Markku Huusko

Antti Rinteen hallitusohjelmalta saattoi jo pudota pohja

  • Kesäkuun 3. päivänä nähtiin tyytyväinen viisikko hallitusohjelmasta kertomasta Helsingin Oodissa. Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kesäkuun 3. päivänä nähtiin tyytyväinen viisikko hallitusohjelmasta kertomasta Helsingin Oodissa. Kuva: Petteri Paalasmaa

Antti Rinteen (sd) hallituksen ohjelma nojaa tavoitteena olevaan 75 prosentin työllisyysasteeseen ja valtiovarainministeriön kasvuennusteeseen.

Tänään julkaistu VM:n ennuste ei muuttanut tilannekuvaa dramaattisesti, mutta pankkipuolelta kuultiin astetta synkempi näkemys.

LUE MYÖS: Aki Kangasharju: ”Katselen kauhulla uutisia kauppasodan leviämisestä – Suomessa populismi on hallituspuolueissa”

Danske Bank arvioi, että Suomen talouskasvu putoaa jo tänä vuonna 1,3 prosenttiin. Ensi vuonna yllettäisiin enää tasan prosentin kasvuun. Syynä on alkuvuodesta havaittu yksityisen kysynnän vaisuus.

VM:n mukaan tänä vuonna mentäisiin vielä 1,6 prosentin kasvussa ja ensi vuonna pari kymmenystä yhden prosentin päälle. Suomen Pankki arvioi viime viikolla, että ensi vuonna voitaisiin päästä vielä puolentoista prosentin kasvuun.

Danske Bankin katsauksessa on merkillepantavaa se, että siinä katsotaan hallitusohjelman tulevan talouskasvua ainakin aluksi. Työllisyysasteen nousu tosin uhkaa hyytyä sen mukaan ennen 75 prosentin saavuttamista.

”Työllisyysasteen nousu viime vuonna nähtyyn tahtiin ei ole itsestäänselvyys. Vaikka talouskasvu jatkuisi, suuri osa työttömyydestä on rakenteellista eikä avoimiin työpaikkoihin löydy riittävästi osaajia”, totesi Dansken pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Vastaavia näkemyksiä on kuultu alkukesän aikana. Ammattitaitoisen työvoiman saatavuudesta on ollut hyvin huolissaan esimerkiksi hyvinvointiala.

VM puolestaan nosti katsauksessaan esille Suomen taloudelle elintärkeät vientimarkkinat.

”Näkymät Suomen tärkeimmillä vientimarkkinoilla ovat heikentyneet, vaikka ensi vuodesta eteenpäin vientikysyntä kasvaakin taas nopeammin”, ministeriössä nähdään. 

Rinteen hallitusohjelmalta saattoi pudota pohja ennen kuin uusi hallitus on ehtinyt edes toden teolla toimintansa aloittaa.

LUE MYÖS: Maailmanlaajuista romahdusta ennustava ekonomisti: ”Antti Rinteen hallitukselta hyvin vaarallinen kirjaus – hälytyskellojen pitäisi soida”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Mielestäni hallitusohjelmassa ei ollut alunperinkään pohjaa taloudellisuudelle, eikä etenkään velkakierteen katkaisemiseksi. Yhtään sanaa ei ole pääministeri Rinteen suulla kuultu mahdollisista budjetin momenttien kustannusten leikkaamisesta, joka on hyvinkin edessä. Vvm Mika Lintilä on kyllä kertonut leikkausmahdollisuudesta. Hyvä kysymys on se, otetaanko velkaa lisää normaalien vuosikulujen maksamiseksi leikkausten sijaan.

Työllisyysaste ei tulle muuttumaan kuin huonompaan suuntaan. Talouden näkymät heikkenee vuosi vuodelta aina tämän hallituskauden loppuun. Hallitus on mahdottoman edessä saada aikaan edes 40000 uutta työpaikkaa. Toki saa, jos veronmaksajien verotuloja käytetään hyväksi subventiolla eli osa palkasta maksetaan verovaroista työnantajille ja riittävän suurena.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Työnantajapuolelta kuuluu jo ehdotuksia toimista, joilla työpaikkoja voisi syntyä. Mitenköhän työntekijäpuoli ja hallitus reagoivat?

”EK ehdottaa, että työttömyyspäiväraha porrastetaan työttömyyden keston mukaan. Alussa olisi nykyistä korkeampi päiväraha, ja kolmen ja kuuden kuukauden jälkeen kymmenen prosentin alenema. Samalla päivärahan enimmäiskestoa tulisi lyhentää 50 päivällä”, EK:n Jyri Häkämies kirjoittaa Kauppalehdessä.

Lähde: Uusi Suomi
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/283291-jyri-hakam...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

En tarkkaan muista millä tavalla erosi Sipilän hallituksen tekemä esitys jossain vaiheessa ansiosidonnaisen päivärahan alentamisesta. Jonkinlainen muistikuva kuitenkin olisi, että samansuuntainen EK:n esittämä, josta sitten rustattiin aktiivileikkuri.

En usko, että EK:n esitys tulee menemään läpi työntekijäjärjestöissä.

Käyttäjän JuhaniNissil kuva
Juhani Nissilä

Sitpa Abdallah,olisiko tämä valtio sinun mielestäsi pitänyt säästää hengiltä kokoomuksen oppien mukaisesti ? Ps. Oletko kuullut kosksan sanaa "investointi" ?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Vuodelle 2009 annettu budjetti ja lopputulos on peloittava esimerkki, ja varsin mahdollinen uudestaan.

http://sjphki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/277426-kes-...

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

S-J P. Historiaa pitää tuntea ja tulevaisuudellekin on merkitystä myös taloudessa. Senhän hallitus on jo ottanut huomioon kylläkin kepun vaatimuksesta- ei kokoomuksen.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Pietikäinen, taisit unohtaa 2011 -2015 vuosille annetut budjetit. Niiden lopputulokset olivat myöskin peloittavat. Muistisi virkistämiseksi, tuon ajan hallitusten pääministereinä olivat Katainen ja Stubb sekä valtionvarainministereinä Urpilainen ja Rinne.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Tammela, lama-aikaan on vaikea saada tehtyä budjetteja, jotka eivät perustuisi velkarahalle. 2009 vuoden budjetti laskettiin optimistisin tulo-odotuksin, vaikka lama oli näkyvissä.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela Vastaus kommenttiin #18

Niemeläinen, jos vuoden 2009 budjetti laadittiin optimistisin tulo-odotuksin niin eikö siitä otettu mitään oppia vuoden 2011 vaalilupauksissa. Eikö nekin olleet suorastaan ylioptimistisia. Näin ollen lama-ajalla on turha puolustella 2011 - 2015 vuosien budjetteja.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Sanoisinko näin että Almamedia suorastaan hyljeksi ja kun uutisvirrassa oli 30 uutista 10 niistä oli negatiivistä Juha Sipilää kohtaan.
Lisäksi Kokoomus ei ollut täysillä mukana tämä näkyi Elina Lepomäen, Harry Harkimon Susana Kosken kapinoinnissa.
Kaikkiaan Juha Sipilä sai maan talouden tolalleen joten nyt on hieman jakovaraa.
Kokoomus ja heidän liputtajansa syleksii tälle hallitukselle jokapäivä mutta näillä nyt mennään siis uudistetulla punamullalla etiäpäin. Tämä hallitus hitsautuu yhdeksi ja tuo turvattua eloa niin maaseudulle kuin kaupunkeihinkin.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Nyt jo voisimme julistaa kilpailun siitä, kuka ennakoi tarkimmin sen hetken, milloin Suomen BKT painuu pakkaselle.

Ei se niin kaukana ole. Kuukauden tarkkuus riittää.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Senhän hallitus ohjelmissaan otti jo huomioon.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kerrohan Veikko alkuun miten yleensäkään bruttokansantuote voi mennä koskaan pakkaselle? Itse en keksi. :-)

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

#19 Jos tekee uutta piikkilanka-aitaa, BKT kasvaa. Mutta jos purkaa olemassa olevaa piikkilanka-aitaa, niin siitä syntyvä BKT on miinus merkkistä. Halloooo!!

Jos purkaa jo rakennettuja patoja (kuten vihreät haluavat), niin BKT vähenee. Voi jopa mennä pakkasen puolelle, jos tarpeeksi monta patoa puretaan.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Jonkun tutkivan journalistin pitäisi selvittää, kuka on ilmiöpöytä mallin kummisetä tai -täti (tai -hen) , sillä tästä itsepäisestä näkökulmasta tämä kummallinen hallitus hallitusohjelmineen kasattiin. Ei ole edes muna tai kana - läppä sanoa, että taloutta hoidetaan ihmistä varten ei toisinpäin on puuta heinää katsokaa vaikka Venezuelan suuntaan, vaikka kuinka ekonomistit vituttaisivat he silti vastaavat luottoluokituksista ja sen sellaisesta ...

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Jos Markku Huuskolla olisi kunnianhimoa journalistina enemmän, niin hän taustoittaisi kirjoitustaan ja pyörittelisi erilaisia näkökulmia.

Yksi sellainen voisi olla katsaus VM:n omiin aikaisempiin ennusteisiin. Nimittäin ne ovat aika heikosta pitäneet kutinsa.

Niin ikään jos vielä syvemmälle mennään, niin Huuskon kannattaisi vähän seurata kansantaloustieteellistä keskustelua valtionvelasta, tulevasta korkotasosta ja velkaantumisesta. Sen seuraaminen on aika jännää ja monet itsestäänselvyydet kyseenalaistuvat.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Eli Suomi menee velkojilleen kertomaan, että kuulkaas, on sellainen juttu kuin kommunismi, sitten Star Trek, me ollaan sitä mieltä, että raha on :poop: ja veloista ei jakseta murehtia.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ehkä tässä pikakommentissani oli oleellisinta se, että ennusteet laskevat nyt kautta linjan. Dansken ennuste ensi vuodelle on enää yksi prosentti, joka toteutuessaan ja jatkuessaan olisi tuhoava Rinteen hallituksen 75 prosentin työllisyystavoitteen kannalta.

Syömävelan ottaminen ei tällaiselle pienelle maalle kannata, sanoi joku talousteoria mitä hyvänsä. Markkinat kyllä rankaisevat, jos velanmaksukyky heikkenee.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Yksi globalismin piirre on markkinat. Edes perussuomalaiset eivät sano, että suljetaan rajat markkinoilta, ajetaan kansallismarkkinoita, kun järjestelmä nyt ei vain niin toimi. Siksi tämäkin on yksi näitä päättömiä esimerkkejä ns. globalistien ajatuksenjuoksusta (sen puutteesta) kertoa ettei meidän tarvitse niin piitata kansainvälisen talouden säännöistä. Se, että bittiraha on mielenvikainen keksintö on taas eri aihe ja sitä(kään) ei Suomi yksinään ratkaise. oli vaihdoin väline vaikka oravannahka sen kanssa ja vaihdon säännöillä on nyt vain toimittava. Siksi VM:n ja muiden ennusteita on vain noudatettava ja niiden varaan talouspolitiikka rakennettava.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

"Syömävelan ottaminen ei tällaiselle pienelle maalle kannata"
Tämän ymmärtävät kaikki muut paitsi Antti Rinne.

Käyttäjän kariilkkala kuva
Kari Ilkkala

Kun uuskielellä sanotaan, että kannustinloukut on purettava ja työn vastaanottaminen pitää tehdä aina yksilölle taloudellisesti kannattavaksi, niin sehän ei voi selkosuomeksi tarkoittaa muuta, kuin etuuksien pienentämistä. Palkathan eivät tässä harjoituksessa nouse minnekään, päinvastoin.

Suomessa on paljon työtä, jonka tuottavuudella maksettavissa olevalla palkalla ei yksinkertaisesti elä. Oleellista siten olisi, että julkinen valta keskittyisi elinkustannusten laskemiseen niiden ikuisen nostamisen sijaan.

Kehitys on valitettavasti päinvastainen. Ilmastojohtajuuden tavoittelu tulee nostamaan ihmisten jokaisen elämänalueen kustannuksia sietämättömiksi.

Uuskieltä on esim. väittää, että on kannattavaa ottaa uutta teknologiaa käyttöön, jos olemassa ja käytössä olevan teknologian käyttö tehdään veroilla tai säännöksin mahdottomaksi. Ei se ole yksilön, yrityksen tai yhteiskunnan tasolla kannattavaa, että olemassa olevat investoinnit muuttuvat uponneiksi kustannuksiksi ennen taloudellisen pitoaikansa loppua.

Ellei kaikkea infraa ja tuotantovälineitä siirretä yhteiskunnan omistukseen, loppukäyttäjiltä peritään ennenaikaisessa pakotetussa teknologiamurroksessa sekä vanhan että uuden teknologian hinta. Tätä hinnannousua vastaavaa lisäarvoa ei ole mistään kaivettavissa, ja seuraukset tulevat olemaan katastrofaaliset.

Paitsi jos tavoitteena on Pohjois-Korean yhteiskuntajärjestelmä ja elintaso.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

ETLA:n Aki Kangasharju: "Näyttäisi siltä, että Suomessa populismi ei ole populistipuolueissa vaan hallituspuolueissa".

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Pankkipuoli tekee tietenkin kaikkensa saadakseen maahan (taas) sitä myötäilevän hallituksen.

Todellisuuden kanssa näillä puheilla ei ole mitään tekemistä, vaikka kiristää pankit kyllä osaavat – niin kuin kiristävät muitakin kansalaisia.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Tungetaan rahat sukanvarteen tai patjan alle, niin kaikki on taas hyvin.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Kun myydään valtion omaisuus, ainakin sen tuottavimmat osat jotka joku haluaa ostaa, nopeutetaan Suomen tuhoa kivasti. Tietenkin joku kumma voi kysyä miksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset