Markku Huusko

Vihreiden Emma Kari irvi lobbareille ja nyt kävi nolosti

  • Emma Kari on vihreiden hallitusneuvotteluryhmän ytimessä. Arkistokuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Emma Kari on vihreiden hallitusneuvotteluryhmän ytimessä. Arkistokuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent

Politiikassa ei kannattaisi liikaa irviä toisille. Voi osua pilkka omaan nilkkaan.

Näin kävi vihreille ja siellä ivallista kieltä lobbareista käyttäneelle kansanedustaja Emma Karille, nyt myös vihreiden hallitusneuvotteluihin liittyviä asioita valmistelleen työryhmän jäsenelle.

Kari totesi vuosi sitten parlamentaarisen yritystukityöryhmän flopattua, että ryhmässä ”pönkitettiin vanhoja rakenteita”.

”Minulle tehtiin selväksi, että lobbareiden valtaa ei saisi sanoa ääneen, saati kritisoida, vaikka Sipilän hallitus on jättänyt lobbareiden paineessa toistuvasti puuttumatta yritystukiin”, hän ivaili.

Työryhmässä olivat edustettuina EK, MTK, Metsäteollisuus ry, Suomen Yrittäjät ja SAK. Siis etujärjestöporukka, joita myös lobbareiksi kutsutaan.

Nyt vihreät on itse laittanut hallitusohjelman työmarkkinaosiota laatimaan vaikuttajaviestintään erikoistuneen Miltton Networksin osakkaan ja asiantuntijan Elina Moision (vihr). Lobbaritoimiston edustajan.

Ei hän tietenkään ole hallitusneuvottelujen ainoa lobbausta tunteva henkilö. Ay-aktiivit ovat parhaillaan Säätytalolla erityisen hyvin edustettuina, kuinka ollakaan, kun hallitusta ja sen ohjelmaa rakentaa entinen järjestöjyrä (myös lobbari) Antti Rinne (sdp).

Helsingin Sanomat kertoi torstaina, että esimerkiksi SAK:n johtoryhmän jäsen Saana Siekkinen on neuvotteluissa demarien edustajana pohtimassa muun muassa työelämän kehittämistä ja palkkatasa-arvoa. Samassa pöydässä ovat JHL:n Teija Asara-Laaksonen ja Anu-Tuija Lehto SAK:sta vasemmistoliiton mandaatilla.

Ja on tietysti Rinteen lisäksi muitakin entisiä lobbareita. Heihin voidaan laskea työelämäpöydän puheenjohtaja Antti Lindtman (sdp), entinen SAK-lainen.

Demareiden puheenjohtajan Antti Rinteen luottohenkilöt Matti Hirvola ja Antton Rönnholm ovat sattumoisin olleet aiemmin juuri saman Milttonin palveluksessa kuin vihreiden Moisio. Rönnholmilla on taustaa myös työnantajien EK:ssa ja Akavassa.

Lähes kaikkihan me olemme toki olleet joissain muissa töissä ennen nykyisiä työpaikkojamme. Se ei ole ongelma, vaikka aiempi työtehtävä saattaakin jonkun kohdalla jostain viestiä.

Ei ole myöskään mikään ongelma, että joku lobbaa, sillä jonkun ihmisryhmän etujen ajaminen on kunnioitettavaa työtä. Lobbaus ei siis ole kirosana, vaikka joku poliitikko voi sen saada siltä tarkoitushakuisesti kuulostamaan.

Vasta jos työtehtävät menevät päällekkäin niin, että se näyttää kansalaisten silmissä rumalta, syntyy tehtävään asettajalle ongelma. Tässä on nyt vihreillä pähkittävää.

Samaan hengenvetoon on sanottava, että yhteiskunnallisen eliitin ei pitäisi kauheasti ihmetellä, miksi jotkut kansalaiset näkevät asian niin, että maata pyörittää hyvä veli ja sisko -kerho, joka tulee vuorovedoin poliittisesti vasemmalta, oikealta ja keskeltä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (54 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Niin, toisaalta media koittaa olla olevinaan puolueeton, mutta kolleegasi Talouselämän päätoimittaja Emilia Kullas valittiin helmikuussa Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtajaksi, mutta jatkaa edelleen lähes kolme kuukautta myöhemmin päätoimittajana.

Elinkeinoelämän valtuuskunta on suora lobbaustaho, jonka tehtävänä on lobata elinkeinoelämän etuja. Tässä mielessä Alma Talent voisi katsoa myös peiliin irviessään lobbareiden vaikutuksesta toimintaan.

Miltton on kuitenkin taho, joka asiakkaan toimeksiannoista pyrkii vaikuttamaan päättäjiin - en tunnista sen itse muutoin vaikuttavan päätöksentekijöihin. Jos toimeksiantaja tässä tapauksessa on vihreät ja käytetään ko henkilön asiantuntemusta, niin mistä syntyy se varsinainen eturistiriita? Syntyykö se jostain olettamasta, että ko henkilöllä onkin taustalla joku salainen toimeksiantaja, jonka etuja ajetaan? Jos syntyy, niin tästä olisi syytä olla jotain näyttöä.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Ammattimies, toimittaja Lauri Nurmi iski kunnolla vihreitä IL:n jutullaan. Vain joku päivä aiemmin hän paljasti etukäteen millä hallituskokoonpanolla Rinne lähtee kokeilemaan.

On jopa pelottavaa mihin Nurmi jatkossa pystyy kun jo nyt lähteet tuottavat musertavaa faktaa kulissien takaisesta näytelmästä.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/ba4b48f6-6fd...

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/52312123-85e...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kyllä, hän on erittäin kovan luokan toimittaja. Arvostan.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Tuossa tekstissä esiintyvät tiedot olivat toki olleet jo ainakin vuorokauden verran julkisia, eli mitään sisäisiä lähteitä ei tuohon artikkeliin tarvittu. Riitti kun nopeasti tsekkasi eduskunnan sivilla olevalta listalla olevien taustoja. Sama päti tuohon hallitusveikkaukseen joka oli yksi kahdesta todennäköisestä vaihtoehdosta.

Itse en oikein osaa arvostaa iltapäivälehtien toimittajia, ehkä parkkosta lukuunottamatta, sillä heidän teksteissään ja aihevalinnoissaan painaa liikaa eräänlainen oikeistokonservatiivisuus. On kun puoluelehteä lukisi.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kai Marko arvostat Lauri Nurmen skuuppailua hallituspohjasta?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #18

Siinä hän pysyi aika neutraalina ja teki perushyvää työtä, ei siinä mitään.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Pinnallinen analyysi, pystyt parempaan.

Kuten tiedät, milton on edunvalvontaan erikoistunut yritys jolla ei ole omaa agendaa, ellei sitä liiketoimintaa sellaisena pidä. Nyt herääkin kysymys, että jos Moisio on Miltonissa töissä, niin edustaako hän Miltonia (jolloin pitäisi kysyä, että mitä asiaa lobbaamassa hän on?) vaiko itseään tai vihreitä joiden pitkäaikainen toimija ja sisäpiiriläinen hän on.

Ongelmaksi tulee myös se, että jos Moisio ei ole tuolla lobbaamassa jotain, onko oikeasti mielekästä määritellä Moision läsnäoloa lobbaamiseksi tai ylipäätään ongelmaksi? Tekeekö siis jokin poliittiseen toimintaan suoraan liittymätön työtehtävä ihmisen sellaiseksi, että häneltä olisi kiellettävä poliittinen osallistuminen ja vaikuttaminen?

Seuraavaksi pitäisi sitten tarkistella missä tehtävässä Moisio on neuvotteluissa... mutta tämä olisi tarpeen vain jos Moisiolla olisi selkeä lobbausagenda...

Toki mitä tulee ammattiyhdistyksen toimijoihin, niin agenda on kokolailla selkeämpi jolloin aidosta lobbaamisesta ei välttämättä kovin kauas jäätäisi...

P.S. minusta Moision tilalle olisi alun perin kannattanut valita joku toinen, mutta vain sen takia, että hän loi tarpeettoman julkisuusriskin johon iltapäivälehdistö mieleellään tarttuu. Kuten nyt kävikin.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Päteviä huomiota, Marko. Kirjoitan tekstissäni näin: Vasta jos työtehtävät menevät päällekkäin niin, että se näyttää kansalaisten silmissä rumalta, syntyy tehtävään asettajalle ongelma. Tässä on nyt vihreillä pähkittävää.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Ongelma vain on, että Moision tapauksessa päällekkäisyyttä ei ole, on vain vihjailuja päällekkäisyyksistä. Toki aina on mahdollista, että taustalla olisi jotain konkreettistakin, mutta hivenen uskallan epäillä.

No, niin kuin kirjoitin, olisi ollut ehkä joka tapauksessa viisasta valita Moision tilalle joku johon ei olisi ollut tarttumapintaa edes vihjailujen vertaa. Ottivat turhan julkisuusriskin.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #15

Itse edellisessä elämässäni 20 vuotta viestintätoimistoalallla sekä palkollisena että yrittäjänä voin vakuuttaa, että konsultti ei koskaan edusta itseään tai toimistoa toteuttaessaan toimeksiantoja.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Siis onko hyväksyttävää lainkaan, että Moision lobbaiulla perustellaan Ay-liikkeen vahvaa panosta hallitusneuvotteluissa ?

Tämän tapainen ulkoparlamentarismi on kielletty lainsäädännöin useimmissa länsimaissa, mutta Suomessa olaan ja elellään edelleen unelmahötön kukkuulandiassa ainutlaatuisin ja omituisin kolmikannoin.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Logiikkasi karkaa minulta. Voisitko avata vähän mitä ajat takaa?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #34

Logiikka on karannut sinulta jo aikapäiviä sitten.

Länsimaisessa parlamentarismissa ja demokratiassa ei yleensä kumarreta kovin syvään ulkoparlamentaristisia voimia - ainakaan näin näkyvästi, mitä Rinteen hallitusneuvotteluissa näyttää olevan.

Missä on Suomen suurimman työnantajatahon Suomen Yrittäjien edustus lobbauksessa ?

Kolmikanta ja yleissitovuus ovat maailmalla tuntemattomia suomalaisia outouksia parlamentarismissa, jotka nyt nostetaan näkyvästi esille jo hallitustunnustelujen alkumetreillä SAK-Rinteen toimin.

Valtiota ei johdeta, kuten yksittäistä ammattiliittoa tai taloyhtiötä.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

" Ei ole myöskään mikään ongelma, että joku lobbaa, sillä jonkun ihmisryhmän etujen ajaminen on kunnioitettavaa työtä. "

Meneeköhän tarkoitushakuisesti eturyhmä ja ihmisryhmä nyt sekaisin.

Lobbaus on disinformaation levittämistä. Venäjä harrastaa sitä. Pietarissa on yksi lobbaustoimisto sitä tekemässä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ei lobbaus ole disinformaation levittämistä, vaan mielipidevaikuttamista. Jos vaikka tällä alustalla kommentoit poliitikon blogissa, etkä itse ole poliitikko, lobbaat. Toinen esimerkki voisi olla kirjeen lähettäminen kansanedustajalle. Ei se ole sen ihmeellisempää. Jotkut vain tekevät sitä työkseen.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Kyse ei ole mielipidevaikuttamisesta. Työkseen tehdään monenlaista. Maksajakin taustalta löytyy. Kyse on "vain" informaatiovaikuttamisesta. Disinformaatiota ja misinformaatiota hyödyntäen tavoitteen saavuttamiseksi.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #7

Käsityksesi lobbaamisen sisällöstä on värittynyt mielipide, jossa toki on paljon perääkin. Kuitenkin lähtokohtaisesti lobbaus on sallittua ja normaalia toimintaa.

Katsotaan nyt vaikka vanhan kunnon wikipedian määritelmää:
"Lobbaus (engl. sanasta lobby ’eteisaula’) eli käytäväpolitiikka tai vaikuttajaviestintä tarkoittaa erilaisten eturyhmien pyrkimyksiä vaikuttaa epävirallisesti päättäjiin ja poliitikkoihin. Lobbaaja kommunikoi asian kannalta olennaisten ryhmien, kuten poliittisten päättäjien, virkamiesten, median tai kilpailevien näkemysten edustajien kanssa ja pyrkii vakuuttamaan nämä asian tärkeydestä. Lobbarit voivat edustaa esimerkiksi yrityksiä, konsulttifirmoja, etujärjestöjä tai kansalaisryhmiä."

Lobbareista sitten löytyy toki väkeä moneen junaan ja valitettavasti myös niitä, jotka vaikkapa disinfromaatiotakin huterilla perusteilla pyrkivät syöttämään.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #10

Disinformaatiolla pelaavat tekevät kuitenkin itsestään aika nopeasti työttömän, sillä vaikuttajille oikea tieto on kuitenkin aika tärkeää, eikä monikaan jatkaisi yhteistyötä tahon kanssa joka valehtelee niin paljon että luottamus katoaa.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #17

Nyt sotket disinformaation misinformaatioon. Kun sotket käsitteet, levität misinformaatiota.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #22

Öljyteollisuus on kunnostautunut molempien levittämisessä, ja tuloksiakin on saatu aikaa. Hiilidioksidipäästöjen vähentäminen Yhdysvalloissa ottaa koville.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

En tiedä mistä tietosi lobbaus-käsitteestä on peräisin mutta suomen kielessä ja maailmalla lobbaus on täysin normi suhde- ja pr-toimintaa päättäjiin nähden eikä disinformaation levittämistä.

Siinä vaiheessa kun lobbausfirma otetaan ja mahdollisesti palkataan mukaan touhuilemaan omassa hyötymistarkoituksessa, kyse voi olla korruptiosta.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Informaatiovaikuttamisessa hyödynnetään myös tosiasioita ja jätetään informaatiota antamatta. Se, että jokin on normaalia suhdetoimintaa, ei tee siitä puhdasta, kaunista ja ongelmatonta.

Valehtelun ja harhaanjohtamisen ammattilaiset tietävät pystyvänsä rahastamaan saamansa tiedot jälkikäteen myymällä niitä eteenpäin tarvitseville.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #16

Valehtelun ja harhaanjohtamisen ammattilaiset lopettavat lobbareiden kuuntelemisen, jos käy ilmi että ovat joutuneet harhaan johdetuiksi.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ihmisryhmän valitsin tuohon sanaksi, koska tarkoitan erilaisten ihmisryhmien etujen ajamista, ovat he sitten jonkin alan työntekijöitä, ilmastosta huolestuneita, yrittäjiä tms.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Lobbaustoimiston asiakkaalla on tuotteessaan järjestään imago- ongelma, tiedän tämän kokemuksesta. Esimerkiksi tupakka- ja aseteollisuus käyttävät paljon lobbaustoimistoja.

Eiköhän Milttonin asiakkaina ole ympäristöä saastuttavaa teollisuutta. Mihin muuhun he tarvitsisivat Vihreää lobbaria?

Se, että hallitusohjelmaa laatii lobbari, on kyllä uskomatonta. Ennen vanhaan paperien alkuperä piti tarkkaan häivyttää.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Jotenkin mielenkiintoista, että tässä blogissa kuten tänään toisessa aiemmassakin pidetään ikäänkuin hyväksyttävämpänä sitä, että politiikasta siirrytään jonkin etujärjestön tms palvelukseen kuin sitä, että tausta on ollut jossain sellaisessa.

Suomi on nimittäin muistaakseni jo viisi kertaa hakenut oikeutuksen olla lisäämättä EU:n artiklan mukaisesti vaikutusvallan väärinkäytön kriminalisoinnin lainsäädäntöön. Lähes kaikki muut maat ovat tämän toteuttaneet, mutta Suomi väistelee.

Itse pitäisi paljon huolestuttavampana tilannetta, jossa vaikkapa vahvasti lääkealan ja apteekkarein etuja ajanut siirtyy kansanedustajan tehtävästä lääketetollisuuden johtajaksi. Tai sitä että kabinettipäällikkö ja entinen erityisavustaja siirtyy suoran lobbaajatahon Keskuskauppakamarin toimitusjohtajaksi.

Tällöin herää helposti kysymys siitä, onko paikka mahdollisesti lunastettu ajamalla näiden tahojen etuja lupauksena saada jotain - ei suoraa ruskeaa kirjekuorta vaan esimerkiksi hyväpalkkainen ja merkittävä asema jatkossa. Tästä mm on kyse vaikutusvallan väärinkäytössä, jota Suomessa ei jostain kumman syystä haluta kriminalisoida EU:n mukaisesti.

Kumman etuja todennäköisemmin ajetaan, entisen työnantajan vai sitten mahdollisen tulevan? Kummasta on mahdollista hyötyä? Minusta tähän on aika helppoa vastata.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ei hullumpaa pohdiskelua. Kyllä meidän kaikkien yhdessä ja median erikseen pitää päättäjiemme tekemisiä valvoa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Yleensä merkittävään (ja hyväpalkkaiseen) asemaan pääsee nimenomaan sillä, että on meestyksekkäästi edistänyt asioita. Palkkaava taho vo tulkita pätevyyden olleen osatekijä menestykseen. Lisäksi palkkaava taho saattaa arvostaa kokemusta sille relevantilta toiminta-alalta. Ei kilpailijaltakaan palkattu työntekijä välttämättä myy salaista tietoa. Hän saattaa myös olla alansa arvostettu tekijä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tää Suomi on pieni maa, kohta ei uskalla pyytää asiantuntijoiksi ketään, koska aina on jollain suhteita johonkin ja sidoksia jonnekin.

Se riippuu niistä päättäjistä, mitä sovelletaan ja mikä on soveliasta.

Tämä ei riipu puolueesta, sillä jokainen puolue ja hallitus tarvitsee tietoa, ja usein sitä tietoa on juuri siellä, mistä ei sitten saisi kysyä.

Mennäänkö siihen, että kun hallitusta muodostetaan, niin jokaiselle hallituksen puolueelle laitetaan korvatulpat ja ne saa ottaa pois vasta neljän vuoden päästä :)

Sotestakin saa paljon tietoa professoreilta, mutta kyllä sitä tarvittavaa tietoa on myös Pihlajalinnan, Mehiläisen ja Attendon ihmisillä.

Turhaa höpötystä ja yritystä herättää kohua asiasta, joka on aina ollut ja tulee aina olemaan.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kyllä näistä lobbauksen rajapinnoista minun mielestäni on hyvä keskustella. Lobbarit tekevät kunniallista työtä, mutta kun mennään hallitusneuvottelujen ytimeen, on asetelma herkkä. Hallituksen muodostaja Antti Rinnekin on avannut näkemystään lobbari-asiantuntija-jaottelusta tämän keskustelun yhteydessä, mikä on hyvä: https://yle.fi/uutiset/3-10776534

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Meillä on virkavastuulla toimivat virkamiehet, joiden tehtävä on selvittää ja valmistella asiat itse, eikä jättää työt lobbaustoimiston hoideltavaksi.

Sote on hyvä esimerkki siitä mitä tapahtuu, kun poliitikot "itse" päättää lainsäädännön yksityiskohdat omien asiantuntijoidensa avulla.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

lobbareita oomme kaikki. Sen todistaa eduskunnassa/ministeriöissä vierailevat karvahattulähetystöt.
Populisteja ovat puolueet. Sen todistaa vaalilupaukset elokuvassa Punainen viiva.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Vasemmistoliiton aiempi johtajakin Suvi- Anne siirtyi rakennusliittotaustastaan huolimatta työeläkevakkuttajista lääketeollisuuden lobbariksi.

Niin fleksiibeli on vasemmiston selkäranka - paitsi Tennilää toki lukuun ottamatta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Vai olisikohan siirtynyt Lääketeollisuus ry:stä Telaan?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Aivan sama se. Siikarannasta veroparasiitiksi ei ole pitkä matka.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Mihinkähän faktaan tuulivoiman lobbaaminen perustuu?

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Naurettava kirjoitus - en muuta voi sanoa.

Onko siis niin, että kun on työskennellyt jossain muualla, ei voi koskaan enää osallistua politiikkaan?

Järki hoi?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Mitä Johan tarkoitat että on työskennellyt?
Eikö enää työskentele lobbarina?

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Sinä siis nielet täysin Huuskon perustelut?

Oletko todellakin sitä mieltä, että kukaan joskus jonkin puolesta toiminut - ympäristö, yritykset, työntekijät, pääoma - ei koskaan voisi osallistua mihinkään poliittiseen?

Siis kukaan esim. EK:sta tai ay-liikkeestä ei voisi koskaan osallistua hallitusohjelman laatimiseen?

Jälleen kerran: järki hoi!

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #39

Kysyin tuota aikamäärettä. Miten niin on joskus toiminut?
Kysehän on ammattilobbareista jotka edelleen saavat palkkansa toimeksiantajiltaan ja jotka osallistuvat hallitusohjelman tekemiseen. Ei siitä että joku on joskus toiminut jossain.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #41

Kaksi asiaa:

1. ammattilobbarit - onko heitä suoraan sanottuna edes Suomessa (lobbausta tietenkin on, mutta vrt. etenkin USA ja myös EU)
2. saavatko hallitusohjelmaneuvotteluihin osallistujat edes rahaa siitä - en minä ainakaan usko sitä

Olet siis sitä mieltä, että henkilön pitäisi irtisanoutua työpaikastaan ennen kuin hän voi osallistua neuvotteluihin ja tehdä tätä työtä täysin palkatta.

Kiintoisaa. Olisitko sinä valmis siihen?

Ja lisäksi, miten se edes vaikuttaisi. Pahempaa on se, kun istuva ministeri on jo menossa johonkin ja tekee sen tahon mukaista politiikkaa. Se vasta on täysin päin sitä, sillä silloin on vielä olettamus jonkinasteisesta puolueettomuudesta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #42

"Olet siis sitä mieltä, että henkilön pitäisi irtisanoutua työpaikastaan ennen kuin hän voi osallistua neuvotteluihin ja tehdä tätä työtä täysin palkatta.
Kiintoisaa. Olisitko sinä valmis siihen?"

Todella ihmeellinen kysymys. En tietenkään olisi. Olen +20 vuotta toiminut aikanani viestinnän konsulttina ja tehnyt vaikuttajaviestintää enkä tietenkään olisi irtisanoutunut työstäni tehdäkseni toimeksiantoja. Uskotko että joku näistä lobbareista sitten olisi irtisanoutunut?

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #43

En todellakaan enkä edes odota sitä. Jotkut muut vaikuttavat kuitenkin haluavan sitä - tietenkin "puolueettomuuden" nimissä!

Sehän tässä on oikeastaan melko naurettavaa. Ei hallitusneuvotteluissa ole mitään puoluettomuutta ollenkaan - eikä edes pitäisi olla. Kaikilla puolueilla on omat sidosryhmänsä, jotka vaikuttavat asioihin. Se ei ole mitenkään ihmeellistä.

Suuri ihmetyksen aihe on lähinnä ollut se, että tämä on tullut suurena yllätyksenä joillekin. Ja tietenkin jotkut ovat olleet melko tekopyhiä aikaisemmissa ja nykyisissä lausunnoissaan.

Tulevalta hallitukseltä odotan lähinnä, ettei se olisi niin yksipuolinen kuin edellinen, joka usein tuntui lähinnä EK:n ja Suomen Yrittäjien paikallisosastolta :-)

Henkilökohtaisesti uskon kolmikantaan ja toivon sen palaavan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #44

Blogin aihehan on "jonkun" aikaisempi tekopyhyys asian suhteen, eikö niin?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #44

Totta ihmeessä ihmisiä ohjaa heidän katsantokantansa. Nyt on kuitenkin kyse mahdollisista eturistiriidoista, eli jääviydestä, sekä Emma Karin tekopyhyydestä.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #49

Jääviys hallitusneuvotteluissa - onko sellaista edes olemassakaan? Jos siis verrataan vaikkapa tuomarin, ministerin tai virkamiehen jääviyteen.

Tekopyhyydestä olen täysin samaa mieltä - tässä olen ollut hyvin epäselvä. Pyydän mitä nöyrimmin anteeksi!

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Noh,nyt on putinistit, trumpetistit, altrightit... ja mitä näitä nyt onkaan... saaneet kammetuksi naisen pois päätösten teosta.
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/fcc89998-941...

Ainiin... toksiset maskuliinit myös.... ja persut...

Nyt feministit... SORRON YÖSTÄ NOUSKAA!!!!

Käyttäjän ArmasAallontie kuva
Jari Partala

Veikkaan, että mukana juonimassa on ollut myös Orban, bannonilaiset, rasistit, äärioikeisto,odinit ja takapiruna keittoa ovat hämmentäneet natsit.

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Kunhan maanantaina tai tiistaina myös teollisuuden työnantajat saapuvat osallistumaan hallitusohjelman laatimiseen, porvarillisen valemedian keinotekoinen moraalipaniikki hieman laantunee.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Jos osallistuminen tarkoittaa, että istutetaan kynän varteen, niin toivin kierrosten lisääntyvän!

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Ja mitenkäs demareitten ihmisarvolle ja arvopohjalle kävi, kun al Taee tuli puolueen kultamunaksi. Muutui joksikin toiseksi munaksi.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Eikös se jo sieltä lähtenyt. Nyt on Iltalehtienkin maailma taas vähäksi aikaa pelastettu.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Näin tässä tapauksessa sitten kävi.

US: Uusi käänne lobbarikohussa: Vihreiden Elina Moisio pois hallitusneuvotteluista

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/279868-uusi-kaann...

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Vihreä poliitikko Kajsa Hernberg neuvottelee parhaillaan Li Anderssonin tavoin aaamuin, illoin ja öisin maalle hallitusta.

Niihin aikoihin kun Paavo Väyrynen väitteli Åbossa tohtoriksi, istuin tuuppisuisena maalaisena Kauppakorkean ja Dipoilin opiskelijoiden yhteisen lehden Contactorin hallituksessa parisen vuotta Satu Hassin kanssa, joka valtakunnan tason tähtenä ehti pari kertaa pistäytyä kokouksessa julistamassa oven suusta seisaaltaan taistolaista sanomaansa. Kävipä maailman miten tahansa, siinä on tyttö joka aina pärjää, muistan tuumineeni.

Tamperelaisen korkeakoulun rehtorin tytär Satu Hassin ja vuorineuvostason teekkaripoika Rolf Hernbergin liitosta on syntynyt Kajsa Hernberg.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset