halla-aholle anteeksi, sillä hän tietää hyvin mitä tekee.

Jostain syystä kaikki kääntyy Jussin eduksi. Vihreät halusivat ilmastovaalit ja saivat ne. Kaikki muutkin puolueet omaksuivat vihreitten agendan, ja hyvä niin: tärkeintä on se mitä tehdään, ei se kuka tekee. Ja sitten persut korjaa potin sillä että niillä on ihan oma linja: ei tehdä mitään, antaa muiden tehdä.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #178

Väitätkö tosiaan, että laitat aina Capslockin päälle, kun haluat tehdä yhden ison kirjaimen? Eikö kukaan ole opettanut Shiftin käyttöä?

Sinähän olet pahempi, kuin Väyrynen. Jäät verekseltään kiinni valheesta, mutta silti koitat selittää jotain hätäpaskavalheita. Mainio ukko. Jatka vain samalla linjalla. Pääsee taas duunissa piikittelemään Vihreitä kollegoita puolueenne "tähti" ehdokkaista.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #181

Kun kirjoittaa nopeasti, se saattaa vahingossa napsahtaa päälle. Vieläkään et siis saanut minua kiinni valheesta. Voi miten monta kertaa olet sitä naama punaisena kirkunut etkä kertaakaan aiheesta. Nyt sinulla on siis syytä pahoitella ja pyytää anteeksi.

Mutta valheista puheen ollen: Hallis puhuu paskaa, ullatus ullatus. Suomen päästövähennykset ovat eurooppalaista keskitasoa. Ja sekään ei riitä, tarvitaan paljon enemmän. Eikä se ole politiikkaa, vaan ilmastotutkijoiden konsensus. Sen parempaa tietoa maailmassa ei asiasta ole.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #140

Tässähän sinulle on vielä mahdollisuus vastata väitteeseesi?

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #99

Uudet persuedustajat ovat varmasti rauhallisia lampaita verrattuna uusiin Vihreiden raivopäihin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #108

Eiköhän ne uudet persut ole samanlaisia pässejä kuin vanhatkin. MÄÄÄ pusken matut ulos. MÄÄÄ!

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #114

Hei sähän oikeasti keksit jonkun ihan hauskan jutun. Paistaa se aurinko joskus näköjään paskakasaankin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #116

Paistaisi joskus sinuunkin. Ei ole kovin rakentavaa haukkua toista paskakasaksi.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #117

Olet oikeassa. Rakentavampaa olisi ollut vain todeta sinun olevan paska mies alusta loppuun.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #122

Ainahan minä olen ollut oikeassa. Ja sinä väärässä. Ei mitään uutta auringon alla. Ei sinusta mihinkään muuhun ole kuin valehteluun.

Huvittavaa muuten että joku persu meni kantelemaan siitä kun sanoin että Jussi on paska mies alusta loppuun. Sinäkö se olit? Vai joku muu jonka toinen nimi on kaksoistandardi. Sinun pökäleesi tänne nimittäin jäi, kun taas minun kommenttini poistettiin.

En kuitenkaan pyytänyt ylläpitoa kommenttiasi pois siivoamaan. Minä en pienestä säikähdä. Minä näet olen mies enkä maahanmuuttokriitikko.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #143

En ole persu, eikä minua sinun typerä kommenttisi yhtään haitannut. Itseasiassa harmi, että se poistettiin. Se oli hyvä osoitus siitä millä tasolla Vihreiden ehdokkaat liikkuvat.

Luultavasti joku vähän älykkäämpi Vihreä ilmiantoi sen, koska kommentti oli jopa Vihreille nolo.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #147

Yritin päästä siinä yhtä alhaiselle tasolle kuin se limanuljaska jota jotkut pitävät mestarinaan. Se joka toivoi nimeltä mainiten poliittisten vastustajiensa raiskaamista.

Käyttäjän TuulaTakkala kuva
Tuula Takkala Vastaus kommenttiin #93

Kyllä teikäläiset viittaa Halla-ahoon Mestarina, raamatullinen allegoria. Tässä kansan kirkkomme pyhässä kirjassa opetuslapset kutsuivat Jeesusta Mestariksi.

Pitäiskö pitää rienauksena vai pelottavana fanaattisuutena?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #128

Vihervasenmmisto ja vastustajat yleensä kutsuu Halla-ahoa mestariksi, ei perussuomalaiset.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #134

Kyllä ne hompanssit mestariksi Jussia kutsuvat. Ihan ilman ironiaa.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #138

Mikä on hompanssi?
Valista minua?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #142

Hompanssit ovat hommafoorumilla notkuvia kädellisiä. Ne ovat muuten kuin ihmisiä, mutta niiltä puuttuu järki ja tunteet.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #145

Kiitoksia tiedosta.
Kuinka tämä liittyy esim. minuun? En ole koskaan ollut Hommafoorumilla, kannatan Perussuomalaisia enkä kutsu Jussi Halla-ahoa Mestariksi.
Hän on ehkä ainoa älykäs poliitikko maassamme.
On suorastaan huvittavaa katsoa Ylen vaalitenttiä nyt. Kun Jussi Halla-aho saa puheenvuoron, muut kuuntelevat suunnilleen kuin "Mestaria". Kunnes alkavat huutaa päälle.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #148

No, sinä kysyit mitä ne hompanssit ovat, niin minä vastasin. Hommafoorum on Jussi Halla-ahon ihailijakerho. Tämä fan club syntyi alunperin siksi, että Halla-aho poisti blogistaan kommentointimahdollisuuden ja loi kommenttiosastoksi kokonaan uuden foorumin, joka keskittyy Mestarin laahuksen kantamiseen ja täysin kritiikittömään maahanmuuttovastaisuuden ylistämiseen. Semiälyllisestä nettikirjoittelijasta on yllättäen leivottu kaikkien alojen asiantuntija. Ei enää riitä että mään entinen kielitieteilijä paasaa maahanmuutosta kaikella sillä tunteen palolla minkä vain täydellinen tietämättömyys voi ihmiselle antaa, nyt hän on myös ilmastoasiantuntija. Hänen sanomansa on, ettei meidän tarvitse tehdä mitään, koska me olemme tehneet jo liikaakin, nyt on muiden vuoro. Ja Suomeen saa muuttaa vain jos tienaa yli 3000 euroa kuussa. Ehkä jos kaikesta huolimatta työperäistä maahanmuuttoa on vielä tämänkin jälkeen, hän tarkentaa että kyseessä ovat siis nettotulot. Ja humanitaarinen maahanmuutto pitää lopettaa kokonaan koska se on vain haitaksi. Pakolaisia pitää auttaa lähialueilla ja parhaiten se toteutuu kun leikataan kehitysapua. Autot kuuluvat teille ja mamut säilöön. Näillä mennään rinteen yli että heilahtaa. Väliäkö sillä jos Suomi putoaa kuoppaan.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #154

Vaikka lisäsitkin tuohon omiasi, niin kerro miten Suomi putoaisi kuoppaan noilla toimilla?

Kuinka paljon Suomi pystyy realistisilla toimilla vähentämään maailman hiilidioksidipäästöjä? Tämähän on Vihreiden mukaan tärkein teema vaaleissa. Olosi kiva tietää kuinka paljon me oikeasti pystymme vaikuttamaan ilmastoon.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #155

Perussuomalaiset on rasistinen konservatiivipuolue, joka väittää olevansa työtä tekevän kansan ja pienen ihmisen asialla. Tämä ei pidä paikkaansa. Kuluneen hallituskauden aikana PS on suostunut kaikkiin pienituloisten asemaa heikentäviin päätöksiin.

Puolueella on johdossaan joitakin taitavia poliitikkoja, jotka pärjäävät hyvin kameroiden edessä. Pokka pitää ja ”servaukset” lähtevät naama pokerilla. Se on helpompaa, jos kaikkeen on kyllä/ei -kanta. Todelliset, vastuulliset poliitikot pyytävät miettimisaikaa, kun heiltä kysytään mahdottomia kysymyksiä. He haluavat kuulla asiantuntijoita, kun päätetään kansalaisten perusoikeuksiin liittyvistä kysymyksistä.

Jos katsoo puolueen hierarkiaa kärkihahmojen alapuolella, alkaa löytyä moninkertaista puolueloikkaria, täysin kokematonta ensikertalaista ja rikoksista syytettyjä tai tuomittuja. Heille aggressiivinen käytös on hyve, monimutkaiset asiat ratkaistaan fiilispohjalta ja eri mieltä olevia nimitellään, vähätellään ja uhkaillaan. Natsien kanssa veljeillään avoimesti.

Äänestä, ja äänestä ehdokasta joka yrittää parhaansa, kuuntelee muita ja tekee yhteistyötä. Hän päättää sinun tulevaisuudestasi ja sinun verorahojesi käytöstä. Käyttämättä jätetty ääni on ääni Perussuomalaisille.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #167

Et sitten ressukka edes osannut vastata esitettyyn kysymykseen, vaan vastasit taas asian vierestä valheita syytäen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #182

Et sitten ressukka tietenkään tästäkään kykene osoittamaan mitään valhetta. Mutta semmoiselta trollilta jolla ei ole koskaan ollut mitään omaa sanottavaa, ei toki voi sellaista odottaakaan.

En käsitä miten minulla on kärsivällisyyttä keskustella kanssasi... yhtä hyvin voisin yrittää jutella nurkkaan ahdistetulle rotalle.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #185

No vastaa esitettyyn kysymykseen. Ei pitäisi olla liian haastavaa, vaikka sinulla omat henkiset rajoitteesi onkin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #186

Henkisistä rajoitteista puheen ollen, Roope Lipasti kirjoitti eräistä rajakeista hauskasti Turun sanomissa: "Kevät teki tuloaan ja sen tiesi siitä, että natsit marssivat Turussa. He vaativat aitoturkulaisen rodun pysymistä puhtaana vieraista, toispualt jokke tulevista vaikutteista. Natsien mukaan enismmäinen ja tärkein keino rotupuhtauden ylläpitämiseksi olisi Aurajoen yli menevien siltojen poistaminen."

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #187

Vastaa nyt vain esittämääni kysymykseen vai pitääkö tämä tulkita niin, että et edes tiedä mitä Vihreiden tavoitteilla saavutetaan. Jos näin todella on, niin myötähäpeä sinua kohtaan nousee aika korkealle.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #188

Lainaan tähän suuresti arvostamaani turkulaisjuristia Saara Ilvessaloa:

"Tehdään Suomesta ilmastopäästötön 2030-luvulla siirtymällä vähäpäästöiseen energiaan, liikenteeseen, asumiseen ja kulutukseen.
Tehdään Itämerestä terve vähentämällä kunnianhimoisesti päästöjä ja edistämällä aktiivisesti kansainvälisiä toimia.
Tehdään puhtaasta ympäristöstä valttikorttimme: Pysäytetään luonnon monimuotoisuuden väheneminen tehokkaalla suojelulla ja valvonnalla.
Rakennetaan kestävää liikkumista, viihtyisiä kaupunkiseutuja ja vihreää työtä
Tuetaan ympäristölle ja ihmisille hyvää kaupunkikehitystä, jossa arki on sujuvaa ja kestävää.
Edistetään pyöräilyä, raideliikennettä, kävelyä, joukkoliikennettä ja päästötöntä autoilua. Rakennetaan tunnin juna Turusta Helsinkiin ja aloitetaan lähijunaliikenne.
Suunnataan tuet ja investoinnit päästöttömiin ja ympäristöystävällisiin ratkaisuihin, jotka luovat myös uutta työtä.
Pelastetaan sivistys, tutkimus ja ennaltaehkäisevät palvelut. Osaaminen ja sivistys ovat Suomen tie menestykseen. Panostetaan tutkimukseen ja tieteeseen.
Koulutus on parasta ennaltaehkäisyä, ja ongelmien ennaltaehkäisy on sekä säästötoimenpide että investointi. Taataan maksuton koulutus, matalan kynnyksen palvelut ja laadukkaat mielenterveyspalvelut.
Torjutaan köyhyyttä perustulolla, työelämän joustoilla ja riittävällä toimeentulolla.
Vahvistetaan ihmisoikeuksia, demokratiaa ja yhdenvertaisuutta. Oikeusvaltion selkäranka on toimiva oikeuslaitos. Panostetaan oikeudenhoitoon budjetissa, jotta jokaisen oikeusturva toteutuu. Nostetaan ihmisoikeudet ansaitsemaansa arvoon.
Uudistetaan demokratiaa osallistavammaksi ja avoimeksi. Annetaan ihmisille suoria vaikutusmahdollisuuksia asiakysymyksiin.
Yhdenvertaiset yhteiskunnat menestyvät: toteutetaan tasa-arvoinen perhevapaauudistus, kielletään järjestäytynyt rasismi ja korjataan translaki."

http://saarailvessalo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/274...

Näillä mennään kohti maailmaa, jota ei tarvitse hävetä lastensa silmissä.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #189

Eli et osaa vastata kysymykseeni. Jestas mikä pelle, kun ei tiedä edes oman puolueensa ohjelman vaikutuksia.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #190

Vastaisin, mutta sinähän olet sellainen pelle, ettet sitä ymmärtäisi.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #191

Et vastannut, vaan kopioit jonkun muun liirum laarumit, jossa ei konkreettisesti kerrota kuinka tuo päästötön utopia saavutetaan, heitellään ilmaan vain kauniita unelmia.

Lisäksi ei tuosta selviä kuinka paljon maailman kokonaispäästöt vähenisivät.

Onneksi kaikki turkulaiset Vihreät eivät taida olla yhtä kujalla, kuin sinä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #192

No itse asiassa sinä olet suunnilleen viimeinen ihminen maailmassa moittimaan minua mistään. Ei millään pahalla. Kasva aikuiseksi.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #194

Vastaa siihen kysymykseen, niin ei tarvitse kinata.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #195

Odottelen sitä anteeksipyyntöä, niin voidaan jatkaa keskustelua. Sitä odotellessa pieni analyysi persujen tähänastisesta historiasta:

"Vuodesta 2008 alkaa perussuomalaisiin imeytyä ksenofobisia voimia
- 2010 alkavat Jussi Halla-ahon kannattajat kerätä nimiä, jotta Halla-ahosta tulisi EU-vaaliehdokas. Soini ei tätä suo, mutta tuloksena on puolue Muutos 2011.
- Samana vuonna organisoituu Muutos 2011 puolueeseen tyytymättömät ja perustavat Vapauspuolueen
- Vuoden 2011 vaaleissa perussuomalaiset saavat ennennäkemättömän vaalivoiton, mutta nämä pienet puolueet jäävät rannalle
- Vuonna 2015 perussuomalaisten vaalivoitto perustuu ksenofobialle ja jopa rasismille. Sinne mennään rasistisen maahanmuuttopoliittisen ohjelman siivittämänä.
- Vuonna 2016 perussuomalsisiin tyytymättömät alkavat kerätä nimiä Suomidemokraatit puolueen perustamiseksi. Nimenkeräys ei kuitenkaan tuota tulosta.
- Vuonna 2017 ainoa rastistinen puolue Suomen puoluerekisterissä on perussuomalaiset
- Vuoden 2017 kunnallisvaaleissa perussuomalaiset kokevat romahduksen.
- Ja ennuste: vuoden 2017 puoluekokouksessa perussuomalaiset valitsevat puheenjohtajakseen ksenofoobikon tai rasistin. Kuitenkin monessa mielessä varsin oikeistolaisen henkilön. Perussuomalaiset marginalisoituu ja ksenofobinen kausi jää historiaan."

Politiikan tutkija Rauli Mickelsson kirjoitti näin Facebook-sivulleen päivälleen kaksi vuotta sitten. Saa nähdä toteutuuko tuo viimeinenkin ennustus jo tänään vai vasta neljän vuoden kuluttua.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #196

Anteeksi, että en ymmärtänyt sinun olevan niin naurettava, että et edes tiedä oman puolueesi puolueohjelman tärkeimmän kohdan vaikutuksia globaaleihin päästöihin.

Olisi kyllä ollut mukava yllätys, jos valehtelun, aiheen vaihtamisen ja muiden diipadaapa juttujen kopioimisen sijaan, olisit kerrankin pystynyt asiallisesti vastaamaan esitettyyn kysymykseen.

No onnea kuitenkin illan vaaleihin. Älä ota tulosta liian raskaasti.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #197

Huono vitsi, yritä uudelleen. Äläkä ota liian raskaasti sitä että persut jää oppositioon nuolemaan haavojaan ja järsimään vanhojen juoniensa jätteitä.

Jos ne kuitenkin - vastoin kaikkia odotuksia - pääsisivät taas hallitukseen, niin voitaisiin lyödä vetoa siitä mikä tällä kertaa on persujen puoliintumisaika. Ratkeaako se taas kahtia kaksi vuotta vallankahvassa roikuttuaan vai vielä nopeammin?

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #198

Minulle on aivan sama mitä millekin puolueelle käy, kunhan Suomessa harjoitettaisiin sellaista politiikkaa, joka mahdollistaisi sen, että myös tulevat sukupolvet saisivat nauttia hyvinvointivaltiosta.

Vihreilläkin on joitain hyviä ideoita mm. kaivoslakiin liittyen (mitä tosin olivat itse luomassa), mutta se minua huolettaa, että ehdokkaiksi valitaan henkilöitä, jotka eivät edes tiedä mitä puolueohjelman keskeisin tavoite merkitsee Suomelle ja globaaleille päästöille.

Vihreiden kannatus on ollut hirmuisessa laskussa ympäri sivistynyttä maailmaa. Esim. Ruotsissa heillä on vaikeuksia päästä yli äänikynnyksen. Sama on edessä Suomessakin.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #154

Meillä on ilmeisesti aivan erilainen käsitys "asiantuntijasta".

Käsittääkseni "asiantuntija" on henkilö joka tietää asiastaan paljon, hänellä on paljon tietoa, tässä tapauksessa fysiikasta, meteorologiasta ym. ilmastoon liittyvistä asioista.
Jussi Halla-aho ei ole koskaan ottanut kantaa näihin asioihin, ei hiilidioksipäästöjen määriin, vaikutuksiin ym.
Hän on vain ottanut kantaa siihen kuinka paljon Suomen kokoinen maa pystyy vaikuttamaan ilmastonmuutokseen vaikka "ihmiset täällä lakkaisivat hengittämästä", verrattuna siihen kuinka paljon kiinalaiset tai puolalaiset tai saksalaiset voivat vaikuttaa siihen vain vähentämällä edes vähän hiilivoimatuotantoaan.
Ja itse lisään tähän että mitä se aiheuttaisikaan jos kiinalaiset eivät lisärakentaisi hiilivoimaansa aina 2030 saakka sadoilla Gigawateilla. 1 Gigawatti on suunnilleen yksi ydinreaktori. Ja näiden hiiilivoimaloiden käyttö sitten jonnekin 2100 saakka.
Sama tilanne on Saksalla joka myös lisää hiilivoimatuiotantooaan koska on Die Grünen, siis Vihreiden vaatimuksesta ja painotuksesta päättänyt alasajaa koko ydinvoimatuotanonsa. ( Taisi käydä niin että kun lähti sutta pakoon niin tuli karhu vastaan?)

Käyttäjän TuulaTakkala kuva
Tuula Takkala Vastaus kommenttiin #156

Sekä Kiinassa että Intiassa on myös giganttisia puhtaan energian hankkeita, aurinkovoimaa esimerkiksi.

Niistä kirjoitellaan yhtenään ulkomaisten uutistoimistojen sivuilla. Delhissä maailman saastunein ilma ja Pekingissä samat ongelmat.

Kyllä siellä tapahtuu ilmastoystävällistä edistystä toisin kuin annat ymmärtää kommentissasi perustellaksesi sillä sitä, että meidän ei kannata tehdä mitään.

Me olemme sivistysvaltio, meidän täytyy reagoida ilmastonmuutokseen, vaikka osuutemme kasvihuonepäästöistä on se promille.

Ja olla mukana siksikin, että avautuu ja pääsemme mukaan tuottamaan uudistuvan energian innovaatiota ja tuotantoa.

Sähköautojen akkujen valmistaminen hyvä esimerkki. Meilla päästään kaivamaan maametalleja ja ja jalostamaan niitä kemiallisesti akkukäyttöön. Nyt Skellefteå saamassa tehtaan, jota Suomikin havitteli. Mutta kapasiteettia tarvitaan niin paljon, että Suomi ei ole pois pelistä. Kokoonpanotehdas tulossa Raisioon, mutta se itse akkukennojen rakennus toisi eniten arvonlisää talouteen.

Autojen sähköistyminen olisi tärkeää siinäkin mielessä, että Afrikkaan alkaisi siirtyä käytettyä sähköautokantaa polttomoottoriautojen sijaan. Siellä autoistuminen kasvaa, kun taloudet kasvavat monissa maissa.

Persuthan viestitti näitä kusymyksiä tapansa mukaan totuutta viruttaen ja tietusti Pelolla ja Uhalla. Isot alkukirjaimet, kun ovat keskeisiä käsitteitä populistipolitiikassa niin Trumpilla kuin meidän maanosamme nationalistipuolueilla. Ja Putinilla ja Kimillä.

Luukkanenkin näkyi kurkku suorana huutavan toreilla, miten ei saa enää ajaa autolla eikä syödä lihaa. Ja sehän on VALE. Kukaan ei kiellä mitään. On hyvä, että näistä keskustellaan. Mutta jokainen läskimaha saa syödä vaikka ruhon viikossa. Ihan vapaasti. Ei sitä kukaan kiellä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #158

Järkyttävää että muukalaisviha on niin suurta ja sokeaa että sahataan oma oksa alta. Sattuu päähän.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #158

Eihän petsit vastusta puhtaan teknologian kehittämistä tai tehtaiden perustamista Suomeen, päinvastoin petsit vastustavat toimia, jotka ajavat tehtaat maihin, joissa päästöistä ei välitetä. Persut vastustavat suomalaisten turhaa ruoskimista ja kurittamista, millä ei ole ilmastonmuutokseen kanssa mitään vaikutusta.

Vihreillä on varmasti ihan hyvä tarkoitus, mutta toimet ovat vain täysin hyödyttömiä ja vain kurjistavat suomalaisten elämää. Jos väität päinvastaista, niin heitä joku prosenttiluku kuinka paljon Vihreiden vaatimat toimet vaikuttavat maailman hiilidioksidipäästöihin.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #158

Vääristelet kirjoittamaani. Kyllä, aurinkoenergiaa, tuulienergiaa ym. rakennetaan ja kehitetään kaikkialla maailmassa.

Se ei millään tavoin poista sitä että Kiina on lisäämässä hiilivoimaansa 30 % vuoteen 2030. Samaa tekee Intia, Saksa, Puola. Viimemainitut ovat EU:ssa kuten tiedät.

Jos aiotaan vähentää hiilidioksidipäästöjä, se kannattaisi tehdä siellä missä sitä tuotetaankin, ja missä swe on helpointa.

Sähköautoja Afrikkaan? Mistähän siellä virta niihin saataisiin?
Sinänsä olen ehdottomasti sitä mieltä että autokanta tulee muuttumaan sähköiseksi vähitellen. Ja se on hyvä asia saasteiden, melun ja energiatalouden kannalta.

Mitä lihansyöntiin tulee niin nythän meillä ollaan kiireesti puuhaamassa eiytettyjä verokantoja ruuan "hiilijalanjäljen" mukaan. Mitä se sitten lieneekään?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #142

Jocke Rantanen

Soon turkkulainen simpanssi !

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #149

Ilkka Varsio

Huutomerkin eteen ei tule välilyöntiä.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #160

Joku on jossain luonnehtinut että se on ilkeä ihminen joka puuttuu lyöntivirheisiin tai vastaaviin.
Johtaa myös siihen että täytyy sitten itse olla pilkuntarkka tai joutuu moittimaan omia virheitään.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #163

On hiukan huvittavaa että minua sanotaan ilkeäksi mutta poliittisten vastustajien raiskaamista toivovaa ei. Sitten voisit sanoa minua ilkeäksi, jos sanoisin toivovani, että amerikkalainen koripallojoukkue raiskaisi Halla-ahoa ja Huhtasaarta kymmenen tuntia ja striimaisi sen livenä nettiin.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #166

Enhän sanonut sinua ilkeäksi.
Totesin vain että joku on joskus luonnehtinut pilkkuun puuttuvaa henkilöä ilkeäksi.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #168

Tosiaan, minä puutuin välilyöntiin ennen huutomerkkiä... kiitos tarkennuksesta.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #128
Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen Vastaus kommenttiin #40

Soini istui vain Audin takapenkillä ja Orpo ja Sipilä tekivät päätökset.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #50

Näinhän se oli. Hallitusta muodostettaessa Sipilällä ei ollut persujen suhteen juuri valinnanvapautta. Hallituksen enemmistö vaati persut, toiseksi suurimman puolueen. Mutta miksi ulkopolitiikan avainpaikat (ulkoministeri, puolustusministeri, Eurooppa-minister) piti antaa heille? Siksikö, ettö Timo Soini pääsi matkustelemaan ulkomaille ja eroon epämiellyttävästä tilanteesta puolueessaan?

Tilanteen ongelmallisuus konkretisoitui, kun hallitus oli polkenut kaikki persujen vaalilupaukset jalkoihinsa niin että puolueen sisällä tapahtui täydellinen vallanvaihdos. Siinä vaiheessa asiallisin vaihtoehto olisi ollut hallituksen eronpyyntö ja uudet vaalit. Varmaan prseidentti olisi siihen lähtenyt, mutta Sipilä ei lähtenyt sitä esittämään. Tehtiin uusi puolue, siniset, jonka asemaa muokattiin kepulikonstein. Hallituksen parlamentaarinen enemmistö jäi makaamaan valheen päälle. Kun koville ottaa, koiraskin poikii. Mutta vielä kovempi paikka tarvitaan, että pääministeri esittäisi itselleen uusia vaaleja. Tässä on valtiosääntömme rampa kohta. Aiemmin presidentti saattoi hajottaa eduskunnan. Oi niitä aikoja.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #83

Juu, oi niitä aikoja, kun Urkki hajotti eduskunnan, millon lystäs!

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #84

Ei nyt sinne asti tarvitse peruuttaa, vaikka olihan niissä Urkin touhuissa puolensakin. Sehän onnistui kesyttämään kommunistit päästämällä ne hallitusvastuuseen: puolue hajosi ja radikaali siipi kuihtui pois. Sipilä yritti varmaan samaa persujen kanssa, mutta toisin kävi. Puolue kyllä hajosi mutta se maltillisempi siipi kuihtui pois.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #86

Tämä ei kyllä mitenkään liity aiheeseen, mutta Urkin aikana taistolaisiipi ei suinkaan vielä kuihtunut. Kekkosen erotessa 1981 taistolaisuus oli vielä voimissaan. Muistan nuo ajat, olin lukiossa, ja politiikka oli vahvana kouluissa (sinä lienet nuorempi mies).

Kekkonen hajotti eduskunnan esim. vuonna 1972 saadakseen vennamolaisten eduskuntaryhmän pienenemään, mutta se ei onnistunut, koska heidän paikkalukunsa pysyi entisellään. Mutta tosiaan, ei näistä kannata tässä blogissa sen enempää keskustella.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #135

En ole kovin paljon nuorempi, kirjoitin vuonna 1984. Mutta Kurikassa ei mistään taistolaisista ollut tietoakaan. Ainoa kuuluisampi kommunisti oli Kalevi Kivistö, joka oli joskus SKDL:n presidenttiehdokkaanakin.

Vähemmistöksi taistolaiset siis yhtä kaikki jäivät kun Kekkonen kommunistit kesytti.Sen sijaan perussuomalaisten radikaalit kaappasivat koko puolueen ja kutistivat maltilliset marginaaliin.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

On aivan sama mikä koalitio nykyisistä eduskuntapuolueista muodostaa hallituksen. Se kun on nimittäin varmaa, että oikeistopolitiikka tulee jatkumaan.

Ja sekin on aivan sama, onko taloudessa nousua tai laskua. Leikkauslistat ovat jo valmiina. Valtionvelan kasvattaminen kun käy entistä vaikeammaksi ja hävittäjäkoneiden miljardit odottavat maksajaansa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Lintunen toi kommaritkin mukaan. Onko teillä (todella) pitkän ajan suunnitelmaa, niin että joku teitä jaksaisi äänestääkin muutoin kuin vitsillä.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Rauno Lintunen

Lintuselta taas täydellistä ymmärtämättömyyttä demokratiasta. Maassa on aina se politiikka vallalla jota kansa enemmistö tukee !

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Ymmärrän oikein hyvin porvarillisen demokratian pelisäännöt. Peliähän se on, näissäkin eduskuntavaaleissa - peliä isolla rahalla.

Halusiko kansan enemmistö Sipilän hallituksen politiikkaa? Tuskina vain. Näin jälkikäteen kun näyttäisi siltä, että kansa ei halunnut.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #76

Rauno Lintunen

Kuka ne äänet antoi jonka varaan hallitus syntyi ?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Jussi Halla-ahon aselaukunkantaja Matti Putkonen on varhaisskandinaavista "nahkurin orsilla tavataan" tyyppiä, jotka turpeeseen sidottuina eivät voi muuttua. Sen sijaan rajojansa rikkovat, uusia maailmoja suunnittelevat näkevät tulevaisuuteen. Valta on modernissa ajassa kielessä, ei maan omistuksessa, paitsi Serlachiuksen Mäntässä, josta Putkonen tulee.

Ja kielet ovat opittavissa. Se vapauttaa maan painosta ja keventää sotaisan historian taakkaa, ettei enää piispojen ja valtion herrojen tarvitse hillua sata vuotta sitten sisällissodassa kuolleiden haudoilla.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Tilalle tulisi toinen suurista porvaripuolueista, kokoomus tai keskusta, jolloin kolmen tai neljän puolueen hallituksen enemmistöstä eduskunnassa tulisi kohtuullisen tukeva."

Jep, ja sitten voidaankin miettiä, mitä tuollaisen punavihreän porvarihallituksen tukevalla enemmistöllä tekee.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Syntyisikö tuosta toimiva hallitus, on tosiaan hyvä kysymys. Kokoomus varsinkin joutuisi olemaan aika tavalla ottavana osapuolena, kun sdp ja vihreät määrittäisivät politiikan suuntaa. Jos kokoomuksella olisi rkp kaverina, sen asema olisi vähän helpompi, mutta selkeässä vähemmistössä porvarit tuossakin hallituskokoonpanossa olisivat.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Itse en mieti asetelmia siitä näkökulmasta, miten mikin vaikuttaa Kokoomuksen politiikkaan, vaan siitä kuinka selkeän hallitusohjelman, ja sitä myöten politiikan seuraavalle neljälle vuodelle hallitusratkaisu saa aikaan.

Em. kombon hallitusohjelma olisi jonkinlainen torsokompromissi, joka yrittää samanaikaisesti kumartaa ja pyllistää joka suuntaan. Sellaisten toimivuudesta lienee jo riittävästi evidenssiä lähimenneisyydestä.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

En näe mitään estettä hallitukselle jossa olisivat PS, Kok., RKP, Krist. ja Keskusta.
Kaikkien näiden puolueiden kannat mm. pakolaiskysymyksen ovat nykyään aika lähellä toisiaan. RKP ehkä kauimpana mutta RKP myy mitä tahansa säilyttääkseen pakkoruotsin, jota sinänsä kannatan.
Talouspolitiikassa kukaan näistä ei aja sosialistista politiikkaa vaan realistista talouspolitiikkaa. Variaatiot ovat aika vähäisiä.
Sosiaalipolitiikassa tilanne on sama. Mikään näistä puolueista ei halua "älyttömiä" tulonsiirtoja kunhan vaalit ovat ohi. Vaalipuheet ovat vaalipuheita vain siksi että estettäisiin populististen Vasemmistoliiton ja Vihreiden kasvu ja siinä sivussa pidettäisiin SDP aisoissa.
Puolustuspolitiikka on kaikilla sama.
Mitä jää suuremmista asioista? EU-politiikka jossa kaikki ovat kohtuullisen samalla viivalla. Jussi Halla-ahohan on sanonut kun on kysytty miksi hän on meppi, että on arempi olla sisällä ja yrittää vaikuttaa kuin ulkona ilman vaikutusmahdollisuutta.

Kokoomukselle ja Keskustalle on nyt helppo hyväksyä PS:n linjaukset pakolaispolitiikassa kun on nämä Oulun ym. tapahtumat. Niill ne voivat perustella "muuttunutta" kantaansa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #38

Ettei totuus unohtuisi: persut haluavat purkaa euron eivätkä jo sen takia pääse hallitukseen, jonka vastuulla on EU-puheenjohtajuus. Viimeistään luottoluokittajat pysäyttävät persut.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #53

Haluavatko?
Onko sinulla oikein tietoa? Ja jos niin mistä?

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo
Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Ps.Kok.Kesk.KD.. Siinä olisi aika mukava nelikko hoitamaan Suomen asioita! Ja tietty PS. Isoimpana jolloin on eniten valtaa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Juu, se olisi hauska, eipä tarvitsisi ainakaan miettiä leipäjonojen lyhentymistä, tai eläkeläisten asemaa, ja kunnallista lääkäriäkään ei enää olisi, Attendo hoitaa kaiken.

Kylän raitilla olisi vain valkoihoisia, muut olisivat omissa palautusleireissään ahvenanmaalla, joka olisi myyty Ruotsille.

Sitten sä heräsit. :)

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Demarit tai vasurit lakkauttavat leipäjonot ja niiden asiakkailla on kaikki hyvin? Sitten taisit herätä. Muistan kyllä Lipposenkin eivätkä leipäjonot silloin ainakaan lyhentyneet.
Kasvamaan päin ovat leipäjonojen pituudet olleet ainakin 90-luvulta asti eli liki kaikki ovat syyllisiä.

Äläkä Ritala projisoi omaa rasismiasi.. se on melko oksettavaa.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #23

Tuuppaa olemaan niin, että missä ilmaista tavaraa jaetaan, sinne tahtoo muodostua jonoja. Leipäjonot voitaisiin lopettaa milloin tahansa ja yksikään x-jonottaja ei kuolisi leivän vähyyteen...Meillä laki määrää sosiaaliturvan suuruuden ja se kuuluu kaikille tarvitseville...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ylen ennusteen pohjalta ps+kok+kesk+kd olisi yhtä kuin 29+36+33+5 = 103 kansanedustajaa. Aika hikinen olisi tuo enemmistö.

Jos ps saa lisää paikkoja pääasiassa akselilta keks-kok, ei kokonaisluku nousisi, mutta jos demareilta, sitten voisi tuolla paletilla päästä johonkin 110:n tietämille, mikä voisi enemmistönä olla riittävä. Eri asia on, lähtisivätkö kesk ja kok ps-matkaan.

Ylen uusin paikkaennuste: https://yle.fi/uutiset/3-10509309

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Vihreiden Haavistohan jo sanoi, että ei ole ollenkaan pois suljettu hyteistyö PerusSuomalaisten kanssa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #27

Tästäkö sen päättelit?

Voisivatko vihreät sitten olla samassa hallituksessa perussuomalaisten kanssa? Haavisto korostaa, että vihreillä on tiettyjä reunaehtoja, joita ei voida ylittää.

– Emme ole hallituksessa joka tähtää EU-eroon, euroeroon, haluaa sulkea rajat, suhtautuu vähättelevästi ihmisoikeuksiin tai kannattaa rasismia. Tässä ovat meidän rajat ja silloin itse omasta puolestamme teemme päätökset näiltä pohjilta, Haavisto summaa.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/vihreiden-puhe...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #27

Kyllä se vaikeamman takana on. Vihreiden kentällä perussuomalaiset ei nauti varsinaisesti suosiota.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

- Anderssonin punavihreältä unelmalta putosi pohja pois.-

Hitsi kun nukuin pommiin. Onks ne vaalit jo käyty?

No näyttää täällä joku muukin näkevän unta. Perussuomalaisetko nousi suurimmaksi puolueeksi?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Juu, näin kävi, ja kaikki muu on valeuutisia.

Ne muodostavat hallituksen itsekseen, koska he ovat vaalivoittajia, ja vaalivoitto sen heille määrää.

Eivät he tarvitse ketään muuta häiritsemään, sillä tämä on nyt sitä demokratiaa, jossa 16% puolue on Suomen valtias.

Ja pulinat pois.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Mikä yhdistää Trumpia, Brexitiä ja persuja, mutta myös eurooppalaisia kohupuolueita Front Nationalia, Fideszia, Podemosia ja Syrizaa? Ne kaikki liitetään populismiin, josta on puhuttu Euroopassa koko 2000-luvun ajan. Populismi ei kuitenkaan palaudu yhteen poliittiseen liikkeeseen, eikä se selity tavanomaisella vasemmisto-oikeisto-akselilla. Vaikka meillä on kaikki tieto saatavillamme, meitä ohjaavat muun muassa pelko, draamahakuisuus ja yleistämisen tarve.

Janne Rantala Vastaus kommenttiin #44

Heh jos joku on populisti niin vihreät.No vihervasurien itku on aina mukavaa ja siitä tietää että jotain asioita tehdään oikein.Ja kaikille puupäille täällä. Kuuntelin tänään Orvon puheenjohtaja haastattelun ja ei se siinä enään tyrmännyt perussuomalaisia mutta vasurit kylläkin.Myös vasemmistoliitolla ja kokoomuksella ei ole mitään yhteistä ja Li onkin heittänyt että on kynnys kysymyksiä jotka kokoomuksen on hyväksyttävä buhuhahaha kyllä :)Itseasiassa olisi hienoa nähdä uusi sixpac sähläämässä asiat taas v....ksi.Ihmiset käykää äänestämässä se mielessä että 3.2 miljardia on iso raha jakaa joka vuosi pois suomalaisten käytöstä ja summa on vuosittain kasvava jos demarit tai vihreät on hallituksessa

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #62

Veikkaan että tulee olemaan PS, Kok., Kepu, RKP ja Krist.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #62

Millähän perusteella vihreät olisi populistinen? Ja mitä asioista Sipilän hallitus jossa persut oli mukana, teki oikein? Sipilän hallituksen edeltäjän, maan huonoimmaksikin haukutun Stubbin hallituksen loppukuukausina hallituspuolueiden yhteenslaskettu gallup-kannatus pyöri 40 prosentin tietämissä, ja sitä pidettiin demokratian kannalta ongelmallisena. Sipilän ministeristö on siirtänyt epäsuosion aivan omille lukemilleen: maaliskuun alussa jukistettu Ylen kannatusmittaus näytti hallitusryhmille yhteenlaskettuna 32,1%:n kannatusosuutta. Hallitusvastuu on moukaroinut keskustan kannatuksen historiallisen alas, ja tämän vuoden alussa myös kokoomus lähti syöksyyn. 17 kansanedustajan sinisten kannatus ei enimmiläänkään ole ollut kuin runsaat kaksi prosenttia. Aivan varmasti käyn äänestämässä, ja vuorenvarmasti vihreitä. Vihreät ovat järjen ääni tämän maan politiikassa.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #91

Mistä alkaen meillä on alettu laskemaan hallituksen kannatus Gallupeista?
Tietääkseni hallituksen kannatus mitataan eduskunnassa. Mutta voihan se olla että jotkut haluavat että se tehdään torilla huutoäänestysellä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #104

Niinhän se on tehty maailman sivu. Toki tuo galluptulos vaaleissa realisoituu. Kaikki hallituspuolueet menettävät paikkoja. Suurimmat voittajat ovat SDP ja vihreät.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #49

Ei minua yhtään ahdista se että vihreille on tulossa 11 lisäpaikkaa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kahdenkymmenen prosentin kannatus on varsin yleinen populistipuolueilla ympäri Eurooppaa. Jokaisen kansakunnan joukossa on ihmisiä joihin populismi, pelkilla mielikuville rakennettu utopia, uppoaa. SDP-Kok akselilla olisi suomalaisen työelämän rakenteiden uudistaminen mahdollista, porvaripuolueiden voimin se ei tule onnistumaan siitä ay-liike pitää huolen

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Käsittääkseni demareilla ei ole kovin vankka jalansija Euroopassa.

Suomen korkeat kannatusluvut johtunevat protestista liian oikeistolaiseen politiikkaan sekä siitä että meillä eläkeläisiä on todella paljon.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Rinteen johdolla demarit ovat munineet vaalipaneelista toiseen, joten koskaan ei pidä nuolaista ennen kuin tipahtaa. http://vesalevonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/273801...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

En tiedä katsoiko Levonen vaalipanelia jonka aiheena oli työ. Oli ilo seurata SDP:n Ville Skinnarin rauhallista asiantuntevaa esiintymistä, panelin paras.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Edit. Kysymykseen saatu vastaus.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Viimeistäkin gallupissa on yli viikko vaalipäivään. Siinä ehtii tapahtumaan paljon. Demareilla on ahdistavat ajat.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kyllä demarimummo ja pappa on sunnuntaina yksi varmimmista äänestäjistä.

Persujen äänestysinto taas riippuu niin monesta asiasta, jos sataa vettä, ei kukaan liiku ja jos paistaa aurinko ja on lämmintä, niin ei sieltä terassilta viitsi lähteä.

Demarimummo ja pappa lähtee, vaikka satais pieniä kiviä :)

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

No voi voi. Sinisten kannatus on edelleen surkeaa surkeampi 0,8%. Se on noin 34.000 äänestäjää kaikista noin 4.250.000 äänestäjästä. Turun Ruisrockiin on viime vuosina tullut 1000 henkilöä enemmän joka päivä kun festivaali on kestänyt. yhteensä 105.000. Voivottelusi on kyllä oikeutettu mutta sen suuntaus on väärä.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Varmasti demaripappat ja mummot menevät uurnille.
Päälle painava korkeapaine varmaan houkuttelee muitakin.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Tämän ennusteen mukaan ( https://yle.fi/uutiset/3-10509309 ) vihervasemmistolla olisi 87 paikkaa, porvariblokilla 78 paikkaa ja persublokilla 29.

Jos Rinne muodostaa hallituksen vihervasemmistoblokista, se tarvinnee ainakin kepun (mikäli se muuttaa linjansa omille juurilleen, Sipilä on luvannut poistua näyttämöltä jos tulos on tämä), jolloin hallituksen paikkamäärä olisi 120/199. Ja jos RKP otetaan mukaan, paikkoja olisi 127/199. Aika iso enemmistöhallitus siis.

Niin että millä perusteella Li Anderssonin (ei sukua muuten) tavoite ei muka toteutuisi? Tuskin hänkään on koskaan uskonut punavihreiden enemmistöön.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Ja vuoden 2015 painajaishallitus saisi paikkoja 98, KD:lla lisättynä 103, mikä ei taida ihan riittää.

RKP tai vihreät tuskin mahtuvat samaan hallitukseen persujen kanssa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Se johtuu nykyajan mediasta, alma-media jan ämä muut iltapäivälehdet keräävät isoilla klikkiotsikoilla lukijoita.

Järjen kanssa ja normaalin journalismin kanssa sillä ei ole mitän tekemistä.

Valkoinen kurittaja iskee!! = sataa 5cm lunta

Persut tekiivät jättiloikan! = kannatus nousi 1.6%

Jne.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Tarkastelunäkökulmasi on harhainen. Kannatuksen nousu 1,6 prosentilla olisi mitätön, mutta 1,6 prosenttiyksikön nousu on iso.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #164

Taitaa olla reilusti yli kymmenen prosenttia. Ei huono.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Nyt kun on 72% työllisyys ja ne ketkä seuraavaan hallitukseen ikinä meneekään oli ne sitten persut,sdp,vihreät jne . Ja jos sössivät työllisyyden kunnolla .

Jos Kyvyt ei riitäkään luomaan työpaikkoja jne ja työttömyys luisuiskin johkin 65% .

Niin siinä on 4 vuojen päästä mahdollisuus saaha kuonoon vihasilta työttömiltä :)

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Timo Aunio

Yt neuvottelut ovat jo täydessä käynnissä:

Valio (100 henkeä), Posti (300), Wärtsilä(200), Veikkaus (monta),Paulig (50), HK-Scan (100), Tieto (210), Ilmarinen (90) jne.

Yritysten on pakko varautua Vihervasemmiston yrityksiin kohdistuviin kiristyksiin ja tuleviin palkankorotusvaatimuksiin.

Palkankorutusvaatimuksissa tulee mieleen ne Hölmöläisten tarinat. Saadaan 1,8 % palkankorotus ja Rinne nostaa veroja 2 %:lla. Eihä siinä menenetetä kuin työpaikkoja, koska yritykset osaavat aina sopeutua irtisanomalla löysiä pois.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Mua on huvittanut kun eräät puolueet on miljoonia euroja ja miljoonia työtunteja Sipilän hallituksen mustamaalaus kamjanjointeihin jne käyttänyt .

SdpRinne&Persut on järsinyt kokoajan Sippilää 4 vuotta putkeen . Kokoomuksen Jan Vapaavuori ja exkokkari Hjalliskin järsinyt hallituspuolueita jne.

Nyt jos Sdp häviäis Persuil niin Rinteeltä voi kysyä kannattiko miljoonia euroja käyttää vihan lietsontaan keskustaa ja kokoomusta vastaan ?

Vapaavuorelta ja Hjallikseltakin voi kysyä jos sdpvihervas hallitus tulee .
Onko nyt hyvä :) ?

Mut ne jotka hallitukseen joutuu ottavat sit vastuun EIVÄTKÄ syytä ulkopuolisia jos kyvyt ei riitäkään .

Sipiläkin saattaa siirtyy poliitiikan ulkopuolelle jossa pärjää paremmin . Mut hei kait voi jollain 2k€/tunti konsultoida jos nöyrästi apua pyydetään .

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Mediahömppää tulee tulvimalla.

Ainoa järkevä tapa on verrata galluppien tuloksia edellisten vaalien paikkalukuihin.

Sepe T Törrönen

Laurin logiikalla siniset voi olla vaalien voittajia, jos siis saavat edes yhden ehdokkaan läpi. Itse kyllä miettisin tuota vertailutapaa vielä uudestaan.

Käyttäjän TuulaTakkala kuva
Tuula Takkala

Toivottavasti persut kirii nyt suurimmaksi puolueeksi ja pääministeriksi saadaan mestari Halla-aho vääntämään sotea ja sotua ja nostamaan työllisyysastetta 75 %: iin. Eksentrikko ja erakko Halla-aho pääministerinä olisi mainiota katseltavaa. Ja opetusministerinä feikkimaisteri Huhtasaari - tarvittaisiin jo muutakin pääomaa kuin Elovena-tytön ulkonäkö.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Miksi käydä henkilön ulkonäköön? Jokainen on sen näköinen kuin on, kaunis tai vähemmän kaunis. Kauneus kun kaiken lisäksi on katsojan silmässä.

Käyttäjän TuulaTakkala kuva
Tuula Takkala

Muistan teidän kehuneen presidentin vaalien aikaan, että Huhtasaari on niin sopiva persujen presidenttiehdokkaaksi, kun on niin kantasuomalaisen näköinen, vaaleahiuksinen, kaunis nainen.

Pidin hiukan yllättävinä noita perusteluja presidentin postiin, köykäisinäkin rohkenin nähdä ne. Siksi ne jäi mieleen, ja siksi kirjoitin tuon kommentin.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #129
Käyttäjän JarmoHenttonen kuva
Jarmo Henttonen Vastaus kommenttiin #129

Ei tuo sen köykäisempää kuin se, että monet naiset äänestivät Niinistöä, kun tulee se vauvakin, ettet ollut vaan itse siinä mukana?

Janne Rantala
Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

Päivä se on sunnuntaikin, eikä se ole gallup päivä (onneksi). En veikkaa enkä arvaile nyt mitään.
Toivottavasti joskus päästäisiin siihen, ettei gallupeja saa tehdä kolmea kuukautta ennen vaaleja (jossakin valtiossa, taitaa olla jonkinlainen säännös tämän osalta).
Ne ovat päättämättömien (toivottavasti ei päättömien johdattelua).

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

gallupit ei äänestä ja hillotolppa vaalien jälkeen kelpaa kyllä kaikille,,kokkepuperskrisutrkp saattaa olla yksi vaihtoehto !?

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Itse olen miettinyt, että nykytilanteessa optimikokoonpano olisi Kok + PS + RKP + KD.

Tämä toki vaatisi Kok + PS:n piristymistä entisestään. Mutta tämä kokoonpano on isoissa linjoissa hyvin lähellä toisiaan ja tällä pohjalla voitaisiin tehdä suurten väestökeskittymien yritysmyönteistä politiikkaa - ilman kepun rimpuilua ja erilaisia lehmänkauppoja.

Se olisi lyhyellä ja pidemmälläkin tähtäimellä ikääntyvän ja (suur)kaupungistuvan Suomen etu, Kepu kun pyrkii kovasti taistelemaan tuulimyllyjä vastaan ja taas vasemmiston veroilla nostettavan talouden puolesta en edes viitsi sanoa mitään.

Janne Rantala

Olisi kyllä hyvä kokoonpano mutta käydään vaalit ensin.On huomattavasti parempi lähteä ykköspaikalta hallitusneuvvoteluihin :)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Kyllä minä toivoisin Vihreille ja Vasemmistoliitolle vaalivoittoa ja hallitusvastuuta. Mikäs olisikaan sen parempaa kuin katsoa miten opetusministeri Emma Kari selittää pää kenossa hitaasti kuin idiootille, miten se että valtion budjetissa on vähemmän rahaa koulutukselle kuin viime vuonna ei millään tavalla tarkoita että koulutuksesta olisi leikattu. Sitä täydentäisi työministeri Li Andersson puolustamassa uutta kannustavampaa sosiaaliturvaa.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Kun on lapsia niin ei haluaisi, että maa paskotaan ihan totaalisesti vanhimpien täysi-ikäistymisen kynnyksellä.

Mutta jos näin käy, niin täytyy vain suositella jatko-opiskeluja ja työelämää jossain Suomen ulkopuolella.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #112

Siinä yksi hyvä syy äänestää vihreitä.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen Vastaus kommenttiin #124

On kahdenlaista paskomista.

1. Suomen paskomista, joka tapahtuu todennäköisimmän vasemmistolaisella talous- ja veropolitiikalla.

2. Planeetan paskomista, joka tapahtuu Suomesta riippumatta ellei teknologia ehdi pelastamaan.

Kumpaankaan vihreät eivät ole ratkaisu.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #174
Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #112

Ei ne mitään onnistu paskomaan. Poikkeuksetta on käynyt niin, että oppositiossa harjoitettu suunpieksäntä on hallitusvastuussa törmännyt realiteetteihin, ja on alettu tehdä ihan eri näköistä politiikkaa. Ainoa muutos olisi se, että se populistinen paskapuhe olisi pakko lopettaa. Ja suurin huvi tulisi siitä selittelystä, joka sanojen syömisestä väistämättä seuraa.

Enemmän olen huolissani kuntatasosta, jolla nämä piiritason pellet voivat hyvinkin onnistua pissimään suuruudenhulluudessaan yksittäisten kuntien asiat ennen kuin realiteetit iskevät vastaan.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Näillä lukemilla näiden vaalien jälkeen taitavat SDP ja Vasemmistoliitto vaihtaa puheenjohtajaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

No yleensä vaalivoittajat eivät puheenjohtajaa vaihda. Vihreät taitaa olla poikkeus, mutta niinhän se on ennenkin ollut.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Juu, ÄÄNIKUNINGATAR Li Anderssonille sataa varmaan hyvähintaisia loikkatarjouksia kaikista "maksukykyisistä" puolueista-eik va?

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Toistaiseksi Suomea hallitaan näillä usarilakeuksillakin galluppien, blogien ja kommenttien kautta. Järkevästi tai vähemmän järkevästi kukin arvioikoon makunsa mukaan. Sunnuntain jälkeen siirrytään sitten arkitodellisuuteen. Ja jälkipyykin pesun kautta toteamaan, ettei sitä valtaa tainnut ollakaan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ympärikännissä Kallion kadulla pyörineen puoluejohtajan uskottavuus on samalla tasolla, mitä se oli Sotsin Olympialaisissa päätän räkä poskella pöytään lyöneen edeltäjänskin

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Tieto, käsitys ja toive punavihreän unelman kuolemasta on ennenaikainen.

Sitä on ennustettu ja toivottu lukemattomia kertoja-kuten ay-liikkeenkin kuolemaa.

Mm. aikanaan jytkyuhossaan Suur-Visiiri peruspomo Soini, kun demarit olivat tuolloin alamaissa, niin rukousaamiaisten mies uhosi, että maassa on koko vasemmisto eikä nouse!

- Nyt, Antiikin Kreikan vapaana miehenä seuraa ja katselee jääkö sinisen "unelman" konkurssista ja raunioista edes yhtä eduskuntapaikkaa...?

Jos "unelmien" romahtamisesta puhutaan, niin mm. Soinin ja Soinin sinisten "unelman" romahtaminen on totaalinen ja lopullinen.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Näissä vaaleissa ei näyttäisi syntyvän punavihreää jytkähdystä, vaikka kaikki kolme taitavat nostaa kannatustaan. Sdp:n paikkaluku saattaa kohentua hyvinkin kymmenellä, mutta vasemmistoliitto ei kuulune suuriin voittajiin, ja vihreidenkin lisäpaikat ovat jäämässä vähäisemmiksi kuin vielä jokunen kuukausi sitten näytti.

Tässä kiinnostava tuore eduskuntavaalien paikkaennuste: https://www.iltalehti.fi/eduskuntavaalit-2019/a/0e...

Sinisille näistä vaaleista on ennusteiden mukaan tulossa katastrofaalinen tulos. Melkein kaikki, ehkä jopa kaikki istuvat kansanedustajat vaihtavat vapaaehtoisesti tai joutuvat pakosti vaihtamaan työmaata.

Perussuomalaiset ovat tehneet keväällä kovan gallupnousun, mutta ei Halla-ahon ps Soinin persujen lukuihin ole yltämässä. Vuonna 2011 ps sai läpi 39 kansanedustajaa, 2015 määrä oli vielä 38, mutta nyt ennusteissa on 32-36 paikkaa. Voitto se tietysti olisi vuosien 2016-2018 kannatusalhoon nähden.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

"Suomen populistit keräävät suosiota ympäristövastaisuudella".

https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/kotimaa/arvostet...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Hallitus voitaisiin muodostaa pohjalle Sdp-Vihr-Vas-Kesk. Keskustan ei kuuluisi olla Sipilä-tyyliin ääriporvaripuolue vaan keskustapuolue.

Tosi ajankohtaissa artikkelissaan Marko Junkkari (HS 14.4.) näyttää, miten äänestysaktiivisuus on pudonnut 1960-luvun 85:stä jopa alle 70:een prosenttiin uuden vuosituhannen puolella. Ja se on vaikuttanut dramaattisesti vaalitulokseen. V. 1966 perinteiset vasemmistopuolueet saivat yksinkertaisen enemmistön. Nykyään vähävaraiset eivät juuri äänestä. Tässä Suomi eroaa jyrkästi muista pohjoismaista.

On järkyttävää, että v. 2015 eduskuntavaaleissa perusasteen koulutuksen saaneista äänesti 58 %, korkeakoulutetuista 85 %. http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/274387...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset