Markku Huusko

Pankaa Putin koville

Venäjän tuore pääministeri Vladimir Putin tulee virkaveljensä Matti Vanhasen vieraaksi tämän kuun lopussa. Esillä ovat puutullit, jotka maailman kauppajärjestöön (WTO) pyrkivä Venäjä aikoo nostaa protektionistisiin korkeuksiin ensi vuonna.

Nostoja vastaan pitkään purnanneella Suomen metsäteollisuudella on nyt Ruotsin tuki. Kiitos Ruotsin rohkea kauppaministeri Ewa Björling!

Ruotsalaisministeri käytti suomalaisia poliitikkoja selvempää kieltä Venäjän arveluttavia kaavailuja vastaan. Hän muistutti, että venäläiset satuttavat itseään tällaisilla kansainvälisen talouden pelisääntöjä vastaan sotivilla päätöksillä. Noin käyttäytyvän maan WTO-jäsenyyttä on syytä lykätä EU:n voimalla.

Ruotsilla on pelissä panoksena 6 000 alan työpaikkaa, kun Suomella niillä on metsäteollisuuden mukaan jopa 25 000. Suurin yhteinen nimittäjä on Stora Enso.

Suomeen saapuva Putin on kova kasvo, mutta hän edustaa pientä taloutta verrattuna unioniin. Eurooppalaisen yhteisön täytyy ymmärtää antaa Suomelle ja Ruotsille täysi tukensa. Ainakin ruotsalaiset osaavat sitä pyytää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Sniper (nimimerkki)
Jos nyt jossakin asiassa, niin puutullikysymyksessä tulisi Suomen poliittisen johdon "mitata" EU:n ominaispaino. Allekirjoitan Huuskon kannan täysin. Me olemme kohtelias naapuri - olemme olleet aina. Joskus kohteliaisuus on mennyt nöyristelyn tasolle. "Valitsimme" 90-luvun puolessa välissä Euroopan ja olemme nyt aktiivinen toimija Unionissa. Sen tarjoamaa selkänojaa pitää hyödyntää. Putin ei ole Suomeen saapuessaan mikään erityinen "kunniavieras", vaan itsekkäitä kansallisia intressejä edustavan naapurin pääministeri. Tämä on hyvä muistaa, vaikka T. Halosen kommentit ja lausunnot tapaamisistaan Venäjän ex-presidentin kanssa muusta puhuvatkin.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Pääministeri Vanhanen saa lisää presidentillistä Halos-uskottavuutta, kun on alentunut pääministeriksi ja vieraillaan pari kertaa vuodessa. Tulee hyviä uutiskuvia. Monenkaan Venäjän kokoisen maan pääministeri ei alvariinsa hyppäisi 5 000 000 asukkaan pikku- ja marginaalimaassa.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Ruotsi on kunnostautunut hyvän ilmapiirin hankkimiseksi vastustamalla maakaasuputkea. Näin ollen Ruotsin arvovalta on 0 asiassa. Carl Bilt kuittasi rahat Vostok Naftan optioista ja Ruotsi ryhtyi jarruttamaan sen jälkeen ympäristösyillä. Puutullien päämaali ei ole Ruotsi-Suomen paperi- ja kartonkiteollisuus, vaan Kiinan huonekaluteollisuus.
Sniper (nimimerkki)
...poliittinen johto veisaa viis Bildtin tai muiden rahastuksista. Itse siirtelivät valtion omistusta omiin nimiinsä surutta silloin, kun maa oli turbulentissa tilassa. Niin muuten tekivät Carnegiet ja Rockefelleritkin USA:n sisällissodan aikana. Valtasivat öljykenttiä ja muita luonnonrikkauksia sisältäneitä alueita surutta. Olkoon Venäjän kohde puutulliasiassa mikä tahansa, EU:lla tulisi olla oma edunvalvonta-agendansa tässäkin asiassa. Peukaloruuveja on, jos niitä halutaan käyttää (WTO, Nordstream-projekti jne.).
Kippari (nimimerkki)
EU:n avulla Suomi on pyrkinyt asiaan vaikuttamaan tähänkin asti. Ei Ruotsin kauppaministerin lausunto tuonut uutta asiaan. Suomen metsäteollisuudella on Ruotsin tuki. Höpö, höpö. Ruotsin metsäteollisuudella on Ruotsin tuki. Suomen metsäteollisuuuden asioihin ei Suomen valtio saa puuttua, niinkuin muistamme Stora Enson toimitusjohtajan Karvisen Kemijärven sellutehtaan lakkauttamispäätöksen yhteydessä muistuttaneen. Metsäteollisuus ei valtiota kaipaa.
Juhani Putkinen (nimimerkki)
EU:n on toimittava yhtenäisenä Venäjää vastaan joka suhteessa, eikä vain puutullikysymyksessä. Euroopan Parlamentti on ottanut kantaa Georgian puolesta Venäjää vastaan, mutta entä komissio?
xinfinari (nimimerkki)
Venajaa vastaan joka suhteessa...siis joka suhteessa tarkoittaa kaikkea. Noinko hoidat omiakin asioitasi?
JiiTL (nimimerkki)
Minäkin toivon ihmettä... mutta kuten Sniper kirjoitti: "Metsäteollisuus ei valtiota kaipaa." On joutavaa itkeä EU:ta suomalaisen metsäsektorin hätiin, kun Putin on jo hajottanut EU:n mahdollisen yhteisrintaman. Suomalaisen metsäteollisuuden olisi ollut syytä olla aktiivinen silloin, kun Enso-Svetogorskin kombinaatti oli myynnissä. Suorastaan iljettävää on, että EU muistaa jotakin aasialaista Gruusiaa, muttei suostu yksiselitteisesti tukemaan pieniä EU-maita. Missä EU, siellä ongelma?
tapio_o_neva (nimimerkki)
"EU:n on toimittava yhtenäisenä Venäjää vastaan joka suhteessa, eikä vain puutullikysymyksessä." Tämän seurauksena Venäjä suuntautuu Aasiaan ja pitää Eurooppaa vain kiusankappaleena. Kun Venäjä myy energiansa Kiinalle ja Intialle, saa EU sotia energiastaan arabimaiden ja islamilaisten maiden kanssa. Puolustusmenot moninkertaistuvat ja oma maanpuolustus heikkenee... Jotenkin alan uskoa, että kauppa- ja ulkopolitiikka on eri pätevyyksiä puolustuspolitiikkaan nähden...
veikko mäkitalo (nimimerkki)
Ruotsalaisia syytetään siitä, että he eivät osaa tehdä päätöksiä vaan neuvottelevat ja palaveeraavat kaikissa mahdollisissa ja mahdottomissa asioissa kuin päättömät kanat. Tämä tauti on nyt siirtynyt Suomeen, ainakin korkeimman johdon osalta (Halonen, Vanhanen yms. Turhakkeita). Aina on luvattu otta puutulliasia esille kun ollaan tavattu pUTIN . Kukaan näistä turhakkeista ei ole raportoinut, miten meni miitinki. Tuskin ovat ottaneetkaan asiaa esille kielitaidottomuuden tai jonkin muun syyn takia. Ruotsin porvarihallitus on parantumassa näköjään tästä neuvottelutaudista kun Suomessa ollaan vasta sairastumassa siihen. Vai pitäisikö taas oikoa jonkun krakaa ja irvistää päälle idioottimaisesti. Ei hyvältä näytä meidän EU-kuntoisuutemme. Ansaitsemmekin sivuraiteille joutumisen arvottoman käytöksen johdosta, ei ole mitään annettavaa yhteisöön, johon onneksi kuitenkin kuulumme, me takarivin Taavetit hmm lol.
teo (nimimerkki)
Kauppa on vuorovaikutteinen tapahtuma joissa osapuolien tulisi saada vastinetta toimilleen. Puutulliasia on kauppa,ulko ja turvallisuuspolitiikkaa.Sen sijaan puun kantohinta on sisäpolitiikkaa sekä päivän kauppapolitiikkaa jossa kohtuus on unohtunut pottia jaettaessa. Metsäteollisuuden pääoman hätähuudossa apua pyydetään EU:lta työpaikat n.70.000 ovat panoksina tässäkin kauppasodassa. Palkansaajan ja kansalaisen pöksyt tutisevat ajatuksesta onko seuraava uhrattava. Usa:n valta/kauppapolitiikassa Vietnamissa, käytettiin Usa:n pommituksien välttämiseksi Hanoin rautatiesillan alla täytteenä Amerikkalaisia sotavankeja. Kauppahintana muutama sata vankia oli sillan hintana vastapuolen mielestä käypä.
reliand (nimimerkki)
Niinpa niin. Ensin investoidaan miljardeja paperiteollisuuden tuotantokapasiteetin laajennuksiin varmistamatta tarkeimman tuotannontekijan, puun, saatavuutta. Hukataan toiset mokomat maailmalla yritysostoihin ja sitten huudetaan poliittisia paattajia apuun, kun raaka-ainepula uhkaa. Luulenpa, etta Putin pistaa Suomen koville. Kyllahan Venajalta tulevaisuudessakin puuta saa, hinta vaan on toinen.
balidomi (nimimerkki)
Joka kerran kun Putin on tavannut Halosen tai Vanhasen on hän saanut kaiken minkä on kehdannut pyytää ja Suomi on vielä suostunut maksamaan kustannukset. Suomalaisten on tarkoitus saada edes jonkinlaista tasapuolisuutta asioihin, mutta niin on vain turvat menneet tukkoon kun Putin on vähän rähähtänyt. Niin, että älkää unta nähkö. Tämä on vain sanelureissu kuten edellisetkin. Ei tipu eikä lirise, ei ainakaan Halosen ja Vanhasen toimesta.
SIMO PERTTULA (nimimerkki)
Koville panijaa, kun suurien maiden johtajista on kyse. Maaottelussa elintarvikevirastosta Berlusconi vastaan Halonen, tulos oli Berlusconin hurmausvoitto! Ottelussa Putin vastaan Vanhanen, tulos on RSC, eli Putinin voitto erotuomarin keskeytyksellä! Erotuomarina on Halonen. Juuri, kun Putin on saamassa judokana selätykseen johtavan otteen, Halonen keskeyttää ottelun. Ja julistaa "tyhjän saa pyytämättäkin"! Puutullikysymys on jo nimittäin ratkaistu, tätä kirjoitettaessa.
Harmaasusi (nimimerkki)
...hyvä mies, elä ennee kiihota!
Jape (nimimerkki)
Kuten Suomen, ei Venäjänkään kannata myydä raaka-aineitaan, vaan lisätä niiden jalostusarvoa omassa kotimaassaan. Suomessa on totuttu viemään puuta ulkomaille lankkuina ja jopa runkoina, mahdollisimman edullisesti. Venäläiset eivät ole yhtä tyhmiä. He haluavat jalostaa puuraaka-aineen omassa maassaan mahdollisimman pitkälle. Näin luodaan työpaikkoja ja hyvinvointia omaan maahan. Tämä totuus on suomalaisille paperiteollisuuden johtajille ja poliitikoille vaikeaa ymmärtää.
Ajatellaan tätäkin (nimimerkki)
Venäläinen ostaa Suomen maata kiihtyvään tahtiin. Haluaisin kysyä kommenttisi kirvoittamana, miksi suomalaisten 'kannattaa' myydä venäläisille Suomen kamaraa. Jos maanomistajat sitä tekevät ymmärtämättömyyksissään, Suomen kansan edustajien tulisi pistää tälle ilmiölle kiireesti stoppi. Maanmyyntirajoitus vain EU-kansalaisille olisi luonnollinen vastine, mutta onko niin että putininmaalaisille ei meiltä päin sellaista ilmausta löydy kuin ' ei käy'!
Senior (nimimerkki)
Venäläisillä on sama oikeus ostaa rantatontteja Suomesta kuin suomalaisilla Espanjasta. Sitäpaitsi Saimaalla StoraEnso myy niin suomalaisille kuin venäläisillekin.
KariR (nimimerkki)
Huusko ja muut Venäjä fobiasta ja ylettömästä Nato innosta kärsivät voisivat joskus rauhoittua pohtimaan realiteetteja. On täysin typerää propagandaa henkilöittä tämä puuongelma Putiniin. Jokainen järkevä maa toimisi kuten Venäjä toimii tässä puu asiassa, johdosta riippumatta. "Globaalistuvassa" maailmassa Venäjän raakapuu vaje voitaisiin hoitaa myös siten, että Suomi "sammuttaa" paperiteollisuutensa ja suomalaiset raakapuut viedään Stora Enson ruotsalaisille tehtaille. Taatusti Suomen politiikoista ja Huuskosta tulisi hetkessä "Putineita". Myöskin olisi syytä pohtia sitä miksi Stora ja muut ovat rakentaneet niin suuren kapasiteetin epävarman tuontipuun varaan. Storan johtajien olisi ollut käyttää enemmän aikaa strategiseen pohdiskeluun sen sijaan, että käyttivät valtaosan aikaansa optioiden ja muun omaisuuden "kähveltämismetodien" pohdintaan.
ilkkaluoma (nimimerkki)
Venäjä jatkaa valitulla vahvan väkevällä kansallisen eheytyksen linjalla (ennalta tiedetty venäläiselle taloussuunnalle uskollinen ehdokas astuu Putinin lainasaappaisiin uudeksi Venäjän presidentiksi) [ ... demokratialla on useita kehityssuuntia, jotka hakevat uusia linjauksia - tällä kertaa Venäjällä. Länsimaista juurettomuutta suitsitaan jo omiemmekin taholta - yksittäinen voitontavoittelu ylitti kestorajansa ja mm. meillä kahtia jakaantuva kansa hakee yhtenäisyyttä, mitä Venäjällä pidetään kansallisena päämääränä ja toiminnallisena keskipisteenä ... ] Niin venäläiset (rakentuva keskiluokka) kuin kiinalaiset (rakentuva yrittäjien ylempi keskiluokka) opettelevat turboistettuina kaltaistamme kulutusrikastumisen lyhyeksi jäävää aikakautta. Niin Venäjällä kuin Kiinassa tuhoutuva ympäristö ja ruuhkautumisen ähky kirvelevine silmineen herättävät uuden aikakauden, jossa länsimaalaisdemokraattisesti loppuunkaluttu näyttötalous kaatuu mahdottomana. Venäjän johto on valinnut osin sattumalta, osin Jeltsinin väsymisen vuoksi linjansa jo Putinin nostosta pääministeriksi yhdeksän vuotta sitten. Jeltsin valitsi Putinin. Putin valitsi Dimitri Medvedjevin. Putin käänsi selkänsä Jeltsinin loppukauden heikkoudelle, mutta armahti tämän virheet. Putin ei ole venäläisten itsensä kannalta virheitä tehnyt. Pietari oli aikaisemmin tsaarien Venäjän keskus ja toiminnallinen keskipiste. Nyt vallassa ovat Pietarin omat pojat. Virheitä ei voi syntyä edessäpäin sen enempää kuin mitä me itse teimme kehityksemme tiellä. Olemme ronkkineet antaumuksella niin median kuin eräiden poliittisten suuntauksien kautta Venäjän valtapolitiikkaa ja juuri suoritettuja vaaleja. Kumpikaan tapaus ei sopinut meille. Meille sopii tie, joka on tavallamme kivetty. Meidän suunta pitäisi olla mielestämme johtosuunta myös muille. Meidän valtakaudellamme ryöstimme Amerikkojen alkuperäiskansat, varastimme alihinnoin Afrikan luonnonvarat ja koetimme alistaa 1800-luvulla kiinalaiset. Australialaiset maahanmuuttajat ymmärsivät pyytää aboriginaaleiltaan edes anteeksi. Vaadimme suureen ääneen "demokraattisten" tapojemme omaksumista niin Venäjällä kuin Kiinassa. Venäläiset ovat sanansa sanoneet vaaleissa, jotka eivät meille olisi kelvanneet, mutta venäläisille kyllä. Kansa teki päätöksensä ja tuki Jeltsinin käynnistämää linjaa yhtenäisen Venäjän saavuttamiseksi. Jos tarkastelemme Venäjän kehitystä - on se myös kiistatta ominut erinomaisesti käytännön kuluttamiseen, näyttötalouteen kuin omistamisen hamuamiseen liittyvät tapamme; kuten tekevät myös kiinalaiset. Putinin valittu linja vie venäläiset mahdollisimman nopeasti "riittävälle" omistamisen ja näyttämisen tasolle (keskimäärin), jotta seuraava kehityssuunta ympäristömme pelastamiseksi saadaan käyntiin. On kysymys maapallollisten voimavarojen tasaisemmasta jaosta. Länsimaat raiskasivat omaa ja muiden ympäristöä viimeiset 200 vuotta. Olemme heräämässä näkemään aikaansaannoksemme. Venäläiset kirivät nyt energia-ahneutemme siivellä uudelle elintasolle tyydyttäen pikavauhtia näyttötalouden itsetyydytystarpeen kulutusjuhlana, jonka me jo harjoittelimme viimeisten 100 vuoden aikana. Länsimaat saivat demokratiansa siivellä tuhota ympäristöään rauhassa - nyt osoitamme syyttävät sormemme nouseviin maihin ollen huolissamme, jos kaikki venäläiset ja kiinalaiset hankkivat autot ja jääkaapit. Lopultahan on kysymys yhteisen maapallon rajallisten varojen tasaisemmasta jaosta. Syystäkin mm. amerikkalaiset ovat huolissaan siitä riittääkö heille 5%:n maapallon väestön osalle saada 33% koko maapallon polttoainevaroista 300 miljoonalle autolleen. Venäjä ottaa osansa ja heillä on energia sekä itsellistä energiaa. Venäjä ei halua olla vain raaka-ainetuottaja länsimaille, kuten oli mm. Afrikka. Venäjä osaa pyytää hintaa, afrikkalaiset olivat heikompia eurooppalaisen alistuksen alla. Venäläiset eivät taivu alistukseen. Venäjällä on kansallistunne, joka on nyt huipussaan - he saivat riittävän vapaasti ja itselleen tyydytykseksi valita jatkuvuuden, jossa vahva ja vakaa johtajuus jatkuvat. Me suomalaiset voisimme keskittyä kaupantekoon venäläisten kanssa. Jo nyt Venäjä on meidän suurimpia kauppakumppaneita. Suomi elää viennistä. Venäläiset luottavat suomalaiseen laatuun ja tapaan tehdä kauppaa. Meidän olisikin syytä oppia tuntemaan naapurimme kulttuuria ja kauppatapoja paremmin - sillä kaikkialla ei hyväksytä itsestään selvyyksinä ajattelutapaamme kauppaa tehtäessä. Maassa maan tavalla tai maasta ulos. Onnistunut business on aina kahden kauppa -ja itseämme ajatellen voimme tavoitella harvinaista kolmiyhteyttä: Kiina, Suomi Venäjä - siinä on meille se todellinen kolminkertainen haaste - ympäristöllinen tosielämän haaste. Venäjä saa nyt uuden "vanhan" presidentin ja me pienoisen helpotuksen puutulleihin. Meidän on tunnustettava, että emme itsekkään myisi alihintaan pelkkää raaka-ainetta. Venäläiset tarjosivat mm. Kemijärvelle haketta pyöreän puun sijasta - hakkeessa ei ole tullia, se on jaloste. Kemijärven tehtaat olisi voitu vuokrata tms. ja jatkaa sellunkeittoa kilpailukykyiseen hintaan, jos vain olisi hyväksytty venäläiset businesskumppaneiksi. Venäjä tarvitsee ympäristöosaamista. Pietarissa on jo meneillään neuvottelut EcoCity*) -ajattelun siirtämiseksi vahvojen poikien kotikaupunkiin - olisiko tästä tulossa uuden Venäjän näyteikkuna - tsaarien aikoihin tältä osin palaten. Ei sen puoleen - venäläiset olisivat varmaan kohta valmiit huutamaan tsaari Putin I:n valtaistuimelle. Venäjä on aina rakastanut väkivahvoja johtajia - tällöin on suunta minne mennä. Mikä on meidän länsimaiden kehityssuunta? Mikä on meidän suomalaisten suunta? Onko kuitenkin syntymässä yhtenäistyvän EU:n oma suunta vastuulla ympäristöstä? Demokratiat eivät ole kaikkialla se ja sama anglo-amerikkalainen tapa - vaan kilpailu on kehitystä ja nyt maailmalla kasvaa kaksi uutta suuntaa - ne ovat Venäjän ja Kiinan kehityssuunnat. Lopulta ympäristöongelmien kasvaessa kaikkinensa ylitsepääsemättömiksi, voi Venäjä ja Kiina hylätä koko länsidemokratian mahdottomana yhtälönä ymmärtämään tasaisempaa energian ja materiaalien kulutusta. Maapallo on kuitenkin meille kaikille yhteinen ja palloja ei voida kasvattaa lisää. Ilkka Luoma http://ilkkaluoma.blogspot.com *) EcoCity on suomalainen kokonaiskonsepti, jolla tavoitellaan harmonista ihmisen, luonnon ja ympäristön elämiskulttuuria, jossa osansa riittää kaikille - toteutettuna uusimmilla kestävän mallin mukaisilla tekniikoilla. EcoCity on huomisen maailman suurinta projektointia verkostoitumalla yhteen ja näin luoden kovaan kilpailuun uusi suomalaisen kokonaissosaamisen vientikonsepti - se on uusi "nokia" - uusi klusteriajattelu löytäen kansallisen osaamisen tien saman sateenvarjon alle. EcoCity on tekniikan lisäksi filosofia. ----------------------- Mielipidekirjoitukseen liittyvä kuvakertomus Moskovasta - Copyright by Ilkka Luoma 2005. [kuvia saa käyttää vapaasti ylläolevan mielipidekirjoituksen yhteydessä, lähde mainiten] Kuva 1 --- http://www.panoramio.com/photo/8255760 --- Teksti Stalinin ja kommunismin lahja moskovalaisille. Aikakausi josta maailman suurin raaka-aineiden haltija ponnistaa... Ylpeyttä Isänmaasta. Kuva 2 --- http://www.panoramio.com/photo/8255770 --- Teksti "Karamelli-kuva" Punaiselle torille. Uskonto ja Kremlin valta kohtaantuvat jälleen venäläisissä. Äiti Venäjä ja hartaus tekevät yhtenäisempää kansakuntaa Venäjästä - vahvan johtajan isällisessä ohjauksessa. Kuva 3 --- http://www.panoramio.com/photo/8255785 --- Teksti 60 - vuotta Suuren Isänmaallisen sodan päättymisestä - tuolloin loppui II Maailmansota Euroopassa. Täällä kohtasivat v. 2005 kolme silloista suurta: Kiinan Hu Jintao, Venäjän Putin ja Yhdysvaltojen Bush. Kuva 4 --- http://www.panoramio.com/photo/8255790 --- Teksti Moskovalaiset edustavat 40% koko maan taloudesta. Moskova on maailman kallein pääkapunki. Moskovalaiset ovat omineet tapamme tehdä ruuhkia ostamalla näyttövälineiksi oman auton, ja myöhemmin perheisiin myös amerikkalaiseen tapaan toisenkin. Kuva 5 --- http://www.panoramio.com/photo/8255794 --- Teksti Moskovalainen unelma - oma Bentley - raaka-ainetuottajat ostavat kilpaa länsimaalaisia jalostenäyttöhyödykkeitä pönkittäen mm. saksalaista autoteollisuutta, tuoden näin työtä keskieurooppalaisille. Kuva 6 --- http://www.panoramio.com/photo/8255800 --- Teksti Moskovaa rakennetaan - liikemiesvaltuuskuntia saapuu röykkiöittäin tekemään businesta kiihkeän kulutuksen mekkaan - Moskovaan. Hotelli sisältä. Kuva 7 --- http://www.panoramio.com/photo/8255807 --- Teksti Tavaratalo rakenteilla tyydyttämään loputonta näyttötalouskulutusta kateudeksi naapureille. Niin kauan kuin Keski-Euroopassa on loputon kiihkoenergiankulutus, riittää venäläisille rahaa ostamaan länsihilavitkuttimia, ...palkkamme onneksi. Kuva 8 --- http://www.panoramio.com/photo/8255810 --- Teksti Rolex - tuo ajallinen kerska ranteessa osoittamaan, että minä olen jotain suurta. Ihminen on oman näyttötaloutensa uhri haitaksi ympäristöllemme, josta kaikkien eläväisten pitäisi leipänsä tienattaman. Kuva 9 --- http://www.panoramio.com/photo/8255820 --- Teksti Maailman historian suurimmat taistelut käytiin Venäjän aroilla ja Stalingradissa. Saksa ja Neuvostoliitto ottivat yhteen - kaksi diktaattoria mittelivät voimiaan tunnetuin seurauksin. Marsalkka Zukov oli Stalinin suosikkikomentaja ja sai mitä halusi. Venäläiset ovat kahdesta asiasta ylpeitä: äideistään ja voimasta minkä yhtenäisyys kovalla kurilla keskitti pelastamaan koko äitivenäjän Saksan Kolmannen Valtakunnan sotakoneelta. Kuva 10 --- http://www.panoramio.com/photo/8255828 --- Teksti Punainen tori on venäläisyyden ilmentymä. Siellä kohtaavat kansa ja armeija. Torilla kohtaavat myös johtajat ja äänestäjät. Nykyisin venäläiset tuntuvat olevan tyytyväisiä kaltaiseensa "demokratiakehitykseen", jossa vahvuus ja Isänmaallinen henki ovat etusijalla väkevän johtajan isällisestä kädestä. Kuva 11 --- http://www.panoramio.com/photo/8255837 --- Teksti Jo Neuvostoliiton aikana piti saada ostaman ylellisyyttä tavallansa. Nykyinen GUM on kuin yö ja päivä - siellä ovat kaikki ne länsimaalaiset turhakkeet, mitä olemme omaksi kulutushysteriaksemme kehittäneet. Kuva 12 --- http://www.panoramio.com/photo/8255844 --- Teksti Venäjä kulkee 1000 vuotisen kirkkonsa ja vahvojen johtajien ohjaksissa kohti uutta aikakautta, jossa myöhäisheränneisyys on orastavasti huomaamassa, että luonto ja ympäristö ympäriltämme ovat loppumassa. Milloin me länsimaissa huomaamme tämän - riittävällä tarmolla. Kuva 13 --- http://www.panoramio.com/photo/8255848 --- Teksti Moskovan katukuvaa - kiihkeä energiarahoin saavutettu vauraus täyttää kadut ja tiet - ruuhkat ovat kuten meilläkin, oppi on langennut otolliseen maaperään, mutta loppuuko tuo maaperä ja lankeaako ihminen omaan mahdottomuuteensa kulutusnäyttövimmassaan?
turkulainen (nimimerkki)
Kauppajärjestöt ovat ainoastaan samanhenkisten keskustelukerhoja Venäjän silmissä, he nauravat vähää partaansa meidän kovisteluille. Itseen meidän on turvattava eikä mihinkään paperitiikereihin. Paras olla hyvissä väleissä venäläisten kanssa, meillä on enemmän saavutettavana kaupankin saralla itänaapurin kanssa kun hyödytön kädenvääntö. Myös pitkä yhteinen historia auttaa meitä ymmärtämään toinen toisiaan, pitäkäämme sijaintiamme ja lämmintä suhdettamme venäläisiin vahvuuteni. Mielestäni joka maa saa hinnoitella tuotteensa aivan niin kuin haluaa, tavoitteena maksimoida hyöty, on sitten kyse öljystä, maakaasusta, puusta, vedestä tahi viljasta. Moraalinen kysymys lienee se miten kestävää raaka-ainekauppa ylipäänsä on. Eiköhän meillä riitä metsää omasta takaa, jotta tehtaat saadaan pidettyä vielä pyörimässä? Se on toinen kysymys, mikä on käyttöaste tai mikä sen tulisi olla. Parempi se on Venäjän kanssa pelata varman päälle ja keskittyä saamaan heidän sijoituksia ja matkailua suunnattua tänne kauniiseen turvalliseen Suomen lintukotoon, vaikka sitten mökkejä ja kiinteistöjä ylihinnoittelemalla.. Ottaisin kuitenkin näissä EUn ja maailman kauppafoorumeissa puheeksi Venäjän ihmisoikeudet ja esim. tietyt yksittäistapaukset kuten Hodorkovskin oikeussurman, siinä uusi Venäjä menetti ainutlaatuisen uudistajahenkisen ja tavallista fiksumman suurliikemiehen ja miksi? Totuutta kun ei ole Venäjällä tapana nostaa pöydälle kuten kissaa. Tutustukaapa Hodorkovskin tapaukseen, luulisi etenkin oikeusoppineille ja kriittisille tutkijoille löytyvän maistuvaa purtavaa. Ahneus ja vallanhimo on pahasta, se sanoisin ystävällemme Putinille, joka tietenkin tekee niinkuin parhaaksi näkee, kuten vastaavat tiedusteluihmiset ja psykopaatit muuallakin..

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset