Hussein al-Taeen tapaus olisi voinut jäädä avoimeksi ilman Anter Yasaa

Kansanedustaja Hussein al-Taee (sdp) päätti eilen myöntää kiistanalaiset Facebook-kuvakaappaukset muista uskonnoista ja ihmisryhmistä omikseen. Hän julkaisi blogissaan anteeksipyynnön häpeällisistä teksteistään.

”Minulla ei ole sanoja häpeälle, jota tunnen nyt niistä ennakkoluuloista, ajatuksista ja kielestä, jota olen käyttänyt homoseksuaaleista, juutalaisista, sunneista, somaleista tai muista ihmisryhmistä”, hän kirjoitti.

Al-Taeella olisi ollut kuukausia aikaa kertoa totuus teksteistä, mutta hän ei sitä ennen eduskuntavaaleja tehnyt. Kuvakaappauksia oli ollut liikkeellä ja päätynyt myös medialle.

STT oli kysynyt jo marraskuussa 2018 häneltä kuvakaappausten aitoudesta. Silloin hän piti niitä mustamaalausyrityksenä.

Tilanne alkoi muuttua al-Taeen totuuden peittelyn kannalta vaikeaksi eduskuntavaalien jälkeisenä päivänä 15.4. Tuolloin kansalaisaktivisti Anter Yasa julkaisi blogissaan kuvakaappauksia hänen some-kirjoituksistaan.

Al-Taeen nyt omikseen myöntämissä kirjoituksissa oli paljon asiattomuuksia ajatellen myös hänen myöhempää toimintaansa konfliktinratkaisujärjestö CMI:n palveluksessa. Hän vertasi esimerkiksi lokakuun lopulla 2014 Israelin valtiota terroristijärjestö Isikseen kirjoittamalla: ”Enkä itse näe suurta eroa Israelin valtion ja ISIkSen välillä, toinen on valloittajana paljon nuorempi”. 

Vuoden 2014 aikana hän toimi konsulttina Nobel-palkinnon saaneen Martti Ahtisaaren luomalle CMI:lle. Palkattuna rauhanvälittäjänä hän aloitti vuoden 2015 helmikuussa ja toimi tuossa roolissa aina siihen asti, kun tuli tässä kuussa valituksi eduskuntaan.

 

Al-Taee selitti eilen A-Studion haastattelussa häpeän tunteella sitä, miksi ei jo aikaisemmin myöntänyt tekstejä kirjoittamikseen.

”Häpesin. Paljon. Olen haudannut sen ihmisen, joka noita asioita kirjoitteli”, al-Taee totesi Ylen tv-haastattelussa.

Al-Taeen täysi tunnustus tuli lopulta sen jälkeen, kun israelilainen Jerusalem Post oli sunnuntaina julkaissut tekstin suomalaiskohusta. Tämä lehtijuttu oli tehnyt al-Taee-kohusta nyt myös kansainvälisen.

Uusi Suomi soitti CMI:hin maanantaina aamupäivällä saadakseen kommentin Jerusalem Postin juttuun. CMI oli peräämässä al-Taeeta kertomaan koko totuus, ja tästä oli Uudessa Suomessa uutisjuttu lähes julkaisuvalmis, mutta sitten kävi ilmi, että al-Taee oli julkaissut jo anteeksipyynnön blogissaan.

Soitimme iltapäivällä bloggauksen julkaisun jälkeen uudelleen CMI:hin. Hussein al-Taeen anteeksipyynnön lukenut toiminnanjohtaja Tuija Talvitie kertoi Uudelle Suomelle pitävänsä ulostuloa rohkeana ja aitona tekona.

”Se Hussein, jonka me tunnemme, kirjoittaa juuri tällaisen anteeksipyynnön. Tämä on johdonmukaista käytöstä. Meillä ei ole mitään syytä epäillä, että olisi muita tarkoitusperiä”, Talvitie sanoi haastattelussa.

 

Kuvakaappaukset blogissaan julkaissut Anter Yasa oli laittanut eduskuntavaalien jälkeisellä viikolla kaksi al-Taee-tekstiään myös Uuden Suomen Puheenvuoro-blogipalveluun. Uusi Suomi poisti tekstit palvelustaan, koska ne sisälsivät materiaalia, jonka se katsoi rikkovan palvelun sääntöjä vastaan.

Uusi Suomi ei laita mainittuja tekstejä näkyviin palvelussaan, koska niissä on myös voimakasta spekulointia ja väitteitä, joiden todenperäisyys ei edelleenkään ole tullut vahvistetuksi.

Anter Yasa teki arvokkaan teon, kun hän toi esiin epäkohdan liittyen kansanedustaja Hussein al-Taeen some-toimintaan takavuosina. Ilman Yasan aktiivisuutta totuus esillä olleiden kuvakaappausten aitoudesta olisi saattanut jäädä hämäräksi ja tapaus jäädä avoimeksi vaikka kuinka pitkäksi ajaksi.

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu